Öppen Tråd

september

Hösten kommer, skolor och universitet har börjat. Men lite annorlunda är det ju med coronan. Här är veckans öppna tråd med fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Benny N.

  En typiskt lagom blåsig dag, som idag t ex, exporterar Sverige ungefär lika mycket el som vindkraften i landet producerar. Det vill säga om vi tog bort alla vindkraftverk med allt vad det innebär av infrastruktur, miljöstörningar och återvinningsproblem (se Danmarks vindkraftskyrkogårdar) så påverkar det inte vår elförsörjning ett jota. När vi tar bort strategiska kärnkraftverk blir försörjningsproblemet med elkraft däremot uppenbart. Solcellsproduktionen är även den försumbar och skapar stora miljöstörningar (se Linköpings groteskt fula solcellspark, ”ett landmärke?”, vid E4:an t ex).
  Avtrycken i naturen och på åkermark av den urmodiga vindkraften och de alltmer populära solcellsparkerna är enorma jämfört med moderna kärnkraftverk. Vem vill ha det som i Danmark där man oavsett var man befinner sig har ett vindkraftverk i synfältet?

 2. Mats Rosengren

  Här min analys av Coronaepidemien i Sverige. Eftersom i stort sett endast äldre blir allvarligt sjuka och avlider har jag jämfört mortaliteten i gruppen äldre än 80 år under de första sju månaderna för åren 2015,..,2020.
  På plotten kan man se att vi år 2018 hade en förhöjd mortalitet i mars, uppenbarligen orsakad av den vanliga influensan. Den förhöjda mortaliteten i april och maj detta året är dock betydligt mera utpräglad. I juni har vi fortfarande en något förhöjd mortalitet som sedan i juli är nere i ett absolut normalt värde!
  År 2016 var ett absolut genomsnittligt år utan någon utpräglad influensa-topp. Detta året hade vi 32778 dödsfall under årets 7 första månader i kategorin 80+. Motsvarande siffra för 2020 var 34849 dödsfall. Eftersom kategorin 80+ omfattar c:a 500000 personer var 2016 sannolikheter att avlida under årets 7 första månaderna 32778 / 500000 = 0,066. År 2020 var motsvarande sannolikhet 34849 / 500000 = 0,070
  Självfallet är sannolikhet för en 80-åring att avlida betydligt lägre och sannolikhet för en 90 åring att avlida betydligt högre, det handlar om ett genomsnittligt värde! Ökningen av sannilikheten med 0,070 – 0,066= 0,004 (4 extra dödsfal per 1000 åldringar) kan väl dock antas vara representativ för alla åldrar i denna kategor 80+.
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/corona.html

 3. Daniel Wiklund

  Det är mycket movements i Luleå just nu. Så fort man cyklat eller gått/joggat (sommarrörelser) så har man via affischer fått veta att man valt den rätta (smala) vägen. Nu är det dags för en annan rörelse. Den heter F/ACT Movement. Ett hållbarhetsprojekt som ska inspirera Luleåborna att tänka mer klimatsmart kring mode och kläder. Det kommunala renhållningsbolaget Lumire är med. Deras hållbarhetschef Jenny W håller tillsammans med journalisten och entreprenören Malin W i trådarna för F/ACT Movements-deltagarnas träffar i Luleå i höst. Dom utbildas i att skapa en hållbar garderob (av Hybrit stål) genom att handla second hand. Man får inte köpa nya kläder på 9 månader. En av deltagarna säger ”Det blir som gruppterapi för alla oss som lider av bristande impulskontroll”. Vi måste alla hjälpas åt till att hitta den smala rätta vägen. Och att att undvika den breda vägen som bara leder till fördärv. Man har nog använt sig av Matteus sjunde kapitel vers 13-14. Där pratar Jesus om den breda och smala vägen. I dagarna har det bestämts att alla lärare i Sverige ska utbildas i sexualkunskap. Eftersom klimatfrågan enligt Stefan L (sa när han invigde Hybris, oj Hybrit) ska överskugga alla andra frågor i samhället så får förmodligen lärarna lära sig (i varje fall teoretiskt) hur klimatsmart sex utövas.

 4. Lasse

  Lite nyheter från morgonen:
  Preem får säkert sina tillstånd!
  (Detta efter det att MP aviserat att de ogillar detta:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7547186)

  Vattenfall avskriver ännu mer i Tyskland-kolkraftverk skrotas.
  (https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7547462)

  Tänk om nån hade lyssnat på Elsa W när affärerna skulle göda oss i framtiden-hur mycket har oviljan kostat oss?

 5. Göran J

  Senator Malcom Roberts Quensland Australien visar här vägen hur korrupt debatten om klimatet, och den påstådda globala uppvärmningen är och har varit en sedan många år tillbaka. I bifogade länkar kan du ta del av hans arbete.
  För den som inte känner till vad förkortningen CSIRO står för finns en förklaring nedan.
  Svensk motsvarighet till CSIRO skulle kunna vara Våra svenska universitet och högskolor, SMHI med flera.
  Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization är en australisk federal myndighet som ansvarar för vetenskaplig forskning. CSIRO arbetar med ledande organisationer runt om i världen. Från huvudkontoret i Canberra har CSIRO mer än 50 anläggningar i Australien och i Frankrike, Chile och USA och sysselsätter cirka 5 500 anställda.

  Press conference – https://youtu.be/QIWZSjQ18CY

  Media Release – https://www.malcolmrobertsqld.com.au/

  Report – Restoring Scientific Integrity – https://www.malcolmrobertsqld.com.au/

  Question time on CSIRO – https://studio.youtube.com/video/5l31

  Interview on SkyNews – https://youtu.be/mRg_RJUOP-U

  Dela gärna dessa länkar till dom som ni tycker bör ta del av verkligheten.

  Själv har jag skrivit till SR-klotet med följande text:
  ”Hej Klotet

  Här är en liten youtubefilm som förmodligen sätter myror i huvudet på Er alla som jobbar på SR.

  Det största problemet med den här filmen är att den är ABSOLUT SANN. Se gärna filmen flera gånger och tänk efter. Exemplen som redovisas är ingen prognos utan hur vår värld är.

  Här är länken till filmen https://youtu.be/ZeXuui1fJBA

  Du kan nu efter att ha sett filmen inte senare påstå ATT DU INGET VISSTE!

  Bästa hälsningar”

 6. Simon

  #3
  ”Klimatsmart sex”

  Tack för dagens skratt 🙂

 7. Rolf Mellberg

  Fyra nya filmer med den eminente fysikern Will Happer har nu släppts, se länken. Han berättar om strålningsfysik relaterat till växthusgaser, om natrium- och CO2-lasrar, om sin tid i Washington då han redan 92-93 fick klara bevis att Al Gore bedrev politisk styrning av den då växande forskningen inom klimatområdet.
  Han kommer även in rätt djupt i biokemi relaterat till fotosyntesen.

  Gott folk, han har något högre kompetens än Johan ”Refaat” Rockström och Greta.

  https://wattsupwiththat.com/2020/09/04/interview-series-of-will-happer/

 8. Göran J

  Till alla som köpt eller tänker sig investera i solcellspaneler för sin fastighet bör fundera över följande fakta:

  1. solceller fungerar genom att omvandla solinstrålningen till elenergi

  2. solinstrålningen i Sverige är idag 1800 timmar /år

  3. ett år består av 24×365= 8760 timmar

  Detta ger att din investering kan teoretiskt bara producera elenergi en femtedel av årets timmar (20,5%).
  Dålig placering av solcellspaneler, flack takvinkel, öst eller västplacerade paneler, eller i många fall skuggade paneler, ger dig ytterligare försämrade prestanda.
  Är du ändå beredd att satsa på solcellspaneler så är det naturligtvis upp till dig men oddsen för den formen av elenergi är inte bättre.

  Vill du ändå bidra med solenergi är solpaneler för uppvärmning av vatten och lagring i vatten det absolut bästa alternativet för svenska förhållanden.

 9. Ivar Andersson

  MSM behöver mer bidrag för att klara konkurrensen från fria nättidningar.
  ”Regeringen har stärkt mediestödet med 700 miljoner kronor under coronakrisen. Med det mediestöd som ligger i botten, drygt en halv miljard kronor samt det som staten tillför Public Service-företagen i form av statsanslag uppgår den årliga kostnaden för media och kommunikation till 10 miljarder kronor per år. ”
  https://ledarsidorna.se/2020/09/sa-motarbetar-regeringen-fri-media-att-utvecklas/

 10. Håkan Bergman

  Göran J #7
  Och när dom levererar är efterfrågan och elpris som lägst. Har man dessutom oturen att vindkraften också levererar samtidigt blir det riktigt svårt. Att i princip alla solpaneler i samma tidszon levererar max i stort sett samtidigt lär Europa lära sig den hårda vägen, som vanligt.

 11. Göran J

  10 Håkan Bergman

  Helt riktigt och jag kan rapportera att jag på mina testanläggningar erhållit minusbelopp på min produktion ut till nätet från solceller i augusti.

 12. tolou

  OT Mats Rosengren #2

  ”Eftersom i stort sett endast äldre blir allvarligt sjuka”…

  Ang. Covid-19 så får nära 20% någon typ av inflammation i lungorna, hjärta eller hjärnan. Man hamnar kanske inte i statistiken över dödsfall eller ens på IVA, men blir faktiskt dödssjuk med risk för syrebrist och blodproppar eller andra komplikationer.

  Detta gäller alla vuxna som blir infekterade oavsett ålder, iaf. över 30 år. Uppskattningsvis närmare 150.000 svenskar lider av detta efter mer än 10 veckors sjukdom. Det är väl jättebra om man överlever men det är ett stort folkhälsoproblem.

  https://novus.se/novus-coronastatus/novus-langtidssjuka-20200827/

 13. Rolf Mellberg

  Frågan huruvida Covid-19-förorsakad sänkning av CO2-utsläpp kan väntas bli märkbar i keelingkurvans utveckling har ju varit uppe till debatt här i bloggen.

  Här kommer ett ganska bra inlägg i den frågan:
  https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/covid2.html

 14. Rolf Mellberg

  Jag anser att en förening borde startas med syfte att montera ner solceller uppsatta i Sverige, transportera dessa till ett ”bättre land” för uppmontering där.

  Med den överutbyggnad av vindkraften som nu pågår kommer ekonomin för solceller att undermineras ytterligare.

  ”Bättre land” är enligt min uppfattning sådana länder där man har ett soligt klimat (särskilt sommartid) så pass varmt så att stora mängder AC behövs när solen skiner. Energin produceras då den mest behövs. Här är solceller ett utmärkt komplement till landets baskraft.

  Föreningens syfte blir väl främst opinionsbildande (genom den provokativa effekt som rimligtvis slår våra politiker mitt i solar plexus) men några praktiska aktiveteter krävs för trovärdighetens skull.

 15. Bert Nilsson

  Göran J. Finns det något att vinna på att låta el från solpaneler driva en värmepump för att värma vatten jämfört med att låta solen värma vatten direkt?

 16. Håkan Bergman

  Bert Nilsson #15

  Solfångare för värmeproduktion har en verkningsgrad på 50-70%, snabb googling men hade nåt sånt i bakhuvet även innan, så omvägen över solel är en ren energiförlust.
  Varför inte bygga en enkel luftvärmare?
  https://www.brunzell.com/projekt/solfangare/

 17. ces

  Greta-effekten existerar bara i mediernas värld. I denna blogg finns mycket intressanta avslöjanden.
  https://uvell.se/2020/09/04/greta-effekt-medieanka/

 18. Rolf Mellberg

  #15 Bert

  Varför stirra sig blind på vatten?

  När en substans övergår från fast till flytande form åtgår för vissa ämnen stora mängder energi.
  Paraffin skulle funka då det smälter vid en behändig temperaturnivå men är tyvärr brandfarligt.
  Vissa salter (eller saltblandningar) också.
  På detta sättet skulle en ”gardrob” av substansen kunna lagra värme för många dagar (veckor?)
  Man kan bygga komplicerade maskiner som nyttjar solvärmepaneler, solceller, luft-batterier m.m. och klara både värme och kyla för en fastighet då systemet ska ha många olika driftsfall. Vanlig el som komplement förståss.
  För kylning sommartid skulle man även kunna ha nytta av et stor burk i vilken man fryser is som kan användas senare för avkylning.

  Men bäst är att bygga ny kärnkraft så vi kan slösa med energin.

 19. Bert Nilsson

  # 16, 18.
  Luftsolfångaren är kul men görs nog enklast med en luftkanal bakom en svart takplåt. Har använts för att förvärma luft till kalluftstorkar för spannmål. Mitt intresse för att värma vatten beror på möjligheten att värma huset, varmvattnet, poolen och möjligheten att lagra till natten. Komplicerade anläggningar och inte minst kärnkraftverk ryms tyvärr inte inom min budget.

 20. Håkan Bergman

  Rolf M. #18
  ”Paraffin skulle funka då det smälter vid en behändig temperaturnivå men är tyvärr brandfarligt.”

  Heisenberg försökte använda paraffin som moderator i en enkel stapel med skivor av uran och paraffin. Han lyckades starta världens första reaktorbrand och skulle nog ha hållit sig till teoretisk fysik. Lyckligtvis för mänskligheten så fick USA Fermi i stället.

 21. #13 Rolf Mellberg

  ”Therefore, CO2 from fossil fuel burning can only increase the total carbon amount in this reservoir. ”

  Hmm, men en temperaturförändring gör att jämvikten förändras. Vad de borde ha gjort var att jämföra ökningen med den hur varmt det är, det är nog det som i slutändan kommer avgöra hur mycket koldioxid vi har i atmosfären vid årets slut.

 22. Lars Kamél

  Det är nästan 450 år sedan den första häxprocessen, där personer dömdes och avrättades för påstått häxeri. Sedan pågick dessa processer med olika intensitet i Europa och Nordamerika (och andra världsdelar?) i 200 år. Som värst var det under perioder på 1600-talet, men den senaste (och förhoppningsvis sista) häxprocessen skedde i slutet av 1700-talet.
  Häxprocesserna började att ta slut när folk började att ställa frågan ”Var år bevisen?” Alltså bevisen för att häxeri och magi alls kan förekomma.
  Klimathotet kommer att tyna bort när allt fler människor ställer frågan ”Var är bevisen?”. Alltså bevisen för att koldioxidutsläpp orsakar farliga klimatförändringar. De bevisen finns helt enkelt inte. Bevisen är snarare för att ändringar i koldioxidhalten har en liten eller obefintlig klimatpåverkan.

 23. Sigge

  Bert Nilsson #20

  Har du vattenburen värme så behövs solfångare, ackumulatortank och drivenheter. Har du redan ackumulatortank så behövs en värmeväxlare.

  Räkna med att ett komplett system med ackumulatortankar som ger 3000-4000 kWh/år kostar 50-70 000 kr.

  https://varme.effecta.se/ladda-ner/prislistor/72-effecta-prislista-konsument-2020/file

  Det finns billiga poolsolfångare, men då kan du bara värma upp poolen. De kostar 5000-10 000.

  https://www.bygghemma.se/hus-och-bygg/elmaterial-och-energi/solceller-och-solenergi/solpaneler/solfangare-clear-pool/p-186145?gclid=EAIaIQobChMIqMaAyfLR6wIVB7wYCh2PhwbAEAAYAiAAEgJFqfD_BwE

 24. Torbjörn

  Upprepar min frågeställning från förra helgen

  Det finns ju några skillnader mellan de båda rapporterna AR4 och AR5 och jag är nyfiken på två av dem, TSI och Albedot

  I AR4 har Trenberth räknat med ett TSI 1967W/m² och ett Albedo på 0.31

  I AR5 räknar man med ett TSI på 1961W/m² och ett albedo på 0.295

  Kan någon förklara på ett lättförståeligt sätt varför albedot skiljer så mycket?
  Att TSI är ändrat från 1967 till 1961 beror på att de anser att de senaste satellitmätningarna är mest pålitliga.

  Vad jag förstår så är albedot mätt mellan 2000-2005 (tror jag) men finns det någon som har en längre serie?

 25. Lars Cornell

  Mellberg #14 Bergman #10 mfl.
  ”Förnybar”-politiken är den värsta miljöförstöraren av alla. Vindkraft som miljöförstörare är oslagbar. Betongklump och vingar kan inte återvinnas utan blir till skrot i naturen. Solpanelerna kommer som nr 2. Följande bild visar,
  http://www.tjust.com/2020/klimat/nuclear-compare.jpg

 26. T Back

  Lyssna på Mats Löfving i Ekots lördagsintervju idag. Finns på SR play och skrivs om i Expressen.

 27. Gunnar Strandell

  Bert Nilsson #19
  Jag vill minnas att man på 1980-talet i Linköping byggde svarta plåttak med vattenkanaler för att sänka uppvärmningskostnaden. Det fungerar, men tillförde problem om cirkulationspumpen stannade och det började koka på taket med risk för att ledningar eller kopplingar sprängdes.

  Inget att rekommendera i ett land där man förbereder för rullande strömavbrott

 28. Lars Cornell

  #24 Torbjörn. Kan följande vara förklaringen?
  AR4: 1967(1-0,31)=1357 W som absorberas (*)
  AR5: 1961(1-0,295)=1382,5 W som absorberas
  Om man ändrar solstrålningens intensitet med 1967-1961= 6 W (AR4-AR5) måsta man ändra albedot för att ungefär samma balans skall gälla, 1357-1382,5= 5,5 W (AR5)
  Resultatet blir att strålnings(o)balansen minskar med 0,5W i AR5 i förhållande till AR4. Det kan vara förklaringen till att AR5 har ett lägre värde på TCR (klimatförändringen) än vad AR4 har.
  Jag förmodar att det är bättre mätningar från satelliter som förorsakat den förändringen.

  (*) ”Albedo är förhållandet mellan mot jorden infallande solenergi och den del av solstrålningen som vid marken eller molnen studsar tillbaka mot rymden. Detta har stor betydelse för värmebalansen.”

 29. Torbjörn

  #28 Lars
  Det är väl inte obalansen som ska bevaras.

  Historiskt har albedot legat mellan 30-31% men i AR5 är den nere på 29,5%

  Varje procents skillnad i albedot motsvarar
  13,61W, varje tiondels procent motsvarar 1,36W och obalanden är 0,6, dvs mindre än vad 0,05 procent ger.

  Albedot anges med en decimal, men hur stor osäkerhet finns i siffrorna?

  Det är därför jag vill se en längre dataserie över albedot

 30. Lars Cornell

  #29 Torbjörn. Om vi har uppfattningen att jorden blir varmare då har vi också uppfattningen att det finns en energiobalans där strålningsobalansen är den viktigaste.

  Vi kan få fram albedot på två olika sätt. Det ena är att räkna på obalansen och då är albedot viktigt.
  Det andra är att mäta (*). Båda metoderna har felkällor och det är om det den vetenskapliga striden står.

  (*) Jag vet inte hur och om det ens är möjligt att mäta, hur skiljer man i så fall albedoreflexion från svartkroppsstrålning. Dessutom sker instrålning i en riktning med parallella strålar medan reflexion sker i alla riktningar.

 31. Lasse

  #29 Albedo:
  http://www.climatedata.info/forcing/albedo/
  Varierar en del med olika årstider i alla fall.

  Vi har ju fått allt mindre moln-det lär väl påverka albedot?
  10% mer instrålning!

 32. Bert Nilsson

  Sigge #23, Gunnar S #27.
  Jag tackar för svaren. Nu har jag vedpanna med 3000 l accumulator kompletterad med luft/vattenvärmepump som inte har något att göra sommartid annat än att värma poolen. Frågeställningen föranleddes av att poolföreningen på Gran Canaria överväger att välja den mer komplicerade lösningen som ju eliminerar risken för kokning och som sommartid kan leverera el till att driva AC när ingen uppvärmning behövs. Lönar sig kanske där men här hemma?

 33. Till Ingemar Nordin
  Jag skulle värdesätta en reflektion kring mitt inlägg nr27 under UAH Augusti 20 häromdagen. Är disk kring jordens strålningsjämviktstemp och atmosfär/drivhuseffekt färdig inom KU?

 34. Hej Göran Å,

  Du ger inga referenser på det som du bygger ditt resonemang på. Det vore bra att ha sådana. Men i övrigt gissar jag att dina frågor kanske kan besvaras av våra fysiker.

 35. Christer Eriksson

  Läste att klimataktivister stoppade utgivningen av 2 tidningar i England.
  Enligt aktivisterna var orsaken att dom inte rapporterade korrekt om klimathotet .
  Det är alltså enligt deras uppfattning inte tillåtet att inneha en avvikande syn på klimatfrågan.

  Diktatur kallas det när man inte får ha en avvikande uppfattning .

  Kanske borde upplysa dom om att det inte råder diktatur i England.

 36. Stefan Eriksson

  Jag följer Tysk media med regelbundenhet, mest via TV-nyhetssändningar.
  Ofta slås man av det faktum, vad gäller miljöpolitiska utspel, att inom sinom tid finns samma politiska utspel att höra/se här i Sverige.
  Det tar bara lite längre tid i anspråk innan förslagen ventileras här.
  Så till ”dagens” förslag i RTL,s sändning kl.18.45:

  Ett pantsystem för pizzakartonger bör införas!

  Bara väntar på när det förslaget ser dagens ljus inom Mp, så att de blir av med fler förstagångsväljare.

 37. Adepten

  # 29 Torbjörn

  Du verkar vilja gräva djupare i dessa frågor.
  Därför ger jag dig dessa länkar om TSI och albedot. Berätta sedan vad du kom fram till.
  http://pubs.aina.ucalgary.ca/arctic/Arctic14-3-188.pdf
  https://skepticalscience.com/print.php?r=263
  https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_Chapter08_FINAL.pdf
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3948279/
  https://www.skepticalscience.com/earth-albedo-effect.htm
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1674987116300305

 38. Christer Eriksson

  Stefan Eriksson
  Kanske skulle tipsa dom för att öka takten ur riksdag och regering.

 39. Fredrik S

  Läste Peter Alestigs rubrik ”Har Greta Thunberg fel om ekonomisk tillväxt?”.

  Nu har jag inte läst artikeln, den är låst, och Alestig brukar ju fabulera ihop lite fantasy som passar hans religion.

  Men varför skulle Greta som är 16 och inte gått i skolan på två år vara överhuvudtaget intressant att referera till i en diskussion om ekonomi och tillväxt? Eller kör han bara med kvällstidningsrubrik?

  Är resten av artikeln samma infantila journalisttrams som vanligt när det gäller klimat och Greta? Någon som läst?

 40. Fredrik S

  Stefan Eriksson, Christer Eriksson #36,37

  Man kan ju alltid skicka det förslaget till dem inkognito och kanske skriva att man känner Greta, så tar det nog fyr snabbare än i en eukalyptusskog en het blåsig dag.

 41. Christer Eriksson

  Fredrik #40
  Känner mig frestad,får fundera på det.

 42. Håkan Bergman

  Fredrik S #39
  Du missar inget väsentligt, den finns i dagens SvD i pressreader. Han börjar lömskt med att konstatera att Sveriges utsläpp har minskat samtidigt som vi har haft ekonomisk tillväxt, han citerar Lövin:

  ’Klimatminister Isabella Lövin (MP) skrev på Världsbankens sajt 2015 att Sverige ger ”starka bevis för att frikoppling mellan BNP-tillväxt och CO2-utsläpp är möjligt och att CO2-skatt är ett effektivt sätt att minska
  CO2-utsläppen”.’

  Men så slår det honom att vi har flyttat ut utsläppen och konstaterar ”Men för klimatet spelar det förstås mindre roll om våra utsläpp sker i Kinna eller i Kina. ”

  Jojo, vi har inte flyttat ut minsta lilla utsläpp, vi har med vår klimatpoltik drivit tillverkning ur landet och då spelar det roll om tillverkningen sker i KInna eller Kina. Men det ska man väl inte begära att Alestig begriper.

 43. I UK stoppade klimataktivisterna distributionen av flera tidningar som inte följer partilinjen. https://www.telegraph.co.uk/news/2020/09/05/extinction-rebellion-facing-organised-crime-curbs/

 44. Lasse

  I dagens SVD träder en professor Rocklöv fram.
  Han var en av de 22 professorer som tidigt varnade att vi skulle få många dödsfall i Covid om vi inte stängde ner samhället.
  De nämnde en siffra som jag vet att jag reagerade på då-helt bort i tok!(40 000?)
  De ångrar sig idag.
  I en ingress visar SVD att han fått sin titel efter att varnat för klimatets återverkningar.
  Jag är uppriktigt sagt förbannad på en sån person.
  Då artikeln kom killgissade jag på 5500 döda.
  Eller killgissade-jag använde mig av trigonometri:
  https://adamaltmejd.se/covid/

 45. Fredrik S

  Håkan Bergman #42

  Ungefär som vanligt då.

  De är allt en som en sekt journalisterna inne i stan. De skriver ihop sina artiklar, kryddar lite med Greta och peppar varandra på Twitter och sociala medier.

 46. Fredrik S

  Lasse #44

  Han forskar om ”klimatförändringarnas inverkan på hälsan och hur klimatinformation kan användas för att förhindra ohälsa”.

  Han verkar ha fullt upp dessutom.

  ”Han agerar dessutom teknisk konsult åt WHO och Europeiska smittskyddsinstitutet (ECDC), och är biträdande redaktör för de vetenskapliga tidskrifterna International Journal of Epidemiology och Frontiers in Public Health, sektionen för planetary health.”

  Klipp från Umeå Univerisitet:
  https://www.umu.se/personal/joacim-rocklov/

  Han har dessutom fått pris av Prins Albert II av Monaco för framstående forskning av klimatförändringar och människors hälsa.

 47. eon

  #43 Ingemar Nordin

  Jag har inte så mycket över för brittiska konservativa kvällsblaskor, men det är ju ganska uppenbart att XR helt enkelt vill tysta alla som inte har samma uppfattning om klimatet som dem.

  Inte direkt nån beteende man kan förvänta sig se från nån som har sanningen på sin sida.
  I Sverige kallar man de som inte för ut mainstream-bilden av klimatet som ”förvillare”, men bör inte fakta vara det bästa försvar mot de som vill förvilla, snarare än en munkavel?
  Sen får vi väl se vems förutsägelser som stämmer bäst med verkligheten, det tycks som alarmistsidan bara kommer upp med nya katastrofscenarion, de utvärderar aldrig hur bra deras gamla stämde överens med uppmätta värden.

 48. Ingemar Nordin #34:
  Referenser:
  1. Närmevärdet 256/255K: Artikel av Peter Stilbs från 2014, där han dels beräknar detta, dels med ref till en förenklad ’forcing’- icke full Schuster-Schwarzschild-ekv och Stefan Bolzmanns lag beräknar det matematiskt/fysiska tempvärdet för en fördubbling av CO2 nivån från 280-560 ppmv, tror jag, givande det logaritmiskt korrekta värdet om 0,98°C utan positiva eller negativa förstärkande effekter. Tyvärr kan jag inte hitta tillbaka till hans artikel.
  2 Närmevärdet 197K, från N&Z vetenskapliga analys: inte endast jordens utan alla stenplaneters temp utan atmosfär inpassas i samma ekvation utgående från atmosfäriskt tryck och avstånd från solen. ’New Insights on the Physical Nature of Greenhouse Effect Deducted from an Empirical Planetary Temperature Model’, av N. Nikolov & K. Zeller, 2017. Denna studie refereras till i en artikel av Jan-Erik Solheim, benämnd ’Det store bildet’ i ’Naturen styrer klima’, utgiven av Klimatrealistene, Norge, dec 2017.
  3. Närmevärdet ca -90°C, eg 180K, från refererad artikel av C-G Ribbing.
  Min utgångspunkt är att jordens beräknade temp utan atmosfär är identisk med jordens strålningsjämviktstemp.

 49. Lasse

  Oetiskt att inte nämna vitamin D som en del av lösningen för covidsjuka:
  https://www.youtube.com/watch?v=V8Ks9fUh2k8

  2% mot 50% i en Spansk studie (IVA behov)

  #46 Modellerare som är nyttig i den pågående kampanjen således.
  Fel med 400%!

 50. mattias

  En tickande bomb i Arktis ackompanjerad av tickande klockor och droppar av vatten som pluppar i senaste avsnittet av klotet – det är bråttom nu: https://sverigesradio.se/avsnitt/1562191
  Ibland i klimatdiskussioner kommer frågan: men permafrosten då? Jag känner att jag behöver lite repetition, kanske ett ämne för ett inlägg. Vad är statusen kring tinande permafrost? Hur länge har mätningar pågått? Var och vad har man mätt? Går det fortare?

 51. Sigge

  Bert Nilsson #32
  Du har redan ackumulatortankar och du har pool.
  Troligen har du värmeväxlarslinga i en av ackumulatortankarna som är kopplad till värmepumpen. Då kan du slopa värmepumpen och skaffa solfångare istället. Du kan antingen köpa dyra vacuumrörssolfångare eller billigare plana solfångare. Vaccumrörssolfångare ger även lite värme på vintern som gör att du sparar ved även vintertid. 6-8 kvm vacuumrörssolfångare eller 10-12 kvm plana solfångare skulle du kunna ha. Om det är stor pool skulle det kunna vara lite mer. Med plana solfångare så skulle du kunna klara dig med investering på ungefär 40 000 och med vacuumrörssolfångare ungefär 50 000.

  Jag bor numera i vedeldad kåk som har 1500 liter ackumulatortankar. Jag är funderar på att skaffa solfångare. 3-4 kvm med vacuumrör blir det nog.

 52. tolou

  Lasse #49
  Den tuben är privat och kan inte spelas.

  Har du specifik info. om den så man kan söka upp den?

 53. tolou

  Dr John Campbell today posted a video reporting on a small trial study conducted in the Reina Sofia University Hospital, Córdoba Spain. This identified 76 patients at random who were positive for SARS-CoV-2 and who were shown to have viral pneumonia based on radiographic results,

  Of 50 patients treated with calcifediol, one required admission to the ICU (2%), while of 26 untreated patients, 13 required admission (50%)

  Conclusion
  Our pilot study demonstrated that administration of a high dose of Calcifediol or 25-hydroxyvitamin D, a main metabolite of vitamin D endocrine system, significantly reduced the need for ICU treatment of patients requiring hospitalization due to proven COVID-19. Calcifediol seems to be able to reduce severity of the disease, but larger trials with groups properly matched will be required to show a definitive answer.

  https://m.dailykos.com/stories/1975420

 54. Ulf

  Svar 12

  150.000 var får du det ifrån? Det är ju i så fall sensationella uppgifter. Det står inget om det i din länk för övrigt.

 55. Håkan Bergman

  Ulf #54
  Rent generellt är det nog tveksamt att dra slutsatser utifrån vad folk svarar i en enkät om deras hälsotillstånd och det blir inte mindre tveksamt om man gör det i dessa yttersta av dagar. Märklig idé får jag säga.

 56. Benny N.

  #27 Det var tillväxt av organismer i vattnet som ledde till stopp i cirkulationen i Lambohov i Linköping. Ännu ett exempel på misslyckad, skattefinansierad, krånglig teknik för att ”spara” energi. Två hål i väggen med el från kärnkraft är bäst. Direktverkande el, elpatroner, batterier och elmotorer i allehanda verktyg och fordon är då inte ett problem.

 57. tolou

  FHM rapporterar att 8% har antikroppar. Det är över 800.000 svenskar.

  Rapporterade C-19 fall är 83.000. Man har alltså missat 90% av de som haft Corona, för att man testat för lite.

  Officiella siffror är i princip oanvändbara, förutom antal döda.

  Räkna själv med ung. 0,7% dödlighet, och dividera antalet döda med det så får man en mer rättvis siffra på infekterade.

  Worldwide blir det runt 140 miljoner smittade mot 26 miljoner konstaterade(=18%).

 58. Ulf

  Svar 57

  Vi har ingen aning om hur många som smittats eftersom vi även har T cells immunitet. Troligen är det flera miljoner smittade i Sverige.
  Dödlighetsantagande på 0,7 procent tror jag är en abnorm felbedömning. Skulle själv gissa på under 1 promille.
  I de länder som viruset i princip härjar fritt dör i stort sett ingen. Fattigare länders befolkningspyramid ser helt annorlunda ut.
  Viruset verkar bara vara farligt i princip för äldre multisjuka och mycket överviktiga. Övriga drabbas i mycket låg utsträckning.
  Jag hoppas att efterspelet till denna pandemi kommer handla om följande:
  Hur viktigt det är med ekonomisk tillväxt för jordens befolkning(inte minst viktigt i klimatdebatten), folkhälsan och övervikten, hur vi tar hand om våra äldre. Men tyvärr har så många felaktiga beslut fattats så det blir väl som vanligt, cover ass.

 59. Håkan Bergman

  Roland Salomonsson
  https://klimatupplysningen.se/april-fools-award-modeller-pandemin-och-sedan/#comment-386123

  Ingen har ännu kunnat visa upp en sån reaktor som beskrivs i artikeln. Kineserna lär jobba å en sån reaktor men vi vet inte hur det går, en sån reaktor blir mycket komplicerad. Vid Oak Ridge använde man i det senare experimentet ²³³U breedat från Torium i en konventionell reaktor.

 60. Göran S

  Vetenskap och pseudovetenskap
  Råkade på nedanstående länk (strax under träfflistan på klimatupplysningen) med argumentation av matematikprofessor på Chalmers Olle Häggström publicerad i tidskriften Folkvett nr 4/2008.
  Det är en mycket smart och intelligent argumentation där Stockholmsintiativet (KU) sågas jämt med fotknölarna. Det är bra att läsa detta äldre dokument och säkra sin egen ståndpunkt mot (eller för?) alarmisterna och sina argument i klimatfrågan.
  Min gymnasielärare sade att ”är vetenskapen enig kan motsatsen anses som osäker, om vetenskapen är oenig gör allmänheten bäst i att inte bry sig”. Det hindrar inte att man kan ha en preferens om vad man tror på som lekman.
  Jag själv tenderar att lyssna mer på någon som kan stödja sin bevisning på mätdata av något slag och redogöra för dess natur. Dock blir det svårt när data förvanskas. När någon annan visar/argumenterar att datat är förfalskat försvagas trovärdigheten på den första personen och om det är som med Al Gore, där hans profetior om issmältning, havsnivåhöjnig etc. kommit helt på skam. En sådan person har då förlorat all trovärdighet i ämnet.
  Jag tycker artikeln fortfarande ör aktuell för att verifiera sin egen position.

  ‪https://scholar.google.se/scholar?q=vetenskap+och+pseudovetenskap&hl=sv&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart#d=gs_qabs&u=%23p%3DVrvDsBax3vIJ‬

  Man kan också söka på rubriken plus olle häggström.

  Vad tycker du?

 61. Karl-Erik Tallmo

  I går anmälde jag David Attenboroughs program ”Klimatkrisen”, som sändes i torsdags i SvT för Granskningsnämnden, eftersom det är osakligt och inte allsidigt redovisar det vetenskapliga läget i klimatfrågan.
  Se https://wp.me/pb64C-Kz

 62. Håkan Bergman

  I Norge kan allt hända.
  https://www.telegraph.co.uk/news/2020/09/10/course-donald-trump-deserves-nobel-peace-prize/
  Nu är väl risken liten att han får priset, men Trump har faktiskt inte startat ett endaste krig, inte helt vanligt för amerikanska presidenter. Obama fick ju priset innan han ens tillträtt och hur levde han upp till priset?