Det ska vara Stockholm i år

 
Stockholm verkar vara en populär plats att åka till för AGW-förespråkare.
 
International Energy Agencys chefsekonom, Fatih Birol, var i fredags på besök i Stockholm. Han höll bland annat ett föredrag på Handelshögskolan. Vill ni se hela föredraget kan ni se det här:
 
Watch live streaming video from sseresearch
at livestream.com
 
 

I måndags /17/6) höll Al Gore ett föredrag om hållbar kapitalism på Finansdepartementet.  
”15.15 Sustainable investments, David Blood, Generation Investment Management
Sustainable capitalism, Al Gore, Generation Investment Management”
IPCC kommer ha ett arbetsmöte i Stokholm 23-26 september som Naturvårdsverket tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademin står för. Det är Naturvårdsverket som ansvarar för att nominera svenska experter till IPCC:s arbete, som författare granskare eller deltagare på möten.
Mötet avslutas med en presskonferens den 27  september då IPCC presenterar sina slutsatser om klimatets förändring.
IEAs chefsekonom, Fatih Birol, var i Stockholm för att berätta om innehållet i IEAs rapport, ”Redrawing thel energy-climate map” men det finns en resumé på Sveriges Radio så som Johan Bergendorff uppfattar den. Här finns också  en länk till själva rapporten om ni vill läsa den.
Det politiska målet är att stoppa den globala uppvärmningen vid 2 grader för att klimatet inte ska löpa amok skriver Johan Bergendorff på Svergies radio. IEAs prognoser pekar mot en temperaturökning på mellan 3,6 till 5,3 grader om inget görs snart.
Rapporten föreslå fyra, enligt dem lämpliga åtgärder. Energieffektivisering, begränsa nybyggnationer av kolkraftverk med gammal teknik, minimera metanutsläpp under olje- och gasutvinning och att fasa ut subventioner av fossila bränslen till slutanvändarna.
Om man räknar bilavdraget som en subvention så är det vad jag kan se den enda nya åtgärden som skulle vara aktuell för Sveriges del. Energieffektivisering jobbar vi med och de andra två är inte aktuella. Det känns som en paradox att Sverige och inte minst Stockholm lägger ner så mycket pengar på dessa möten, konferenser och anföranden när det inte finns så mycket mer att göra här enligt IEAs åtgärdsprogram.
Men kanske känner AGW-förespråkarna världen över sig trygga här? Här där samhället applåderar vad de säger och få ifrågasättande röst hörs. Här där universitet fortfarande visar upp hockey-klubban som en sanning. Här där filosofer sitter i public-service och ondgör sig över att någon vågar vara skeptisk mot kimathotet.
Här är det gott att vara!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Olaus Petri

  Vad består ”subventionerna” av, alltså de till slutanvändarna av fossila bränslen? Någon som vet? Som alla vet finns det en mängd konstiga och mindre konstiga definitioner på vad en subvention är.
   
   

 2. bom

   
   

 3. bom

  ORÄTTVIS SKATT PÅ ELPRODUKTION
  Kommentarer (17)
  Av Thoralf Alfsson – Onsdag 19 juni 12:24
   
   
  Se tx denna! (grafen sorterades bort i #2 av någon anledning)

 4. pekke

  Ja, de känner sig nog som om de var hemma här i PK-Sverige där ingen kritik får förekomma, men ..
   
  Fick en nästan en chock, när jag kollade NyT och hittade en artikel med rubriken :
  ”Tysklands situation är kaotisk”
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3716527.ece
   
  Kanske inte så kritisk när man läser den, men ändå ett avsteg från alla halleluja-artiklar som annars besjunger Tysklands energi-elände.

 5. Slabadang

  Lögner lögner lögner lögner och åter lögner!
  FN och hela överstatligheten har totalt spelat bort sin trovärdighet. Jag orkade inte lyssna mer än tull inledningen av Faith Birol och hela inledningen var en lögn med falska bekräftelser och påstånden om klimatet.
  De är rent fräcka när de som Faith påstår att de ”vetenskapliga bevisen” för klimatförändringar växer när sanningen är den diametralt motsatta. Han kan inte vara så totalt isolerad informationsmässigt att han inte begriåer detta utan väljer att ljuga rätt ut.
  I går i bilen så lyssnade jag till BBCs ”Questiontime” från Edinburgh där det är folkomröstning på gång om självständighet från Engöland men inte från EU !!! Den du ??? Hur tänker man då om självständighet?
  Nåväl , i studion hade de bjudit in partiföreträdare och publiken bestod av 16 och sjuttonåringar. Det var första gången på mycket länge som jag hörde en verkligt öppen demokratisk debatt. En typ av debatt vårt kära antidemokratiska toppstyrda missfoster till nordkoreansk variant till stadsmedia i form av SVT ALDRIG skulle tillåta.
  Hela ”airen” med panel och publik var en riktigt syresatt debatt vi är i skriande behov utav här uppe i norra nordkorea. Just den ”helande” samlande effekt dessa öppna debatter har som effekt skapar sammanhållning till motsats till SVTs nordkoreanska linje där allt är riggat i förväg och journalisten har total kontroll över vad och vem som skall avhandlas.  Ledaren för ”Respect Party” gjorde ett fanatstiskt starkt intryck på mig, han uppvisaDE en styrka i sin grubndmurade tro sammanhållning och avstånd ifrån konflikt och alienerande retorik. Svenska folket har snart glömt bort vad demokrati är ocjh SVT skapar minnesluckorna.

 6. OR

  Ja, det verkar som om det klimatiska nyspråket har slagit särskilt mycket rot i Sverige.
   
  Det verkar också som om E-caten kommer att dra sin sista suck i Sverige. ”Svenska forskare bekräftar” och  ”gratis provanläggning – bara i Sverige”.
   
  Kan det finnas en koppling? Är svenskarna världens mest lättlurade folk i förhållande till sitt rykte?

 7. Thomas P

  Olaus, det är en hel del länder som subventionerar bensin. Framförallt oljeländer säljer ofta bensin till långt under världsmarknadspriset för olja för att hålla befolkningen lugn.
   
  OR, Svenskarna kanske inte är världens mest lättlurade, men se på google var ”climategate” väckt störst intresse:
  http://www.google.com/trends/explore?q=climategate#q=climategate&cmpt=q
  Nordamerika, Sverige och Australien, där har du de lättlurade.

 8. En imponerande analys och kritik.
  http://www.spiked-online.com/site/article/13716/

 9. Hej Lena, o ja, ska hålla luppen över vad som utspelar sig i september, det blir intressant.
  Som invandrad till Sverige är det mycket att sätta sig in i, för att inte oavsiktligt kränka någon eller klumpigt trycka på någon öm punkt. T ex framgår det att Sverige är en kvinna, Svea! Different! Och en fransk sådan präglad av en av Napoleons generaler? Oh la la! Sen finns det en blandning av Italien (lucia) och keltisk hedendom (fertilitetsstång på midsommar) och annat gott o blandat, vänskapsband till släkten i Minnesota inte minst.
  Utifrån framstår Sverige som det land som inte räds det senaste nya, nytt är bra, senaste modet, tekniken, flugan, småländska möbler gone global och globalt folkhem är funktionellt och billigt, gamla grejer har man muséer till eller man dammar av dem när man känner sig nostalgisk.
  I och med att Sverige som modell blivit så ”affordable and attractive” globalt, finns även möjlighet att justera kursen. Om man studerar Getty, den gamle krösusen, så hade han en ”pay phone” i huset för gästerna, snacka om ekonomiskt sinne. Gettys ”mindset” satt fast i tron att han var fattig och att pengar skulle kunna fylla det inre hål där själen borde sitta. Hela hans väsen var fokuserat på att ”frälsning” låg och skulle komma utifrån honom själv. Pengarna räddade honom inte från döden, direkt.
  Finns det inte litet viktigare värderingar än att vara ”evig världsmästare”, som t ex pejla in vart man är på väg innan man rusar dit mot ”guldet”?
  Som föregångsland sitter Sverige på nyckelknippan i många avseenden, men det gäller ju att inte köpa myten om sig själva som ”blåögda”, för det är verkligen inte sant. Svenskar är inte korkade. Det gäller bara att lära av erfarenheterna.
  Jag gillar Sverige och svenskarna, kul humor och inte alltför våldsam macho image. Men jag begriper fortfarande inte vad små grodor har med midsommar att göra!

 10. #9 Nej fel ord, om Getty, komma ”utanför” honom själv, borde vara mer precist. Ok, spelar ingen roll, kanske gick att förstå ändå, Lena.

 11. Björn

  Det kusliga med AGW är att det handlar mer om tro än vetande. Naturvårdsverket nominerar experter med den rätta tron, något annat kan man inte förvänta sig. Att jaga koldioxidläckor är lika lätt som att filtrera bort oliktänkande. Skall inte klimatfrågan bygga på vetenskaplig grund? Hur kan man då så systematiskt välja bort andra forskare med andra hypoteser än den ”rätta”? När skall några av våra folkvalda vakna och inse vad som håller på att hända? Om vi inte är öppna för att det kan vara helt andra orsaker som dominerar klimatutveckligen, har vi ingen beredskap om ”värmen sviker”. Solens lynniga beteende just nu kan vara en varningskocka. Har vi beredskap för ett kallare klimat med energibrist och missväxt? 

 12. MrsM

  Varför vi sjunger om små grodor på midsommar är en gåta även för mig. Men de kanske mer handlar om sommar och det är ju då vi ser dem. Tillsammans med att det ska vara lite kul för barnen.

   

 13. Sören G

  Frågan om AGW (eller icke-AGW) är poltiskt styrd. Varför man inte behöver bry sy om icke-AGW.
  Politiker, journalister m.f.l och tydligen också filosofer i Filosofiska rummet i P1 har totalt missuppfattat hur naturvetenskaplig forskning går till. Forskning går framåt genom att varje vetenskaplig rapport granskas kritiskt och resultatet diskuteras.

 14. Reinno F

  Måste ta den gode Fatih lite i försvar. (Han var tidigare ekonomist för OPEC). IEA är de västliga industriländernas energiorganisation, vars klimatuppfattning ju måste återspegla den gällande officiella politiken i medlemsländerna. Och den politiken är sådan som den är, det vet vi! 20-20-20 osv osv. Fatih Birols uppdrag är att med den givna klimatpolitiska inputen förklara hur utfallet blir rent energimässigt. 

 15. OR

  Thomas P #7. Har man en viss uppfattning för att man söker på ett ord på internet? eller försöker man bilda sig en uppfattning? Jag tänkte mer på t.ex. ordet ”klimatsmart” som har fått en väldigt fast förankring i svenska språkvanor. Kopplingen mellan den enskildes agerande och vad som kommer att hända med klimatet räknar jag iallafall som ganska långsökt.
   
  Lena #12. Det är väl en översättning av en engelsk propagandasång mot fransmännen, som de kallar ”frogs”. Jag tror inte att det finns någon allmän önskan att ställa sig på englands sida i detta, och tänker som du att det är kul med agerande barnhumor. Precis som ”Mormors lilla kråka”.  

 16. Thomas P

  OR, om det inte varit sådant tjoho jus i just Sverige om ”climategate” skulle knappast så många sökt på ordet. Där kan nog lobbyisterna i SI känna sig stolta, om det är rätt ord.

 17. Thomas P, vad ’lobbar’ SI för, och åt vem?

 18. Sören G

  16# Thomas P ”lobbyisterna i SI” är väl bl.a. du för AGW. Övriga söker sanningen vad jag kan se.

 19. Iven

  1 820 000 träffar på ordet ”climategate” google totalt
  38 900 träffar på ordet ”climategate” google endast Sverige.
  Vem kan påstå då att det är några s.k. lobbyister speciellt i Sverige eller SI som dominerar och driver frågan?
   
   

 20. Jag undrar också vad Thomas menar med lobbyister i SI. Vad menar du, Thomas?

 21. Olav Gjelten

  Vad är det som egentligen sitter i huvudet på politiker och andra makthavare som påstår att de tror på AGW-teorin med det skenande klimatet och den världsomfattande katastrof som väntar och tiden som håller på att rinna ut???
  Skulle de VERKLIGEN TRO på det de säger då skulle regeringarna runt om i världen OMEDELBART införa undantagstillstånd. Precis ALL verksamhet som kan tänkas öka koldioxidhalten skulle förbjudas över en natt OAVSETT vilka följder detta skulle medföra. OM makthavarna verkligen skulle tro på det de säger då skulle miljontals förlorade jobb och hela välfärdssamhällets totala kollaps ändå betraktas som en mild västanfläkt jämfört med den gigantiska katastrof som AGW-anhängarna säger skall inträffa.
  Nej, SANNINGEN är nog tämligen säkert den att AGW-teorin helt enkelt passar väldigt bra för politiker som på detta sätt kan genomdriva avgifts- och skattehöjningar som annars vore otänkbara. Om de EGENTLIGEN TROR på det de skrämmer med det är nog ytterst tveksamt.

 22. Thoma P
  Det är dags att inse att du är på väg att lämna verkligheten bakom dig. dina resonemang kretsar alltmer kring mäktiga organisationer som konspirerar för att stoppa det som du uppfattar som den goda sidan.
   
  Samtidigt blir bevisen för att AGW-teorin så som den presenterats av ipcc är felaktig och har marknadsförts med mycket tveksamma metoder allt starkare. Inget av detta förmår du emellertid uppfatta, du gräver ner dig i alltmer osannolika bortförklaringar och vägrar svara på frågor som skulle innebära att du får bekänna färg.
   
   

 23. Greger

  Lite OT, men jag undrar vad Lennart Bengtsson säger idag om det han skrev den 15 maj 2011 klockan 11:33
  ””Världens s.k. utvecklade stater har mer eller mindre okritiskt köpt budskapet från FNs klimatpanel att det är förbränningen av fossila bränslen som orsakar en global uppvärmning, samt att denna uppvärmning kommer att accelerera någon gång i framtiden. Detta trots att den vetenskapliga grunden för all alarmism är mycket svag, eller helt enkelt felaktig.”
  Ovanstående magnifika yttrande av professor Ingemar Nordin finns att läsa på bloggen Climate Scam, 14.5 2011. En blogg som uppenbarligen har påtagit sig uppgiften att systematiskt desinformera läsarna. Vad det är som driver professor Nordin till denna furiösa protestverksamhet i en vetenskaplig fråga där han helt saknar professionella insikter eller formell kunskap och som han nära nog dagligen upprepar, är obegripligt. Det faktum att en ökad mängd växthusgaser ger en förhöjd temperatur i jordens troposfär har faktiskt varit känt i mer än ett sekel. Endast en fundamental okunnighet om atmosfärens långvågiga strålning och en total brist på tillit till de experter världen över som faktiskt råkar känna till detta kan förklara hans beteende.
  Att ledande akademiska representanter inom vårt utbildningssystem ägnar sig åt vetenskaplig desinformation är ingenting annat än bedrövligt och faktiskt ett beklagansvärt utnyttjande av det fria, öppna samhällets yttrandeformer. Om nu professor Nordin påstår att den vetenskapliga grunden till växthusgasuppvärmningen helt enkelt är felaktig borde han kanske försöka visa varför det förhåller sig så. Detta borde ju en professor ägna sin energi åt och inte i grundlösa påståenden via famösa bloggar som inte har någon annan verkan än att diskreditera seriös vetenskap på ett sätt som mer hör hemma i totalitära stater eller i medeltida tankevärldar.”
  Lennart Bengtsson
  Medlem av KVA
  Visst har medlemmen av KVA nyktrat till lite på senare tid i frågan om AGW?
   

 24. Bättre sent än aldrig …

 25. På rullande sten växer ingen mossa.

 26. Börje S.

  #23 Greger
   
  Jag tror det är det måttlösa överdrivandet och den skamlösa politiska och affärsmässiga profiteringen på den alls icke avgjorda klimatfrågan som till slut fick LB att fråga sig: Vill jag delta i det här taskspeleriet?”
   
  Kanske tänkte han och till slut sade ett högt och tydligt ”NEJ!”
   
  Meterhöga havsnivåhöjningar på några decennier, 3-4 graders förhöjning av världsmedeltemperaturen på geologiskt sett knappt en sekund…det blev för mycket antar jag.
   
  Trängslen av anslagsdreglande akademiker, statligt finansierade sågspånstoalettkonstruktörer, pensionfondsförskingrare, tokpolitiska tokvisionärer och andra bedragare…alla har de samlats runt klimathotsgrytan och alla jobbar de allt vad de förmår för att det så lönsamma klimathoteriet aldrig någonsin ska få ta slut. 
   
  Inte lätt att vända om från en inslagen väg, av samtiden betraktad som ”den enda rätta”. Heder åt LB som klarat det innan den våldsamt överfyllda och sprickfärdiga klimathotarballongen imploderat till en sorglig trasa.
   

 27. Börje S.

  Korrekturläserskan säger: Exploderat och förvandlats till en blöt trasa. Bestämd form av trängsel stavas trängseln. 

 28. Börje S.

  Sanningen är som bekant det första offret när länder går i krig.
   
  Hys medlidande med Sanningen, ty hon blev även det stora offret när skamlösa profitörer, dito ”miljö”politiker och dito världs”förbättrare” insåg hur profitabelt klimathotet kunde bli. ”This Climate Scare sure has possibilities!”
   
  Det enda som krävdes var att begrava Sanningen, så: ”Till verket, alla tappra klimatprofitörer!”
   
  De hämtade spadarna och begravde Sanningen ”kvick i jord”.
   
  Men de var ovana att gräva, så… hon kanske klarade sig?

 29. 28 Börje S
   
  Tur att de inte upptäckt Börje G:s jordiseringsborr. Har nu provat den ett tag och det är anmärkingsvärt hur lätt det är att få allt möjligt att försvinna om det inte är för stora bitar.

 30. Pingback

  […] vi ju är ur ett globalt perspektiv, men det innebär definitivt inte att vi är i mål om nu någon trodde det), men säger också att energieffektivisering är ett område som vi behöver jobba mer […]

 31. ThomasJ

  WTF!!! Världens (idag, + igår?) grövsta charlatan/bedragare/svindlare inbjuds av Finansdep. att hålla föredrag inför, enl. uppgift Peter Norman, statliga verks/bolagsledningar om ’hållbar kapitalism’… á honorar minst 100 k$ + ’costs’… Fy ph**n, asså!  👿 
   
  Undrar ’bara’ om han nämnde något om den ’hållbara kapitalismen’ made in Germany?
  http://www.thegwpf.org/german-solar-disaster-21-billion-euros-burned/
   
  Men den ’gode’ (?) Peter Norman vill ju att AP-fonderna ska investera pensionspengar ’klimatsmart’ (sicket djefla ord!) och får han ett gratistips hur ~ 15 miljarder $ kan ’placeras’…:
  http://joannenova.com.au/2013/06/more-signposts-on-the-road-to-the-post-climatic-oblivion/
   
  God grief – Arma Land & Folk!
   
  Mvh/TJ
   

 32. Peter Stilbs

  Vidrigt och okunnigt att bjuda hit denna Al Gore – man trodde alla insett vilken slemmig bedragare han är. Jag håller med – ThomasJ #30.
  Går det inte att vidta rättsliga åtgärder mot denna Peter Norman ?  Det av våra pensionspengar som inte hamnar i klimatcharlatanernas fickor hamnar i sjön. 

 33. Thomas P

  Peter Stilbs, tycker du inte det är dags att ni byter tillbaka bloggens namn the The Climate Scam? Det är ju ändå det ni tycker.
   
  Sen väntar jag med spänning på att Pehr Björnbom skall göra ett av sina sedvanliga inhopp om ad hominems, men det lär jag få vänta på, han är ju lite ensidig i vilka han angriper på det sättet…
   

 34. Peter Stilbs

  Thomas P – vill inte Du också behålla Dina pensionspengar?

  Ta nu inte Al Gore i försvar – då faller mitt förtroende för dig fullständigt.  

  Och att Norman ska betala en halv miljon til Al Gore av statliga medel borde KU-anmälas å det snaraste.

   

 35. ThomasJ

  Lite touch av OT, förvisso, dock definitivt ’ingående’ i AGW-religionen och dess egna navelskådande resp. fördjupade fördunkling av de deFacto avsikterna diverse ’organ’ bedriver finns att läsa & lära om här:
  http://www.quadrant.org.au/blogs/doomed-planet/2013/06/unexpectedly-climate-change-is-a-global-yawn
   
  Läs artikeln och därefter gå in och välj de alternativ i ’surveyn’ som känns/upplevs vara/ viktiga för Dig.
   
  Detta som ’exercis’ på regnig Midsommareftermiddag (här på Bästkusten iaf) när endast de små grodorna kan trivas utomhus…  😉 
   
  Glad Midsommar tillönskas – so-oder-so!  😀
   
  Mvh/TJ

 36. Peter Stilbs

  Al Gore igen – nu gnäller han över att vetenskaparna inte håller med om ett tornadoes-AGW-samband …