Vindkraft i dagens Kaliber i P1

Kaliber
I dagens Kaliber i P1 kl 1200 behandlas vindkraftsmotståndet. Även SI och TCS får lite utrymme:
”Jonny Fagerström är talesperson för föreningen, och hans namn dyker upp så fort det talas om vindkraftsmotståndet.
– Vi räknar med att 150 000 människor på landsbygden kommer att bli drabbade om man ska bygga ut vindkraften till 30 twh som man pratar om i planeringsmålet. Och när man väl har börjat med att titta på de här målen stödja människor så kan man inte sluta helt plötsligt, utan då måste man fortsätta tills det har nått vägs ände. Det handlar om att påverka politiker, påverka vindindustrin, påverka opinionen och i sista änden att överklaga och skriva samrådsyttranden.
Förutom att arbeta med föreningen är Jonny Fagerström också aktiv klimatskeptiker. Han är bland annat engagerad i Stockholmsinitiativet – en förening som på sin blogg – the Climate Scam – skriver att det så kallade klimathotet är överdrivet.”
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det är smart det där, att kalla dig ”klimatskeptiker” – då blir du per automatik en skum typ. Med tillägget att du dessutom anser att klimathotet är överdrivet så är bilden, åtminstone bland journalister, helt klar.
  jag är övertygad om att du klarar dig utmärkt i Kaliber och frågan är om allmänheten går på detta underfundiga ”journalisthat” för att travestera på det numera allmänt accepterade ”näthatet”

 2. Skogsmannen

  När jag läser ursprungartikeln får jag en känsla av att man dels vill förknippa extrema yttringar och agerande med Jonny, FSL och TCS, dels att man blandar ihop agerande inom ramen för demokratin med odemokratiskt agerande.
   
  Visa och håll avståndet Jonny!

 3. fogge

  Nästa nya ord, borde bli ”Journalistskeptiker”…

 4. Labbibia

  Tack Jonny!
   
  Man förstår att vissa tycker det är jobbigt med demokrati och lokalt medbestämmande….lustigt nog i vissa fall lokalpolitikerna själva tydligen. 

 5. Peter F

  Jaha. Kaliber satsar hårt på att vi ska tycka synd om beslutsfattare och företrädare för  vindkraftsindustrin. Med lite självaktning kunde man väl ha letat upp någon som bor i skuggorna av en vindkraftspark, men nej för dom är det ju inte synd om.

 6. Kommunpolitiker är ofta föremål för vindkraft på sina marker. Det beror antagligen på att det i alla kommuner fins någon markägare. Det är naturligtvis listigt att involvera denne/denna i verksamheten vilket gjorts i många fall.
  Det är måhända inte gräv i formell mening men definitivt s.k. Delikatessjäv när KS ordförande eller en nämndordförande diskuterar vindkraft på egen mark. Att ”gå ut” på mötena duger inte.
  Självklart skapar det här känslor som bl.a. Spär på politikerföraktet.
  Vad gäller de demokratiska metoderna, hoten, hatfullheten mm så spårar säkerligen mer än inget ur men man måste ha i åtanke att det är vindindustrin som kommer och våldtar de drabbades livsmiljö. Frågan är om man kan agera demokratiskt med denna typ av övergrepp. Kan man begära att den som drabbas skall agera demokratiskt?

 7. …. jäv i formell mening . . . ska det vara

 8. Stickan no1

  Är det inte synd om alla elkonsumenter som får betala för el-certifikaten som behövs för att vindkraften skall kunna bli lönsam?
  Hur är det politiskt möjligt att ohämmat stödja en inom överskådlig tid bidragsberoende industrigren och samtidigt vägra andra industrigrenar några bidrag på några villkor alls.
   

 9. Hans H

  Repotage om vindkraftens baksida ? Vad skulle framsidan vara ? Själv är jag för vindkraft så länge den hålls på tomten, inte stör grannar, och inte rörs ihop med landets elförsörjning. Det finns en massa små uppfinnare  i landet och dom skall man inte förakta. Själv har jag en trebladare på 80 cm som jag kan pumpa vatten med när det blåser, trevlig liten tingest vid dammen. Den kommer att stå kvar långt efter att statsvindkraften är skrotad. Det är väl i.s.f. vindkraftens framsida, dom får gärna komma hit och se ett fungerande vindkraftstänk 🙂

 10. Mats Geijer

  Jag tycker vi ska reagera kraftfullt när vi åsätts epitetet ”klimatskeptiker” eller ”klimatförnekare”. Själv förnekar jag inte att vi har ett klimat. Jag är inte heller skeptisk till klimatets existens.
   
  Gammelmedia hittar som vanligt på egna ord för att ”underlätta” för läsaren att ta ställning.
   
  Mvh//Mats

 11. joel

  Alla journalister borde få varsin kartong med gammaldags kritor samt bli ställda framför en äkta gnisslande svart tavla, med uppgiften att tiotusen gånger skriva:
  Det heter inte klimatskeptiker, utan klimathotsskeptiker!

 12. Stickan no1

  Vi får väl kalla de andra verklighetsskeptiker eller verklighetsförnekare så kanske de förstår hur dumt det är att använda uttrycken klimatskeptiker eller klimatförnekare.

 13. Peter F

  Fråga/svar i artikeln modell godag yxsskaft.
  ”Anders Schönborg, hur lönsam är vindkraften?
  – Framför allt är det väldigt lönsamt mot miljön.”

 14. Björn

  Vindkraften är ett hot mot allemansrätten. Områden med vindkraft går inte att vistas i på grund av oljud och fara för nedfall, speciellt om vintern med isklumpar. De som vill njuta av naturen får naturupplvelsen förstörd av roterande snurror. Vindkraften är ett ”hot” mot hela byggder och det är inte konstigt att motsåndet mot detta ”hot” bemöts med förtvivlan. Det är vid valurnorna som folket kan säga sitt mot de partier som struntar i folkets oro över mijöförstöringen.

 15. Lasse

  Täcker just nu 2,3% av Sveriges elbehov till ett pris som inte är lönsamt.
  Mycket väsen för lite-sa gumman som klippte grisen.

 16. bom

  Häpnadsväckande! Nu har det gått 25 minuter och mer än 90% av tiden har givits till Vindsidan. Propagandaministeriet jobbar hårt och Hr Göbbels applåderar frenetiskt!

 17. Lasse

  #16 Ja det var mer ett bygdeprogram och mindre  ett energiprogram!

 18. bom

  Kaliber fy fan vilken tiltad smörja. Malin och Frida (de inblandade journalisterna) gratuleras till ”Stora PK-priset”. SR sjunker som en sten!

 19. Hans H

  Kommunalpolitikern med vindkraft på sin mark deltog inte i omröstningen om sina verk….så det kan omöjligt vara jäv :-)…hur jävla naiva journalister har vi ? Har dom aldrig sett hur en kommun inte fungerar ? Bastubesluten i småkommuner är ju regel, inte undantag. Delikatessjäv !

 20. Skogsmannen

  Fagerström framställdes som en ledare för ”motståndsrörelsen” (inkluderande alla knäppgökar).
   
  Hans Ström lyckades få fram budskapet väl i slutet på programmet. 
   
  ”…är man politiker, sitter man i en nämnd då får man räkna med att bli granskad. Det är en demokratisk sak, det är en rättighet för medborgarna”.
  Sammanfattar ganska väl vad det hela handlar om, det duger inte med att komma dragandes med krokodiltårar. Att sedan sr släpper fram detta är rent patetiskt.

 21. Ingemar Nordin

  Näthatsdebatten används alltmer som ursäkt för att strunta i folkliga opinioner.

 22. bom

  Jaha Du Johnny! Motståndsrörelsens ledare och framställd som djupt ohederlig ja rent av kriminell! Hur kändes detta? Din enda von oben tilldelade roll var att personifiera P1:s och den av P1 stöttade stackars oskyldiga vindindustrins otäcka och djupt oseriösa FIENDE. Dom representerar DEMOKRATIN OCH DEN HELIGA MILJÖVÅRDEN. Fy attan för dessa två journalissor – SKÄMS!
  Detta blir väl ett gott skolexempel på vindindustrins totala oseriositet. Dom var t o m tvungna att gräva upp Andreas Carlgren för att stötta sin sjuka sak!

 23. Helge

  Man glömmer lätt bort att vindkraftens expansion orsakas av en kraftig skattesubvention och att den i princip inte behövs i Sverige. Tom så att enligt tillgängliga prognoser kommer vi att under en tid ha ett överskott av el.
   
   
  Vindkraftverk är definitivt inte miljövänlig och inte heller hållbar eller modern.

 24. Jonny Fagerström

  Jag tyckte det var rätt lugnt. De kommuner som lyssnade på detta inser nog att det är bäst att hålla sig undan från vindindustrin, eftersom den har en förmåga att skapa opinion och osämja i kommunen. Något som politikerna sannolikt inte önskar. Det är bra att P1 tar upp ämnet så att det kommer upp på riksplanet. Nu vet även de rikspolitker som lyssnade att vindkraft skapar opinion – kraftig opinion. Det är bra.

 25. pekke

  Jag kan trösta FSL med att allt fler vindkraftsprojekt bromsar in p.g.a. låga elpriser och möjligtvis minskat intresse från allmänheten enl. mig. .
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/stopp-for-vindkraften
   
  Hur går det för Vindpark Vänern ?
  Karlstad och Hammarö kommuner äger 5 st. som kommer att kosta 60 – 100 miljoner att renovera, man behöver oxå bygga om ett fartyg så att det klarar av att lyfta ner de 25 ton tunga växellådorna.
  http://www.nwt.se/arbeteekonomi/article1248948.ece
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/nya-problem-for-vindpark-vanern
   
  Man kan undra hur det kommer att gå för de som äger resten av verken ( 5  st ) och inte har skattepengar i ryggen ?

 26. L

  Håller med Jonny, det är bra att kommunpolitikerna lär sig att vindkraft kan få dom själva på fall. Och det kommer att bli än tydligare ju mer natur och rekreationsområden som förstörs.

 27. Jonny Fagerström

  Ja, ett av budskapen i Kaliber var ju tydligt: ” Att FSL och vindkraftsmotståndarna varit väldigt framgångsrika. Om man sen vill framställa mig som buse så varsågod. Det gör mig inget. Jag ser programmet som en stor framgång för oss och för att frågan är väckt på riksplanet.

 28. Jan E M

  Där det skall byggas vindkraft så verkar inte debatten handla om vindkraft utan om vilka hot som olika personer utsätts för. Jag tror inte det gynnar motståndet mot vindkraft i längden. I ett enstaka fall kan hot få att en markägare att säga nej och att en politiker inte deltar i ett beslut.

 29. Håkan Bergman

  Johnny #27
  Inte bara på riksplanet:
   
  http://op.se/nyheter/ompunkt/1.5584758-kraftbolag-kan-bryta-mot-folkratten

 30. L

  Jan E M, det är vindkraften som är hotet..!!

 31. Slabadang

  Nämen va joooobbigt!
  De som ska tjäna pengar på folkets och miljöns bekostnad, genom att tvinga folk köpa en svindyr el som inte ersätter någon annan co2 produktion och endast fungerar om det blåser. Kunderna får samtidigt betala för de investeringar i den elproduktion som måste finnas när det inte blåser. Samtidigt krävs det att de ska gilla att de orörda landskapen får sina 150 meters djävla snurrande industrier utställda som MP-spam överallt.
  De som ska parasitera på elkundernas bekostnad släpps in genom huvudentren bjuds på fika med dammsugare och de som får pröjsa står utanför och bankar på rutan.
  Blir folk förbannade??? Ohhh va konstigt! Ohhh va joobbigt ! Tänk att de inte får fatta idiotiska beslut på folkets bekostnad ifred längre!! ” Stina! Hämta offerkoftan …… ring SR”
   

 32. Slabadang

  När SR hänsvisar till SOM- instututet!
   
  Så sitter de tre Ulrikorna Bergsten Engström och Larshamre och avläser hur väl de lyckats med hjärntvätten och desinformationen om vindkraft. Gå in på SVT och försök hitta uppgiften om Kungl Vetenskapsakademins totalsågning av vindkraften … lycka till !!! De gröna khmerernas gatekeeepers på SVT håller soprent från information som kan störa indoktrineringen och miljöparasiternas privilegium. Att ljuga och luras är vad public service har som huvudsaklig uppgift och affärsidè.

 33. Slabadang

  Jonny!
   
  Läs taktiken i inslaget. Bara känslor och reaktioner inga fakta kostnader eller kontrollfrågor till vindparasiterna. Att det SKA vara jobbigt att köra över folk har de tydligen inte riktigt fattat är liksom själva vitsen med demokratin.

 34. Jonny Fagerström

  Min kommentar till Kaliber:
  http://www.landskapsskydd.se/artikel/kommentarkaliber

 35. Jan E M

  L #30
   
  Jag tror inte att man kan stoppa vindkraft genom att hota sina grannar som upplåter mark för vindkraft.

 36. L

  Jan E M, försök bygga ett på Södermalm i så fall…

 37. Niklas L

  Den här vindkraftsskiten får mig att gnissla tänder. Ofattbara mängder pengar ska plöjas ned i något helt jävla odugligt. Sicket jönseri.
  Kejsaren är förbanne mig helt näck.

 38. Jan E M

  L #36
   
  Beroende på hur högt ett vindkraftverk är så finns det ett minsta avstånd till bostäder. Så det är ingen idé att bygga något VKV på södermalm. Däremot skulle nog inte bullret vara något problem. 😉

 39. Håkan R

  => Jan E M #38
   
  Håller med om att inte ens med dagens tama regler skulle det gå att klämma upp en vindsnurra på Södermalm, man har redan misslyckats med försöken att bygga ett verk på järvafältet pga buller och närheten till Bromma flygplats.
  På Ljusterö där många Söderrmalmsbor tillbringar somrarna har det redan omtalade Kraftö AB stuckit in huvudet i det annars så vindkraftsvänliga getingboet.
  ”Det nybildade företaget Kraftö AB med säte i Stockholm och huvudägaren, det irländska bolaget Trinity Capital, söker bygglov för 23 stora vindkraftverk 3MW som ska synas i alla väderstreck.”
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nej-till-vindkraftverk-pa-ljustero_2301105.svd

 40. L

  Jan E M, så du har inte ens hört ett vindkraftverk..?

 41. Med tanke på Jan E M:s tidigare ådagalagda jaktintresse skulle det inte förvåna mig om han är en markägare med planer på ett horisontellt helikopterrån.
  Hördelite av programmet idag ochdet var fascinerande hur svepande anklagelser fick stå oemotsagda och att folks engagemang och motståndmot vindkraftsindustrin utmålades som ett hot mot demokratin.
  Orwell är definitivt överträffad av SR.

 42. Petra

  MOT-människorna är emot allt.
  Samma typ av människor som var emot järnvägen,
  skrivmaskinen och mikrovågsugnen på sin tid.
  Samma typ av argument.
  Ofta är de som är emot äldre men vi yngre som
  vill kunna leva och bo i en bygd där det finns
  en framtid ignoreras.

 43. Jan E M

  Håkan R #39
   
  Det verkar som avstånden är lite tajta till bebyggelse på Ljusterö. Minsta avståndet rent fysiskt ska väl vara ungefär 3,5 ggr totalhöjden till bostad och då skall nivåskillnader i marken räknas med.
   
  L #40
   
  Du har rätt. Jag har aldrig hört något vindkraftverk. Jag är ofta nära några vindkraftverk, men då har det som regel blåst för mycket för att man skall höra maskinerna. Det har varit för mycket vidsus från buskar och dyl. Eller så har det blåst för lite och då har maskinerna stått stilla.
   
  Perfekt #41
   
  Jag äger ingen egen mark, men jag är med och arrenderar jaktmark. På några fastigheter skall det byggas ett 15-tal vindkraftverk och 2, 3 eller kanske 4 kommer att hamna på fastigheter där jag är med och arrenderar. Jag har sommarhus knappt 4 km ifrån närmaste verket och kommer att se 6-7 verk. Jag var på samrådsmötet som var en trist tillställning där två personer uppträdde väldigt illa. Efteråt har det mest diskuterats om vilka gaphalsarna är och hur otrevliga de var. Jag bryr mig inte om ifall det blir några vindkraftverk byggda eller ej. Jag störs inte av dessa.