Vårens växtlighet styr klimatet, eller är det tvärtom?

poll

Ja, hur var det med hönan och ägget? Artikelinnehållet går ut på att pollen bryts ner till mindre fragment i väta, som kan agera kondensationskärnor för moln/nederbörd. Men jag trodde klimatmodellerna redan var kompletta?

Någon som hört något nyligen om CERN-försöken – eller om Svensmark?

Och så detta, helt förutsägbart … (måndagens pappers-SvD)

hum

Visst – men är det inte ännu värre om de blommar för sent?

Själv inväntar jag som vanligt Tornseglarnas ankomst till Stockholmstrakten den 20 maj – det brukar slå fel på högst någon dag. Inga klimatförändringar där inte.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Roland S

  Ang humlor!
  Vad är det för j-a desinformation. Om blommor blommar tidigare, så beror det på att en medeltemperatur (mm) över dygnet ger en så varm jordmån att växter får signal att växa etc och kommer i blomning. Men SAMMA process väcker eller håller tillbaka en humlas (m fl insekters) uppvaknande, så att humlan är aktiv samtidigt som deras första föda är tillgänglig.

  Det som kan vara farligt för livet i vårtider är om det blir bakslag i den process som startar vårlivet. D v s om det skulle bli stark kyla, särskilt utan snö, vilket kan döda det liv som kommit igång. Detta är dock normalt inget större problem, då terrängen normalt skyddar stora delar av livet genom ”värmefickor” i varje fall under några dygn, varefter processen kan fortgå. redan kommande år så har skadorna i stort reparerats.

  Finns det inga tidiga blommor samordnade med humlans m fl uppvaknande, så har detta en annan orsak är klimat och miljö.

 2. Rider

  Ett annorlunda vårtecken (eller hösttecken för de därnere).
  Svårt att nå forskningsstationer på Antarktis p.g.a. all havsis!
  ”Antarctic sea ice levels have defied climate-model predictions, baffling scientists…”

  http://dailycaller.com/2015/05/11/antarctica-has-so-much-sea-ice-scientists-have-trouble-getting-there/

 3. Mats G

  Man blir ju inte helt imponerad av forskare som inte begriper att om blommorna kommer tidigare så vaknar också humlorna tidigare. Så de som tycker man skall lita på auktoriteter rakt av kanske skall tänka igen.

 4. ces

  #1 skicka detta inlägg till Tove Lifvendahl, Olle Zachrisson och Gunilla Asker, alla med adress @svd.se. De har ingen aning om hur mycket klimatpropaganda TT skickar på dom.

 5. Lars W

  Ang humlor. Just nu läser jag en fängslande bok om humlor, nyutkommen. ”Galen i humlor” av Dave Goulson. Fantastisk, lättsmält, vetenskapsförmedling utan minsta dystopisk moralism. Fö kan jag meddela att humlorna nu flyger så väl på Orust som på Tjörn. Det var litet trögt till en början kanske pga de kalla nätterna. Nu har humlorna tillgång till gullvivor mm och tjärblomstren slår ut i morgon.

 6. Pelle L

  Lars W #5

  ”…tjärblomstren slår ut i morgon.”
  Oj, hur kan du veta det?

  Har du egna ”klimatmodeller” 🙂

 7. Lars W

  Fel av mig! De slog faktiskt ut redan i eftermiddag till en Bombus Terestris stora tillfredställelse… Jo, det gäller att hålla kristallkulan putsad…

 8. Karl-Oskar

  Här är det mängder med humlor de är hopplösa att få ut från altanen är de möjligen förnekare?