Värme dödar

När Totalförsvarets forskningsinstitut FOI tolkar klimatanpassning handlar det om att förbereda sig för värmeböljor. Den 26 maj anordnar man ett seminarium på temat ”Värmen dödar”. Seminariet sägs innehålla praktiska exempel på hur man kan arbeta förebyggande för att minska skadorna.
Inbjudan och program 26 maj Folkets Hus 2.pdf 1 sida
Det mänskliga minnet är onekligen fantastiskt selektivt, för så sent som den 4 december 2010 skrevs det om att den tidiga köldvågen dödat 17 människor i Centraleuropa på bara 24 timmar. Den brittiska regeringen fick motta enormt mycket kritik då saltdepåerna inte räckte till för att hålla vägarna farbara. Även i Sverige höll saltet på att ta slut.
Både förra vintern och i år dog hundratals människor i Indien av kyla.
I december 2009 rapporterade BBC om mer än 80 döda på grund av vinterkyla.
Men antagligen ingår inte extrem kyla i världsbilden av den globala uppvärmningen. Alltså förbereder vi oss för värmeböljor. Vad som kan hända vintern 2011/12 är ointressant.
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kent Forssgren

  Programchefen kommer från Climatools. Detta är Climatools, från Naturvårdsverkets hemsida, suck. Yuri Bezmenov har förskräckande rätt.
  The Climatools research programme aims to provide decision-makers with a better basis for developing strategies for adapting to climate change.
  Society must adapt to climate change, and it is for this reason that the Swedish EPA is funding a multidisciplinary programme on climate research. FOI, the Swedish Defence Research Agency, has been commissioned to direct the five-year Climatools programme in partnership with KTH (Royal Institute of Technology) and the Universities of Uppsala and Umeå.
  Local and regional decision-makers are going to find themselves faced with difficult choices between competing options, such as prioritisations among socially important activities. Authorities will need practical tools for managing the necessary adaptations by society.
  The present programme will provide the actors involved with a better basis for developing adaptation strategies. It will study where intervention is appropriate and where it is unnecessary. It will examine the effects of different prioritisations on the national environmental objectives. The programme consists of eight projects in the areas of programme synthesis, scenarios, adaptability analysis, public health, economic analysis, conflicts of aims, external analysis, and equal opportunity, plus programme management and communication.
   http://www.naturvardsverket.se/en/In-English/Start/Climate-change/Research/CLIMATOOLS/

 2. KristianA

  Nyspråk: kallt = varmt!

 3. Men Maggie! Kylan beror ju också på värmen! Har du inte förstått det?! 😉

 4. Peter Stilbs

  Dessa människor lever på denna bubbla – undrar bara om de tror på den själva. Jag tror inte det.

 5. Michelangelo

  ”4” Vad allt kan man inte göra för andras pengar. Märkligt att det finns folk som säger att det inte går att minska skatterna.
  Samtidigt som allt fler får svårighet att få pengarna att räcka till , och lever i princip ur hand i mun, glassar dessa människor omkring och solar sig i värmen från den artificiella solen – AGW rörelsen. Äckligt !    

 6. Saknar en oerhört viktig del i seminariet. 
  Hur förvarar man bäst isen till groggen under sommarens heta dagar.  😉

 7. Peter Stilbs #4:
  Det är en mycket bra fråga du ställer, som jag inte kunde låta bli att fundera över. Att eldsjälar och klimataktivister har en närmast religiös tro, det tvivlar jag inte på. Men alla dessa som jobbar i olika projekt, organisationer och på myndigheter – tror de på det? Eller reflekterar de ens?
  Kanske är det som i näringslivet? Jag jobbar själv i ett stort företag. Om man jobbar i ett prioriterat projekt eller en ny organisation, tror man på dess mål då, eller jobbar man bara på?
  Marknadsfolk och management, de står på scenen och talar sig varma för projektet. Det är ju deras jobb och de måste för att avancera. Men tror de på det? En del av åhörarna nedanför scenen blir säkert exalterade och gläds när de går hem åt att de jobbar med något viktigt. Det är den lydiga massan. Resten av åhörarna (där jag brukar återfinnas) suckar nog bara tyst och inser att vi får jobba med detta tills det läggs ner och något nytt startas, och då får man förhoppningsvis jobba med det istället.
  Det känns som en självgående kollektiv maskin. Vem eller vad är det egentligen – egentligen – som styr en organisation eller ett samhälle? Det är en djup sociologisk och filosofisk fråga.

 8. pekke

  ” Värmen dödar ”
  Så det dör massor av människor i länder med medeltemperaturer på +20 – +30 C och toppar på 35-40C pga värmen ?
  Varför har man aldrig sett reportage från alla dessa länder om alla dessa döda som måste ligga i drivor på gatorna ?
   
  Borde vi inte förbjuda våra medborgare att semestra i dessa länder ?
   
  I länder med medeltemperatur över +20 fasar man för köldknäppar ner mot fryspunkten eftersom de inte är anpassade för så låga temperaturer.
   
  På Sibiriens stäpper kan temperaturen pendla mellan + 40 till – 40 under året och ändå så överlever naturen och människorna där.
   
  Skulle snittemperaturen för Europa, Ryssland och Nordamerika sjunka 1 till 2 grader så skulle nog de flesta inse att värme är trevligare, speciellt när skördarna slår fel eftersom ” Kyla dödar ” !

 9. István

  Climafools!  😀

 10. pekke

  Mikael #7
  Halleluja-möten/projekt brukar vi kalla sådant, slutade för flera år sedan att gå på dessa om jag inte är tvingad.
  Leder sällan till nåt i slutändan, kan t.o.m. leda till att arbetssituationen blir förvirrande pga ingen riktigt vet vilka arbetslinjer som gäller.
   
  Är nog billigt för företagen och så ser det bra ut på papperet.
   

 11. OT:
  Imorgon går världen under, enligt organisationen Family Radio i USA. Detta bygger på avancerade Bibelstudier.
  Jag vill utmana AGW:are att vederlägga detta budskap. Men, det duger inte att avfärda det hur som helst. Nej, för att kunna vederlägga måste ni vara ”forskare” i teologi. Ni måste också ha skrivit er avhandling om just ämnet eskatologi, eller forska inom det området. Och ni måste kunna delta i djupa diskussioner i bibliska frågor. Annars är ni bara ”skeptiker” och kan avfärdas lätt.
  Nåja, jag erkänner att liknelsen haltar något, eftersom det är en minorietetsuppfattning att jorden går under imorgon, medan det fortfarande är en majoritetsuppfattning att mänskligheten hotas av AGW. Men antalet troende är väl aldrig ett argument för sanningshalt? En mycket liten minoritet förutsåg t.ex. finanskrisen.

 12. Anon

  The Neanderthals survived a couple of Ice Ages in Europe, and Asia, but was extinct during the latest Ice Age around 30,000 years in Europe.
  COLD KILLS
  SAY NO TO JUNK SCIENCE

 13. Pingback

  […] berättade jag om FOI-seminariet ”Värmen dödar”. Nu visar det sig att det är fler som rustar för extremvärme. I Chicago förbereder man sig […]