Vestas drar av sig silkesvantarna

Vind_Vestas 
Danska Börsen skriver om det krig som vindkraftsföretaget Vestas har dragit igång. Kampanjen ”Act on Facts” startar i Australien men är tänkt att fortsätta i andra länder världen över. 
Kommunikations och marknadsdirektören, Morten Albæk, menar att anti-vindrörelsen är liten men välorganiserad och inflytelserik. Motståndare till vindkraft kommer med upprörande påståenden som Vestas nu vill kampanja mot. Vestas menar att det som de har att erbjuda är en nödvändig del i den gröna omställningen.
”Därför drar vi nu av oss silkesvantarna för att ge våra ofta samvetslösa motståndare kvalificerad motstånd.”(min översättning)
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Janne

  I England får dom det tufft, vindindustrin har många motståndare och i pressen debateras det mycket om alla negativa konsekvenser.
   
  http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/windpower/10122850/True-cost-of-Britains-wind-farm-industry-revealed.html
   
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100222239/why-do-i-call-them-bat-chomping-bird-slicing-eco-crucifixes/

 2. Ann L-H

  Vestas m fl får väl ta efter Trafikverket. Den mycket omdiskuterade Västlänken i Göteborg har vid tidigare beräkningar visat sig bli olönsam. Nu har man gjort nya beräkningar som gör den mer lönsam (allt enligt GP). Eftersom jag just nu än en gång läser 1984 gårtankarna till Sanningsministeriet och efter några sidor vet jag ibland inte riktigt om det är klimathotsvärlden eller Orwells värld jag läser om. 

 3. socialbidragselektricitet !

 4. Björn

  Det märkliga med vindkraften är att fokus finns inte på behovet av generering av elektricitet, utan på att primärt undvika emission av CO2. Detta är en märklig företeelse som samvetslöst utnyttjas av vindkraftindustrin, för de generösa bidragen till denna industriproduktion och projektering, står allmänheten för genom skattepålagor. För varje vindkraftverk som uppförs, ökar kostnaderna och problemen. Det är detta som vindkraftsmotståndarna inser och kämpar mot och inte frågan om CO2 i sig. Vestas och andra vindkraftstillverkare har en kunnig opinion mot sig och inte en skara aktivister.

 5. Arne

  Och alltid är motståndaren få/små/ringa/marginella men får pengar från olje/tobak/gruvlobbyn så de kan kampanja.
  JAG VILL HA MINA OLJEPENGAR!!!!! NUUUUUUU!!!!!!!

 6. Niklas L

  Ja, och inte bara Vestas. På ”ny teknik” finns idag ytterligare en debattartikel från ett gäng som tydligen passerat högre teknikskolning utan att kunna räkna. Kommentatorer som hejar på kan uppenbarligen endast läsa rubriker. Detta är ett apspel i den högre skolan. Hur ph*n har det kunnat gå såhär långt?

 7. S. Andersson

  Jag kan ju inte annat än småle åt att så få insett att vindkraftindustrin blivit en väldigt stor industri och där finansiella intressen självklart står i centrum. Det finns sannerligen inte fog för tanken att Vestas skulle vara ”godare” än ExxonMobil t ex.

 8. ThomasJ

  Test

 9. Slabadang

  WUWT har en artikel om meningslösheten i att göra ”ensembler” av klimatmodellerna.
  Kritiken är helt korrekt men fungerar alldeles utmärkt som metod när du skall söka efter systematiska gemensamma fel i alla dessa modeller. Vad är lika vad är unikt för varje modell. Att slå ihop 77 felaktiga modeller kan knappast ge ett rätt svar.
  Vi vet alla här på TCS att förstärkningseffekten från vattenånga/moln är en systematiskt ingående faktor som numer kan läggas i arkiv tretton och rättas modellerna därefter så försvinner det dominerande systematiska felet i modellernas ”scenarier”.
   

 10. Lasse

  #9 Men om alla visar fel och missar dagens temperatur av skäl som kan förklaras så bör det väl snart sättas upp åtminstone EN modell som inte utelämnar förklaringen.
  Utbyggnaden av vindkraften inom NordPools område har givit lägre elpriser-när det blåser.
  Frågan som uppkommer då är om det är dessa låga priser som vindkraftselen skall avräknas mot?
  Skatterabatt eller kvittning är Hatts dilemma nu?
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3717315.ece

 11. Ingemar Nordin

  Vestas – en av de största parasiterna på statliga bidrag.

  – EUs politikerstyrda börs för lufthandel kapsejsar

  – Fågeldödande, landskapsförfulande, miljöförstörande, kortlivade och svindyra vindkraftverk

  – Land efterland har inte längre råd att skyffla in skattemedel i denna förlorarbransch

  – Skiffergas pressar ned priserna på fossila bränslen och är förmodligen mindre koldioxidgenererande än vindkraft

  Och då går parasiten Vestas ut och tar av silkesvantarna: ”Nänu jäklar, nu skall vi täppa till truten på dessa kritiker som bara kommer med invändningar. Vi vill ha våra bidrag!!!”

  Man tycker annars att om Vestas hade det minsta med substans att komma med, så borde de vara de första att kräva avreglering och indragna subventioner och skatteförmåner.

 12. ThomasJ

  Ingemar #11 (och Lena); Förhoppningsvis vet ni om betydelsen av att räkna fingrarna efter det man (Ni) skakat hand med en dansk…  😉   (*)
   
  Mvh/TJ
  (*) Om inte… lär…  🙄   //DS
   
   

 13. Gunnar Strandell

  Jag tittade på Vestas hemsida och tycker att kampanjen bryter mot oskrivna etiska regler när de beskriver konkurrensen.
  Men jag förstår inte varför de klagar. Boksluten visar att de lönsamt kan leverera elkraftinstallation för 1000 kronor per kW.
   
  Fossildrivna aggregat i lastbilar eller som båtmotorer kostar 1000 kr per hästkraft, 0,736 kW. Tillverkare  eller köpare av dem behöver inga subventioner trots att produkternas livslängd är begränsad till ca tio år. 
   
  Den som köper ett vindkraftverk kan sälja elen för 0,3 kr per kWh och har alltså anläggningen betald på 3500 timmar  och sedan tickar vinsten in. Det sker inom två år om det blåser 20% av tiden.
   
  Varför behöver de ha subventioner?

 14. Olaus

  Gunnar Strandell
  Ursäkta, förklara ytterligare.
  Det har hävdats, att 0,6 – 0,7 kr per KWh krävs för att få lönsamhet i vindkraften. Hur kan man då få vinst efter två år med ett försäljningspris på 0,3 kr per KWh?
  http://www.atl.nu/skog/l-gt-elpris-hot-mot-vindkraften

 15. Gunnar Strandell

  Olaus #14
  Just det, jag saknar en förklaring, eftersom vindkraftsanhängarna påstår att vinden är fri och man alltså inte har några driftskostnader att tala om.
   
  Jag ser också att Västanvind som annanserar på TCS lägger stor vikt vid hur mycket CO2 man sparar, trots att det inte är sant i Sverige. Tydligen gäller inte normal marknadskommunikation heller.

 16. Mr. G.

  Och i Schweiz – Europas vattenkraftstorn – klagar de att de inte längre kan priskonkurrera med subventionerad Europeisk sol- och vindkraft. Nya investeringar och underhåll fér existerande vattenel läggs på is (sic!). 
  När politiker fipplar med ”Marknaden” så betalar konsumenterna/skattebetalarna/vi hela notan direkt eller indirekt!
  När kommer politikerna att fatta att de tappar röster på detta?
  Det finns ingen gratis lunch och heller ingen gratis grön el. Nu har en regeringsutredning i Sverige föreslagit ett Skatteavdrag för egen grön el på 6000 SEK – Logisk följdfråga: samma för egenodlade gröna grönsaker???
  Det finns en ny grön vetenskap – Bioakustik – där man avlyssnar naturen och givetvis har funnit påverka från Global Warming. Man bortser dock helt från Vindkraftens bullermattor! Logiskt?????
  Googla på ”Wild Sancrtuary” och ”Global Sustainable Soundscapes Network” och be sedan  Vestas om en kommentar.
  För övrigt är Vestas inget teknikbolag. De köper in de flesta högteknologiska komponenterna och svetsar/skruvar ihop litet stål till en färdig produkt. Där kommer Kina att vinna med hästlängder. Därför är det panik i Vestasbygget. Aktieägare har också stämt dem för falsk information.

 17. Olaus

  Det ljugs friskt i Sverige om vindkraftens driftskostnader. Man får faktiskt intrycket, att vinden är gratis att förvandla till elström, särskilt på de verk som saknar växellåda. Elforsk uppger, att medellivslängden på växellådorna är endast 8-10 år.
  Går man till finska källor, får man en annan bild.
  http://wind.vei.fi/public/index.php?cmd=smarty&id=13_lse

 18. ミッコ

  Oljudsmakare och fågeldödare

 19. Gunnar Strandell

  Olaus #17
  Tack för din kommentar och för länken!
   
  Det är uppenbart att min elleverantör försöker föra mig bakom ljuset.

 20. Johnne

  Skillnaden i underhållskostnaderna mellan olika fabrikat är stor. Norska Scanwind, som numera är uppköpt av GE hade på sin tid höga underhållskostnader.
   
  I Finland är en stor andel av vindkraftverken av det finska fabrikatet WinWind. Samma som i vindkraftsparken i Vänern.

 21. BjörnT

  Och likväl:
  ”Peter Sennekamp, media officer for the European Wind Energy Association (EWEA) announced this week that wind energy will surpass the threshold of 300 gigawatts, or 300,000 megawatts at some point before the end of the calendar year.  Total wind energy capacity reached 280 gigawatts by the end of last year, when a record 44 gigawatts were installed worldwide.  The graphic below, courtesy of the Earth Policy Institute and Grist, shows how quickly wind energy installations have increased, especially in the last 5 years.”
  Resten ink graf finns här.