Bättre förutsättningar för klimatanpassning

Regeringen jobbar på för att minska friheten och för att ge staten större makt över sina medborgare. Häromdagen så fick vår klimatminister ännu en utredning i sin hand  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2025/05/battre-forutsattningar-for-klimatanpassning/ . De skriver inledningsvis:

”I arbetet med den nationella klimatanpassningsstrategin som riksdagen antog under år 2024 kunde regeringen konstatera att det behövs förändrad lagstiftning för att effektivisera den lokala klimatanpassningen och tydliggöra både ansvarsfördelning och finansieringsmodell. Klimatanpassningsutredningen tillsattes därför och idag lämnade utredningen sitt betänkande.”

”– De senaste årens extrema väderhändelser visar oss att vårt samhälle behöver bli mer robust mot klimatförändringarnas effekter och regeringen har vidtagit flera åtgärder för att underlätta detta arbete. Vi har tidigare antagit både en klimatanpassningsstrategi och en handlingsplan. Utredningen som presenterades idag ger oss förutsättningar att ta nästa steg och lösa utestående frågor om till exempel finansiering och ansvarsfördelning, så att klimatanpassningsarbetet kan genomföras i snabbare takt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.”

klimatbetankande

”I betänkandet lämnas elva förslag till förändringar i befintlig lagstiftning som skapar bättre förutsättningar för genomförandet av klimatanpassnings­åtgärder. Utredningen föreslår också att staten ska ta på sig ansvaret för att etablera skydd mot översvämningar från havet längs vissa kuststräckor och lämnar förslag på en process för detta.

Utredningen lämnar vidare förslag på en ny lag som gör det möjligt för en kommun att ta ut en del av kostnaderna för en klimatanpassningsåtgärd som kommunen genomför av fastighetsägare vars fastigheter skyddas av åtgärden. Bland utredningens övriga förslag ingår att kommunerna föreslås blir skyldiga att ändra eller upphäva äldre detaljplaner som inte genomförts och där det i dag innebär risker att bygga nytt.”

Rapporten, som kan laddas ned från länken ovan, innehåller en lång rad ganska skrämmande bilder på hur utredningen tänker sig att det hela skall gå till. Den innehåller också flera felaktiga påståenden om klimatet och dess effekter.

Men döm själv.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Sören Gustafsson

    Hur blev det såhär? Hur kan de som styr Sverige underlåta att göra verklighetsanalyser inför stora beslut? Konsekvensanalyser som alltid bör göras inför alla beslut görs ju inte heller. Pengar finns ju inte obegränsat. Förstöra allas vår ekonomi och bygga ned välfärden verkar vara målet.

  2. Karl Eider

    Tendensen är tydlig i EU, Storbritannien, Kanada, Australien mf. De styrande distanserar sig alltmer från sin egen befolkning, vilka anses okunniga, inte förstå sitt eget bästa, eller till och med vara onda. Man använder begrepp som förnekare, rasism, högerextrem, desinformation mm, för alla som kritiserar deras agenda. Gång på gång har vi sett hur detta beteende accelererar hos regimer i dessa länder. Ju mer motsåndet blir, desto hårdare slås det tillbaka. Nu använder man använder lagar och domstolar som redskap för förföljelsen av sitt eget folk. Känns det igen? Har vi sett detta tidigare i historien? Jo, många gånger tidigare har beteendet upprepats. Det slutar nästan alltid dåligt.

  3. Lasse

    Tack Ingemar
    Hur hamnade vi i denna ofantliga röra?
    Det räcker med ett exempel som förskräcker:
    9.26 ”Bedömning: Regeringen bör undersöka möjligheten att anlägga
    en skyddsvall som avskär Östersjön från världshaven och därmed
    även skyddar alla länder kring Östersjön från översvämningsrisker
    från havet.”
    Har de fått helt fria tyglar?
    Påminner om ett förslag från KTH som ville avskärma sött vatten från salt med en vall i Östersjön för att kunna exportera sötvatten . Publicerades inte bara i Blandaren 😉

  4. Tack, Ingemar!
    Acceptansen för klimatåtgärder och klimatinvesteringar borde utredas och definieras.

    Idag bakas MILJÖ in i klimatfrågan, vilket grumlar både demokratin och den allmänna acceptansen för klimatsatsningar.

    Dom flesta av oss svenskar har MILJÖN som en hjärtefråga, med anspelningar ända tillbaka till Astrid Lindgrens landsbygd och romantisering av den svenska naturen.

    Ställer man frågan till medelsvensson idag – ” tycker du att miljö och klimatfrågan är viktig?”…..så svarar nog många snarare på miljöfrågan än klimatfrågan.

    Dessutom behöver folket bli bättre informerade om hur otroligt mycket pengar som klimatinsatserna redan slukar och om mängden skatter som redan tas från oss – i klimatets namn.

    Folket behöver få en ögonöppnare – det räcker inte att se Northvolt och andra gröna företag gå i graven – med våra egna pensionspengar.

    Siffror behöver upp på bordet.

    OCH – klimatfrågan skall inte tillåtas att kidnappa den otroligt viktiga miljöfrågan.

    Vi kan inte bygga jättelika vindkraftsindustrier på våra Havsgrund – och kalla det för En Insats För Miljön – Så – dumma och så blinda får vi inte bli.

    Klimatupplysningen borde ( om det inte redan är gjort ) sammanställa och informera om dom faktiska pengaflödena och dess konsekvenser – när det gäller klimatpolitiken.

  5. Sören G

    ”Klimatförändringarnas effekter”. Enligt staistik kan man inte se någon ökning av extrema väderhändelser. Det är bara fluktuationer i vädret.
    Det har blivit något varmare men antalet soltimmar har också ökat.

  6. Stig Morling

    #3# Lasse! Jo vi som minns den rejäla undervisningen i vatten drar oss osökt till minnes professor Erling Reinius ord till teknologerna:
    1. ”Du kan aldrig lura vatten”
    2. ”Vattendroppen är mycket klokare än teknologen, den följer Bernoulli lagar, det gör inte teknologen!”
    Därtill får jag påminna om en drapa jag skrev på klimatupplysningen anno 2021: Citat Nalle Puh: ”Det är verkligen ingen vidare mening med att uppleva intressanta
    saker som översvämningar, om man inte får vara två om dem. Det är bra mycket
    trevligare att vara två.”
    Nu är det nog klokare att vår kära regering lyssnar runt om Östersjön om hur våra grannländer har sett på översvämningar förmodligen är mannaminnet om översvämningar något längre där än hos våra styrande!
    PAX ET BONUM
    Stig Morling
    Ph D i vattenfrågor

  7. BG

    Har utredarna förlöst sig på IPCC?

    Roger Pielke Jr:
    ”The Political Agenda of the IPCC
    Scientific Assessment or Environmental Advocacy Group? Pick One”

    https://open.substack.com/pub/rogerpielkejr/p/the-political-agenda-of-the-ipcc?r=kv2e8&utm_campaign=post&utm_medium=email

  8. Ann lh

    Det är inte bara enskilda individer och ”forskare” som hamnat i ”den galna tunna” där man förlitar sig på den galna politiskt korrekta CO2-hypotesen med dess konsekvenser, Net Zero. Sverige sveptes tidigt med, debatten tystades och nu sitter allt djupare insyltade i klimathotspolitiken utan kontakt med den verklighetsförankrade forskning som analyserar klimat och klimatförändringar och vilka krafter som påverkar dessa förändringar.
    Högre CO2-halter i atmosfären har aldrig styrt temperaturen! Punkt!
    CO2-halten och temperaturen lever skilda liv!
    Vår klimatpolitik bygger på en sedan länge förkastad hypotes.
    Vi blir alltmer fattiga och alltmer ensamma i denna ”galna tunna” där vi gräver vår egen grav med alla politisk korrekta beslut som trotsar vetenskap och verklighet.

  9. Nr8 Ann Ih
    Helt riktigt – det påminner mig om när nu Ap – fonderna förlorade en massa miljarder av våra pensionspengar – Då sa cheferna: Vi måste satsa mer, inte mindre på dessa gröna företag…

    Fortsätter det så…då blir det bara vatten å bröd.

    Konsekvensanalyserna tycks helt förbjudna inom klimatpolitiken – där gäller bara Agendan & dom gröna drömmarna.

    Det är tufft att ta emot konsekvenserna av Sveriges och Eu:s klimatpolitik – det svider.

    Eu har dock börjat backa från flera av dom värsta dumheterna…låt oss hoppas på att en början till insikt spirar i klimatrabatten…

  10. Lasse

    #6 Stig M
    Tänkte just på Bernoulli eller Mannings formel när det gäller mätningar av havsvattenståndet.
    Stockholms pegel ligger på Skeppsholmen i Saltsjön , med en relativt trång farled ut till öppet vatten.
    https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-141#tab50yr
    Om man ser på mätningarna kan en trend utläsas där ändringstakten nedåt har minskat vilket kan tolkas som om havsnivån ökar om landhöjningen är konstant.
    Jag skulle gärna fråga herr Manning om detta kan ha med tappningen av Mälaren att göra? Den regleras via Norrström och Slussen nära pegeln.
    Gissa när regleringen började?

  11. Karl Erik R

    #10 Lasse

    Tittar man nära så kan man hitta kortare perioder (5- 10 år) där det ser ut som om havsnivån ökar. Den långsiktiga trenden är dock stabilt nedåt.

  12. Johnny Steen

    ”Och så gick då kejsaren i procession under den vackra tronhimmeln, och alla människor på gatan och i fönstren sade: Gud, vad kejsarens nya kläder äro makalösa! Vilket vackert släp han har på manteln! Så utmärkt det sitter! Ingen ville låta märka, att han ingenting såg; ty då hade han ju icke dugt för sitt ämbete eller ock varit mycket dum.
    – Men han har ju ingenting på sig, sade ett litet barn”

    I sagan ignoreras det första barnet men sedan säger fler samma sak och föräldrarna börjar undra och till slut inser hela folket att kejsaren ÄR naken.

    Vi kan alla bidra till att sagan blir sann. Jag tror vi blir fler och fler.

  13. iah

    29 april
    Efter en kall och blöt helg snöade det överraskande mycket i Sierra Nevada. Vissa bergsområden rapporterade 30 cm snö mellan fredag ​​och söndag morgon.
    30 april
    Taiwan har just upplevt en av sina kallaste vårar någonsin, med en medeltemperatur på 20,4 °C, enligt Central Meteorological Administration (CWA).

    För klimatrapporteringsändamål definierar Taiwan våren som månaderna februari till april. Och under denna period år 2025 dominerade kalla luftmassor från norr, vilket orsakade temperatursjunkande och längre köldperioder, förklarade CWA-chefen Chen Yi-liang.

    Den 29 april begravdes de ryska Uralbergen under en sällsynt och extrem snöstorm på senvåren. Perm-regionen registrerade det kraftigaste aprilsnöfallet under 2000-talet. Enligt Perm Center for Geographic Information Systems föll mer än 30 cm snö på bara 24 timmar – cirka 88 % av den vanliga månatliga nederbörden i regionen.

    När april närmar sig sitt slut fortsätter minusgraderna över stora delar av Michigans övre halvö och över de stora sjöarna till Ontario. På många ställen är marken fortfarande frusen. Detta innebär en frustrerande försening för trädgårdsmästare och jordbrukare. Fröna gror inte och jordtemperaturen är alldeles för låg för rotbildning. Även om kalendern lovar vår har naturen ännu inte hunnit ikapp.
    5 maj
    Det må redan vara mitt i våren, men den japanska skidorten Gassan har precis öppnat – och den är täckt av rekordsnö. Skidområdet öppnade den 11 april med ett snödjup på 950 centimeter. Skidorten ligger på berget Gassan i Yamagata prefektur och är otillgänglig på vintern på grund av extremt snöfall. Snöplogar når den 11 km långa tillfartsvägen först i april, när de massiva snöväggarna själva blir en turistattraktion:

    Den 2 maj snöade det i Moskva – en historisk händelse som inte hade inträffat på 75 år. Träd bucklade sig under tyngden av den våta snön, krossade bilar och orsakade strömavbrott i hela Moskvaregionen.

    Det snöade i Skottlands Cairngorms på söndagen, bara några dagar efter att media tillkännagav en kort period av vårvärme. Frost, fallande temperaturer och till och med snö har ersatt fredagens 29°C, som uppmättes av ytterligare en tvivelaktig meteorologisk station. Bilder från Cairngorm nationalpark visade snötäckta toppar och bergsvandrare som skrapade frost från sina bilfönster. Över hela Storbritannien ersattes den varma första dagen i månaden omedelbart av bitande kyla och frost.
    6 maj
    På Nya Zeelands Mount Hutt föll 120 cm snö under helgen – en exempellös mängd för början av maj. [Berg. Hutt ligger på en höjd av cirka 2000 m. ) Snödrivorna var mer än 2 m på vissa områden, på toppen av berget är de nu cirka 1,8 m och vid foten är de 50 cm. Detta är rekord för den första veckan i maj, då normalt sett bara faller 5 cm snö. Starka vindar orsakade omfattande skador i hela Canterbury. Mer än 1 100 hushåll i Wainuiomata, Kelson, Belmont, Avalon och Epuni var utan ström. Översvämningar rapporterades i låglänta områden.

    Det råder obehaglig kyla i stora delar av USA, särskilt i sydvästra USA. I Phoenix, Arizona, registrerades den kallaste majdagen sedan 2008 på söndagen med 23,3 °C – 11 °C under genomsnittet. I Las Vegas, Nevada, var det ännu kallare med 20 °C, också det 11 °C under det normala. I båda städerna ligger maxtemperaturerna vid den här tiden på året vanligtvis långt över 30 grader. Delar av Texas och nordöstra USA rapporterade också kalla, våta förhållanden. I San Antonio sjönk temperaturen till 12–14 °C på söndagsmorgonen, medan den i stora delar av Connecticut låg kvar på 10–15 °C. Dessa avvikelser är en del av ett bredare atmosfäriskt ”omegablock”, ett låst vädermönster som fångar kallare luft.
    7 maj
    I Altnaharra i Storbritannien uppmättes temperaturer på -4,7 °C. I Vitryssland nådde Minsk -3,8 °C, medan flera städer i Litauen och Polen nådde -3,2 °C. Dublin, Irland, sjönk till -0,6°C, och León, Spanien, registrerade exakt 0°C.

    Det var ännu kallare i Skandinavien. Kilpisjärvi Saana i Finland nådde en lägsta temperatur på -9,4 °C, och Katterjakk i Sverige registrerade -8,9 °C. Det här är extrema värden för maj, och dessa lägsta nivåer förväntas slå hårt mot nya grödor.På tisdagen nådde Salzburg i Österrike endast 8,9 °C, Mende i Frankrike hade det svårt med 7,9 °C och Zakopane i Polen hade bara 6,8 °C. Längs Östersjön nådde städer som Tallinn och Ventspils knappt mer än 8 °C (46 °F). Många låglandsregioner i Tyskland, Österrike och Östeuropa låg kvar inom det ensiffriga intervallet under hela dagen.

    Meteorologer varnar för att denna köldvåg kan vara i minst två veckor till.

    Mumbai vaknade på onsdagen med en ovanlig kyla: termometern visade bara 20,6 °C – den kallaste majmorgonen på fyra decennier. Senast det var så här kallt i maj var 1985 med 20,2°C.

    En höstkallfront förde kraftigt snöfall till Tasmanien, med isande luft som nådde sydöstra Australien. Snön föll ner till 500 meter, och på högre höjder samlades mer än 15 cm. Mt. Field och det närliggande samhället Maydena vaknade till en djup vintermiljö på torsdagen. ”Det är det tredje snöfallet i år, men det absolut kraftigaste”, sa Mike Callow. Snön förblev till stor del begränsad till Tasmanien, men det gjorde inte kylan. På torsdagsmorgonen sjönk temperaturen vid Thredbo Top Station till 0°C från 6,7°C dagen innan, medan den i Canberra sjönk från 18,9°C till 12,7°C och i Melbourne från 19°C till 14°C.

    Efter de senaste dagarnas frost har Europa återigen drabbats av ovanligt kalla morgnar. De lägsta temperaturerna uppmättes den 8 maj i Sverige, där -8,8 °C uppmättes i Tjakaape. Vitryssland, Litauen, Polen, Lettland, Tjeckien, Österrike, Danmark, Belgien och till och med delar av Spanien registrerade temperaturer under noll grader på natten.

    Colaba-observatoriet i Mumbai, huvudstad i den västindiska delstaten Maharashtra, har just registrerat den kallaste majmorgonen som någonsin uppmätts. Observatoriet registrerade en lägsta temperatur på 22,2 °C torsdagen den 8 maj, den lägsta majtemperaturen sedan mätningarna började 1881. Det tidigare rekordet var 22,8 °C den 25 maj 1951.
    utdrag ur kälterapport 18 2025 från EIKE

  14. Johnny Steen

    Klimatanpassning?
    I slutet av presentationen står det följande under – ytterligare förslag;
    ”Bemyndigande att reglera inomhustemperaturen på äldreboende mm.”

    Jag tycker det är ett oerhört kränkande förslag. När man kopplar ihop klimatet med gamla människors innertemperatur då har propparna gått på många ställen.

  15. Bror Collin

    Ibland undrar man om inte vissa s.k. klimatmål är fullständigt för höga, och tagna utan tanke på om det är realistiskt möjligt att uppnå dem. Och, då Sverige redan är som man säger ”bäst i klassen” kanske man skall lägga sitt krut på annat. Se EU-rapport:
    Den senaste prognosen från EU:s miljöbyrå talar sitt tydliga språk: med medlemsländernas nuvarande insatser kommer EU inte att nå sina klimatmål till 2030. Hittills har Sverige dock varit ett föredöme när det gäller att få ner utsläppen av klimatfarliga växthusgaser.

    Sverige har gjort mest i EU

  16. Ivar Andersson

    Från GP
    Henrik Jönsson: Gröna haverier och politisk hybris
    Politikerna har pumpat in skattepengar i en grön omställning som bara fungerade i fantasin.
    “Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat.” Detta citat tillskrivs felaktigt Einstein, men oavsett upphovsperson gäller dess tidlösa innebörd ständigt.
    Europas gröna omställning är ett exempel på denna sorts beteende, där drömmen om en snabb och enkel övergång till en koldioxidfri ekonomi tillåtits dölja hur orealistiska dessa planer många gånger har varit. Trots goda föresatser och gott om statligt stöd så har idéerna – som upprepats i land efter land – stött på liknande problem och utmaningar.
    Vi ser nu resultaten av omställningspolitiken, som kan mätas både i samhällsekonomiskt förfall och i konkreta hot mot Europas säkerhet och politiska inflytande

  17. roland salomonsson

    #2
    Det är mindre av politiker som skall anklagas för dessa utredningar. De är en del av en raseringsplan, som drivs av dolda kommunister. Således är det infiltrerade aktivistiska tjänstemän som sammanställer rapporterna och det är dessa som måste rensas bort i regeringskansliet, ministerierna etc. Annars får inte Regeringen möjlighet att föra vettig politik.

  18. Lasse

    Klimatanpassningen är avsedd att minska ev skador på egendom.
    Något vi har försäkringar till nu. Nån som är nyfiken på problemens omfattning?

    ”De genomsnittliga skadeersättningarna för hela landet är 144 kronor per
    person under 2023 men 95 kronor per person och år sett till hela perioden”
    950 miljoner per år!
    https://www.svenskforsakring.se/globalassets/rapporter/naturorsakade-skador-i-sverige/naturorsakade-skador-i-sverige-2015-2023.pdf/

    Det verkar som om Öresund får vara öppet ett tag till 😉

  19. UWb

    De är som en gås – gång på gång händer saker som visar att planen inte håller, men de skakar bara av sig detta som om inget hänt – notera, om fakta skulle ändras på ett sätt som påverkar dem negativt utan att de kan göra något ändrar de uppfattning. Det finns många exempel:
    – integration av nyanländna inklusive språkkrav, gick inte att säga för några år sedan, men du håller majoriteten med.
    – reduktionsplikten, till och med Miljöpartiet inser att den var en dålig idé, därför ersätts den med en minst lika dålig – utsläppsrätter införs för bensin/dieselbilar (lustigt nog inte på elbilar…)
    – typexemplet är NATO, där S gick från att vara helt emot till att lämna in en ansökan inom sex månader, troligtvis därför att undvika en valfråga där de skulle förlora röster
    Detta visar att man inte kan ge upp, när gemene man faktiskt har förstått hur mycket det kostar ökar sannolikheten att de ska rösta emot nuvarande ordning.

    I 30 minuter var miljöpartiets Amanda Lind med. Hennes idé är att göra det dyrare att köra bensin/diesel så att man ”tvingas” köra elbil. D.v.s., implicit är det för dyrt i dagsläget att köra elbil. Men om alternativet görs så dyrt att det blir ”billigare” att köra elbil, då har ju kostnaden ökat för konsumenten. Tänkte inte på det.
    Sedan ska vissa grupper – lite löst i kanten vilka som ingår, men de har inte pengar att köpa en elbil över huvud taget – få leasa en elbil via staten till låga kostnader. Detta kostar pengar för skattebetalarna och de som har lägsta löner betalar minst i skatt. Sålunda, de som har ansträngt sig och har ett bra arbete och pengar att köpa en elbil om man nu skulle vilja göra det straffas genom att en del av de pengar de betalar in i skatt omfördelas till personer som har låga löner så att de ska kunna köra elbil billigt. Förstår folk i allmänhet den logiken?

    Slutsatsen är att de flesta kommer att få ökade kostnader (tvingas köpa en elbil utan kompensation, tvingas betala för elbilen till de som är medellösa samt stå ut med högre driftskostnader för att bensin/diesel på konstlat sätt gjorts för dyr), förutom de som har lägst löner. Kommer de välbetalda att acceptera det?

    Slutligen, tydligen betalar vi för lite i skatt – förståerligt med tanke på alla nya utgiftsposter som politikerna identifierar – inte ett ord om att använda pengarna som man har mer förnuftigt utan här ska skatter höjas minsan.
    https://www.expressen.se/debatt/debatt-vi-maste-hoja-skatten-for–fler–med-150-miljarder/

  20. # 5 Sören G
    Korrekt iakttagelse! Ordsammanställningen ’klimatförändringarnas effekter’ från regeringens pressmeddelande visar på dels regeringens fysikaliska inkompetens dels dess semantiska dito. ’Bestående väderförändringar’ skulle möjligen kunna vara en indikation på just klimatförändringar. Men det kräver en beskriven fysikaliskt plausibel orsak och lättförståelig konsekvens t.ex. beträffande påtagliga/dokumenterade förändringar över tid av utbredningen vad avser jordens naturliga klimatområden. Sådan finns inte, mig bekant. Ordet ’klimatförändringar’ är i sin ursprungsbetydelse ’objekt’, dvs något som orsakats av ’något’. Detta ’något’ är odefinierat/utelämnat, dvs. Regeringens pressmeddelande är semantiskt & fysikalist nonsens.
    Varför ska allmänheten i gemen sätta någon som helst tilltro till Regeringens ’klimatorienterade uttalanden’?
    Allt är orsakat av önskan om mer skatteintäkter för regeringens fortlöpande bekostnad av allehanda ogenomtänkta åtgärder, Var och en av medborgarna i Sverige kan för sig själv definiera sådana.

  21. Gunnar Strandell

    Lasse #3 och #10
    En invallning av Östersjön skulle kanske rädda oss från grundkänning av landhöjningen, men då är det effektivare att muddra där vi vill ta oss fram.
    I mitt fall är det så, men jag får inte hålla en hundraårig båtled öppen, för att den går i kanten av ett naturreservat som också är Natura 2000 område.
    Besluten tas i Uppsala 70 km bort eller i Bryssel längre bort, där man inte förstår en Rospiggs talspråk.

    Östersjöns havsnivå beror mest på väder och vind och sedan på skvalpandet i olika riktningar. Några djupa lågtryck som drar vattenpucklar genom Öresund och bälten kan hålla nivån hög i mer än ett år med hjälp från en sommar med lågtryck. Skvalpandet kan du prova i badkaret om du inte redan i barndomen fick en utskällning för det.

    Idag har Allmogebåtsföreningens gamla skötbåt med tändkulemotor sjösatts. Den hänger i kranen tills i morgon då den körs till Östhammars hamn, om vi kommer in.
    Nordanvinden har blåst ut vattnet ur fjärden och när hamnen muddrades sattes stopp vid mynningen för att tillståndet inte sträckte sig hela vägen ut och det påpekades av en noggrann miljöpartist.

  22. Berra

    #14 Jonny Steen:

    ”Bemyndigande att reglera inomhustemperaturen på äldreboende mm.”

    I gbg hade de problem för något år sedan då de valt bort att installera AC på äldreboenden pga miljöpåverkan/energi-besparing (troligtvis var det bara för att spara pengar)…

    Jag hoppas verkligen att det inte är det som menas med formuleringen ovan…

  23. Finns ingen klimatkris

    #14 Johnny Steen
    ”I slutet av presentationen står det följande under – ytterligare förslag;
    ”Bemyndigande att reglera inomhustemperaturen på äldreboende mm.”

    Jag tycker det är ett oerhört kränkande förslag. När man kopplar ihop klimatet med gamla människors innertemperatur då har propparna gått på många ställen.”

    Varför inte införa att alla statliga myndighetshus samt riksdagen bara blir uppvärmt till 15 grader vintertid och sedan ta bort möjligheten till kyla. De får helt enkelt klara sig med korsdrag.
    När de själva drabbas av sina beslut så kanske och jag menar verkligen kanske, trillar polletten ned och de vaknar upp ur sin dvala.
    Tvivlar dock då jag anser att vissa av de som bestämmer är som de berömda eller rättare sagt ökända Vogonerna från liftarens guide till galaxen.

  24. Jan-Åke

    ………bara det att s.k extremväder inte ökar

  25. Tege Tornvall

    I åratal har jag och många andra sänt regering och riksdag information, men inget tycks ha fastnat eller ens tagits emot. De omges och skyddas från störningar av en mur av tjänstemän och kommunikatörer.

    Gemensamt för alla högre politiker och chefer är att de skyddas från den störande verkligheten av okritiska tjänsteandar. Detta måste vi tränga igenom bl. a. genom att tvinga fram tjänstemannaansvaret.

    Nu när det börjar barka åt fanders, börjar allt fler känna motvind och behov att rädda sitt skinn. Avgörande faktor för detta tycks vara varken rena fakta eller ens röster och mandet. Det är helt enkelt EKONOMIN. Pengarna räcker helt enkelt inte.

  26. Berra

    Tydligen kan även en blind höna springa in i i ladugårdsvägg (kent/sigge såklart undantagna)…

    ”En motivering till att husägarna ska tvingas betala är att de gynnas mycket mer av skyddet än andra kommuninvånare. Men som utredaren själv konstaterar resonerar vi sällan så i andra fall. Om en kommun bygger en lekpark eller cykelväg i ett område gynnas de som bor i området mer än övriga kommuninvånare, men skattebetalarna tar i regel hela kostnaden.”

    https://www.dn.se/ledare/elias-rosell-varfor-ska-just-villaagarna-betala-klimatnotan/

    Tror mer och mer på det som någon skrev härinne, att detta möjliggör för kommunerna att fakturera det eftersatta underhållet av Va-systemen på fastighetsägarna….

  27. Niklas

    #14 Vad är det för kränkande i att ge FHM ett bemyndigande att sätta en tillåten maxtemperatur inomhus, så att äldre människor som inte kan ta sig ut inte dör av värmeslag vid värmebölja?

    #22 Förstod inte du heller att det handlade om att sätta en övre gräns för temperatur inomhus, så att personer i riskgrupp inte ska dö av värmeslag?

    #23 se ovan.

  28. Finns ingen klimatkris

    #27 Niklas
    ”Vad är det för kränkande i att ge FHM ett bemyndigande att sätta en tillåten maxtemperatur inomhus, så att äldre människor som inte kan ta sig ut inte dör av värmeslag vid värmebölja?
    Förstod inte du heller att det handlade om att sätta en övre gräns för temperatur inomhus, så att personer i riskgrupp inte ska dö av värmeslag?”

    Jag hoppas att det är det som avses, men vis av tidigare åtgärder så är det inte det som avses.
    Vi får helt enkelt vänta och se vem av oss som har rätt.