Vestas faller fritt på börsen

Wijkman vindkraft
Uppdatering: Avanza banks slutsatser (Verkar vara några nollor för mycket i förlustredovisningen dock. 60 miljarder Euro??)
Vestas föll nu på onsdagsmorgonen 20 % på Köpenhamnsbörsen enligt uppgifter bla i SvD och Dagens Nyheter mfl. Även Dagens Industri rapporterar om fallet, liksom många lokaltidningar. Investerarna förväntas reagera mycket negativt på detta, säger DI. För oss andra som betalar subventionerna och det högre elpriset är allt detta naturligtvis mycket positivt. 
Konsekvenserna av minskade subventioner i finanskrisens spår och i Sverige som följd av lågt värde på elcertifikaten och att motståndet mot och överklagande av vindkraft ökar, (det senare rapporterade Sveriges Radio om nyligen) börjar nu märkas. Detta har undertecknad och Björn Törnvall varnat för en längre tid nu. Kan vi nu se tecknen på de första konkurserna i vindbranschen under 2012? Signifikanta förändringar väntar nu inom Vestas rapporterar bla E 24.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Urban

  Har med intresse följt inläggen på denna blogg angående vindkraften. Har väl inte haft så hemskt ont av de gulliga små snurrorna så här långt men igår kväll körde jag i min hemtrakt förbi en av landets större ansamlingar av snurror och förundrades över de oerhört skarpa strålkastar som sitter i toppen av tornen. Rotorbladen skymmer stråklastaren när de snurrar förbi och åstadkommer på detta sätt en ”stroboskopverkan” som måste var mycket jobbig att uthärda för dem som bor i närheten. Vad har dessa strålkasastare för uppgift? Blinkandet måste i längden bli på gränsen till outhärdligt för dem som bor i trakten.
   
  Häslningar
  Urban

 2. Janne

  DN:s Bengt Ohlsson skriver i dag en lång drapa där han han bland annat kommenterar klimatalarmisterna.
  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/nar-ska-det-roda-rinna-av-kulturens-fana 

 3. Peter F

  Saxar från http://www.skf.com, 
  ,,,,,,,,,,,,,,,, sällan denna info kommer till fram.
  Med tanke på de driftsförhållanden som
  vindturbiner utsätts för under en 20-årsperiod,
  är det mer en fråga om “när” än
  “om” underhållsproblem inträffar. Många
  vindparker har ett begränsat antal underhållstekniker
  som försöker skjuta upp det
  oundvikliga. Det är samtidigt en utmaning
  att bestämma hur deras tid ska utnyttjas
  på bästa sätt.
  När oundvikliga underhållsproblem
  inträffar står vindparkerna inför enorma
  kostnader för att anskaffa kranar, förlorad
  energiproduktion och därmed ökade kostnader
  per producerad kWh. Reservdelar till
  vindturbiner är dessutom mycket svåra att
  få tag på i den här snabbt expanderande
  branschen, vilket bara gör situationen värre.

 4. Jan E M

  Är inte förvånad över att vindkraftstillverkarna går dåligt. Det är en överetablerad marknad med 20-30 tillverkare bara i Europa. Flera av tillverkarna har nybyggda fabriker och stora expansionplaner.
  Det har varit en stor prispress på vindkraftverk. Själva maskinen, inte fundament och annat platsbyggt, har sjunkit med 20-30% i pris  på ett par år i förhållande till produktonskapacitet.
  Vestas har själva varit ledande prispressare i branschen med sina 90 och 100 metersturbiner.

 5. Jonny Fagerström

  #1 Blinkandet och ljudet från vindkraftverken ÄR ofta outhärdligt för de som bor nära vindkraftverket. Hälsosaspekterna är dåligt utredda och vindkraften hamnar ofta alldelses för nära bostäder. Ljusen på toppen är varningar till flygtrafiken.

 6. Kina vägrar betala för flygutsläpp
  Kinas fyra största flygbolag, inklusive Air China, kommer inte att delta i handeln med utsläppsrätter för flygtrafiken till och från Europa som EU införde vid årsskiftet, enligt Kinas branschorganisation för flygbolag.
  http://www.expressen.se/ekonomi/1.2669838/kina-vagrar-betala-for-flygutslapp
  Kinesiska flygbolag kommer inte heller att påföra avgifter för sina kunder relaterade till utsläppsskatten, säger en talesman för organisationen till Reuters.
  De omstridda avgifterna godkändes så sent som den 21 december av EU-domstolen.
  Av TT-REUTERS
  expressen.se@expressen.se

 7. Åke N

  Totalt OT, men jag hittade denna artikel när jag googlade på nyheter om E-cat (kall fusion):
  http://pesn.com/2011/12/27/9601994_History_of_MITs_Blatant_Suppression_of_Cold_Fusion/
  Påminner mig lite om klimatdebatten för några år sedan, men är det sant? Är fortfarande skeptisk till kall fusion, men …

 8. Lejeune

  Jimmy #6
   
  Finns det anledning att förmoda att framtidens charterbolag inte kommer att ha sin hemvist inom EU?

 9. Thomas

  Jimmy #6 vi får väl se vad EU säger om saken, och antagligen hamnar det så småningom hos WTO. Själv har jag svårt att se hur Kina skulle kunna vinna en sådan process eftersom det inte handlar om att gynna europeiska bolag, men sådana här processer kan ge konstiga resultat.

 10. Björn

  Åke N [7]; Det är verklighet. Andrea Rossi har fungerande anläggningar av varierande effekt. En variant om 1 MW säljs till företag och en variant för villor och små fastigheter om 10-20 kW är under utveckling och beräknas vara på marknaden till hösten. Rossi har skrivit avtal med National Instruments som skall utveckla styrenheten. Jag har själv tecknat mig som intressent för en 10 kW anläggning. Denna effekt räcker för en normalstor villa. Du får ut drygt 10 gånger mer effekt jämfört med input. Kostnaden för en anläggning kommer att bli ca 4000 kr per kW, alltså 40000 för en 10 kW anläggning.

 11. Björn #10
  Återstår att se om det fungerar. Som affärsidé kanske – men produkten tvivlar starkt jag på. 
  Men det har ju hänt förr när det gäller affärer. Skicklig marknadsföring och stora förhoppningar om att tjäna pengar kan skapa stora förmögenheter utan att bidra med ett dyft till annan nytta…
  Ungefär som kedjebrev, men i en ny tappning…

 12. Thomas

  Åke #7, häftig site du hittade där. Alla evighetsmaskiner samlade på en plats.

 13. Bertel

  Thomas # 12 och Uffeb # 11
  Har ni blivit energiskeptiker, dvs energiförnekare.   🙂   

 14. Bertel #13
  Jag kan inte svara för Thomas, men lite hum om hur det fungerar med energitillverkning/omvandling har jag nog – tycker jag. 

 15. Håkan Bergman

  Uffeb #14
  Energitillverkning?
  Berätta mer! 

 16. ThomasJ

  I NSW (New South Wales), Australien, har man infört en vetorätt för boende inom 1,2 miles, ~ 2 km, radie från planerade/projekterade vindkraftverk. I Victoria (AU) gäller minsta avstånd till vkv 1,5 km (enskilda bostäder) och 2 km till flerbostäder. OBS! Angivelserna gäller radie.
  Inte undra på att Vestas faller, förhoppningsvis faller samtliga…  😉
  Mvh/TJ

 17. Håkan Bergman #15
  Bra fråga. Men som du nog fattar var det ett ord för att beskriva hur man kan unyttja energi genom att tillverka olika lämpliga anordningar för att omvandla energi till ett praktiskt hanterbart format.
  Energiproduktion är nog mer använt och lika galet. 
  Erkänner att det var fel ord, Och speciellt tokigt låter det när du plockar ut det ur sammanhanget energitillverkning/omvandling,,,   

 18. Kaj Johannsen

  Vestas inte bara föll 20%, men säger också 3000 personer upp.
  Orsaken är nästan skrattretande – Vestas har spenderat för mycket pengar för att marknadsföra sina produkter. I Danmark, tyckte vi det var en försenad juleand, men det var det inte.
  3 januari var det lager 69,68 den 4 januari kl 56,25

 19. Tomas  tänker  bara  skriva  detta  enda  svar  till  dig  och  flera  som  diggar  bluffen  med  FNs  politiska  lögn  IPCC!!
   
  Det  du  kallar  EU= ett bankspelsvindel konkursbo  som  vill  att  folk  skall  betala  för  90% bankspelskulder  ej  orsakade  av  Europas  arbetarfolk-  EU är ej folkvalda  särintressen bestående  av  monopol banker  som  Goldman Sachs  med  andra  svindel-lufthandlare-
   
  Nej  nu  skall  jag  fortsätta  lyssna  på  Alex  Jones  och  läsa  http://www.prisonplanet.com/
  http://wp.alexjonespodcasts.com/
   

 20. Thomas

  Så hur tolkar det skadeglada folket här SAAB:s konkurs? Är det början till slutet för bilen som transportmedel?

 21. Holmfrid

  Åke N  #7,     Kungl Vetenskapsakademin (Kullander) och U-sala Univ. prof i fysik,  har studerat processen i Bologna med positiv bedömning.  Mig veterligt har dom ännu inte dementerat uppgifterna i Ny Teknigk.

 22. Toprunner

  Thomas #20: Bilar från SAAB är produkter som världen och främst svenska skattebetalare klarar sig betydligt bättre utan.
   
  Naivt ingenjörsarbete för såna som är ”teknikintresserade”, jämför gärna med ”hållbar” energiteknik, det funkar m.a.o. inte i verkligheten.

 23. Robert

  Om nu Vestas kurs faller så är det olyckligt. inte är det väl bättre med olja och kol? Intressena i oljebranschen präglas inte direkt av demokrati eller miljöhänsyn. Vinstmaximering är nummer 1 på deras agenda samt att slå undan fötterna för förnyelsebar energi. Så vad är det som är så bra med att det är skakigt för Vestas? 
  Någon påstår att opinionen mot vindkraft ökar. Givetvis kan man tolka det på olika sätt men samtliga undersökningar som gjorts i Sverige pekar på motsatsen. Då har boende i omedelbar närhet intervjuats ochj undersökningar både innan och efter byggnation bekräftar den positiva inställningen. Detta är heller inget svenskt fenomen. För Navarra i Spanien som haft en mycket stark utbyggnad av vindkraften är resultatet detsamma, 85% är positiva till vindkraften. Dessutom när det gäller tryggeht i produktionen är nationellt tillvaratagande av energin bättre än att lita till oljestaterna. Det är numera bara att hoppas på att råoljepriserna stiger kraftig på grund av oroligheterna i Iran. Det gynnar vår väg mot ett samhälle som till större del drivs av förnyelsebar energi. 
   

 24. Robert

  Hm, tänk så lätt vissa fakta glöms bort. Det som inte nämns ovan är anledningen till kursraset. Bl. a. att order värda 130 miljoner euro kommer att hanteras under 2012 i stället för 2011. Men ännu viktigare är att företagets prognoser är goda och kursen bör komma uppåt hundralappen igen. Förmodligen alltså köpläge på aktien. Jag misstänker att fossilvännerna jublar för tidigt 🙂
   

 25. L

  Robert, jag Googlade på Navarras vindkraft och hittade detta:
   
  The implementation of wind power in Navarra is resulting in the biggest ecological disaster in the last few years. Moreover, it is so drastically changing Navarra’s landscape that, once the projects covering our mountains with wind farms conclude, even its own inhabitants will fail to recognize Navarra. The production of wind power and its benefits have been widely spread by the companies involved through Navarra’s media. However, these companies didn’t mention the extremely serious ecological, cultural and landscape damages which this implies for Navarra’s nature.
  In addition, these projects need large amounts of money, money that has been “distributed” in such a way that it has minimized or even got rid of any criticism or complaints from people and groups which, according to their ecological and social views, should at least question the way in which wind power projects are being developed in Navarra. 
   

 26. ThomasJ

  LRF planerar bilda vkv-föreningar(=bolag) i co-op m O2 och är minsann oroliga för ett för konsumenterna optimalt lågt el-pris:
  http://www.atl.nu/skog/l-gt-elpris-hot-mot-vindkraften#.TwXNlN1Az6s.email
  Money talks!
  Mvh/TJ

 27. Ivh

  Robert #23
   
  Om inte efterfrågan på vindkraftverk i det närmaste fördubblas nästa år sä kommer flera tillverkare att få svårigheter.
   
  Vestas har med en aggressiv prispolitik kapat åt sig marknadsandelar. I Sverige är mer än 2 av 3 nya vindkraftverk Vestas. Det är prissänkningarna som gjort att de blivit stora.

 28. Thomas

  Off topic. En del här brukar ju ironiskt undra över varför de inte får några pengar från fossilbränsleindustrin. Det beror på att ni inte har något att säga till om. När USA:s kongress nyss röstade igenom en snabbehandling av en oljepipeline från Kanada så:
  ”We decided to test Markey’s assertion that this vote was bought by looking at our Dirty Energy Money database.  Lo and behold, the total amount of fossil fuel funding going to those who voted yes was roughly $42 million, while those who voted against the bill have received only about $8 million from oil, gas and coal interests.”
  http://priceofoil.org/2011/12/14/gas-oil-party-passes-keystone-xl-poison-pill/
  Det är enklare att köpa politikerna direkt.

 29. Jonny Fagerström

  #23-24 Robert!
  Läs det här också så får vi se om du har samma uppfattning sedan. Framtiden får utvisa det…..
    http://www.business.dk/industri/hovedet-er-skilt-fra-kroppen-i-vestas
  http://www.business.dk/ledelse/vestas-ledelsen-er-loebet-toer-for-forklaringer

 30. Ivh

  Jonny
   
  Varför tog du inte en bild på ett Vestas-verk när du skriver om Vestas. Det är som att ha en bild på en Volvo när man skriver om Saab.

 31. Holmfrid

  Det intressanta är att notera de börsnoterade vindkraftsoperatörerna på Köpenhamnsbörsen – Green Energy m fl – som fallit 90% i värde efter 4 år.