Varmare, kallare eller lika ljummet?

Jorden mår dåligt, skriver Tom Juslin i dagens Sydsvenskan. Han har varit på resa i Norden för att se effekterna av klimatförändringarna. En myr nära Abisko påstås ha svaret om global uppvärmning. Här har man gjort mätningar ända från början av seklet och siffrorna visar att permafrosten under myren smälter allt snabbare.
”Det här måste vara en av de mest undersökta platserna på jorden”, säger Reiner Giesler, föreståndare för Climate Impact Research Centre i Abisko. Den andra måste väl vara den Antarktiska halvön som också uppvisar tecken på uppvärmning. I motsats till resten av den antarktiska kontinenten.
Varför flockas forskare till de relativt få platser i världen där temperaturerna stiger? Varför beger sig ingen till Afghanistan, Saudiarabien, Kina eller Idaho och undersöker varför det är så ruskigt kallt där? Jag ser det som ännu ett bevis för att forskarna bara letar efter tecken som förstärker teorin om AGW.
Det som avgör om vi tror att jorden håller på att bli varmare eller kallare är vilka datakällor vi litar på mest. Enligt Hadley Centre i Storbritannien har jorden sedan 1998 blivit kallare (se diagram nedan).
Hadley Centre temperatures
Hadleys data (April 13, 2008)
NASA visar tvärtom att uppvärmningen fortsätter i rekordfart.
NASA historic temperatures
NASAs data (April 13, 2008)
De två andra datakällor som bygger på satellitmätningar (UAH och RSS) visar under det senaste decenniet sjunkande temperaturer. Det kan tyckas ganska förvirrande.
Av någon anledning tycks NASA justera senaste tidens temperaturer uppåt och äldre temperaturer nedåt, vilket naturligtvis leder till att kurvan visar en tydligare uppvärmningstrend. Nedan ser ni två temperaturdiagram från NASA – ett från 1999 och ett från 2007.
NASA temperatures 1999 version
NASAs originaldiagram från 1999.
NASA temperatures 2007 version
NASAs justerade diagram från 2007.
Kan det verkligen vara så att alla mätningarna gjorda mellan 1930 och 1999 behöver justeras uppåt? Och varför visar de tre andra källorna fallande temperaturer under det senaste decenniet? NASAs siffertrixande har diskuterats ingående på bl.a. Climate Audit – Steve McIntyre’s bloggsida. Och för mer information om de olika mätserierna hänvisar jag till en mycket intressant artikel i The Register.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Oh… det är en fröjd att läsa din blogg. Du utrycker mina amatörmässiga tankar på ett mer vetenskapligt sätt.
    Jag anser också att ”larmteorierna” är en bluff. Och det som stör mig mest, är alla gigantiska summer med pengar som förslösas. Pengar som kunde använts på ett mycket bättre sätt.

  2. summor, ska det vara förståss.
    F´låt!

  3. Lennart

    Det märkliga är att så många helt okritiskt tar in den klimathysteriska informationen och håller den som sann. Man inser att ju större lögn desto fler tror på den.

  4. P-O

    Man kan notera att de i sina mätningar av myren upptäckt att vatten avger CO2 när det blir varmare. Hmm… Undrar vad slutsatsen av det kommer att bli.
    ”– Framför allt när det gäller koldioxidutsläppen. Tidigare har man trott att sjöarna tar upp koldioxid, men vi har kunnat visa att sjöarna i stället släpper ut en betydande mängd koldioxid. Det har man förbigått när man räknat ut den globala koldioxidbalansen tidigare, säger Peter Rosén.”

  5. P-O: En kvalificerad gissning är att gigantiska presenningar kommer att läggas ut över myrarna i Sverige för att motverka detta 😉

  6. P-O

    Skeptikern:
    Ja.. eller kanske montera upp mobila etanol-eldade frysanläggningar som säkerställer permafrosten, det känns ju som en väl överlagd politiskt korrekt panikåtgärd som kostar i linje med övriga.