Alliansen öppnar för CCS

Carbon capture and storage, förkortat CCS, är fortfarande en outvecklad teknik. Att lagra koldioxid i berggrunden sägs dessutom vara förenat med potentiellt sett stor fara. Men det bekymrar inte alliansen, som nu öppnar för koldioxidavskiljning och -lagring i Sverige. Sofia Arkelsten vill att en av EU:s planerade testanläggningar sätts upp just här, i vårt land.

På sikt ska även rökgaser från biobränsleeldade kraftverk kunna avskiljas och lagras, skriver SvD:s Susanna Baltscheffsky, vilket skulle leda till att koldioxid plockas bort från atmosfären.

För mig liknar det införingen av etanolbränslet – för snabbt och för ogenomtänkt. Vi vet alldeles för lite om riskerna med att lagra koldioxid (här kommer vissa att utbrista spontant ”Behövs det?”). Likaså om att på manuell väg ”plocka bort” CO2 ur atmosfären.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mållgan

  Vad är det för koldioxid som skall lagaras? Det fungera ju bara på punktutsläpp = kraftverk. Alltså satsar man på storskaliga kolkraftverk.

 2. Lagring av koldioxid i marken? Behöver jag påminna om Lake Nyos i Kamerun?
   
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Nyos

 3. Jay

  …tänk att det är sånt jäkla liv om att förvara kärnbränsle… 😉

 4. Labbibia

  Eftersom människors utandningsluft består delvis av Co2 så har jag en strålande idé. Varför inte tillverka en slags ”omvänd” gasmask? Som alltså filtrerar bort Co2 ur utandningsluften. Att bäras dygnet runt av alla Co2hots-troende. Finns massor med fördelar här.
  Jag listar några av dem nedan.
   
  1. Om vi i Sverige blir först med att ta fram en dylik produkt så blir den säkert en jättestor exportartikel.

  2.Filtren med den uppsamlade Co2:n kan säljas till olika läsk/vattenbryggerier eller företag  som alltså kan ”bubblifiera” sitt bordsvatten e.d. med hjälp av densamma. Eller varför inte den vanlige ”mannen-på-gatans” egen koldioxidbörs. Kan fungera så här: Ta med ex 5 st Co2-stinna utandningsfilter till din lokala butik. Där kan du byta dem mot en full Sodastreampatron. Recykling….YES! Alla miljömuppar gör vågen av hänförelse. 

  3. Vi som tvivlar på Co2-hotet kan direkt se vilka som är Co2-hotstroende. Och vise versa……

  4. Vi slipper höra deras tirader om 6 m högre vattennivå, att Antarktis smälter bort, osv osv. Allt som kommer att höras blir ett obestämt mumlande. Tänk så praktiskt när vi möter personer som Arkelsten, Bojs, ”Blaffan” mfl……

  5. Detta att bära masken dygnet runt innebär också en revolution i jämlikhetshänseende…..Alla blir lika ”vackra”……

  Det blir som i Roffe Bengtssons klassiska historia:

  …Frun till maken: Ser du någon skillnad på mig idag? Maken: Njej, du har en ny klänning på dig? Frun: Nej…… Maken: Nähä, men du kanske har varit hos frissan och permanentat håret? Frun lite  irriterat: Nej!!….. Maken: Nu vet jag, du har nytt nagellack!
  Frun, nu ganska rejält irriterat: NEJ!…….Maken: Nja, då vet jag inte…….? Frun: JAG HAR GASMASK PÅ MIG!

  (Hela detta inlägg är naturligtvis ironi. Det är omöjligt att ta idiotier som Co2-lagring i marken på allvar) Det är min bestämda åsikt!   

 5. Peter Stilbs

  Koldioxidlagring är det mest vansinniga i hela frågan. De som arbetar för det har antingen inte begripit någonting, eller så är de extremt cyniska – ex Vattenfalls ledning.

 6. Pingback

  […] This post was mentioned on Twitter by TobiasHoldstock, Maggie T Crusell. Maggie T Crusell said: Alliansen öppnar för CCS: Carbon capture and storage, förkortat CCS, är fortfarande en outvecklad teknik. Att lagr… http://bit.ly/biRMrq […]

 7. Varför så negativ inställning till koldioxidlagring. Om nu koldioxidutsläpp mot förmodan skulle vara ett klimathot, är det väl bättre att föra ner utsläppen i underjorden än att sluta med dem genom att avindustrialisera världen? Dessutom retar idén gallfeber på klimataktivisterna. Cyniker som jag är, gillar jag nästan allt som retar gallfeber på klimataktivister.

 8. Lars W

  Peter Stilbs #5
  Det senare ligger nog sanningen närmast…

 9. Mats Jangdal

  Jag begriper inte varför en allians som lyckats med konststycket att sänka skatterna och behålla en god budgetdisciplin ska riskera alltihop genom att kasta skattepengar på ren idioti? De kunde ju istället sänka skatterna ytterligare (sänk momsen 10% eller mer) eller justera de delar av försäkringssystemen där förändringarna fått en del oförutsedda negativa effekter.
   
  När snart en hel värld insett AGW-teorins brister är det upprörande att se miljöministern berätta om denna dyrbara symboliska åtgärd mot ett inbillat problem.

 10. Labbibia

  Mats Jangdal
  Om jag får ha en liten försynt teori om orsaken till att detta utspel kommer just nu…….
  Det är val om ett par månader. Alliansen är rädda för att kärnkraftsbeslutet kostar ”liberala” miljömuppsröster……
  Så vad göra? Hmmmm…….

 11. Tekniken för att lagra CO2 finns och journalister och div andra människor har (medvetet) missförstått massor (anklagar dock inte dig, för jag tror att du likt 99% av de som skriver om saken inte känner till det tekniska och därför inte kan klandras).
  Den är egentligen inte nämnvärt mer komplicerad än annan gaslagring i reservoarer, vilket oljeindustrin har sysslat med sen man började borra olja. Skillnaden ligger kring CO2s sura egenskaper, där den löser upp kalk med tiden, dvs man måste hitta en reservoar utan mycket kalk i berggrunden. Dvs en tämligen ren sandsten. Vilket inte är så lätt att hitta.
  Det finns då lösningar för att kringgå detta iform av att lösa upp CO2 i ammoniaklösning. Detta har utvecklats kring rena överdrifter om hur långt i framtiden det skulle finnas som teknik.
  Man har redan idag teknik för att göra C02 ph-neutral på industriell skala (utvecklat bla på Karlshams kraftverk av en person jag känner och det finns även en annan teknik i USA som jag inte satt mig in i), men det finns ingen större anläggningar på plats vid några reservoarer ännu.
  Det är DET som media gjort om till en lögn om teknik ”först om 10 år”.

 12. Labbibia

  Visst bor det en liten cyniker i många av oss. Och hur kan det vara annorlunda när man betraktar det politiska (ap-)spelet från sidan.

  Faktum är att precis samma tanke slog mig när jag läste detta. Alltså, först har alliansen (efter nov 2009) ganska skickligt tonat ned klimathysteriretoriken (utan att direkt säga bu eller bä), och sedan har media och även opposition taggat ner betänkligt om samma sak. Precis som om alla insett (kanske till följd av greklandskrisen, och mer PIIGS-oro) att klimatstollerier inte är röstrasslare.

  Och så kommer detta! Löften om total dårskap fästa på papper! Hur tänker man då? Den bästa tolkningen jag kan göra är just att detta är ett utspel om ngt som ligger lagom långt bort i framtiden, och som skall få vissa effekter nu (blidka delar av opinionen) men som inte behöver betyda så mycket 2012 …

  Det är som jag ofta påpekat: Priset för politik är helt offantligt, och därigenom är den också en mycket stor miljöbelastning. Politiken alltså!

 13. Labbibia

  Peter S # 5 och Lars W # 7

  Kan Vattenfalls ledning verkligen vara sååååå cyniska?

  Dagens text-tv kanske kan ge en liten hint?

  107 SVT Text         Måndag 21 jun 2010
  INRIKES Publicerad 21 juni          
                                         
  Vattenfalls satsning ökar utsläppen  
                                         
    Det statliga energibolaget Vattenfall
    investerar 13 miljarder kr i kolkraft
    i Tyskland. En investering som kommer
    att öka koldioxidutsläppen dramatiskt.
                                         
    Det är kolkraftverket i Boxberg i    
    östra Tyskland som ska byggas ut med 
    fler turbiner som börjar tas i bruk  
    till hösten.                         
                                         
    Koldioxidutsläppet kommer genom ut-  
    byggnaden att öka från drygt 15 milj 
    ton per år till nästan 20 milj ton,  
    skriver Dagens Nyheter. Vattenfall   
    ska också investera i en kolgruva som
   
  ska förse Boxberg med brunkol.”

 14. Eddie

  Klimatfrågan handlade i grunden om att förändra vår ekonomi. Klodioxidlagring är nog mest en exit-strategi för diverse vetenskapsjournalister och poliker som inte vill tappa ansiktet.

 15. Labbibia

  Jonas N # 10
  Exakt! Huvudet på spiken!

  Och det är svårt att inte bli cyniker själv, när man ser hur det går till ”ute i  den politiska verkligheten”. Efter att hyfsat hängt med i det politiska spelet (vilket är varje medborgares förbannade plikt!) 😉
   i ungefär 40 år så är ju inte förtroendet för de etablerade politikerna på topp, direkt…….

 16. #10
  ”Det är som jag ofta påpekat: Priset för politik är helt offantligt, och därigenom är den också en mycket stor miljöbelastning. Politiken alltså!”
   
  Helt rätt, för att ändra det och ändå behålla demokratin behövs det ett nytt system.
   
  Dels en riksrevor med muskler och ansvar för det verksamheter som klarar dess granskning.
  Dels att ministrar ska kunna ställas till ansvar för resultaten av sina beslut.
   
  Slutligen kompetenskrav på alla i riksdagen.
   
   
  Min dröm är att framtidens beslutsfattare omger sig med rådgivare med motsatta åsikter och stöder de rådgivare som är obekväma.
   
  Nu tycks de bara omge sig med jasägare, se hur utredningar och forskningar lägg ner då de kommer till ”fel” resultat.
   
  Inte bara omger sig de politiska ledarna med subjektiva rådgivare, de har dessutom för dålig bildning för att förstå, det allt mer tekniskt komplicerade samhälle vi, per automatik får.
   

 17. Labbibia, vi måste ändra systemet så de folkvalda ledarna blir förebilder och nästan idoler.
   
  För det krävs att de tar på sig den största bördan i form av otrygghet och umbäranden.
   
  De segerrikaste generalerna, måste finnas längst fram vid fronten.
   
  Jag är säker på att vi skulle få mycket bättre ledare om vi avskaffade ersättningar och tog bort partistöd.
   
  Vilka har möjlighet att arbeta hårt utan ersättning?
  Ja just de… de är de bästa och minst mutbara…

 18. Labbibia

  Gunnar L # 15

  För mig var kärnkraftsbeslutet ett litet steg i den rätta riktningen…..Äntligen fick förnuft, sans och vett råda efter så många år av ”tankeförbud” på kärnkraftsområdet…..

  När det gäller politiker som idoler….njaej, jag förstår vad du menar, men historien kan nog lära oss ett och annat om hur det kan gå då?

  Jag personligen är nog mer för ”politisk nedrustning” åtminstone med 90 % och att mer direkt demokrati över internet införs, som du ju föreslagit tidigare? Verktygen finns ju redan, det är dags för oss medborgare att bli det inte bara till namnet. Ut med valboskapen, in med den upplyste medborgaren!

 19. Claudius

  Jamen … har vi här två stollerier som kolliderar på ett underbart stiligt sätt? 1) Cap & Trade-folket, dvs avlatsgrossisterna, vill ju att det ska produceras CO2 så att dom kan tjäna pengar, medan 2) CCS-stollarnas projekt drar undan mattan för Cap & Trade. Eller?

  Resultatet är säkerligen att båda dessa ”projekt” vill sno oss och alla andra på pengar.

 20. Labbibia du har rätt, politiker som idoler är livsfarligt….
  Jag söker ibland efter nya argument, då sänder jag ut påståenden.  (ganska ofta faktiskt, att ha fel utvecklar, att ha rätt konserverar  😉 )
   
  Vad gäller kärnkraft så är de egentligen ganska självklart.
   
  Snart masstillverkas de konstruktioner som kan producera elkraft extremt billigt, miljövänligt och säkert.
  Stora delar av Europa har redan fri utbyggnad…
  Med extrema skillnader i elkraftspris ökar vinsten med överföring mellan länder.
  Frankrike har länge tjänat enorma belopp på export av elkraft.
   
  Jag kan tänka mig att de fyra polska reaktorerna som beslutats kommer få enormt många till.
   
  Rysk gas kommer få mycket svårt att konkurrera, vilket leder till en kraftig prissänkning, vilket i sin tur leder till att den används som drivmedel i mycket större utsträckning.
   
  Detta leder till att europeisk oljeimport upphör…
   
  Förloraren kortsiktigt är kanske Ryssland, men de är ledande i många reaktortekniker, så de kan gå från export av naturtillgångar till export av hightech.
   
  Just det planerar Rosatom (med Putins fulla stöd) genom ett forscerat samarbete med Indien.
   
  Indien har en gigantisk hemmamarknad och goda möjligheter att masstillverka reaktorer i liknande modulsystem som utvecklas i Kina med amerikansk och japansk kärnkraftsindustri.
   
  Jag lovar dig att de kommande 10 åren blir mycket intressanta.
   
  Vänta och se när de som spår allt högre priser på elkraft och drivmedel får alltmer fel.
   
  Då dessa produkter masstillverkas industriellt (inte genom dammsugning av jordens ytliga kolvätelager) kommer utvecklingen att gå som hemelektronik…Bilar eller vad du vill.
   
  Bilar ska jämföras skatte och avgift rensat, samt hänsyn till kvalitetshöjning ska medberäknas.
  Som ex. på bilar, ska Toyota sänka alla sina nybilspriser med 30% på bara några år, lika mycket ska produktionskostnaden ner. Detta för att försöka hinna ikapp Sydkorea…..
  Sydkorea kommer såklart sänka sina kostnader under tiden så racet fortsätter i evighet, det finns evig tillväxt, då tillväxt egentligen är ökad förmåga….
   
   

 21. Labbibia

  Gunnar L # 18
  Ja, du har rätt när det gäller priserna på elenergi och det gläder mig oerhört…..för det innebär att våra barn och barnbarn kan leva ett gott liv, och inte behöva dra sig fram som någon slags variant på Amish-sekten.

  Såg du att det nämndes  i Metroartikeln som Maggie visade att när Finland startar sitt nya kärnkraftverk (år 2013) så beräknas elpriserna falla ca  mellan 1-6%…..ett bevis som gott på något att du har rätt!

 22. Re Labbibia #11:   de ny kolkraftverken (5 st)  skall nyttjas som reglerkraft till de 25000 MW vindkraft, som byggts i Tyskland.  Vatten fall genomför en ”miljögärning” som gör det möjligt att använda den ”rena” vindkraften 25% av tiden.  Vatten fall genomför det som Merkel kräver av bolaget som stor elproducent.  Kärnkraft är att svära i kyrkan i Tyskland. Det har miljömupparna där sett till.  Tyskland är EU´s mest potenta industrination med kapacitet att förse världen med ny, driftsäker kärnteknologi. 

 23. http://www.kallestrokirk.se/10juni21.htm

 24. Labbibia

  Holmfrid
  Tack för informationen.
  Jag undrar hur de tänker då, de tyska miljömupparna? Med tanke på att de österut har Polen, som är i full färd med att planera för 4? reaktorer. Västerut Frankrike, som har gud-vet hur många reaktorer? De kommer ju inte undan kärnkraften i vilket fall som helst. Att i det läget bygga nya kolkraftverk (med tanke på deras oro för Co2-utsläpp då) verkar ju knappast vettigt?
  Å andra sidan, när var det senast miljömuppsrörelsen agiterade/agerade vettigt senast? 

 25. Håkan Bergman

  Holmfrid # 20
  Kol som reglerkraft är ju rent ut sagt generalkorkat. Man måste alltså välja pannor optimerade för snabba laständringar i.st.f att välja konstruktioner optimerade för kontinuerlig belastning, alltså får man betydligt lägre verkningsgrad. Mera CO2/Kwh!

 26. Håkan Tyskland har ett system med bergrum som får variera i tryck beroende på om det ska avge eller tillföras energi.
  Gaskraftverk är kanske det mest använda reglerenerisystemet, säkert också i Danmark.
   
  Snart får vi det bästa, högtemperatursreaktorer som skiftar från tillverkning av vätgas och elkraft…
  Vidare är jag ganska säker på ett en stor utbyggnad av elektriskt vätgasframställning genom katalys, kommer växa fram, det blir sjukt att inte ta tillvara alla elkraft då det blåser..
   
  Förra året var det ett negativt pris på elkraft under 50 timmar, numer stängs danska vindkraftverk av om det börjar blåsa så att priset sjunker under överföringskostnaden.

 27. Mats Jangdal

  Och vad kommer kraftbolagen att tjäna sina pengar på när produktions, marknadspriset på kwh sjunker? Jo, på den fasta anslutningen och överföringsavgiften.
   
  OT, apropos fast anslutning. Trådlös kommunikation finns redan, trådlös kraftöverföring talas det om. Men jag har alltid önskat mig slanglös överföring av tryckluft när jag skruvar i diverse maskiner. 😉

 28. Håkan Bergman

  Mats # 25
  Finns redan:
  http://www.teknikmagasinet.se/db.pl?tf=product_link.html&link=&artnr=660187&title=Airzooka&

 29. #25 du menar vindkraftverk..
   
  Tja kanske en kraftig propeller i verkstaden så en mottagarpropeller på muttermaskinen… jag tror det finns en vänsterpartist i riksdagen som kan utveckla den tekniken.. 🙂
   
  Såklart kommer allt fler småreaktorer i systemet göra att nätverkskostnaden måste sjunka.  Först kommer den tyngre industrin köpa egna reaktorer se mitt inlägg från igår om alla småsystem.
   
  Sen den mindre industrin ända till stora jordbruk, trädgårdsmästerier och shoppingcenter.
   
  Privatpersoner kommer bygga egna energiöar för att slippa skatter och avgifter… Som vanligt är det de röda politikernas mest värnvärda del av befolkningen (de medellösa i hyreslägenheter) som får stå ut med de höga påslagen längst.
   
  När väl den utvecklingen kommer igång på allvar, kommer avgifter och skatter tvingas ner.
  Redan om 5 år kommer Vi i villa vara fylld med reklam från energisystemsentreprenörer (jag är ganska säker på att den tidens batteriteknik nått under 50öre/kwh).
   
  Vi går mot en ljus framtid, teknikutvecklingen ger politikerna litet utrymme, att ändra min prognos.
  Elkraft och till sist även drivmedel kommer bli en försumbar hushållsutgift.

 30. #26 alla personalchefers dröm….. nja… kanske lagerchefers dröm.. tänk att spontan besöka alla landets byråkrater med en luftkanon… kanske automatavfyrning genom något utvecklat av Bofors? Då en utredning inte ger skattebetalarna större vinst än kostnaden, beskjuts den…

 31. Mats Jangdal

  Håkan
  Jo den där har jag sett. Men den är lite opraktisk där det är trångt.
   
  Gunnar
  Hoppas innerligt du får rätt i allt!

 32. Håkan Bergman

  Den här debattartikeln dök just upp på DN:
  http://www.dn.se/debatt/vattenfall-gor-som-de-vill-1.1126639

 33. Håkan, vi alla ska kommentera den artikeln, jag vill bara inte göra det förens jag är hemma i lugn och ro….
  Kommentaren bör formuleras omsorgsfullt, ty den kan innehålla embryot till……….
   
  THE TIPPING POINT
  Det kan starta en åsiktsvåg bland medborgarna, den kan bli det som öppnar slussporten av missnöje och skapar förening i konstruktivt samförstånd.
   
  Yes we can……………….