"Vi hade i alla fall tur med vädret"

Bild: Ulf Börjesson, GP
Bild: Ulf Börjesson, GP

Björn Lindgren, Richard Klinsmeister, Klara Blomgren och Sara Thiringer klädde sig i strandkläder, spelade fotboll och läppjade på läskande drinkar på Järntorget i Göteborg idag den 7 november 2009. Allt för att visa hur världen kommer att bli om vi fortsätter att spy ut växthusgaser.
”Då är klimatet varmare och skönare än i dag samtidigt som havet stigit och svämmat över stadens gator och hus”, skriver Göteborgs-Posten. Varifrån får de allt det där, journalisterna?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  SVT, DN, SVD, sajten Ställom, IPCC, kanske?
  När demokratin urholkas är sanningen det första som ryker!

 2. pekke

  Chansen för att folk skulle gå i kortbyxor i november i Götet är lika stor som att folk skulle gå isbjörnspäls p.g.a. allt för många isbjörnar i svedala.

 3. Dartagnan

  Stackars yngre människor som blivit så hjärntvättade av storebror, media etc…Verkligen synd att de inte kan, och vågar ifrågasätta längre!

 4. Björn Lindgren, killen i vitt linne

  Stackars yngre människor som tror att de måste lita på vetenskapsmän när det kommer till vetenskapliga frågor. Synd att de inte som oss kan välja att blunda åt allt och välja ut det som är bekvämt att tro på. Det finns ju så många hobbyforskare som bloggar om precis det som jag vill höra. De vetenskapliga beläggen är det inte så noga med, för det är ändå ingen som orkar kolla upp sånt.
  Eller?

 5. Håna inte ungdomarna för att dom bryr sig.
  Troligen lär dom sig mer om politik och samhället mer på ett halvår än det tog många av oss andra ett halvt liv att  förstå lite.

 6. Lars G

  Noterar att fotavtrcket i logon är från en vänsterfot.

 7. Mikelpikel

  Lars G: jaha?

 8. ”Håna”?!?
  Nä, men dom kan väl använda sin hjärna tycker man ju…

 9. István

  Juventus, ventus
  ( Ungdom, dårskap)
  Sa de gamla romarna

 10. Christopher E

  Den tidstypiska särskrivningen av ”klimat politik” visar också att den yngre generationen i alla fall författat sina plakat själva…
   
  Utan att lägga in något särskilt i det.
   
  /språkpolisen 😉

 11. Björn Lindgren, killen i vitt linne

  Språkpolisen, om du skulle ha tänkt steget längre så skulle du se att den texten är uppsatt genom flera mindre papper, och därför blev det tyvärr lite av en särskrivning. Ber om ursäkt för det, för jag avskyr särskrivningar även jag.
  Kanske dags för många som klagar här på bloggen att tänka på att använda sin energi till något mer konstruktivt? En tanke bara.
  /Språkfascisten

 12. Red Hansen

  Intressant att ha dig här Björn L. Varför tror du det är så hemskt med just den värmeperioden som varit istället för alla tidigare. Eller anser du att Manns klubba är korrekt?

 13. Olaus Petri

  Lars G. Vacker sherlock! 😀

 14. Morgan

  Jaha Björn ska vi ta det från början.
  1. De som kommenterar här har i många fall gedigna vetenskapliga kunskaper (Själv är jag Bergsingenjör från KTH)
  2. Det verkar som i princip alla här trodde på AGW (mig inkluderat) inlednigsvis, men när man börjar undersöka hur hypotesen är uppbyggd (För IPCC kan inte bevisa AGW) så blir det skakigt. CO2 ensamt  kan inte åstadkomma den höjning som ni hävdar, (Erkänns bl.a. av Professor rland Källén)
  utan det behövs en s.k. positiv feedback, enkelt uttryckt skall vattenånga ge den stora effekten, men detta har IPCC svårt att bevisa, tvärtom visar vetenskapliga studier av klimatforskare (Nej det finns inget konsensus) att vattenånga bildar moln som kyler atmosfären, d.v.s. atmosfären har en inbyggd termostat, vilket är vad man bör förvänta sig annars borde dessa s.k. tipping points ha uppträtt långt före människans existens.
  3. Sambandet mellan temperaturem på jorden och CO2 halten stämmer dåligt. Har erfarenhet från den ventenskapliga världen (Suttit i KTHs styrelse ett år) och hade detta varit någon annan forskningsgren så hade forskarna i fråga skickats hem till kammaren med uppgiften att börja om för sambandet är helt enkelt för dåligt.

 15. Morgan

  Erland Källén skall det givetvis vara.

 16. Björn Lindgren välkommen och hoppas att du är kvar här så länge att du får ett antal svårbesvarade frågor till de du liter på.
  När det gäller CO2-hotet är såklart bara fysiker kunniga i den molekylens egenskaper att lita på, en som forskar på ändrad utbredning av grodor duger såklart nästan lika lite som Erland Källén.
  I somras skrev ett stort antal Tyska fysiker ett öppet brev till Merkel om det uppenbart felaktiga CO2-hotet, anser du att alla de vetenskapsmännen är okunniga?
  Det finns många goda skäl att priskonkurrera ut dagens energisystem som drivs av jordskorpans kolväten, men ett ovetenskapligt CO2-hot fungerar ej.
   
  Det kommer du till sist märka, kanske lika bra att lägga några tusen timmar på fysikstudier?
   
  Mvh Gunnar

 17. Fredrik L

  Till Björn L.:
  Är själv Tekn Dr i kemi och har arbetat/arbetar med forskning både akademiskt (på ett av USAs bättre universitet) och inom näringslivet (i Sverige), och jag trodde också på AGW-hysterin en gång i tiden. Sen satte jag mig in i det vetenskapliga. Nu inser jag att AGW i storleksordningen mer än en grads temp.-höjning vid fördubblad CO2-halt bygger på gissningar och spekulationer. Alarmistiska IPCC  hävdar t ex att människan med stor sannolikhet ligger bakom större delen av den uppvärmning på 0.35 grader som skedde mellan 1950-2000. Att höjningen inte beror på naturliga orsaker som den mellan 1910-40, har man kommit fram till med hjälp av datormodeller, några andra ”bevis” finns inte.  Och jag antar att du känner till CO2-molekylens logaritmiskt avtagande växthuseffekt, samt att geologiskt så har en temphöjning alltid följts av en ökad CO2halt, men med ca 800 års fördröjning? Så chill out som maggie skulle sagt.

 18. AOH

  Björn L
  Först – välkommen till bloggen.
  Betr. brevet till Fredrik Reinfeldt:
  ”Jag fattar inte hur du kunde vara så lam under klimatförhandlingarna i Köpenhamn 2009. Ni hade verkligen kunnat förändra och vända krisen till kraftfull, grön och solidarisk omställning. Ta chansen nu när ni har den!”
  Jag har ett förslag. Tag dig ned till Köpenham med din båt tillsammans med dina „radikala“ lättklädda kamrater. Där kan ni i den danska Decemberkylan träffa Er ”radikale” kamrat FR personligen. Han kommer att ha mycket tid att ägna åt Er dä COP15 kommer att vara helt händelselös.
  På vägen ned hinner ni läsa IPCC-rapporterna för att fördjupa Er i alla ”vetenskapliga beläggen” som vi gamla inte orkar kolla upp.
  Du förstår säkert att jag skämtar och innerst inne vill att ni ungdomar  skall ifrågasätta mera vad som i verkligheten händer i världen.
  Morgan # 14 gav dig redan en bra första inblick.
  Ögna gärna igenom denna blogg sedan 2007 så kommer du och dina kamrater säkert till annan insikt.

 19. Mikelpikel

  haha! Så det är här den lilla klicken samlas för att konspirera.

 20. Mikelpikel: Inte nog med att vi konspirerar, vi transpirerar också, vilket är mer än vad man kan säga om Björn i vitt linne (i varje fall inte på bilden). 🙂

 21. Olaus Petri

  Mikelpikel, du menar väl ”där”, alltså Järntorget. 🙂
   

 22. Björn L: Du som vill att vi använder vår energi konstruktivt. Inser du hur mycket extra energi som går åt för att värma en avklädd kropp i november? I mitt tycke är det närapå ett slöseri med resurser. 😉

 23. Red Hansen

  #19
  Inte sett några konspirationer här kolla hos UI o likande där brukar det gapas om Big Oil o lite annat

 24. Christer

  Intressant statistik om havsnivån kring Göteborg finns bland annat på http://co-ops.nos.noaa.gov/sltrends/sltrends_global_station.shtml?stnid=050-032

 25. Morgan

  Mikelpike:l jag vet inte hur många träffar Maggie har men du kan ju kolla in Whatsupwiththat har så där 75 000 träffar per dygn.  Där har du din ”lilla klick”. Det är lika bra att inse det, ni håller på och förlorar det folkliga stödet.

 26. István

  Uffeb #5
  Självklart skall vi inte håna någon.
  Resten av ditt inlägg har jag svårare att förstå.
  Vad ser du för storslaget i denna jippo som skall ge den snabba politiska mognaden?
  Visserligen riskerar grabbarna en ordentlig förkylning, men i övrigt ser jag inte det heroiska i att demonstrera för en majoritetsuppfattning.
  Det fordras ringa civilkurage till detta.
  Hur länge satt de kvar för övrigt efter att fotograferingen var undanstökat?
  Själv har jag stirrat in i kanonmynningen på ryska tanks vid samma ålder som dessa grabbar. Alla protestaktioner är inte lika lättköpta.

 27. Håkan B

  Uffeb #5
  ”Troligen lär dom sig mer om politik och samhället mer på ett halvår än det tog många av oss andra ett halvt liv att  förstå lite.”
  Det där får du nog allt förklara för en trögtänkt åldring.

 28. Håkan B #27
  Jag menade bara att debatten om klimatet är så full av politiska aspekter på både lokal och global nivå att de som engagerar sig lär sig mycket på kort tid. Oavsett vilken tro man har när det gäller AGW och betydelsen av CO2…

 29. AOH

  István
  „Själv har jag stirrat in i kanonmynningen på ryska tanks vid samma ålder som dessa grabbar. Alla protestaktioner är inte lika lättköpta.“
  Man kan bara hoppas att ungdomar som Björn Lindgren, Mikelpikel och deras ” kamrater ” följer denna blogg för att kanske förstå vad det handlar om att ”protestera”
  Den tragiska verkligheten är:  Att sitta i en gummibåt jämfört med att stirra i kanonmynningen påminner väldigt mycket om Hasse Alfredsson / Tage Danielsson sketchen ” Spik i foten”
   
  http://www.youtube.com/watch?v=1w0l9GNi0OU

 30. AOH

  maggie
  Vad är orsak till den långa text ovanför min kommentar?

 31. Håkan B

  Uffeb #28
  Politiska aspekter, politisk ideologi eller realpolitik? Allas vår Andreas Carlgren gav ett lysande exempel härom veckan, ena kvällen klimataktivist i regnbågsmundering komplett med 2-gradersknap, nästa dag statsråd i kostym och slips mässande om hur fantastiskt bra en gasledning under Östersjön blir. Samtidigt mässar Peter Eriksson  om att ”Sverige har fegat ur”. Ska vi ha ett sånt system, en regering som för realpolitik och en opposition som pratar ideologi? Jag tror att vi är inne i en farlig utveckling, vi måste döda den här förba**ade klimatfrågan och återgå till ett system där politiken baseras på realiteter! Den här stackars Erik uppe i Norrbotten borde fokusera på jobb för ungdomar i stället för klimatflum!

 32. Håkan B

  AOH #30
  Skriver du texten i en ordbehandlare? Du kan säkert fortsätta att göra det om du vill, men testa att kopiera den till anteckningar innan du skickar den först, och sen kopiera den från anteckningar till bloggen, bara en gissning, själv kör jag linux.

 33. AOH

  Håkan B
  Tack för tipset. Jag har alltid kört  från WORD och kopierat över men hade tillfälligt bytt från GOOGLE Chrome  till Firefox. Möjligen att det var något där som inte stämde.
  Så förnämligt som Linux klarar jag inte utan vidare. Hi – Hi
   

 34. Håkan B

  AOH #33
  OpenSUSE 11.2 kommer på torsdag, gratis och massor med fri programvara, gammalt windowsskräp kan du köra i VirtualBox, funkar klockrent, vete fan om inte Bill Gates är klimataktivist också!
  http://www.opensuse.org/en/

 35. AOH

  Håkan B  # 31
  ”Allas vår Andreas Carlgren gav ett lysande exempel härom veckan, ena kvällen klimataktivist i regnbågsmundering….. komplett med 2-gradersknap, nästa dag statsråd i kostym och slips mässande om hur fantastiskt bra en gasledning under Östersjön blir.”
  Klimataktivist – en mycket bra beskrivning på AC , och knappen pekade han speciellt på.
  Din tidigare länk därom :
  http://svtplay.se/v/1756584/aktuellt/3_11?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1756592/sb,p102536,1,f,-1 är kvar t.o.m. imorgon och är sevärt – först 11.10 Fredrik Reinfeldt :s glada min och direkt därefter 11.50 klimataktivisten AC
  Är även Bill Gates Klimataktivist kanske jag borde kolla med Linux OpenSUSE?

 36. Håkan B

  AOH #35
  Klimataktivist, nja snarare ”klimatprofitörwannabe” eller vad sägs om följande, karln har mage att patentera idérna också:
  http://www.usatoday.com/weather/research/2009-07-15-gates-hurricanes_N.htm
  Släng dig i väggen Al Gore!

 37. Labbibia

  Christer # 24
  Tack för intressant länk om Göteborgs havsnivåer.
  Jag tittade på Sthlms vattennivåer också, eftersom det ligger ganska nära mig.
  Och gissa vad?
  http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_global_station.shtml?stnid=050-141

 38. István

  Håkan B
  Har läst en del om företaget Intellctual Ventures som grundades av bl.a före detta Microsoft folk. Dom sysslar med att kläcka, alternativt köpa upp idéer som dom ser viss potential i.
  Häribland finns det en del tankar om att påverka klimatet på ett mera intelligent (dvs mycket billigare och effektivare) sätt en vad CO2 fanatikerna förespråkar.
  Så här långt stegrar man sig spontant, vilka blådårar!
  Men grabbarna säger också följande:
  – Vi tror inte på AGW, bl a. för att modellerna är för kassa, och det är iaf något som Microsoft folk förstår sig på.
  -Om mot förmodan i framtiden skulle en klimatkorrektion behövas, så låt oss se vilka möjligheter det finns. Jfr man installerar en sprinkler inte för att man tror att det skall brinna men ifall att.
  – Man kan också tänka sig att angripa lokala klimatfenomen som t.ex tropiska stormar, utan att mixtra med  hela klotet.
  (Förresten begreppet globalt klimat är ju nyuppfunnet)
  Syftet med det hela är alltså inte att boosta upp klimathysterin, utan snarare att kyla ner den. Följdriktigt kommer också ilsken kritik från alarmisthåll
  Det kan alltså finnas olika sätt att vara klimatprofitör. Det politiska sättet u.p.a ,eller det privatindustriella under insyn, kontroll och resultatsansvar.
  För övrigt, varför har ordet profit en sådant elakt marxistisk klang på svenska?

 39. Håkan B

  Istvan #38
  Tja riktiga alarmister är dom väl inte men som opensourcare tycker jag väl inte att följande väger särskilt tungt:
  ”- Vi tror inte på AGW, bl a. för att modellerna är för kassa, och det är iaf något som Microsoft folk förstår sig på.”
  Klimatmodellerarna och klimatforskningen har faktiskt visat lika stor slutenhet som Microsoft själva och där ser jag en stor svaghet hos båda systemen. Se bara MS ”misslyckande” med Vista, öppen programvara går hela tiden framåt främst tack vare just öppenheten. Men visst har du rätt i skillnaden mellan politiker och företag. Jag ska fundera på det där med profit, vi har ju lönsamhet som alternativ, låter bättre mjukare på nåt sätt, men kanske är för otympligt som ord i sammansättningar och då slinker profit in i stället. Profit har definitivt en negativ klang på svenska.

 40. István

  Håkan B
  Har inga barn ihop med Microsoft, tyvärr.
  Vadmera, jag kör inte ens på Windows, utan på Mac OS-X, vilket kanske gör att alla de datorproblem som man läser om på denna blogg är mig obekanta.
  Däremot, ingenjör som jag är, mycket intresserad av vad teknik kan åstadkomma. T.ex. planet engeneering.
  Otäck ämne tycker de flesta, men om det minsta i klimatdebatten är sant, så håller vi redan på med planet engeneering.
  Intellectual Ventures sysslar för övrigt också med bekämpning av malaria med star- wars-teknik. Man vill kunna identifiera en enskild mygghona ( som är smittbärare) med radar och zappa den med laserståle.
  Lekstuga kan man tycka, men grabbarna leker med egna pengar!

 41. Bytinteklimat

  Svar till alla på den här ”debatten”.
  Okej, låt säga att CO2 inte har någon inverkan på klimatet som de flesta i den här ”debatten” verkar veta. Har ni då tänkt på allt annat som frigörs samtidigt i förbränningen av fossila bränslen? Vad händer t.ex. med våra sjöar här i Sverige? Sveriges natur är så otroligt känslig för försurning och det kostar massor med pengar att neutralisera våra sjöar. Har ni någon annan ursäkt för detta utsläpp av Svaveldioxid? Är det också något som kommer och går under jordens tidsåldrar?
  En annan sak, hur har ni tänkt värma upp era hus eller ens ha råd att värma upp dem när jordens lager på t.ex. olja börjar sina?  Att förstå att oljan någon gång kommer att ta slut behöver man inte vara en professor i fysik för att räkna ut. Hur i hela fridens namn ska vi i västvärlden kunna ha samma levnadsstandard när de fossila bränslena tar slut om vi inte slutar vara så himla ingrodda i vårt kolsmuts och förstår att så vi har levt nu kommer inte att hålla? Nej, just det. Ni lever ju säkert inte ens då, så varför ska ni bry er? Men det handlar inte om att försöka erövra jorden och spränga alla kolkraftverk och bilar, det handlar om att vi människor måste bli mer medvetna och att varje enskild individ kan vara med och förändra sin syn på världen och sitt sätt att leva. Om vi fortsätter att utnyttja jorden på samma sätt som idag så kommer det att slå tillbaka och jag är inte den första och sista som säger detta. Om ni försöker påstå något annat, då är ni inte ens värda den respekt unga förväntas ha till äldre och erfarnare människor!
  Såklart en enda liten aktion på Järntorget inte kan påverka hela världens befolkning, politikerna eller sänka CO2-nivån. Den gör bara det den är till för att göra; Uppmärksamma! Sen får folk tycka precis vad de vill om hur dumma ungdomar är för att dem ens försöker vara vettiga, men det är ingen som blir påtvingad något, tvärtom, folk kom fram själva och ställde frågor och gav positiv respons! Sen får ni självklart tycka och tro vad ni vill, varje människa har egna värderingar och egna åsikter. Ni får tycka att vi är helt dumma i huvudet som gör sådana här saker. Ni får gärna skriva skiten ur er hur fel vi har.
  / Heja Björn, förnybar energi och en grönare livsstil
  http://en.cop15.dk/
   

 42. Inge

  Bytinteklimat:
  Det är klart att vi vill ifrån oljeberoendet och det kommer vi när nya energigenereringar  blivit lönsamma. Det man ändå måste motsätta sig är att forcera fram denna övergång pga ett problem som vi anser inte finns. Man kan ju jämföra med vad som hände under andra världskriget när vi körde bilarna på gengas pga brist på olja. Den lösningen skulle inte förslå idag. Om vi istället kan fokusera på de verkliga problemen så använder vi resurserna bättre, en dyr forcering bort från oljeberoendet blir väldigt dyr. Det är bättre att veta än att bara moralisera. Du måste skaffa mer kunskap för att förstå sammanhangen.

 43. L

  $41, med åldern lär man sig skilja på t ex klimat och miljö. Ska man protestera mot något bör man fokusera på rätt fråga. Helst också med kunskaper i just denna fråga om man vill bli tagen på allvar. Vem vet, du kanske byter sida när du inte hittar något stöd för CO2-hypotesen?

 44. Torsten Wedin

  Bytinteklimat #41:
  Oljan sinar inte. Vi har bara hittat ”smulor” hittills. Lyssna på:
  http://www.gasresources.net/Kenney-NPR.mp3
  Du hittar mera att läsa här:
  http://www.gasresources.net/
  /Totte