2010 var bara en varning

end is near cartoon
2010 var ett av de varmaste och blötaste åren som uppmätts, skriver Joseph Romm i nätversionen av The Guardian, och menar att vi kan förvänta oss en fortsatt livsmedelskris med skenande priser som följd. Och att 2010 var så varmt och blött är ingen tillfällighet enligt Kevin Trenberth, som citeras i artikeln. Det finns idag ca 4% mer vattenånga i atmosfären än för 30 år sedan och den extra fuktigheten leder till att fler stormar skapas. Kevin Trenberth säger att det är olyckligt att allmänheten inte förstår att detta är en manifestation av klimatförändring. Och att det bara kommer att bli värre.
Vi är på väg in i en tid av osäkerhet, både vad gäller klimat och tillgång på livsmedel, menar James Hansen, som förväntar sig nya rekordtemperaturer 2012. Med dessa följer med all säkerhet fler extrema väderhändelser och en förvärrad livsmedelskris. 2010 var bara en varning.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Olaus Petri

    Nog finns det skäl att misstänka att viss mänsklig aktivitet har pressat matpriserna uppåt. Fast jag tror inte Romm och Trenberth vlll fundera över på vilket sätt. Konvertera mat till drivmedel någon?
     
     

  2. Lars L

    Varmt och fuktigt brukar ge bra växtlighet, det är därför man har det i ett växthus. Kallt och tort däremot är inte så bra.
    Maten är förövrigt alldeles för billig eftersom det knappast lönar sig att bruka marken. Inte här och inte i Afrika.

  3. Dan

    För ett år sedan , efter Climategate, trodde jag att vi snart hade hört det sista av väderhysterin.
    Inte så. AGW-vagnen rullar på i till synes obesvärad av att det är punktering på alla hjulen och nya larm om än det ena, än det andra dyker upp.
    Om gammelmedia hade gjort sitt jobb för ett år sedan och grävt med samma energi som när Mat-Tina visar underbyxorna hade förmodligen läget varit ett annat. 

  4. Bengt Abelsson

    Mr Romm har troligen inte tittat på NOAAs egna diagram – men de finns på climate4you, under fliken Greenhouse gasses.
    Relativ och specifik fuktighet på tre olika höjder, tidsserier sedan 1948, uppdaterade till 29 januari 2011
    Nog ska man vara rätt så astigmatisk (obs ingen lyteskomik) för att hitta en stigande trend.

  5. Olaus Petri

    OT, men jag tycker denna är så kul med sina två motstående hockeyklubbor. Värmechocken kom samtidigt som stationerna blev färre, vilket givetvis inte säger något om kausalitet. 😉 Jag har dock aldrig hört den blivit ’debunkad’ av någon bättre vetande, dvs AGE:are.
     
    http://www.uoguelph.ca/~rmckitri/research/nvst.html
     
    Gissar att det finns en del att säga? Thomas?

  6. Dan

    Det ser ut som om man behållit ”rätt” stationer.

  7. Olaus Petri

    Dan, du menar ”the spaniard way”? 😉
     
    http://spectator.org/blog/2011/02/06/more-stupid-environmentalist-t

  8. Dan

    Haha, otroligt.

  9. S.E.Hendriksen

    It’s not the end of the world today… it’s allready tomorrow in Australia !

  10. Olaus Petri

    Dan, tänk om man kunde förstå att vindkraftens välsningnelser är baserad på en liknade rysk skruv av förnuftet. Läggs kostnaderna på någon annan och vips är vindvispar jättegröna och billiga.

  11. ThomasJ

    O.P. #10: Kolla in nedan artikel angående vips och vispar (i Holland förvisso). Skicka till era riksdagsmän/-kvinnor!
    http://www.europeanenergyreview.eu/index.php?id=2656
    Mvh/TJ

  12. ThomasJ

    WWF är i rejält blåsväder efter politisk korruption i Vietnam, enligt SR P1’s nyheter nu på morgonen (fisk: Pangasius). 
    Förvånansvärt att SR öht. vågar ta upp temat…  😉 
    Mvh/TJ 

  13. Olaus Petri

    TJ, kunde inte öppna länken. Provar att göra det från jobbet.

  14. Dan

    Olaus Petri #10:
    I det ljuset är VPK-politikerns förslag om en vindturbin på taket till elbilarna inte helt obegripligt.

  15. Slabadang

    Bengt Abelsson
    Slutet är nära för klimatbedrägeriet!
    Man kan bara skratta åt hur de försöker slå knut på sig själva i sina försök att desperat försöka hitta nya halmstrån att klänga fast i.Nu när väderhändelser helt plötsligt blivit klimat igen så går det snabbt utför.
    Nu har de bytt fot igen och när hela norra halvklotet är snötäckt så försöker de hitta nya jaktmarker i ökad vattenånga.Det gäller liksom att alltid titta på klimatet med bara ena ögat.
    Statistisk dyslexi är en vanlig åkomma i klimatsvängen.
    http://www.climate4you.com/

  16. bom

    Det finns fler politiker som är tvärsäkra om undergången. Åsa Romson (som själv anser sig byxad att bli språkrör) och Isabella Lövin skriver på SvD Brännpunkt ”Gå inte OLJEBARONERNAS ärend, Carl Bildt!”. Inom några få år kommer Arktis att vara isfritt och då kommer de onda oljebaronerna att att skrika Drill Baby Drill och börja borra i det stackars Arktis och det kan ju bara gå åt helvetet. 20-25% av världens OUPPTÄCKTA olje- och gasreserver tror sig damerna veta finnes där (var det inte peak oil redan förra seklet i dessa lindrigt begåvade kretsar?). Finner vi mera olja då går det ännu mer åt helvetet och Bildten måste därför i egenskap av tillträdande ordförande för Arktiska rådet stoppa den farliga oljeutvinningen för annars hotar värmedöden och världssvälten och hela rabbelkonkarrongen vår fortlevnad. Jag hann i tiden som akademisk lärare se det sorgliga resultatet av både grundskole- och enhetsskolekonkurserna samt grundenternas dito. Teknologer som hade släppts in med helt rimliga betyg – dessa betyg var dock bara fluff och man saknade allt av grundläggande kunskaper. Det är väl dessa stackare som stöttar miljöpartiet nu för tiden. För mig är det ju så uppenbart att miljöpartiet fräter på Sveriges rötter och att talespersonerna liknar Gamlins parodi på riksdagssammanträdet i Första Svamlaren.
     
    Svenska folk! Sluta att stödja folk som kånkar 20 svarta varglikkistor till Helgeandsholmen. Jag svär det finns nu mer än 300 vargar lösa i våra skogar. Detta publikum av kufar låser sig vid riksdagen 200mål och ylar med vargarna att de onda jägarna av ren elakhet ”splittrar flockarna genom att döda en av alfavargarna”. I själva verket befordrar genast flocken sin motsvarande betavarg och livet går vidare. Alla Carlgrenfrågor jag hittills sett blir totalfiaskon. Man kanske kan byta utrotning av miljöpartister mot dito för centerpartister – nä nu börjar jag låta som kommentarskockon som ville ta hit 50000 US Marines för att skjuta av de tydligen inavlade jägarna. Vi går från katastrof till katastrof – inte undra på att en del stolpskott ser höghastighetståget i tunneln komma som en projektil emot mänskligheten!

  17. Olaus Petri #14
    Det är ju helt genialiskt, ju fortare man kör desto snabbare snurrar turbinen och desto mer energi får man ut ! Vsb.

  18. Ja jag glömde, det är en evighetsmaskin en evighetsmaskin!

  19. Holmfrid

    James Hansen bör ju påminna sig, att världens största veteproducent USA, konverterat 30% av sina veteodlingar till etnolproduktion  som följd av Al Gores ”påverkan på klimatet”. Därför revolterar arabvärlden i dag genom att vetepriserna stigit med 114% på ett år – i Egypten kostade maten 40% av inkomsten (före höjningarna)

  20. L

    Och den gode Jan Eliasson hade en lång utläggning på radion igår. Han är kompis med Maldivernas president och berättade att i slutet av seklet finns inte Maldiverna längre. Redan nu har saltvatten trängt in i grundvattnet på någon av öarna. (Precis som i Stockholms skärgård alltså…). Och så avslutade Eliasson med att varna för de hundratals miljoner som måste fly när deras länder översvämmas. Jo, Eliasson är kompis med James Hansen också…

  21. Slabadang

    L
    Jan Eliasson har en mycket större roll i klimatspektaklet än vad som framgår.
    Maldivernas problem med brist på färskvatten är ett problem som redan är löst.Den turisttillströmmning som skett sedan sjuttiotalet har gett problem men viktigast av allt också lösningen på problemet med en ökad färskvatten förbrukning genom en mycket större ökning av tillgången
    Alla resort öar har numer egna robusta avsaltningsa/reningsannläggningar som också gjort det möjligt att upprätta mindre planteringar/odlingar på öarna.De senaste avsaltningsanläggningarna är så effektiva att de inte vill berätta för gästerna hur de fungerar.Filtren är nämligen så effektiva att de inte behöver skilja på toavatten eller saltvatten och de hanteras i samma filter.:)
    MAO du kan till maten dricka det vatten som för någon timme sedan du spolade i toan.Filtren tar under högtryck bort alla molekyler strörre än H2O och då filtreras både bakterier virus och även salter bort.Så för de finaste filtren spelar det ingen roll vad vattnet har för ursprung toa eller hav.På maldiverna finns också världens första coca cola fabrik.Coca Cola gjord på avfiltrerat havsvatten.Det blir så rent vatten att de får tillsätta lite ”naturliga” mineraler och salter.Colan smakar alldeles utmärkt.:)
    Så Eliasson i vanlig manipulativ ordning berättar A men inte B C D E F G.
    Tyvärr drar renings/färskvatten/gödnings anläggningarna mycket dieselkraft så ett schysst Thoriumkraftverk skulle sitta som en smäck på Maldiverna.!
    Snacket om ”höjda havsnivåer” och att Maldiverna sjunker kan nu läggas på hyllan märkt ”moderna myter”. Axel Mörners bevis är 100% igt säkra och i kombination med att havsnivåhöjningarna inte visar minsta tendens till ökning så får det vara slut med desinformationen i ämnet.
    Öarna växer på höjden snabbare än vad havsnivån ökar.
    Mina trettioåriga erfarenheter ifrån Khagi Korumba Méeru Kurredo Embudu m flera och de rev som omger dem når fortfaranade med sina toppar strax ovanför ytan vid ebb och växer och strävar till den nivån varefter havsytan behagar öka minska med någon ynka millimeter/decennie.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Recent_Sea_Level_Rise.png
    På åttiotalet var jag orolig för den belastning hotellöarna utgjorde på miljön runt i kring dem.Idag är det en enorm positiv skillnad då ny teknik klarar av att hantera vad som måste vara världens mest tätbefolkade små öar när resorterna är fullbokade.
    Jag fattar inte varför domedagsprofetior har blivit så populära när utvecklingen faktiskt går åt andra hållet.

  22. Björn

    Det räcker tydligen med att säga att förändringar i väder och klimat beror på ”klimatförändringarna”, vilket underförstått beror på AGW. Ordet ”klimatförändringarna” har i sig numera i alla sammanhang blivit en orsak till förändringarna. Alltså beror översvämningarna i Australien, hettan i Ryssland, etc, på ”klimatförändringarna”, som alltså underförstått beror på AGW. Det är ju snudd på en infantiliserad värld av godtrogna och obildade politiker som på ett givet ord ”klimatförändringarna”, börjar handla huvudlöst.
    Klimatförändringar har alltid funnits med eller utan människan. Vi måste därför börja ifrågasätta alla som slarvigt använder sig av ”klimatförändringarna” som ett orsaksbegrepp. Solen och världsrymden är motorn i vårt klimatsystem, vilket politiker och andra ledare måste lära sig. Koldioxiden är en underordnad faktor som kvantitativt endast utgör en liten del av det stora orsakssammanhang som påverkar klimatets utveckling.
     
     

  23. Slabadang

    Björn!
    Bland de tankeskrynklare som jobbat med den ”kommunikativa” delen för klimatpropagnadan så är ju målsättningen att vi skall uppfatta alla förändringar i klimat och väder som onaturliga och beroende på CO2.
    Vi är utsatta för det största bedrägeriet någonsin och FN är navet i denna nya ordning och skall därför bekämpas med näbbar och klor. FN är ett maktcentra för våra västpolitikers dolda agendor och dess byråkraters egenintresse.Labours och miljöfascismens propaganda samordnare är det Engelska ”Futerra” som ingår i ett globalt nätverk av ”thinks tanks” för den kommande globala gröna diktaturen.
    Läs följande lilla skrift som beskriver hur man skall bedriva the climate ”game”
    http://www.futerra.co.uk/downloads/RulesOfTheGame.pdf

  24. Kjell-A Jönsson

    För en agrar är det fortfarande svårt att förstå hur mer värme mer  vatten, mer CO2 och högre luftfuktighet  kan leda till matbrist.  De  ovannämnda faktorerna är mycket gynnsamma för all växtlighet inklusive livsmedelsgrödor.
    Kjell-A  Jönsson  

  25. Peter Stilbs

    Slabadang #23 – jag vet inte om Du noterat att denna skrift låg med i de 62 MB  Climategatematerial som läcktes ut.

  26. Slabadang

    Läs även denna!!
    http://www.futerra.co.uk/downloads/NewRules_NewGame.pdf

  27. Thomas

    Kjell-A #24, mer värme ger också mer avdunstning så man behöver mer nederbörd bara för att det skall gå jämt ut. Mer luftfuktighet i absoluta termer hjälper inte om den relativa luftfuktigheten inte ökar. Till sist har alla växter en optimal temperatur, överskrids den minskar tillväxten.

  28. Slabadang

    Peter Stilbs!
    Från UEAs server?

  29. Peter Stilbs

    Slabadang #28 – den låg med i de 62 MB , ja 

  30. Slabadang

    Peter S!
    He he he he he he he! 🙂
    Hur många har gått den klimatistiska ”kommunikativa” kursen? Ingick den i utnämningen till IPCCs medarbetare  också.

  31. Pär Green

    Tomas # 27
    Är du nu mer en agronomkleptoman också?
    Många har odlat utan dina kunskaper!

  32. Nya otrevligheter!
    http://www.salem-news.com/articles/february042011/global-superstorms-ta.php

  33. Slabadang

    Ingvar E!
    Mer vatten på Corbyns kvarn!Att magnetiska polen har flyttats i allt snabbare takt visar hur spännande planeten är att leva på.Att vi är underkastade krafter vi ej kan styra över är en tanke som står i kontrast till vårt behov av trygghet och kontroll. 
    De som konstruerat klimathotet har verkligen jobbat ifrån grunden utnyttjat och förstärkt våra mänskliga svagheter rädslor och känsloliv.Manipulationerna och propagandan är imponerande väl genomtänkt och väl genomförd.

  34. Måns B

    Thomas, Per Green och Kjell A
    Nu är det ju inte så enkelt att det bara går att titta på medelvärden för temperatur, CO2 och årsnederbörd för att förstå hur växtligheten, inklusive grödorna kommer att reagerar på att  dessa parametrar ökar.
    Kjell om du ska få de positiva effekter som du efterfrågar så måste det bli blötare och varmare samtidigt under växtsässongen. Det hjälper ju föga att det regnar mycket under vinterhalvåret om det samtidigt blir varmare och/eller torrare på sommarhalvåret.
    I det fall att man får en ’lagom’ ökad nederbörd samtidigt som CO, växtsässongen och temperaturen ökar så har du rätt. I ett växthus så kan man ju för det mesta reglara dessa parametrar liksom näringstillförseln varför man kan optimera maximal tillväxt.
    Så lyckligt är det inte på en åker och det känner du nog till rätt så väl. Vad man ser nu i stora delar av världen är att man får problem med torka sommartid. Flera av de stora grödorna som majs, vete, ris och sojabönor så optimerade för tillväxt genom växtförädling vid god vattentillgång att avkastningen nu blir betydligt sämre i torddrabbade områden. Detta gäller främst de så kallade supergrödorna (används främst i USA och Asien) som nu producerar 10-20% lägre skördar än på 90-talet. Ett tag kunde man kompensera med gödning och ökad bevattning, men under 00-talet har detta inte räckt till så nu får man i stället produktionsminskningar.
    2010 kom för övrigt den decenievissa sammaställningen av världens biotillväxt och även denna vissa, något förvånande, på en minskning jämfört med tidigare decenier. Förklaringen är även här att torka i stora områden minskar den förväntade ökningen på tillväxt som ett resutat av högre temp och CO2-halt.
    Inom jordbruket tror man dock fortfarande på att det finns stora möjligheter till att utnyttja potentialen för ökade skördar men att bönder och framför allt de stora utsädesbolagen ännu inte anpassat sig. Framför allt i det senare fallet kan jag se ett problem här eftersom utveckligen i utsädesmarknaden styrs av allt större och färre bolag som utarmat tillgången på lokalt anpassade grödor, genom ganska aggresiva metoder (så vitt jag vet är vi ännu ganska förskonade i Sverige men detta gällde väl den globala födoförsörjningen).
    Så Thomas har definitivt en del poänger, som man inte bara kan raljera bort. I vilket fall som helst så är ju risken överhängande att man får ökade kostnader för bevattning och näringsämnen.

  35. Slabadang!
    >Manipulationerna och propagandan är imponerande väl genomtänkt och väl genomförd
    Förvisso! Och inte nog med det. Att göra oss själva till orsaken genom mänskligt utsläpp av CO2 så skall vi få dåligt samvete och finna oss i pålagor och jämna vägen för avlatsbrev. Genialiskt. Fast det är ju bara att lära sig från historien (läs kyrkor)

  36. Kent Forssgren

    Bins sjukdom allvarligare hot mot människans överlevnad än global uppvärmning.
    Albert Einstein said that ”if the bee disappeared off the surface of the globe, man would have only four years to live”.
     
    The bee crisis has been treated as a niche concern until now, but as the UN’s index of food prices hits an all time-high, it is becoming urgent to know whether the plight of the honey bee risks further exhausting our food security.
    Almost a third of global farm output depends on animal pollination, largely by honey bees.
    Apian atrophy is a more immediate threat than global warming, and can be solved, yet has barely risen onto the policy radar screen. This is surely a misjudgment.
    Einstein was not always wrong.
     
    http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/8306970/Einstein-was-right-honey-bee-collapse-threatens-global-food-security.html
     

  37. Thomas

    Måns B, ett exempel på förädling som de stora bolagen inte är så intresserade av är att övergå till fleråriga grödor. Dessa ger potentiellt större skördar, men försäljningen av utsäde minskar.
     
    För att göra situationen mer prekär pumpar man på många håll upp grundvatten mycket snabbare än det fylls på, vilket förr eller senare leder till att det tar slut.

  38. Pär Green

    Thomas # 37
    Skall vi enligt dig få mer oväder regn och segelvind?
    Kommer du grundvattnet att segla bort?
    Var tänker du odla?

  39. Pär Green

    Tomas # 37
    Gäller din prognos även Blekinge?
    För att göra situationen mer prekär pumpar man på många håll upp grundvatten mycket snabbare än det fylls på, vilket förr eller senare leder till att det tar slut.
     

  40. Pär Green

    Tomas # 37
    Kanske du, menar enbart Grönland!

  41. Pär Green

    Tomas # 37
    Jaha det var enbart i Sahara!

  42. bom

    Jag har just läst boken Mr Chance. I-B Ahlenius/Ekdals avrättning av Ban Ki-Moon. BKM simulerar bara aktiviteter och reser  mest runt för att försöka säkra sitt återval. Han berömmer sig själv i sammanhang med FN-s klimatarbete. Han beskrivs som ett totalt stolpskott som härskar genom att söndra. En redan förut korrupt organisation har nu slagits sönder totalt genom tillsättningen av en ledare som inte har någon som helst ledningskunskap och bara fnattar runt som ett torrt skinn i strävan efter ännu en maktperiod.
    Stormakterna är belåtna med detta förlamande sammanbrott och kan misstänkas stödja hans ambitioner beträffande ett eventuellt omval. IPCC still going strong alltså. Usch och lägg ner.

  43. Torsten Wedin

    Kent Forssgren #36:
    Einstein sa också:
    ”Det finns två saker som är oändliga, universum och människors dumhet. Men om universum är jag inte riktigt säker”.

  44. Måns B

    Kent Forsgren
    Det är ju inga problem, det är bara att göra som kineserna de senaste åren, låt bönderna själva springa runt med små penslar.
    Jag jobbar ett projekt som försöker få snurr på de vilda pollinatörernas överlevnad i jordbruksmark. Ännu så länge är det ytterst få svenska bönder som tycker att det verkar spännande att sätta till mark i detta syfte. Så jag utgår ifrån att penselförsäljningen snart skjuter i höjden här med 😉 .

  45. Måns B

    Thomas
    Grundvattenhanteringen är ett stigande problem i stora delar av världen. I Afrika så har man börjat lösa det med Agroforrestry, dvs att man har träd i åkern, som dessutom ger käk till djuren och virke/bränsle. Det verkar ju inte så troligt att vi skulle ta till den metoden här igen…. det är ju bakåtsträvande.
    Fleråriga grödor har flera fördelar, men det finns vissa tecken som tyder på att även dessa kan vara mycket känsliga för torka. Dock borde de på sikt minska avdustningen från marken och därmed känsligheten, men detta varierar ju från område till område.
    Men med stigande havsnivåer så kommer kanske även grundvattenproblematiken att ordna till sig globalt eftersom det lär hålla emot mer än åtminstone många sydsvenska kustkommuner insett, och då blir det till att pumpa i stället.

  46. Kent Forssgren

    Måns. Då vet du hur bina mår i Sverige?

  47. Måns är det sant?
    Alltså att människor springer runt och pollinerar med penslar? På riktigt, som produktionsmetod?
    För att ett så enformigt monotont och repetitivt arbete kan garanterat göras av maskiner om behovet är reellt och storskaligt.
    Att hålla med sådana kanske konkurrerar ut dem som kör runt med bin på lastbilar idag. Som säkert heller inte är gratis verksamhet.

  48. Måns B

    Kent, jo jag har hyfsad koll på hur bina mår även om jag inte sysslar med biodling själv längre, men jag följer det inten slaviskt, de tama alltså. Vildbina är en helt annan sak…..  

  49. Palle

    Måns: Ang. ditt projekt var håller ni till?

  50. Kent Forssgren

    Måns. Har du en uppfattning om hur reelt denna bisjuka är. Jag har för mig att den rapporterats från Sverige också. 

  51. Måns B

    Jonas N
    Jo det är sant, tror till och med att jag länkade till nån artikel om det i höstas här när vi hade någon av våra lite längre debatter.
    I delar av Kina så har i princip alla tambin dött på grund av förgiftning och samma sjukdomar och parasiter som drabbar nästan alla andra tambisamhällen världen över just nu.
    Så bönderna är ute och polinerar sina fruktodlingar för hand. Kan hända att detta skulle gå att få fram maskiner som utför men det är ett rätt komplicerat arbete för en robot att klara av. Dvs att identifiera en blomma, samla in pollen, spara detta och sedan pollinera i ett nytt träd samtidigt som man samlar in pollen till nästa träd/buske. Du ska ju helst byta borste när du samlar in pollen för att undvika att slösa resurser i samma träd. Sedan e dom ju rätt känsliga med en del av de där blomstren. Framtiden blir förmodligen att genmanipulera fram vindpolinerade frukter så att vi slipper allt tjafs med småkryp som man måste ta hänsyn till. Det är ju så mycket svårare att ta patent på organismer som beter sig så att man inte fullständigt kan kontrollera dem.

  52. Måns B

    Kent F
    Det handlar om åtminstone två angrepp, dels varoakvalster sedan en nyare svamp som en effekt av klimatförändringar, eller åtminstone att det blivit varmare och fuktigare (tror man då man uppmätt detta i angripna kupor). Men sedan finns det spekulationer om ett eller flera virus med, som eventuellt samvarierar med svampen allternativt ger symptom som gör att bina blir sämre på att ventilera kupan vilket då kan ge utrymmer för svampen….ja du hör..man vet inte helt säkert vad det beror på men jag har inte hängt med sen i somras så det kan ha ändrat.
    För 2010 så slogs nästan 50% ut av de svenska samhällena om jag minns rätt, i kontinentala Europa var det mer än så.
    Det börjar nå den nivån nu att många biodlare börjar helt enkelt tröttna på att bina dör och flera lägger ned verksamheten.

  53. Måns B

    Kent F
    Jag ska inte vara överdrivet alarmistiskt här, det var endast vissa delar av Skåne som hade så hög dödlighet. I Sverige låg det på ca 25% för 2010 och i samma storleksordning 2009 och lite högre i Europa. Men lokalt och delvis regionalt har i princip hela näringen slagits ut. 
    Som jag sa så är det fortfarande mycket spekulationer. Men så pass allvarligt att EU satsar rätt stora medel fram till 2014 för att få koll på läget. 
    Googla på bidöden så vet du snart lika mycket som jag.  

  54. Kent Forssgren

    Måns B. Jag gjord det. Humlorna är lika mycket drabbade. Kanske mer. http://svt.se/2.108068/1.2291114/farre_humlor_ger_samre_skord
    Undrar om inte alla gifter som sprids i jordbruket är den största boven till detta. Både direkt och indirekt.

  55. Håkan Bergman

    Men kunde ”pollenkungen” samla ihop tonvis med pollen redan på 50-talet kunde väl nån komma på att sköta pollineringen också med dagens teknik:
    OBS UFOVARNING!
    http://hd.se/mer/2003/11/23/sannsagan_om_pollenkungen/

  56. Torsten Wedin

    Måns och Kent:
    Googla hellre på ccd eller vanishing bees.
    Då får ni lära er mycket mera. Svenska språket är på Internet som en fjärt i en snöstorm.
    Ute i stora vida världen tror många att det är de nya nikotinbaserade besprutningsmedlen som gör att bina blir drogade och inte hittar hem till kupan. Det tror jag också.
    Jag har EN länk här men massor i min dator. Men om jag postar alla så kastas min kommentar.
    http://www.godlikeproductions.com/forum1/message367443/pg1
    Jag är inte biodlare men blev intresserad när min kompis biodling dog.
    Totte

  57. Torsten Wedin

    Tillägg till #56:
    ccd betyder Colony Collapse Disorder.
    Totte
     

  58. Torsten Wedin

    Prova även att lägga till wifi och mobile phone eller dect i googlingen. Ni kan få en och annan överraskning. De länkar jag sparat med dessa googlingar har slutat funka och jag orkar inte ta upp frågan igen. Men man tror att för mycket strålning från trådlösa routrar, mobilmaster, mobiler och DECT-telefoner kan störa binas navigering.
    Totte

  59. Makabert, att kånka med vargkistor,demonstrationerna blir allt löjligare.
    Motverkar sitt syfte också ger ett förlöjande intryck av hela frågan.
    ALI.K.

  60. Måns B#
    Med dom allt högre havsnivåerna,havsnivåerna sjunker på grund kylan globalt,torka medföljer ett kallare vädergång inte klimat för den harpågott länge med torka i stora delar av mellanområdena i Australien delar av Kina m.m.
    Med värmen 2006 hade Australien rekordskördar med mer regn.
    CO2 är bara bra för växtligheten.
    ALI.K.

  61. Trots att den globala temp slog rekord,så var ändå kylan som slog
    värst år 2010,värmen kom sent, Juli och Augusti och minskade den
    första skörden,höst skörden blev bättre däremot.
    Annars var det mest kallt år 2010,se statistik tab på WUT och detta
    trots El nino,det var varmare bara i April,Juli och Aug globalt.
    ALI.K.

  62. Torsten Wedin

    ALI.K. #39:
    Det var den UPPMÄTTA globala temperaturen som slog rekord, inte den riktiga globala temperaturen, för den kan man tydligen inte mäta.
    Totte

  63. Kanske mobilstrålningen är förödande i Kina för bina.
    Ta bort mobilen på åkrarna,så kommer nog bina tillbaks igen.
    ALI.K.

  64. Bina har också känsliga för ’signalsystem’ vilket  kan förrvirra deras orienterings förmåga.
    ALI.K.

  65. Nyligen dog fåglar i olika delar av Världen plötsligt och störtade.
    Vad som ligger bakom detta vet ingen ännu.
    Onekligen intressanta saker som händer.
    Eftersom som jag sysslar med signalteori så stöter man på på ovanliga
    fenomen ofta som man inte förstår riktigt.
    En del s.k tekniker fattar ingenting av detta,det är inte ens lönt att
    prata med dom.
    Olika former’ Magnetism’ finns i växtriket som är ganska komplicerade.
    Och även signalsystem är mycket olika,men dom finns.
    ALI.K.

  66. Thomas

    En bidragande orsak till att bin och amfibier dör torde vara att människor reser så mycket runt jorden och sprider sjukdomar som förut bara funnits lokalt.

  67. Måns B

    Ali k
    Att så väl fåglar som bin och en del andra insekter har magnetkänsliga centra som de använder när de navigerar har vi känt till rätt länge, men dessa är ju vid långdistansflyttningar. För närområdet så använder de flesta bin polariserat ljus, flygtid och landmärken för navigering. Men visst är det möjligt att radiovågor och annan elektromagnetisk strålning kan störa dem.
    Angående temperatur, torka och hav så är det uppenbarligen så att vi inte läser samma litteratur, och så kommer det nog att förbli.

  68. Måns B

    Thomas för amfibierna är det så, vi fick just de första säkra proven på att Chytridsvanpen nått de svenska groddjuren. De dör inte ännu, krävs tydligen ytterligare lite varmare klimat för att grodorna ska försvinna som de gjort söder om alperna och i sydameria och södra USA. För bina har jag inte sett nåt liknande, däremot så flyttar vi ju runt på bin som kan vara sjuka och föra in smitta i tidigare friska bestånd.

  69. Måns B

    Kent F
    För de vilkda bina, dit humlorna ingår, så finns det egentligen bara två ordentliga förklaringar, habitatförstörelse och födobrist. Visst kan bekämpning spela viss roll, men vi använder inte nikotinbaserade bekämpningsmedel i Sverige ännu.
    Vad som, hos tambi, tyder på sjukdomar, parasiter och svamp snarare än gifter är att dödligheten är störst på vintern i de Europeiska bestånden.
    Åter till humlor och andra vildbin (det finns förresten nästan 250 arter i Sverige var av drygt 40 är humlor).
    De flesta av dem bygger bo i marken, stenhögar, eller i träd(holkar och de flesta i marken. Då vill de antingen ha ganska lättgrävda jordar med sand eller finare grus (utan eller med glest vegetatioinstäcke), eller så behöver de gräsmarker, med sorkgångar eller liknande. Kultiverade marker duger som regel inte för dessa är för packade och sedan blir grässvålen ofta för tät om de är gödslade.
    Men lite paradoxalt så svälter många av humlorna ihjäl ute i odlingslandskapet. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med blommande växter som ger pollen och nektar under hela sommarhalvåret. Våren är ofta ok, när sälg, vide och andra salixarter kommer igång, sedan kommer fruktträd och så eventuellt raps, rybs…men sen är det rätt magert med ängar och blommande vägkanter under resten av säsongen.
    Så lösningen är egentligen ganska enkel, i de områden man är beroende av naturliga, eller tama polinatörer (för det är samma problematik) så se till att några åkerkanter blommar hela sommaren: Det är eg. inte så stora arealer som behövs, men de behöver ofta vara utspridda så att humlor och bin kan finnas över allt där de behövs. Vill man finlira så får man se till att blommorna är anpassade till de olika längder på tungan som olika humlor har, då maximerar man också effekten av pollineringsekosystemtjänsten.
    Jag ska kolla vidare på vad som finns skrivet nyligen enligt Tottes förslag, bin är häftiga.

  70. Kent Forssgren

    Ali K. #65. Om fåglar som plötsligt ramlade ner från himlen och dog. Beträffande kajorna som det rapporterades om i Sverige. Där behövs ingen hypotes om orsaken. Där vet vi med säkerhet vad som orsakade detta. Kajorna befanns sig på vägen och blev överkörda av en snöplog.
    Beträffande växters signalsystem så är du inne på ett mycket spännade område. I synnerhet hur växter reagerar på olika signaler i naturen. Men det är kanske ett ämne för en egen diskussion.

  71. Toprunner

    Thomas o Måns B :
    Jag håller helt med. Man borde fundera på att förbjuda fältbiologer, fågelskådare och naturforskare som klampar runt och sprider smittor i naturen så att mångfalden hotas. Det är alarmerande.
    Folk borde hålla sig i bilar på antiseptiskt avstånd från naturen.

  72. MånsB
    I det gamla bondesamhället svälte folk ihjäl för att man inte brukade jorden tillräckligt effektivt. Humlorna däremot stortrivdes nog. Nu är det tydligen tvärtom?
    Jag vet nog vilket alternativ jag gillar bäst. Humlorna överlever säkert utan dåligt brukade jordar?

  73. Palle

    Labbibia: Jag brukar be klimatalarmister ange en för dem godkänd global medeltemperatur.
    Kan du definiera en dåligt brukad jord för mig?
    Är du helt säker på att förhållandet mellan antal överlevande humlor och skördemängd står i direkt korrelation till varandra? Det kanske finns en hel del enkla åtgärder man kan vidtaga för att skapa win-win.

  74. Palle
    MånsB anger själv varför humlorna har ”problem” i moderna åkerjordar. Det växer enligt honom för ”tätt”. Och med modern ogräsbekämpning blir det inte mycket ”blommor” i åkern kan jag tänka. Dessutom utgår jag i från att han menar att moderna plogar gör att jorden blir för ” massiv” för att humlorna ska klara av att bygga bon.
    En dåligt brukad jord är alltså motsatsen. Omoderna redskap som plöjer grunt, låg avkastning på grund av en massa ogräs i åkern, samt glest växande sädesstrån.
    Oki?

  75. Måns B

    Topprunner, hur är det med plantskolor, bönder, turister, fartyg, fritidsbåtar, flygtransporter, lastbilar. Ska dessa också förbjudas då eller?
    Fast jag antar att du redan drar ditt strå till stacken och det känns ju tryggt 😉 .

  76. Måns B

    Labbibia #72,74
    Jag antar att det finns någon poäng i att sätta humlor och människor i motsatsförhållande till varandra i dina inlägg men jag missar den nog helt.
    Var inte problemet att just avsaknaden av exempelvis humlor gör att vi får sämre skördeutfall för insektspolinerade jordbruksprodukter i denna subtråden?
    Åtminstone så har inte jag sett någon annan än du föra fram argumetet att vi skulle bruka jorden med ålderdomliga metoder. Vad jag sa var att vi skulle lämna vissa kanter helt obrukade, eller egentligen med insådd av växter som ger mycket pollen och nektar samt se till att det finns bo och övervintringsplatser i landskapet.
    Det finns redan vetenskapligt utprovat hur dessa lämpligast utformas och en hel del frihet för markägare och arendatorer att prova själva.
    Så jag tycker Palle är inne på helt rätt spår när han talar om att hitta win-winlägena här. Det är som sagt inte så stora arealer det handlar om och dessutom så är det det kantzoner som redan är de som producerar lägst. Sedan kommer dessa ändå att behöva viss extensiv skötsel för att fungera optimalt, men alla erfordliga maskiner lär ju redan finnas i närheten så den extra kostnaden för dessa blir inte så stor.

  77. Palle

    Labbibia:
    Jag tror att Måns mer är inne på att man kanske inte måste ta bort den sista åkerholmen, få undan sista biten stenmur och lägga igen de sista metrarna öppet dike. Om man sedan slänger ut ett par nävar blomfrö i dikeskanterna så blir alla möjliga småkryp glada! Detta utan att hota jordens befolkning. Jag tror en hel del går att lösa med enkla åtgärder det är en intressefråga.
    Vad gäller jordarna så tolkar jag dig så att det skall odlas spannmål för att räknas som riktigt jordbruk. För en som tror på marknadsekonomi så kan jag bara be dig att titta lite på spannmålspriserna, jämför med insatsvarorna, lägg på arbetstid och jag skall visa dig en bidragstagare! 🙂 För mig är en bra brukad jord en helhet av ekonomi, produktivitet och livskvalitet.
    Dock är diskussionen intressant.

  78. Palle

    Såg inte Måns kommentar innan jag skickade min. Nu börjar det bli otäckt kommer jag snart sitta barfota på golvet med stickad peruansk mössa och dricka rödvin…? 🙂

  79. Toprunner

    Måns B #75:
    Just det som är min poäng. De du nämner är hänvisade till vissa områden medan de jag nämner dräller runt okontrollerat i känslig natur utan att beakta de skador de kan ställa till med.
    Speciellt naturforskare vill ju bryta okänd mark. Där räcker det ju med att de nyser för att en tidigare okänd art ska slås ut.
    Det känns osannolikt att en gubbe i en eka eller en solbadare på kanarieöarna ska störa ett tidigare ostört ekosystem.

  80. Måns B

    Topprunner #79
    Det beror ju på hur man ser på saken, men visst har du en poäng i att naturintreserade riskerar att sprida olika smittor. Men du har fel när du tror att resten av mänskliga förflyttningar inte gör det.
    Den absolut största spridningen står olika areella näringar och transporter för, inklusive medvetna introduktioner.
    När en sjukdomsalstrare eller parasit väl kommit in i landet så brukar de vara ganska bra på att flytta sig själva med eller utan vektorer om nu miljön är lämplig.

  81. Måns B

    Palle #78
    En sämre tillvaro skulle man ju inte kunna tänka sig 😛

  82. Toprunner

    Måns B #80:
    Jo, jag har noterat att stammar av kackelackor och vägglöss etablerat sig i Sverige som en följd av ”turism” om du nu vill kalla det så.. speciellt Malmö tycks vara utsatt.
    Men om nu människor ska fungera ihop med naturen är det väl ändå bättre om man avsätter områden för det?

  83. Thomas

    Flodkräftan är typexempel på en svensk art som slagits ut genom dels inplantering av signalkräftor och dels folk som flyttar båtar och fiskeredskap mellan infekterade och oinfekterade vattendrag utan att tvätta dem först.
     
    När det gäller bin tycker jag de som har trädgård skall ta sig en funderare på vad de har i den och se till att odla arter som ger mycket pollen under stor del av året. Den riktigt ambitiösa ser dessutom till att sätta ut humleholkar och kanske en sandhög där humlor och bin har boplatser. Sen är det alltid bra att hålla igen på bekämpningsmedel och konstgödsel. Privata trädgårdsodlare är mycket värre syndare där än kommersiella jordbruket.

  84. Kent Forssgren

    Vi har olika former av skydd för vår natur och mångfalden. I jordbruksmark är Biotopskydd relevant.
    Biotopskydd är ett generellt lagligt skydd mot all form av exploatering för vissa biotoper, som anses vara särskilt skyddsvärda. Biotopskyddet regleras i kapitel 7 § 11 i Miljöbalken.
    Exempel på skyddade biotoper är källor, öppna diken, märgelgravar, stenmurar, åkerholmar, alléer och naturliga bäckfåror i odlingslandskapet som är högst 2 meter breda.
     

  85. Måns B

    Topprunner
    Fast denna typ av ’turism’ som du vill kalla det håller sig ju huvudsakligen i städerna och bidrar inte mycket till spridning utanför dessa, utom möjligen via SJ 😉 
     

  86. Kent Forssgren

    PS. Gå gärna in och kommentera på Ystads Allehanda. En kritisk artikel om elpriser och energipolitik. Kommentarer om vindkraftens påverkan på elpriserna och bluffen om klimatet som argument för vindkraften ligger kvar! Landsortspressen har tagit bort dörrvakterna…
    http://www.ystadsallehanda.se/tycktill/article1377455/Dags-for-prisstopp-pa-elen.html

  87. Måns B

    Topprunner och Kent F
    Vad det gäller att avsätta områden så pågår ju detta för fullt. Dock så har inte vår nuvarande regering så mycket fokus på just problemet med jordbruksmark. Det handlar för närvarande mest om skog och havsmiljö.
    Kent har helt rätt i att biotopskyddet har en viktig funktion i det odlade landskapet.
    Men här finns inga krav på att det ska vara lämpligt för några polinatörer, dvs det är ytterst sällan några särskild krav på skötsel utan biotopskyddet finns främst för att bevara biotoper som annars riskerar att försvinna när jordbruket intensifieras. Visst kan de ha de funktioner med exempelvis blommande örter som behövs med det är absolut ingen garant för det.
    Då är förmodligen miljöersättningarna, till hälften EU-finansierade, ett bättre verktyg eftersom jordbrukarna då kan få pengar för dels produktionsbortfall, dels för om det kräver några särskilda skötselåtgärder. Dessa kan i bästa fall också vara lite mer flexibla än ett direkt områdesskydd, men för tillfället finns det få som har denna utformningen (bioträda möjligen undantaget).
    I övrigt, Topprunner, så räcker det ofta inte med att inrätta särskilda skyddade naturområden för att upprätthålla exempelvis en ekosystemtjänst som pollinering (du får ursäkta men jag kommer inte på ett mindre PK uttryck just nu). Anledningen är dels avstånden mellan områdena eftersom konventionellt odlade fält utgör bariärer för insekterna. Dels påverkar förändringen av landskapet runt dessa skyddade öar miljön även i de skyddade områdena så att även dessa kan komma att fungera sämre (beroende på storled och närhet till andra områden).
    Så vill man upprätthålla dessa funktioner (som pollinering) får man nog också arbeta i de områden där de ska fungera även om detta innebär att man måste interagera med produktionen.

  88. Måns B

    Thomas OT-kuriosa om kräftor
    Som kuriosa kan jag ju meddela att även signalkräftan går det i dag ganska dåligt för av skäl som åtminstone jag inte just nu känner till. De minskar kraftigt i hela Europa och även i Sverige.
    Söderut så har man i stället börjat föra in en amerikansk sumpkräfta (samma art som ofta säljs som kinesiska kräftor i handeln). I Sverige är det förbjudet att införa den eftersom den dels sprider kräftpest, dels kan bära på andra sjukdomar och är ganska aggresiv i miljöer där den lever (mot andra djur och kryp) och verkar vara bra på att sprida sig. Dels så har man lyckats få tillbaka flodkräfta i flera vatten där signalkräftan försvunnit.
    Men gissningsvis är det bara en tidsfråga (om det inte redan skett) till kräftsugna odlare improterar från Europa och börjar sätta ut den i sina dammar och vattendrag.

  89. Toprunner

    Måns B #87:
    Du får ursäkta men jag ser nog pollinering som ett icke-problem då maskrosor och klöver har en förmåga att växa oavsett förhållanden.
    Vad gäller växtförädling så ser jag det som en teknik som våra plantskolor driver för fulla muggar. Dess kunder sköter sedan utplanteringen.
    Den pollinering som sker runt mitt hem vore jag överlycklig att få göra på egen hand. 🙂

  90. Måns B

    Topprunner #87
    Eftersom maskrosor fungerar både med  själv och insektspollinering så behöver du nog inte vara så bekymrade över dem. Klöver däremot behöver humlor och andra polinerare.
    Att det är ett ickeproblem tror jag inte att det är så många jordbrukare som håller med dig om, värdet av pollineringen beräknas till flera hundra miljarder dollar globalt, sett endast till de grödor som människan utnyttjar.
    Men visst hade det varit ett bra arbetsmarknadsprojekt att låta alla arbetslösa kila runt med penslar och göra jobbet som kineserna 😉 .
    Jag ser fram emot en tur utanför din trädgård (om du har någon) på vårkanten.
    Personligen så uppskattar jag att ha tillgång till frukt och bär under större delen av sommaren i min omgivning utan besväret, men smaken är ju olika. 8)

  91. Toprunner

    Måns B #90:
    Jotack.. nog har jag trädgård så det räcker. Man får slänga ett par hundratal kilo äpplen varje år.
    Sen jagar jag pollinerare med koldioxidsprutan i högsta hugg för att kunna njuta ostörd i trädgården.

  92. Måns B

    Topprunner,
    är det lugn och ro du vill ha så fäll träden i stället 😉 .

  93. Toprunner

    Måns B #92:
    Även jag kan uppskatta blommor. Men de behöver inte bli till äpplen bara för att de är vackra och luktar gott.
    Äpllen går ju inte ens att göra hembränt av, isåfall hade det fått bero 🙂

  94. Fältbiologer och naturforskare mm, har oftast snabba svar var orsak och verkan i naturen för det mesta har dom alldeles fel.
    Spridandet av sjukdommar och parasiter mm.problemet med detta
    bara ökar med människan rotande i naturen och är ett ökande problem för mänskligheten.
    Oftast vet dom inte vad dom håller på med, stor aningslöshet,i dessa frågor.
    ALI.K.

  95. Tomas#
    Ja detta resande ,ökar problemen för människan,spridandet av smitta.
    Därför har Australien mycket hårda regler vid inresandet i detta land,vadman får föra in.
    Problemet bara växer alltmer.
    ALI.K.

  96. Kent F#
    Ja det var enkelt denna gång med snöplogen,tur det denna gång.
    Oftast finns enkla förklaringar till olika händelser.
    Jag blev ej heller oroad av denna nyhet.
    ALI.K.

  97. Måns B

    Topprunner #93 Helt OT
    Självklart kan du göra hembränt på äpple, jag hmmm…. läste mycket om detta i min ungdom. Tricket är bara att pressa äpplena till must som du sätter mesken på (äpplegröt i olika former bränner nästan alltid). Sedan måste du kunna reglera temperaturen med hög noggranhet så att du blir av med metanolet som du får rätt mycket av eftersom det finns så mycket pektin i äpplen, men samtidigt undviker finkeloljorna.
    Det blir ju i princip Calvados, men det räknas väl som brännvin det med.

  98. Toprunner

    Måns B #97:
    Ja.. äppelgröt blir ju en icke-Newtonsk vätska och hopplös att värma. Kanske man ska göra ett försök igen 🙂 . Det känns som sockerhalten är lite låg bara och svårt för jästen att få ”fäste”
    Mycket OT det här.. har du nån bra länk är jag tacksam?
    Hade ingen aning om att pektin ger metanol.. tänk vad man lär sig på det här forumet.Calvados är fina grejjor!