Coronakris och sedan?

I förra helgens DN (21/3) refererade journalisten Martin Gelin från en intervju med författaren och historikern Jared Diamond. Diamond har ägnat sitt yrkesliv åt att visa hur epidemier, krig och katastrofer ritar om vår världskarta. I slutet av artikeln skriver Gelin att J. Diamond anser att ”oron över coronaviruset givetvis är befogad, men poängterar att det värsta hotet mot mänskligheten fortfarande är klimatkrisen.”

grupptänk 5

J. Diamond är inte den enda från den så kallade kultureliten, som i kraft av sitt kändisskap leker klimatexpert och nu verkar det som att allt fler från den kategorin måste uttala sig om den pågående Coronaepidemin och om den så kallade klimatkrisen i ett svep. Varför det är så, kan och bör man nog titta närmare på.

¤¤¤

Veckans TWTW inleds med artikeln Fiasco in the Making?, där epidemiologen John Ioannidis på Stanforduniversitetet får komma till tals.

http://www.sepp.org/twtwfiles/2020/TWTW%203-21-20.pdf

J. Ioannidis efterlyser pålitliga data för att vi på bästa sätt ska kunna möta den epidemi som viruset SARS-CoV-2 (Covid-19) har fört med sig.

Brutala motangrepp har genomförts i många länder, men hur kan politikerna veta om åtgärderna gör mer gott än ont? Vi har inte tillräckligt med nödvändig information för att fatta väl övertänkta beslut.

De data som finns över hur många som är infekterade och om hur epidemin utvecklas är ytterligt osäkra. Tre månader efter det att utbrottet uppstod saknar de flesta länder möjlighet att masstesta och inte något land har tillförlitliga data om utbredningen av detta virus i hela befolkningen. De begränsande möjligheterna att testa innebär att en del dödsfall och troligen en övervägande majoritet av Covid-19 infektionerna inte har upptäckts. De som testats är dessutom i hög utsträckning de med allvarliga symptom och ett tragiskt slut. Det medför en enorm osäkerhet kring risken att dö av denna epidemi.

Den enda situation där en hel och sluten population testats var på kryssningsfartyget Diamond Princess, som sattes i karantän. Dödligheten där blev 1 % (7 döda av 700), men det var i huvudsak äldre personer med okänd frekvens av riskfyllda kroniska sjukdomar och att bygga på detta enstaka fall med alltför lite data är inte särskilt trovärdigt.

Om antalet dödsfall ligger under 0.05 % i hela populationen är det lägre än under en säsongsinfluensa. I det läget är stängning av samhället med alla dess enorma sociala och ekonomiska konsekvenser irrationellt. J. Iioannidis tar upp liknelsen med om elefant blir attackerad av en huskatt och frustrerad rusar utför ett stup och dör.

Avsnittet slutar: ”Om vi bestämmer oss för att hoppa utför stupet behöver vi data, som kan ge information om det rationella i det och om möjligheten att tryggt landa någonstans.

grupptryck 3

J. Iioannidis pekar på behovet av pålitligt underlag för att möta Covid-19 och TWTW skriver vidare om Two Crises?. Det handlar om Coronakrisen och den så kallade klimatkrisen.

När det gäller klimatet har vi fyrtio års erfarenhet och data för att möta vad FN kallar klimatkris.

När Obamaadministrationens EPA deklarerade att CO2 hotar människans hälsa och välstånd (Endangerment Finding) ignorerade de bästa tillgängliga data.

När UNFCCC deklarerade klimatkris ignorerade de bästa tillgängliga data.

TWTW skriver vidare att det är svårt att finna en passande term för att beskriva dessa organisationer, som avsiktligt vilseleder allmänheten. Redan nu finns det många klimathotsaktivister, som förespråkar att samhällets mobilisering inför Covid-19 ska bli förebild för att mobilisera inför klimatkrisen.

Men!

Problemet vid Covid-19 är frånvaron av pålitliga fakta.

Problemet med den så kallade klimatkrisen är att regeringar frivilligt ignorerar pålitliga fakta.

¤¤¤

Den så kallade kultureliten och MSM hejar, som så ofta, på mot stupet, styrd av försiktighetsprincipen och grupptänk, men var vill de att vi ska landa?

Redan nu finns det många klimathotsaktivister, som förespråkar att samhällets mobilisering inför Covid-19 ska bli förebild för att mobilisera inför klimatkrisen”.

Ann Löfving-Henriksson

Länkar:

http://www.thegwpf.com/we-mustnt-let-green-lobbyists-use-coronavirus-to-turn-us-back-into-the-sick-man-of-europe/

https://www.thegwpf.com/u-s-democrats-block-covid-19-rescue-package-over-renewable-subsidies/

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  Intressant med skillnaderna i Coronadebatten jämfört med klimatdebatten.
  Angående olika vetenskapsmäns och kvinnors synpunkter på myndigheternas hantering a epidemin i Sverige så säger Sten Linnarsson, professor i molekylär systembiologi på Karolinska institutet till DN att:
  Sedan är det så att en riktig forskare argumenterar inte utifrån auktoritet och titlar utan vi argumenterar utifrån vetenskapligt underlag, men det finns inte här.</i)

  Detta är ju helt korrekt. Detta är hur vetenskap ska fungera. Detta är hur vetenskap fungerar, för det mesta.

  Varför då acceptera de totalt korkade argumenten att "vetenskapen angående CAGW är fastlagd" ? och dessutom baserat på det ännu sämre 97%-konsensusargumentet?

  Hoppas att världen vaknar.

  Här är länken till artikeln:
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/forskare-i-upprop-till-regeringen/

 2. S. Andersson

  Energileverantören Telge Energi säger sig numera veta att den siffran stigit till 100%. Alla forskare, inte ett enda undantag, är nu eniga.

 3. Patrik

  #2
  Telge och många andra elbolag har ju en konstig marknadsföring av miljövänligt. Jag röstade nyligen med fötterna och bytte leverantör till Kärnfullt future/energi som endast säljer kärnkraft el.

 4. Daniel Wiklund

  Tack för en intressant tråd. Ser på nyheterna just nu. Journalisterna på SVT (vars jobb inte hotas av corona krisen) eldar på, allt blir värre och värre, dom redovisar dödsfallen minut för minut. Krösamajorna har bråda dagar just nu. Jag känner fortfarande ingen som är sjuk i corona. Har tre barn och åtta barnbarn i Stockholm. Peppar peppar ta i trä.

 5. Evert Andersson

  Magdalena Andersson i TV4 Nyhetsmorgon förklarade att vi också måste tänka på att vi har pengar kvar till gröna investeringar och hållbar omställning när coronan blåst över. Det känns ju tryggt att pandemin inte ruckar på så viktiga saker 🙁 🙁
  Det största hotet efter krisen är att slussarna till pensionsfondernas pengar öppnas när andra pengar är slut. Öppnas ännu mer menar jag.

 6. Jojje

  Angående SARSCoV-2.
  https://www.hbl.fi/artikel/farsk-italiensk-forskning-hittills-har-nastan-bara-aldre-dott-i-covid-19/

 7. Daniel Wiklund

  Det är märkligt att ett virus som mäts i nanometer kan slå omkull hela världen. På kort tid dessutom. Nåt för en invasionsstyrka från en främmande planet att tänka på. Spanjorernas framgångar i Nordamerika berodde delvis på dom dödsbringande mikroberna dom hade med sig. Dom mikrober som vi människor fått från tamdjuren.

 8. elias

  Jag känner heller fortfarande ingen som har Corona insjuknat

 9. Guy

  I dag uttalade sig en finsk eu politiker på liknande sätt om corona- kontra ”klimatkrisen”. (mina sitationstecken), Jag finner det konstigt att dom inte beaktar tidsperspektivet alls. Coronapandemin behöver snabba beslut för tidsfönstret är 6 – 12 månader, gissningsvis. Gjorda besluts kvalitet tål säkert diskuteras. Däremot har klimatet ett tidsfönster på 30 – 1000 år. Det ger alla mjligheter till eftertänkta beslut om vad göra, hur göra, när göra eller låta bli att göra. Som första måste man börja skilja på miljö och klimat.

 10. Guy

  Daniel Wiklund # 7

  Minns H.G. Wells världarnas krig. Det var visst våra bussiga bakterier som vann kriget åt oss.
  Man kan fråga sig vem som är mäktigast på jorden? Bakterierna eller människan.

 11. Håkan

  #6 Jojje

  Ur samma italienska studie kan man också läsa att 52% av de avlidna stod på ACE-1 eller ARB, två vanliga blodtrycksmediciner. Frågan bör ställas om det är blodtrycket eller blodtrycksmedicinen som är det största problemet för de smittade.

  ”Before hospitalization, 36% of COVID-19 positive deceased patients followed ACE-inhibitor therapy and 16% angiotensin receptor blockers-ARBs therapy. This information can be underestimated because data on drug treatment before admission were not always described in the chart.”

 12. Ann lh

  # 6 Jojje, Stort Tack för en mycket intressant artikel!

 13. Sören G

  Man undrar vad det är för ett hot som man larmar om när det gäller klimatet. Ingenting har hänt fast det blivit 1 grad varmare sedan mitten av 1800-talet då Lilla Istiden anses ha slutat. Då var det svält och missväxt, medan människorna har det bättre nu, vilket vi har det något mildare klimatet och också den högre koldioxidhalten att tacka. Haven stiger bara några mm/år vilket ger god tid för anpassning. Extrema väderhändelser har inte heller blivit vanligare.

 14. Rale

  Corona killed the Green Blob!

 15. Lasse

  Det är makten över siffrorna som avgör utfallet.
  Vilka siffror kan vi lita på och vad säger de?
  Det kan vara klokt att syna olika rapporter och domedagsprognoser. Nu har vi kort fokus på smittade och döda över världen, samt utfall av olika strategier. Facit kommer successivt.
  Dimond Princess är ett exempel där alla testats.
  https://wattsupwiththat.com/2020/03/25/covid-19-updated-data-implies-that-uk-modelling-hugely-overestimates-the-expected-death-rates-from-infection/

  Vi klimatskeptiker är tydligen också mindre alarmistiska när det gäller viruset-kanske baserat på fakta som ovan!

 16. Jojje

  Det är tragiskt att folk dör, men för mig tar udden av hysterin och alla rykten som florerar.
  Fler rapporter som vissar på samma sak kommer säkert, om att det är väldigt åldersrelaterat/underliggande sjukdomsrelaterat och faktiskt könsrelaterat innan 90års ålder. Har för mig att det från China kom sådana rapporter tidigt, angående ålder.
  Nu borde det gå att styra om hur det behöver hanteras. Alla under 50år tillbaks till arbete om man inte är riskgrupp, 50-59 får välja mindre utsatt plats om de vill. 60år och uppåt, jobbar från mindre utsatt plats om man har sådan yrke att det går(annars ”sjukskriven”). Alla i riksgrupper och från 65år får gratis hemkörning av matvaror och medicin mm, fortsätt med tydlig information kring symtom mm.
  Om man jobbar med riskgrupper typ vård kräver ju lite annat tänk förståss.

 17. Hasse Johansson

  Euro Momo visar ingen ökad dödlighet vecka 11 heller på nationell nivå inom EU. Resultat från vecka 12 kommer troligtvis senare idag

 18. Håkan Bergman

  Vi får se den här blippen i vår historia som en läxa. När allt har lugnat ner sig kommer det att finnas massor av statistik att gräva i, och tack gode gud för att länder har agerat så olika, det kommer att ge oss mycket mera information än om alla hade agerat likadant. Så värst många döda jämfört med andra år lär det inte bli, döden är alltid med oss. Att blippen är global och så samtidig över hela globen ger också extra information, liksom det faktum att vår del av världen välsignats med en ovanligt mild vinter månaderna innan viruset nådde oss, hur många dödsfall har köats upp pga det? För vi vet att kyla dödar, eller hur?
  På senare år har vi gamlingar fått höra att vi nog klarar av att arbeta till 75, ni kommer väl ihåg det? Nu är vi bara till besvär och bör låsas in.

  Fä dör,

  fränder dör,

  en dag dör också du.

  Ett vet jag

  som aldrig dör:

  domen över den döde.

 19. Håkan Bergman

  Intressant ledare i DN om läget i SL-land.
  https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-dumsnalheten-aventyrar-folkhalsan/
  ’Folkhälsomyndigheten har uttryckt bestörtning över situationen. Och på Facebook röt det moderata trafikborgarrådet Kristoffer Tamsons åt SL: ”Kör allt ni kan, så mycket ni kan. Det är en order.” ’
  Undrar efter vilka kriterier man går när man utnämner trafiklandstingsråd här i SL-land?

 20. Jan

  Kultureliten är experter som behärskar alla områden som inga andra. Det kan vara naturvetenskap med medicin, klimat, biologi osv. De ledande energiexpertisen står de för och ekonomi begriper de bättre än andra. Listan kan göras mycket längre.

  Vi skall vara lyckliga att vi har en elit som kultureliten som är de ledande experterna inom samtliga vetenskapliga grenar och allt som berör samhället samtidigt som de erbjudits stort utrymme i massmedia att framföra sina unika expertkunskaper.

 21. Jan

  #19 Håkan Bergman

  Kristoffer Tamson borde uppmana folk att ta bilen. Avskaffa åtminstone temporärt trängselskatten och P-skatten vilket gör det mindre oatraktivt att välja ett transportsätt som inte sprider smittan.

  Angående kriterier. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kristoffer_Tamsons Broiler som vanligt

 22. Ingemar Nordin

  Folk har pengar men allt mindre att köpa, såsom resor, hotell, bio, teater, musikfestivaler, restauranger osv. Det blir mer och mer likt gamla Sovjet där folk hade rubel men inget att köpa. Vi måste hitta bra sätt att konsumera mer!

 23. Elof

  När det gäller Diamond Princess så är det just nu 10 (1.4%) som har avlidit och 15 som fortfarande är allvarligt sjuka. Oklart hur många (om någon) som fått kroniska skador på t.ex. lungorna som följd av sjukdomen. Vad som är glasklart är att utan modern professionell sjukvård stiger dödstalen dramatiskt. Ser vi på Sverige är vi trots att epedimin knappt startat nära vårt kapacitetstak för sjukvård. När skyddsutrustningen tar slut och många inom personalen blir själva blir sjuka sjunker dessutom kapaciteten. Vi saknar också siffror på hur många som kommer att dö pga av sämre/ingen sjukvård för andra åkommor när sjukvården fallerar.

 24. Lasse

  #22 Ingemar N
  Vissa av oss har konsumtionsförmåga men skall idag inte besöka affärerna.
  Vi kommer att återkomma till de affärer som överlever denna period.
  Hur länge de tvingas vara utan oss som kunder vet vi inte idag-1-2 månader?
  Kanske borde vi införa negativ kredit, dvs köp nu och få varan när läget är ändrat.
  Restauranger som inför bokningsavgifter med 30% rabatt om vi bokar idag.
  Utan att blanda in statens kassa borde fler kunna överleva på så sätt.

 25. tty

  #23

  Tilläggas bör dessutom att de allvarligt sjuka amerikanerna från Diamond Express användes som första testgrupp för remdesivir, med tydligen gott resultat.

 26. tty

  Apropå riskgrupper bör man kanske påpeka att mer än var tredje svensk tillhör en eller flera riskgrupper (ålder, hjärt/kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, fetma, KOL/andra lungsjukdomar, njurproblem, försvagat immunsystem etc). Att isolera riskgrupperna innebär därmed i praktiken total lockdown.

 27. Roland Salomonsson

  Vad gäller Corona så måste ordet ”kända” läggas till alla journalistiska uppgifter. Då blir perspektivet annorlunda. Tegnell har haft rätt hela tiden men helt muisslyckats med att förklara vad han BORDE ha förklarat.

  Lyssna även till följande video och få ännu bättre perspektiv!
  https://youtu.be/JnXzGB170GI

 28. Patrik

  Det är ju också intressant att se på hur vi värderar människoliv. På nyheterna hörde jag från en nationalekonom att att i Sverige så brukar man värdera 1 år extra levnde till ca 1 miljon för att göra investeringar i bla trafikmiljön.

  Idag har de som gått bort haft en medelålder på 82 år och gissningsvis underliggande sjukdomar som i Italien. Om det då dör 2000 personer 2 år i förtid i Sverige pga Coronan så skulle det ge en ”kostnad” på 4 miljarder. Dvs en bråkdel av vad nedstängningarna kostar. Det innebär ju också ren krasst att en 82 årig multisjuk av någon anledning har ett mycket högre värde för vårat samhälle än resten av befolkningen.

 29. Håkan Bergman

  Ingemar N. #22
  SvD, vill jag minnas, har haft en serie artiklar om konsumtionskrediter nyligen och det var rätt skrämmande läsning. Dom som sitter på såna krediter och blir arbetslösa lär få det kämpigt framöver. Såna lån är väldigt flexibla idag, man kan välja att betala mindre än planen men då blir räntan därefter. Och det handlar om flera hundra miljarder i krediter.

 30. tty

  #28

  ”På nyheterna hörde jag från en nationalekonom att att i Sverige så brukar man värdera 1 år extra levnde till ca 1 miljon för att göra investeringar i bla trafikmiljön.”

  Den siffran är extremt variabel. När det gäller t ex strålskydd är ett människoliv värt många gånger mer än i trafiken. Irrationellt? Javisst.

 31. Min hustru och jag som är 83 resp 84 håller oss isolerade med undantag för fika på balkongen med utsikt över Mälaren, promenader och en biltur till ICA för att hämta den mat som vi har beställt på nätet.

 32. Ann lh

  # 27 Roland S.
  Om man får tro lite på vad som förmedlas i Ditt youtube-tips dyker frågan om vad-vem-vilka, som är upphovet till den hysteri som sprids runt Covid-19 upp med förnyad kraft.
  Var vill de att vi ska landa efter Covid-19?
  Framförandet var så väl formulerat och nästan njutbart att höra så jag efter ett tag blev lite undrande.

 33. Peter F

  Jag är 69 år. Jag har astma. Jag har i många år oroat mig för de årligt återkommande virusepidemierna. Vaccinerade mig men åkte på två rejäla lunginflammationer bl a säsongen 2017/2018. Corona oroar mig inte mer än de gamla epidemierna, tvärtom mindre. Det som oroar mig är hysterin kring Coronan. Folk borde vara minst lika oroliga för våra årligt återkommande virusepidemier. 17/18 dog 1012 av de registrerade fallen av A-virus (tror jag de kallas) i Sverige. I USA dog 61.000, minst. Då var det ingen hysteri, inget medieintresse, inget intresse från regeringar att ingripa med pengar till drabbade näringsidkare, inga restriktioner. Jag finner ingen annan vettig förklaring än att media hittat en guldkalv som tvingat politikerna mot väggen (i Gretas mening, inte tolkningen i USA). Och stackars Greta är övertygad om att hon haft Corona, men är på bättringsvägen. Gud ske pris. Vad hade annars hänt. Jag tror och hoppas att klimathysterin dör av Coronaviruset.

 34. Det verkar som om det bästa sättet att få nerdödligheten hos Covid-19 är en massiv testning för Sars-cov2.

  Ju fler fall man har ju uppenbarare blir det att riskerna med att bli smittad är kraftigt överdrivna.

 35. #27 Roland S.
  Lyssnade alldeles nyss på videon du länkade till och tror mig känna igen rösten som ”Khan Academy” som har gjort en massa väldigt pedagogisk videos inom snart sagt alla ämnen (har själv använt dem i min undervisning i biokemi m m). Fantastisk bra video, om än kanske lite väl faktafylld. Tack

 36. Ulf

  Svar 5

  Och som vanligt var det väl ingen som frågade henne hur hon ska kunna ha kvar några pengar med 20 procents arbetslöshet och hälften av alla företag är i konkurs? Ganska fantastiskt att vi har en finansminister som tror att statens intäkter kommer ifrån himlen. Och tänk att dumbommen slipper svara på helt självklara frågor. Snacka om inkompetenta journalister.

 37. Ulf

  Svar 33

  Vaccinerade du dig inte mot lunginflammation så gör det istället. Livslångt 70 procentigt skydd.

 38. Ingemar Nordin

  Vi som är 70+ lever farligt. Det har jag alltid hävdat! Alla ni andra tror naturligtvis att ni är odödliga. 🙂
  Skämt åt sido så tror jag att vi äldre tar sådana här saker med ro. Självklart vore det kul att leva till man blir 500, men vi kan i de flesta fall glädja oss ett fullt, yrkesverksamt och intressant liv (jämfört med alla generationer före oss). Som redan Aristoteles menade så är det detta som är livets mening – att kunna blicka bakåt och känna en tillfredsställelse med det liv man åstadkommit för sig själv och andra.

  Att hålla sig undan Corona är inte svårare/lättare än att hålla sig undan alla andra faror här i världen.

 39. Jan

  Det förekommer förhoppningar hos många klimatalarmister att då man kunde stänga ner det moderna samhället för Coronan borde det kunna genomföras lika kraftfulla åtgärder för klimatet. Frågan är dock om inte allmänheten nu har fått en lärdom vilket torftigt liv ett nedstängt modernt samhälle har att erbjuda.

 40. sibbe

  Allt är relativt.
  En lite mera aktiv virus hjälper många regeringspartier,som tävlar runt om i världen om att vara bäst i att sköta sitt valfolk.
  -Jag brukar gå med min (i höst) 90- åriga man till min svägerska, varje dag ca 3 km i väntan på posten som oftast nu för tiden är enbart tidningen. Vi diskuterar sen allt från underskott i kommunens budget som lokaltidningen kallar för svarta hålet, till hur svara hål uppstår i kosmos.
  Jag har fått förresten fått honom att se skeptiskt på den globala uppvärmningsteorin.
  Corona? Bryr han sig inte om. Han handlar sin mat i butiken i princip alla andra tider än de som rekommenderas för människor 70 år/plus, som också jag hör till.
  Och så tror han att den här smittan inte berör honom. Gamla människor dör sa han i morse. !!!
  Månne han lever ännu länge, förhhoppningsvis?
  Nå, ja, allt är relativt. Hos oss i Finland stänger man länsgränser mellan storstadsregionen rund H-fors och övriga Finland. Över påsk förstår sig , så att ingen av det rikare finska folket i huvudstaden kan åka till sina sommarvillor över helgen. Vilket noteras med skadeglädjen av vänster och grönpressen.
  -Tyska Der Spiegel har problem med Trump och valet. Han gör allt fel i Coronakrisen, som man kan göra, men ändå har han övertaget. Biden leder med 60 %, men kan ändå förlora… .
  Och vid Nordpolen sitter besättningen och passagerare fast, på grund av Corona. Norge godkänner inte utbyte av manskapet… Kanske enkelt att sätta på dieselmotorerna och styra hemåt, det är väl ändå inte just något is där? Man kan ju bevisa att Greta har rätt…
  Greta, ja, smittat? Syd om flickan som har sådana föräldrar och deras ”vänner”.
  EU skulle ju samla sina led, och återvända till normalt. Det ser vi just nu med alla gränser stängda. Var och en kokar sin egen soppa i Coronakrisen. I nästa vecka skulle Polen ansluta sig till kolavtalet, men polska regeringen säger nej. Och då faller hela faderullan ihop. Man beslutar inom EU om de flesta saker enhälligt. JAG tror att de flesta staterna är glada över detta.
  EU vill att man förbjuder ”Gülle” naturgödsel från ko och svinavföring, men nu tycks tyska jordbruksministern gå emot Brüssel. Det skulle betyda mist 20 % mindre skördar av t.ex. spannmål om man inte gödlar med ”Gülle”.
  Tyska bönder som också får inkalla sina skördearbetare för t.ex. sparris (aktuellt just nu) och så vidare i året. DE kommer i regel från Östeuropa. Hundratusentals människor kommer över gränsen…
  Som sagt, allt är relativt.

 41. Ulf

  Såhär mitt i detta så fortsätter jag ändå hävda att riskgruppen borde isoleras och sjukvården tillfälligt byggas ut.
  Om riskgruppen blir för stor ja sänk den då. Alla över 75 år istället eller äldre.
  Allt handlar om att plana ut kurvan för att få vård. Tänk på vad det kostat att isolera riskgruppen och utöka sjukvården. Kanske en 100 miljarder? Det vi nu håller på lär kosta minst 3000-4000 miljarder, best case. Det förutsätter dock absolut max nedstängning på 2 månader och en smart finansminister något vi inte har.
  Men många har mycket investerat i denna galenskap så sanningen om hur vi borde ha hanterat detta lär få svårt att tränga igenom.
  En sak bör vi dock kunna vara överens om, tills nästa gång vore det bra med ett system a la Singapore, det får man för några ynka 100 miljoner per år.

 42. Håkan Bergman

  Dagens politiker har förstås insett att väljarna kommer att ställa dom till svars för effekterna av den här epidemin, oavsett utgången, därav villrådigheten och paniken. Men hur skulle det annars kunna vara, lovar man folket att man kan bestämma över klimatet så vore det väl sjutton om man inte ens klarar det här. Förr, innan vi drabbades av demokratin, kunde makten hänvisa till gud och prästen, den senare var mer än välvillig att förklara för allmogen att denna på grund av sitt syndiga leverne inte förtjänade annat än guds straff för detta. Om nåt positivt kan komma av det här så vore det att vi slutar förvänta oss att politiker kan ta ansvar för allt,

 43. Hasse Johansson

  Vintern 2017/2018 25000 döda influensa Tyskland och globalt 1500000 utan att WHO utropade Pandemi!!

 44. Claes-Erik Simonsbacka

  Fruktad farsot: Spanska sjukan
  ”1918–20 dog mellan trettio och hundra miljoner människor i spanska sjukan världen över.”

  Muterat influensavirus
  ”När begreppet spreds över världen rörde det sig ännu bara om vanlig influensa, låt vara att den var ovanligt smittsam.”

  ”Sverige drabbades vid halvårsskiftet 1918, .. Omkring 10 000 svenskar rapporterades ha insjuknat i juli, men endast några tiotal avled.”

  ”Vad ingen kunde ana var att influensans upphörande på sommaren endast var lugnet före den verkliga stormen. Från och med augusti månad kastade sig en ny, muterad och synnerligen dödlig variant av influensaviruset över mänskligheten i land efter land.”

  https://popularhistoria.se/vardagsliv/hygien-halsa/fruktad-farsot-spanska-sjukan

  P.S. Vad kan komma att hända om COVID-19 skulle muterar vidare och bli en ännu smittsammare och allvarligare sjukdom?

  Mvh,

 45. Ingemar Nordin

  Ulf #41,

  ”Såhär mitt i detta så fortsätter jag ändå hävda att riskgruppen borde isoleras”

  Varför inte isolera alla andra?

 46. Daniel Wiklund

  Vi gamlingar ska hålla oss inne. Det hade varit bra om det hade räckt med att hålla sig inomhus för att slippa cancer. Jag har haft influena några ggr i mitt liv, bla Hongkong 1969. Cancer som jag har nu skrämmer mig mer än influensa.

 47. Lasse Forss

  Det är klar att alarmisterna känner sig hotade. Corona är påtagligt. INGET klimatlarm har inträffat. Receptet för alarmisterna är då att fortsätta med hoten. Första hotet kom 1972. Kan någon räkna ut hur många som producerats? Det enda vi vet är att inget har varit i närheten av att slå in.

 48. Gunnar Strandell

  Ulf #41 och Ingemar Nordin #45
  I Sverige håller vi praktiken på med bådadera och det slår hårt mot ekonomin.
  Kina, Japan och nu också USA behandlar COV-19 likt andra influensaepidemier.
  Gamla och svaga av tidigare sjukdom drabbas hårdare denna gång, men unga går stärkta mot framtiden och ekonomin tillåts blomstra.
  Det är snart bara Sverige som lägger manken till att rädda de gamla för att sedan fortsätta att ignorera deras kunskap och synpunkter, t.ex. i klimatfrågan.

  Inte ens Greta Thunbergs uppgift om att hon klarat sig igenom smittan, så det är OK att släppa den fri och åter koncentrera sig på klimatpaniken, verkar tilltala det politiska etablissemanget.

  Jag får uppfattningen att dagens politiker ser en nedåtgående spiral som oundviklig och att någon annan behöver bromsa.

 49. Karl Eider

  #20 Jan

  Angående kultureliten, så betraktas kulturpersoner som mer värda än andra. Såg på Svt nyheter kl 18:00. 19 000 varslade på Scania. Det inslaget fick mindre än 10 sekunder. Sedan fick en stackars frilansande kulturarbetare gråta ut i över en minut, han hade stora problem att hitta uppdrag. Det är skillnad på folk och fä.

 50. Gunnar Strandell

  Daniel Wiklund #46
  Tråkigt att höra att du fått en cancerdiagnos. Jag hoppas att du likt några av mina vänner får behandling och frisknar till och får ny livskraft.
  Jag uppskattat dina rapporter om aktuell temperatur och snödjup i Luleå tillsammans med historiska data och hoppas att de fortsätter. 😉

 51. Ulf Pohl

  #3 Patrik. Har gjort exakt likadant,bytt från Telge Energi till Kärnfull. Dom (Telge) var väldigt bekymrade och ringde flera ggr. Likadant var det med DN när jag efter många år sa upp bekantskapen i december 2019. Erbjöds många rabatter bl.a. halva priset om jag ångrade mig. Men nix!

 52. Dan

  Jag hoppas herrarna och damerna är medvetna om att de numera såsom klimatdissidenter utgör en del av det högerextrema hotet mot samhället?
  Allt enligt Säpos presskonferens idag.
  Det fanns föralldel fler hot, antifeminism och invandringsmotstånd, t.ex.
  Om det bankar på dörren någon natt vet ni vad som väntar.

 53. Johan Montelius

  #51 Ulf Pohl

  Är också kund hos Kärnfull – ett klockrent koncept!

 54. Claes-Erik Simonsbacka

  #44

  Återstår att se om COVID-19 muterat eller ej fram tills dess att det finns ett verksamt vaccin mot viruset!

  Spanska sjukan
  ”Skillnaden i åldersstruktur för dödligheten i 1918 års epidemi och vanliga epidemier i USA. Döda per 100 000 personer i varje åldersgrupp. Streckad linje för åren 1911–1917 och heldragen linje för 1918.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_sjukan#/media/Fil:W_curve.png

  Mvh,

 55. Rolf Mellberg

  #54

  Glöm vaccin, vi behöver något NU !!!

  Och det finns klappat och klart men i sverige är vi totalt handlingsförlamade.

  Ännu ett land ger positiv rapport om den gamla billiga malariamedicinen !!!

  https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/03/bahrain-claim-success-anti-malarial-drug-coronavirus.html

  Nu börjar svensk sjukvårdspersonal DÖ!!!
  Ingen bryr sig alla rädda att göra fel.

 56. Ingemar Nordin

  Dan #52,
  Det är ju oerhört allvarligt om SÄPO går ut och i luddiga ordalag varnar för ”högerextremism”, i betydelsen åsikter som inte sossarna och MP gillar, bl.a ”klimatskeptiker”. De vill inte tala ur skägget utan undviker de verkliga hoten från muslimsk fundamentalism. Är SÄPO en politisk propagandaorganisation? Varför varnar de inte för de verkliga hoten?

 57. Rolf Mellberg

  USA spurtar nu och har passerat Italien. Och precis nyss även Kina !!!

  https://www.worldometers.info/coronavirus/

  Det blir ohyggligt intressant att följa om USA kan hålla dödstalen på en lägre nivån än Italien och Spannien.

 58. Robert Norling

  #56 Ingemar N.
  ”Det är ju oerhört allvarligt om SÄPO går ut och i luddiga ordalag varnar för ”högerextremism”, i betydelsen åsikter som inte sossarna och MP gillar, bl.a ”klimatskeptiker”.

  Tyvärr är det bara att inse att ”klimathotet” är en fantastisk skattkista för ”våra” ledare att ösa ur.
  Den massiva invandringen som MP och M startade och som administreras vidare av S och med stöd av C, L måste ju kunna finansieras under många år framåt.
  Trots miljarderna som rullar in så räcker pengarna inte till så någon tillnyktring kan vi nog INTE räkna med efter att corona-pandemin.
  Sverige har enligt färsk statistik från Migrationsverket hittills i år under januari och februari tagit emot 3 294 ansökningar om asyl. Man har också fått in 7 094 ansökningar om familjeåterföreningar.
  Afghaner och iranier, som ofta båda reser från Iran, tillhör de två största grupperna. Den största gruppen kommer från Syrien.
  Hittills har inget besked om att stoppa asylansökningar kommit från regeringen. I andra länder har man fattat beslut om att stänga gränserna för asylsökande.
  Men här fortsätter planen från Iran att landa.

 59. Robert Norling

  Idag var det värmerekord i Sverige för årets Mars med +14,3 i Avesta.
  Men jämför man med det högst uppmätta rekordet för landet så fattas det en hel del.
  +22,2° Oskarshamn och Sandbäckshult den 30 mars 1968.
  Då kall luft ska dra ner över landet så verkar Avestas bli årets högsta.

 60. Lars i Huddinge

  #51 & #53
  Kommer också att byta till Kärnfull när min bindningstid hos Vattenfall går ut.
  Om tillräckligt många binder sig till kärnkraft så blir det svårare att lägga ner det som finns kvar.

 61. Fredrik S

  Robert Norling #59

  På Antarktis uppmättes den lägsta temperaturen för Mars månad någonsin på Vostok Station i fredags.

  Avvaktar fortfarande rapport från msm men det har ju bara gått knappt en vecka. Och Alestig håller väl kanske på för fullt och räknar på coronafördelar.

  https://electroverse.net/antarctica-just-set-its-coldest-march-temperature/

 62. Fredrik S

  #60 forts

  Fick inte med uppmätta temperaturen, -75,3 grader celsius.

 63. Robert Norling

  # 61 Fredrik
  Såg det också, men som du skriver så ska det tystas ner.
  Tur för oss att det är lite mildare på norra halvklotet.

  1 Summit (Greenland) -48.7°C
  2 Mould Bay Cs, Nwt (Canada) -43.8°C
  3 Stefansson Island, Nu (Canada) -41.9°C
  4 Resolute Cs, Nu (Canada) -41.7°C
  5 Thomsen River, Nwt (Canada) -40.1°C
  6 Resolute, N. W. T. (Canada) -40°C

 64. Thorleif

  Nu accelererar det i USA……men Japan då? Vad hände där? Varför har de klarat sig så bra trots att de lever så trångt och i det mesta lever på som vanligt? Visst de reagerade snabbt men har ändå inte infört så hårda retriktioner för arbete och vardagsliv utöver vissa skolstängningar och offentliga tillställningar!

  Personligen spekulerar jag i följande orsaker till deras lindriga utfall hittills:

  1. Litet utbyte med kineser (fiender lite som mellan fransmän och britter)
  2. Den japanska kulturen och kanske främst matkulturen eftersom de flesta storstadsbor till skillnad från 11-miljonersstaden Wuhan inte tagit åt sig så mycket av den västliga livsmedelskulturen och därmed inte utvecklat t.ex autoimmuna sjukdomar som diabetes. Till detta kan vi lägga typiska västliga metabola sjukdomar i övrigt. Jag spekulerar mao i att japanen har ett bättre immunförsvar än t.o.m många kineser som på kort tid (en generation) dessutom lagt sig till med en levnadsstil som liknar vår.

  https://www.nytimes.com/2020/03/26/world/asia/japan-coronavirus.html

  http://www.klostergardens-byalag.se/xje/health/autimmuna_sjd.pdf

 65. Dan

  #56, Ingemar Nordin:
  Sedan en tid är ststsministern högsta chef för Säpo, vilket har märkts rätt tydligt.
  Varför Säpo inte bryr sig om vissa andra hot har Ledarsidorna.se haft en artikelserie om. En del bakom betalvägg, men väl värt pengarna. Man har även analyserat vilka som styr S i bakgrunden, för inte är det Löfven inte.
  Mycket oroande läsning kan jag försäkra.

 66. #62 Fredrik
  vid den temperaturen, -75 grader Celsius, övergår koldioxiden från gas till fast form (torris) sen är det bara att skotta upp den pch gräva ner den! 😉

 67. Lars Lundqvist

  #64
  Japan har mycket täta affärsförbindelser med tillverkningsindustrin i Hubeiprovinsen. Det första åtgärden task force gruppen gjorde under Japans PM ledning var att chartra 5 plan och flyga hem japanska medborgare redan 24/1 och sätta dem i karantän. Inreseförbud från Hubeiprovinsen infördes 1/2. Trump tog det steget 31/1.
  Fokus har varit att identifiera smittkluster innan de hunnit växa. Största identifierade klustret rapporteras vara 80 personer.
  Japan hade igår 45 rapporterade Corona döda 40 dagar efter första dödsfallet. Det blir 3.7 per 10 miljoner.
  Sverige hade 15 dagar efter första dödsfallet 77 och följer Spanien om man plottar utvecklingen på logskala och startar från första fallet. Såg igår på TV4 att Tegnell hade samma kurva, men han maskerade den initiala utveckling med en linjär skala. Då försvinner den initiala utvecklingen i bruset. Holland och Belgien följer också Spanien//Italien lite före Sverige.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Japan
  https://wattsupwiththat.com/daily-coronavirus-covid-19-data-graph-page/#001

 68. Fredrik S

  Dan, Ingemar Nordin

  Det är väl planen. Om du tycker dagens bensinpris börjar bli rimligt offentlig så registreras du.

  Om du är kriminell aktivist på rätt sätt kan du bli stabschef hos klimatministern.

  Den store förhandlaren är bara intresserad av att förhandla sig kvar vid makten.

 69. Lasse

  #50
  Håller med! Lycka till
  #64 o 67
  Ser ni inte mönstret-hur hälsar en Italienare och hur gör en Japan. Två händer som möts men med olika ägare-i Italien även kindpussar. Har aldrig gillat detta smackande!
  De flesta smittade smittar utan att känna till det eftersom symptom saknas. Staden VO i Italien provtog alla dryga 3000 innevånare och isolerade alla kända fall i 14 dar utifrån testresultatet, ny provtagning och ett fåtal kvar smittade.

 70. Claes-Erik Simonsbacka

  Hospital video reveals extensive lung damage in US coronavirus patient

  ”The imagery shows extensive damage to the lungs of a generally healthy 59-year-old male with high blood pressure, Mortman said. Since becoming seriously ill, the patient requires a ventilator to help him breathe, but even on the highest setting, it’s not enough. He also needs another machine that circulates and then oxygenates his blood, Mortman said.”

  https://edition.cnn.com/2020/03/26/health/covid-19-lung-damage-video/index.html

  Mvh,

 71. Karl-Oskar

  #64 Thorleif
  Jag tror också att det är immunförsvaret som överreagerar och det gör att äldre västerlänningar klarar sig sämre. När det gäller autoimmuna sjukdomar så kan man jämföra ökningen av sjuka med när vi började att vaccinera mot mässling. Detta har säkert ett samband då mässling slår ut det ärvda immunförsvaret och vi är nog anpassade för det.
  Why the Coronavirus Has Been So Successful
  https://www.theatlantic.com/science/archive/2020/03/biography-new-coronavirus/608338/

 72. Thorleif

  @67, 69

  Tack Lars för länkar och redovisningen (och påminnelsen) av hur resolut och effektivt statsledningen tycktes agera. I början av mars månad skrev jag i mina kretsar varför Sverige inte agerar och hur vi är sena som vanligt!

  Att inte använda log-skala generellt är märkligt men det kanske beror på att plotten blir ”mindre vertikal”. Just exponentiella utvecklingar med dubblering (smittade t.ex) av datautfall på kortar och kortare tid åskådligörs bättre i en log-skala kan man tycka! I synnerhet döljs inte den initiala utvecklingen som du påpekar men med log-skala får vi även en lite tydligare bild av när kulmen passeras (inbromsning).

  Jag kan ändå inte undvika att fundera kring skillnader i immunförsvar (diet). Det ska bli intressant att få test-data kring utveckling av antikroppar hos olika folkslag/grupper mellan och inom länder. Det gäller särskilt de som gått igenom denna epidemi utan eller med mycket lindriga symtom. Och visst har det sociala umgänges-sättet också stor betydelse som Lasse poängterar.

 73. Adepten

  Lugnande besked till dem med blodgrupp 0 och kanske en plausibel förklaring för varför Östra Asiens länder klarar sig bättre än Europa när det gäller insjuknandet i Corona.
  Barn i Sverige har en högre tålighet mot sviter i Corona därför att de är vaccinerade mot pneumokocker som infördes nationellt år 2009. Gäller troligen alla som är pneumokock vaccinerade för att undvika s.k. legionärssjuka som orsakas av pneumokocker som kan förekomma i varma, fuktiga och dåligt rengjorda utrymmen lite varstans i vår omgivning.
  Se länkar:
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.11.20031096v1
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Blodgruppsf%C3%B6rdelning

  Men nu önskar jag mig att de kunniga och kloka begrundar James Hansens klimatvarning, 32 år senare i dagens ljus. Vi kan bortse från Hansens farhågor om havsnivåhöjningar. Hansens modell för den globala temperaturhöjningen tycks stämma bra även om hans klimatkänslighetsvärde tycks vara för högt i dagens läge. Varför jag nu tar upp detta beror på att jag halkade in på https://klimatsvaret.se/Bakgrund/hansen_i_bilder.html. som verkade intressant, men när jag läste vidare på deras hemsida tyckte jag att de var för alarmistiska i sitt budskap. Dom verkar ha gott in för att påverka politikerna och gemene man genom att skriva debattartiklar för sin sak i olika tidningar.

 74. Thorleif

  @71 Karl-Oscar

  Tack gör intressant länk beskrivande lungreaktionen. Det mest intressanta blir också att få kunskap kring varför vissa yngre ”fullt friska” människor drabbas allvarligt medan vissa äldre inte alls reagerar nämnvärt!
  Är vi helt säkra på att det bara handlar om sekundära reaktioner (som ofta sägs) som träder in när väl lungförsvaret brutits öven hos yngre människor? Med sekundära menas här t.ex autoimmuna sjukdomar. Inte främst att förutsättningarna för bakterieangrepp ökat pga inflammationen i lungorna

  Vad kommer egentligen först? Är lungfunktionen sämre hos vissa individer trots att de anses fullt friska?
  Ja självklart är det så. Hur ser t.ex syreupptagningsförmågan och omvandlingsprocessen i alveolerna ut i olika åldersgrupper? Ny forskning visar att kolesterol kan ha stor betydelse för skyddet av långblåsorna. Forskning visar också att att äldre människor lever längre trots högre andel av det s.k onda kolesterolet. Istället har dessa lägre halter av triglycerider (typiskt vid lchf-kost t.ex).

  https://www.vetenskaphalsa.se/kolesterol-spelar-nyckelroll-i-lungan/

 75. jensen

  Thorleif 74
  Mycket intressant studie, men innebär den att ju högre kolesterol, desto bättre skydd mot COVID-komplikationer ?
  Med ytterligare forskning angående att äldre människor lever längre, om de har högt kolesterol, förutsätter jag att du menar den stora , under många år utförda, aktuella metastudien, med följande resultat: I en dubbel-blind undersökning av patienter med s.k. hyperkolesterolemi fann man att de som EJ behandlades med statiner dels levde längre, dels levde friskare. Statinbehandling var sålunda kontraproduktivt. Speciellt betänkligt med tanke på bakgrunden med alla ovetenskapligheter inom statin-forskningen, och suspekta försäljningsmetoder angående statiner.
  En viktig studie borde vara relation av svårt sjuka / mindre sjuka COVID-19…-patienter med sk. hyperkolesterolemi samt statinbehandling eller EJ.

 76. Ingemar Nordin

  Som väntat så ropar vissa på en världsregering Den här gången påstår man att Corona gör det nödvändigt. Science is settled, får man anta.

  https://www.theguardian.com/politics/2020/mar/26/gordon-brown-calls-for-global-government-to-tackle-coronavirus

 77. jensen

  73.
  Legionella orsakas av ett gramnegativt bakteriesläkte, där den vanligaste är Legionella pneumofila.
  Naturligtvis kan de grampositiva Pneumococcerna dock förvärra sjukdomen och avgöra dess utgång.

 78. Ulf

  Ökningen i USA beror på att man testar så mycket mer. Det enda man kan förhålla sig till är dödstalen. De säger hur man klarar sjukvård och var på kurvan man befinner sig. Antalet smittade är helt ointressant för att få grepp om läget.

 79. Daniel Wiklund

  Idag fick alla 70-plussarna ett brev från kommunen. På uppdrag av folkhälsomyndigheten. Än en gång får jag veta att jag ska begränsa mina sociala kontakter. Än en gång får jag veta att jag tillhör riskgruppen. Men det är ju ingen nyhet att sjukdomar är starkt kopplade till ålder. Det är väl bra att våran hälsa prioriteras. Men när det gäller en annan farsot, drogerna, så är det ju främst unga människor som drabbas, ofta med dödlig utgång. När detta är över hoppas jag att politikerna och folkhälsomyndigheten startar ett krig mot knarket. Det skördar många offer över hela världen just nu, kopplat till kriminalitet.

 80. Fredrik S

  Robert Norling #58

  De inför inreseförbud för att hindra spridning av Corona sa de, fast personer som har viktiga skäl kommer att släppas in.

  Såhär står det i ingressen till en låst artikel i DI idag:

  https://www.di.se/nyheter/utrikesflygen-fortsatter-landa-ingen-halsokontroll-pa-svenska-flygplatser/

  ”Det är allvar nu”, sa statsministern idag.

  ”Det är en fråga om folkvett”, sa han också.

 81. Mats Rosengren

  Här ett (typiskt?) Corona fall!
  https://www.foxnews.com/media/woman-coronavirus-hysteria-out-of-control

 82. Robert Norling

  #80 Fredrik S
  Ja, vi ska ta ansvar.
  Men det känns som att i vissa fall så får vissa saker kosta vad det kosta vill.

 83. Claes-Erik Simonsbacka

  #54 fortsättning

  Tydlig och öppen kommunikation från forskare och myndigheter blir avgörande för att bevara allmänhetens förtroende. Med anledning härav måste man ställa sig frågan varför det inte alls, av sakkunskapen, diskuteras om det nya koronaviruset (COVID -19 av typ L och/eller S) kan mutera till en ännu mer aggressiv form, innan det finns verksamt vaccin?

  Mvh,

 84. Thorleif

  @74 Jensen

  Har ej tittat närmare på nämnda studie (länken) som relaterar till 2017. Men det är min avsikt.

  Annars är du inne på rätt spår ifråga om kolesterol när det gäller orsak och verkan-problematik vad gäller skador på kärlväggar. Alltså att det inte är kolesterolet per se, om jag fattat det rätt, som orsakar inflammationerna utan istället utgör reparationen som bygger plack och därigenom bidrar till t.ex hjärtinfarkt. Samtidigt handlar det inte om själva kolesterolmolekylen utan om s.k lipoproteiner (fettsyror) vilka transporterar kolesterolet. Statinbehandling ska tydligen dessutom ge biverkningar och inte sällan är patienten satt på flera s.k mediciner vilket inte sällan ”korsbefruktar” negativt.
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kolesterol
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lipoprotein

  Jag varken vet eller påstår att dessa båda kolesterol-funktioner har några samband här. Men min nyfikenhet tvingar mig att uppmärksamma det i samband med corona och lunginflammation.

  Det finns mycket man kan göra för att undvika inflammatoriska processer i kroppen och därmed slippa bli utsatt för medicinska nödlösningar (big pharma).

  Följande universallösning kan rekommenderas förutom omställning av kost och ökad motion/träning (helt utan biverkningar): Immunsystemet, använd istället dina kroppsegna resurser fullt ut!
  https://m.youtube.com/watch?v=TM6WKeZ43s4

 85. Thorleif

  @74, 84 Jensen

  En annan studie från Kina:

  ”Low Serum Cholesterol Level Among Patients with COVID-19 Infection in Wenzhou, China”

  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3544826

  För att sammanfatta:

  ”In view of the immunomodulatory effects of HDL-
  cholesterol, we speculate that serum HDL-cholesterol was involved int the regulation
  of immune cells during COVID-19 infection, which might lead to the significantly
  dropped HDL-cholesterol level in the patients. However, it still remains to be verified
  by further studies to elucidate whether HDL and LDL is oxidized or not, whether they
  active or still negatively regulate immune cells during COVID-19 infection.”

  ”In vitro studies suggest that lipid rafts play a key role in coronavirus life cycle”

  ”Thus, cholesterol plays an important role in viral infection, however, it is not unclear
  whether these changes in serum cholesterol in patients with COVID-19 are related to
  the fusion of virion with host cells and internalization.”

  Intressant läsning hur som helst!

 86. Ann lh

  Thorleif, Jensen – intressant diskussion. Tack!

 87. Claes-Erik Simonsbacka

  @74, 75, 84, 85

  Antiviralt medel som riktas mot biosyntes av kolesterol

  Varför skulle minskad biosyntes av kolesterol ha någon inverkan på ett virus?
  Vissa virus har ett kritiskt beroende av kolesterol och lipider för överlevnad.

  Liposomerna hindrade dramatiskt viral aktivitet
  Liposomerna hämmade virusutsöndring med 22% -41%, beroende på virus och celltyp. Viral replikation reducerades med 50% – 91%.

  Källa:
  https://www.nasw.org/users/mslong/2010/2010_09/PERLs.htm

  Läs mer på:
  https://newsaboutdisease.com/2017/01/19/antiviralt-medel-som-riktas-mot-biosyntes-av-kolesterol/

  The Lancet Manuscript Number: THELANCET-D-20-02111
  Low Serum Cholesterol Level Among Patients with COVID-19 Infection in Wenzhou, China

  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3544826

  Mvh,

 88. Thorleif

  @75 Jensen

  ”Mycket intressant studie, men innebär den att ju högre kolesterol, desto bättre skydd mot COVID-komplikationer ?”

  Nu har jag försökt tolka studien (jag saknar biokemiska kunskaper) och kan bara konstatera att det INTE går att besvara din fråga med ett JA! Däremot kan man ev. anta att en reduktion av kolesterol (t.ex vid läkemedelsanvändning typ statiner som sänker halten av kolesterol?) innebär en ökad risk för s.k ”acute respiratory distress syndrome”. Studien undersöker effekten av borttagande av kolesterolet (11%) ur den tunna film (LS) som täcker (100m2) lungblåsorna :

  ”The alveolar interfacial film has several important functions, including stabilizing the interface, allowing for area expansions and controlling diffusional transport (3⇓⇓⇓–7). These functions strongly rely on the self-assembly structure, as well as on the mechanical, barrier, and surface properties of the dynamic LS interfacial layer, which in turn depend on its chemical composition and external conditions in terms of compression, hydration, and so on. The main components of LS are phospholipids, cholesterol, and the so-called surfactant proteins representing ∼80, 10, and 10 wt %, respectively (2).

  Deficiency of LS in the alveoli, or an imbalance of its chemical composition, induces a number of pathological conditions…..”. ”In case of acute respiratory distress syndrome the mortality is 35 to 45% (10) and an effective treatment is clearly lacking (8).”

  Studien undersöker inte hur minskad kolesterolhalt i blodet (statiner t.ex) minskar förekomsten av kolesterol i LS-filmen. Alltså kan man inte säga något säkert om hur användandet av statiner påverkar filmen. I studien har kolesterolet tagits bort manuellt in vitro.

  Resultatet kortfattat: ”In the LS layer covering the alveolar interface the presence of cholesterol may serve to prevent segregation and domain formation, and the formation of stable fluid bilayer phases, which likely have a strong impact on diffusional transport across the layer as well as mechanical and elastic properties during breathing expansion–retraction cycles (19, 20).”

 89. Thorleif

  @54 C- E Simonsbacka

  Min tolkning av Spanska sjukan är att det var den första (som därefter muterat fram till idag) influensa typ A som spridits i Europa. Jag tror den spreds hit via krigsrörelserna och att den har sin originalitet från Asien och då kanske Kina (inga bevis finns. https://www.smithsonianmag.com/history/surprisingly-important-role-china-played-world-war-i-180964532/). Dock ett virus överfört från djur till människa. Sannolikt har flunsan givit åtminstone vissa ett visst skydd även mot dagens corona….men det återstår att forska om det!

  En skillnad mellan Spanska och dagens corona-variant (som betraktas som unik) är dock att corona-varianter finns här sedan tidigare. Så var inte fallet med Spanska som var en helt ny stam. Att tänka sig ett 2:a och 3:e utbrott med kort varsel fr.o.m hösten är förstås omöjligt att säga ngt om men antagligen mindre sannolikt. Däremot en återkomst till nästa vinter i samma eller nymuterade former likt vanliga influensa-virus torde inte vara otänkbart. Jag tycker det inte finns några större likheter mellan Spanska och Covid-19.
  Att wikipedia skriver som de gör om Spanskans (till skillnad från säsongflunsan) förmåga att angripa lungorna tror jag berodde på att den var helt ny där folk saknade tillräcklig immunitet. Flunsan har skapat viss immunitet som dock motverkas via mindre årliga mutationer (?). Den enda likhet som delvis finns är att vissa men relativt få till synes yngre friska drabbas allvarligt på vissa håll. Dock ännu för lite fakta. Likaså att covid-19 i vissa fall då orsakar direkt andnöd utan att först orsaka lunginflammation (både gamla och yngre). Att Spanskan tog många i åldern 18-35 år kan nog bero på att det drabbade soldater i krigets slutfas?

  2017/18 (tror jag det var) dog drygt 1000 svenskar i flunsan. Inräknat 50% vaccination utan dödsfall(?) kan vi räkna om antalet till 2000 under ett helt år (majoriteten under dec-april). När får vi se en kumulativ graf för jämförelse med covid-19? Varfor vägrar myndigheten att presentera detta?

 90. Claes-Erik Simonsbacka

  #89 Thorleif

  Why Was It Called the ’Spanish Flu?
  UPDATED: MAR 27, 2020; ORIGINAL: JAN 12, 2016

  Utdrag:
  ”The pandemic’s grasp stretched from the United States and Europe to the remote reaches of Greenland and the Pacific islands.”

  ”While it’s unlikely that the “Spanish Flu” originated in Spain, scientists are still unsure of its source. France, China and Britain have all been suggested as the potential birthplace of the virus, as has the United States, where the first known case was reported at a military base in Kansas on March 11, 1918.”

  READ MORE:
  How US Cities Tried to Halt the Spread of the 1918 Spanish Flu
  Why the Second Wave of the 1918 Spanish Flu Was So Deadly
  Amid 1918 Flu Pandemic, America Struggled to Bury the Dead

  Mvh,

 91. Claes-Erik Simonsbacka

  #90 komplettering med länken till artikeln

  https://www.history.com/news/why-was-it-called-the-spanish-flu

  Mvh,

 92. Thorleif

  @90, 91 C-E Simonsbacka

  Tack för länken. Ett problem när det gäller bestämning av uppkomsten av ett utbrott (patient 0 t.ex) är förstås brist på tillräcklig dokumentation från förr. Kansas-exemplet kan mycket väl bero på att vederbörande som smittats där kan ha varit patient nr 1 och inte noll (sannolikare). Jömför den italienska person som insjuknat/registrerats i Lombardiet 2020. Varför kan det inte handla om en smittbärare på tillfälligt besök i Kansas och som därefter återvänt till annan plats, t.ex i Europa. Kan vara en smittbärare som likt idag bara drabbas av svaga symtom eller t.o.m inga alls?

  Jag tror fortfarande att det handlar om ”kultur-traditioner” i Asien och inte minst Kina som avser hygien-faktorer kring livsmedelsmarknader som inte fanns i Europa och USA. Särskilt handlar det om fattiga människors utkomst och folk från landsbygden (som också säljer i storstaden).

  I min länk ovan (@89) avser de kinesiska soldaterna mest fattigt folk från just landsbygden. Kanske därför det dröjer ända fram till juni 1918 innan handelsmetropoler som Canton, Hongkong och Shanghai drabbas? Kan det inte vara så att smittan återförts på nytt från Europa efter att soldater återvänt hem via nämnda hamnar?t

  ”By the end of the war, Chinese workers would rank as the largest and longest-serving non-European contingent in World War I. France recruited 37,000 Chinese workers, while the United Kingdom took in 94,500.”

  I följande intressanta länk diskuteras just vad som hände i Kina under Spanska influensan: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971207000355

  Stora delar av Kina (landsorten mer än städerna!) drabbades hårt misstänker man men underrapportering var vanligt. Däremot var dödligheten betydligt lägre jmf med t.ex Europa. Forskarna hänvisar till att Kina ifråga om immunitet haft tusentals års erfarenhet med pandemier vilket givit dem visst immunitetskydd. Kinesisk traditionell medicin anges även som troligt försvar.

 93. Thorleif

  @87 C-E Simonsbacka

  Ang Liposomer och kolesterol

  Jag har ännu inte trängt in i ämnet för att kommentera. Dock vill jag säga följande:

  Immunsystemet liksom hjärnan är beroende av kolesterol.
  När det gäller Hepatit är virusets mål just levern där kolesterol produceras internt. Indikerar det att ALLA virus söker sig till förekomster av kolesterol?
  Att HIV slår ut immunsystemet vet vi men är det inte alla virus mål att ta sig in i kroppen. HIV-viruset råkade vara extremt potent i det sammanhanget.

  Att ladda liposomer med med olika ”virus-dödare” låter väldigt intressant. I fallet https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3544826 kan jag dock inte se kopplingen till ditt resonemang/antydan. Att covid-19 patienter har låg kolesterolhalt är ett konstaterande i undersökningen. Om det beror på att viruset konsumerar kolesterol (för att göra mer skada/överleva) eller om den låga halten är en av orsakerna till infektionen har väl studien inte kunnat fastslå? Har inte läst klart! Utveckla gärna dina tankar.

 94. Thorleif

  @44 och 54 C-E Simonsbacka

  Följande bild från Spanskans 3 faser är onekligen ett läskigt scenario.

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fil:1918_spanish_flu_waves.gif

  1:a fasen med 5 döda per 1000 personer motsvarar alltså 0,5% av befolkningen. Italien med 62 miljoner innebär 310.000 döda. En bit kvar alltså från dagens 10.000. Kulmen nåddes i juni efter 3-4 månader.
  Personligen gissar jag (med visst epidemiologiskt stöd) Italien når sin kulmen under kommande vecka och Spanien någon vecka senare. Men det är som sagt bara en gissning. Jag hämtar även visst stöd från hur börsens aktörer agerar (cykliskt). Det kan här vara fråga om bara en tillfällig paus, dvs en större rekyl grundat på händelser som förstås är okända idag. Följer vi Spanskans första fas återstår i t.ex Italien 1-2 månaders exponentiell utveckling!
  Italien drabbades av 68.000 dödsfall under 4 på varandra löpande säsongsinfluensor från 2013/14 till 2017/18. 5,2 miljoner var smittade i landet 2017/18 som var värst (incidens 9%). I Sverige dog samma år 1052 personer av samma orsaker. I Italien råder skepsis mot influensa-vaccinering. Också i Sverige (50%) men lägre andel.

  Just nu känns det läskigt när vi är mitt uppe i en accelererande fas. Synd att myndigheterna inte jobbar med lokala stickprovs-tester för att utröna tydligare effekter av t.ex åtgärder för att begränsa smittan samt hitta tecken på lokal kulminering.

 95. Claes-Erik Simonsbacka

  Coronavirus, sjukdomsstatistik se:

  https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/#countrycards

  Mvh,

 96. Claes-Erik Simonsbacka

  Statiner ökar risken vid Corona

  https://swebbtv.se/blogg/454-lars-bern-kraver-snabbutredning-att-gamla-dor-i-corona-kan-bero-pa-medicinering

  https://swebbtv.se/blogg/455-forskare-ger-lars-bern-ratt-om-kolesterol-statiner-okar-risken-vid-corona

  Mvh,

 97. Thorleif

  @96

  Har sett och läst Bern’s krönika och även lyssnat på Doc. Ralf Sundberg https://anthropocene.live/2020/04/01/kolesterol-ar-centralt-i-vart-immunfosvar/

  Vi vet som nämns att vår hjärna består till 30% av kolesterol. Frågan om orsak och verkan ang beläggningar/plack i t.ex kärlväggar måste besvaras av skolmedicinen! Varför ställer inte MSM frågan?
  Jag skulle också vilja veta om det går att särskilja kolesterol-molekyler skapade av levern respektive födointag.

  Hur kolesterolet är med och bygger immunförsvaret är även det en viktig vetenskaplig fråga att besvara.

  Patienter med lågt LDL och corona-infektion korrelerar tydligen. En fråga är om halten var högre före infektionen? Dvs att virusen konsumerar kolesterol?

  Bern har helt rätt i att våra vårdmyndigheter bör snabbutreda kolesterolets betydelse för immunförsvaret!
  Det pekar än så länge mit att man är ovilliga att göra detta med risk för SKANDALER!