Öppen Tråd

midsommar svalbard

Foto: Midsommar Svalbard, Adrenalena

Det ljusaste dygnet är redan passerat den 21-22. Så nu går vi mot mörkare tider. Här är veckans öppna tråd som en uppmuntran.

Trevlig fortsättning på midsommarhelgen, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Thorén

  ”Finns det ett samband mellan koldioxid och klimatförändringar?”
  Branchwebben Energinyheter.se vågar publicera en lättläst ”kättersk” artikel i ovanstående ämne. Islossning?
  https://www.energinyheter.se/20210125/23223/finns-det-ett-samband-mellan-koldioxid-och-klimatforandringar

 2. pa

  Det är inte CO2 som driver klimatförändringar.
  Man kan inte låta bli att tänka på att myten genererar enorma intäkter i form av skatter. Att en pandemi utlystes, ev. skapades med medföljande minskning av ”fossila” drivmedel samtidigt som klimatmyten upplever en oroande paus kan ha ett samband. Man kommer hävda att den sjunkande temperaturen med fördröjd minskande CO2 i atmosfären har med sänkningen av trafiken i världen att göra, fast den är naturlig, p.g.a havens nedkylning. Hur kan man få stopp på detta påhittade monster som parasiterar det mänskliga samhället?

 3. ces

  Tänkte inte på det i amerikansk version: California Dreamin’ Meets Reality: Don’t Charge Your Electric Vehicle During Heat Waves.
  https://climaterealism.com/2021/06/california-dreamin-meets-reality-dont-charge-your-electric-vehicle-during-heat-waves/

 4. Frej

  1#Lars Thorén Intressant läsning . Jag börjar förstå varför dom har så bråttom , skulle det bli lite kallare sjunker ju CO2 halten . Och ingen politiker vill väl möta folkets vrede när man bränt x antal tusen miljarder på meningslöshet . Kul att se toppen vid 40 talet , helt nytt för mej .

 5. Mats Rosengren

  Björn Gillberg visar full insikt! Han kanske kan nå fram till ett nytt klientel! För oss är allt detta välbekant men Björns utgångspunkt, en dikt av den folkkäre poeten Nils Ferlin, är kreativ och åtminstone för mig ny!
  Björn Gillberg – om domedagsprofeter och Klimat-PK-ismen
  https://www.youtube.com/watch?v=5G9TBQ8IpyQ

 6. Stefan Gustavsson

  Nu har vi gått igenom en allvarlig pandemi, där många har avlidit eller blivit allvarligt sjuka. Sjukvården har gjort sitt yttersta för att klara av situationen.
  Då sitter en grönsiska på Naturvårdsverket i TV och gnäller över att avfallsplasten inte är återvunnen och hållbar!
  Det kände jag som ganska osmakligt att så direkt gå ut och klaga på plasten! Är det verkligen så hos de gröna att de prioriterar hållbarhet framför människoliv?

 7. #1
  Ja, frågan blir vad de näriga kapitalisterna gör ifall bluffen avslöjas.
  Trillioner med euro är redan lovade till gamarna.
  De sitter inte stilla i båten utan hittar på mer lögner och får hjälp av deras Sancho panchas politikerna. ”Staten och kapitalet” ringer i huvudet.

  Mycket bra artikel som vi kan hoppas få spridning.
  40-talets topp var nytt även för mig.
  Det finns massor av mätresultat i alla rättrognas bibel (Handbook of Chemistry and Physics) som är från 1800-talet och som står sig.

  Sprid vidare denna artikel!

 8. Mats Rosengren

  #6 Stefan Gustavson
  Nej, vi har inte alls gått igenom någon ”pandemi”. Bara en ”informationsbubbla” skapad av det medial/politiska komplexet! Verkligheten återspeglas av följande statistik som visar att dödlighetstalen för den påstådda ”riskgruppen” äldre än 80 år knappast skiljer sig från tidigare år!
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/corona.html

 9. Karl Eider

  De senaste 10 dagarna har det inte blåst särskilt mycket i norra Europa. Märks också på priset på el. Det har för Danmarks räkning pendlat mellan 70 – 120 Euro per MWh. Just nu importerar Danmark runt 70% av sin el.

  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

 10. Magnus

  Lars Thorén #1
  Det finns väldigt svaga bevis som visar att CO2 påverkar temperaturen och klimatet. Det är egentligen falsk vetenskap. Det går att visa att utomjordingar varit på jorden med samma typ av vetenskap. Det mest troliga är att det är nåt annat som ligger bakom. Och de som nu påstår det och dessutom sätta munkavle på kritiker gör sig själva en stor otjänst för alla dom ska bli påminda om det i framtiden. Dom har deltagit i världens största bluff.

 11. Daniel

  # 5 Mats R Tack för länken till Björn G. Mycket aktuell och intressant av Björn G. Den stora kometen av Nils F, mycket aktuell dikt. Vi som hunnit komma till åren minns säkert den här dagen 1959, då skrevs idrottshistoria. Ingo blev världsmästare i boxning. Tom min pappa som inte var idrottsintresserad var uppe den natten för att lyssna på när Ingo knockade Floyd. För mig som idrottsintresserad tioåring var det oförglömligt. Boxning var stor på den tiden. Året efter vann Cassius Clay OS-guld i Rom. Han som senare bytte namn till Muhammad Ali.

 12. Ann Löfving-Henriksson

  # 5 Mats Rosengren, oj vilket bra inlägg den orädde kättaren Björn Gillberg presenterar. Han räds nog inte för att än en gång stå i debattens centrum, den gamle kämpen.
  Detta om något borde skickas till samtliga medieredaktioner i landet. Politikerna lyssnar nog inte i dessa dagar. GP kommer att få det, det lovar jag.
  Kan man hoppas att Björn Gillberg kan få debatten att tippa över? Gäst i alla tv-soffor mm.
  Tack Mats R.!

 13. Simon

  Först en suverän artikel i branschtidningen energinyheter och sen ett alldeles strålande youtubeklipp av Björn Gillberg. Jo man tackar. Det måste ju bara börja vända snart. Hur länge kan vanlig media egentligen fortsätta sin bedrägliga och sektliknande verksamhet. Får vi sen ut MP ur riksdagen så blir det nog baske mig att korka upp en flaska dyr champagne.

 14. #5 Mats Rosengren
  Jo, Björn Gillberg vågar. Han har samma taktik som Lena Andersson – varför är debatten på ett vetenskapligt så svårt område så strypt? Varför styrs debatten av tonåringar och okunniga media?
  Tror inte vi kommer längre nu i pk media men det kan öppna för fortsättningar. Mats, varför skriver du ”Till och med de påstådda globala temperatur-trenden är en lögn, ett rent forskningsfusk! I vekligheten existerar inga hårda data som kan belägga detta! För de delar av världen för vilka data existerar finns inte någon som helst trend i någon riktning under de senaste 100 åren.”?
  Stämmer inte med min bild av utvecklingen.
  Vad tror du då om UAH´s satellitmätningar?

 15. #8 Mats Rosengren
  Jag har en annan bild som framkommit av tidigare debatt här. Vad tror du om beläggningen på intensiven våren 2020? Senhösten 2020? En informationsbubbla?

 16. Mats Rosengren

  #14 #15 Eilif+Hensvold

  Varför jag säger att ”jordens uppvärmning” är ett forskningsfusk? Därför att för större delen av världen saknas data och för de delar där data finns existerar ingen trend. Vad som publiceras av GISS är ”lögn och förbannad dikt”! Någon sorts ”uppskattning” som inte är baserad på verkliga data!

  Här min egen analys baserat på millioner mätvärden från det amerikanska USHCN samlade under 120 år. Absolut inte den minsta trend! Observera att man kan ta fram en karta (genom att klicka) som visar dessa stationers positioner
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/usa.html
  Här motsvarande data för för Australien. Sedan 1960 ingen som helst trend! I Australien är det dock lite ont om mätställen i inlandet, se kartan! Då har USA in bättre täckning
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/aus.htmlTemperature

  Lite från Sverige. SMHI har inte data lämpade för långsikta trender eftersom de ofta flyttar och ändrar mätställena. Här några lokala trender som dock har mycket litet att göra med en ”global trend”. Också i USA kan man se ”lokala trender” men över hela kontinenten jämnar de ut sig!:
  Borås:
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/boras.html
  Gotska Sandön:
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/gotska.html

  Abisko
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/abisko.html

  Bjuröklubb
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/bjuroklubb.html

  Falsterbo:
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/falsterbo.html

  Bollerup :
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/bollerup.html

  Här finns för övrigt en innehållsförteckning, jag har också tagit fram andra informationer
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de

 17. Lars Thorén

  # 6 #8 #15
  Svenska intensivvårdsregistret SIR:s statistik:
  Jämför
  2018: totalt antal avlidna på IVA 3570
  2020: totalt antal avlidna på IVA 3636

 18. #16 Mats Rosengren
  Igen, vad tror du om satellitmätningarna. Fusk?

 19. Mats Rosengren

  #17 Eilif+Hensvold

  Satellitmätningarna bestämmer temperaturen i ett visst stratosfärs-skikt genom att mäta intensiteteten av mikrovågstrålningen i ett visst frekvensband. Man använder sedan en tabell/algoritm för att räkna om intensiteten till en temperatur!

  Det största problemet med denna typ av mätningar är noggranheten! Om man kunde antaga att felet vore ett i huvudsak konstant bias vore det trots ett relativt stort absolut fel kanske möjligt att få ut en trend med en acceptabel noggranhet! Men en satellit med sina instrument fungerar bara några år, däreftern måste den ersättas med en ny! Om det nya instrumentet sedan kan kalibreras för en ”smooth” övergång från den tidigare är nog tvivelaktigt.

  Säkert är att de som utvärderar data har en press på sig att leverera resultat och nog fås att överdriva kvaliteten av de beräknade trenderna! Och om osäkerheten ändå är där är det nog frestande att tyda data så att förväntningarna från beställaren/finansiären tillfredställs!

 20. Joachim

  #17 (#16)
  Jag vet inte vad Mats tror om satellitmätningarna, men för egen del tror jag dom stämmer väldigt bra!
  Samtidigt har vi bara dessa utmärkta globala mätningar sedan typ 1979, vilket är för kort för att fastslå någon långsiktig trend eller dess orsak.
  Om jag förstått rätt vad ”klimatarkeologerna” kommit fram till var trenden från medeltiden stadigt kallare, men så vände trenden till allt varmare från runt 1850. Det tycks ha blivit en kort men tydligt kallare trend igen 1940-1980, men så återkom (eller fortsatte) den varmare trenden.
  Vi kanske helt enkelt är inne i en varmare trend som började 1850, och får det svart på vitt från satelliterna. Som dock råkar börja mäta mitt i den tillfälliga kalla svackan.
  Hade vi haft satelliterna sedan år noll kanske vi hade kunnat slå fast en eller flera trender. Eller att det inte verkar finnas någon trend.
  Angående #16 vill jag ge Mats en eloge för stor flit i sina försök att göra tydliga grafer av temperaturförändringarna i världen. Jag håller med om att det blir hopplöst svårt när mätningarna är så begränsade globalt.
  Det är bara att tänka på vädret under denna vecka, där mätningar i södra Svealand tydligt visar att det är klart varmare än normalt, medan mätningarna i norra Svealand slår fast att det är klart kallare än normalt. Allt beroende på tillfälligheter i vädersystemen som skickar stora mängder värme åt ett håll och kyla åt ett annat. I Mälardalen har vinden haft oerhört svårt att bestämma sig och kan börja från norr och sluta i väster via ost och syd. Och temperaturen ändras flera grader på ett par minuter.
  Jag tittade bara på Gotska sandön, men någon trend i dom stora förändringarna från år till år går inte att se.

 21. #18 Mats Rosengren
  Du skriver ” Satellitmätningarna bestämmer temperaturen i ett visst stratosfärs-skikt… ”.
  Jo, man mäter i olika skikt. Men det vi normalt relaterar till är ”global-average lower tropospheric (LT) temperature” (UAH Spencer). Inte lika högt upp i det blå! Jag har svårt att föreställa mig att det förekommer medvetet fusk. Min spaning är att världen styrs mer av okunnighet, misstag och god vilja än av fusk.

 22. Rolf Mellberg

  Kan man lita på UAH temperaturdata?

  Orsaken att jag litar på UAH temperaturerna är dels att Roy & co inte ger intryck att ”tolka sitt grunddata” i så alarmistisk riktning som möjligt (som verkar vara normen inom nästan all klimatologi.)

  Men framför allt att man kan kalibrera sina data med balongmätningar.

  Någon motsvarande kvalitetssäkring är väl inte möjlig för marktemperaturer.

 23. Gunnar Juliusson

  GP har idag en hyllande anmälan till Maths Nilssons bok om klimatförnekare. Författare är Kristoffer Ekberg, som beskrivs som historiker med fokus på klimatförnekare, således rimligen en i Martin Hultmans grupp. Kommentarsfält är öppet, men risk för censur av berättigad kritik.

 24. #16 Mats: Tummen upp!
  90% av befolkningen bebor norra hemisfären.
  Hur många kalibrerade och loggade termometrar fanns det i södra hemisfären på 1800 talet tror ni?

  #20, Eilif. Det är ett enormt stim av högutbildade inblandade som utsätts för gruppens godhetsknarkande samtidigt som det florerar enorma astronomiska summor blandat med forskarprestige.
  Det är en skyldighet att tro på korruption i detta fallet.