Vikande lönsamhet för vindkraften

Radetzki Fagerström Törnvall
Elprisets utveckling och framtida prognoser är illavarslande för vindkraftindustrin som dras med ekonomiska problem. Flera investerare har också fryst sina utbyggnadsplaner på grund av bristande lönsamhet. Det finns inget behov av storskalig vindel i Sverige, skriver professor Marian Radetzki, Björn Törnvall och Jonny Fagerström i dagens Göteborgsposten.
Läs och kommentera gärna!
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Iven

  ”Borta med vinden”…
   

 2. Lennart Bengtsson

  Hej
   
  Dessvärre kan jag inte kommentera i GP. Artikeln i GP är utmärkt och ansluter sig helt till våra inlägg från KVAs energiutskott. Vi kan bara hoppas att allmänheten skall inse den misslyckade politiken och sätta ansvariga politiker under tryck. Droppen kanske till sist ändå urholkar stenen
   
  lennart B

 3. Jonny Fagerström

  Tack Lennart!
  Bra att vi är överens med KVA. Jag trodde och hoppades att det var på det sättet.

 4. Läste snabbt och det blev kanske fel, eller rätt!
  Det finns inget behov av storskalig svindel i Sverige

 5. Lasse

  Det är väl bra att vindkraften pressar ner elpriserna och ger utrymme för export av el. När det blåser bra är elen billig!

 6. Lasse #5
  Jag tvivlar på att det är bra sammantaget,men det är klart om man fårandra länder att bekosta skiten, så kan det ju fungera som en prispress och ge en vinst för de länder som inte subventionerat vindkraft.

 7. KF

  #5
  Sedan när har vindkraft bidragit till lägre elpriser?

 8. ThomasJ

  Pat Swords är en rejält engagerad och påläst irländare som – med typisk(?) stamina – har ’grävt’ fram hur lagvidrigt EUs s.k. 2020-direktiv är. Där finns en hel del, ytterst brisant (för EU-politokraterena) stoff att ta till sig. Bishop Hill har nyligen publicerat ett mycket läsvärt gästinlägg i temat av PS. Länk:
   
  http://www.bishop-hill.net/blog/2013/3/1/the-unbearable-detachment-of-eu-beings.html
   
  Det borde banne mig finnas både en & annan rakryggad jurist här i Norra Nordkorea som [pro bono] tar sig an problematiken, innan hela landet är översållat med dessa totalt onödiga & vansinniga propelleranläggningar.
   
  Mvh/TJ

 9. Lasse

  #7 Allting är relativt. När det blåser relativt mycket så tenderar priserna sjunka i relation till när det är vindstilla. Speciellt sommartid.
  Norska filmen som förekom i en tidigare sträng visade detta tydligt, dvs vindelen är dyr för systemet och ger låga elpriser.
  Marginalkostnaden är nära noll för ett vindkraftverk när det en gång står där!

 10. Sirapsodlaren

  Sverige kan naturligtvis dra nytta av vindkraftsinvesteringar i andra länder, tex Danmark och Tyskland. Det som krävs är en rejäl diod på likströmsöverföringarna från kontinenten så att vi kan ta emot vindelen när den är billig, men inte föra över vår kärnkraftsel när det är vindstilla.
   

 11. Slabadang

  Thomas J!
  Ja va ska man säga? EUSSR är vad vi dras med och den demokratiska representationen/insynen är lika med NOLL! Vem betalat ”EU-ombudsmannens” lön jo EU !! Ytterligare bara en fasad för granskning utan makt och mening, som GRN för SVT JO JK och konstitutionsutskottet. EUs politbyrå lämnar alltså inte ut nån information som är viktig bara den som är oviktig. EU är srukturellt byggt för att insyn inte skall kunna ske. Vi ska ur detta korrupta fascistiska byråkratförtryck!!

 12. Slabadang

  Vindkraft!
   
  En dålig idé förblir en dålig idé!

 13. KF

  #9
  Vad säger elräkningen, har den blivit mindre eller större sedan vindkraftsutbyggnaden satte fart?

 14. Mikael

  Det borde finnas en site på nätet som visar de riktiga kostnader på olika ting så att folk kan bilda sig en rätt uppfattning om tex olika energislags lönsamhet, dagiskostnader, äldrevårdskostnader, invandringskostnader osv. Politikerna verkar INTE vilja redovisa dessa då systemet skulle kunna ifrågasättas.

 15. ThomasJ

  Slabadang #11: Ut ur politokratförtrycket… Yes! Frågan är ’bara’ hur…?  🙄
   
  Mvh/TJ 

 16. Christer Löfström

  Lennart Bengtsson #2
  Som du vet undersöker jag KVA’s senaste alster i energifrågan.
  Ni har använt slafsig referens om svensk industri och elpriser.
  Jag återkommer då jag fått tag i relevant dokument, som inte är ett offentligt lätt tillgängligt dokument!!
  (påminner om IPCC)

 17. John Silver

  Lasse # 9
  ”Marginalkostnaden är nära noll för ett vindkraftverk när det en gång står där!”
  Vindkraftverk ska ochså ha bränsle.
  Bränslet är växellådor.
  Hur gammal är du egentligen?

 18. Slabadang

  Wolodarskis femöringsvisa!
  http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vagen-till-krisen-ar-kantad-av-goda-foresatser
  Ekonomisk realitet är inget för W. W hävdar att det är ”åtstramningarna” som utgör problemet utan att begripa att låna till underskott hade nått sin yttersta töjningsgräns. Ett rent aningslöst gränslöst Keynianskt önsketänkande där stålar växer på trän. Vad W inte fattat är att Keynk politik redan har kört rätt in i kaklet och anpassaning efter de ekonomisk realiteterna och konsekvenserna av den egna politiken är vad de har att lära sig. ”Tillväxtpaket” ”Stimulanspaket” med hjälp av lånade stålar har sina begränsningar. Så dels ”satsa” och samtidigt inte åtgärda redan befintliga budgetunderskott och skuldberg är en ide som är fullständigt utopisk! Keynes har strypt sig själv!

 19. Lennart Bengtsson

   Löfström*16
   
  Det är ju beklagligt. Vi har givet en referens. Då jag inte själv aktivt deltagit i utarbetandet av detta dokument skall jag kontakta någon av mina kollegor som kan ge Dig besked. Såvitt jag känner till är det väl inte svårt att få tag i IPCC dokumenten?
  Vad beträffar nedläggning av svenska industrier där elpriset kan ha bidragit kan jag ju nämna Ferrolegeringar i Trollhättan som jag känner till väl då jag är personligt bekant med den senaste VDn. Det är självklart ett antal olika skäl  varför ett företag läggs ned men att gå miste om fördelaktiga energipriser som Sverige tidigare hade är ett sådant viktigt skäl. Jag har svårt att förstå varför Sverige skall ge upp en tydlig konkurrensfördel som att ha billig och tillförlitlig el som tidigare generationer bekostat till stor del skattevägen!

 20. Ingemar Nordin

  Slabadang #18,

  Wolodarski borde älska Berlisconi. Vi kan låna oss ur krisen! Precis som Grekland, Spanien och Portugal gjort så framgångsrikt. – Det enda lilla problemet är väl att  lånegivarna nu börjat tröttna på EU-ländernas lånekarusell och höjer räntorna. Dumma dom!

 21. John Silver

  Funkar inte i UK:
  http://www.bishop-hill.net/blog/2013/3/2/the-great-still.html

 22. Lasse #7  ”Marginalkostnaden är nära noll för ett vindkraftverk när det en gång står där!”
  Marginalkostnaden för kärnkraft är också mycket nära noll. Kärnbränslet kostar mindre än oljan i vindkraftens växellådor.

 23. Bengt Abelsson

  Lasse # 7
  För att inte tala om vattenkraft – med låga underhållskostnader, dessutom.

 24. Här kan alla se vad de olika energislagen kostar:
  http://vindbrukdalsland.se/Vindkraft%20PwC+Rapport+Vad+kostar+kraften.pdf
  Vänligen
  Dag Blomqvist
  Ansvarig utgivare för http://www.vindbrukdalsland.se

 25. Slabadang

  Dag Blomquist!
  Då har de ändå inte räknat med de sekundära kostnaderna som vindkraften skapar med sina krav på backup när det inte blåser samt de extremt dyra anpassningarna av nätet. Vi får alltså läögga till etaböerings och driftskosnaderna för denna elproduktion utöver vindkraftens egna kostnader.
   

 26. Christopher E

  #24
   
  Lustigt med ordet ”konfidentiellt” på omslaget.
   
  Hur som helst, att vindkraften är överlägset dyrast är ju ingen direkt överraskning. Att någon kan tro på att byta ut billigare elproduktion mot den dyra vindkraften skulle kunna bli billigare för de svenska hushållen övergår allt förstånd.
   
  Ett litet fel i rapporten. Vindkraft beskrivs som ”förnybar”. Det är den inte alls, i själva verket är den en av de  mest resurshungriga energiomvandlingarna, på grund av hur mycket hårdvara som behövs för vindsnurrorna i kombination med deras låga effektivitet, dåliga tillgänglighet, stora behov av infrastruktur och korta tekniska livslängd (det är ju liksom allt detta som förklarar den höga kostnaden, om den verkligen vore ”förnybar” skulle den vara mindre dyr).

 27. Arne

  Jag har sagt det förut och jag säger det igen:
  Priset på el kommer aldrig att bli billigare för konsumenten. Det enda som blir bättre med andra energislag är vinsterna för producenten. Ju lägre pris för att göra elen, desto större vinst för elbolaget. Om jag energieffektiviserar mitt hus, eller om vi alla gör det så blir det i slutändan ingen större skillnad på vad elen kostar. Att påstå att elen blir billigare på sommaren är ju också barockt, vem använder mycket el då??? Inte jag iaf, det är på vintern jag vill ha billig el för att värma upp mitt hus. Hitills har ingen lösning att lagra el på sommaren för vinterns behov kommit fram, och då kan vi nog räkna med att elen blir, ja just det gott folk, ni gissade rätt, DYRARE….
   

 28. ThomasJ

  Dag B. #24: Tack för den infon! Som även påpekas saknas (som vanligt!) en hel del uppgifter. Bl.a. de numera konstaterade LÄGRE ’livslängden’ för vindmaskinerna, numera gäller 12-15 år, inte som tidigare angivits 20+ år, vilket naturligtvis kraftigt försämrar kalkylerna.
   
  Nere ’down under’ brottas folk oxo med vkv-maffian och här ett radioinslag i temat, värt att lyssna till (även om ’oz-dialekten’ kan vara lite svår att hänga med i…  😉 )  :
  Länk:
  http://www.2gb.com/audioplayer/7551 
   
  Mvh/TJ
   
   

 29. Christopher E

  ThomasJ #28
   
  Varifrån kommer infon den kortare livslängden på snurrorna?
   
  Det är ju en väsentlig skillnad för kostnaden om det stämmer.

 30. Peter Stilbs

  Christopher E #29 – här hittar Du vad Du söker om den kortare livslängden
  http://www.thegwpf.org/wear-tear-hits-wind-farm-output-economic-lifetime/

 31. Slabadang

  Fullständigt logiskt!
  http://hockeyschtick.blogspot.se/2013/02/cloudsaerosols-control-climate-not-man.html
  The Hockeyschtick äger! Vilken koll de har på allt som publiceras!

 32. John Silver

  Offshore är det ännu värre än vi trott:
  http://www.thegwpf.org/offshore-windmills-break-matches/

 33. Lasse

  #31 Slutsatsen är klar-CO2 är mindre betydelsefull än en lucka i molnen:It is thus apparent that clouds/aerosols are the ”control knob” of climate, not man-made CO2

 34. Christopher E

  #30
   
  Tack Peter. Mycket intressant.

 35. Peter Stilbs

  John Silver #32 – man baxnar – ingenjörsmässigt är ”ringing” ett välkänt fenomen – till och med i de närbelägna oljeborrplattformarna i haven – vars ben därför har motverkande ”knutpunkter” längs de enorma cementrören – just för att motverka ”resonanser”.
  Låter som om Vindkrafttornstillverkarna är inkompetenta, och bara har placerat ut samma konstruktioner i haven som på land. 
  Allt verkar värre än man trott, ja
   

 36. Martin

  Känns inte särskilt övertygande med ”experter” som Radetzki som år 2005 spådde oljepriser på 25 dollar år 2010.
  ”Med förväntade tillskott till produktionskapaciteten kan priset hamna på 25 dollar år 2010, knappt hälften jämfört med i dag.”
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/priset-pa-olja-halverat-2010_438143.svd

 37. Labbibia

  Hörde jag Peak Oil? Finnarna är något intressant på spåren…..nästa oljeexportör i Norden? http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/finlands-hemliga-vapen-i-oljekriget_7963720.svd#xtor=AD-500-%5Bsvd.se/naringsliv%5D-%5B%5D-%5BTextlank%5D-%5Baftonbladet]-[]-[]
   

 38. christer löfström

  Lennart Bengtsson #19
  Med ditt namn ansvarar du för debattartikeln i Ny Teknik och det dokument som producerats av KVA.
  Referensen, till en konsult som bedriver opinionsarbete, verkar (ännu?) inte vara tillgänglig.
   
  Beträffande Ferrolegeringar i Trollhättan som lades ner 1986 kan man läsa på Wikipedia. (inget om elpriser)
   
  ”Smältverken var inte längre så beroende av lågkolat ferrokrom i sin tillverkning av rostfritt stål utan klarade sig utmärkt med högkolat ferrokrom, till nackdel för Ferrolegeringar.”
   
  ” En del hävdar att Ferrolegeringar offrades till förmån för sin systeranläggning Elektrowerk Weisweiler i Weisweiler i dåvarande Västtyskland. Västtyskland hade mildare miljökrav och legeringsverket låg även inom EG vilket tros har underlättat en hel del.”

 39. christer löfström

  Lennart Bentsson, och andra.
  Så kom det efterfrågade dokumentet från Jonas Unger.
  Som jag misstänkte så är bilden av nedläggningar komplicerad och kan i de flesta fall inte härledas till elpriset.
  Sammanställningen är mycket intressant för den som är intresserad av processindustri. 
  Jag får alltid en kick av rykande skorstenar. 
  (Jag vet allt om hur man fixar ”clean stacks”)

 40.     http://www.theaustralian.com.au/news/nothing-off-limits-in-climate-debate/story-e6frg6n6-1226583112134
  The Climate Scam