Blir det en rullande bortkoppling av elen Sverige?

el rakning

Ja helt klart är risken överhängande för södra Sverige. Det säger det statliga Svenska Kraftnät:

”– Det kan handla om några timmar när det är som kallast, säger generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/generaldirektoren-i-varsta-fall-beordrar-vi-natagare-att-koppla-bort-elen

” Hon berättar att antal timmar som Sverige är beroende av importerad el beräknas öka mycket i år, och tar upp stoppet på Ringhals 4 som en av anledningarna.

– Vi brukar säga att vi är beroende av runt 39 timmar importerad el, nu är vi uppe mot 150 timmar, säger hon i intervjun.

Lotta Medelius-Bredhe framhåller att de inte kan veta om de faktiskt kommer behöva stänga av elen, men att risken har ökat.”

Jamen, var lugn.

Hon berättar också att de kommer veta redan dagen innan om elen inte räcker till. När elbörsen stänger kommer de på Svenska kraftnät nämligen kunna se vilket behov som finns. Om de inte kan leverera den elen kommer de meddela elhandlarna. Då finns det möjlighet för elhandlarna att hjälpa sina kunder att minska sin konsumtion.

– I värsta fall, om man inte kan få den här minskningen, då kommer vi att beordra nätägare att koppla bort vissa områden.”

Tänk att de kan veta redan dagen innan om de kommer att koppla bort din el. Det känns tryggt – eller inte.

Skall vi verkligen behöva leva så här i framtiden? Ända tills det svenska elnätet byggs ut under 10-12 år???

Problemet är förstås att den rödgröna regeringen, tillsammans med MP och C, systematiskt har jobbat på att förstöra den svenska elförsörjningen genom utbyggnad av vind- och solkraft, samtidigt som man lagt ned fyra kärnkraftverk. Samtidigt subventionerar man elbilar och har vilda planer för elslukande industrier i norr. En sådan elpolitik går förstås inte ihop. Man har prövat med elpriszoner och höjda nätavgifter. Och med batterier och vätgasreservoarer. Vattenfall och Svenska Kraftverk har försökt i stort sett allt – utom sådant som har en realistisk chans att fylla behovet till låga priser, såsom att behålla och utveckla fossilkraft och kärnkraft.

För att undvika sådana här krissituationer så behöver man ha en baskraft som i princip är lika stor som den ”förnyelsebara” elproduktionen. När både solen är borta, som på vintern, och när det är vindstilla i norra Europa, vilket kan inträffa under någon vecka eller så, så räcker elproduktionen inte till. Detta oavsett elhandel, skatter och subventioner. Det finns inte tillräckligt med el som täcker användarnas behov. Punkt. Slut.

Redan idag så stänger massor med företag p.g.a. elbrist och höga priser. Ekonomin räcker helt enkelt inte till för att betala elräkningarna. Och värre kommer det att bli.

Så, vad göra?

Jag tänker som så att många hushåll redan preppat för mat, toapapper, vevradio och små spritkök i händelse av krig. Man vet ju aldrig. Men nu handlar det om en medveten avstängning av din el. i ”några timmar”. Kanske under många dagar.

Hur går det med kylen, frysen, tvättmaskinen, elelementet och datorn? De behövs hela tiden. Vi är nu i samma position som Kalifornien när det gäller bristen på el. Där diskuterar man batterier, vätgas och import från grannstaterna. Men inget räcker riktigt till. Internet är full med länkar till den debatten. Det hela behöver nog lösas på individnivå.

Kanske skall vi skaffa våra egna elverk? Det finns en hel del sådana att köpa; bensin- eller dieseldrivna. Du kan koppla en sådan med en förlängningssladd in i huset med en 4 till åtta eluttag. Det borde räcka. Du behöver förstås en förlängningskabel som du kan dra in utifrån. Därtill en rejäl bensindunk – bensinåtgången är dock en struntsumma i sammanhanget.

Vid en snabb googling så hittar jag sådana elkraftverk för en 9-10 000 kronor. Det finns förstås ännu dyrare modeller. Tänk på att den skall ge en jämn sinuskurva. Här är en bra länk att starta sökningen: https://m3.idg.se/2.1022/1.765192/test-inverter-elverk .

Det är en del att tänka på när man kör ”eget”, som t.ex. att startströmmen på en damsugare väsentligt överstiger märkeseffektet. Så här stod det på Biltemas diskussionstråd:

” energimyndigheten skriver:

Som antyds i det enkla exemplet har vissa apparater en startström som
avsevärt överstiger strömmen som motsvarar märkeffekten på märkskylten. Startströmmen
förekommer endast en kort tid i samband med inkopplingen men kan ändå ställa till problem
för ett reservelverk, till exempel genom att skydd löser ut eller att spänningen kollapsar. Det
senare kan leda till att startförloppet blir utdraget och att en inkopplad motor inte startar
ordentligt. Resultatet kan bli skador på både motorn och reservelverket.
För elektriska motorer kan startströmmen vara 8-10 gånger större än märkströmmen.
Det innebär att du som en tumregel behöver välja ett reservelverk som har en märkeffekt
som är 10 gånger större (uttryckt i VA) än effekten hos den största motorn (uttryckt i W) som
direktstart
as.”

https://swedishsurvivalist.egetforum.se/biltemas-elverk-t12942.html

Lycka till!

Ingemar Nordin

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Hans H

    Under oljekrisen 1973 infördes ett förbud mot att ha elvärme på i sommarstugor under vintern

    Då min ligger på en ö där det kan vara ”dålig is med varken bära eller ta sig ut per båt” bekymrar jag mig en smula för en avstängning.

    Har alltid underhållsvärme på, ställd på 5 grader, och har t ex fryskänslig målarfärg för många tusen kronor i stugan.

    Jag misstänker att en avstängning kommer rätt plötsligt.

  2. TB

    Idagens SvD skriver prof Per Högselius Understreckaren Våra dagar är räknade

  3. Daniel Wiklund

    Huvudrubrik just nu på text-tv är ”Billigast att köra på el. Fortfarande billigare än alternativen”. Det gäller med andra ord att så snabbt som möjligt köpa en elbil. Ingenting om att vi bör spara på el.

  4. Karl Eider

    Ja, men nu har ju Svt lösningen på hur vi ska klara energikrisen. Det är superenkelt, lätt som en plätt. Eller kanske som en pannkaka.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/goran-lagar-ugnspannkakan-i-mikron-for-att-spara-el-atlig-men-inte-aptitlig

    Okej, smakar skit, men vad gör man inte för att rädda oss ur krisen. 🙂

  5. Rolf H Carlsson

    Jag förväntar mig att alla politiker som drivit fram denna vansinniga situation samt deras anhängare kommer att frivilligt avstå från all egen elförbrukning när det krisar!

  6. pekke

    Importera el !??
    Varifrån ?
    Vi har ju exporterat 2 000 – 4 000 MW el senaste halvåret.
    Finns det nån vi kan importera från ??
    Verkar ju vara lite si å så med elproduktionen i de vindkraftberoende länderna.

    Ska man ha privat elgenerator så skall man nog se till att den klarar inblandning av E85, den är sk*tbillig av nån anledning, skattesubventioner ?

  7. Lasse

    #6 pekke
    Från Finland!
    Idag ser jag för första gången att Finland exporterar el!

    Bortkopplad el ställer till det.
    Klockor stannar.
    Bärbara datorer klara 2-3 timmar på batterier. Men hur funkar nätet?
    Man får hitta på något annat.
    Elavbrott brukar vara bra för nativiteten;-)

  8. Bert

    8 – 10 gånger ”för stor” generator för att klara startströmmen verkar något överdrivet. Man kan ha mjukstarter av olika slag

  9. Ivar Andersson

    Klimatpolitiken, att lägga ned kol- och kärnkraftverk och ersätta med sol och vind, får oanade konsekvenser.

    En elräkning på en halv miljon – plötsligt en verklighet för ett av Smålands mest kända glasbruk. Nu sprids oron för framtiden bland bruken i anrika Glasriket.
    Målerås har en slags portföljlösning för elavtalet. Men förra elräkningen kom som ett slag i magen.
    – Den var ju tuff att hantera, den var runt en halv miljon och månaden innan på runt 170 000.
    Att spara in el på de elintensiva ugnarna är inget alternativ för Målerås glasbruk, förklarar Petter Jonasson.
    – Vi kan ju inte släcka eller stänga ner en dag, för det tar en vecka för dem att kallna och sedan en vecka att temperera upp igen.

  10. Håkan Bergman

    En gammaldags bensinmotor, gengasaggregat och generator kanske vore nåt. Elen kanske inte duger till nåt med modern elektronik i men till ljus och värme duger den, en dator kan man driva på ackar.

  11. Håkan Bergman

    Bert #8
    Större motorer hade förr ett separat startmotstånd där man stegade upp effekten gradvis vid start. Modern utrustning med måttlig effekt borde väl ha inbyggd elektronik för detta, sen borde väl små generatorer ha tröga säkringar på utgångarna.

  12. Håkan Bergman

    test

  13. Sigge

    Vad är detta för skrämselpropaganda?

    Om det blir bortkoppling så är det c:a 1-1½ timme per område. Sedan byter man till ett annat område. Det är ingen katastrof att vara utan ström i några timmar.

    Jag tror risken är liten för att det blir bortkoppling. Många som har alternativ uppvärmning för el, d v s att de har vedkaminer eller annat kommer att elda i dessa de dagar då elnätet är ansträngt.

    Lokalt kan det bli strömavbrott för att lokala elnätet inte räcker till. Det inträffade på en linje i grannsocknen vintern 2021. Då var det många som fanns i sina fritidshus och jobbade hemifrån. När elen efter ett par timmar kopplades upp så var elbolaget rädd för att linjen skulle överbelastas igen. Men tillräckligt många hade under strömavbrottet börjat elda i sina kaminer så linjen blev inte överbelastat då.

    Störst risk för bortkoppling är det Stockholm. För där är elnätet inte tillräckligt utbyggt för att klara toppeffekten en kall och blåsig vinterdag. Det är också en mindre andel som har alternativ uppvärmning i form av vedkaminer än det är i övriga landet.

  14. Daniel Wiklund

    # 13 Sigge. Bra att du tröstar dom lättskrämda. Och dom som fått extremt dyra elräkningar.

  15. Håkan Bergman

    test2

  16. pekke

    Sigge #13

    Vedkamin ?
    Min lägenhet har ingen vedkamin och är helt beroende av el, värmen är fjärrvärme, så man får hoppas att den fungerar utan el på lokal nivå i huset/kvarteret .

    Släcks hela stadsdelar ner så blir det nog bekymmersamt både för boende och företag utan alternativ elförsörjning.
    Boende i egna hus kommer nog även de få problem vare sig de har solceller eller bränslegenerator eftersom ö-installation är mycket ovanligt och kräver även att fastighetsägaren begriper hur det fungerar.

  17. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    Vattenfall kör nu helsidesannonser där de propagerar för vätgas för lagring. Totalt i det blå!

  18. pekke

    Skall även tilläggas att mobilnäten i städer ofta är väldigt lokala med master som ligger ganska tätt jämfört med lantliga områden.
    Har de ingen större batteribackup kan mobilnäten gå ner ganska snabbt i stadsmiljön.

    OT.
    Får felmeddelande varje gång jag gör ett inlägg samt att redigeringsmöjligheten försvunnit.

  19. Håkan Bergman

    Sigge #13
    Det är andra tider nu Sigge, många äldre som för bara några decennier sen kanske hade bott på nån form av äldreboende bor idag kvar i sin bostad. Detta är möjligt när tillvaron blivit så mycket enklare tack vare den fantastiska elen.
    —————-RÖR INTE MIN EL!—————–

  20. Benny

    Sigge är som en sossepolitiker som aldrig ser något komma! Javisst, Sigge det går att fortsätta att leva i den fantasivärld som MP lurat i dig med påhittade klimatkriser och elbrist men då tycker jag att alla som röstat på MP, S, C och V själva ska koppla ur sig ur elnätet för att visa solidaritet med sitt val. Allt annat är hyckleri!

  21. Lasse

    #13 Sigge
    ”Energiförsörjningen i Stockholm baseras i allt högre utsträckning på förnybar energi. Omkring hälften av energin är förnyelsebar. Av det totala värmebehovet i bebyggelsen försörjs cirka 80 procent av fjärrvärme, 15 procent av el och resten av eldningsolja.”
    En kall klar vinterdag ser man röken från ett antal stora fjärrvärmeverk-men inget mer.

    Luften har aldrig varit så bra som den är nu. Frånsett de dagar då röken inte lyfter, då känns det brandrök även för oss som bor några km från skorstenen.

  22. Bert

    #11 Håkan Bergman
    I hushåll finns inte så många trafasmotorer och stora är de inte heller.
    Om man vet vad man gör kan man sätta in större säkringar. Startströmmar är ju endast kortvariga så ingen brist för överhettning föreligger.

  23. Sigge

    Pekke #16
    Fjärrvärmen kommer att fungera med roterande bortkopplingar. Fjärrvärmeverk har reservkraft. Men det troliga är att fjärrvärmeverk inte blir bortkopplade alls. Cirkulationspumparna kommer inte att gå i fastigheten där du bor. Men ett strömavbrott på ett fåtal timmar märks inte på innetemperaturen.

  24. Sigge

    #20 Benny

    Att Ryssland skulle stoppa el- olje- och gasleveranser är något som jag oroat mig för länge. Därför har jag förespråkat utbyggnad av kärnkraft, vindkraft och fjärrvärme.

    Det jag inte kunnat förutse är problemen med den franska kärnkraften. Den trodde jag var stabil och pålitlig.

  25. Sigge

    #19 Håkan Bergman

    Även de äldre klarar av ett strömavbrott på 1-1½ timme.

  26. Sigge

    #21 Lasse

    Elnätet till Stockholm är hårt belastat. Det skulle inte klara en riktigt kall vinterdag om det inte sparas på el eller att delar kopplas ifrån. De flesta elvärmda villor/radhus i Stockholm har inte eldstad så att de kan komplettera med att använda ved som uppvärmning.

    Att det är problem i Stockholm beror på att staden växt ganska och stamnätet inte byggdes ut alls i början på 2000-talet. Nu pågår en utbyggnad och 2028 kommer elnätet att vara tillräckligt utbyggt för att klara behovet i Stockholm.

  27. Håkan Bergman

    Sigge #25
    Har du provat att gå i trappa med rullator?

  28. Lars-Eric Bjerke

    #24 Sigge

    ”Det jag inte kunnat förutse är problemen med den franska kärnkraften.”

    Macron hade bland sina vallöften att han skulle stänga hälften av alla kärnkraftverk.

  29. Bernt O

    Lite tysk rationell effektivitet kunde sitta bra här i norr då Arktis breder ut sig i vinter!
    ”Normalt tar ett sådant här projekt 5-6 år att förverkliga men genom att snabba på tillståndsprocessen och kapa en ett antal byråkratiska led kan det ta mindre än 9 månader!”
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EQaJRo/blixtbygget-ska-radda-tyskland-i-vinter

  30. Daniel Wiklund

    Vi i Luleå har Sveriges billigaste fjärrvärme. Jag har haft fjärrvärme i 19 år. Har fungerat mycket bra. Men det är ju inte fossilfritt och sk förnybart. Så nu ska det byas ut mot annat när det ska tillverkas grönt stål. Vad som ska ersätta koksverksgasen är inte bestämt. Men dyrare kommer det att bli. Tack för det alla koldioxidutsläppsjägare.

  31. Håkan Bergman

    Till den som har hand omet, det kan vara kakorna som spökar, jag testade att rensa dom och nu får jag bara fyra, hade fler förut och nu sparar wp inte namn och mail längre, går åt två kakor bara där.

  32. Håkan Bergman

    test

  33. Sigge

    #27 Håkan Bergman

    Får man veta dagen innan att det skall vara strömavbrott så kanske man inte behöver ge sig ut och gå just då.

    Jag tycker också att det är dåligt att stamnätet inte är tillräckligt utbyggt. Att utbyggnaden av stamnätet bromsades upp när Svenska Kraftnät bildades beror huvudsakligen på den styrelse som Svenska Kraftnät hade 1997-2007.

  34. Det stämmer att en mobil generator måste vara väl tilltagen. Ibland händer det att kunden på mina bygge inte fått den provisoriske elmätaren installerad och då köpt eller hyrt ett bensindrivet elverk, oftast om 3 -5 kW, 220 volt. Min såg är på 1650 W och dessa generatorer går ner i varv om man sågar längs träfibrerna. Vad som då händer är att kolen i sågmotorn bokstavligen exploderar. Sedan flera år vägrar jag att använda mina elverktyg om elen kommer från en mobil generator.

  35. Lars M #34,

    Tack för varningen! Nedsläckningen kanske bara varar 2 timmar, kanske dagligen under ett par veckor. Det borde vara möjligt att undvika att såga just då – särskilt om man får en förvarning dagen innan.

    Som bekant är det inte ovanligt att elen går ibland på landet och att bönderna då måste ha något alternativ. Fläktar och mjölmaskiner och annat måste fungera. Ett vanligt sätt är att backa till traktorn till elskåpet och låta den gå några timmar. Men jag har ingen aning om hur mycket effekt detta ger i gårdens ledningar.

  36. Ju mer jag tänker på saken desto oroligare blir jag. Inte så mycket för oss som bor i städer, kanske med fjärrvärme, vedkaminer och liknande. Men här i Skåne så finns det många stora jordbruk med stora hallar för kor, grisar och höns. Klarar de ens två timmar helt utan ström? Och kanske ännu mer problematiskt för elintensiva fabriker, bagerier och liknande. Vindstilla perioder i hela norra Europa är inte ovanliga i ett par veckor i sträck.

    Så då förflyttas frågan till vilka som sitter och skall bestämma om en rullande nedsläckning. Var bor folket i leverantörernas styrelser? Vilka prioriteringar skall de göra? Vad vet de om villkoren för olika näringar, vid sidan om sjukhus och annat som de själva är i behov av?

    Det är en sak att sitta på Södermalm och tänka att folk kan väl ta på sig en extra kofta och vänta med tvätten och matlagningen i två timmar. Men har de den minsta aning om hur många näringar som faktiskt är beroende av en pålitlig leverans av el?

  37. Lars Cornell

    #33 Sigge. Jag delar inte din åsikt.
    Vårt stamnät är bra och behöver inte byggas ut. En utbyggnad skulle vara mycket kostsam, ta lång tid, förstöra miljö och landskap och inte tillföra mer effekt/energi.

    Det kommer om några år inte att finnas något överskott av el i Norrland som behöver överföras söderut.

    Det som behövs är tillskott av mer väderoberoende effekt i södra Sverige. Barsebäck är då den mest lämpade platsen och där finns redan den infrastruktur som behövs. Att tillföra mer effekt i form av kärnkraft där borde därför inte ta mer än 4-5 år efter ny regeringsbildning i nästa vecka.

    Avskrivningstiden för den investeringen bör inte bli längre än den som finländarna räknar med för sitt nya kärnkraftverk, dvs 6 år.

  38. Håkan B #32,

    Jo, något konstigt har hänt sedan den senaste uppdateringen. Vi jobbar på det…

  39. Paul Håkansson

    Jan Blomgren i en utmärkt intervju med Villaägarna. Likt mig är han ytterst tveksam till en oreglerad och fri elmarknad. Det är som vi nu ser ett gigantiskt experiment som misslyckats.

    https://www.youtube.com/watch?v=DKBiRj_uL5w&ab_channel=Villa%C3%A4garnasRiksf%C3%B6rbund

    OT. Förresten när kommer diskussionen om nedläggning och skrotning av utsläppsrättssystemet, vilket är en idiotisk skrivbordsprodukt där klimatidiotin är som värst. Kommer köra ner Europa i avgrunden.

  40. Paul H #39,

    Fri marknad? Elmarknaden tillhör de mest reglerade marknader som finns, via EU och vår rödgröna regering. Den är inte ens i närheten av en fri marknad.

  41. Lösningen av hela problemet med energiförsörjningen blir ev en kapplöpning med tiden i en ev accelererande klimatrörelse neråt. Om de tydligaste cyklerna upprepar sig. Men det bekymrar ju ingen politiker som ser max 4 år framåt. Så därför blir nog prioriteringarna därefter.

  42. Sigge

    #37 Lars Cornell

    Det är Stockholm som är mest akut att förstärka ledningsnätet till. Det är kraftledningar från nätstationer som ligger Södertäljetrakten och Enköpingstrakten in till centrala Stockholm som behöver förstärkas. Problemet med kraftledningarna i Stockholm är att de skall vara under jord. Så nu byggs det bergtunnlar och kulvertar under som det dras ledningar i. Svenska Kraftnät påbörjade projektet med förstärkningar runt Stockholm ungefär år 2010. År 2028 så räknar de med att risken för effektbrist i Stockholm som beror på stamnätsbrist skall vara över. Utbyggnaden enl nuvarande planer kommer att fortsätta fram till 2035.

    Ellevio gör förstärkningar i sina regionalnät i Stockholm parallellt med SVK:s stamnätsförstärkningar.

    Vattenfall som också har regionalnät i Stockholm gör nog också förstärkningar i sitt regionalnät, men det är inget jag är informerad om.

    Att det blivit så i Stockholm att det kan bli effektbrist beror i huvudsak på befolkningen ökat kraftigt där.

  43. Sigge

    Jag bor på landet som är granne med en bondgård. Den gården har ett traktordrivet reservelverk på 32 kVA. Rekommendationen är att traktorn skall vara på minst 55 Hk vid P.T.O-varvtalet. Då går det att utnyttja 25 kW effekt problemfritt.

    När den gården hade djur kvar, mjölkkor, så brukade bonden starta reservelverket efter ungefär tre timmars strömavbrott om det inte fanns någon speciell anledning att starta reservkraften tidigare. För ungefär tre timmar ansåg bonden att djuren kunde klara sig utan vatten.

    Idag har de flesta gårdar med djur här trakten där jag bor tillgång till reservkraft. Alla har inte eget reservelverk, men de som inte har brukar låna av andra. Det är inte ovanligt med strömavbrott som varar i 5-6 timmar där jag bor.

  44. Daniel Wiklund

    # 42 Sigge. Det borde väl inte vara nån överraskning för politikerna i Stockholm att befolkningen ökar. Alla mina tre barn bor i Stockholm. Med väldigt saftiga elräkningar. Dom tjänar ju inte lika bra som Anna Borg. Hon har ju extremt bra betalt. Konstigt med tanke på hur illa hon sköter sitt jobb.

  45. Håkan Bergman

    Sigge #42
    SvK har en fet ledning under byggnad från Danderyd(Annebergs station) till Skanstull.
    https://www.svk.se/anneberg-skanstull

  46. foliehatt

    Sigge, Daniel, och andra.

    Vad är problemet? mjölk skapas väl i ekohyllan i mejerikylen på Coop. Eller?

  47. Hans H

    #42 Sigge

    Stockholm Exergi säger att det brådskar beställa olja om de ska kunna dra igång enhet 1 och producera el.

    Finns det något annat än mentala blockeringar som hindrar att köpa en båt med kol och dra igång enhet 6?

  48. Hans H

    Vi väntar ännu på Vattenfalls besked om Stenungsundsverket. Ett verkligt stort effekttilkskott. Har utretts över ett år nu!

  49. Paul Håkansson

    Ingemar Nordin
    18:00, 2022-10-09

    Lyssna på intervjun så förstår du vad jag menar.

  50. Håkan Bergman

    Hans H #47-48
    Det börjar väl se mörkt ut, först ska vi ha en ny regering sen ska den bli enig… När man väl kommer till skott lär det vara kört med allt uppbokat av andra med mindre beslutsångest.

  51. Robert Norling

    Välkomna till det nya Sverige!

    Där folk kan bli hängande i hissar i timmar.
    Butiker som blir kolsvarta och dörrar som inte går att öppna samt kassor som stängs.
    Trygghetslarm som inte fungerar.
    Skolor som får stänga ner till elevernas förtjusning.
    Mackar som det plötsligt inte går att tanka på.
    Ja listan går att fyllas på ordentligt, men jag har tack och lov tidigare investerat i ett diesel-elverk som kopplas in med på hemnätet med en trefas handske.
    Det gäller bara att komma ihåg att slå av inkommande el med huvudströmbrytaren.
    Gäller också att ladda upp med bränsle i dunkar då verket behöver fyllas på var 12 timme vid kontinuerlig drift och macken kanske har strömmen avstängd.
    Elverket är dessutom lönsamt att köra vid ett elpris från ca. 5kr kW/h .
    Ett pris som det förmodligen kommer att överstiga med råge då vinden är någon annan stans i veckor.

  52. Sigge

    För politikerna i Stockholm har det inte varit någon överraskning att Stockholm växt. De och flera andra (Fortum och Stockholm Energi) påpekade för Svenska Kraftnät för 20 år sedan och varnade för att den här situationen kunde uppstå.

    Svenska Kraftnäts styrelse som var mellan 1997-2007 (eller 2008) var inte så bra.

  53. Sigge

    Hans H #47

    När KVV8 var klar så gjordes en del ombyggnader och renoveringar av kolhamnen och kolmottagningen. KVV6 användes ett par månader vintertid i några år efter att KVV8 tagits i drift.
    KVV6 var rent allmänt sliten och det var inte aktuellt att bygga ny panna för biobränslen och behålla turbinen. Planerna är att KVV6 skall rivas och ett nytt kraftvärmeverk skall byggas på samma plats som är biobränsleeldat. Jag kan inte tidplanen men har för mig att det var runt 2030 som det nya kraftvärmeverket planeras vara klart.

    De två oljeeldade kraftvärmeverken är inte så slitna. De har inte använts så mycket trots att de är ungefär 50 år gamla.

  54. Dan

    Jag rekommenderar inte något annat än s.k. inverterelverk för hemmabruk. Jag använde tidigare ett enkelt elverk med B&S-motor vars varvtalsreglering naturligtvis även styrde spänning och frekvens.
    Det som hände var att varvtalsregleringen som styr trotteln med hjälp av kylluftflödet kom i svängning då och då och man fick sätta ett finger på mekanismen så den lugnade ner sig!
    När sedan bränslet tog slut och varvet dalade knäckte strömrusningen alla lampor i kretsen.
    Helt odugligt till annat än belysning och enstaka borrmaskin, samt krävde övervakning i heltid.
    Ljudnivån ska vi inte heller glömma.

  55. Daniel Wiklund

    Såg just nordnytt som hade ett inslag om att leva utan elektricitet. Det gör en i kvinna i en by utanför Älvsbyn. Hon har ingen el, inget vatten och avlopp. Hon anser att hon är en vinnare. Hon behöver inte oroa sig för nåt. Hon menar att hon har en livsstil som är bra i dagens situation. I dagens kurir följer det med en femtonsidig annons bilaga ”Allt om elbilar”. Som menar att ”vi går mot en elektrifiering och på sikt självkörning”. Själv ska jag snart ut på en cykeltur. Cyklar och apostlahästarna kanske blir framtidens stora vinnare.

  56. Roland Salomonsson

    Det är inte sant att stamnätet inte klarar överföringar från norr till söder nationellt eller från väster mot öster regionalt. Det finns t o m redundans.

    Problemtet stavas dels vindkraft, som fluktuerar och dels brist på ”tunga generatorer”. Energiförlusterna av att transformera upp vindkraften till ex 400 kV är stor (och nu tänker nätägarna börja debitera gräsrötterna för vad de anser sig förlora vid försäljning till Tyskland) och saknas det dessutom tung generator på mottagarsidan i Sydsverige, så kan de bara pressa fram ca 70% av de 400 kV:en, d v s i verkligheten kör de med typ 280 kV i ledningen. detta ökar överföringsförlusterna.
    Eftersom export prioriteras, så kommer de få tunga generatorer som är kvar i Sydsverige att nyttjas för att styra ut export-el och kan inte nyttjas för att ta emot el från norr.

    Sverige bör anta samma beslut som Polen nyss gjort om att lämna EU-samarbetet för el. Frankrike har vad jag förstår aldrig deltagit, då fransmännen skulle gått ”man ur huse” om elräkningarna skulle antagit Tyskpriser. Vad som går bra i Polen resp Frankrike borde gå för Sverige.

    En anledning till att EU-kansliet biter sig fast vid detta el-samarbete, verkar vara att kansliet BESKATTAR EU-länderna denna väg.

    Tag besluten, samt ge Tyskland 3 månader på sig att starta sin kolkraft/kärnkraft igen. Annars får de skylla sig själv.

  57. Salrol

    Det är inte sant att stamnätet inte klarar överföringar från norr till söder nationellt eller från väster mot öster regionalt. Det finns t o m redundans.

    Problemtet stavas dels vindkraft, som fluktuerar och dels brist på ”tunga generatorer”. Energiförlusterna av att transformera upp vindkraften till ex 400 kV är stor (och nu tänker nätägarna börja debitera gräsrötterna för vad de anser sig förlora vid försäljning till Tyskland) och saknas det dessutom tung generator på mottagarsidan i Sydsverige, så kan de bara pressa fram ca 70% av de 400 kV:en, d v s i verkligheten kör de med typ 280 kV i ledningen. detta ökar överföringsförlusterna.
    Eftersom export prioriteras, så kommer de få tunga generatorer som är kvar i Sydsverige att nyttjas för att styra ut export-el och kan inte nyttjas för att ta emot el från norr.

    Sverige bör anta samma beslut som Polen nyss gjort om att lämna EU-samarbetet för el. Frankrike har vad jag förstår aldrig deltagit, då fransmännen skulle gått ”man ur huse” om elräkningarna skulle antagit Tyskpriser. Vad som går bra i Polen resp Frankrike borde gå för Sverige.

    En anledning till att EU-kansliet biter sig fast vid detta el-samarbete, verkar vara att kansliet BESKATTAR EU-länderna denna väg.

    Tag besluten, samt ge Tyskland 3 månader på sig att starta sin kolkraft/kärnkraft igen. Annars får de skylla sig själv.

  58. TorbjörnR

    #56 Roland

    Du har så rätt! Sätt press på EU och Tyskland så att en bättre lösning för Sverige kan användas.

  59. SatSapiente

    #56 R Salomonsson

    Jag förstår inte vad du menar med ”Frankrike har vad jag förstår aldrig deltagit, då fransmännen skulle gått ”man ur huse” om elräkningarna skulle antagit Tyskpriser.”
    När jag regelbundet tittar på elpriser på https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/#/nordic/table , så verkar Frankrike mycket ofta ligga i topp bland länderna i tabellen.
    Eller är det så att tabellen inte avspeglar vad de franska elkonsumenterna får betala? Men förhållandet mellan tyska och franska elpriser måste väl ändå vara korrekt?

  60. # SatSapiente 59 #

    Undertecknad bor i Normandie och får en elräkning varannan månad. Det är ett privatabonnemang hos EDF och är nog ganska typiskt. Jag betalar nu ungefär 0.20 € per kWh alla avgifter inkluderat. I början av 2022 var det 0.18 € / kWh.

  61. Sigge

    #56 Roland
    #58 Torbjörn R

    Frankrike är med i handeln på elbörsen. P g a problem med kärnkraften så importerar de mycket el just nu, främst från Tyskland. De har de senaste året haft högsta systempriset på elbörsen. Näst högst har nog Österrike haft.

    Det land som importerar mest el ifrån Sverige är Finland. Mer än halva elexporten från Sverige går till Finland.

    Litauen och Polen importerar mer el från Sverige än vad Tyskland gör.

  62. Staffan Lindström

    55 Daniel Wiklund

    Imponerande samling döda flugor på fönsterbänken…
    Ägnade för vinterisolationen….?