Chatt med Lotta Hedström

En av bloggläsarna gjorde mig uppmärksam på att Lotta Hedström skulle idag chatta med Sydsvenskans läsare. Naturligtvis anslöt jag mig till chatten och här är några guldkorn:
Anders: Sverige står för 0,2% av koldioxidutsläppen i världen, så jag bara undrar om ni jobbar för en 0 gräns som enda land i världen?
Lotta H: Tyvärr går det inte att räkna dessa saker strikt land-vis. Utsläppen kan genereras på ett ställe men släppas ut på ett annat, vi har oxå ett globalt gemensamt mätproblem. Till din fråga: min och beredningens inställning är att de rika länderna o de som vi som historiskt stått för den industriella utveckling som bränt av den fossila energi som skapat problemen under de gångna 60 åren måste ta vårt fulla ansvar utan att snegla på millimetrar. Vår ekonomi tål detta o kan t o m må bra av nya produkter.
Troed: Lotta, enligt ett uttalande från dig riskerar Skåne att bli 5 grader varmare om IPCCs ”värsta fall”-prognoser slår in. Var kommer den siffran ifrån, och vet du själv aktuell risksiffra (procent) för det utfallet?
Lotta H: Jag har fått just den siffran från vårt sekretariat, som är duktigt o pålitligt. De tankar ner från IPCC, NVV, RUS, SMHI och andra vetenskapliga källor.
Paul: Anser du att det kan finnas vetenskaplig konsensus kring någonting?
Lotta H: Tar man frågan filosofiskt/vetenskapshistoriskt finns dt ALLTID en pågående omprövning i alla sunda akademiska sammanhang. Annars stagnerar forsknigen tils nya paradigm tar över. (säger jag som gammal idéhistoria-, vetenskapteori- o filosofi student) MEN – om du implicerar tillräckligt konsesus runt klimateffektens existens och ursprung – så JA!, ABSOLUT tillräckligt! Ingen har tid längre att försöka förmå de som inte inser faran att öppna ögonen. Vi måste AGERA nu, ej snacka.
Paul: Har du läst boken Chill Out av Lars Bern och Maggie Thauersköld?
Lotta H: Nej, men jag känner till Lars Bern som en fd industrimagnat som tidigt blev ”miljöfrälst” och på ett filosofiskt sätt skrivit om sina tankar. Tack för tipset!
EP: Hej Lotta! Känns det snöpligt för ert arbete att det faktiskt blivit kallare på jorden sedan 2002? Samtidigt har ju koldioxidutsläppen ökat, vilket enligt AGW-teorin borde leda till direkt motsatt utveckling.
Lotta H: Vi och alla klimatarbetare tittar inte på två års trender utan på 600 000 år. Borrkärnor från glaciärisar visar att temperatur och CO2-halt följt varandra väldigt väl; ju högre CO2-halt ju varmare har klimatet varit. Men NU – har på bara 70 år- har CO2 stuckit iväg långt långt över skalstecken! Du kan välja att tro att vi inte har en fossilt genererad klimatuppvärmning som hotar att trumfa de naturliga variationerna, visst. Men vi som inser allvaret väljer att AGERA och ha beredskap för worst.
kalle: Undrar hur många kärnkraftverk vi behöver för att få fram ström till alla elbilar om vi skulle byta ut bilparken i Sverige.
Lotta H: Min vision: Färre bilar totalt. Mer biogasbilar, vätgasbilar och elbilar. Samt: decentraliserad elproduktion med vind, småskaligt vatten, solceller.
Olof: Tycker du om Vattenfalls uppköp av kolkraftverk världen över är försvarbart med en hållbar miljöpolitik? Efter vad jag förstår är Vattenfalls utsläpp större än Sveriges sammanlagda Co2 utsläpp. Ett vanligt argument här brukar vara ”clean-coal” hur långt i framtiden tror du att en sådan teknik, om det ens är möjligt, ligger? Eller är detta bara ”greenwashing”?
Lotta H: Vattenfalls policy är botten – de sysslar verkligen med både blå dunster och green washing. BUUH! PÅ dem biter konsumentklagomål samt mycket bättre styrning i ägardirektiven från – staten!
Av de frågor jag ställde kom endast denna med som chattens sista fråga.
Maggie Thauersköld: Tycker du att det är moraliskt försvarbart att ta med hela familjen på chartersemester till Thailand?
Lotta H: Sånt är tveksamt idag…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. fogge

  Ta med familjen till Thailand! De lever ju på oss den onda rika världen. Det ger folket där mat på bordet.
  Kanske i förlängningen får de råd med egen bil, tv osv.
  Allting går igen…

 2. fogge: Jag ville gärna höra Lottas inställning i saken. Men som sagt, hon verkar helfrälst.

 3. Fredrik L

  Det där med isborrkärnor får hon allt ta och läsa på. Vetenskaplig konsensus råder om att först stiger T och ca 800 år senare stiger CO2-halten. Det där med orsak och verkan är viktigt.

 4. Fredrik L

  Att inte känna till sådan basal kunskap gör att det inte går att ta något som hon säger på allvar. Detta är ju känt sen 10 år tillbaka. Även Al Gore borde veta bättre.

 5. HEMAN

  Hon svara på en fråga
  ”Lotta Hedström: Kärnkraften är CO2-fri bara i ett smalt segment av sin mycket lååååånga livscykel, det hoppas jag att du är medveten om…. ”
  Kan nån förklara vad hon menar?

 6. Herrejösses, hennes sekretariat är väldigt duktigt och pålitligt
  Då kan man ju slappna av.
  :-/

 7. Göran

  Tyvärr ytterligare en hjärntvättad ”grön hare-krishna” -liknande sektmedlem som får breda ut sig i medier. Är det en allomfattande nedgång i intelligensnivå i Sverige som gör att personer med diverse korkade och naiva föreställningar om omvärlden får breda ut sig mer och mer?

 8. Björn

  ”Vi och alla klimatarbetare tittar inte på två års trender utan på 600 000 år”. Står det så i bibeln, så måste man svara så. Ett så otroligt omdömeslöst svar eller det borde snarare betecknas som ett korkat svar. Detta svar säger mycket om hennes politikerbakgrund vilket också spiller över på andra politiker som försöker agera på ett mera nyanserat sätt.

 9. S. Andersson

  Nu tänkte jag skriva något dräpande men jag upptäckte att jag inte kan. Känns helt tomt i skallen. Det här är så läskigt på så många plan att jag inte var jag ska börja.
   
  Nu ska jag sopa ihop resterna av min underkäke som ligger under bordet någonstans.

 10. Christopher E

  Så här långt ifrån verkligheten är verkligen klimatlobbyn… det är sorgligt men sant.
  Hon har i stort Al Gore som enda ”faktakälla”, vilket märks på svaren. Att hon, utan nästan någon kunskap alls driver ett ”kunskapsföretag” är verkligen en ironi som heter duga.
  Tyvärr är det på den där nivån de flesta politiker befinner sig – oavsett parti.
  Man skulle upplysa henne om att den industrialisering hon förtalar möjligggjort hennes rika liv och lyxresor på hycklarkonferenser i Afrika (1% klimatfrälsarprat med ekologisk fruktpaus, 99% lyxbuffet, underhållning och skrämma vilda djur på Landroversafari). Istället för att ha orsakat ”problem” som hon tror, har industrialiseringen lyft oss till aldrig anat välstånd. Nu vill hon stoppa afrikanerna att göra samma resa (då blir det ju inga ”genuina” byar och barn med pittoresk svältmage att fotografera på konferenssafarin).

 11. Heman: Antagligen är hon inne på att brytning av uran, transport, bygge av kärnkraftverk etc etc alla orsakar CO2-utsläpp.

  S. Andersson: Jag förstår vad du menar.

 12. Min personliga favorit är förresten att utsläppen kan genereras på ett ställe men släppas ut på ett annat. Jag ser redan de lååånga rören som går från fabriken i Malmö till Nordkalotten.

 13. Fredrik P

  Heman #5 antar att hon använder sig av samma princip som WWF använde för att klura ut att kärnkraft släpper ut 350 g/kwh.
  d.v.s. policy’s
  Maggie har en poäng i #11 också men det funkar ju inte om som i Lottas utopi att alla borrar/transporter/byggen sker med vindkraft. Då blir det ju inga co2 utsläpp alls ifrån kärnkraft.
  Eller ännu bättre, ta 2% av det kärnkraftverket producerar istället för vindkraft.

 14. Säga vad man vill om Lotta, men hennes argument dödar inte debatten som mina tycks göra.
  Nu i tre Nordiska ingenjörstidningar…
   
  Vad gör jag för fel?

 15. Kvinnor från Venus
  Män från Mars
  Gunnar från……. Jupiter?

 16. Fredrik P

  Lotta H: Nej, men jag känner till Lars Bern som en fd industrimagnat som tidigt blev “miljöfrälst” och på ett filosofiskt sätt skrivit om sina tankar. Tack för tipset!
   
  Låter verkligen som hon tror att Chill Out är en AGW vänlig bok, undrar vad hon gör när hon märker att denna man som alltid kämpat så hårt för miljön inte tror på AGW jippot, förhoppningsvis kommer hon in en bit i boken innan hon fattar att den motsäger allt hon läst i media 🙂
   

 17. Lotta läser troligen ut boken utan att förstå 🙁

 18. AOH

  Maggie
  Om vi skojar lite ankommer det dig som bor i Skåne att forska i vilken av IPCC, NVV, RUS, SMHI och andra veten-
  skapliga källor som har lämnat siffran 5 grader ( vi i Svealand kanske inte berörs – skämt – skämt )
  Lotta H hade just fått den siffran från sekretariatet.

 19. S. Andersson
  Jag tror vi lever på apornasplanet…….

 20. De har bara klätt ur sig

 21. FcH

  Hör väl kanske inte till ämnet men ändå.
  Såg en intrvju med VD för Oxelesunds Järnverk på TV igår. Verket varit avstäng pga. den ekonomiska krisen men skulle öppnas nu. VDn fick frågan om han sålt utsläppsrätter och för hur mycket. VD skruvade på sig och sa att man sålt för några 100 miljoner.  Undrar om verket öppnats tidigare om man inte haft den lönsamma utsläppshandeln?  Kanske de anställda på verket kunde ha åsikter om detta (av en alert reporter)?

 22. AOH

  Lotta H: Vi och alla klimatarbetare tittar inte på två års trender utan på 600 000 år.
  Vad kallas alla vi andra som ägnar oss åt klimatet?

 23. AOH: Klimatmotarbetare? 😉

 24. FcH

  I försvaret hade vi FIFA , ”Floskel Instruktion För Armen”. Lärde man sig den utantill kunde man svara på alla frågor. Problemet var att den inte hjälpte ett smack om man blev påskjuten.
  Lotta har läst in FIFK, ”Floskel Instruktion för Klimatarbetare”.
   
   

 25. Jag vill motarbeta hetare klimat där det är hett och varmare klimat där det är kallt.
  Jag är en klimatmotarbetare in absurum.
  Gå med i folkrörelsen för:
  Vvänligare klimat för människor (snälla, gulliga djur) djur och natur.
   
  Jag vill snart åka båt med mindre än 8 tim trailande i vindstilla (kanske 25cm vågor om jag får med en gast som kan läsa GPS:en) solbestekt klimat, kan man beställa + 32C östliog vind på 2-3,5 m/s i ThomasJ´s  bästkusten?
   
  Vad säger IPCC?
  HUr mycket blir jag skyldig?
   
  Bara för en långhelg inom 30 dagar.
  Snälla…….  D)

 26. ThomasJ

  En ’annan chat’ (?):
  2009-08-25
  ”Klimatpolitiken en bluff”
  Klimatpolitiken bygger på en bluff. Det anser Moderaterna på Tjörn i en motion till partiets arbetsstämma.
  ”De kan ju vara missledda”
   
  Medan politikerna talar om krafttag säger Tjörnmoderaterna: ”Vi behöver inte göra någonting”.
  ”Klimatpolitiken bygger på något som kan liknas vid religiös tro och på ett totalt feltänk”, skriver Tjörnmoderaterna i en motion till partiets arbetsstämma.
  I deras eget partis handlingsprogram heter det:
  Forskare och akademiker kan diskutera detaljer men att mänskligheten påverkar miljön råder det närmast konsensus kring. Det innebär att människan kan göra någonting åt problemen men det krävs krafttag för att nå resultat.
  – Det tycker jag inte alls överensstämmer med verkligheten. Vi har haft klimatförändringar så länge som mänskligheten har funnits. Det är faktorer som människan till 99,99 procent näppeligen kan påverka, säger Thomas Jakobsson, en av motionärerna.
   
  I motionen heter att ”det inte i första hand är en av människor förstärkt växthuseffekt som ökat energimängden i jordens klimatsystem under de senaste årtiondena, utan det är i stället en kraftig ökning av solinstrålningen som är orsaken”.
   
  I december är det tänkt att ett nytt globalt avtal ska sys i hop i Köpenhamn.
  – Lägg ner mötet, säger Thomas Jakobsson.
  Men kan så många forskare och politiker ha fel?
  – Ha fel … De kan ju vara missledda. De kan ju leva i en populistisk värld och tro att det här är poppis för tillfället.
  Tjörnmoderaterna anser att det är fullständigt utsiktslöst att försöka få gehör i valet nästa år på det som de kallar klimatbluffen.
   
  Motionärerna vill avskaffa momsen på elskatter och avskaffa samtliga subventioner till ”oerhört kostsam och osäker energiproduktionsteknik, framförallt storskalig vindkraft”.
   
  Bosse Adriansson
  bo.adriansson@sr.se
  0522-67 00 55
  Mvh/TJ

 27. Labbibia

  ThomasJ # 26
  Kanonbra! 🙂
  Men fick du alltså igenom din motion ”lokalt”?
  Förstod det som att motionen röstades ner?
  Om inte, jättegrattis.

 28. ThomasJ

  Länk (SR) till intervjun, som i original var dryga 7 minuter lång:

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1915528&BroadcastDate=&IsBlock=
   
  Mvh/TJ

 29. ThomasJ

  Labbibia (#27): Tack. Sorry, fick inget medhåll för motionen min/vår, varken på föreningens stämma [Bohuslän] eller – som synes till i morgon startande ’Arbetsstämman 2009’ – respons typ ’god dag yxskaft’.
  Kan meddela [tacksamt] att det är en rejäl debatt kommande dagar i/kring Aros Center i Västerås… Inte minst inom arbetsgrupperna ”Klimat/Energi” – även om jag/vi ej närvarar.
  Däremot glädjer det mig, att ha bidragit lite, men dock, till den accelererande tillströmning av ’tänk’ della själv – i smått som lite mindre smått.
   
  Mvh/TJ

 30. Labbibia

  ThomasJ # 29
  Kör hårt!
  Jag hoppas verkligen du blir nominerad som kandidat till riksdagen framöver…….I såfall kommer jag att rösta på M (dig)
   för först gången i mitt liv, och mina döda far- och morförälder kommer att vända sig i sina gravar! 😉 
  Å andra sidan, hade de levt nu, så hade de förmodligen gjort likadant!

 31. Synd att man inte bor på Tjörn utan på grannön Orust!
  Några som borde uppmärksammas mer är Sveriges Radios Klotet. De lever på våra skattemedel. Allt som lutar åt Al Gorism och klimatalarmism sprids snabbt, medan de är totalt lomhörda för den vetenskapliga diskussionen om vad som driver klimatet.  
  Snart sätter de igång höstens  missinformationskampanj, först ut uppmärksammas kampanjen för koldioxidransonering.
  Har man inte tid att avsätta åt eländet berättar hemsidan!
  Speciellt allvarligt är att våra skolelever ofta tvingas lyssna till smörjan som om den vore sanning.
  Läroplanen kräver vetenskaplig hederlighet av lärarna. Gäller inte något liknande för Sveriges Radio?  Varken elever eller vanliga lärare har möjlighet att söka sanningen på egen hand.
  Många tror fortfarande att det som förmedlas i radion är sant.
  Vad säger radiolagen?

 32. rosenhane

  30# 🙂

 33. ThomasJ

  Tack för stöd, Labbibia (#30). Hårt körs! You bet! Vad gäller 2010 års val är  – för er i 08-området – att tillse att Sofia Arkelsten INTE väljs in för en 2:a period. Kryssa vem som helst, bara inte hon!
   
  Mvh/TJ
   

 34. ThomasJ

  Ann L-H (#31): Visserligen ’betraktas’ Orust som Tjörns norra skärgård men så endast bland ’gamla stötar’.. Varför inte ta kontakt? 070 – 714 38 90 är ett litet [hemligt, don’t tell!] tips…  🙂
   
  Mvh/TJ

 35. Ann L-H
  Då de hade ett program om stackars Maliverna som sjunker p.g.a vår välfärdsutveckling, infogade jag en neutral kommentar med länk till klimatorades satellitmätning av havsytan (inkl. ögruppen) då drog de bort alla kommentarer..
   
  Fidong..
  Kan inte ThomasJ bli den snälle diktatorn, landet så väl behöver?

 36. HEMAN

  Ursäkta att jag fortfarande inte förstår. Jag begriper att det går åt energi att bygga en kärnkraftsanläggning mm som ev. ger koldioxidutsläpp. Men, är inte det fallet för alla energiproduktionsanläggningar? Är det speciellt energikrävande att bygga ett kärnkraftsverk jämfört med t.ex. ett antal vindkraftverk med motsvarande effekt? För det är väl så man måste tänka, att jämföra, eller?

 37. ThomasJ

  Nu ska jag berätta varför någon Tjörnmoderat ej deltar/närvarar vid ’Arbetsstämman 2009 i Västersås’. De nya moderaterna bjöd i våras in till ett förenklat motionsförfarande innebärande, att vi ’fotfolket’ skulle kunna motionera direkt till partistyrelsen och inte via tvingande förbundsstyrelsers hantering. Jag skrev ihop och sammanfattade rejält omfattande motioner, fick min styrelses godkännande och skickade in dessa till behörig mottagare. Notificering kom, att enbart vissa har yttranderätt vid stämman, och jag, som motionsställare, har inte denna ’rätt’. Vet inte ens namn på personer som behandlade motionen…
   
  Per Schlingmann: Du är definitivt medveten om ditt förödande Afrika-projekt med ’Acta’ och Göran Persson som ’betalade’. Du Per var ansvarig person på företaget ’Rikta’ för denna aktion, Hur gick det Per?
  Dr. Alban skulle sjunga inför jättestor publik = 16 (!) personer dök upp i 70.000 pers.  
  Nu blir jag definitivt kölhalad!
   
  Mvh/TJ

 38. Iven

  ThomasJ, # 26:
  Bravo Thomas! Det behövs fler med ditt mod i politiken.
  Har inte noterat något liknande i klimatdebatten bland M-politikerna här i Skåne. Men någon måste ju ta första steget.
  Hoppas att du hamnar nästa år i riksdagen!

 39. Ann LH   #31
  Jag är imponerad av Dina intelligenta kommentarer till Klotets arroganta redaktörer.
  Så här hycklar Per Hylén om Vetenskapsradions policy:
  ”Ta till exempel klimatfrågan; Vart man än vänder sig finns nu klimatargument som marknadsföringsknep från företag, röstfiskande politiska partier, bidragsberoende miljöorganisationer, anslagsäskande forskare. Alla går de någons ärende och det är viktigt att rensa budskapen, ifrågasätta dem och förstå varför de sägs.”
  Ja just det: T.ex har SvT har flera gånger visat samma vinklade marknadsföringsknep om Maldiverna där media indoktrinerat presidenten i den lönande lögnen att havsnivån stiger och han måste få bidrag att köpa nytt land!
  SvT/SR skriver om Public service
  ”Public service ska erbjuda ett utbud utifrån grundkriterierna kvalitet, saklighet, opartiskhet, trovärdighet och relevans.
  Som SVT-tittare ska man kunna ta reda på vad som tilldrar sig i landet och världen runtomkring så att man själv kan bilda sig en egen åsikt.
  Medborgarna ska veta att de har tillgång till en trovärdig och från politiska och kommersiella intressen oberoende leverantör – därför att det är de som betalar och därmed är uppdragsgivarna.”
   
  Kan man göra en anmälan till radionämnden?
  Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) är en statlig myndighet i Sverige som i efterhand granskar redan sända radio- och TV-program.
  Granskningsnämnden undersöker om programinnehållet i SVT och TV4 uppfyller vissa krav på bl.a. saklighet och opartiskhet. Alla som sänder radio och TV i Sverige underställs dessutom krav vad gäller reklamavsnitts utformning.
  Allmänheten kan anmäla program till granskningsnämnden som då prövar om innehållet strider mot sändningsreglerna. Av de hundratals anmälningar som årligen inkommer till myndigheter leder endast ett fåtal till fällningar.

 40. Tack för de orden Ingvar Å!
  Jag har flera gånger funderat på granskningsnämnden men avstått då jag undrar vem där som är kompetent att bedöma sakligheten och opartiskheten.
  Hoppas att vi blir fler kommentatörer på Klotet framöver, det har varit lite tunnsått under året som gått.

 41. Jörgen E

  Lotta har förmodligen fått siffran 5 grader från SMHI som tro det eller ej kan berätta vilken temperatur varje Svenskt län kommer ha år 2100!
  Här http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=8785 ser vi att skåne i värsta scenariet kommer få 5 graders uppvärmning.

 42. ThomasJ

  Iven (#38): Tack för dina vänliga o uppmuntrande ord! De ger energi! [gäller naturligtvis allas uppmuntringar!]
  Jodå, där finns åtminstone en skånsk M riksdagsman som i stort delar mina [o andras] uppfattningar i klimatfrågorna: Sven Yngve Persson heter han. Han var med och arrangerade ’klimatseminariet’ i Riksdagshuset [gamla 2:a kammaren] den 13 maj – tillsammans med Jan Ericson + 2x KD:are.
  Han har en hemsida oxo: http://www.skanemoderaterna.se/?uid=221
  Med JE har jag regelbunden kontakt och när jag tipsade honom om det öppna brevet till Angela Merkel lade han upp detta omgående på sin hemsida: http://www.ericsoniubbhult.se  – mkt bra gjort.
  Han, JE, är i dagarna [f.o.m. idag] i Västerås och deltar i ’Arbetsstämman’ OCH där i utskottet som arbetar med propositionen om miljö och klimat… blir mkt spännande att erfara vad detta utskott kommer fram till. Min/vår motion blev ju [naturligtvis, suck] sågad… och inte har nån härifrån [företrädesvis motionsställaren = jag] yttranderätt på stämman [megasuck!!]… snacka om demokrati… Det finns enormt mycket att göra/åtgärda för att ’laka ur’ sossemarineringen i svensk politik i allmänhet och moderat i synnerhet.
  Å andra sidan finns där garanterat många fler, några känner jag till, mer eller mindre ’klimatsansade’ moderater i landet, så vissa förutsättningar för en ’urlakning’ föreligger.
   
  Mvh/TJ

 43. MattiasL

  IÅ#39 mfl
  Jag skickade iväg en anmälan direkt efter inslaget på SVT. Har inga förhoppningar på genmäle dock, men om alla ”vi som vågar” ifrågasätta, höjer våra röster lyssnar alltid något till slut.
  Jag har lyckats förmedla fakta till mina närmaste som i alla fall börjar tveka på politikers och medias domedagspropaganda.
  Ett tidigare citat från denna blogg:
  ”THINK ! it’s not illegal,    Yet !

 44. Iven

  ThomasJ, # 42:
  Tack för påminnelsen att det faktiskt finns en klimatrealist i Skåne, som t.o.m. har agerat aktivt i Stockholm, för att sprida bättre kunskap i klimatfrågan bland riksdagsfolket.
  Fredrik Reinfeldts ”klimatrådgivare” har tydligen antingen  inte varit närvarande eller inte tagit intryck av den tillställningen. Tyvärr. Hoppas att Sven Yngve P. lyckas övertyga flera Skånemoderater och kanske sprida den rätta klimatkunskapens ljus även i Västerås.