Åter till vardagen – eller snarare söndagen

V:s möjlige efterträdare till Lars Ohly, Jonas Sjöstedt och en Jens Holm har fått utrymme på SvD:s Brännpunkt i dag, där de propagerar för att Sverige inte ska sälja sina ”sparade utsläppsrätter” a ca 7-8 miljarder kronor. Betecknande nog rubriceras inlägget ”Sabotera inte folkets ansträngningar…” [att påverka klimatet].
När Kyotoavtalet trädde i kraft 2005 var man fullt medveten om att det med IPCC:s mest alarmistiska prognoser högst skulle kunna röra sig om en tiondels grad AGW fram till år 2100.
http://www.msnbc.msn.com/id/6933936/ns/us_news-environment/
Och vad har inte detta vansinne kostat oss redan?  Och hur mycket ny kriminalitet och bluffmakeri har inte skapats?
Jesper tipsade om en namninsamling emot detta vansinne häromdagen
http://www.klimathotet.info/ska-vi-kasta-8-miljarder-namninsamling/
Gå in och rösta.
Tillägg: Jag tycker intäkterna från försäljning lämpligen kan gå till dem som pungslagits av elbolagen och Vattenfall de senaste vintrarna.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kent Forssgren

  Efter en trevlig TCS-kväll i går, åter till vardagen idag. Vindkraftseländet. Kommunerna tävlar om att vara värst. Eslövs kommun beställer en utredning om egen vindkraft, från leverantören! Levereras med helgardering för tillkommande kostnader: …I utredningen påpekar O2 att det finns ett antal risker och osäkerhetsfaktorer i sammanhanget. Till exempel finns det inga garantier för att skattebefrielsen finns kvar för alltid. Ränteläget, svårberäknade driftskostnader och teknikstrul är andra faktorer som kan minska lönsamheten.
  http://www.skanskan.se/article/20110123/ESLOV/701229989/1005/*/47-miljoner-for-eget-vindkraftverk-i-eslov

 2. Claudius

  Svenska Dagbladet har öppet för kommentarer till hrr Sjöstedt och Holms artikel om ”sparade avlatsrätter”, tidningen har börjat använda ett system som kallas för Disqus.
  Det har redan lämnats några kommentarer.

 3. Kent Forssgren

  Mer om vind, söndag till trots. A study published on 17 October 2010 in the journal Nature Geoscience shows that over the past three decades, surface wind speeds seem to have noticeably decreased in several regions of the world, such as the United States, China, Australia, and in several European countries. Given the often inadequate quality and heterogeneity of wind data measured by anemometers, no long-term study of the evolution of wind speeds on a global scale had been carried out so far.
  …The study does not allow direct conclusions about the possible consequences of such a decrease on the potential of wind power, because wind energy is generated at a higher level (50m \u2013 100m) than the level at which the wind measurements are taken. This issue is currently being examined.
  http://www.knmi.nl/cms/content/89566/wind_stilling_over_the_continents_of_the_northern_hemisphere_in_the_last_30_years

 4. Först av allt, Peter, Sjöstedt heter Jonas i förnamn.
   
  Tack för en bra sammanfattning (som vanligt) av denna artikel som är av den typ som alarmister får in i tidningarna alldeles för lätt.

 5. Thomas

  ”När Kyotoavtalet trädde i kraft 2005 var man fullt medveten om att det med IPCC:s mest alarmistiska prognoser högst skulle kunna röra sig om en tiondels grad AGW fram till år 2100.”
   
  Det är klart att ett avtal som löper fram till 2012 inte räcker långt för att lösa problem för hela detta sekel!

 6. Tack Peter för uppmärksamheten kring namninsamlingen. Vill man gå dit direkt utan att besöka bloggen först så är direktlänken här:
  http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5208
  Och tack för en trevlig TCS-kväll!

 7. Helge

  Klart är att dagens ensidiga utmålning av att ökad global värme, oavsett orsak, leder till elände är ansvarslös. Finns inte tillstymmelse till bevis eller historiska referenser för att det skulle vara så. Däremot finns det otaliga exempel där ett kallare globalt klimat leder till svårigheter.

 8. Peter Stilbs

  Thomas – håller Du inte med om att hela denna cirkus bara skapar byråkrati, snedvriden politik, och framförallt en grogrund för allehanda kriminalitet i mini- och megaskala? 
  Vi har bara sett början, och allt som skett sedan 2005 har inte kommit upp till ytan. Tyvärr verkar det som om ansvariga politiker och byråkrater också vill sopa igen spåren – systemet får ju inte ifrågasättas.

 9. Jörgen O

  ”Oavsett vilken inställning man har till den hårt kritiserade IPCC’s rapporterså är åtgärder som Kyotoprotokollethelt verkningslösa. . . .”
  skriver någon möjligen Jesper ? Jag finner inget namn .
  Visst inte, De är inte alls verkningslösa. Jo från klimatets synpunkt. men man skall komma ihåg att Mr Maurice Strong, Kyotoprotokollets pappa har i en intervju sagt  att han är sedan lång tid socialist. Därtill verkar han vara  välvilligt inställd till kommunistisk-socialistiska stater som China och Nordkorea. Troligen bor han fortfartfarande i Kina. Hans inställning verkar mycket negativt mot USA och den västliga kulturen och han tycks önska vår undergång.
  Sett ur det budskapets synpunkt tycker jag att Kyotoprotokollet ser ut att lyckas alltför väl. JO

 10. Thomas

  Peter Stilbs, för all del. Involverade länder lyckades förhandla in så mycket kryphål i Kyotoavtalet att nyttan är begränsad. Det löser man dock bäst genom att skapa ett bättre avtal för nästa period, inte genom att låtsas att vi inte har något problem som behöver lösas.

 11. tty

  Skrockström vill bli ”Chief Scientist”:
   
  http://www.dn.se/debatt/2011-blir-ett-viktigt-ar-for-en-hallbar-global-framtid

 12. ces

  Här är den senaste skandalen kring handeln med utsläppshandeln.
  http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/8269907/European-carbon-market-suspended-over-fraud-fears.html
  I början av förra året avslöjades en liknande skandal i ”luftaffärer”.
  http://www.theaustralian.com.au/business/news/european-emission-trading-rocked-by-scandal-over-recycled-carbon-permits/story-e6frg90o-122584
   

 13. Lejeune

  #11
  Passande nog har man dagen till ära stängt av möjligheten att kommentera i DN. Som av en ren slump….?

 14. tty#11
  Föranledde det mail till våra riksdagsledamöter:
  Drivs med skattepengar?
  SEI
  Stockholm Environment Institute, SEI, är ett oberoende internationellt miljö- och utvecklingsforskningsinstitut, med forskningscenter i fyra världsdelar, som för fram forskning till beslutsfattare.Institutet bildades av den svenska regeringen 1989 och har, förutom i Stockholm, kontor i England, Estland, USA, Thailand och Tanzania.
  med ett antal professorer:
  Johan Rockström professor SEI
  Måns Nilsson professor SEI
  Richard Klein professor SEI
  Clarisse Siebert forskare SEI
  Lisa Schipper dr SEI
  Bo Kjellén seniorforskare SEI
  Med kontor i bla Thailand och Tanzania????????????
  och som bla kräver:
  ——————
  b. Tillsätter en ”chief scientist” i regeringen med uppgift att – i första hand – stödja regeringen med vetenskapligt nytänkande för utveckling inom framför allt energi, livsmedelsförsörjning, ekonomi och förvaltning.
  ———————–
  En ”Tsar” i Obama-stil?
  Och i England som de refererar till, ett projekt på gång att flytta fiskar??!!
  Fish Threatened by Global Warming to Be Moved North.
  http://www.independent.co.uk/environment/climate-change/fish-threatened-by-global-warming-to-be-moved-north-2192001.html
  Med all den kritik som CAGW för närvarande är utsatt för och så många forskare som ifrågasätter IPCC:s resultat så tycker jag att
  det är dags och ifrågasätta de skattepengar som går till CAGW-propagandister.
  Det finns viktigare saker att lägga pengar på än en obevisad hypotes om  att mänskligt utsläpp av koldioxid skulle ha en märkbar
  påverkan på jordens temperatur!

 15. Skogsmannen

  Ingvar Engelbrecht #14!

  En fråga av retorisk art
  Är det så lyckat att använda uttrycket CAGW. Enligt engelska Wikipedia så står det för ”Citizens Against Government Waste” vilket är en ideel organisation i USA som verkar för något helt annat än AGW (som ofta leder till ”Goverment Waste).

 16. S.E.Hendriksen

   
  Since coming into effect February 16, 2005, the Kyoto Protocol has cost the world about while the potential temperature saving by the year 2050 so far achieved by Kyoto is
  (to get activity on the clock we had to go to billionths part of one degree, which obviously cannot be measured as a global mean) and yes, that really does represent about $100K per billionth of one degree allegedly ”saved.” Guess that means for the bargain price of just $100 trillion we could theoretically lower global mean temperature by about 1 °C.
  http://www.junkscience.com/MSU_Temps/Kyoto_Count_Up.htm

 17. Visste inte att CAGW betydde flera saker

 18. S.E. Hendriksen
  den va bra!

 19. Skogsmannen

  Ingvar, #17!
  Det är väl inga ovanligheter att en förkortning används i flera sammanhang, men söker man på CAGW på svenska Wikipedia så finner man inget. Har sett att förkortningen används allmänt här på TCS så frågan var väl egentligen inte riktad direkt mot er Ingvar, därav den retoriska frågan.
  Vänder mig dock generellt mot användning av förkortningar som brukas ”internt”, som ej är allmänt kända eller som ej är uppenbara i sin betydelse.

 20. bom

  Ingvar E
  DN har inte blivit bättre (något som påstås av chefredaktören Gunilla Herlitz).Redigeraren av SEIskrivet på dagens DN-debattsida har lyft ut och fetat en enda mening i fommeskrivet. Meningen lyder: ”En genomsnittlig svensk använder 10 gånger mer energi än en genomsnittlig kenyan”.
  Floskelgenerering igen men vintern i Kenya är ju inte direkt av svenska dimensioner. Varför skriver SEI sådan skit? Är det av dumhet kanske?

 21. Michelangelo

  I Svd idag får man lära att romarikets fall berodde på på
  dåtidens  stora klimatförändringar. (Romarna kanske inte längre kunde dricka vin i stället för vatten som kunde riskeras förgiftas).
  Occidentens fall tycks till stor del regisseras av CAGW aktivisterna.
  ”19” Du tycks förstå vad AGW står för ( inte direkt svensk förkortning) Listig som du är kanske du kan ana dig till vad C står för och varför det känns mer stringent att använda sig av detta uttryck som för övrigt återfinns på ett otal bloggar och andra sociala media.

 22. bom

  Cultural Alliance of Greater Washington förkortas också CAGW!
  Tre olika betydelser dyker alltså upp på första Google-sidan. Akronymet är alltså på intet vis påhittat här på TCS.

 23. Skogsmannen

  #21!
  Ja, det gör jag säkert men det var kanske inte riktigt det som var poängen……

 24. Jörgen O #9
  Jo det var jag, och jag menade som sagt verkningslöst från klimatperspektivet. Korruptionen och byråkratin är däremot inte på något sätt verkningslös.

 25. Michelangelo

  Något att reflektera över
  http://www.youtube.com/watch?v=jbkSRLYSojo&feature=related
  Det är detta CAGW:arna tycks vilja  stoppa.

 26. bom

  #21
  Det engelska ordet för rörmockare är plumber. Plumbum i Rom var namnet på bly (Pb i  kemiska nomenklaturen). Bly är så mjukt att det var det bästa att forma rör av i den förindustriella tiden. En teori om Roms undergång var att alla blev lätt blyförgiftade med tiden ty akvedukterna var tätade med bly och rören var av bly. En annan teori som jag finner troligare var att marginalskatten blev hög som i nutida Sverige. Alla skattepengarna behövdes för att underhålla det stora nätet av härvägar som man byggt för att hålla ihop imperiet.
   
  Vår undergång blir nog p g a kostnaderna för ekofascismen – för infrastrukturens underhåll får ju bara småpengar hos oss. Jag säger bara SJ och Trafikverket!

 27. Skogsmannen

  #22!
  Har mycket svårt att förstå hur du fått det till att någon hävdar att uttrycket CAGW var påhittat på TCS.
  Var det mig du syftade till så skrev jag ”Har sett att förkortningen används allmänt här på TCS….”.

 28. Michelangelo

  ”15”,”23″ Wikipedia kanske inte  så heltäckande som du tycks tro…

 29. L

  Håller med Skogsmannen, CAGW är lika fånigt som ”klimatförnekare”.

 30. Michelangelo

  #26# Ja det där med bly är ju den sanning vi fick oss itutade under skoltiden – låter väl mest som en skröna.
  Tidens  klimatförändringar rymmer fler poänger. Svårt att tro att just befolkningen i Rom höll samman riket. Dessutom var det föreskrivet att krigarna skulle dricka vin varför man startade vinodlingar över hela den erövrade sfären. Konstigt vore det då om inte romarna i Rom drack vin i stället för ledningsvatten….

 31. Skogsmannen

  L, #29!
  Tack, jag började nästan (men bara nästan) att börja förstå Thomas och Magnus klagomål mot debatten på denna blogg.
  Hu, det finns hopp om livet!

 32. bom#20
  >Varför skriver SEI sådan skit? Är det av dumhet kanske?
  Nej, det är mycket medvetet. Vi skall få dåligt samvete precis som i kyrkan.

 33. Michelangelo

  ”26” Det varmare klimatet under romartiden återspeglas  bl.a
  i denna artikel:
  http://www.independent.co.uk/news/science/veni-vidi-viticulture–remains-of-roman-vineyards-found-in-uk-738723.html
  För övrigt så har blyrör använts även i Sverige och inte minst i Spanien som har sina plomos…

 34. Michelangelo #21
  Skriver de att det blev för kallt? Det var väl vad forskarna som skrev den ursprungliga artikeln hävdade

 35. Lena Huldén

  Tyvärr är det ingen som skriver om hur mycket dårlig forskning i andra vetenskaper som den globala uppvärmningen åtstadkommer. Sjäv skriver jag min artikel i biologi. För att få den publicerad tillägger jag två meningar om globala uppvärmningen. Det är exakt samma som man man gjorde i Sovjetunionen. Först de seriösa vetenskapliga resultaten. Sen två obligatoriska Lenin-citat för att få fortsatt finansiering.

 36. bom

  31
  Så tunn i skinnet som Du tycks vara idag kan man nog inte ens vara på denna högtstående och superhöviska blogg.:-)

 37. bom

  33
  De gamla WC-na med cisternen monterad nära taket s k högspolande eller ”brusfåtöljer” hade nog blyrör mellan stol och cistern vill jag minnas.
   

 38. Michelangelo

  ”34# Artikeln fanss även i DN tidigare:
  ”Mellan 300 före Kristus och 200 efter Kristus, när romarna stod på höjden av sin makt, var klimatet i Europa stabilt, med varma och nederbördsrika somrar.”
  Tilläggas kan att det bördiga Sahara var Romarnas kornbod

 39. Nu har jag skrivit på namninsamlingen!

 40. Det är bra Mister Science Engineer  🙂

 41. OT: Plomb kommer från att varmt bly användes för att laga tänder fram till man 1830 började med amalgam – som innehåller 50% kvicksilver! SICK! Det var tills helt nyligen den enda säkra förvaringen av Hg  –  i människans mun!! (Amalgam läcker ständigt Hg.) Vetenskap! Forskare eniga!! Känner ni igen snacket?

 42. Michelangelo

  ”35” Det är tydligen inte lätt att hänga med , enss med vedertagna begrepp och storheter.
  Se bara hur media har svårt att skilja på kW och kWh samt
  procent och procentenhet för att ta några exempel.
  När någon säger procent i media skall man ta det med största möjliga misstänksamhet, ofta menar man då procentenhet.
  Vissa tekniska reportage kan bli helt oläsliga då man använder fel begrepp.
  Likaså är det en milsvid skillnad mellan AGW och CAGW och det tror jag de flesta på denna blogg begriper.

 43. Michelangelo

  ”40” Numera förvaras kvicksilvret säkert i lågenergilampor och de tippar de slängs på.
  Dessutom skall väl varje generation bli förgiftad på sitt sätt – numera är det rätt vanligt med att man tillsätter det giftiga ämnet fluor i dricksvattnet – hugaliga !

 44. L

  #41, ja skillnaden är att CAGW finns inte. Ska vi diskutera med alarmister så är det AGW man kan definiera. Annars spelar man på fel planhalva.

 45. L#43
  Jag har sett CAGW användas för Catastrophic Antropogen Climate Warming. Och det är väl det som klimathotsanhängarna talar om. Nu vill jag iofs inte propagera för uttrycket eftersom det är mångtydigt. Bätte att beskriva med några få svenska ord vad man menar.

 46. Mittåt!
  menar förståss ”Catastrophic Antropogen Climate Warming”

 47. Skogsmannen

  L, #43!
  🙂
  Uppskattar kommentarer som höjer nivån på debatten.

 48. Verkar ha svårt att få det rätt idag!!
  ”Catastrophic Antropogen Global Warming”
  Får väl skylla på att huvet är fullt av programkod!

 49. Skogsmannen

  Ingvar!
  Jag förstår vad du menar! 🙂

 50. L

  OK Ingvar, kan vi inte enas om att det varken finns Catastrophic AGW eller klimatförnekare, medan AGW finns i flera former som tål att diskuteras?

 51. L. #50
  Ja nästan. Men visst finns det de som menar att uppvärmningen kommer att leda till katastrof?

 52. L

  Visst Ingvar, samma stollar som kallar andra för klimatförnekare…

 53. Ah, nu begriper jag vad du menar. CAGW finns inte som fenomen men som begrepp. Som vi bör undvika att använda som förkortning pga mångtydigheten. ”Cear as mud” 🙂

 54. tty

  Michelangelo #43
   
  Man måste skilja på fluor och fluorider. Fluor är extremt giftigt, fluorider är harmlösa i rimliga mängder. Skillnaden är i princip densamma som mellan klorgas och koksalt (som faktiskt också är giftigt i stora mängder).

 55. tty

  Ingvar Engelbercht #48
  Det skall faktiskt vara:
  ”Catastrophic Antropogen<i>ic</i> Global Warming”
   

 56. tty 55#
  Det visste jag väl  🙂
  eller rättare sagt, jag visste att jag skrivit det svenska ordet

 57. Piers är på hugget!!
  http://www.weatheraction.com/displayarticle.asp?a=299&c=5

 58. L, Ingvar mfl  – Visst finns det de som före-språkar/bådar CAGW, både politiskt, i media, och några enstaka forskare. Hansen är väl den värste av de senare. Al Gore bland de förra, samt alla som lät sig förledas av hans mockumentary. Och det var inte få, de återfanns från hösta nivå ända ner till dagisklasser (och Svenska ’oväldiga’ myndigheter). Men CAGW är på tillbakagång, och får allt färre anhängare samtidigt som allt fler öppet driver med domedagsprofeterna/profotörerna …
  Men kom inte och säg att företeelsen inte existerar. Precis som där finns AGW och de som tror att det är hotfullt (såpass att det skulle föranleda omfattande politik, lagstiftning och motåtgärder)
  Men jag håller med om att man bör kalla saker vid dess rätta namn. Oftast är det de ’vanliga’ klimathotarna man talar till eller om. Och de är ju fortfarande många och inflytelserika och kommer att ställa till fler saker. 

 59. L

  Jonas N, ja du kan ju diskutera oväsentligheter dygnet runt, men vad är poängen med att uppmuntra ord och förkortningar bara för att tala om hur fel dom är? Det bästa är väl att tiga ihjäl såna dumheter och ägna sig åt relevanta frågor och begrepp?

 60. Du får hålla isär två saker här: företeelser som finns (i meningen att de förekommer i debatten och att somliga propagerar för dem/deras existens) och att samma företeelser inte har någon motsvarighet i den fysiska verkliga världen.
  För det existerar heller inte något (globalt) klimathot, än mindre något sådant som skulle kunna avstyras genom politiska åtgärder, internationella avtal etc. Men även det vanliga ’klimathotet’ är en sådan företeelse som existerar i den första meningen ….

 61. L

  Jonas N, det var länge sedan jag läste igenom IPCC:s rapporter, men vad jag minns så nämner man AGW på flera ställen, vilket vi måste förhålla oss till. Men jag minns inte att dom använt CAGW och då tycker jag inte heller att man ska blanda in det i AGW-debatten. Då kanske vi snart får en FCAGW-debatt…

 62. Apropos uttryck. Såg ett nytt häromdagen, tror det var Jo Nova.
  ”carbonistas”

 63. Nej IPCC nämner inte CAGW som begrepp, men delar rapporterna båda gränsar till och överskrider  vad som rimligen bör betecknas som Catrastrophic AGW. Det kan gälla både Amazonas regnskog, Nordafrikas jordbruksproduktion, eller glaciärers krympande …
  Möjligen vänder du dig mot att skeptiska sidan använder sig av ett samlingsbegrepp som inte ’godkänts’ avklimathotarna, men dessa har ju knappast godkänt klimathotare heller … och likaväl existerar det många av det slaget. ja många olika variantera av dem.
  Däremot tycker jag det är viktigt att hålla isär dem som är tokalarmister (’catastrophic’) och dem som bara tror att människan (på marginalen) påverkar kliamtet, sk AGW, och klimathotarna, som finns däremellan …

 64. L

  Jonas N, tvärtom tror jag klimathotarna älskar om vi trasslar in oss i begrepp som gör vår argumentation obegriplig för utomstående…

 65. Lejeune

  Om Ni vågar, läs gärna det här:
  http://www.sourze.se/Eko-diktatur_eller_demokrati_10736700.asp
  …….det sker på egen risk, Ni riskerar Er goda nattsömn och låga blodtryck!

 66. L

  Baltscheffsky är i farten igen, Grönlands glaciärer smälter rekordsnabbt!
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gronlands-is-smalter-snabbt_5887065.svd

 67. Den som argumenterar för att man skall slänga 10 miljarder ur statsbudgeten i sjön, saknar all trovärdighet om man senare argumenterar för att ditt eller datt fått för litet pengar i budgeten.
  –Ahrvid

 68. Lejeune #65
  Så är det. Förtäckt beskrivning: ”World Governance”

 69. Michelangelo

  #54# Intressant det du säger, det vederläggs av följande
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/01/22/does-fluoride-really-fight-cavities.aspx

 70. Arne

  Min kollega som är engagerad i politiken för socialdemokraterna säger att vi inte ska sälja några utsläppsrätter. Detta då alliansen bara kommer att använda pengarna till ytterligare skattesänkningar…

 71. Arne # 70
  Det vore väl i såfall ovanligt vettigt. Återbäring på den ”koldioxidskatt” som vi alla är med och betalar.
  Jag förstår att din S-märkta kollega inte gillar tanken……..

 72. Michelangelo

  ”57” Bra länk.  Många tänkvärda rader inte minst denna :
  ”The Global warming cult ideology is reducing living standards and causing needless suffering and death, and must be stopped ”

 73. Ännu ett argument för att sälja utsläppsrätterna (om man mot förmodan behöver fler): http://dinledamot.blogspot.com/2011/01/overfor-inte-skattebetalarnas-miljarder.html
  ”Ett svenskt ensidigt annullerande av utsläppsrätter torde enligt marknadsekonomins lagar innebära att värdet av Ryssland och Ukrainas utsläppsrätter ökar.”
  Skulle inte tro att Ryssarna är lika benägna att kasta sedlar i den ekologiska mulltoan…

 74. Håkan Sjögren

  Arne # 70 : Om man fått Svarte Petter så gäller det att så fort som möjligt göra sig av med honom. I det här fallet får man hoppas att det är någon utländsk dumskalle som är intresserad av ”värdelösa” utsläppsrätter. För övrigt anser jag att koldioxidens miljöpåverkan är betydligt överdriven, om inte obefintlig. Mvh, Håkan.

 75. Kent Forssgren

  C och MP, nu ser vi konsekvensen av er vindkraftsutbyggnad. I stället för att ta tag i energipolitiken på ett konstruktivt sätt så förbereds kollapsen av vår elförsörjning. Centerpartister och Miljöpartister, ert agerande ligger bakom krisen för vår elförsörjning. Ni i övriga partier, slå er inte för bröstet. Ni har inte agerat emot C och MP. Därmed är ni också ansvariga. Vanliga villaägare kommer inte vara prioriterade användare när myndigheter skall fördela elen. Tror ni politiker att några villaägare kommer att rösta på någon av er efter detta avslöjande? När vattenledningarna i de eluppvärmda villorna har frusit sönder!
   
  Nyheter från http://www.regeringen.se.
  Prioritering av samhällsviktiga elanvändare Prop. 2010/11:56 24 januari 2011 Näringsdepartementet
  Utgångspunkten för beslutet ska vara att säkerställa tillförseln av el till prioriterade samhällsviktiga användare. Underlaget för frånkopplingsbesluten ska tas fram inom ramen för en planeringsprocess på central, regional och lokal nivå. Regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, föreslås få bemyndigande att meddela föreskrifter om hur överföring av el till elanvändare får begränsas eller avbrytas.
  http://www.regeringen.se/sb/d/14220/a/159626

 76. De bli intressant om Rockström blir expert till regeringen kanske,
  de skulle inte förvåna mig,det tror jag är hans mål att komma till
  den politiska kretsen.
  AGW är mest ett politisk ställningstagande numera.
  AGW starar nog med nya attacker, om SUPERVÅREN som skall komma,enligt en unik prognos enligt Expressen i förra veckan.
  ALI.K.