Aftonbladet frågar idag om vi tror att vi, genom vårt sätt att leva, bidrar till fler naturkatastrofer. Anledningen till frågan är naturligtvis den cyklon som obönhörligen nalkas det redan översvämmade Queensland. 2010 påstås ha varit ett riktigt katastrofår och frågan på Aftonbladets läppar är naturligtvis: är det Naturen som straffar oss för vårt fossilsyndiga leverne?
Gå gärna in och rösta. Än så länge verkar det sunda förnuftet vara som bortblåst.
Som obetydlig skeptiker föregår jag härmed med gott exempel och säger: Även om jag tror att människor reagerar som de alltid gjort och tolkar cykloner och översvämningar som omen och järtecken, så kan jag absolut inte vara säker på att cyklonen inte är en del i hotande klimatförändringar. Det går helt enkelt inte att säga säkert, för någon.
Själva frågan: “Tror du att vårt sätt att leva bidrar till naturkatastrofer” är ju helt vettlöst ställd. Om man svarar ja så går tankarna direkt till klimatförändringarna i artikeln. Men samtidigt är det ju självklart att människan bidrar till naturkatastrofer, åtminstone genom att avverka skog, bidra till jordförstöring, bosätta sig och semestra på fel ställen (förvärrar effekterna), överkonsumera vatten, tömma dammar för sent (som i Australien) m.m. Frågan är alltför luddigt ställd för att vara meningsfull…
Skogsskövling har t.ex. absolut lett till översvämningar
Hade man studerat platsens historia bara 100 år tillbaka i tiden så borde man också ha insett att “förr eller senare” händer något likadant eller värre.
Det blir inte heller bättre av att exempelvis avverka skog, som buffrar mot översvämningar.
Människoskapade katastrofer är per definition inte naturkatastrofer.
Verkar mer som att dumedagen närmar sig i det här landet !
från artikeln:
——–snip —-
Den amerikanska kontinenten drabbades värst med 365 naturkatastrofer. Asien var tvåa med 310. Europa klarade sig undan med 120, Afrika 50 och Australien/Oceanien med 65.
Långsiktig trend
Finns det några förklaringar till ökningen?
Chefen för Munich Re:s riskbedömningar tycker sig se en långsiktig trend som hänger samman med att samtliga världshav blivit varmare de senaste 30 åren.
”Klimatet påverkar”
– Sannolikt står klimatförändringarna för en del av denna uppvärmning, säger professor Peter Höppe.
——– snip ——–
2 helt lösa logiska kopplingar och en tredje ej utsagd
“Klimatförändringar -> ger varmare hav”
Varmare eller kallare hav ÄR klimatförändringar!
“varmare hav ger mer naturkatastrofer, inklusive jordbävningar”
Taget ur luften. Vi har färre orkaner om jag minns rätt. Jordbävningar?? Kom igen, det är ju löjligt!
Ej utsagt: “Människan bidrar till det hela”.
Vad hade svararen för kvalifikationer? Riskbedömare.
Jo mors!
Svar: Ja.
Men bara genom kalhyggen, felplacerade bostäder mm.
Inte genom CO2-utsläpp eller liknande.
Blir sååå trött.
Såg på NRK igår att Norska staten ska satsa en miljard på att säkra vägarna mot ras. På TV visades bilder av raserade väge, stora stenbumlingar som ramlnat ner. Orsaken enligt uppläsaren var, hör och häpna – Klimatförändringarna! För mig var det solklart att rasen berodde på bristande underhåll. Det är tydligen så att när politiker och tjänstemän inte gör sitt jobb och det händer något skyller man på Den Globala Klimatförändringen. Busenkelt U.P.A
Vi kanske borde göra som egyptierna, gå ut och kräva våra makthavares exit.
Denna statistik åberopas ofta av de klimathotstroende som bevis för att koldioxidutsläpp gör vädret allt mer instabilt. Tydligen gör koldioxidutsläppen Jordens inre allt mer instabilt också. Om det nu inte, faktiskt, är rapporteringsgraden som ökar, medan naturkatastroferna i stort sett står still, egentligen
“2010 – ett skräckår
Jordskalvet på Haiti Jordskalvet i Chile Jordskalvet i Kina Bränderna i Ryssland Översvämning i Pakistan Australien drunknar
Från jordbävningen på Haiti till översvämningarna i Australien.
2010 var ett rekordår för antalet katastrofer.
Klimatförändringarna kan vara en av orsakerna”
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8452116.ab
Det kommer en liten notis på lsutet men hur många orkar läsa hela artikeln?
63% kryssade i fel ruta! 🙂
Om liknande publicerats i “En ding ding värld” (eller hos UI) hade jag inte reagerat, men i två av sveriges största tidningar?? Måste man inte utbilda sig för att bli journalist? Ännu mer tragiskt är ju att så många läsare köper resonemanget rakt av. Herregud…
Han rapporterade att han kastats in i en stridsvagn!
Journalister måste vara den yrkesgrupp som har lägst allmänbildning.