Bojkotta LCD-teven nu

Eftersom koldioxidhotet uppenbarligen inte räcker till för att vi ska reagera har NASA upptäckt en ny fara på växthushimlen. Det är en gas som heter kvävetrifluorid (NF3) och som används vid tillverkning av LCD-skärmar. NF3 sägs ha 17.000 gånger starkare växthuseffekt än CO2 och koncentrationen av den ökar i atmosfären i takt med att vi byter ut våra 70-kilos teveapparater mot smidiga platta skärmar.

”The research, done by La Jolla, California-based Scripps Institution of Oceanography, found that nitrogen trifluoride in the atmosphere has been increasing at a rate of 11 percent per year. As of 2008, it has been measured at about 5,400 metric tons, increasing from an actual amount of 4,200 metric tons in 2006. Previous estimates placed the 2006 quantity at less than 1,200 metric tons.”

Puh! 5.400 ton. Det låter ju farligt mycket. Tills man läser nästa stycke.

“The researchers found concentrations of the gas rose from about 0.02 parts per trillion in 1978 to 0.454 parts per trillion in 2008.”

0,454 ppt är så mycket som knappt en halv del (1/2 del) NF3 per 1.000.000.000.000 delar av atmosfären. Scary stuff.
PS Amerikansk/brittisk triljon är lika med 1012

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Hi there,
  I looked over your blog and it looks really good. Do you ever do link exchanges on your blog roll? If you do, I’d like to exchange links with you.
  Let me know if you’re interested.
  Thanks..

 2. Inge

  Vi har en 28″ ”tjock-TV” och den fungerar utmärkt. Snart ska vi flytta och om TV-n inte går i kras nerför trappan så får den hänga med ett tag till. Den är faktiskt riktigt bra.
  Jag hade inte en aning om att jag var så miljövänlig!

 3. Caesar

  Detta var tyvärr ett av dina sämre inlägg. Det handlar inte om hur lite det finns av en gas i atmosfären, utan om vilken eventuell påverkan det kan ha. Vi har ju sett att koldioxiden inte verkar ha någon överdriven påverkan, men man vet ju aldrig vad andra gaser kan göra, även i extremt liten koncentration.

 4. Caesar: Du har helt rätt, Caesar! Jag ryser redan av rädsla. Varför är vi så förtjusta i alla domedagsscenarier? Hittills har de bara en sak gemensamt – inget av dem har uppfyllts.

 5. Thomas

  Nå, nu skall man inte överskatta problemet “However, current nitrogen trifluoride emissions contribute only about 0.15 percent of the total global warming effect caused by current human-produced carbon dioxide emissions”
  Däremot finns ingen anledning till att så mycket som 15% av produktionen skall läcka ut i atmosfären. Rätt använd förbrukas gasen i tillverkningsprocessen så det handlar om rent slarv som bör gå att åtgärda nu när man är medveten om problemet.
  Liksom Inge har jag också en gammal tjock-TV som får vara kvar tills den pajar. Med få undantag är det bäst att behålla gamla prylar så länge de fungerar. Kyl/frys kan vara ett undantag.
  P.S. Det finns ingen enhet som heter ”kubikton”.

 6. L

  Thomas, det ska väl heta kubikmeter men av någon anledning mäter man gaser i ton, det är väl samma med koldioxid? Många är förvirrade av att bilarna släpper ut mer än man tankar, men det handlar om ton i betydelsen volym vad jag förstår. Precis som man mäter fartyg.

 7. Thomas

  Att mäta gaser i kubikmeter har nackdelen att volymen ändras med trycket, massan är däremot konstant. När det står ton menas 1000 kg även för gaser. Bilavgaser väger mycket riktigt mer än ingående bränsle, något man får lära sig i en grundläggande kemikurs. Detta beror på att bränslet förenas med syre vid förbränning.

 8. L

  Thomas, jag har hört båda förklaringarna på vad som menas, men du är alltså säker på att det handlar om ton i betydelsen att om man fångar in gasen och väger den på en vanlig våg så får du vikten?

 9. Magnus A

  Inte bara TV-nöje är miljövidrigt, utan även isbjörnsräddande solpaneler!!!
  ”The compound, which is 17,000 times more effective at warming the atmosphere than an equal mass of CO2, is used in the production of solar panels, flat-screen TVs and computer displays.”
  http://www.businessgreen.com/business-green/news/2229052/solar-panels-linked-powerful
  De solpaneler Stockholmscentern f ö önskar montera på Stadshusets tak för miljöns skull (höjden av absurditet!).
  ”Som jag berättade i Radio Stockholm igår vill Centerpartiet sätta solceller på Stadshusets tak. …”
  http://perankersjo.blogspot.com/2008/09/solceller-p-stadshusets-tak.html

 10. Inte bara TV-nöje är miljövidrigt, utan även isbjörnsräddande solpaneler!!!
  ”The compound, which is 17,000 times more effective at warming the atmosphere than an equal mass of CO2, is used in the production of solar panels, flat-screen TVs and computer displays.”
  businessgreen.com/business-green/news/2229052/solar-panels-linked-powerful
  De solpaneler Stockholmscentern f ö önskar montera på Stadshusets tak för miljöns skull (höjden av absurditet!).
  ”Som jag berättade i Radio Stockholm igår vill Centerpartiet sätta solceller på Stadshusets tak. …”
  perankersjo.blogspot.com/2008/09/solceller-p-stadshusets-tak.html

 11. Mats Frick

  Maggie – Jag förstår inte riktigt vad du menar med den inledande meningen, skulle NASA på något vis fabricera data eller ropa ”vargen kommer”? Det du refererar till är ju ett enkelt konstaterande från forskning på området och som du själv påpekar säger de varken bu eller bä om det skulle vara ett hot. Folk som tar AGW på allvar anklagas för att reagera alarmistiskt samtidigt som du själv påskinar att det inte skulle vara något problem med NF3 trots att du inte hört talas om substansen. Det tycker jag är alarmism åt andra hållet eller kanske pseudoskepticism.

 12. Maggie
  Jag förstår inte riktigt varför du viftar bort flöden. Jag har stött på det bland ekonomer (utanför fältet miljöekonomi) ibland, men jag trodde att det skett ngn form av utveckling på området.
  Med det resonemang så borde vi väl oroa oss över dom goteskt höga halterna av kväve i atmosfären. Jag menar mängder på 78% kan ju inte vara bra!!!
  Ps. Förresten så är miljard på britisk-engelsk ”miliard”, men man använder sig av amerikansk-engelskan ”bilion” för att undvika förvirring.

 13. Mats Frick: Sant, jag vet inte mycket om NF3, det är väl mycket få som gör det. 🙂 Det är självfallet bra att man undersöker ämnet och dess eventuella konsekvenser. Vad jag tycker är lite märkligt är att första reaktionen när något nytt kommer på tal är just ofta alarmism. Kometen kommer, ny istid väntar, koldioxiden kokar planeten etc. Varför inte sansa sig och vänta tills vi vet mer? Detta gäller i synnerhet NF3.

 14. Thomas: Du har naturligtvis helt rätt vad gäller ”kubikton”. Mycket slarvigt av mig. Jag rättar genast till det.

 15. Gunnar Littmarck

  Min bäste Thomas the fysiker.
  En kubikton, är ex. 440Hz lång bred och hög.
  Ljudkuben är omsluten av 6 ljudkvadrater med exakt lika ljudyta.
  Särskilt minns jag den från min mors Kobra, fars Boggiepiano och grannens flöjt.
  När dessa toner bildade en normal-A-kub, tog jag som regel transistorn och drog ut på byn, med Deep Purple, som vän.
  Kuriosa:
  Läste några amerikanska mekanikböcker (såklart var allt uppenbart och redan känt genom egna missöden, såsom ex.Hamiltons variationsprincip) dock förfäradess jag av:
  De idioterna har svårkonverterade enheter…
  Hur många wattsek är en pundfot???
  Vi andra är ju bortskämda med att kunna leka hur som helst (så länge vi inte använder kemisters enheter, en elektron har massan 9,1×10^-31^vilket är ett entalX10^62 mindre än solen)…
  Vi kan ersätta massa i rörelse med energi och riktingsvektor, byta allt mot ev och vektorer, sen räkna på resaultatet.
  jänkarna kommer snubbla som fyllgubbar långt före konverteringen.
  Efter Apollo (då idioterna höll på att bli galna av 1/256 tum och annat skit, införde de kampanjen:
  GO METRICH
  Det slutade efter ett tag, nu räknar de på stone och annat idiotiskt… håhåjaja
  Se vidare idioternas talinflation!!!
  Vi använder prefix, alla mindre än 1 med liten bokstav större med stor.
  Sålunda  en atto=10^-18 =a= en triljondel…
  ”Motsatsen” exa= 10^18=E=en triljon…
  Alla imperier har sin tid, då västRoms imperie, invaderades av goter, brydde sig icke romarna utan ville se klart kamperna i Koloseum.
  Jänkarna kommmer sjunka in i superboul, Ophra o.dyl. under tiden kanske Indien tar över..
  Bollywood kör över Hollywood???
  Not im my lifetime.

 16. Torbjörn V

  0.454 triljondelar kan ju låta försumbart, men eftersom gasen är 17 000 gånger mer potent som växthusgas så motsvarar det (om jag räknat rätt) 0,007 ppm CO2. Med tanke på att vi nu har en mängd mänskligt genrerarde gaser som fungerar uppvärmande, CO2, dikväveoxid, metan, mfl, så ter sig skribentens ”coola” attityd något korkad. Dessutom har gasen ifråga ökat 22 gånger på 30 år. Om den ökningstakten fortsätter i 30 år till, så skulle denna ”försumbara” gas om 30 år bidra med uppvärmande effekt motsvarande 0,15 ppm CO2. Och i det perspektivet ter sig forskarnas önskan att fästa vår uppmärksamhet på också dessa utsläpp högst hedervärd. Summan av mänskligt genererade utsläpp påverkar vår atmosfär och vårt klimat. Detta borde oroa herr skribenten åtminstone lite grand.