Rolf Schuster, vår pålitlige leverantör av statistik för den opålitliga leveransförmågan från vind- och solkraft, visar ett bottenrekord. Onsdagen 6 november mellan 14.30 och 14.45 nådde alla vindkraftsanläggningar i Tyskland, på land och till havs ett historiskt bottenrekord. Vindkraften orkade bara 44 MW. Det är lika med 0,06 % av installerad märkeffekt på 71 798 MW. Marknadspriset på elbörsen gick upp till årshögsta 820 EUR / MWh. (9,51 SEK / kWh).
Det kaotiskt varierande marknadspriset är helt klart en indikator på en kaotiskt varierande energiförsörjning.
Stoppa detta vansinne innan det genom en black out kommer att orsaka dödsfall.
Här är statistik valt för februari, augusti och början av november. I tabellen är det värt att notera att sett över åren är minvärdena av samma storleksordning, medan maxvärdena förstås ökar med ökande installerad märkeffekt. Om det inte blåser spelar den ingen roll hur många vindkraftverk man installerat. Borde vara lätt att förstå. Batterier och vätgas kommer inte inom en mansålder att råda bot på intermittensen / nyckfullheten i förnybara energiproduktion. Det är både en fråga om volymer och omöjlig ekonomi.
Marknadspriset sätts en dag framåt baserad på bland annat väderprognoserna. Intressant är att jämföra Tyskland, som mönstrat ut alla sina reaktorer och Frankrike, som kör vidare.
Två diagram som visar på vindkraftvansinnet. Är det ens möjligt att tränga in i oppositionens verklighetsuppfattning när det pressar regeringen att ”ta ansvar” för elförsörjningen genom att exploatörer inte ska behöva betala anslutningen till stamnätet på land.
Om vi inte förstår våra egna erfarenheter finns ju övertydliga data från verkligheten i Tysklands storskaliga experiment och konsekvenserna för tysk industri.
0,06 % är en bottennotering, men 0,2 % som minimivärde är vanligt. Att fortfarande fungerar för Sveriges del torts att vi räknar 9 % som säkert tillgänglig effekt beror på att vi producerar ett energi-överskott och fortfarande kan importera när effekt-brist uppstår. Problemet växer ju mer ostyrbar elproduktion vi bygger i systemet.
Det är lätt att hålla med Rolf Schuster. Stoppa vansinnet nu! Innan något riktigt ödesdigert händer.
Evert Andersson och Mats Kälvemark
Riskerna med slumpkraft är så självklara att var och en som inte sovit sig igenom gymnasiets matematik och fysik borde förstå det … eller kan möjligen bristen vara att fysik inte är obligatoriskt i samtliga svenska gymnasieprogram … och att man i utbildningen i dag får ”pluspoäng” om man visar förmåga att dra slutsatser … gör läraren alltid kontrollen att den studerandes slutsatser är korrekta? … Ibland kan säkert en sådan kontroll kräva samverkan med lärare inom andra fackområden och inom andra gymnasieprogram … lärare som man knappt träffar med många klasser att hantera och rättning av elevernas alster på återstående ”förtroendearbetstid” …
Hur många av våra politiker har överhuvudtaget läst fysik … ?
Magma,
det svenska folket har den fysikutbildning som det har. Mer hade säkert varit bättre, men det är som det är. Gilla läget.
Däremot så hör jag varje dag i media människor med utomordentlig utbildningsbakgrund i fysik och/eller tekniska discipliner – som trots detta säljer ”grön” omställning som inte bara möjligt utan till och med bättre på alla vis än styrbar elproduktion.
Som jag ser det hela kan man endast beteckna detta beteende som lögner i stor skala, eller att de gör våld på sin utbildning, och i de fall då de som ljuger så bra är ingenjörer så bryter de mot ingenjörens hederskodex. De ska påminnas om detta. I varje ordväxling.
Vill man vara lustig kan man säga att EU – leker med elden..
Men, energifrågan är egentligen inget att skämta om – nu har ju bl a Tyskland kraschat i sin gröna omställning men även länder utanför EU, som Storbritannien, har åkt på en grön smäll – men trots det beslutat att öka takten på vindkraften – och särskilt då dyr och kortlivad havsvindkraft.
Klimatvetenskapen förvillar oss i väst med budskap – som – aldrig så varmt.. Det tycks råda en kollektiv minnesförlust om åren runt 2010 – 2013 här på Norra Hemisfären – Då hade Sverige och många andra länder sina kallaste vintrar I 100 – årsvperspektivet.
Hur klarar vi oss i en 100 års vinter i dagens energisystem – roterande nedskärningar är som rysk roulette- och kanske har vi rent av glömt bort att kyla är vår största fiende…försvagning och död kan inträffa på bara några timmar.
Om det kraschar..hur är beredskapen – skall MSB köra ut värmefiltar?
Det är bara november nu och vi riskerar återigen ett stort snöoväder – december har varit ovanligt kall på senare år – förhoppningsvis slipper vi den trenden detta år – men 1 sak har vi lärt oss sedan 2010 – klimatalarmism och konsensusforskningen inom klimatvetenskapen har gjort våran tillvaro livsfarlig.
I radions nyheter berättas idag om hur ”gröna” forskare verksamma i den Finländska Geologiska forskningscentralen kommit fram till samma resultat som har diskuteras i denna portal – nämligen att det inte finns metaller nog för den ”gröna” omställningen. Istället blir det att leva fattigare i framtiden och detta nya får ett nytt färgtema – den lila omställningen!! Välkommen du sköna nya värld. Dagens problem med intermittent eltillgång ska kanske ses som ett beta-test.
https://sverigesradio.se/artikel/metallerna-racker-inte-till-den-grona-omstallningen
Magma, den låga utbildningsnivån bland svenska politiker var en snackis för några år sedan och det har inte blivit bättre sedan dess! Men de ”gröna” talibanerna inom politiken saknar helt förmåga till konsekvensanalys, frågan är bara vilka som ligger bakom att dessa talibaner fått sådant inflytande? Min misstanke är att Schwab och hans anhang bland globalisterna är skyldiga?
#4
Bensin och dieseldrivna fordon ska ju förbjudas så antingen får man köpa elbil eller stanna hemma. EU har ju en lag som kräver grön omställning.
Nu ska Grönland exploateras i jakten på metaller som behövs för den gröna omställningen enligt Rapport söndag.
Tack för påminnelsen om vindens betydelse för elpriset.
Hemma har vi timpriser och frågar ständigt om det blåser tillräckligt för en tvätt 😉
I dagens radioflöde nämner en vindkraftsägare att de planerar komplettera vindkraftverken med solceller. Avslöjar att de kan tjäna på detta eftersom ledningsnätet till vinden kan nyttjas när solen skiner.
Det vore intressant med en uppskattning av när priset blir noll för vinden som en funktion av installerad effekt.
Gissar att den i söder ligger nära 8-10 m/s med all konkurrens från Danska och Tyska vind elen.
Ingen vind – ingen el – ingen värme.
Det brukar kallas ” den tysta döden ”
Under dom första 15 åren på 2000 – talet ökade dödsfallen från köld mycket kraftigt och det sägs att mörkertalet är stort.
Det är närmast obegripligt hur lite faran med kylan syns i media och riksdag – hundratals människor har dött av kyla bara på 2000 – talet och ofta är det äldre.
En kraftig vindkraftutbyggnad och medföljande dyra elräkningar utgör redan en dödsfälla i både Sverige och Europa.. en stor black – out i elsystemet skulle utan vidare kunna döda 1000 – tals.
Det är lågt konsekvenstänk och låg vetenskaplig nivå på allt fler områden i samhället – och hyllandet av alarmism raserar hela samhällen.
Och, även om världsledarna bojkottar klimatmötet – så fortsätter alarmismen.
Varmaste året någonsin säger dom men – hösten kom tidigt i många områden i Sverige i år, enl smhi och förra året fick vi nära rekordtidig vinter hos oss I västsverige – därefter dröste köldrekorden in under hela vintern och långt fram på våren.
Det är beklämmande hur våra temperaturer framställs och hur vårat klimat förvrängs i både klimatvetenskaperna och i media.
Vi lever farligt.
Lasse, #8,
idén är i sig inte så dum – hög utnyttjandegrad av elledningarna sprider investeringskostnaderna på fler kWh, vilket öppnar för ett lägre pris till konsument.
Jag tittar på min senaste elräkning. Endast en femtedel av vad jag betalar är pris på den energi som jag har använt. Resten är avgifter, skatter, fasta kostnader och överföringsdito. Diskuterar vi endast själva energikostnaden som varje produktionsslag hållbart kan producera vid, så missar vi de stora kostnaderna, varav kostnader för nätet/överföringar är en.
Men, men, sol är fortfarande en intermittent produktionsform, vilket ger dyr el även om basenergin är gratis.
#4 Lite lästips från den ständigt aktuelle Mark Mills.
https://www.amazon.com/Bottomless-Well-Twilight-Virtue-Energy/dp/046503117X#customerReviews
It
I grunden finns det tillräckligt med material i jordskorpan – problemet är att det är inte alltid så lätt att bryta den, om det är möjligt att bryta den måste på många ställen olika tillstånd till och även efter detta är erhållet tar det ytterligare en tid att starta brytning och för att hela projektet ska bli lönsamt måste brytningen pågå ett ganska många antal år.
Det som är symptomatiskt är att de ”stora” gruvbolagen ägnar sig mindre åt att själva starta gruvor och mer åt att köpa upp existerande gruvor – mängden material som bryts ökar marginellt och ägandet koncentreras.
I syvende og sidst är det ändå marknaden som bestämmer brytningstakten – lagen om utbud och efterfrågan. Om nu efterfrågan kommer att öka kraftigt för att göra den planerade förflyttningen och utbudet följer inte med sker det som alltid sker:
1. Det blir dyrare att köpa och producera det som efterfrågas
2. Detta driver inflation i detta och kringliggande områden
3. För att driva ner inflation är standardlösningen att öka räntan
4. Ökad ränta driver inflation etc. etc.
det har snöat i 5 dagar i colorado. massor av snö i både colorado och new mexico. men jag måste ha svårt för att läsa för jag har inte sett något i msm eller så är jag bara blind.
#6 Sören G
Om vi tar Sverige som exempel på utvecklingen av försäljningen av nya batteribilar så indikerar ökningstakten mellan år 2024 och 2023 ett nytillskott på 70000 batteribilar. (Mobility Sweden)
Takten är markant avtagande så på 10 år till 2035 kanske batteribilarna ökar med 60000 x 10 = 600000 att läggas till 350000 i utgångsläget, summa 2035 ca 1 miljon av en fordonsflotta (inkl lastbilar och traktorer) som om 10 år totalt kanske når ca 7 miljoner. Då är fordon med batteridrift grovt räknat 15 %, medan ca 85 % av fordonsflottan fortfarande är bränsledriven när nybilsförsäljningen av bränslebilar förbjuds. Bränsledriva bilar som rullar kommer att gå en lysande framtid till mötes med ökande priser på andrahandsmarknaden. Samtidigt är Sveriges mål att utsläppen från trafik ska minska med 70 % till år 2030. Mot den bakgrund som skisserats är detta mål naivt och utopiskt. Helt enkelt korkat och utan verklighetskontakt.
Nr 12 iah
Det är långt värre än så – idag måndag, kommer med all sannolikhet att vara ett vinterdygn I trollhättan – skulle resten av veckan gå i samma tecken innebär det att på vi på fredag kan utnämna dagens måndag till Vinterstarten 2024/25.
Dvs drygt 1 månad tidigare start än normalt – vilket ju vore otroligt i o m att vi 2023/24 hade vinterstarten den 6:e november.
Då vi lever i dom varmaste tiderna någonsin – så är det märkligt – precis som att hösten 2024 började ovanligt tidigt hos oss här på landet utanför trollhättan.
Anledningen är förmodligen kallt djupvatten i västerhavet, som flera gånger under hösten kylt vattnet genom uppvällning.
Så trots några vindsvaga höstdagar med höga ytvattentemperaturer har vi på totalen haft normala havstemperaturer – där uppvällningen då och då gett perioder av kalla höstnätter och ovanligt många nätter med markfrost från slutet på september till mitten på oktober.
I mitten på oktober hade stora områden i sverige en månadsavvikelse som visade kallare medelvärde än perioden 1961 – 1990.
Men i media och även smhi slås sedan hösten ut som ovanligt varm – det kan ibland bli ganska missvisande.
Förra veckan fick vi här I väst skrapa rutorna från is både torsdag och fredag – och på fredagen låg det rimfrost kvar i skogen långt in på eftermiddagen.. och idag har vi, trots närheten till västerhavet haft flera minusgrader även nu på förmiddagen – rimfrosten lyser t o m på dom soldränkta gärdena.
Våra överhettade beskrivningar i media och SVT är ren propaganda för att genomföra den gröna omställningen och att driva fram en opinion för massiv utbyggnad av vindkraft – verkligheten bjuder ett helt annat klimat.
Lättast att se all denna hittepå om det kokande klimatet är att titta på antalet sk växtdygn i Sverige ( temperatur över 5+ ).
Där ser man en knäckande liten skillnad över tid, samma gäller islossningsdatum, obefintlig skillnad – Sverige är fortfarande mycket kallt under en stor del av året – och vi behöver en elproduktion utefter det – det är fakta – vi måste sluta låtsas att Sverige INTE är farligt kallt – minst 6 månader om året!
Vi måste Se Vintern – som en reell fara – folk kan dö – vi har ett ansvar.
Om sveriges vintermedeltemperatur varierar upp och ned på 2 grader på 120 år – så borde vi förstå – att vi behöver värme och trygghet.
Det finns ingenting på detta klot som klimatologiskt kan kallas ” kokande ” ” överhettade ” eller annat.
Var är hettan värst? Medelhavet? Titta på sommarmedeltemperaturen för exempelvis Aten, dom senaste 20 åren – ingen människa kan säga sig märka den skillnaden – eller dom högsta temperaturerna där nere – det var lika höga temperaturer på 70 – talet och det var väldigt höga temperaturer I slutet på 1800 – talet i medelhavsområdet.
Att vi i Sverige låter oss jämföras med dom kalla och svåra vintrarna 1950 – 1980 är ju en smula löjeväckande – men både vetenskapen, medierna och rockströmsesset bombarderar oss med detta – ingen pratar om den farligt kalla vintern 2023/ 24.
Just därför – får vi inte bara en dåligt elproduktion – utan en farlig sådan.
Lite beundrar jag, trots allt, Ebba – som försöker bromsa vindkraften och talar om behovet av baskraft – nästan så att hon börjar bli unik – inom europas gränser..
#6 #13
Den gröna omställningen blir nog inställd.
”Dunkelflaute”?
Wikipedia;
Dunkelflaute är en term som används internationellt inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft.
Mats , Växjö
De pratades om att vindkraften spädde på värmen likt en hårfön. Var det bara en skröna eller låg det någon sanning idet?
#14 magnus
har i alla fall fyllt på bensin i snöslungan, kollat att den startar och ställt den precis utanför ingången och tagit in ved till kakelugnen och vedspisen.
Nr 16 L
Du kan läsa Smhi:s rapport om havsvindkraft – ytvattnet värms upp åtminstone 30km bakom vindparkerna.
Sedan bör man fundera över vad 200 – 300m höga verk kan påverka den geografiska strukturen med okänd påverkan.
Hade vi haft 300m höga ögrupper utanför kusten – så hade det förmodligen påverkat vädret.
Nr 17 iah
Jo – vi som är mer realistiska har ett försprång.
Jag oroar mig mest för gröna alarmister i elbil längs norrlandsvägarna.
Idag står vindkraftparkerna stilla i Trollhättan…hoppas vi får lagom mycket vind i vinter….” hoppas ” är det nya smarta, när det gäller energiproduktion
Danskarna….
Massor av havsvindkraft, dyr el – och nu har dom beslutat att beskatta kreaturens matsmältning.
Det är verkligen inte bara Sverige det är synd om – undra hur länge det dröjer innan folket protesterar.
Tittar man på en större yta så ser det inte bättre ut Det blåser inte alltid nånstans
Kapacitetsfaktorn räknat på 30 GW medeleffekt och 127 GW installerad effekt blir inte mer än 24% för dom tre första kvartalen. För UK enbart blir den t.o.m. lite sämre, 23 % räknat på 7 GW medeleffekt och 31 GW installerad effekt för samma period. Enligt wikipedia ska UK vara rena vindkraftsdrömmen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_the_United_Kingdom
Just nu ser vindkraften ut att producera knappt 2300 MW och vattenkraften nästan 11500 MW – och vi exporterar ca 2700 MW.
En ganska vanlig dag för vindbranschen – och en fortsatt gödsling av dom europeiska elräkningarna blir följden.
MEN det är fortfarande lukrativt att bygga nya vindprojekt och en företagskonstruktion med en massa dotterbolag som hela tiden mjölkar med hjälp av höga internräntor och bokföringsbravader – att mjölka pensionsfonder och skatter…är mumma för det gröna kapitalet.
Blåst har alltid haft dubbel betydelse – men nu är det verkligen på en helt ny nivå.
#8 Lasse & #10 Foliehatt:
Låter ju som en perfekt kombination!!
Placera en massa glas inom området för iskast från möllvingarna
Men det är väl det som de menar med förnybar elproduktion, att de får byta ut solpanelerna till nya och hela varje vår…
OT: Vilket j*vla svammel…
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/73jbq3/extinction-rebellion-har-ar-broschyren-ni-maste-lasa-politiker
# 23 Magnus Blomgren
Ja lukrativt att tillverka och exploatera. Ekonomisk katastrof att äga och producera el.
Situationen idag är att stackars Busch försöker förklara att investeringar i vindkraft inte är lönsamma för vi redan har ett jätteöverskott av vindkraft i norra Europa. För alla med en fungerande hjärna är det lätt att se på prissättningen av el när det blåser respektive inre blåser.
Media och journalistkåren ignorerar detta helt och hållet. Låtsas som att regeringen förstör genom att inte betala anslutningsavgiften för vindkraft till havs.
Sen dömer samma hopplösa kår ut gemene man för att de röstar på fel politiker och inte litar på media.
En god start för att få förtroende är att upphöra att uppföra sig som halvkriminella idioter och göra ett korrekt journalistiskt jobb.
Några minusgrader, Forsmark 3 står till 28 januari, ingen vindkraft att prata om, 7,3 %, och Sverige importerar 101 MW. Hur ska det bli över jul och nyår?
Jan Blomgren för femtielfte gången, men ingen lär lyssna den här gången heller.
Lyssna för h-vete!
#29 Håkan Bergman
👍 Re Din tidigare kommentar under Öppen tråd:
”Håkan Bergman
07:41, 2024-11-21
48
Ubbhultarn jobbar oförtröttligt på, nu ska han med Anna Wåhlins hjälp försöka lyfta kunskapsläget hos sina riksdagskollegor.
https://www.ericsoniubbhult.se/”
Låt oss hoppas att Ubbhultarn hittar Din länk ”Lyssna för h-vete!” till: https://www.youtube.com/watch?v=m0RWvU5rdDI
😇