Vi har en energimakthavare i gänget

I senaste utgåvan av Ny Teknik listar man de 30 tyngsta energimakthavarna i Sverige. Kanske överraskande, men absolut inte oförtjänt, finns Jonny Fagerström där som nr 24 (länk) i kraft av sitt arbete med att minska skadeverkningarna av den svenska vindenergipolitiken. Det är strängt taget mindre överraskande än att Angela Merkel finns på en svensk lista. Det är en egenhet hos Ny Tekniks publicitetsstyrda metodik för att utse ”makthavare”, att både högre upp och lägre ner på listan finns personer som arbetar för mer vindkraft i landet. Det mest svårsmälta för oss TCS-läsare är kanske beskrivningen av  Anna-Karin Hatts merit för 3:e-platsen: ”Kunnig energiminister som ger Sverige en stark röst”
Helt oavsett dessa problem för Ny Teknik är det mycket glädjande att Jonnys ideella engagemang och ihärdiga arbete belönas med uppmärksamhet. Jag gör mig kuppartat  till talesman för redaktörer, skribenter och läsare på Klimatupplysningen och gratulerar Jonny till denna framgång.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar Nordin

  Tack C-G,

  Ja, Jonny är verkligen att gratulera till sin ihärdiga kamp mot den enormt mäktiga vindindustrin.

  Det enda man kan beklaga är sällskapet som Ny Teknik har placerat honom i! 🙂

 2. S. Andersson

  Apropå AK Hatts kunnighet: I svenskt newspeak betyder ”kunnig” detsamma som ”tycker som jag”. AKH kommer att gå till den svenska politikens annaler som en av få som kan hota Ines Uusman som århundradets löjligaste statsråd.

 3. Sören G

  Nu är världsbanken ute och larmar om klimatförändringar igen.

 4. Sigvard E

  Vad kan det vara som gör att kapitalmarknadsministern instruerar bl a pensionsfonderna att investera grönt, i vilket verkar ingå VKV-industrin? Tror han verkligen på denna idé? Eller är det ett sätt att fortsätta på en inslagen väg som inte får/kan övergese av prestigeskäl. Tur att man är så pass till åren att man inte berörs så värst mycket. Till pengaslöseriet på det heliga klimataltaret får nog också läggas felinvesteringar med pensionspengar. Sorgligt!  

 5. Sören G 17:52
  Ja, jag hörde det också i P!. Helt hårresande att denna instans
  är ute och svammlar igen. Lärde man sig inget av misstagen i höstas?
  Det framgick inte om Potsdam ligger bakom även denna gång.

 6. Peter Stilbs

  Grattis Jonny!  
  Det kom också en lista i dag om makthavare inom infrastrukturSverige , med många märkliga inslag

 7. Peter Stilbs

  Här är annars nya vansinnigheter i vindkraftbranschen – ett ballongbaserat sådant…

 8. Thomas P

  Ribbing ”Det är en egenhet hos Ny Tekniks publicitetsstyrda metodik för att utse ”makthavare”, att både högre upp och lägre ner på listan finns personer som arbetar för mer vindkraft i landet.”
   
  Varför skulle det vara konstigt? Är det att de har med personer som arbetar både för och emot vindkraft du finner förvånande?

 9. Thomas P
  Nu kanske du kan svara på frågan om vilka som skrivit hatmail till Bojs och hur dessa löd.

 10. Peter F

  8 Thomas
  Och vad tycker du om vindkraft ?

 11. Peter Stilbs

  Thomas P – dessa listor brukar alltid vara ensidiga – ex de 100 miljömäktigaste i Sverige. Bara PK-folk.

  Kors i taket att Jonny kommit med i denna nya lista. Måste vara ett tecken på att Vindkraftens vara eller inte vara inte längre är ”självklart” i PK-kretsar. KVA’s ställningstagande har nog gjort sitt till. Och alla vindkraftskandaler runt om  i landet

 12. Thomas P 20:19
  Om jag behärskade konsten att stoppa in emoticons i kommentarer –
  så skulle det passa det med flera stycken här.
  Nej, det är inte ”konstigt” men ovanligt. Det är en överraskande men konsekvent
  tillämpning av föreställningen att ”makt” – det är att synas i media. På ett sätt
  tycker jag att det är en OK kontrast mot en vanlig rankinglista där man rangordnar
  från 1 – N de som arbetar mot ett gemensamt mål.
  Å andra sidan har det byggts fler vindkraftverk än det har stoppats i Sverige.
  Därför är det ”konstigt” att någon som är för vindkraft kan placeras efter Jonny.
  C-G

 13. Thomas P

  Ribbing, makt är att kunna påverka och ett av flera sätt att göra detta är via media. Det innebär inte att man får sin vilja igenom om det finns andra som också har makt som verkar åt motsatt håll. Å andra sidan innebär inte att man är på den sida som får igenom flest beslut att man själv är speciellt mäktig. Därför är inget konstigt med att det finns folk som gillar vindkraft som ligger både över och under Jonny på listan.
   
  Peter, det måste vara skönt att vara så övertygad om att man är så förtryckt att man kan se minsta lilla uppmärksamhet som en seger och bevis för att man håller på att vinna. Talet om ”PK-kretsar” är dessutom unken högerretorik.
   
  Peter F, jag har inget emot vindkraft om den placeras i lämpliga lägen. Våra trädåkrar är t ex så miljömässigt förstörda att det inte ställer till mer skada med vindkraftverk i dem. Däremot bör man naturligtvis undvika flyttstråk för fåglar etc.

 14. ”unken högerretorik” utropar Thomas P, vars egen agitation allt för ofta ser farligt likt ut stollevänsterns plakatretorik. Jag tror inte det är en slump …

 15. Thomas P

  Jonas, så uppmärksamt av dig att du såg likheten 🙂 Här ylas ständigt om ”vänstern” i alla dess former så jag tänkte jag skulle kontra lite med att det finns en stollehöger som är väl representerad här.

 16. Japp Thomas, från stollevänsterns perspektiv ter sig nog folkpartiet som ’stollehöger’ och ifall någon tom argumenterar för att ’tvångsmedel’ kanske inte är den bästa lösningen för ett (valfritt valt) ’samhällsproblem’ då skränar den ’extremhöger’ och ’nyliberalism’.
   
  Som sagt, den avslöjar sig oftast genom att vara så extremt okunnig om orden den vill kasta ur sig som om det vore ett vasst vapen …
   
  Här var det du som sa att PK-kretsar är ’unken högerretorik’ … Stollevänstern har aldrig ansett sig behöva bry sig om fakta eller verkligheten. Och ja, inom klimathotssvängen är det ju inte det minsta annorlunda. Och det inkluderar dig!

 17. Stort GRATTIS till Jonny! Det är du väl värd. Det här är ganska många skrivelser, överklaganden och intervjuer senare så grattis igen!

   

 18. ” unken högerretorik”
  Är det nyordet för fakta?
   

 19. HenrikM

  Bra jobbat Jonny. Vindkraft är och förblir meningslöst för Sverige. 

 20. Christopher E

  Den som på allvar inte ser hur viktig PK-ism och därmed PK-kretsar är för hur beslut fattas (internationellt men Sverige har en tätposition), utan tror det är tom retorik, en sådan person har inte uppfattat mycket. PK finns både till höger och vänster och mittemellan, dessutom.

 21. Sören F

  Men ”PK” säger ju inget av substans, bara ”vänster om långt högerut”, eller ”Jag ogillar också ’sjuklövern'”. Droppa PK-tugget.

 22. Sören F

  Eller: ”Är du kanske lika oskärpt som jag?”. Det är möjligt att det pekade på något speciellt för 20 år sen, men vill man peka på samma idag får man hitta på något mer precist, om det nu stulits och förflackats.

 23. Slabadang

  Vilka tjänar mest i vindkrafts/mikjölobbynlobbyn?
  Jag tycker att vi måste uppmärksamma de ökande löneklyftorna mellan klimathotare och klimatskeptiker. De höga lönerna oljelobbyn betalar sina propagandister borde ju synas? Der borde ju finnas fler betalda klimatskeptiker än klimathotare om man skall tro på klimathotargängets argument. Upp till bevis!!
  Jag tycker samtidigt att vinnare förlorare skall redovisas. Vem betalar klimathotarnas löner och vad får de för pengarna?

 24. ThomasJ

  Grattis Jonny! Med, uppriktigt, så vet-i-ph**n ifall en ’ranking’ i Ny Teknik deFacto har nåt värde – tidningen har ju kört i diket för bra länge sedan…  😉 
   
  Men, men, där finns måhända ändock visst, men dock, hopp om att vkv-vansinnet kan komma till ngn form av prövning, inte minst visavi EUSSRs 2020-direktiv. Läs press-release:
   
  http://www.epaw.org/press/EPAW_release_ECJ_recourse_accepted.pdf
   
  Mvh/TJ

 25. ThomasJ

  Slabadang #23:
  Bra idé att granska vem som tjänar på vindkrafts-/klimathots-religionen… Vi kan la börja med Maud, yes-we-can’t, Olofsson, inkl. familj…  😉 
   
  Lite OT visavia Nord-EUSSRs ’samhällsförbättrare’ kan neden redogörelse för hyckleriande della maxima vara av intresse att ta del av:
  http://papundits.wordpress.com/2013/06/20/living-rich-and-famous-obama-style/
   
  Mvh/TJ

 26. #23 Slabadang, har du tittat in hos Göran?
  http://www.frojdh.se/
   

 27. Vad är egentligen vänster och höger i samband med klimatfrågan? Vad man mest använder i den alarmistiska klimatpolitiken för att påverka människorna borde kunna betecknas som konservativ moralism. Vi utmålas som syndare genom vårt levnadssätt.

 28. Vad är höger och vänster vis à vis andra relgioner?
   
  (Notera att i stort sett allt som försiggår i den publika sk klimatdebatten handlar om ’religion’. Den delen av seriös klimatforskning som försiggår har givetvis noll med vare sig religion eller höger/vänster att göra per se)