Verkligheten avslöjar gammelmedias bluff om isen i Arktis

I augusti skrev jag en artikel om att vi kommer att följa utvecklingen av Arktis sommaris. Vi har nu resultatet för sommarisen i Arktis 2017. Ett minimum som visar en ordentligt tillväxt jämfört med de lägsta värdena senaste tio åren.  Jag kommer också att granska gammelmedias (Svt, SR, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet…) falska klimathot. Deras klimatbluff om Arktis håller på att avslöjas. Visst ett år räcker inte för att dra långtgående slutsatser men hotet om accelererande avsmältning kan jag vederlägga i denna artikel.

Sommarisen i Arktis ligger nu på minimum och ingen storm är i sikte som skulle kunna ändra på detta. Vi ska titta på flera grafer från olika institut för att inte kunna anklagas för körsbärsplockning.

Sea_ice_ext_2017_NSIDC3

NSIDC (National Snow and Ice Data Center). Ljusblå kurva 2017

Sea_ice_ext_2017_actic-roos

Arctic Roos – NORSEC SSM/I, röd kurva 2017

Sea_ice_ext_2017_DMI

DMI (Danmarks Meteorogiske Institut), röd kurva 2017

Det finns en stor samstämmighet att sommarisen ökat 2017 jämfört med flera tidigare år. DMI har inte med låga året 2012. Men mellan 700.000 och 1.500.000 km2 är ökningen jämfört med lägsta året 2012. Det finns också samstämmighet att 2017 är 3-6:e lägsta värdet sen 1979.

Så vad skriver gammelmedia i Sverige om detta och vad har de skrivit? Gemensamt för gammelmedia är att älskar att lyfta fram någon alarmistrapport hur dålig den än är vetenskapligt. Dessutom för att skrämma upp folk lägger man gärna en bild på en isbjörn som står eller hoppar på isflak. Att isbjörnsstammen i världen har ökat rejält och att isbjörnar klarar att simma långa sträckor tystar man ner. Allt för att skrämma folk och att driva klimatbluffen vidare.

Vi börjar med Dagens Nyheter. Tyvärr finns artiklarna bakom betalvägg numera. Exempel på klimathotsartiklar för att skrämma folk är: ”Isen runt Arktis kan vara borta om 20 år” (obligatoriska isjbjörnen finns med – min anm), ”Havsisen fyra miljoner kvadratkilometer mindre än normalt” (obligatoriska propagandaisbjörnen är med – min anm.) Även om havsisen var fyra miljoner km2 mindre än normalt en kort stund är det ändå propaganda. Varför? Jo havsisen avviker från det normala upp och ner. När isen är större än normalt håller Dagens Nyheter tyst.

Antartic_sea_ice_2017

Antarktis havsis utbredning

Grafen ovan visar att utbredningen av havsisen runt Antarktis var över det normala år 2014 och 2015. Rapporterade Dagens Nyheter detta som en sensation (kanske med en bild på isbjörn som inte finns i Antarktis?) Nej – i vanlig propaganda stil tystades detta ner. Dagens Nyheter larmade också 2008 att ”Nordpolen kan bli isfri i sommar”. Dessutom lägger man till att ”för första gången på åtminstone hundratusen år”. Påståendet från Dagens Nyheter är så absurt att det faller på sin egen orimlighet.

Sveriges statstelevision hänger på. Här varnar man för den krympande havsisen och för ett lägsta rekord i mars. Ljuger Svt? Nej men de glömmer bort att rapportera när isen växer (som nu). Svt hänvisar till NSIDC och den ljusblå kurvan, se ovan. Havsisen svänger lite upp och ner. Att bara rapportera lägsta värden är propaganda. Rekord slås då och då.

Svenska Dagbladet är nästan ännu värre än Dagens Nyheter. De älskar att hänvisa till agronomen Johan Rockströms uttalande. Som han visste något om klimat. Här är ett exempel på vad Svenska Dagbladet bluffar och skrämmer folk med: ”Smälter Arktis så blir finansnotan 800 biljoner..” Vidare från Svd 7 nov 2016: ”Larm: Arktis 10 grader varmare än normalt”. (Även propagandabladet Svd har lyckats ta med en isbjörn först – min anm.) Lögn? Nej men noga utvalda data. Havsisen var tillfälligt lite lägre än normalt (DMI-grafen finns med ovan) men återhämtade sig sen. Ingen alarmerande. Att temperaturen svänger upp och ner händer ofta. Ibland är det 20 grader kallare än normalt i Kiruna, ibland tio grader varmare än normalt. Ingen konstigt. Medeltemperaturen i januari i Kiruna är -14.8 grader. I början av 2016 var det – 41.8 grader i Nikkaluokta i Kirunas kommun.  Långt under normalt. Men inget anmärkningsvärt ändå. Kan hända på vintern i Stockholm också att det är tio grader över eller under medeltemperatur. Att Svenska Dagbladet bluffar i klimatfrågan är känt av alla som kan naturvetenskap. Här är också en artikel från 2008: ”Stor risk Nordpolen blir isfri i sommar”. Vidare: ”..det kan bli möjligt att åka båt på öppet vatten hela vägen till den geografiska nordpolen. Det är ganska troligt”.

Hur arbetar gammelmedia i Sverige för att lura folk om klimatet?

1. Välj ut någon forskare eller känd person som säger något alarmistiskt om klimatet. Citera denne forskare som påstår överdrivna påhittade saker om klimatet. Genom att citera en person så får gammelmedia ”deniability” om den beskylls för att ljuga.  Den som hänvisas till behöver inte vara klimatexpert, jämför agronomen Johan Rockström. Kända personer kan oftast inget klimatet men uttalar sig ändå. Exempel Malena Ernman. Kända personer har påverkan genom att folk gillar att identifiera sig med dem.

2. Förstärk effekten av alarmistiska budskapet genom att lägga till en bild på ett djur eller barn. Det vädjar till folks känslor. Isbjörnar och pandor är populära. För hot om att is ska försvinna är en isbjörn bra.

polar-bear

3. Redovisa bara fakta som gynnar egna saken, d v s klimatlarm. Det som talar emot klimathotet tystar man ner. Undvik att citera kända forskare som är klimathotskeptiker eller ens nämna att de finns. Exempel: Roy Spencer, Richard Lindzen och numera Judith Curry.

4. Tysta ner alla osäkerheter om det finns i rapporter. T.ex. anger IPCC osäkerheter som aldrig gammelmedia skriver om.

5. Ta varje väderhändelse som inneburit rekord, katastrof eller hårt väder (orkan, översvämning..) och koppla falskt till kommande global uppvärmning. Hitta gärna någon forskare som uttalar sig. Förtig alla verkliga fakta om detta såsom statistik och historia. Det går alltid att lura folk genom att säga att det är den här typen av händelser som förväntas bli vanliga i framtiden.

6. Använd gärna ordet ”Om”. Exempel: ”Om isen smälter på Grönland…” Det behöver inte finns någon realism i vad som skrivs.

7. Hota med katastrofer som kommer en bra bit in i framtiden och som svårligen kan avslöjas som falska före lång tid har gått. I början gjorde klimatalarmisterna misstaget att välja tio eller t.o.m. några månader framåt, se ovan. Al Gore sa att isen vid Arktis skulle vara borta år 2014. Välj minst 20 år framåt. År 2100 går också bra.

8. Låt aldrig klimathotskeptiker komma till tals i gammelmedia. Undvik också debatter där skeptiker medverkar. Vägra debattera. (Exempel på klimathotare som vägrar debattera: Al Gore och Pär Holmgren.)

9. Upprepa, upprepa, upprepa larmen. Till slut kommer nästan alla att tro på vad som skrivs och visas. Vad som är sant spelar ingen roll. Det är vad folk tror är sant som betyder allt.

Jag skulle kunna kontra med – om det blir en ny istid blir alla i Sverige döda som inte lyckas fly.

Avslutar med en vacker nytagen bild från boj 14 i Arktis.

Obuoy14_170916

 Position kan du se här.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Härje Thunholm

  Spridningen av falsk information om klimatet förefaller sakna gränser. Såg för någon vecka sedan ”Heta frågor kring klimatet” på SVT Kunskapskanalen. Ett par år gammalt hopkok från BBC, gjort på klipp ur gamla Horizon filmer. Massor av falska påståenden om klimatet och det förefaller inte precis hett, snarare nattståndet. Skapar och förstärker bara klimatångest bland allmänheten. Vem kan glädjas åt sådant? Helsjukt tycker jag.

 2. pekke

  Ja, Arktis är knappast isfritt, inte ens på sommaren.

  Men för c:a 6 000 – 9 000 år sedan var den troligtvis nästan helt isfri sommartid, under Holocene Optimum.
  https://wattsupwiththat.com/2014/03/24/new-study-shows-arctic-sea-ice-extent-6000-years-ago-was-much-less-than-today/

  Om jag inte mätt fel så bör den där bojen vara nånstans i Kanadas arkipelag, Nordvästpassagen.

  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-0.75,84.25,721/loc=-102.328,71.913

 3. Här är ytterligare ett exempel hur gammelmedia kör på med klimatbluffen. Man släpper fram en insändare av en pensionär (troligen Miljöpartist) som tycker att folk som flyger ska sättas i fängelse för miljöbrott. Insändaren är ett bra exempel på hur hjärntvättade det svenska folket blivit av gammelmedias propaganda och ett exempel på hur gammelmedia driver propagandan. Insändaren är rent dravel men då har Expressen ryggen fri.

  http://www.expressen.se/debatt/sluta-hylla-pensionarerna-de-har-forstort-klimatet/

 4. AG

  Ang. DN:s betalvägg: Man kan lätt går runt den genom att kopiera in artikelns rubrik i Google. På rätt sökträff markerar man sedan den lilla svarta triangeln efter rubriken: ”Cachad” dyker då upp. Välj den cachade varianten och hela artikeln blir läsbar gratis. Förstår faktiskt inte varför man vill betala för en sådan skräpblaska.

 5. recon

  #4: Ännu enklare: Klicka på artikellänken, sedan direkt när artikeln börjar laddas klicka på stoppa laddning (vanligtvis ett X) i webbrowsern. Hela artikeln visas då. Om inte, ladda om sidan och repetera proceduren.

  Hur någon tänkande individ kan betala för skräpet som DN publicerar övergår mitt förstånd.

 6. Arne Nilsson

  Den som tycker att pensionärer ska sättas i fängelse för att de flyger och förstör klimatet kan ju välja att ta livet av sig. Då försvinner en miljöbov. Herregud hur korkad får man bli?

 7. Sören G

  Klimathotsalarmisterna har ersatt ”global uppvärmning” med ”klimatförändringar” och att ”koldioxiden förstör klimatet”. Hur ser ett förstört klimat ut? – Någon global uppvärmning har knappast märkts, mer än att vi fått en klimatförbättring sedan Lilla Istiden. Ökad koldioxidhalt kan knappast haft någon större betydelse. Andra faktorer har varit viktigare. Allrahelst sedan uppvärmningen började ca 1690 (d.v.s. Lilla Istidens kallaste tidpunkt) och sedan pågått i olika cykeler tills nu. Klimatförändringar är något som alltid har pågått.
  Då försöker man inbilla folk att klimatet blir förstört genom ökad koldioxidhalt i atmosfären. – Tvärtom är en ökad koldioxdhalt vad växterna behöver. Ett något varmare klimat är också bara till fördel (om koldioxiden har någo roll i detta så är den i så fall liten). Men eftersom det mest är Solen som styr och den har nyligen genomgått ett grand solar maximumden men nu är på väg in i ett tillstånd som det under Lilla Istiden (med ett grand solar minimum) så är det nog tyvärr åt det hållet det går.

 8. Ivar Andersson

  #3 Per Welander Inläggsförfattare 2017/09/19 kl. 10:36
  ”Man släpper fram en insändare av en pensionär (troligen Miljöpartist) som tycker att folk som flyger ska sättas i fängelse för miljöbrott.” Hur tänkte insändaren? Ska hela regeringen och riksdagen sättas i fängelse för sina flygresor. Virrpanna.

 9. Peter F

  Mer skit som DN släppt fram

  http://asikt.dn.se/asikt/debatt/gor-ett-val-miljon-skaffa-bara-ett-barn/

 10. Björn

  Gammelmedia: Fake news, Fake news………osv. Klimat och isutbredning är som den är. Det är bara att konstatera att variationer förekommer. De som tror att mänskligheten ligger bakom alla förändringar bör ignoreras. Vem påverkade väder och vind när mänskligheten inte fanns? Att kommentera medias stolligheter är bara att öda energi. Vi måste istället stöda ett rationellt tänkande som inser att den utifrån kommande energin är den enda faktorn av betydelse för variationer inom vår atmosfär och på jordytan. Det är därför förödande irrationellt att tro att vi genom förändrade mänskliga beteenden kan påverka klimatförändringar. Naturen självt är kapabel till detta och det är vad vi nu ser i form av förändrade flöden i hav och i atmosfären.

 11. Daniel Wiklund

  Apropå att bara skaffa ett barn för att rädda miljön. Hur ska man då ställa sig till den syriske mannen som har tre fruar och sexton barn. En knepig fråga för Miljöpartiet som ju i praktiken vill ha fri invandring, inklusive männen som har många fruar och många barn. Mångfalden har många ansikten.

 12. Peter Stone

  Lite kul att Boj 14 är omringad av is och får sällskap av en nyfiken invånare kring den 21/6/2017 . http://obuoy.datatransport.org/monitor#buoy14/movie
  och starta vid 18:00.

 13. jensen

  Intressant redogörelse i NoTricksZone. ang. effekt av kontinentalplattors rörelser.
  Prof. Viterito, College of Southern Maryland MO USA. 2017:
  Korrelation mellan seismisk aktivitet och global temperatur.
  / causalitet torde vara entydig/
  Enl Prof. V torde det även finnas koppling till El Nino.
  Detta samband torde stå för 2/3 av global warm. sedan 1979.

 14. SEB

  Trump kallar dessa media för FAKE – MEDIA och jag håller med.
  Journalisterna är antigen Skipstedt el Bonnier Lakejer
  De vågar ju inte såga av den gren de sitter på. Då har de ju ingen lön.

 15. Roy Spencer har givit ut ytterligare en e-bok på 50 sidor: Inevitable Disaster: Why Hurricanes Can’t Be Blamed On Global Warming. Finns att köpa för en liten peng på Amazon: https://www.amazon.com/dp/B075QN3KFY/ref=sr_1_1?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1505785569&sr=1-1

  Boken är på 17:e plats på topplistan över icke-skönlitteratur. Boken avslöjar gammelmedias bluff att försöka koppla orkanen Irma till ”global uppvärmning”. Kul att min vän Roy Spencer har blivit så aktiv. Spencer ansvarar bl.a. för satellitmätningarna av globala temperaturen, dataset UAH och är mycket kunnig om orkaner.

 16. Svempa

  Utmärkt Inlägg!

  Det klankas rätt mycket på media i gamla östländer men när man betraktar Sveriges Radio och Sveriges television med 83 % av journalisterna som rösta MP-VPK-S så är det en likriktning som är större och som det är svårt finna motsvarighet till i andra europeiska länder. Ett reellt demokratiproblem!

 17. TV4-nyheterna fortsätter ikväll att bluffa i klimatfrågan. Man hoppade på President Trump som hade talat i FN. Anledningen till TV4:as påhopp var att Trump INTE hade tagit upp klimatfrågan i FN och INTE kopplat orkanerna i år med ”klimatförändringarna”. Trump är gammelmedias hackkyckling och blir många gånger orättvist påhoppad.

  Det finns inga vetenskapliga bevis för att orkanerna har ökat i frekvens eller styrka på senare år. Se #15 ovan.

 18. Torbjörn

  Gammelmedia i England, forskare erkänner att modellerna är felaktiga

  Det ljusnar för oss realister 🙂

  https://www.thetimes.co.uk/edition/news/we-were-wrong-worst-effects-of-climate-change-can-be-avoided-say-scientists-k9p5hg5l0

 19. Ingemar Nordin

  Torbjörn #18,

  Antingen kommer forskarnas artikel att förtigas, eller också blir även de stämplade som vetenskapsförnekar.

 20. Lars-Eric Bjerke

  Per Welander.
  Dock har augustiisens utbredning enligt NSIDC minskat med 10,5 procentenheter per decennium mellan 1979 och 2017. Trender som varar längre än 30 år brukar anses vara klimatförändringar. http://nsidc.org/data/seaice_index/

 21. Lars-Eric Bjerke #20: Lite oklart vad du syftar på. Den graf som du länkar till anger procent i augusti i förhållande till ett ”normalvärde” 1981-2010 på 7.300.000 km2. Sen har man gjort linjär regression på det.

  Men det innebär inte 10.5 procent per decennium som du säger. Den linjen går inte linjärt mot noll. Här har du en omvänd ränta på ränta effekt.

  Exempel: 10% minskning av 100 (100-0.1*100)=90,
  Eller Isen = 100 *((1-0.1)**antal decennium)
  Efter 100 år blir det 31.

  Men visst har sommarisen minskat – där har du rätt.

 22. Kenneth Mikaelsson

  Nu vill vetenskapsförnekarna i regeringen att vi ska få en skatt istället för TV avgift…
  Är väl för få som vill betala för skiten de förpestar etern med kan tänkas..

 23. Sören G

  #20 #21
  Satellitmätnigarna började 1979 när temperaturen började öka igen efter att ha varit sjunkande sedan 1940-talet. Det finns rapporter om låg isutbredning tidigare.
  Samtidigt ökade isutbredningen runt Antarktis under satellitmätningseran.

 24. Karl Eider

  #18

  Själva artikeln:
  http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo3031.html

 25. L

  Isminimat 2012 inträffade den 16/9 och uppgick till 3 408 000 kvkm. Johan Rockström kommenterade detta med att 2012 skulle bli ett ”tipping point år” eftersom vita isar ersatts av svart vatten. Därför skulle isen försvinna. Men redan i december var isen i kapp 2011 års värden. Någon dementi kom inte från Rockström.
  Årets isminimum inträffade troligen 12/9 då istäcket var 4 611 000 kvkm. 38 % mer än 2012 års minimum på 3 340 000 kvkm. För närvarande är årets resultat (den 18/9) större 8 av de senaste 10 årens resultat.
  Det verkar på många som att det inte fanns något klimat före oktober 1978 när satellitmätningarna inleddes. Men vi vet att Nordenskiöld seglade Nordostpassagen redan 1878. Och att fartyget Maud, som Amundsen seglade i dessa vatten med mellan 1920 och 1925, låg infruset i isen 2012. I år gick ett isförstärkt fartyg Nordostpassagen utan isbrytarhjälp, vilket SR:s Moskvareporter Sten Sjöström förklarade med klimatförändringar.

 26. Lasse Forss

  Kommentaren ovan är av mig.

 27. pekke

  Sören G. #23
  Första rapporten från IPCC hade isutbredningen före 1979 på en graf och den visar att 1973 hade 2 Miljoner km2 mindre än -79 i Arktis, nästan hela 70-talet hade mindre is än 80-talet.

  https://www.ipcc.ch/ipccreports/far/wg_I/ipcc_far_wg_I_full_report.pdf

  Pdfnr: 272 Rapportens sidnr: 224 bildnr: 7.20
  År -79 är faktiskt ganska extremt i den grafen !

 28. rale

  Är det bara boj nr.14 som fungerar? Kanske de inte är isbjörnssäkra!? På filmen till 14 syns en isbjörn, som påpekats ovan, men även flera isbjörnsspår. Isbjörnsgym kanske?

 29. pekke

  Första satelliten som kunde ” läsa ” is sköts upp 1972 !

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nimbus_program#Sea_ice
  https://en.wikipedia.org/wiki/Electrically_scanning_microwave_radiometer

  Men det finns satellitbilder ända från 60-talet på havsisen.

  1978 sköts den satelliten upp som man började istrenderna med
  https://en.wikipedia.org/wiki/Scanning_multichannel_microwave_radiometer

 30. Klimathotet är falskt

 31. Jan-Åke

  Så här sa Stephen Schneider , en av IPCCs grundare och som författat delar av SPM till dess rapporter.
  ” …to capture the publics imagination we have to offer scary scenarios , make simplified dramatic statements and make little mention of any doubt we might have, each of us has to decide what is the right balance between being effective and being honest…”

 32. Lars-Eric Bjerke

  #21 Per Welander,
  Med lineär regression var isutbredningen 1979 enligt NSIDCs diagram 19 % större är medelvärdet av utbredningen 1981-2010 och 2017 21 % mindre. Under denna 38-års period har alltså isen minskat med 40 % av medelvärdet d.v.s. minskat med 40/3,8 = 10,5 per tioårsperiod, vilket var det jag skrev (och också NSIDC under kurvan). Avvikelserna i kurvan refererar till ett fixt värde, så om man gör som NSIDC d.v.s. tillämpar lineär regression ska man inte tillämpa någon ”ränta på ränta” beräkning. Diagrammet gör heller ingen lineär extrapolering efter 2017 utan berättar bara vad som hänt under 38-årsperioden. Enligt min gissningsvis, vad nu den kan vara värd, kommer dock augustiisutbredningen i framtiden att uppvisa en mer logaritmiskt avtagandeungefär som du skrev.

 33. KM

  L-E Bjerke. #32

  Instämmer i princip med din tolkning av NSIDC-grafen.

  Men en möjlighet är väl att havsisens utbredning följer någon form av cykliskt förlopp. Som pekke påpekar i #27 så var utbredningen mycket mindre före år 1979 då satellitmätningarna startade.

  Om det stämmer så kommer det bli mer havsis kommande år. Det finns en del att läsa om detta här, se även kommentarerna:
  http://notrickszone.com/2017/06/23/arctic-warming-reverse-new-study-says-winter-arctic-sea-ice-to-increase-towards-2020/

 34. Välskrivet. Har inget ytterligare att tillägga, men e-poster det till andra som kan vara intresserade.

 35. Lasse

  Istjockleken har ökat:
  https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170915103604.htm

  ”In the area surveyed, which lies to the north of the Fram Strait between Greenland and Svalbard, the sea-ice thickness was ca. 1.7 metres, roughly 50 centimetres more than was recorded in 2016. This is most likely due in part to a higher percentage of several-year-old ice in the area.”

  ”Our explanation is that the small and thin ice coverage from the previous summer — the second-smallest area ever recorded — grew faster and thicker than in other years, since thin ice grows faster than thick ice.”

  Kan det sägas tydligare-Om isen försvinner kyls havet!