Brev från CLINTEL med anledning av COVID-19-pandemin

 

clientel

Den världsomspännande klimatrealistiska organisationen Clintel, vars deklaration hittills stöds av 840 forskare och professionella inom klimatområdet, publicerar här ett brev till världens beslutsfattare.

 

Open Letter from CLINTEL to World leaders: “Fight virus not carbon”

The Hague, March 23, 2020
Professor Guus Berkhout
President of CLINTEL
guus.berkhout@clintelgroup.org

Ers Excellenser

LEKTION I ÖDMJUKHET – OFÖRUTSÄGBARA NATURKRAFTER FÖRÄNDRAR VÄRLDEN

Världen är mitt uppe i en allvarlig hälsokris. Idag möter världens människor en verklig nödsituation – en hälsokris i form av COVID-19-pandemin. Människor behöver en inspirerande berättelse som lovar dem en hoppfull framtid. I dag är det till exempel helt olämpligt att en multimiljarddollar Green New Deal fokuserad på klimatet fortfarande är på dagordningen för ledare som Antonio Guterres i FN och Frans Timmermans i EU.

Ers excellenser, jämfört med COVID-19 är klimatförändringar är ett icke-problem! Det är baserat på datormodeller som förutspår klimatet långt in i framtiden. I den nuvarande akuta hälsokrisen så bör dock er uppmärksamhet vara på människors behov idag! Snälla, fortsätt inte att driva era ambitioner om nollkoldioxidutsläpp under en tid då världen hanterar en dödlig global kris. Ja, det finns en nödsituation, men det är inte klimatet.

Medan modiga läkare och sjuksköterskor räddar många liv, bör klimatalarmister och klimatkritiker sluta slåss, gå vidare och arbeta tillsammans mot detta dödliga virus. Under denna svåra tid passar ödmjukhet oss alla. Världsledare, snälla visa oss vägen! Som ett allra första steg måste utsedda Green New Deal-pengar omdirigeras och investeras i ett betydligt bättre globalt hälsosystem. Uteslut inte kritiska yrkesverksamma i en sådan förbättringsprocess. Historien visar att en pandemi som COVID-19 kommer att hända igen. Åtminstone måste vi vara bättre förberedda.

ETT NOLLUTSLÄPP AV VÄXTHUSGASER ÄR OMÖJLIGT OCH INTE ÖNSKVÄRT

De senaste 150 åren visar att billig och pålitlig energi är nyckeln till folkhälsa, sanitet, utbildning och välstånd. De senaste 150 åren visar också att mer koldioxid är fördelaktigt för naturen, gör jorden grönare och ökar avkastningen av grödor. Varför ignorerar världsledare dessa hårda fakta? Varför gör världsledare det motsatta med sin Green New Deal och sänker livskvaliteten genom att tvinga på sina medborgare dyra och tvivelaktiga energiförsörjningstekniker?

COVID-19 OCH EN FORTSATT POLITIK FÖR NOLLUTSLÄPP ETT ALLVARLIGT HOT MOT MÄNSKLIGHETEN

Idag måste miljarder offentliga pengar spenderas för att undvika masskonkurser och för att få ekonomin på fötterna igen efter att vi har lämnat COVID-19-pandemin bakom oss. CLINTELs bestämda råd till världsledarna är: ”För att rädda den globala ekonomin öka inte statsskulden ytterligare. Använd istället de pengar som är avsedda för er dyra Green New Deal till människors och samhällets nuvarande behov. Kalla det COVID-19 ÅTERHÄMTNINGSPLAN. Var medveten om att i dagens kris är den eftersträvade CO2-minskningen mycket kontraproduktiv! ”

CLINTELS RÅD FÖR FRAMTIDEN – BEKÄMPA VIRUS INTE KOLDIOXID

Världen rör sig mot en öppen global ekonomi på tio miljarder människor. Viktiga investeringar i ett globalt hälsosystem som gör all pandemi mindre katastrofalt måste prioriteras högt. Med tanke på COVID-19 bör klimatalarmister och klimatkritiker erkänna att den globala uppvärmningen är ett icke-problem. Sluta därför slåss, gå vidare och arbeta tillsammans mot det dödliga viruset. I denna tuffa kamp behöver vi varandra!

Ers excellenser, visa ansvar gentemot folket och sluta omedelbart med Green New Deal-planerna. Dessa planer skulle driva den globala ekonomin till en ännu djupare lågkonjunktur. Snälla, spendera inte miljarder dollar på att subventionera tvivelaktiga tekniker med låga koldioxidutsläpp och stora avskogningsprojekt för biobränsle medan tusentals dör. Använd dessa miljarder dollar för att förbättra det globala hälsosystemet på vår planet. I CLINTEL: s COVID-19 ÅTERHÄMTNINGSPLAN föreslår vi också att emittera obligationer för att investera i ett övergripande övervakningssystem som informerar experter om tidiga förändringar i grupphälsa över hela världen.

Yours sincerely, CLINTEL’s ambassadors,

Nobel Laureate Professor Ivar Giaever         Norway/USA
Professor Guus Berkhout                                  The Netherlands
Professor Reynald Du Berger                          French speaking Canada
Terry Dunleavy                                                   New Zealand
Viv Forbes                                                            Australia
Professor Jeffrey Foss                                        English speaking Canada
Jens Morton Hansen                                          Denmark
Morten Jødal                                                       Norway
Professor Demetris Koutsoyiannes               Greece
Rob Lemeire                                                        Dutch speaking Belgium
Professor Richard Lindzen                              USA
Professor Henri A. Masson                                 French speaking Belgium
Professor Ingemar Nordin                              Sweden
Jim O’Brien                                                          Republic of Ireland
Professor Ian Plimer                                        Australia
Douglas Pollock                                                Chile
Professor Alberto Prestininzi                          Italy
Professor Benoît Rittaud                                France
Dr. Thiago Maia                                                Brasil
Professor Fritz Vahrenholt                            Germany
The Viscount Monckton of Brenchley         United Kingdom

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det är trängsel på bussarna i Stockholm. Folkhälsomyndigheten bestämmer att det på restauranger och caféer ska hållas avstånd. Varför säger dom ingenting om trängseln på bussarna. Kan det bero på att alternativet är att transportera sig med bil. Och eftersom koldioxiden är samtidens värsta farsot enligt MP så övertrumfar det coronaviruset. Fyraprocentpartiet regerar.

 2. Ulf

  Svar 1

  Nej det beror på panik och busschaufförerna vågar inte gå till jobbet.

 3. Ulf

  Bra skrivet men kommer de att läsa detta?

 4. Jan

  #1 Daniel Wiklund

  Jag ser fram emot att regeringen kommer med uppmaning att alla som har möjlighet att köra bil skall gör det istället för att åka kollektivt. Men det är säkert omöjligt så länge MP sitter i regeringen.

 5. Lasse

  Utmärkt Ingemar!
  Undrar om nedsläckningen lockar fram lite hyllningar av det gamla livet eller vi går mot det enkla livet.
  Många excesser går att undvara men det är många som lever på det.

  Klimatkarusellen drabbas hårt, när olika möten inte kan ske IRL.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7437405

  Att mäta och äga statistiken har väl aldrig varit mer relativt än idag. Hoppas fler inser att siffror behöver granskas-även de som kommer från alarmister.

 6. Ingemar Nordin

  Ulf #3,

  Det är inte säkert att de kommer att läsa brevet. Men det är en del i den opinion som nu börjar växa fram världen över. Varför slänga hundratals miljarder på ett påstått ”problem” när det finns ett konkret och riktigt hälsoproblem att ta fatt i?

  Brevet har dessutom en klar vetenskaplig auktoritet och det kommer att diarieföras både hos EU och hos FN. De politiker som nu kanske vågar framföra denna synpunkt kan hänvisa till detta brev som stöd.

 7. Carin S

  Vem törs göra första pudeln och säga att vi hade fel?
  Vem törs säga att vi lagt miljartes pengar på fel saker?
  Vem törs vara den budbärare som kommer bli skjuten?

  Tyvärr sitter F…n i båten och jag tror att den kommer ros i land, men förhoppningsvis till en lägre kostnad om man kan smita undan sina gröna deals.

 8. Bra initiativ av CLINTEL. Vilka svenska beslutsfattare får brevet?

 9. Rolf Mellberg

  Att som läkare eller som tjänsteman på en myndighet fatta ett beslut som innefattar en liten risk att någon ska ta skada eller t.o.m. dö måste var mycket svårt.

  Men att låta bli att agera och därigenom orsaka att väldigt många kommer att dö är mycket lättare. Risken att bli ställd till svars är då försumbar.

  Jag är rätt säker på att Kina och Sydkorea har tagit flera beslut under Corona krisen där man tagit vissa risker men lyckats väldigt väl medan vi i västerlandet är helt handlingsförlamade av arvet efter Frances Oldham Kelsey. Detta står nu många länder dyrt, snart kanske även vårt land.

  Jag vill här slå ett slag för klorokin, ett enormt berövat läkemedel som just nu skulle kunna spara väldigt många liv, eller i alla fall inte kunde göra någon nämnvärd skada.
  Kanske borde vårdpersonalen ta det i förebyggande syfte, patienter i riskgrupper är annars främsta målgrupp.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2020/03/21/nu-satts-hopp-till-malariamedicin-i-varden-av-coronapatienter
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Frances_Oldham_Kelsey

 10. En liten gissning : )
  Jag blir inte förvånad om ett antal ”klimatforskare vid datorskärmar” snart kommer med modeller för smittspridning.

  De måste ju visa att deras kompetens som modellerare av komplicerade system är användbar även om pengar till klimatforskning minskar.

 11. Göran J

  Coronaviruset slår hårt mot bl.a. våra krögare i Sverige men vad gör man åt alla andra ”folksamlingar.”
  Se bifogad bild från en moské i Sverige http://orebromoske.se/wp-content/uploads/2018/11/IMG_0189-700×441.jpg

 12. Thorleif

  @1 Daniel Wiklund @ Ulf

  Kunde man inte ha sett detta från början? Drog man in busstrafik främst pga ”chaufförs-strejk”?
  I media lät det väl mest som att det var pga av den frivilliga karantänen? Ta åtminstone bort trängselskatten och kanske även tillfällig sänkning av drivmedelskatterna!

  Vi som åker alpint i alperna och Åre vet varför det smittar mest i en trång kabingondol och i liftköerna. Liksom i de trånga lunchrestaurangerna och barerna under kvällen osv.

  Bra skrivelse till våra världsledare!

 13. Malu

  #11 Göran:
  Du länkar till en bild som enligt adressen (som du inte ens bemödat dig maska) visar hur det såg ut i november 2018…

  Anser du det är objektivt och vetenskapligt?

 14. Ulf

  Svar 6
  Jo man vet aldrig. Plötsligt ser man sina egna käpphästar i tidningen. På tal om vad som egentligen skapar flyktingvågor, inte är klimatet i första hand. Citat DN:

  ”Afrika är på väg att drabbas mycket hårt av effekterna av coronaviruset. Hittills uppskattas kontinenten ha förlorat motsvarande 300 miljarder kronor.

  – På den afrikanska kontinenten bor över en miljard människor och över 400 miljoner beräknas leva i fattigdom – de kommer att drabbas oerhört hårt när deras arbeten försvinner, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi på Karolinska institutet.”

 15. Fredrik S

  Malu #13

  Tja, hade han länkat till svenska kyrkan så hade bilden varit svartvit för att åtminstone visa halvfullt.

 16. Göran J

  Malu #13
  Objektivt, Ja det är verkligheten som beskrivs på bilden november 2018 hur det ser ut idag vet jag inte eftersom jag aldrig varit i en Moské och inte heller har för avsikt att besöka en. Varför skulle jag som du uttrycker dig ”som du inte ens bemödat dig maska”.

  Vetenskapligt, nej och det var inte heller min avsikt. Bara visa vilka problem vi står inför med olika former av religion.
  Att samla många människor på relativt liten yta är inget som applåderas från våra hälsomyndigheter och det bör även gälla islam.

 17. Bo One

  Oj, så dumt PR-mässigt av Clintel-gruppen att börja uttala sig om coronan, som inte alls hör till dess bord. Nu blev det en naiv vädjan till ”världens ledare” om att göra si eller så i besserwisser-stil med div. amatörmässiga jämförelser mellan två vitt skilda saker, klimat och coronan. Det gör inte ett seriöst intryck. Underminerar den auktoritet som gruppen skaffat sig i klimatfrågan, som ju är dess specialitet. Clintel borde absolut ha hållit sig vid sin läst

 18. Malu

  #16 Göran – Så det du menade var med andra ord – jag hoppas att samtliga religiösa samfund följer de riktlinjer som folkhälsomyndigheten rekommenderar med avseende på folksamlingar?

  Jag hade fortfarande inte förstått vad det hade att göra med Clintels brev, men det hade i alla fall inte kunnat misstolkas som ett försök att med en gammal bild göra gällande att det är ”dagens sanning”. Jag ber om ursäkt om jag gjorde en felaktig tolkning, men budskapet var i mitt tycke diffust.

  En snabb sökning visar på att de flesta gudstjänster inom samtliga religioner verkar ställas in/hållas i begränsad omfattning.

  #15 Fredrik S – mycket fyndigt, uppskattas 🙂

  On Topic: Bra skrivelse, men jag tror tyvärr att den våg av ”positiva bilder” kring att naturen ”tar tillbaka städerna” kommer att användas för att påvisa att den enda lösningen på ”klimatkrisen” är att ta oss tillbaka till medeltiden (eller ännu längre bakåt).

 19. Fredrik S

  Läste idag att Länsstyrelsen ska ta ett krafttag och gå ut med information till moskeer på och kulturföreningar om Corona.

  De kör så det ryker, byråkraterna.

 20. Ulf

  Svar 17

  Nu har du väl ändå inte läst ordentligt? Något sådant som du beskriver finns inte alls i texten.

 21. Ingemar Nordin

  BoOne #17,

  Jag håller med Ulf ovan. På vad sätt skulle Clintel uttala sig som experter på Corona? Det brevet säger är att de åtgärder som satsas på en meningslös klimatpolitik bör slussas över till bekämpningen av existerande, och ev. framtida, pandemier. Tycker du att det är fel?

 22. Gunnar Strandell

  Sten Kaijser #10
  Klimatmodellerares ”kompetens” och inkomst bygger på att måla upp skräckscenarier som kan användas för att skapa panik. Jag tror inte att deras tjänster är välkomna just nu.

 23. Ulrik T

  ANg modeller https://omni.se/analys-alla-modeller-har-fel-vissa-ar-anvandbara/a/1npMkl

 24. Bo One

  #21
  Clintels stora förtjänst har varit att en stor global grupp mycket meriterade vetenskapsmän framfört sina betänkligheter mot den gällande klimatdoktrinen. Det har varit det effektivaste motmedlet hittills mot ”vetenskapen är enig”- påståendet och 97-procentsdogmen. Clintels trovärdighet förutsätter att man uttalar sig stramt, sakligt och vetenskapligt.

  Så är inte fallet med den senaste appellen, som tyvärr är naivt formulerad och skakig i motiveringarna. (Varför i fridens namn ska resurser som öronmärkts för klimatet nu öronmärkas för coronan? Klimatsatsningarna borde underkastas ny granskning. Coronan bör bekämpas med adekvata medel. Något samband är svårt att se.)

  Med vädjande av detta slag reduceras Clintel till en aktivistgrupp bland många i st f att ha den unika ställningen av vetenskaplig auktoritet.

 25. Ingemar Nordin

  Bo One #24,

  OK. Whatever. Läs inte brevet då.