Bisarrt möte i Prag

Ove L tipsar om en artikel i The Telegraph. Uppenbarligen har Tjeckiens president Vaclav Klaus blivit utskälld av några EU-representanter. Klaus påstår att han inte upplevt något liknande på 19 år.
Läs hela artikeln här.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Som ofta är det kommentarerna i anslutning till originalartikeln som är mest intressanta att läsa. Ska bli spännande att följa Klaus fram till Sverige tar över i EU om sex månader…
    Man kan nog påstå att både EU och Sverige lider av ett intellektuellt moras, där makten är på väg att ersätta förnuftet som kompass.

  2. Olaus

    De grönas ledare, exanarkisten Daniel Cohn-Bendt, som så tölpaktigt behandlade Vaclav Klaus, stod också som ledare bakom majrevolten 1968 i Frankrike.
    Det var troligen de Gaulles värsta prövning. Han tvingades tillfälligt lämna landet för att söka franska armens stöd vid dess högkvarter i Tyskland.
    En kuriositet. Det är ganska exakt 70 år sedan två andra provokatörer ansatte den tjeckiska statschefen i Pragborgen. Då senhösten 1938 tvingades president Emil Hacha vid ett nattligt dramatiskt möte utan att höra parlamentet att acceptera att Böhmen och Mähren inkorporerades i det tyska riket.
    Provokatörerna den gången var Hitler och Göring. De ska ha jagat presidenten runt hans eget skrivbord.

  3. Här är det bisarra samtalet på svenska (från Östra Ölands fria horisont).
    ”Excerpter från avskrifter under ett möte mellan presidenten för den Tjeckiska republiken och medlemmar från EU-parlamentet, fredag den  5 december, 2008, Slottet i Prag:
    Daniel Cohn Bendit: Jag har tagit med mig en flagga, som, vilket vi har hört, ni har överallt här vid slottet i Prag. Det är EU:s flagga, så nu placerar jag den här framför Er.
    – Det kommer att bli ett hårt och tufft presidentskap, den tjeckiska republiken kommer att  få hantera arbetsdirektiven och hela paketet med klimatförslag. Klimatförslagen är inte lika omfattande som vår grupp skulle vilja ha dem, och det kommer att bli nödvändigt att åtminstone hållas fast vid ett minimum av förslagen. Klimatförändringarna är en fara för planetens framtid, Min åsikter är vetenskapligt grundade och de delas av majoriteten inom Europaparlamentet, men jag vet att ni inte har samma åsikter. Ni kan tro vad ni vill, men jag, jag vet att global uppvärmning är en realitet.
    Lissabonnfördraget: Jag bryr mig inte om era åsikter om det. Jag vill veta vad ni skall göras om ert parlament och senaten godkänner det. Kommer ni att respektera  beslutet? Ni måste underteckna det.
    Jag vill att ni förklarar för mig nivån på era förbindelser med Mr Ganley på irland. Hur kan ni sammanträffa med en person vars finansieringskällor är oklara? Ni i er position får inte möta en sådan man. Det är en man vars pengar kommer från oklara finansieringskällor i och han använder pengar för att inleda en kampanj mot EU.
    President Vaclav Klaus: Jag måste få säga att ingen någonsin har tilltalat mig i denna stil och med denna ton under de senaste åren. Du är inte på barrikaderna i Paris här. Jag trodde att dessa metoder tog slut för 18 år sedan, men jag inser att jag tog miste. Jag skulle inte för min del vilja ställa frågan till dig hur de gröna finansierar sin verksamhet. Om du är intresserad av en sansad och rationell diskussion under den halvtimme som står till förfogande, så ber jag dig att du överlämnar ordet till någon annan, herr ordförande.
    EU-parlamentets ordförande Hans-Gert Pöttering: Nej, vi har gott om tid. Min kollega kommer att fortsätta därför att vilken ledamot som helst i Europaparlamentet kan fråga er vad som helst. (Till Cohn-Bendit): Fortsätt.
    President Vaclav Klaus: Detta är helt enkelt otroligt. Jag har aldrig upplevt något liknande.
    Daniel Cohn-Bendit: Det är därför att du aldrig mött mig…
    President Vaclav Klaus: Detta är otroligt…
    Daniel Cohn-Bendit: Vi hade alltid bra diskussioner med president Havel. Vill ni nu tala om för mig er inställning till antidiskrimineringslagen. Jag kan lätt informera er om vår finansiering.
    Brian Crowley, ledamot av EU-parlamentet: Jag är från irland och jag tillhör ett parti i parlamentet, Under hela sitt liv kämpade min fader mot brittisk dominans. Många av mina släktingar förlorade livet. Därför vågar jag säga att det irländska folket vill ha Lissabonnfördraget. Det var en förolämpning mot mig, herr president, och mot det irländska folket det ni sade under er vistelse på Irland. Det var en förolämpning mot mig att ni sammanträffade med Declan Ganley, en man som inte har något mandat. Ganley har inte redovisat sina finansieringskällor. Jag vill bara informera er om vad irländarna kände.
    President Vaclav Klaus: Jag vill tacka er för de erfarenheter jag fått under detta möte. Jag trodde inte att något liknande överhuvudtaget var möjligt och jag har inte upplevt maken på 18-19 år. Jag trodde att vi levde i en demokrati, men detta är post-demokrati, vilken styr EU.
    Ni nämnde europeiska värden. De viktigaste värdena för Europa är frihet och demokrati. Medborgarna inom EU är mest av allt bekymrade över friheten och demokratin, men dessa värden förlorar mark i dag inom EU. Jag finner det helt nödvändigt att slåss för dessa grundläggande värden.
    Jag kan berätta för er att det tjeckiska folket ser inga alternativ till medlemskapet i EU. Det var jag som som skrev under vår EU-ansökan 1996 och fördraget år 2003. Men arrangemangen inom EU kan ordnas på olika sätt, det finns olika alternativ. Att utpeka ett alternativ som heligt, oberörbart, som man  inte får tvivla på, det går stick i stäv mot allt det som Europa står för.
    Ta Lissabonnfördraget, jag vill nämna att det är inte påskrivet i Tyskland heller, Konstitutionsförslaget, som är detsamma som Lissabonnfördraget, förkastade av två länder i en folkomröstning. Mr Crowley talar om förolämpningar, men jag måste säga att den största förolämpningen mot det irländska folket är att inte respektera och acceptera resultatet av folkomröstningen. När jag var på Irland mötte jag en person som representerade majoritetens åsikter. Ni, herr Crowley, står för en åsikt som är i minoritet i ert eget land. Detta är det påtagliga resultatet av folkomröstningen.
    Brian Crowley: Med all respekt, herr president, ni kan inte tala om för mig vad det irländska folket tänker, som irländare vet jag detta bäst,
    Vaclav Klaus: I vårt land är Lissabonnfördragetb inte undertecknat eftersom parlamentet ännu inte har fattat beslut. Detta är inte presidentens fel. Lås oss avvakta vad de två kamrarna kommer fram till, det är en process i vilken presidenten inte har någon roll. Jag kan inte underteckna fördraget i dag eftersom det inte finns på mitt bord, min roll kommer senare.
    Hans-Gert Pöttering: För att summera, jag skulle vilja lämna detta rum och vara överens och jag vill säga att det är oacceptabelt om ni jämför oss med Sovjetunionen. Vi är alla djupt rotade i våra länder och våra grundlagar. Vi är angelägna om samförstånd och frihet i Europa, vi vill väl, men vi är inte naiva.
    Vaclav Klaus: Jag jämförde er inte med utsända från Sovjetunionen, jag nämnde inte ens ordet SOVJETUNIONEN, det enda jag sade var att jag har inte upplevt ett tonläge som detta, en atmosfär som denna, en sådan debattstil på 19 år inom den tjeckiska republiken. Det är verkligen så.

  4. Och enligt ett inslag i Sveriges Radio i helgen hånskrattade journalisterna då Frankrikes president önskade Tjeckien lycka till med sitt ordförandeskap.
    Råder det tanke- och yttrandefrihet i EU?

  5. Christopher E

    Från att ha varit stark EU-anhängare blir jag allt mer tveksam – ett rejält ideologiskt kliv som alarmister brukar hävda att sådana som jag inte är kapabla till.

  6. Peter Stilbs

    Christopher E – jag har samma känsla. Ständigt får jag intrycket att församlingen i Bryssel består av en styrande grupp av klåfingriga, inkompetenta, okunniga, självgiriga, korrupta och maktgalna indivivider.
    Ändå röstade jag för EU-anslutning en gång i tiden.

  7. Johnny

    Röstade också ja med förhoppning att EU skulle utvecklas åt rätt håll, tyvärr verkar det gå åt andra hållet. Finns fortfarande en hel del bra med unionen men jag är skeptisk…

  8. Peter och Christopher
    Även jag var för EU, och när det begav sig tror jag att det var ett bra steg. Dvs Europakonventionen för mänskliga rättighgeter blev upphöjd till svensk lag. Fri rörlighet gjorde ett stort antal varor billigare, regeringen kunde inte utan vidare driva igenom vad rättsvidigt som helst.
    Men precis som ni blir jag allt mer skeptisk till vad EU ägnar sig åt. Däremot är det svårt att avgöra ifall inte samma stolligheter hade kommit här även om vi hade stått utanför.
    Men ja, politiker med makt vilken inte kan återtas är farliga. Per definition! Och sådant går alltid åt fanders.

  9. Iven

    De Gröna, lika mycket i Sverige som i Europa, representerar egentligen en minoritet av befolkningen, men tar sig ton som ledande makthavare: Det gäller nog Peter Eriksson och Maria Wetterstrand i Sverige lika mycket som Dany Cohn-Bendit och Monica Frassoni i EU.
    EU är från början ett fredsprojekt och som sådant ett mycket uppskattat alternativ till ett tillstånd med krigförande nationer, som det var under långa tider före 1945. Det gäller att den verkliga majoriteten i EU-parlamentet och övriga EU-organ tar sitt ansvar och slutar att ägna sig åt frågor, som varje land löser bäst genom beslut i resp. länders regeringar.

  10. Och snart styrs EU än mer av IPCC, Al Gore  och Obamas energi och miljöministrar – den heliga treeningheten.

  11. Iven

    Janne
    Må vintern bli lång, jättekall och övertygande i sin verklighet, annars är risken stor att det blir som du befarar…

  12. Hin Håle

    Jag röstade emot EU. Jag brukar tycka det är roligare att säga ja för det mesta men jag befarade att så centrerad makt förr eller senare skulle korrumperas. Tyvärr svek mitt omdöme rejält. Det blev mycket värre än jag nånsin kunnat gissa och på mycket kortare tid.

  13. Christopher E

    Jonas och Peter:
    Jag skulle röstat ja till EU om jag inte suttit i en båt Stilla Havet och nådde Auckland och vårt konsulat för sent…
    Det är mycket jag tycker är bra med EU; enighetstanken, fri rörlighet för människor och varor och inte minst möjligheten att EU-domstolen kan köra över svenska politiker när de hittar på riktiga dumheter.
    Men i övrigt blir jag alltså allt mer tveksam, och nackdelarna kan överträffa fördelarna.
    Jonas har dock en riktig synpunkt i att många dumheter kunde vi fått ändå.

  14. Ingemar

    Det är väl bara att se verkligheten som den är. Om EU:s maktelit har sanktionerat något så är det ”sanning”. Demokrati, mänskliga rättigheter, vetenskap och förnuft har slutat att fungera. Nu är det bara den råa makten som råder! Det är väl bara en tidsfråga innan Maggies blogg (och alla andra skeptikers bloggar) stängs av EU:s maktelit.

  15. Gunnar Littmarck

    Jag röstade ja med, jag ångar mig inte.
    Jag tror att Internet kommer fälla hela dagens politiska ledning.
    Jag tror att dagens självtillräckliga politiker och byråkrater gräver sin egen grav, låt dem fortsätta till the point of no return.
    Ju längre de binder sig vid en felaktig politik, ju enklare blir det att skapa en fredlig revolution.
    Vi ska ha lågbetalda idealister som roterar med politiska uppdrag, alla parlament ska existera på Internet, inga fysiska parlament eller ambassader…
    Efter avslöjandet av allt mygel och kontraproduktivt resursanvändande, kommer det bli enkelt med öppenhet, tillgänglighet och delaktighet.

  16. Jonas B

    Jag röstade ja. Har alltid sett EU som ett projekt i grunden. Ett fredsprojekt. Trots överbyråkratisering och andra dumheter har jag ansett, anser väl fortfarande, att unionen blir vad vi gör den till.
    Kanske just därför är det här referatet så vedervärdigt att läsa. Vad är det för människor som tagit över? Anarkister. Demagoger. Klimatsvärmare.
    EU-projektet har fotfarande chansen att bli något bra. Det kan också gå åt helvete.
    Nu ser det mörkt ut. Just därför: Allt stöd till den kloke humanisten Vaclav Klaus! Vi får inte svika tjeckerna och oss själva som vi gjorde 1938.

  17. En kommentar om EU.

    Men först ett svar till Thomas i en annan tråd som jag tappat.
    Handlar också om politiker.Thomas tyckte att jag trodde att IPCC- rapporten var en konspiration, men jag lyckades nog förklara att jag snarare tror att det handlar om politiskt normalbeteende..
    Thomas kan inte förstå hur politiker kan föreslå kraftiga åtgärder för att begränsa utsläppen av CO2 och därefter ändra sig. Jo det gör man när man inser att opinionen i det egna landet av olika skäl inte ställer upp.
    Politik handlar idag om att lyssna på media.
    Varje dag
    Och då kan det upplevas lite fladdrigt för oss som gett dom makten.

    När det gäller EU så handlar det mest om en ny karriärväg för politiker i Europa.

    Tidigare vara det bara multinationella företag som kunde betala skamligt höga löner och erbjuda en internationell karriär med skatteförmåner och glassigt liv.
    Och kom inte och kalla ett girigt mänskligt beteende för en konspiration, för det är det inte. Bara väldigt lockande för individen.

  18. Steve

    Referatet som Kurt Lundgren på Öland hade översatt kom nog från
    http://eureferendum.blogspot.com/2008/12/which-ones-democrat.html
    Brussels Journal ger nu franska vänsterversionen enligt Le Monde, där Cohn-Bendit är hjälte och Klaus blir ”ultraliberal, kolerisk och eurofobisk”.  
    En ytterligare version, från Yves Daoudal, säger att man var ute för att provocera Klaus, försvaga honom inför hans presidentskap i Unionen.  Inte primärt uttänkt av Cohn-Bendit, utan av ordföranden i europa-parlamentet, Hans-Gert Pöttering, tysk kristdemokrat.
    http://www.brusselsjournal.com/node/3690
    Allt torde vara åtminstone möjligt.  Om det sedan är sant, det är en annan fråga.  Hittills är jag väl mer benägen att acceptera Klaus’ version av händelserna.

  19. ThomasJ

    Såvitt jag kunnat bedöma Klaus, kommer han att hantera detta bisarra möte på ett alldeles utomordentligt bra och säkert slående sätt – måhända vasst formulerad. Klaus är flerdimensionellt överlägsen ex-anarkisten [ är han f.ö. ’ex-’ ? ] etCons i alla avseenden.
    Jag var och är fortsatt i stort positiv till EU och dess ursprungliga tanke/idé/koncept – i princip identisk med min positiva inställning till vad Sverige en gång var. Tyvärr har båda dessa ursprungligt fenomenalt väl tänkta ’samhällskoncept’ [om uttrycket tillåts] blivit såväl kidnappade som våldtagna av maktgiriga politiker och deras hängslen/skärp o överlevnadsdräkter av lismande politokrater/lakejer – ”makt korrumperar, absolut makt korrumperar absolut” [Lord Acton]. Kom ihåg, att en österrikare [med mustasch..] 1932 erövrade makten med demokratiska spelregler, för att sedan såväl kidnappa som å det grövsta våldtaga dessa. 1949 bildades DDR, vars ’ledning’ [strukturellt] endast bytta färg på skjortorna, för att precis som föregående ’ledare’ huvudsakligen skapa o upprätthålla ett skräcklikt maktbevarande system ända fram till senhösten 1989 [DDR upplöstes som stat den 3/10/90].
    Parallellerna går/känns igen – jämför implementerade maktbevarande system inom EU och – why not? – Sverige för den delen.
    Mvh/TJ

  20. Tege Tornvall

    Det tycks som om EU invaderas av karriärister och politiska lycksökare, som inte avkrävs räkenskaper lika noga som i sina resp. hemländer. Bra betalt på vår gemensamma bekostnad har de också. Även jag röstade för och tror alltjämt på U-idén, men allt mindre på dess genomförande.
    Tege

  21. Tege,
    Tycker du att dom ”avkrävs räkenskaper noga i sina hemländer” ?
    Är dom inte skolade för att just undvika kritik?
    Är dom inte suveränt skickliga på att slingra sig?
    Är dom inte oerhört skickliga på att manövrera oss med hjälp av media?
    Medias kritiska granskning är numera begränsad till det som säljer media. Det vi inte vill läsa eller höra får inget utrymme i media…
    Jag var positiv till EU under en kort period före folkomröstningen i Sverige. Men när jag såg hur de nya karriärvägarna och de konstruerade argumenten om fred kontra nytt världskrig tog överhanden så började jag vackla.
    När jag såg hur Stockholm och andra storstäder i Sverige skulle uppfattas som exotiska småstäder i Europa så bestämde jag mig.
    När jag såg hur svenska landsbygd och glesbygd skulle bevaras för rekreation och naturupplevelser för Europas befolkning så började jag till och med protestera.
    Tro inte på en erfaren politiker. Möjligen kan en ny och fräsch och entusiastisk politiker resonera ärligt och från hjärtat med dig, men efter en tid hittar du inte den personen längre. Antingen är han/hon fortsatt politiker och uttrycker inte längre personliga åsikter, eller också är han/hon en före detta politiker som ägnar sig åt annat.
    Och som alltid finns det nog undantag. Jag vill påstå att många politiker ägnar mycket tid och engagemang åt en idé om samhället som de tror på. Men de trampar vatten i bakgrunden.

  22. L

    Ja, politikerföraktet har de flesta ärligt förtjänat. Om EU så tyckte jag idén var bra när det gäller öppna gränser, handel och gemensam valuta.
    Men i övrigt har väl det mesta spårat ur…

  23. Någon som minns när den nytillträdda Alliansregeringen fick sitt första beröm för att dom tog klimathotet på allvar?
    När hände det?
    Vad var det för händelse som gav applåder?
    Ledtråd: Det handlade om ett snabbt regeringsbeslut som gladde många ända in i det nationalromantiska hjärtat. Förutom att den västliga taigan skulle räddas.
    Julnöt i förskott alltså.
    Först rätt svar får en fin vinterbild av mig.

  24. L

    Dom införde trängselskatt trots att dom lovat motsatsen t ex…

  25. Gunnar Littmarck

    Vad skulle hända om de allt färre nettobidragsgivarna, tog hem sina kommissarier och parlamentariker, slutade betala in sina medlemsavgifter?
    Skulle inte valuta, handelsregler och de som är bra fortleva och allt annat dö svältdöden?
    Detta går inte utan en mindre revolution, ty knappt junilistans representant vill avsäga sig sina, av andra skapade, konsumtionsresurser.
    Men alla som duger att skapa mervärden större än egen konsumtion i världskonkurrens, kan ju flytta.
    Dollarn ramlar snart igen, men landet har större potential än EU.
    I en Kinesisk provins, folkrik som Västeuropa, är levnadsstandarden på Nederländsk nivå.
    Dit flyttade de Irakier som inte ville leva på bidrag i Sverige, på så vis kunde Sverige vara säkra på att bara låta de mest olönsamma bosätta sig i framför allt Södertälje.

  26. Gunnar Littmarck

    Etanol som av många kallats  äta noll
    Det trevliga är att etanol och bioenergisatsningen totalt sett släppt ut mer av de gaser, den dyra satsningen skulle minska.
    Heja Maud!

  27. L,
    kul att det är fler som uppfattat att politiker på senare år fått karriärvägar som innebär att dom kan svika vallöften hur mycket som helst och ändå fortsätta att klättra på karriärstegen.
    Förr fanns inget mer än Statsministerposten att sträva efter. 
    Nu är ju sveriges politik ett multinationellt företag. Jättekul för de som kämpar sig upp i företagsledningen och ordnar pensioner och fallskärmar som skulle kunna föda flera generationer av vanliga människor. 

  28. Tävling pågår.
    Se inlägg nr 23
    Inte jättefina priser, men en intressant undersökning som handlar om politik, media och oppinion.

  29. Gunnar Littmarck

    #23 föreställande dig eller, mer allmänt av dig?
    Jag funderade en gång ut den mest egocentriska diva gåvan.
    Man ger såklart grattulanten en byst av sig själv.

  30. Missade att berätta att tävlingen inte ska hanteras av maggies blogg.
    Skicka era förslag till ullf.bjorklund (alfakrrull) mora.se

  31. Gunnar Littmarck

    en byst av givaren, så mottagaren dagligen kan se den generösa givaren.