Elprisets utveckling och framtida prognoser är illavarslande för vindkraftindustrin som dras med ekonomiska problem. Flera investerare har också fryst sina utbyggnadsplaner på grund av bristande lönsamhet. Det finns inget behov av storskalig vindel i Sverige, skriver professor Marian Radetzki, Björn Törnvall och Jonny Fagerström i dagens Göteborgsposten.
Läs och kommentera gärna!
Dessvärre kan jag inte kommentera i GP. Artikeln i GP är utmärkt och ansluter sig helt till våra inlägg från KVAs energiutskott. Vi kan bara hoppas att allmänheten skall inse den misslyckade politiken och sätta ansvariga politiker under tryck. Droppen kanske till sist ändå urholkar stenen
lennart B
Bra att vi är överens med KVA. Jag trodde och hoppades att det var på det sättet.
Det finns inget behov av storskalig svindel i Sverige
Jag tvivlar på att det är bra sammantaget,men det är klart om man fårandra länder att bekosta skiten, så kan det ju fungera som en prispress och ge en vinst för de länder som inte subventionerat vindkraft.
Sedan när har vindkraft bidragit till lägre elpriser?
http://www.bishop-hill.net/blog/2013/3/1/the-unbearable-detachment-of-eu-beings.html
Det borde banne mig finnas både en & annan rakryggad jurist här i Norra Nordkorea som [pro bono] tar sig an problematiken, innan hela landet är översållat med dessa totalt onödiga & vansinniga propelleranläggningar.
Mvh/TJ
Norska filmen som förekom i en tidigare sträng visade detta tydligt, dvs vindelen är dyr för systemet och ger låga elpriser.
Marginalkostnaden är nära noll för ett vindkraftverk när det en gång står där!
Ja va ska man säga? EUSSR är vad vi dras med och den demokratiska representationen/insynen är lika med NOLL! Vem betalat ”EU-ombudsmannens” lön jo EU !! Ytterligare bara en fasad för granskning utan makt och mening, som GRN för SVT JO JK och konstitutionsutskottet. EUs politbyrå lämnar alltså inte ut nån information som är viktig bara den som är oviktig. EU är srukturellt byggt för att insyn inte skall kunna ske. Vi ska ur detta korrupta fascistiska byråkratförtryck!!
En dålig idé förblir en dålig idé!
Vad säger elräkningen, har den blivit mindre eller större sedan vindkraftsutbyggnaden satte fart?
Mvh/TJ
Som du vet undersöker jag KVA’s senaste alster i energifrågan.
Ni har använt slafsig referens om svensk industri och elpriser.
Jag återkommer då jag fått tag i relevant dokument, som inte är ett offentligt lätt tillgängligt dokument!!
(påminner om IPCC)
”Marginalkostnaden är nära noll för ett vindkraftverk när det en gång står där!”
Vindkraftverk ska ochså ha bränsle.
Bränslet är växellådor.
Hur gammal är du egentligen?
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vagen-till-krisen-ar-kantad-av-goda-foresatser
Ekonomisk realitet är inget för W. W hävdar att det är ”åtstramningarna” som utgör problemet utan att begripa att låna till underskott hade nått sin yttersta töjningsgräns. Ett rent aningslöst gränslöst Keynianskt önsketänkande där stålar växer på trän. Vad W inte fattat är att Keynk politik redan har kört rätt in i kaklet och anpassaning efter de ekonomisk realiteterna och konsekvenserna av den egna politiken är vad de har att lära sig. ”Tillväxtpaket” ”Stimulanspaket” med hjälp av lånade stålar har sina begränsningar. Så dels ”satsa” och samtidigt inte åtgärda redan befintliga budgetunderskott och skuldberg är en ide som är fullständigt utopisk! Keynes har strypt sig själv!
Det är ju beklagligt. Vi har givet en referens. Då jag inte själv aktivt deltagit i utarbetandet av detta dokument skall jag kontakta någon av mina kollegor som kan ge Dig besked. Såvitt jag känner till är det väl inte svårt att få tag i IPCC dokumenten?
Vad beträffar nedläggning av svenska industrier där elpriset kan ha bidragit kan jag ju nämna Ferrolegeringar i Trollhättan som jag känner till väl då jag är personligt bekant med den senaste VDn. Det är självklart ett antal olika skäl varför ett företag läggs ned men att gå miste om fördelaktiga energipriser som Sverige tidigare hade är ett sådant viktigt skäl. Jag har svårt att förstå varför Sverige skall ge upp en tydlig konkurrensfördel som att ha billig och tillförlitlig el som tidigare generationer bekostat till stor del skattevägen!
Slabadang #18,
Wolodarski borde älska Berlisconi. Vi kan låna oss ur krisen! Precis som Grekland, Spanien och Portugal gjort så framgångsrikt. – Det enda lilla problemet är väl att lånegivarna nu börjat tröttna på EU-ländernas lånekarusell och höjer räntorna. Dumma dom!
http://www.bishop-hill.net/blog/2013/3/2/the-great-still.html
Marginalkostnaden för kärnkraft är också mycket nära noll. Kärnbränslet kostar mindre än oljan i vindkraftens växellådor.
För att inte tala om vattenkraft – med låga underhållskostnader, dessutom.
http://vindbrukdalsland.se/Vindkraft%20PwC+Rapport+Vad+kostar+kraften.pdf
Vänligen
Dag Blomqvist
Ansvarig utgivare för http://www.vindbrukdalsland.se
Då har de ändå inte räknat med de sekundära kostnaderna som vindkraften skapar med sina krav på backup när det inte blåser samt de extremt dyra anpassningarna av nätet. Vi får alltså läögga till etaböerings och driftskosnaderna för denna elproduktion utöver vindkraftens egna kostnader.
Lustigt med ordet ”konfidentiellt” på omslaget.
Hur som helst, att vindkraften är överlägset dyrast är ju ingen direkt överraskning. Att någon kan tro på att byta ut billigare elproduktion mot den dyra vindkraften skulle kunna bli billigare för de svenska hushållen övergår allt förstånd.
Ett litet fel i rapporten. Vindkraft beskrivs som ”förnybar”. Det är den inte alls, i själva verket är den en av de mest resurshungriga energiomvandlingarna, på grund av hur mycket hårdvara som behövs för vindsnurrorna i kombination med deras låga effektivitet, dåliga tillgänglighet, stora behov av infrastruktur och korta tekniska livslängd (det är ju liksom allt detta som förklarar den höga kostnaden, om den verkligen vore ”förnybar” skulle den vara mindre dyr).
Priset på el kommer aldrig att bli billigare för konsumenten. Det enda som blir bättre med andra energislag är vinsterna för producenten. Ju lägre pris för att göra elen, desto större vinst för elbolaget. Om jag energieffektiviserar mitt hus, eller om vi alla gör det så blir det i slutändan ingen större skillnad på vad elen kostar. Att påstå att elen blir billigare på sommaren är ju också barockt, vem använder mycket el då??? Inte jag iaf, det är på vintern jag vill ha billig el för att värma upp mitt hus. Hitills har ingen lösning att lagra el på sommaren för vinterns behov kommit fram, och då kan vi nog räkna med att elen blir, ja just det gott folk, ni gissade rätt, DYRARE….
Nere ’down under’ brottas folk oxo med vkv-maffian och här ett radioinslag i temat, värt att lyssna till (även om ’oz-dialekten’ kan vara lite svår att hänga med i… 😉 ) :
Länk:
http://www.2gb.com/audioplayer/7551
Mvh/TJ
Varifrån kommer infon den kortare livslängden på snurrorna?
Det är ju en väsentlig skillnad för kostnaden om det stämmer.
http://www.thegwpf.org/wear-tear-hits-wind-farm-output-economic-lifetime/
http://hockeyschtick.blogspot.se/2013/02/cloudsaerosols-control-climate-not-man.html
The Hockeyschtick äger! Vilken koll de har på allt som publiceras!
http://www.thegwpf.org/offshore-windmills-break-matches/
Tack Peter. Mycket intressant.
Låter som om Vindkrafttornstillverkarna är inkompetenta, och bara har placerat ut samma konstruktioner i haven som på land.
Allt verkar värre än man trott, ja
”Med förväntade tillskott till produktionskapaciteten kan priset hamna på 25 dollar år 2010, knappt hälften jämfört med i dag.”
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/priset-pa-olja-halverat-2010_438143.svd
Med ditt namn ansvarar du för debattartikeln i Ny Teknik och det dokument som producerats av KVA.
Referensen, till en konsult som bedriver opinionsarbete, verkar (ännu?) inte vara tillgänglig.
Beträffande Ferrolegeringar i Trollhättan som lades ner 1986 kan man läsa på Wikipedia. (inget om elpriser)
”Smältverken var inte längre så beroende av lågkolat ferrokrom i sin tillverkning av rostfritt stål utan klarade sig utmärkt med högkolat ferrokrom, till nackdel för Ferrolegeringar.”
” En del hävdar att Ferrolegeringar offrades till förmån för sin systeranläggning Elektrowerk Weisweiler i Weisweiler i dåvarande Västtyskland. Västtyskland hade mildare miljökrav och legeringsverket låg även inom EG vilket tros har underlättat en hel del.”
Så kom det efterfrågade dokumentet från Jonas Unger.
Som jag misstänkte så är bilden av nedläggningar komplicerad och kan i de flesta fall inte härledas till elpriset.
Sammanställningen är mycket intressant för den som är intresserad av processindustri.
Jag får alltid en kick av rykande skorstenar.
(Jag vet allt om hur man fixar ”clean stacks”)
The Climate Scam