April Fools Award – modeller, pandemin – och sedan

Om Du har arbetat för utökad statlig makt och alltmer regler för kontroll av allmänheten och ekonomin,

om Du hävdar att Dina föreslagna åtgärder är nödvändiga för att skydda allmänhetens hälsa, välfärd eller miljön,

om Du hävdar att naturvetenskap stöder Dina föreslagna åtgärder, medan vetenskapen i verkligheten som bäst är bräcklig eller inte ens existerar –

då har Du möjlighet att bli nominerad till SEPP’s April Fools Award, kolbiten The Jackson.

 • The nominee has advanced, or proposes to advance, significant expansion of governmental power, regulation, or control over the public or significant sections of the general economy.
 • The nominee does so by declaring such measures are necessary to protect public health, welfare, or the environment.
 • The nominee declares that physical science supports such measures.
 • The physical science supporting the measures is flimsy at best, and possibly non-existent.

 

Denna möjlighet till uppmärksamhet initierades av Fred Singer och SEPP´s (Science & Environmental Policy Project) TWTW håller nu i trådarna. Vinnaren utses bland de nominerade, som erhållit flest röster och som för tillfället bäst förtjänar utmärkelsen. Det finns flera kända politiker, som begåvats med denna trofé. Dit hör bland andra Christiana Figueres (UNFCCC), president Barrack Obama och John Holdren, Obamas vetenskaplige rådgivare.

 

För två år sedan (2018) tilldelades Kaliforniens guvernör 2011-2019, den gröne politikern Gerry Brown denna kolklump för sitt arbete med att stödja delstatens omställning till grön energiförsörjning, den omställning, som nu resulterat i behovet av rullande blackouts (greenouts) och skyhöga elpriser i delstaten, (länk 3).

 

Förra året (2019) utsågs New York – politikern och aktivisten Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), som lyckats föra in The Green New Deal (GND) i Demokraternas agenda, till mottagare av utmärkelsen. AOC vann med stor marginal i konkurrens med både Joachim Schellnhuber på PIK och Greta Thunberg ”the young thing”. Som motivering till priset framhölls att hon har lyckats med det befängda att spendera enorma resurser på att ersätta ett pålitligt energisystem med kostsam och opålitlig el. Denna nedmontering grundas på den rädsla som klimatmodellerna, vilka inte klarar att testas mot verkligheten, har skapat. AOC´s stabschef medgav dessutom i maj 2019 att GND ”Wasn´t originally a climate thing at all … it was how-do-you-change-the-entire-economy-thing”.

 

I år blev det spännande. Vem skulle få den tvivelaktiga äran att bli 2020 års April Fools Winner? Länge såg det ut som att Sverige med Greta Thunberg skulle ta hem trofén, men på upploppet drog epidemiologen Neil Ferguson på Imperial College London förbi.

Motiveringen för priset var att Ferguson i praktiken visat att modeller inte ska användas som underlag för politik förrän de blivit ordentligt testade mot de bästa databaser. I annat fall kan resultatet bli förödande, vilket Ferguson med bravur bevisade.

 

https://mailchi.mp/b1afcba3dee8/covid-19-lockdown-modelling-accused-of-most-devastating-coding-mistake-in-history-177009?e=d0e03de41c

 

covid 19 1

 

Covid – 19 pandemin fick en märklig start. Vad hände egentligen bakom kulisserna i Kina och inom WHO´s högsta ledning innan västvärlden i slutet av januari fick veta att SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2) smittar människor emellan och kan ge sjukdomen Covid-19 (coronavirus disease 2019)?

 

Någon som vet?

 

Kort därefter visste i varje fall FN´s generalsekreterare A. Guterres besked. Han gick 19 mars ut med budskapet att hela världen nu står inför en global hälsokris, en kris som vi inte sett maken till på 75-år och att i denna ´aldrig tidigare skådade situation´ räcker inte normala åtgärder till. Nu är det, fortsatte han, dags att börja om och göra ”rätt”, det vill säga att luta oss mot Agenda 2030 för uthållig utveckling och mot Parisöverenskommelsen om klimatförändringen.

Det är svårt att se sambandet mellan en svår influensaepidemi/pandemi och FNs visionära mål, men från FN´s horisont, är det en möjlighet som inte får ödas bort.

 

https://wattsupwiththat.com/2020/03/23/un-embrace-the-paris-agreement-to-solve-the-covid-19-crisis/

 

Det finns dock fler sätt att se på saken:

 

Länkar:

 

1

På Pharos ”Tänka rätt är stort men tänka fritt är större” skriver Jacob Nordangård:

”Coronakrisen är triggern till en global statskupp av monumentala mått. Det är inledningen på en ny era, med en ny internationell ekonomisk ordning som riskerar att fullständigt tillintetgöra människans friheter. Tyrannerna har nu tagit över för att med tvång styra oss in i en “klimatsmart” och “hälsosam” värld genom World Economic Forums nya tekno-totalitära färdplan – The Great Reset.”

http://pharos.stiftelsen-pharos.org/the-global-reset-tyrannernas-plan-for-varlden/

 1. Paul Driessen, är inne på samma tankebanor som Nordangård, han undrar om coronapandemin är en generalrepetition inför The Green New Deal. Driessen är bl.a. rådgivare åt CFACT och författare till Cracking Big Green and Eco-imperialism: Green Power – Black Death:

 

https://www.cfact.org/2020/06/08/green-new-deal-dress-rehearsal/

 

 1. Klimarealistenes Geir Aaslid ger här sin syn på konsekvenserna av Grønt Skifte i Kalifornien:

https://www.klimarealistene.com/2020/08/21/lysene-slokner-i-california/

 

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Strömberg

  Det pratas mycket om metoder och listiga sätt att förändra värld och människor i en utstakad riktning.
  Men oftast stannar det där, vid konstaterandet av vem och vilka som med den ena eller andra åtgärden försöker åstadkomma den nya riktningen mot det nya samhället.
  Men, VARFÖR? Vad är syftet?
  Handlar det bara om att få makt?
  Eller funderar de här listigpettrarna inte på det slutliga syftet med sina planer?
  Jag är väl för dum för att förstå detta.

 2. elias

  Det hela står o faller med att Trump blir återvald!

 3. Lasse

  Tack Ann L-H
  Att covidnestängningarna drabbar lika mycket som pandemin kommer vi snart bli varse.
  Frågan är om det är en genomarbetat plot mot samhället?
  Det har jag svårt att tro.

  Att klimatalarmisterna samarbetar och vilseleder oss ser vi dagligen. Just nu har en Typhon drabbat Japan( Haishen) med några lindrigt skadade som följd. Tydligen alarmerade de lite väl mycket, på samma sätt som Laura blev en mild påminnelse om hur illa det kan bli.

 4. Lars M

  Jag tycker att allt pratande om genomtänkta konspirationer etc är onödigt och försvagar bara skeptikerns position. Det är klart att drivkraften är pengar och makt men snarare ur personliga och mänskliga motiv där man vill utnyttja tillfället att berika sig och/eller göra karriär. Det är helt enkelt en fantastisk sockerbit som uppstått som alla vill vara med och suga på! Det ger den egendynamik som vi ser idag och som är väldigt svår att stoppa innan kraschen är ett faktum.

 5. Johan Montelius

  #4 Lars M

  Håller med, det behövs ingen konspiration för att cirkusen skall vara i full gång. Tror dock inte att det enbart är pengar som styr utan det drivs nog mycket av en vilja att ”hjälpa till”.

  Den som får erbjudandet att hjälpa till att rädda världen känner sig hedrad och glad över att äntligen kunna göra en insats. Den kännslan räcker gott o väl för att få saker att snurra.

 6. Daniel Wiklund

  Det skrivs nog ner om det sk klimathotet än det skrivs om pandemin. I varje fall i Norrbottenskuriren. Idag nästan en helsida med klimatkrisen som fokus. En artikel från TT med rubriken ”Bigert gestaltar klimathotet”. En konstnär ftån Stockholm som fyller 55 år. Klimathotet har varit hans huvudtema i 30 år. Han bedriver ett kommunikationsprojekt ”Tipping point” för institutet för framtidsstudier där de tillsammans med filosofer, sociologer och psykologer undersöker klimatetik och klimat rättvisa. Han säger bl a ”Det är ju precis som Greta T säger” lyssna på forskarna”. Och fortsätter med ”Det är hoppfullt att se ett växande engagemang, en hel generation av ungdomar som strejkar-se den kraften”.

 7. Bim

  Tack Ann!
  Ytterligare ett tänkvärt inlägg. Min hjärna går igång så här på morgonen när jag läser dina välfunna inlägg.

  Fred Singerpriset i form av en kolbit andas ju humor. Men tyvärr förstår den gröna eliten inte vad humor eller ironi är för något. Många blir nog glada för sin kolbit och förvarar den i sin bokhylla som en trofé.
  Jag vill också ha ett sådant pris, så jag har förordat ett förbud mot blåbärspaj varande en högerextrem rätt som bör bytas ut mot en mer passande vänsterextrem lingonpaj. Efter som det är svårt att få tag på kolbitar så får det duga med kålhuvuden, som dessutom passar mottagarna bättre.
  Tack igen Ann

 8. Sten I

  #6 Daniel Wiklund: Den artikeln med Bigert finns idag även i Norrköpings Tidningar. Förmodligen i de flesta tidningarna i landet. ”Rätt innehåll” och den publiceras 🙂

 9. Hej Ann, nu är vi där igen. Så OK. Jag har snabbläst din länk till GWPF, maj 2020. Den imponerar inte, inte alls. Men kritiken att en modell bör valideras är vi förstås helt överens om. Som du vet var det bråttom, väldigt bråttom, mars 2020. Till det mer bisarra i kritiken av Fergusson hör väl att delar av IC modellen är skriven i Fortran! So what? Teckenspråk från stenåldern? Och vidare, att raljera över höga dödssiffror i IC modellen skulle jag definitivt akta mig för. Minns Bergamo. För vi är väl helt överens om att rullatorfolket skall räknas in? Så fortfarande undrar jag över var på skalan – gör inget (Belarus, ett tag i alla fall) till gjort alldeles för mycket (Norge, Finland, Tyskland osv) ni kritiker tycker man skulle lagt sig. Förhoppningen att länderna med fem till tio gånger lägre dödlighet ska gå i kapp ser ju ut att vara borta.

 10. Rolf Mellberg

  Lite OT kanske men…

  Globaliseringen, som jag tror är ostoppbar (liksom förresten fortsatta betydande CO2-utsläpp) ger friktioner på flera sätt, som varken vanligt folk eller politiker kunnat förutse.

  En illustration: En hög polischef meddelade i helgen att vi nu har minst 40 kriminella klaner i Sverige. Som planerat och metodmässigt trängt sig in i vårt land. På några få år har denna fullständigt livsfarliga utveckling kunnat ske, under vårt naivt välmenande samhälles perversa beskydd.
  Vänstern är totalt oförmögen att agera.

  De ord som denna polischef uttalade hade säkerligen räckt till åtal för hets mot folkgrupp för bara ett par år sen. (om någon annan sagt samma sak)
  Det inslag SVT hade igår skulle ha blivit ordentligt brunsmetat om någon ”icke fin” mediakanal skulle sänt det för bara ett år sen. Helt sjukt.

  Den friktion som covid, klimat-panik, migration m.m. ger upphov till uppstår möjligheter som kan exploateras. Det krävs inga onda planer och illvilliga globalister för att förstå vad som nu händer.

 11. Sören G

  #6 Daniel Wiklund
  Det var en helsida om Bigert i Gotlands Allehanda också. I dag vaknade jag till Marie-Loise Kristolas sövande röst (jag hade vaknat innan och satt på radion och somnat om). Trots hennes sövande röst vaknade jag alltså. Det var om rekordvärme och bränder i Portugal som ju alltid påstås bero på våra utsläpp av koldioxd. Men i alla fall hade det inte varit så varmt på 80 år. Då erkände hon ju att det har varit varmt tidigare (värmerekordet för Sverige är 38 grader som sattes 1933 och tangerades 1947).

 12. #4 Lars M och #5 Johan
  Jag håller helt med . Blir lite generad varje gång konspirationsteorin dyker upp här från högsta håll.

 13. Sören G

  Kraft 2020 – att möjliggöra energiomställningen

  https://youtu.be/qJADHXjFYjk

 14. Ulf

  Det finns väl onekligen tydlig parallell mellan klimathysterin och covid19 hysterin. Ja just hysterin och att medicinen blir långt dödligare än problemet man försöker lösa.
  För alla klimatskeptiker kan det vara intressant att följa hur politiker nu försöker ”cover ass” och motivera varför alla idiotiska lock downs egentligen var nödvändiga.
  När en dag klimathysterin avslöjas så blir det precis likadant.
  Covid19 har blivit en snabbspolning av klimatköret.

 15. Eilif H #12

  Det är väl ingen konspiration att FN har haft åtminstone ett par generalsekreterare och flera andra höga chefer som öppet förklarat att deras mål är att få världen att avskaffa ett kapitalistiskt system och att ersätta det med en rödgrön planekonomi?

  Tyvärr är det ingen liten mörkskygg konspiration utan en klart uttalad agenda från ett mäktigt organ. Och man använder helt skamlöst en påhittad ”klimatkris” och Covid-19 som motiv för denna politik. Enda skillnaden mellan V/MP och FN-ledningen är att de förra fortfarande säger sig vara för en demokratisk omvandling.

 16. jax

  #9 Eilif Hensvold
  Har också läst delar av den länken. Att kritisera oläsligheten hos forskarutvecklade modeller är ju inget annat än fånigt. Självklart måste ju kommersiellt utvecklade program vara väldokumenterade, men forskare jobbar inte på det sättet. Dessutom, som du påpekar, att fnysa åt fortran och tala om det som om ingen modellerare vet vad det är, är ju också fånigt. De skulle bara veta hur många modeller, och även simuleringsprogram, som utvecklats under lång tid som fortfarande använder fortran. Att sedan också gnälla över att delar av koden verkar vara maskinöversatt från fortran? Vad är problemet?
  Sedan klagar de på att identiska körningar ger olika resultat? Nu är det ju så att datorer är väldigt deterministiska. Kör du en kod flera gånger får du ju alltid samma resultat. Om inte har du ju förmodligen något hårdvaruproblem.
  Nä, hela texten verkar vara författad av någon datorillitterat person, som inte heller kan något om modeller.
  Och vad det gäller buggar så är det ju svårt att skriva mer än några rader kod utan att införa någon bugg.
  Man ska ju komma ihåg att många modeller fortfarande baseras på kod utvecklad i datormodellernas barndom. Det innebär ju inte några problem utan de beskriver fortfarande samma beräkning. Att skriva om koden i C++ eller vad man nu idag tycker är bäst förändrar ju inte den ingående beräkningen.

 17. Lasse

  #14 Ofta med samma aktörer!
  Rocklöv från gårdagens tidningar, som ångrar den polarisering debattartikeln skapade är verksam även inom klimatet.

  Modeller kan lätt skapas men måste utvärderas mot verkliga utfall.
  Vem kan förklara den ökning av antalet soltimmar som vi fått med en modell?

 18. jax

  #16 forts.
  Vill bara också påpeka att jag inte på något sätt ställer mig bakom Fergusons modeller, men de bör kritiseras på relevanta grunder. T.ex. att de tycks ha massor med beroende variabler som det sannolikt inte går att få några exakta beskrivningar av, mycket likt klimatmodellerna för övrigt, utan det gissas friskt och felet i varje gissning är förmodligen så stort att felet i beräkningen av antalet döda blir okontrollerbart.

 19. Ulf

  Svar 10

  Nej man undrar vad det är med vänstern och incitament. Sverige verkar inte ha någon koll. I Schweiz är systemet helt utformat på att locka till sig duktiga entreprenörer. I Sverige är systemet utformat som ett gottebord för kriminella. Men eftersom man aldrig ser det komma så har man troligen rätt bisarra skygglappar.
  I början av 1970 talet exporterade Sverige 10.000 av sina bästa entreprenörer till Schweiz med hjälp av ohemula skatteregler och hot om konfiskation. Nu kanske vi gör om samma nummer med hot ifrån kriminella nätverk.

 20. Ulf

  Och för egen del tycker jag att både dessa fenomen i grunden har ett stort problem. Ingen diskuterar helheten. Vad är kostnaden i människoliv för klimatomställningen och vad vinner vi? Eller tror folk att det är gratis? Tror folk att massiva satsningar på miljarder inte får konsekvenser på uteblivna miljarder inom andra områden?
  Det samma gäller covid19. Tror inte folk att det får konsekvenser i människoliv när man stänger ner världsekonomin?
  Därför gillar jag Lomborg han ser till helheten.
  Men tunnelseende präglar annars både dessa fenomen.

 21. #16,18 jax
  det var som attan, instämmer i allt! Vet inte vad du arbetat med men uppenbarligen har modellering/simulering ingått.

 22. Roland Salomonsson

  VARFÖR BYGGER VI INTE TORIUM-REAKTORER? NÅGOT MER MILJÖ- OCH KLIMATVÄNLIGT FINNS F N INTE PÅ JORDEN!
  I synnerhet i jämförelse med all ”grön” skövling.

  https://denkorteavis.dk/2020/den-korte-avis-har-laenge-efterlyst-debat-om-thorium-nu-spoerger-welt-hvorfor-er-dette-vidunder-af-en-reaktor-ikke-bygget-for-laenge-siden/

 23. jax

  #21 Eilif Hensvold
  Ja, har jobbat med modellering av industriprocesser i trettio år. Modeller som skrevs i fortran för trettio år sedan eller mer används fortfarande idag. Man ska komma ihåg att det oftast inte är teorierna bakom beskrivna fysikaliska fenomen som utvecklats sedan dess utan det är i princip bara datorkraften, vilket har gjort mer komplicerade geometrier och större upplösning möjlig.

 24. Håkan Bergman

  Roland Salomonsson #22
  Se https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-358/#comment-386125

 25. Fredrik S

  Och här hemma har ju vår aningen rubbade press som skriver om Gretas uttalanden som om det kom från en allsmäktig och som alla tillfrågade höjdare bemöter därefter.

 26. Ann lh

  För mej blev det förvånande när konspirationsbegreppet dök upp här. Att FN sedan lång tid tillbaka haft global makt som mål är uppenbart och ingen konspiration. Det visar inte minst Jacob Nordangårds genomgång av historiken kring Rockfellers och FNs gemensamma utveckling i ”Rockefeller en klimatsmart historia”.
  I det sammanhanget blir det ingen överraskning att FNs generalsekreterare innan pandemin ens hunnit ta fart går ut och ”vet” hur återstarten ska ske.
  Var hittar man någon konspiration?

 27. Lasse

  Konspiration eller ej.
  Denna grupp visar väl på ett gott samarbetsklimat:
  https://www.coveringclimatenow.org/resources
  Ta denna:
  Punkt 8 Extremt väder.

  Kommer nyheter dagligen som behöver kollas-men vem gör det?

 28. Ann Ih #26
  Ordet konspirationteori uppfanns av dem som blev avslöjade genom sanningen.

 29. Ann Löfving-Henriksson

  28 Göran Å Tack!

 30. Lars M

  #26

  „The global reset – tyrannernas plan för världen“ – osar inte det konspiration så säg?

  FN, precis som de flesta andra organisationer och många personer (ofta i ledande fattningar) försöker alltid övertyga om sin rätt/behov till existens och att öka sitt inflytande, det ger som sagt fortsatt arbete, makt, karriär och pengar. Men det behöver ju inte betyda att man vill ta över eller förslava världen eller dylikt.

 31. Lars M # 30,

  Nej, det är ingen konspiration. FN består till största delen av odemokratiska stater. Eller vad menar du skulle vara en felaktig beskrivning? Att höga FN-chefer öppet deklarerar att de vill ta över är ingen hemlighet. Läs t.ex. Agenda 2030, där, på de sista sidorna, står det svart på vitt att det mesta av prissättning, beskattning och förbud av klimatfarliga saker (vilket är det mesta) skall ske i FNs regi. Har du inte läst vad de skriver? Kan det bli tydligare?

 32. Ann lh

  # 30 Lars M.
  Om Du inte än har läst in dej på UNFCCCs historia så kan du lite lätt starta med länk 2 här. Driessen vet vad han talar om.
  Välkommen med synpunkter på innehållet!

 33. Daniel Wiklund

  Alldeles nyss i nordnytt gjorde man reklam för cirkulär ekonomi. Man tar upp mycket skräpfisk i svartträsket i Boden, för att förhindra algblomning. Sen blir i kretsloppet fisken biomassa, som man sen kan köra bil på. Inget konstigt med det. Men i reportaget trycker man på att det är ett exempel på cirkulär ekomoni, för en grön framtid där inget ska kasseras. Cirkulärt tänkande verkar det också vara i politiken. Somliga blir vi inte av med, trots att dom knappt har nåt stöd av folket. Miljöpartisterna gillar ju återanvändning. Och Stefan L biter sig fast vid makten, mer tjurskallig är svår att hitta.

 34. Daniel W #33,

  ”Cirkulär ekonomi” är ett kodord för grön planekonomi.

 35. Hej Ann, om ”April Fools Award” och Ferguson, del 2.
  Du menar om jag läser dig rätt att användningen av IC´s smittspridningsmodell- bevisat med bravur-blev förödande för UK. BJ lät sig ju påverkas, övergav sin dittillsvarande ”håll pubarna öppna” strategi, och stramade upp efter europeiskt normalmönster. BJ var sen och UK har en (van?)hedrande tredjeplats i Europa i antal döda. Nu, sex månader senare, är det väl få som tror att UK undgått en norditaliensk utveckling och en säker förstaplats om inte Ferguson givit BJ skrämselhicka. Det är alltså lite svårt att förstå din entusiasm över utnämningen och jag har, om vi ska hålla oss till modellerare, klart starkare kandidater på närmare håll.

 36. #27 Lasse,
  tack för länken, https://www.coveringclimatenow.org/resources
  TV4 och SVT är med i detta, du och jag. Förskräckligt.
  Oss emellan, här på landet har vi skogsblomma (40), handsprit (60+) och vet (70).

  Jag läser vidare till punkt 10, också förskräckligt!

  10. For God’s sake, do not platform climate denialists. We understand as well as anyone that opinion pages occasionally need to push the envelope with unpopular takes. But there is no longer any good faith argument against climate science—and if one accepts the science, one also accepts the imperative for rapid, forceful action. Op-eds that detract from the scientific consensus, or ridicule climate activism, don’t belong in a serious news outlet.

  Jag blandar en vet 70. Mjölkning 5.30.

 37. BIM

  Konspirationsreorier från Ann LH och Klimatupplysningen? Då har man väl gått fruktansvärt villse.
  Vad FN vill åstadkomma är ju så tydligt att det inte går att missuppfatta. Fakta kan aldrig bli konspiration.

 38. Daniel Wiklund

  OT. Läser i dagens kurir ”Fabriken räddas från rivning igen”. LTU Green Fuels i Piteå räddas från rivning. Det är andra gången det sker, första gången 2016, då räddades anläggningen genom att PITEÅ kommun, LTU och andra aktörer sköt till pengar. I juni tänkte LTU Holdind fatta beslut om att riva pilotanläggningen, för att inte gå miste om ett bidrag på 4 miljoner som finns avsatta för rivning av byggnaden. Länsstyrelsen, Region Norrbotten, LTU och Piteå och Luleå kommuner har tillsammans kommit fram till en lösning. Även Energimyndigheten finns med. Det är så viktigt att anläggningen lever vidare, den behövs för den stora omställningen som Sverige står inför, säger en centerpolitiker. På nordnytt om ett annat pilotprojekt Hybrit som Gällivare och Luleå slåss om, kommunalråden fick berätta om hur passande deras kommun är för denna fantastiska anläggning. Det gäller den demonstrationsanläggning som ska tas i bruk 2026, tio till femton år senare ska Hybrit vara klar för industriell produktion. På annan plats i tidningen står det att ”Hybritprojektet kräver enorma mängder el”. Det återstår att se hur många ggr detta pilotprojekt måste räddas. Kallax Cargo skulle ju ge 3500 jobb. Gav väl som mest en handfull jobb, dom som satt i styrelsen. Luleå kommun gick in med mycket pengar i minst tio år för att undvika en konkurs. Stålverk 80, ett annat projekt som inte heller blev av. Svarta hål finns inte bara i universum.

 39. foliehatt

  @ Ingemar Nordin, #34.
  Jag håller verkligen inte med dig. Titta på vårt pantsystem, ffa det gamla pre-EU-upplägget med 33 cl-flaskor. Funktionell återanvändning är bra. Håller nere på mängden skräp och avfall också.

 40. Simon

  Det här med pantsystemet är intressant. Är det någon som är insatt i hur det fungerar. Staten har väl ett finger med i spelet som vanligt?

  Jag tänker ifall upplägget är liknande fairtrade, vars syfte mest verkar vara att arvodera gamla avdankade S-politiker.

 41. foliehatt #39,

  Det är i stort sett enbart metall som är lönsamt att återvinna. Och där finns en gammal kommersiell tradition att bygga på; skrothandlarna. Förr samlade man även ihop tidningspapper och lump på rent kommersiella grunder. Resten kan med fördel eldas upp i moderna värmepannor.

  Men nu är det staten som ålägger kommuner att sopsortera. Kostnaderna skjuts över på hushållen och det är bara att betala deras ohemula priser. När priser sätts centralt så är det planekonomi.

 42. Paul Håkansson

  OT

  I dagens DI så läser jag att norra Sverige framöver inte kan garantera att el kommer att överföras till södra Sverige pga kraftigt ökande behov av el i norr. Flera projekt nämns som orsak och SSABs hybrit är en av dom, den ska tydligen dra enorma mängder el. Finns det ngn som har uppgifter på detta, skulle vara väldigt intressant att veta.

 43. Daniel Wiklund

  Stefan L sa i sitt tal idag att nu är det dags för klimat baserad ekonomi. Vi ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Vi ska ta täten i kampen mot koldioxiden. Och nu ska den cirkulära ekonomin förverkligas. Var får Stefan L kraft till att svamla så här mycket.

 44. Simon

  Sökte på cirkulär ekonomi i wikipedia och höll nästan på att ramla ur stolen…

  ”För att ställa om från en linjär till en cirkulär ekonomi kan ett företag eller organisation:

  (Punkt 1-4 handlar i praktiken om mer makt åt staten men under punkt 5 hymlar man inte om vad det egentligen handlar om)

  5. Dela, hyra eller leasa produktionsmedel snarare än att äga dem själva, och på samma sätt hyra eller leasa ut produkterna till sina kunder snarare än att sälja dem. På så sätt säljer man ”funktionen” snarare än produkten.”

  Alltså flytta ägandet av produktionsmedlen och inskränka det privata ägandet…inte så lite DDR över det där…man får rysningar minst sagt.

 45. Neil M. Ferguson, epidemiolog, har sina ursprungsmodeller i smittspridning (och endast detta), vilka i grunden är ganska enkla tidsrelaterade ’exponentialekvationer’. Möjligen är de mer relevanta i tidiga skeden, än senare spridningstadier, och uppenbart olämliga för att förutse antal döda i olika länder, eftersom modellerna omöjligen kan förutse personliga interventioner eller skyddsåtgärder, immunstatus (exvis korrelerat till samtidiga andra vaccinationer, som momentant ockuperar immunsystemet), sätt olika länder väljer att hantera riskgrupper, kapacitet och kapabilitet i vården osv.
  Flera faktorer gick fel i samband med och efter det att Imperial College gick loss med sina dramatiska tal, t.ex
  • Smittspridningen baserades på att den skedde i det tidsrum som antogs. Redan tidigt fanns indikationer att huvuddelen av smittspridningen redan skett innan ’lock-down’ åtgärder iscensattes, exvis i Europa.
  • Identifiering av ’smitta’ har alltsedan början skett med PCR-test, utvecklat från en tidig kinesisk, i all hast, ’proteinidentifiering’ via slarvig isolering av det tänkbara ’viruset’. Slarvig, eftersom isolering ej skett enligt Kochs Postulat. Det använda PCR-testet var endast avsett för forskningsändamål, ej klinisk verksamhet. Kinesiska forskare kom tidigt (mars 2020) fram till att testet hade svag prediktionsförmåga; enkelt värde ca 20% träffsäkerhet, som efter multivariat statistisk analys visade att testet gav 50-80% falskt positivt resultat. Testet är därför oanvändbart för att konstatera smitta av Sars-Cov2.
  • Flera epidemiologer och matematiska statistiker, även så i Sverige, reagerade känslomässigt instinktivt på Fergusons kurvor och hjälpte till att skrämma upp befolkningen i olika länder om en ny skarpt dödlig smitta, och presenterade tidigt ödesmättade dödlighetstal, utan egentligt genomtänkt underlag.
  • Ett test av den aktuella karaktären blir ett utmärkt vapen för att påvisa ’en dramatisk och snabb smittspridning’; ju fler som testas desto fler är smittade, speciellt om lejonparten av smittspridningen redan skett.
  • Den ena ’killgissningen’ efter den andra om dödlighet såg dagens ljus. Alla har kommit på skam.
  • Legio är att läkare i vissa länder förmåtts utfärda dödsattester, ’dött av C-19’, utan att underlag därför funnits. Påtryckningar därtill har angetts från USA, Tyskland, Storbritannien….. Själv skulle jag inte bli förvånad om så skett.

  För egen del är jag kritiskt inställd till de dödstal som presenterats exvis i Sverige. När de värsta estimaten florerade från s.k. experter, 50000-150000 döda av C-19 i Sverige, gjorde jag en beräkning utgående från överdödlighet baserad på obduktioner i Italien, applicerad på Sverige. Jag kom fram till att under 2020 <900 personer skulle dö av Sars-Cov2 som enda orsak. Den presenterades på 'anthropocene.live' den 27 mars.
  En uppföljande analys baserat på 5000 fall i Italien, med en konstaterad dödlighet om 28% därav beroende av Sars-Cov2 som enda orsak, presenterade jag på samma forum den 25 augusti. Beräkningen slutar i max 840 döda enbart beroende av Sars-Cov2, alltså fortsatt <900 personer.
  Skrämseln för detta 'virus' fortsätter utan fakta. Det är för mig troligt att det finns ouppklarade agendor bakom, exvid för att tjäna pengar på vaccinationer om inte värre….

 46. Ann Löfving-Henriksson

  # 45 Göran Å.
  Mycket intressant!

 47. Daniel Wiklund

  Nordnytt har inslag om Hybrit nästan varje dag. Ikväll fick man veta ner på molekylnivå skillnaden mellan fossilfri ståltillverkning och dagens ståltillverkning. Den fossilfria ger vattenånga som restprodukt. Som ju också är en växthusgas. Kanske därför Stefan L var på så gott humör när han invigde pilotanläggningen för ett par veckor sen. Och i dagens tal eldade (fossilfri eld) Stefan L på som en miljöpartist i klimatfrågan. Planetens framtid är hotad om vi inte får ner koldioxidutsläppen. Det var en floskelpredikan, saknade bara halleluja som avslutning på talet.

 48. Som ett memento till mitt inlägg #45 ovan har vi nu nåtts av uppgiften från amerikanska CDC (Center for Desease Control and Prevention) från 1:e september att av dem som rapporterats dött i Covid-19 i USA, faktiskt endast 6% dött orsakat därav. Applicerat på svenska tal om <6000 personer, rapporterat döda med Covid-19, skulle således endast <360 personer dött därav. M.h.t. detta är mina siffror tilltagna i 'överkant'. Dock kan den amerikanska procentsiffran vara 'deflaterad' av de ihållande rapporter som meddelat att många dödsfall rapporterats såsom Covid-19 utan närmare 'undersökning'.
  Vadan denna uppståndelse kring C-19, masshysterisk propaganda orkestrerat av agendasättande krafter med livligt stöd av en kontrollerad press, som lett till ekonomisk härdsmälta?

 49. Lasse

  #48 Göran Å
  Intressanta uppgifter.
  Det finns ett mörker som drabbat äldre med Covid.
  Svårt att försvara den palliativa vård som i flera fall görs med andningsnedsättande morfin.
  Har säkert minskat överlevnaden i denna grupp, eller mer drastiskt uttryckt , ökat dödligheten.

 50. Ann Löfving-Henriksson

  Göran Å, Din fråga.
  Det räcker långt med att titta på hur WHO och FNs generalsekreterare har agerat.
  Det som engagerar mej mest i det fallet just nu är hur det billiga och väl kända botemedlet, HCQ, mot svår covid-19 hastigt försvann från banan. Matt Ridley har nosat i frågan och Donna Laframboise, hon som avslöjade IPCC för 10 år sedan, har grävt djupt i frågan. Jag har samlat hennes info och börjat läsa, men just som jag började få ihop trådarna pajade både dator och paddan. Panik! Nu håller jag på att starta om och återkommer.

 51. #50 Ann Löfving-Henriksson
  I den aktuella frågan läste jag en intressant artikel i OmniJournal för en tid sedan. Där klarlägges en hypotes: orsaken till att HCQ försvann kan härledas tillbaka till företaget Gilead, som ville att deras produkt Remdevisir skulle föredras men produkten saknade de nödvändiga prövningarna, i motsats till HCQ, för att kunna sättas in effektivt i kampen om pengarna kring Covid-19.
  Du kan läsa artikeln, benämnd: ’Gilead: Twenty-one billion reasons to discredit hydroxychloroquine’ på följande länk:
  • omnij.org/Gilead:_Twenty-one_billion_reasons_to_discredit_hydroxychloroquine;
  men Du måste ha ett ’account’ för att kunna logga in.

 52. Ann Löfving-Henriksson

  Göran Å., tack för upplysningen. Enligt de artiklar jag läst så är covid-19 i princip en sjukdom med två stadier. Första stadiet är en mer eller mindre rejäl influensa utan påföljande lungpåverkan.
  Här kan HCQ få stopp på infektionen om man är ute i tid.
  I stadium två efter någon eller några veckor har lungorna påverkats rejält och cytokininstormen har satt igång. Den i sin tur kan ge skador på njurar, i hjärt-och- kärlsystemet m.m. Olika för olika individer.
  Här hjälper inte HCQ längre, snarare kan det bli tvärtom.
  Skadas njurarna gör sig kroppen inte av med läkemedel som HCQ vilket kan ge överdos och skador. Stadium två är mer än allvarligt, medan första stadiet är vad de ännu i arbetsför ålder brukar nöja sig med medan vi plussare får passa oss noga eftersom vårt normala immunförsvar inte står emot eländet.
  Jag har inte kontrolläst artiklarna men om jag förstått rätt och kommer ihåg rätt är detta en kortvariant som skulle kunna förklara en hel del.
  Stämmer det kan man undra mycket elände HCQ-stoppet, som WHO stödde, har ställt till med.