Bättre klimat kostar två caffè latte i veckan

Sydsvenskan berättade häromdagen om klimatberedningens rapport. Den ska ligga till grund för regeringens klimatproposition i höst och innehåller förslag på flera åtgärder för att få ner utsläppen av koldioxid. Kostnaden för dessa åtgärder beräknas vara överkomlig för genomsnittssvensken, eller som Hans Jonsson (ordförande för klimatberedningen) säger: ”ett par caffè latte i veckan”.
En caffè latte kostar runt 30-35 kronor. Två i veckan blir minst 60 kronor. Det blir 3.120 kronor om året. Måhända är detta överkomligt för Hans Jonsson, men vad säger en tvåbarnsfamilj med en sammanlagd nettoinkomst på femton tusen i månaden? Det verkar trots allt en hel del pengar att betala för någonting som varken behövs eller kommer att ha någon effekt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Inge

  En anledning till att svenska bilar är törstigare än övriga Europa:s sägs vara att vi har mindre andel dieselbilar här. Då kunde man ju tro att regeringen skulle sänka skatten på diesel för att styra mot mindre törtiga bilar, men nej! Just nu är diseln 50 öre dyrare än bensinen! Jag förstår det så att regeringen inte är intresserade av att minska koldioxidutsläppen, det de är intresserade av är pengar! Som vanligt. Jag råkar ha en diseldriven bil och förlorar massor av pengar årligen på deras okonsekventa resonemang. Det blir massor av Cafe Latte av den summan.
  Inge

 2. Marcos

  Köp en cykel eller ett busskort vet ja och ”rör på fläsket”. 🙂
  Eller en Toyota Prius om du nu tvunget måste köra bil. Du kan få en begagnad för strax över 60 000 kr.
  Undrar hur många cafe latte klimatet kommer att kosta våra barn om 30 år om det visar sig att 95% av forskarna av idag faktiskt hade rätt i att klimatet kunde komma att utgöra ett allvarligt hot på 50-100 års sikt?

 3. L

  Du kan få ganska många Latte för de 6000 miljarder som Kyoto 2 beräknas kosta i dagens penningvärde. Med tanke på att Kyoto 1 inte förändrat klimatet på minsta sätt, kanske vi ska låtsas att klimatförändringar är naturliga och använda pengarna till att möta dom istället för att försöka mota dom…?

 4. Marcos

  Och hur mycket kommer det att kosta för våra barn om 30, 50 eller 100 år, i det fall klimatförändringarna faktiskt får den effekt som befaras i de ”medel-scenarier” som FN-rapporten talar om? Det lär vara långt mycket mer är 6000 miljarder.

 5. L

  Marcos, dina teorier förutsätter två saker. Dels att koldioxid driver påtagliga klimatförändringar, dels att vi ska kunna köpa oss fria så att klimatförändringarna uteblir. Det tycker jag är en mycket större chansning än att ha en beredskap för klimatförändringar, oavsett orsaken.