Tuvalu försvinner (inte)

Jonny Fagerström är igång med en ny debatt på UNT. Den här gången kritiserar han ett debattinlägg av Norbert Häubner och Elin Boberg, båda doktorander vid Uppsala universitet. De två skrev den 9 december att Tuvalu om femtio år kommer att försvinna ned i havet.
Inte alls, säger Jonny Fagerström.
”Doktoranderna gör samma misstag som Al Gore gjorde i sin film En obehaglig sanning, nämligen att sprida obekräftade rykten som inte överensstämmer med beprövad vetenskap. Utsagan bygger på obevisade påståenden som inte ens FN:s klimatpanel står bakom.”
”Det är (…) mycket tydligt att havet inte alls stiger med de fem till sex millimeter per år som skribenterna påstår, oavsett hur man räknar”, skriver Jonny Fagerström.
Återstår förstås frågan: hur pålitliga är våra mätningar av havsnivån och kan vi egentligen uttala oss om att havsnivån stiger respektive faller?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Olaus Petri

  Johnnys avlsutning var onekligen superb:
  ”Jag uppmanar doktoranderna att noggrant gå till botten med frågan.” 🙂

 2. Ragnar Danneskjöld

  Al Gore har tydligen påstått att Arkis is kommer att vara helt bort om fem år.
  http://wattsupwiththat.com/2008/12/14/gore-entire-north-polar-ice-cap-will-be-gone-in-5-years/
  Jag är helt säker på att det kommer visa sig vara tidernas självmål. Isen närmar sig normalfallet i Arktis. Om man någonstans kan vadslå emot Al Gore om hans förutsägelse vore det tidernas mest riskfria vad.
  Vidare visar det sig att världens samlade is VÄXER.
  http://wattsupwiththat.com/2008/12/14/global-sea-ice-trend-since-1979-surprising/
  Fördelen med att Al Gore och de andra AGW-alarmisterna säger dylika saker är att de skjuter klimatalarmismen i sank fullständigt när det visar sig att isen inte har ändrat sig nämnvärt om fem år. Tyvärr lär dock regeringarna hinna införa en massa sattyg fram tills det står fullständigt klart att koldioxiden inte har den dramatiska påverkan på Jordens klimat som AGW-alarmisterna hittills envetet hävdat.
  Alarmisternas universallösning på klimat-”problemen” är att hämma all produktiv verksamhet genom skatter och regleringar. Den fattigdom och den misär som dessa regleringsivrare direkt orsakar DÖDAR människor i verkligheten. Det ska bli verkligt intressant att se vad som händer när AGW-bluffen synas och de faktiska konsekvenserna av den politik som följer i alarmisternas fotspår framstår i fullt dagsljus.
  Aftonbladet-TV hade för ett par dagar sedan ett alarmistiskt inslag om att havsnivåökningen hotar att fullständigt dränka Maldiverna inom några få årtionden. Folk är så ensidigt påverkade av Den Enda Sanningen att de inte bryr sig om att kontrollera FAKTA.
  De siffror som Jonny Fagerstöm redovisar om Tuvalu och Stilla Havs-området ligger i linje med dessa:
  http://wattsupwiththat.com/2008/12/05/satellite-derived-sea-level-updated-trend-has-been-shrinking-since-2005/

 3. Steve

  Ytterligare något om öarna som inte vill sjunka:   National Post, Toronto intervjuade 26/10 2007 Dr Vincent Gray från The New Zealand Climate Science Coalition:  ”Man säger att havsytan stiger och snart kommer att översvämma våra städer.  Alla vet att Tuvalu i Stilla Havet sjunker.  Al Gore konstaterade ju att öborna flyr till Nya Zeeland därför.”
  ”Men redan 1990 märkte man att ön inte alls verkade att sjunka.  Forskare från Adelaide ombads undersöka.  Man satte upp mätstationer på 12 öar, däribland Tuvalu.  —  Och nu har projektet lagts ner.  Det fanns inga tecken på att havsytan steg under dessa 16 år.  År 2006 hade Tuvalu t.o.m. landhöjning.”
  http://www.nationalpost.com/news/story.html?id=55387187-4d06-446f-9f4f-c2397d155a32
  Redan 6/8 2000 kunde man i en artikel från Tuvalu i The Telegraph (UK) läsa:  ”Falling Sea Level Upsets Theory of Global Warming”.   En ny studie har funnit att havsytan sjunkit 6 cm.  Experter på Tuvalus väderlekstjänst sade att … liknande minskningar registrerats för Nauru och Solomon Islands, som också ansetts vara hotade.  De medgav att de var förvånade och ”lite förlägna” av minskningen, som de menar beror på El Nino 1997.  Chefen, Hilia Vavae, sade:  ”Det här är onekligen en liten chock för oss.”
  http://www.tmgnow.com/repository/global/sea_level.html
  Augusti 2000.  Men ännu i december 2008 är hotet alltså levande.  I Uppsala åtminstone.

 4. Olaus Petri

  Jag skulle gärna vilja se vad Thomas P:s kritiska öga skådar i detta ämne. Har han funnit några brister i resonemanget som kan höja eller sänka nivån på resultaten?
  Är ärligt intresserad.

 5. Johnny

  ”Vi förlorar ingenting på att hitta nya tekniker som sol-, vind- och vågkraft.
  Om vi är oberoende av olja och kol tillkommer dessutom en politisk dimension. Det är lättare att kritisera odemokratiska regimer om vi inte är beroende av deras resurser.”
  Ovanstående kan jag hålla med om, det är nog där skon klämmer när allt kommer till kritan i alla fall. Sedan är det ju tragiskt att forskare och politiker slösar tid och energi på att låtsas som om det handlar om något annat och samtidigt skrämmer upp delar av befolkning.
  Det vore intressantare att följa en debatt om hur effektivt våg- vind- och solenergi egentligen är och vad alternativet kan vara än en massa skrämselpropaganda om att jorden håller på att gå under.

 6. Olaus

  Nils-Axel Mörner är väl en av Sveriges experter på havsnivåer.
  Han var chef för Commission on Sea Level Changes and Coastal Evolution 1999-2003.
  Han tror, att havsnivån år 2100 är plus 10 cm med en felmarginal på plus/ minus 10 cm.
  Han kom fram till att Maliverna inte alls drabbats av havsnivåhöjning. Det gjorde honom omöjlig på ögruppen, eftersom landet redan intecknat bidrag från FN.
  Han är en tacksam spottkopp för de politiskt korrekta, eftersom han intresserat sig för den gamla slagrutetekniken.
  Men han har det kanske i blodet att gå på tvärs. En anfader, en ung löjtnant, red ner till Paris och fixade ny dynasti åt Sverige, huset Bernadotte.

 7. Peter Stilbs

  Det är så mycket trams med ”u-ländernas klimatfrågor”. I Afrika söker man mygla sig till kontanta medel från i-länderna, med motivering att de förstört klimatet – ”no strings attached” – dvs ner i fickorna på korrupta politiker och tjänstemän.
  Tuvalufrågan är en bluff från början till slut – och på samma plan.

 8. L

  Så länge Afrikanska ledare har råd med lyxvillor och lustjakter på Franska Rivieran ska dom banne mig inte ha en enda krona kontant utbetalt i bistånd.

 9. Iven

  Tänk, så mycket välstånd man skulle kunna skapa med den goda viljan hos schejkar, indiens miljardärer och jätterika krigsherrar i Afrika. Se vad man kan åstadkomma med lite oljarikedomar i Dubai. Färskvatten från salta hav, landvinningar ur havet, grönska på golfbanorna, inomhus-skiparadis och  världens högsta skyskrapa och lyxigaste hotell. Och då är Dubai långt ifrån rikast i Arabvärlden!