Ve dig du onde klimatförnekare!

Peka finger

Vi har alla olika ingångar till att engagera oss i olika frågor och det gäller inte minst klimatfrågan. Själv har jag flera anledningar varav en av dem är att värna om demokratin.

Svensk media har ju intagit hållningen att alarmism och aktivism har mer eller mindre frikort medan mer realistiska och t o m skeptiska röster inte får komma fram. Men ibland kommer det fram en och annan ljusglimt.

En sådan röst är Göran Värmbys artikel i GP där han bland annat skriver:

”De flesta forskare är överens om att det globala klimatet värms upp och att detta orsakas av mänsklig påverkan. Hur mycket finns det olika uppfattningar om. Frågan är mycket komplex och känslomässiga argument får många gånger för stort utrymme.”

Naturligtvis dök det genast upp kommentarer på Twitter där han blev kallad både det ena och det andra, inte minst klimatförnekare.

En annan sådan ljusglimt är Fredrik Sjöbergs Understreckare i SvD:

”Sakfrågan först: jag anser att vi i Sverige bör fasa ut alla fossila bränslen, och det av två skäl. För det första kan växthusgaserna från all sådan förbränning vara den dominerande faktorn bakom uppvärmningen av klimatet. Personligen tvivlar jag på det, men det kan vara så. Dessutom skulle, för det andra, ett sådant beslut i någon ringa mån underminera statsfinanserna i Saudiarabien och andra diktaturer vilkas maktspel, med påföljande risker för krig, oroar mig mer än alla klimatlarm. De senare är, som vi snart ska se, sällan tillförlitliga.”

Fredrik Sjöbergs artikel är egentligen en recension av boken ”Upphettning” skriven av Daniel Lindvall, Kjell Vowles och Martin Hultman och är ett resultat av ett forskningsprojekt vid Chalmers som syftar till att besvara frågan: ”Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar?”

Han fortsätter:

”Å ena sidan har vi alltså de som tar saken på största allvar; en brokig rörelse befolkad av alla möjliga schatteringar från högt respekterade forskare och politiker, via predikanter och vanliga influencers ända ner till nätverket Extinction Rebellion, som också enligt en modest bedömning får anses vara en fritidsanläggning för hobbyanarkister från den välmående medelklassen. De skeptiska, å sin sida, påstås mangrant springa andras ärenden. Är de inte betalda av oljeindustrin är de i maskopi med hårdföra högernationalister av sedvanlig modell. Alla kallas klimatförnekare.”

Och avslutar med orden:

”Glosan (klimatförnekare, mitt förtydligande) är ett bekämpningsmedel, ingenting annat, ett rent invektiv som signalerar likt anslag på väggen att samtal undanbedes. De redan frälsta nickar fromt, men nu gällde ju frågan alla de andra, de som inte tar larmen på allvar. Väljarna. De som rabblar trosbekännelsen, inte av övertygelse, utan för att man måste – som på katekesens tid, när gudsförnekare bestraffades, ofta hårt. Därför ställer jag ”Upphettning” i hyllan för inkvisitorisk eko-teologi. Och tänker, till sist: med sådana vänner behöver klimatfrågan inga fiender.”

Har ni möjlighet att läsa hela Fredrik Sjöbergs artikel så gör det, den är bra. Dessutom har han ju rätt i att kalla någon för klimatförnekare har bara ett syfte, att tysta personen. Om han har fått några personliga påhopp har jag inte kunnat ta reda på. Jag har mailat SvD som inte har svarat. De har ett Twitter konto med just Understreckare men där finns inte den här artikeln upplagd av någon anledning.

Några som då och då gör utfall och anklagar personer för att vara klimatförnekare är Miljöpartiet. Häromdagen skrev Pär Holmgren, EU parlamentariker för Miljöpartiet, en debattartikel i Aftonbladet där han speciellt pekar ut moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson. Pär Holmgren menar att sådana röster inte ska få finnas i politiken och går till hårt angrepp.

”Det står alla fritt att förneka klimatförändringarna, hävda att jorden är platt, debattera om Elvis är död eller delta i expeditioner för att finna Storsjöodjuret. Men det är anmärkningsvärt att Ulf Kristersson som partiledare inte tar debatten med klimatförnekarna i partiet.”

”År ut och år in sprider folkvalda moderata företrädare konspirationsteorier om klimatet utan att Ulf Kristersson lyfter ett finger. Vi andra får fundera på om Ulf Kristersson antingen håller med eller har tappat kontrollen över det parti han leder.”

Varför han skriver en sådan artikel just nu är lite oklart. Det kan ju vara en förberedelse inför nästa val där Miljöpartiet kommer att fortsätta på den inslagna vägen och hävda att klimatfrågan är mänsklighetens största utmaning och att hans eget parti har de rätta svaren på lämpliga åtgärder. Eller så är det en, i mina ögon, infantil hämndaktion. Pär Holmgren tog nämligen chansen att påtala värmerekordet på Antarktis och skrev på twitter:

”Det är många extrema värmerekord som slås nu. Det här är ett av de mest extrema”! 18,3 grader på Antarktis kan vara den högsta temperaturen på kontinenten på ca 120 000 år. ”

Något som Jan Ericson, riksdagsledamot för Moderaterna, citerade i Borås tidning. De båda ligger alltså lite i luven på varandra kan man ana men huvudorsaken till Miljöpartisters utfall då och då är naturligtvis att tysta alla kritiska röster. Det ska vara ok att skriva missledande om klimatfrågan där den icke insatte möjliga väljaren kan förledas att tro att det var 18,3 grader på hela kontinenten, verkar Pär tycka, men även alarmistiskt lagda politiker behöver vara tydliga om de ska få väljarnas förtroende. Pär Holmgrens tweet blev i det närmaste förlöjligad i kommentarerna och så nämndes den alltså även i ett blogginlägg av Jan Ericson. Så Jan måste bort, om det går och försöka duger. Alltså drar Pär upp klimatförnekarkortet.

Det är ett rejält demokratiskt problem att i tid och otid dra klimatförnekarkortet för att undvika en sansad debatt i klimatfrågan men det kommer förmodligen att bli etter värre ju närmare nästa val vi kommer.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Per Gustafsson

  Per Hs åsikt att ”sådana röster inte ska få höras” speglar ju miljöpartiets underliggande ideologi som de annars försöker dölja, dvs demokrati och åsiktsfrihet ill de förtrycka.,och vad klimatfrågan egentligen handlar om. Tankarna går osökt till vad den belgiske filosofen Drieu Godfridi skriver i sin bok The Green Reich om den totalitära ideologin.

 2. Bim

  Bra Lena Krantz. Det är precis detta vi ideligen måste framhålla.
  Och att massmedia är totalt styrda av makten är ingen gissning. Varför skall annars SVT drivas av skattepengar? Den som inte ser sambandet måste vara dövblind eller politiker.

 3. Daniel Wiklund

  Vad gör man när vädret inte är som man önskar. Kan man förneka det. Här i Luleå är det just nu sol och minus 19 grader. Jag far nog ut och åker skidor och inbillar mig att det är minus 8 grader. Men hur mycket jag än försöker förneka att det är väldigt kallt så piskar kylan i ansiktet. Jag får vänta några timmar så gör solen att kylan lindras. Väderförnekare eller inte, det är frågan.

 4. Lasse

  IPCC har ett problem när de inte kan precisera klimatkänsligheten bättre än 1,5 till 4,5 grader.
  Är det då konstigt att det finns optimister och pessimister inom denna skala.
  Eller förnekare och troende vilket indikerar en religiös rörelse. Naturvetenskap bör kunna få större plats inom klimatfrågan.
  Lyssnade till reportage om Svalbard (-22 grader) där de tvingas anpassa sig till värmen under vintern.
  Ja visst det har varit varmare vintrar där på senare tid och ja de får problem när permafrosten smälter.
  Men de bör kunna ta till sig ny kunskap: https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm/page/22/mode/2up
  De har haft några generationer på sig 😉

 5. Ulrik T

  ang värmerekord på Antarktis https://fjällsjö.se/nyheter/20200214-vulkaner-varmerekord-antarktis

 6. jax

  Ett exempel på jakten på klimatförnekare finns i dagen DN. I en artikel med titeln ”Att hålla huvudet inskränkt” skriver poeten Jonas Gren att:

  ”Skribenterna Fredrik Sjöberg och Johan Hakelius tycker att klimatdebatten är hysterisk och känslo­styrd. Men att vara rörlig i sitt tänkande innebär också att göra sig mottaglig för det obehagligal”

  Efter en grundlig sågning av Hakelius, Sjöberg och Lennart Bengtsson och hyllande av ”jordsystemforskaren” (Jonas Grens benämning) J Rockström avslutar han med:

  ”Ett sätt att göra sig kvitt jord­systemforskningens alarmerande signaler är att bortse från dem. Ett annat är att jobba för drastiska ­utsläppsminskningar nu. Jag har svårt att se hur raljerandet över dem som tar varningarna på allvar bidrar till denna nödvändiga omställning”

  Därefter skjuter DN sig i foten på sportsidorna, där ett stort reportage om Vasaloppet hävdar att de stigande medeltemperaturerna kommer att stoppa Vasaloppet. Detta då det varmare vädret förhindrar tillverkningen av konstsnö. Detta illustreras med två diagram:
  Det första med medeltemperatur för februari sedan 1922
  Det andra med snödjup för samma period.
  Inget av diagrammen visar på någon övertygande trend. Temperaturdiagrammet visar att det var varmt i början på perioden, sedan var det kallare en period för att senare bli ungefär lika varmt igen. Någon skrämmande trend går inte att utläsa ur diagrammet. Däremot hävdar DN att medeltemperaturen under perioden stigit med två grader och refererar till SLU.
  När det gäller snömängdsdiagrammet kan ingen trend öht utläsas, utom att det var några år runt 1980 som hade jämn snötillgång. Som Sjöberg skrev: med sådana vänner behöver alarmismen inga fiender.

 7. Ann lh

  Tack Lena! Just in time!
  Naomi Seibt från Tyskland har sedan en tid i någorlunda lugn och ro fått tala på EIKE och på Heartland inst.’s parallella möte under höstens COP-möte i Madrid. Hennes budskap är ”Ingen Panik -Tänk själv” och hon beskriver kort sin väg från trädkramare till klimatrealist.
  Nu i dagarna har det visat sig att hon har blivit anställd på Heartland inst. och ska i dagarna tala på samma invent som Trump.
  Expressen idag har gjort henne känd i Sverige och nu exploderar Gretarörelsen och visar upp sitt innersta. Gå in på youtube sök Naomi Seibt och se hur vattenmelonerna jobbar.

 8. Lasse

  På SVD pågår en annan debatt mellan Lomberg och Rockström ang Australiens bränder.
  Lomberg svarar idag Rockström. Lite långt bort för att engagera!
  Varför är ingen intresserad av den dramatik som MOSAiC expeditionen upplever?
  Isläget är ansträngande för Ryska isbrytaren och det byte av besättning som pågår har försvårats samtidigt som den infrusna båten far söderut i oanad hastighet. https://follow.mosaic-expedition.org/

 9. Ingemar Nordin

  Apropå aktivisten Pär Holmgren så påminner jag om ett inlägg här på KU från i somras.

  https://www.klimatupplysningen.se/2019/07/16/par-holmgren-och-gralet-pa-smhi/

  Redan då var han ute och smutskastade vissa av sina kollegor i SMHIs medlemstidning. Och han verkar inte särskilt mycket kunnigare om klimatvetenskapen idag.

 10. jax
  Tack för tipset om Jonas Gren artikel på kultursidan i DN.
  Det är svårt att förstå hur han tänker. Först menar han att man inte ska lyssna på enskilda forskare som Lennart Bengtsson utan istället ska man lyssna på …..Johan Rockström. Han verkar ha fått det mesta om bakfoten.

 11. foliehatt

  @ Lasse, #8,
  Lomborgs svar på Rockströms attack på Lomborgs artikel om Australiens bränder utgör njutbar läsning.
  Lomborg sågar Rockström vid anklarna genom att visa på att Rockströms argumentation är vinklad, ohederlig och kontrafaktisk.
  I en normal akademisk miljö så skulle Rockström aldrig återhämta sig ifrån detta – då han har avslöjats med att antingen köra med fula trick, inklusive rena vetenskapliga lögner – alternativt så har han ingen koll på det som han debatterar. Oavsett vilken så skulle han vara så komprometterad efter detta att han skulle vara opublicerbar.
  Men, klimatkatastrofismen är eljest så Rockström lär överleva, åtminstone bland de sina.
  Hur som – jag rekommenderar alla som har möjlighet att läsa Lomborgs svar – det är en njutning att uppleva hur han plockar sönder Rockström, påstående för påstående.

 12. Ivar Andersson

  ”Det är ett rejält demokratiskt problem att i tid och otid dra klimatförnekarkortet för att undvika en sansad debatt i klimatfrågan men det kommer förmodligen att bli etter värre ju närmare nästa val vi kommer.”
  När argumenten tryter så får de klimathotstroende visa hur goda de är och hur onda de klimathotsskeptiska är.

 13. foliehatt

  Pär Holmgren är helt klart en Demokratiförnekare.

 14. Sören G

  #4 Lasse
  Lyssnade också på P1 om Svalbard. ”Uppvärmningen är fyra gånger snabbare än i resten av världen” heter det. – Varför kommer den rapporten nu när det är rekordkallt där? Är det för att inte behöva låtsas om att islägret runt Svalbard är kraftigare än på länge.
  En parentes som inte har med klimatet att göra men väl hur medierna försöker styra. Också i nyheterna att svenskarna ogillar (hatar) Trump. Men vad förväntar man sig efter den enorma hatkampanjen som svenska medier har ägnat sig åt.

 15. Christer Eriksson

  I dagens Aftonbladet Spyr Natalia Kazimierska galla över en tysk tonåring som ifrågasätter klimathotet.
  Givetvis är det extremhöger som har uppfunnit henne.Dessutom gör hon en fullständigt meningslös kommentar och jämförelse med Gretas segelbåt ”citat jag förmodar att hon dissar segelbåten till förmån för en läckande tankfartyg dit”pga av att hon skal tala med med Donald Trump på CPAC konferensen utanför Washington.Givetvis så anser hon att hon har ”citat några främlingsfientliga tyska farbröder vid sin sida”
  Man får inte tvivla på klimathotet då är man en främlingsfientlig tysk farbror.
  Alltid så är det ytterhögern som som är klimatförnekare.
  Att det är yttervänstern som driver upp klimatångesten här i landet bekommer henne inte.

 16. Solskenet

  Är det någon som känner till fakta bakom denna artikel i Nyheter 24 om Naomi 19 från Tyskland?
  Är det bara isolerad extrem grupp eller något mer? Kan man lita på artikeln
  https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/941026-tyska-tonaringen-kallas-for-anti-greta-fornekar-klimatforandringar.

 17. Lasse

  Pär Holmgren är han värd ett omdöme? Alarmist av värsta sorten!
  Men jag vill inte att MP tar bort honom från sina listor för det.
  Kanske ger hans alarm utrymme för naturvetenskaplig kunskapsöverföring:
  https://wattsupwiththat.com/2020/02/26/hijacking-the-winds-of-change/
  Men varför detta intresse för Antarktis och Australien?
  https://notrickszone.com/2020/02/26/exchange-of-arctic-research-crew-gets-delayed-as-supply-ice-breaker-blocked-by-unexpected-dense-sea-ice/

 18. Sören G

  #16 Solskenet
  Det är ren hatpropaganda i Nyheter 24.
  Naomi vill till motsats mot Greta fokusera på fakta och inte på känslostyrda argument. Givetvis förnekar hon inte klimatförändringar, men menar att vi inte vet vilka olika orsaker som styr klimatet. Därför behövs debatt kring vetenskapen. Hon avslutar med. ”I don’t want you panic. I want you to think.”

 19. Fredrik S

  Tack Lena!

  Pär Holmgren är en riktig hedersman, han går nog omkring i (gröna) galoscher för att skydda sig mot klimatförändringen.

  Vi får anta att han sitter på tåget och twittrar så vi slipper se honom på Arlanda.

 20. Ingemar Nordin

  #16 & 18,

  Jag skrev om Naomi Seibt här https://www.klimatupplysningen.se/2020/02/14/utnyttjandet-av-barn-och-fargade-klimatpropagandan/

  Till skillnad från Greta (och artikelförfattaren i Nyhter 24) så vet hon en hel del om klimatet och debatten. Hon vet exempelvis att det inte finns någon konsensus bland klimatforskarna om någon ”klimatkris”. Där kan hon bl.a. stödja sig på över 800 forskare och professionella https://clintel.org/

  Som alla skeptiker så blir hon utsatt för smutskastning – inte argument – av klimatalarmisterna. Man kan stödja hennes kamp genom att följa henne på https://www.youtube.com/channel/UCeYSlCaX1PheCaqxN7u2klw (58 tusen följare för ögonblicket)

  Greta har däremot helgonförklarats och ingår numera i skolundervisningen:
  https://samnytt.se/greta-har-blivit-en-del-av-skolundervisningen-hon-utmalas-som-ett-helgon/?fbclid=IwAR3u0lNDE5OTGwOYIsUVn8_mnncHk9vs96ZEpsMNB1T7Sz7xby79WDj9eQE

 21. Daniel Wiklund

  Antarktis och Australien får vila idag. Har just varit ut på en lång cykeltur. Strålande sol och minus 10 grader och svaga vindar. Kan inte bli mycket bättre väder, kanske sjunger det på sista versen. Får väl fråga Rockström hur jag ska göra för att få uppleva dagens väder fler ggr. Bra väder för klimattoppmötet som pågår i Luleå och Piteå idag. Det är Demo North, en konferens om industrins klimatomställning. Norrbottenskuriren skriver ”100 företag ligger bakom över 70 procent av utsläppen av växthusgaser i världen. Det säger sig självt att skulle dessa företag minska sina utsläpp skulle mycket vara vunnet”. Kanske ännu bättre väder än dagens väder. Hoppas konferensdeltagarna hinner ut och njuta av det fina vädret mellan uträkningarna av växthusgaserna.
  .

 22. LarsF

  Tack för artikeln.

  Vill bjuda på en liten sammanställning som jag tycker alla skall ha i minnet när de blir kallade förnekare.
  Jag har bara sökt i AR5 efter alla namn jag kunde komma på av kritikerna vi alla känner väl.
  Om någon kommer på fler, öka gärna på.

  Jag tycker det är tunga grejer att ta till i argumentation med fanatiker.

  Dessa på listan finns med i AR5, den nu gällande, och några av de mest kända kritikerna/förnekarna.
  Så att dessa har hänvisning från AR5 torde tysta vilken alarmist som helst – så de kan börja fundera lite.

  Det är alltså vår egen Lennart Bengtsson, Ross McKitrick, John Christy, Judith Curry, Roy. Spencer, Richard Lindzen. Och Expert reviewer, Gervais som har sina teorier om 60-åriga cykler om solen som passar in på förändringarna vi ser.

  Från AR5 ”Tropical tropospheric temperature trends”
  Bengtsson and Hedges 2011
  McKitrick at al 2010
  Christy et al 2010

  Curry and Oppo 2005 – Simulation of glacial ocean conditions
  Christy, J. R., W. B. Norris, R. W. Spencer, and J. J. Hnilo, 2007: Tropospheric temperature
  change since 1979 from tropical radiosonde and satellite measurements.
  Lindzen and Choi (2009) used
  data from the radiative budget and simple energy balance models over
  the tropics to investigate feedbacks in climate models.
  McKitrick and Michaels (2004) o (2007) – assessed regression of trends with national socioeconomic and geographical indicators,

  Expert reviewers
  GERVAIS, François

  Bara att söka i AR5 final report 1500 sidor pdf, och de hänvisas till.

  Om nu dessa är förnekare – varför då referera till deras publiserade artiklar i erkända sammanhang.

 23. Lars-Erik

  Vet ni att det var -26 grader i Europa igår?

 24. Lars Cornell

  Tack Lena, bra inlägg. Riksdagsman Jan Ericson har i dag och i går några intressanta inlägg om energipolitik.
  http://www.ericsoniubbhult.se

 25. Munin

  När det gäller klimatfrågan är det mycket allvarligt och farligt att de som förnekar fusket inom klimatforskningen tillåts fortsätta och inte blir granskade.

  Det fuskas med de s.k. globala temperaturserierna, se följande länk:

  joannenova.com.au/2018/10/first-audit-of-global-temperature-data-finds-freezing-tropical-islands-boiling-towns-boats-on-land/

  “For two years the entire Southern Hemisphere temperature was estimated from one sole land-based site in Indonesia and some ship data. We didn’t get 50% global coverage until 1906. We didn’t consistently get 50% Southern Hemisphere coverage until about 1950.”

  Det finns inte uppgifter för södra halvklotet och därför har de hittat på en massa temperaturdata. Tala om fria fantasier! Vems fantasier har fått gälla när uppgifter hittats på?

  Temperaturuppgifter i de globala serierna har systematiskt ändrats över tid för att få fram en trend som visar på ökning, se följande länk:

  https://thsresearch.files.wordpress.com/2017/05/ef-gast-data-research-report-062717.pdf

  Slutklämmen talar för sig själv.
  ”The conclusive findings of this research are that the three GAST data sets are not a valid representation of reality. In fact, the magnitude of their historical data adjustments, that removed their cyclical temperature patterns, are totally inconsistent with published and credible U.S. and other temperature data. Thus, it is impossible to conclude from the three published GAST data sets that recent years have been the warmest ever –despite current claims of record setting warming.
  Finally, since GAST data set validity is a necessary condition for EPA’s GHG/CO2 Endangerment Finding, it too is invalidated by these research findings.”

  Nu tror kanske någon att vi i Sverige inte håller på och fuskar med temperaturserier. Titta då på följande länk.

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/temperatur/stockholms-temperaturserie-1.2847

  På grund av för små avdrag för värmeöeffekter ska staplarna i diagrammets senare år sänkas med minst 0,5 grad. Ingen ökning av avdragen har gjorts sedan 1966! Det är ett förslaget och lömskt sätt att få betraktaren av diagrammet att se en stigande temperaturkurva (fiktiv temperaturserie).

  Vi kan även se på motsvarande diagram för Uppsala, se följande länk.

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/temperatur/uppsalas-temperaturserie-1.2855

  Uppsala mätstation har under 2000-talet byggts in bland asfalt och höga byggnader och för detta görs inga avdrag. Dra bort ca 1 grad på senare års staplar och diagrammet kan ge en mer riktig bild av hur temperaraturen utvecklats över tid.

  De som verkligen förtjänar att kallas förnekare är de som förnekar fusk inom klimatforskningen. De bör kallas för ”klimatfuskförnekare”. Ställ motfrågor när klimatalarmister för ut sin agenda: Vet du om fusket inom klimatforskningen? Är du en ”klimatfuskförnekare”?

 26. Ingemar Nordin

  Lars C #24,

  Jan Ericson framstår alltmer som förnuftets röst i riksdagen (den ende?) när det gäller klimatpolitiken. Han har genom åren skrivit en rad insiktsfulla kommentarer om regeringens klimat- och energipolitik. Och varje gång har han utsatts för diverse påhopp från bl.a. våra aftonblaskor Expressen och Aftonbladet. Han är en verklig nagel i ögat på den troende journalistsekten.

  Denna moraliska smutskastning av Jan Ericson är ganska unik i världen. Jag vet inget annat land där media väljer att från alla håll smutskasta en ensam parlamentariker eller riksdagsman på samma sätt som den svenska.

  Han är värd all uppmuntran och stöd.

 27. Göran Fredriksson

  Vad är detta?

  http://stockholmsinitiativet.se/

 28. Göran Fredriksson
  En fejksida, så gå inte in där. Vi har ju numera bytt namn på föreningen så den är ointressant!

 29. Christer Eriksson

  27# Göran Fredriksson
  Exakt vad är detta..Någon som snyltar på namnet eller vad?????.

 30. Ingemar Nordin

  Christer E #29,

  Exakt. Det är en sabotör och snyltare.

 31. #27,28,29

  Någon eller några som vill utnyttja vårt goda namn : )

 32. Daniel Wiklund

  OT Har just sett nordnytt, med ett inslag om hur älgarna drabbas av den snörika vintern i de inre delarna av Norrbotten, det är mellan 150 och 200 cm, och ganska tung och blöt snö. På en hästgård får dom besök av uppemot 100 älgar dom snyltar på hästarnas mat. Vädret drabbar olika, vasaloppsåkarna vill ha snö, älgarna och andra klövdjur (renar) vill ha mindre snö. Kanske Rockström dyker i rapport och beklagar älgarnas öde.

 33. Fredrik S

  Göran Fredriksson #29

  Den har funnits med ett tag men verkar uppfräschad till det ännu sämre.

  Låter nästan som Väder-Pär.

 34. Kenneth Mikaelsson

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/kilometerlangt-skydd-ska-radda-vellinge-fran-havet/

  Kommentar redigerad: Berätta varför denna länk är intressant och bara det.

 35. Rolf Mellberg

  OT men intressant för dig som är historiskt intresserad och vill veta mer om hur klimatförändringar kan starkt misstänkas bidra till samhällskollapser.

  I slutet av bronsåldern, för ca 3.250 år sen inträdde (av mycket att döma) ett kallare och därmed torrare klimat runt östra medelhavet. De flesta samhällen i detta område kollapsade inom ett till två hundra år. Ur denna ”aska” växte bl.a. den Judiska nationen fram, vars mångfacetterade historiska arv vi alla känner till. Denna film kan jag varmt rekommendera, här vidareutvecklas historien om de s.k. ”sjöfolken” vilkas offensiver vi känner till från t ex egyptiska inskriptoner:
  https://www.youtube.com/watch?v=bRcu-ysocX4

 36. Ingemar Nordin

  Kenneth M #34

  ”Enligt klimatrapporter väntas Vellinges havsnivå stiga med lite drygt en halv meter de kommande 50 åren”

  Falsterbo, liksom hela Sverige, har haft en landhöjning sedan förra istiden. Och den kommer att fortgå i flera hundra år. Även den relativa vattennivån kommer att minska – utom på vissa ställen. Detta beror på erodering av sanden längs den skånska sydkusten och som bygger på på en del ställen och minskar på andra. Bygger man en vall så vet man inte hur detta kommer att påverka strömmar och eroderingen. Kanske blir det värre. Man måste alltså ha ordentlig koll på hur sanden i havet utanför rör sig. Alternativt flyttar man vissa utsatta hus till högre mark.

 37. #36
  …. ”Och den kommer att fortgå i flera hundra år”…..
  Nja snarare tusentals år (30?)

  https://www.skb.se/publikation/2478941/Lagerbladet_Osthammar_2013_3.pdf
  sidan 8-10

 38. Fredrik S

  Kenneth Mikaelsson, Ingemar Nordin #34,36

  Den där samhällsbyggnadschefen och kommunen kanske kan söka bidrag från FN’s klimatfond?

  Den har ju berikat Bahrein med medel för att förstärka kusterna. De bygger ju dessutom sandöar för lyxbostäder där nere så kommunen kanske tom kan åka på studieresa dit ner?

 39. foliehatt

  Angående framtida havsnivåhöjning i Vellinge.

  Enligt Malmös stads miljöbarometer så har Malmö sett cirka 8 cm:s höjning av vattenytan över den senaste 50-årsperioden. Den stigande trenden ser väldigt stabil och linjär ut.
  Men den ska tydligen 5-faldigas från och med nästa år (enligt Expressenlänken) och nå 50 cm på 50 år. Alternativt ännu mer lite senare, om nu inte ökningstakten växlar upp redan i morgon.

 40. Göran J

  Idag är temperaturerna på Arktis
  SVALBARD – 31,0
  NORDPOLEN – 36,7
  NORRA GRÖNLAND – 49,6

 41. Fredrik S

  Göran J #58

  Summit Station, Grönland -58

  Vostok, Antarktis -59,4

 42. Ivar Andersson

  #39 foliehatt
  När man använder klimatmodellerna som spåkula så får man det resultat som man önskar. Verkligheten visar något annat 🙂

 43. foliehatt

  Är det någon där ute som vet något om en organisation som kallar sig Climate Analytics?
  Jag skulle värdesätta om någon kunde dela med sig om den information som de har, alternativt ge länkar till sidor som har – tillförlitlig – information.

  Mina egna sökningar får endast upp saker som organisationen har skrivit om sig själva.

 44. Göran J

  Fredrik S #41

  De värden som jag skrev tar jag från den här sidan
  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-340.85,72.63,1979/loc=13.267,79.201
  Det är sannolikt inga exakta värden med det ger en hint om att hur det står till på Arktis idag.
  Värdet på nordpolen kan man knappas få på något annat sätt 🙂

 45. Ulf

  Hade verkligen varit kul att läsa Lomborgs utskåpning av Rockström om bränderna. Synd man missar den.

 46. Håkan Bergman

  Ulf #45
  Jag fortsätter att tjata om bibliotelkskort, då får man tillgång till SvD via en tjänst som heter pressreader. Alternativt kanske du har nån bekant med bibliotekskort som kan skicka artikeln via mail, den var införd i papperstidningen, och pressreaderversionen är i princip papperstidningen, igår den 27:e.

 47. Fredrik S

  Gö an J #44

  Nä, precis! Och det är ju kallt i Arktis.

  Tyckte det var lite kul med nästan samma svinkalla temperatur nära båda polerna.

  Småpotatis i Antarktis förstås men det man får väl säga att det fortfarande är sensommar där.

 48. Jan Renström

  Ulf #45
  FInns återgiven här:
  https://www.flashback.org/sp70438548

 49. Ulf

  Svar 48 Jan

  Tack så mycket.

 50. Klimatkäbblet tycks vara en kombination av en avledningsmanöver bort från saker som är viktigare, samt ett medvetet konfliktskapande, som gör att folket inte ser sina gemensamma fiender.

 51. Karl-Erik Tallmo

  Apropå Australien, så skrev jag en artikel om bränderna för ett par veckor sedan. Bl.a detta:

  ”Man hör och läser ofta också att bränderna som pågår nu är de värsta någonsin. Och visst är de fruktansvärda, inte bara p.g.a. av själva elden utan även genom att mängder av människor långt från bränderna utsätts för farlig rök. Men det har varit värre vad gäller avbränd yta. Förstörda värden kan mycket väl vara större nu än förr, eftersom folk bor tätare och har dyrare ägodelar som förstörs. Man tycker ändå att de som nu hävdar att detta är det värsta som hänt, borde kunna minnas säsongen 2002/03, då det brann 21 miljoner hektar (enligt Australian Bureau of Statistics). ”
  Se https://slowfox.wordpress.com/2020/01/10/australiska-skogsbranderna-ar-fasansfulla-men-inte-unika/

 52. Björn

  Bra skrivet Lena! När lag läser eller hör ordet ”klimatkris”, undrar jag: NÄR? VAR? HUR?
  Vi bor sedan 20 år på Teneriffa med ett mycket gynnsamt klimat. Hit kommer många nordbor som söker värme. För två år sedan upplevde vi att det började bli kallare. Solpanelen som försörjer huset med varmvatten ger allt sämre bidrag på grund av ökad molnighet. Det gäller även jacuzzin i trädgården som är 100% uppvärmd av solen.
  Jag hämtar temperaturdata från det spanska meteorologiska institutet och finner att vi inte haft någon ”global uppvärmning” de senaste 30 åren. Däremot började temperaturen falla efter 2015.
  Klimatkris för mig är att det blir kallare, typ när Karl X Gustaf tågade över Stora Bält.
  Jag hyser stort förakt för media som inte bättre kontrollerar fakta innan de vräker ut sin propaganda.
  https://youtu.be/-Ymlop3TySo