Västvärldens energikris, Ryssland utnyttjar läget

Putin pressar EU

Västvärlden bygger så sakta in sig i att bli utpressad av Ryssland och Kina. Det har man gjort med en galen energipolitik som går ut på att göra sig av med fossil energi till varje pris, men utan hållbara alternativ, så har man utsatt sig för detta. Och det har man gjort med öppna ögon. Varningssignalerna har varit många under flera år.

Här är några artiklar om detta.

Det ryska statsstödda monopolet Gazprom levererar 20 % mindre gas till EU än vad de gjorde före epidemin. Samtidigt börjar den Europeiska industrin komma igång igen och man ropar efter mer gas. Priserna stiger raskt. Financial Times  tar upp ämnet (läst mer exempelvis här och här):

”Flera branschdeltagare sa att Gazproms drag verkade utformade för att stödja priser och kan syfta till att pressa EU:s regeringar att godkänna den kontroversiella Nord Stream 2-rörledningen till Europa.”

”Gazprom säger i praktiken till EU: ge oss grönt ljus för Nord Stream 2 så skickar vi all gas ni behöver, säger Tom Marzec-Manser, ledande europeisk gasanalytiker vid ICIS.”

Putin gillar heller inte att EU gruffar med honom om Krim och intåget i östra Ukraina.

”Ronald Smith, senior olje- och gasanalytiker vid BCS i Moskva, sade: ’Gazprom, ska vi säga, verkar inte ha bråttom att frivilligt leverera ytterligare icke-avtalade [gasleveranser] via Ukraina.’”

Till skillnad från Trumps energipolitik som gick ut på att göra USA till en energidominerade stormakt så jobbar Biden hårt på att avveckla olja, gas och kol i USA. Han har också sagt nej till en pipeline från Kanada. Det innebär att USA inte har mycket att erbjuda Europa i olje- och gasväg. Biden menar nu att det knappast går att stoppa Nordstream 2 från Ryssland (här ).

Men både UK och Norge har gett klartecken för nya prospekteringar efter olja. Gröna organisationer protesterar förstås i högan sky, men efterfrågan på olja och gas stiger i världen. EU har inget hållbart alternativ i termer av icke-fossil kraftproduktion. Och då blir kanske en europeisk produktion bättre än enbart en rysk?

Det skall bli intressant att se om det blir något av klimatmötet COP26 i Glasgow i höst. Eller kommer allt att sluta i en total förvirring beträffande net-zero?

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Evert+Andersson

    Ryssland har använt gaskranarna i konflikter förr. Till och med vår moderata ledamot i EU-parlamentet är stolt över målet att EU ska minska koldioxiden med 55 procent till 2030. Hon skriver att hon är övertygad efter många hundra sidor utredningar, att det är genomförbart trots att EU nu får 72 procent av sin energi från fossila bränslen. Varav en del är rysk gas.

    Västvärldens självskadebeteende börjar få akuta konsekvenser. Industriell Walk Over till Kina.

  2. Lars Thorén

    Bra att ta upp vårt beroende av diktaturstater när det gäller vår energiförsörjning, Ingemar! För 10-15 år sedan inrättades Sveriges Energikontor över hela landet. Ett av statens många byråkratiska verktyg för att piska på mot klimatmålen i regionerna. Frågade man, vilket jag gjorde, vad deras verksamhet skulle vara blev svaret: ”Resor!” ”Vi ska bygga nätverk och skapa kontakter inom energiområdet”. Med tindrande ögon organiserades den första resan till Shanghai Expo 2010. Mängder av byråkrater, politiker och hugade företagare bjöds på ett storartat svenskt deltagande med aningslösa och naiva deltagare. Facit av statens sanslösa satsningar via bl a Energikontoren ser vi idag: till exempel energi- och infrastruktur med kinesiskt ägande, finansiering och inflytande. Energikontoren, 15 stycken, finns kvar och verksamheten är densamma. Att vara ett statens lydiga redskap för att uppnå klimatmålen. Till varje pris tydligen. Priset är beroende och ofrihet.
    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tabell_över_kinesiska_bolagsförvärv_i_Sverige_mellan_2002_och_november_2019

  3. Ann Löfving-Henriksson

    Tack Ingemar! Västs nya energirevolution, omställning av den stora omställningen, kan närma sig med stormsteg. Förhoppningsvis blir det någorlunda fredligt.
    Vi får hoppas att det finns tillräckligt många som, likt Trump, kan dyka upp från inget, oförskräckt gå mot strömmen och visa på galenskapen i hela västvärlden.
    Tiden är nog mogen. ”Vattenmelonens” bruna innandöme kan inte döljas längre. Allt fler börjar inse att det gröna ytskiktet bara var ett lockbete och därmed kommit underfund med vad det är som stinker under ytan.
    Vi får innerligt hoppas att Vattenmelonernas storhetstid är förbi och att västvärlden åter kan erövra det fria ordet med allt vad det kan medföra. Evolution!
    Tack än en gång Ingemar!

  4. Håkan Bergman

    Tack och lov börjar folk vakna, energipolitiken börjar märkas i plånböckerna.
    https://www.svd.se/rekordstort-stod-for-ny-karnkraft
    Hela artikeln går att läsa i incognitofönster.

  5. Lars Thorén

    ”Ett kinesiskt statligt ägt kärnkraftsbolag står bakom närmare en femtedel av de mångmiljardinvesteringar som görs i svensk vindkraft.
    – Kinas investeringar utanför Kina har en direkt koppling till Kinas nationella säkerhetsintressen, kärnintressen, säger Oscar Almén som är Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. Den absoluta majoriteten av alla investeringar som görs i svensk vindkraft kommer från utländska investerare. Det är en brokig skara …
    … en av de allra största investerarna är en statligt ägd kinesisk kärnkraftsjätte som på kort tid även blivit en av de största energiinvesterarna i resten av världen, inte minst i Europa.”
    https://sverigesradio.se/artikel/7408486

  6. Håkan B #4,

    Att det är en så stark opinion för utbyggnad av kärnkraft visar väl också att folket – till skillnad från de rödgröna politikerna – börja inse att vindkraften inte är ett hållbart alternativ.

    Det ser alltså ut som om de borgerliga partier som vågar tala klarspråk på denna punkt kan ha många röster att hämta inför framtida val. Än så länge är det dock inget som man hör så mycket om i SVT.

  7. Lennart Svanberg

    Träffar kompisar som aldrig förr diskuterade politik och plötsligt är det som att bägaren har runnit över för människor. Främst är det kriminalitet som oroar fast för man över ämnet på klimat inser folk att våra beslutsfattare har ingen aning om vad dem håller på med.

  8. Benny

    Evert Andersson, NÄR har Ryssland utnyttjat gaskranarna mot väst? Att de stoppade gasen till Ukraina var ju för att de stal gasen som skulle ut till resten av Europa! Men en del verkar tro på vad fulmedia skriver och verkar inte fatta att det är propaganda! Ta reda på fakta i stället för att sprida fulmedias lögner!

  9. Sören+G

    #8
    Ryssland stoppade gasen genom Ukraina för att de inte fick betalt. Det var ett annat pris efter Sovjetunionens upplösning.

  10. Lennart Svanberg

    #8 Benny – verkar vara en spion som bör avstängas från forumet.

  11. Anders

    #8 Benny. Definiera gärna ”fulmedia”. Jag tror att för många av oss här på KU är det begreppet associerat med mainstream media (MSM) dvs SVT, SR, TV4, DN, GP, Expressen, Aftonbladet etc. Dock får jag en känsla av att Du har en annan definition. Sedan får Du gärna utveckla vad Du menar med ”propaganda” i detta sammanhang. Och, om Du nu har ”fakta” i gasfrågan, varför presenterar Du dem inte för oss?

  12. Tyskland har varit en återhållande kraft inom EU beträffande sanktioner mot Rysslands ockupation av först Krim och sedan Rysslands leveranser av vapen till östra Ukraina. Man vågar inte ta i för hårt eftersom Tyskland redan nu är mycket beroende av rysk gas.

    Däremot är Polen och andra öststater negativa till att det dras pipelines genom deras länder. De vill inte hamna i ett utpressningsläge.

    Om och när det skulle hetta till mellan Ryssland och Väst så skulle Ryssland kunna använda Northstream och annat som en ursäkt för att gå in med trupper för att ”skydda” sina tillgångar. Vi har sett det hända förr i historien, t.ex. då Stalin ockuperade Estland, Lettland och Litauen. Då handlade det om baser som skulle bevaras, men det dröjde inte länge innan regeringarna under påtryckningar byttes ut mot sovjetiska marionetter.

  13. Ann Löfving-Henriksson

    Eftersom Kina har ekonomiska intressen lite här och var i samhällsapparaten kan man undra hur de kinesiska ledarna skulle reagera om vi, mot förmodan, fick opinionen att kräva avveckling och stängning av vindkraften i landet.
    Och, hur stort i flytande har Kina i och på den svensk-norska pressen?

  14. ADnevs

    Framtiden tycks bli gaskramande

  15. Evert+Andersson

    #8 Benny

    Jag har inte påstått att de gjort det mot väst. Men mot Ukraina som dessutom är ’genomfartsland för gasledningar till väst.

  16. sibbe

    -allt är relativt. Tysklands politik under Merkels tid var enkelriktat: hålla kvar makten åt partiet. Själva parti, CDU är i dag rödare än SPD varit för 40 år sen.
    Så har man röjt undan en konkurrent till makten, hållit denne i princip som gisslan, men gjorde alla dessa åtgärdar som SPD förr hade själv.
    Nåväl, alla partier har lidit av att ett nytt höger, tyvärr delvis nazistisk parti tog ca 10 % av CDU:s väljare.
    De senaste opinionssiffror visar en brant nedgång för de gröna, vars ledarinna låtsades vara bättre än hon är. Fusk i den egna biografin gillas inte av väljare som annars är gröna.
    För 8 år sen hade CDU 35 % av rösterna, SPD 25, de gröna 6 %. I mars i år hade både CDU och de gröna samma siffror på ca 28 %. Just nu har de grönas siffror sjunkit med 10 % till ca 19, medan CDU fortfarande står närmare 30 %, som är ungefär det Merkel hade för 4 år sen.
    Val i slutet av september, får se hur det går.
    Merkel gjorde flera avgörande val: ville gynna kärnkraften för klimatets skull, efter Fukushima avskaffa kärnkraften ( till nästa år!) starta brunkolalstring, för att ersätta kärnkraftsel, och sen avskaffa brunkolshanteringen till 2037, och ersätta kolet med rysk gas. Hon hade alltså alltid en plan B i bakfickan. Och regeringen efter nästa val?
    Åtminstone 3 partier behövs, ledd av CDU. Troligtvis (eller förhoppningsvis) hamnar de gröna utanför, när CDU, SPD och de liberala FDP bildar regering. – Vill de gröna med i regeringen, måste de svälja en hel del grodor…

  17. sibbe

    Egentligen hade jag tänkt fråga Greta och alla Gretor i världen: varför demonstrerar ni inte i idrottstationer runtom i världen? OS, VM, EM ,AM etc i hundratals grenar lockar miljontals människor att hoppa på tåg, buss, flyg runt om i världen. Nån klok har räknat ut att ca 10 % av all CO2 förorsakas av dessa spektakel år efter år. Dags att samla för Greta, så att hon kan demonstrera i Tokio, Tågbiljett till Wladwostok och båtbilljet till Japan, det blir bråttom, tycker inte ni också?

  18. Ulf

    Ryssland är egentligen inte mycket till hot. Det är däremot Kina. Blir lättare för dem när EU agerar som de gör. Kina har dock hård konkurrens och hårt motstånd i resten av Asien.
    Biden är en produkt av att Trump är osympatisk. En mer normal republikansk kandidat som inte är en politisk broiler kommer slå Biden ordentligt.

  19. laco

    #17 sibbe. Det är intressant. Kan man inte ordna dessa tävlingar digitalt. Alltså, man tävlar där man är och så kopplas alltsammans samman digitalt. Lätt som en plätt slipper man då alla koldioxidutsläpp och virusutbrott.

    Med fotboll kan det bli litet svårt. Men vi har många skickliga spelutvecklare som borde klara av även det.

  20. Lennart Svanberg

    Är medlem i Medborgerlig samling och har börjat debattera klimatfrågan i deras interna Facebook grupp och upplever ett seriöst intresse att ifrågasätta klimatalarmisterna. Det vore roligt om fler i bloggen blev medlemmar så kan vi informera fler om dem olika perspektiv vi har här på klimatrealisterna. Partiet är litet fast gillar deras aktiviteter och grundidéer.

  21. Olav Gjelten

    Oavsett vilken svensk regering vi får de närmaste åren kommer det inte vara ryssar och kineser som bestämmer över svensk energipolitik, utan det kommer våra egna gröna khmerer från den extremreligiösa klimatrörelsen att göra!
    Bagateller som ”behov” kommer lätt att tillfredsställas hos det folk som är världens mest klimathotstroende.

  22. Enough

    #20

    Intressant med MED, jag gillar skarpt deras punktprogram i grunden, men undantag för deras klimatpolitik, som jag upplever väldigt ”PK”.

    Men med dagens kanske 20-30.000 sympatisörer, är det en lång väg till Riksdagen och inflytande, vad kan ändra det?

  23. Håkan Bergman

    laco #19
    Jo det kan bli lite svårt med bollsporter, men friidrotten körde några tävlingar enl. ditt koncept förra året pga pandemin. Årets fotbolls-EM liknar närmast ett försök att få fart på smittspridningen igen.

  24. Ivar Andersson

    EUs och USAs klimatmål har likheter med Kinas och Maos stora språng 1958. Resultatet är väl känt utanför Kina.
    Se https://klimatupplysningen.se/det-stora-spranget/ från 2011.

  25. Sorry Putin. Jag gillar mycket som du har sagt och citerats med, men oavsett vad man gör sig beroende av, så är det inte intelligent på lång sikt för beredskapen, ej heller för den ekologiska hållbarheten.

    Oavsett vad vi tror om klimatet (uppvärmning, konstant eller ny istid), så är det viktigt hur vi förbereder oss beredskapsmässigt och populationsmässigt, eftersom varje individ konsumerar, planetens yta är begränsad och det finns flera olika utrotningsevent.

    Människan har redan överbefolkat och utrotat massvis med arter och tenderar att, likt flockar med getter, göra om sin miljö till artfattig öken. Så frågan är allra oftast: – Ska du fortsätta vara dum som en get?