Vi kallas klimatförnekare …

galileo-science-is-settled

Göran Wickström har lyckats få in en artikel i Nerikes Allehanda som är mycket läsvärd. Här följer några citat. Artikeln i sin helhet finns tillgänglig här.

Många kallar alla oss för klimatförnekare som inte tror på att vi bara har 10 år på oss att rädda vår civilisation från dess undergång eller att stora delar av jorden kommer att översvämmas och bli obeboelig…

Vi har en temperaturökning och den ligger för närvarande på cirka 0,13 grad/decennium, det vill säga cirka 1 grad till år 2100. Inget pekar på de 3-10 grader som hotas med. Vi har haft motsvarande temperaturökningar många gånger förr, opåverkat av fossilt koldioxid, det vill säga med naturliga bakomliggande orsaker. Senast under 1930-talet …

Man hotar med att havet kommer stiga 3-10 meter fram till sekelskiftet. Havsnivån stiger med stabila cirka 2 mm/år sedan mycket lång tid tillbaka….

Vi får se ensamma isbjörnar på isflak och som påstås vara utdöende …

Det visas skorstenar med rök som nästan alltid är ofarlig vattenånga….

Vi får höra att korallerna håller på att dö ut….

Man påstår att bränderna ökar liksom stormar och tyfoner. …

Man påstår att öknarna breder ut sig när det är tvärtom att de minskar …

De forskare som inte håller med om klimathoten är tusentals, bland andra hundratals i IPCCs nät av forskare som hoppat av i protest mot de politiskt formulerade sammanfattningarna som inte stämmer med forskarnas rapporter…

 
Mitt engagemang i dessa frågor handlar om att man i onödan och oseriöst skrämmer både vuxna och barn till att få ångest. I Sverige satsas dessutom varje år många miljarder i verkningslösa klimatåtgärder som i stället kunde satsas på viktiga miljöproblem, fattigpensionärer och att få bort sjukhusköer.
Göran Wickström

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse Forss

  För en dryg vecka sedan gästades vår rotaryklubb av Mikael Tjernström. Han är professor i meteorologi och talade om klimatförändringarna. Han forskar på Arktis och deltog i senaste Oden-forskningsresan.
  Han inledde med att visa följande bild (bild1). (Bilderna finns i mitt Fb-inlägg vars adress finns nedan).

  Nja, han visade en annan bild som startar 1979, vid den övre röda cirkeln. När jag frågade om han inte hade hela bilden, dvs den som nu visas, svarade han att satellitmätningarna inleddes 1979 och att graferna dessförinnan inte är trovärdiga. Men det stämmer inte. Hela bilden kommer från IPCC första rapport 1990 och den baseras på satellitdata redan från 1973.
  Han visade också en temperaturgraf som kom från HadCRUT4. Den såg ut så här ungefär (bild 2). Men den slutade med en spets upp i skyn, så troligen slutade den 2016. Jag påpekade att Climate Research Unit:s forskare var huvudpersoner i Climategate 2009 då allt forskningsfusk avslöjades via deras egna mail som i stor mängd hamnat på en server i Omsk. Tjernström låtsades ingenting om denna skandal.
  HadCRUT:s diagram bygger på temperaturmätningar med termometer. Man kan undra varför han inte föredrar satellitmätningar. Här kommer en sådan, och sträcker sig fram till februari i år. (bild 3)
  Här ser vi att temperaturen inte stigit sedan 1998. Den största fördelen med satellit är att den mäter temperaturen över hela jordklotet vilket naturligtvis ökar noggrannheten högst avsevärt. 71 procent av jorden består av hav och den delen kommer inte med vid vanliga temperaturmätningar.
  Att välja data utifrån de önskemål man har som forskare kallas cherrypicking, och är det ömkligaste en forskare kan ägna sig åt. Ja, man diskvalificerar sig själv när man ägnar sig åt det. Trots att Tjernström ägnar sig åt denna ömklighet blev han professor. Eller kanske tack vare.
  Förra året kom ett upprop från Lantbruksuniversitetets samtliga forskare, drygt 400 personer. Där berättade man att 2018 års torka och missväxt skulle bli två till tre gånger vanligare än tidigare. Man förklarade inte vad man baserade uttalandet på. Däremot glömde man att berätta om 2019 års rekordskördar trots att dessa redovisats långt före uppropet. Hur ska man kunna lita på forskning från Ulltuna? För att lantbruksuniversitetets forskningsresultat ska kunna tas på allvar ser jag inget annat alternativ än att man byter ut hela forskningsstaben.

  https://www.facebook.com/lasse.forss.3?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARCN3xATsaduaqrTJH0o8MqmQW7wg9ZUBb7ovz1K0J35NuXOzoD7coe9qKEta_40Gy1H7NsMgBPkhgBu&hc_ref=ARRBpzuC_Gc4QatobscS8C53bbci67H0lirkzoC5OI2ouzV0giN0-i4V9IMh2tPuy8s&fref=nf

 2. Ann lh

  Bra Göran Wickström!
  Hoppas på många positiva kommentarer i tidningen!

 3. Lasse

  Utmärkt Göran W
  Men det stämmer inte att havsnivån stiger med stabila 2 mm per år.
  Det finns en periodicitet. En periodicitet som misstolkas emellanåt-dvs när ökningen ökar 🙂
  #1 Mikael Tjernström brukar vara i radio och prata klimat. Vad han sällan talat om är Arktis-speciellt inte efter Odens expedition (Kaptenen tyckte isen var i tillväxt och besättningen såg inte solen på hela tiden)
  Märkligt tyst från Mosaic projektet. Isen varierar också! Men lärdomen därifrån är att isen som kallas flerårsis i själva verket byts ut varje år. Båten ligger där de trodde de skulle ligga i augusti, dvs i slutet av smältperioden.

 4. Det där tycker jag var en väldigt bra sammanfattning av iaf mina åsikter och tankar kring klimatalarmism och klimatförändringar. Speciellt slutklämmen håller jag fullständigt med om. Vi skulle kunna använda våra pengar till saker som vi vet är problem och som vi kan göra något åt.

 5. latoba

  Mycket bra inlägg i NA. Borde skickas till alla tidningar.

 6. Gunnar E

  ”Det visas skorstenar med rök som nästan alltid är ofarlig vattenånga. Koldioxiden, som är en livsviktig gas, är osynlig,”
  Även vattenånga är osynlig. Det man ser är vatten, dvs moln.

 7. Ulf

  Bra!

 8. Ivar Andersson

  #6 Gunnar E
  ”Det visas skorstenar med rök som nästan alltid är ofarlig vattenånga. Koldioxiden, som är en livsviktig gas, är osynlig,” Jag brukar kalla det du ser för kondenserad vattenånga.

 9. Göran

  År 1981 skrev WWF i en svensk tidning att det fanns 11.000 isbjörnar, att de inte hotades av utrotning och att jakt på dem kunde tillåtas. Idag år 2020 annonserar WWF om att de behöver pengar för att rädda isbjörnarna som hotas av utrotning trots att det idag finns mellan 45.000 och 52.000 isbjörnar.

 10. Fredrik S

  På tal om NGO’er, för den som känner sig hågad så söker Greenpeace söker ny klimatexpert.

  Goda kunskaper i civil olydnad efterfrågas samt ev examen i någon naturvetenskap etc.

  Den som dessutom anger trädkramning som fritidsintresse kanske kanske kan förhandla till sig en tjänstebil också?

  https://www.greenpeace.org/sweden/jobb/6357/ar-du-var-nya-klimatexpert/

 11. Gunnar Strandell

  Fredrik S #10
  Tack för den!
  Jag tycker att jag uppfyller de flesta av deras önskemål/krav men känner mig handikappad av att jag I hela mitt yrkesliv jobbat med liknande uppgifter för att effektivisa byggnadsgrundläggning, mineralutvinning och transporter för mänsklighetens bästa. Det känns som att det finns en skillnad i värderingar och arbetsmetod som gör att jag inte riktigt passar in. 😉

 12. Fredrik S

  Gunnar Strandell #11

  He he, ja, så är det nog, jag skulle nog få balansera lite på gränsen till oärlighet på ev intervju måste jag erkänna.

  Men fint med kontor på Rosenlundsgatan dock . Lite lockande att kunna slinka ner till Eriksdalshallen och se på när Hammarby får stryk i handboll efter jobbet.