Vår tids bondfångare

720px-Hieronymus_Bosch_051
För 500 år sedan kunde det se ut så här, som avbildat i Hieronymus Bosch’s målning.  Fortfarande i dag finns samma spel att beskåda.
Nya trick har dock tillkommit, och måltavlorna har blivit mer omfattande.  En TCS-läsare påminde mig i en kommentar i fredags om företaget Biorecro, vars VD Henrik Karlsson tydligen utnämnts till ”2013 års Nytänkare”, och nr 28 på en lista över ”2012 års Supertalanger” av tidskriften Veckans Affärer.
Listan är givetvis ”jämställd” – nästan exakt lika många av varje kön. Ja hur skulle det annars se ut?
här presenteras det på Biorecro’s egen hemsida. Karlsson har ju sin utbildning från KTH (I-97) och föräras åter en sida på KTH’s portal, förutom den i höstas där han lokalt utnämndes till Månadens Alumn på KTH. Jag har ett svagt minne av att möjligen ha haft honom som elev (vissa på I (Industriell Ekonomi) läste också grundkurskemi) – ansiktet verkar bekant.
Biorecro har ju varit uppe här på TCS tidigare – i samband med att sagde Karlsson och några andra fick in en partsinlaga/reklam på SvD Brännpunkt i oktober 2010 ”Koldioxid måste bort ur atmosfären”  —  (dör vi inte alla då – koldioxid i atmosfären är ju en förutsättning för all växtlighet?)
Ack ja – Veckans Affärers perspektiv på det hela kan jag ha viss förståelse för = ”tjäna snabba pengar” – men inte så mycket mer. Och varför ska KTH dras in i detta?
Vad sysslar egentligen Biorecro med ? De har tydligen tre anställda och  ”affärsidén” är tydligen någon form av avlatshandel, som är avsedd att ”komplettera” den med ”utsläppsrätter”. Allt finns väl beskrivet på deras hemsida. Ett ofta återkommande ord är ”klimatstädning” – nytt för mig. Ja, mycket ska man höra innan öronen faller av.
Så här skriver de själva:

 • Biorecro är ett svenskt miljöteknikföretag grundat 2007. Bolaget tar bort koldioxid ur atmosfären med hjälp av den nya BECCS-tekniken (Bio-Energy with Carbon Capture and Storage). Koldioxid fångas upp ur atmosfären med hjälp av fotosyntes i träd och växter, för att sedan lagras tusentals meter under marken.  BECCS-tekniken skapar ett nettoflöde av koldioxid från atmosfären till underjorden. Resultatet säljs som tjänsten klimatstädning, ett nytt alternativ till klimatkompensation för dem som inte enbart vill kompensera sina utsläpp, utan vill gå längre och städa bort utsläppen permanent från atmosfären.
 • I november 2012 lanserades Biorecros första företagskunder av klimatstädning, Inrego som återvinner datorer, samt Värmlandstrafik och Nobina i kollektivtrafiken på Hammarö utanför Karlstad. Som ett led i sina expansionsplaner genomför nu Biorecro en nyemission för att expandera försäljningsorganisationen och för att skapa fler BECCS-projekt i Europa, Nord- och Sydamerika.
 • Världens första storskaliga BECCS-anläggning ligger i Illinois i USA och driftsattes i november 2011. Nu är ytterligare anläggningar under uppbyggnad och i planeringsfasen. Biorecros vision är att återvända till koldioxidhalter i atmosfären på förindustriell nivå, under 350 ppm, för att på så sätt undvika globala klimatförändringar. Biorecro har fått utmärkelsen Climate Solver av Världsnaturfonden WWF och är finalist i the Virgin Earth Challenge, en tävling om att ta bort koldioxid ur atmosfären grundad av Richard Branson och Al Gore med ett pris på 25 miljoner dollar.

Bland rådgivarna till Biorecro listas symptomatiskt nog Pär Holmgren och Anders Wijkman… Här och var i texterna under åren förekommer också referenser till Christian Azar.
Norrmännens fruktlösa och astronomiskt dyra koldioxidlagringsförsök i Mongstad nämns förståss inte. Inte heller  de gigantiska energikostnader som är förknippade med att komprimera gasen och pumpa ner den i underjorden.
Men Biorecro har ju gått ett steg längre! Man säger sig vilja ”rena atmosfären” via ”biomassa” – dvs ta hand om den koldioxid som skapas i samband med förbränning av trä eller etanolframställning från exempelvis majs.
Så processen är helt fossilfri då, i dubbel bemärkelse, eftersom fotosyntesen avänds för infångandet från atmosfären.  Den finns där i koncentrationer runt 400 miljondelar och ”infångandet” tar ju år eller decennier !  Koldioxid i koncentrerad form från fossilbränsleutnyttjande struntar man helt i att hantera. Istället ska man i praktiken begrava växtlighet eller rester av den…
Jösses – det måste vara det som är Nytänkandet!
I höstas kontaktade en bekant i Värmland mig, ganska upprörd. Jag ombads titta på en artikel i Nya Wermlandstidningen, där det kommunala bussbolagets nya ”miljösatsning” entusiastiskt presenterades:
vbuss
Sista meningen i ingressen ”Hur går det trolleritricket till?” är väl befogad.
Men vad tycks om svaret på den retoriska frågan?

 • …Likafullt är det koldioxid, så hur gör man om man vill minska halterna i atmosfären?
 • Det gör man genom att sortera ut koldioxid vid fabriker och kraftverk som producerar energi av hållbara bränslen som råvara. Etanol av spannmål I USA finns ett företag som gör etanol av spannmål. Då produceras en hel del koldioxid. Den trycks i hop till flytande form och pumpas ner till sandstenslager för evig förvaring. Den porösa sandstenen omvandlas till kompakt sten. Därmed minskar halten av koldioxid – med ett hållbart ursprung – i atmosfären, men det kostar.
 • Nu köper Värmlandstrafik en slags ”minskningsrätter” av det amerikanska företaget, via svenska företaget Biorecro. Rättigheterna tillämpas på de elva bussar som går mellan Hammarö och Karlstad. De bussarna körs på biodiesel, gjord av rapsolja. Produktionen av rapsolja är inte helt fri från fossil koldioxid. Men med ”minskningsrätterna” blir utsläppen från Hammaröbussarna minus 0,5 kilo koldioxid per kilometer, jämfört med plus 0,5 kilo per kilometer utan ”minskningsrätter”…

Någon som blev klokare? Det blev min kontakt, som fick sina misstankar om lurendrejeri bekräftade. En insändare till NWT formulerades, och löd som följer (men den togs givetvis inte in – även om NWT har rätt högt i tak i jämförelse i Sverige):

 • Bluff och bedrägeri?
 • I tisdagens tidning fanns en artikel om att Värmlandstrafiks utsläpp hade minskats radikalt genom att de köpt utsäppsrätter från ett amerikanskt företag som producerar etanol och tar ner koldioxiden i sandstenslagren. Hur kan detta påverka utsläppen från bussarna här i Karlstad? Enligt artikeln så fortsätter de ju att köras på vanlig biodiesel.
 • Hur en ekonomisk transaktion med ett företag i USA skulle påverka bussarnas utsläpp på Hammaröleden övergår mitt förstånd. Är inte detta en stor bluff för att få oss vanliga medborgare att tro att bussbolaget är en gedigen förvaltare av vår framtida miljö? Egentligen har de ju inte gjort nåt annat än skickat pengar, 2,9 milj, till USA och försämrat sin egen ekonomi. (Kanske kan en ytterligare höjning biljettpriser förklaras på detta sätt)
 • I artikeln ställs frågan ”Hur går trolleritricket till?” Jag kan inte se annat än att detta är en stor bluff. Eller ett trolleritrick.
 • I artikeln står även att Värmlandstrafik är först i Sverige(ev världen) med detta och det måste väl vara sant. Vad jag vet så har ingen lyckats trolla förut. Bara manipulera. Vore mycket tacksam om någon som läser detta kunde förklara hur det går till. Om det nu verkligen ger mindre utsläpp. 

Realiteterna då?
Jaså? Att komma ner till 350 ppm denna ”biologiska” väg, som Biorecro’s VD hävdar som mål är så absurt att man baxnar. Han själv lär ha yttrat vid ett lunchmöte (enligt en kommentar på TCS i fredags av signaturen Staffan, #17 i Uppvärmningspausen och James Hansen; där finns också ytterligare kommentarer till Biorecro-verksamheten):  ”Ska vi komma till rätta med utsläppen behövs närmare 2 400 anläggningar världen över till 2050.”  (VA.se,  2012-12-11). Siffran 2400 anläggningar är absurt låg, och vad skulle det vara för mening med dessa verk som kunde kompensera för de astronomiska summor i investering och drift som är kopplade till konceptet? Och 2400 anläggningar till år 2050 – jodu, Karlsson  – skynda Dig ut med spaden!

 • Det är egentligen värre än så – vad man egentligen förutsätter är att infångande av koldioxid från atmosfären via biomassa som sen förbränns eller jäses till exempelvis etanol ska hålla mer än jämna steg med – eller snarare överskugga den aktuella fossilbränsleanvändningen.
 • Det är ju en hel klass mer korkat än den vanliga koldioxidinfångningsvisionen, där man avskiljer koldioxid ur rökgaser [från främst fossilbränsle] – och direkt från naturgas.

Undrar hur många skogshuggare som skulle behövas, och vilket landskap [öppet, då] som skulle resultera om man ens försökte?
Etanol-Jesus, som härjade längs Norrlandskusten för ett par år sedan, framstår i jämförelse med Karlsson som en relativt modest företeelse.
Följande bild kanske kan återföra till verkligheten. Jag fick den tillsänd av en person som är starkt engagerad inom TCS områden, och alltid har något intressant och tänkvärt att komma med. Den är tagen från Tallbloke’s blog, och inlägget finns här (tyvärr är det nu fel på funktionen på TCS-bloggen under WordPress 3.5 att klicka på en förminskad bild för att få se den i originalstorlek – jag hoppas på 3.5.1 som har kommit):
coal-fired-plants-map-001
Den visar de verkliga elefanterna i rummet – oavsett vad man tror och tycker om den ökade koldioxidhaltens påverkan på klimatet och på livsförutsättningarna för framförallt växtligheten på Jorden.
Och man kan bara fortsatt förundra sig över de redan bondfångade, som  Värmlandstrafik, och journalisterna på Veckans Affärer, och alla andra media som verkar ha gått på det (det finns en omfattande lista på Biorecro’s hemsida). Webbansvarig på KTH begriper kanske inte bättre heller.
Eller Energimyndigheten: – Det är den bästa nödlösningen som finns tillgänglig och det är en teknik som är värd att satsa på. Det kan vara det som räddar oss undan alldeles för stora koldioxidutsläpp i framtiden, sade Thomas Kåberger till svt.se/vetenskap.
Och man undrar över vad det är för skumraskverksamhet som ligger bakom den anläggning man formellt förmedlar pengar till i USA från exempelvis Värmlandstrafik? Gör de överhuvudtaget det som utlovats?
Att göra etanol av majs är ju redan i sig förkastligt, men det har ju politiskt godkännande i USA. Några TCS-länkar till detta område finns exempelvis här.
Värmlandstrafik är ju tydligen ett ”privat aktiebolag”    (typiskt nog med en Miljöpartist som styrelseordförande) – finns här bland TCS läsare någon juridiskt kunnig som kan upplysa om min magkänsla är riktig om att slussa 2.9 miljoner till USA via Biorecro måste strida mot någon lag – förutom att vara komplett meningslöst i sak? Verksamhet och åtgärder i ett aktiebolag ska ju gynna ägarna.
Kanske är det annorlunda för en kommunal verksamhet, vad vet jag, men enda resultatet är hursomhelst att någon skor sig på kommuninnevånarnas bekostnad – till ingen positiv nytta överhuvudtaget. Och kommunallagen då?
Något positivt i saken ? Jo, möjligen då att horribla inlag av typ Biorecro/Värmlandstrafik kan få upp fleras ögon för allt det bisarra som sker i ”klimatets namn”.
Ja, vi lever i intressanta tider…
Tillägg kl 13:30 – Signaturen Börje S. påminde just i kommentarerna nedan om Dr Max’ mästerliga analyser av logistiken för CCS i största allmänhet för några år sedan – stort tack, Börje – och Dr Max:
http://andaslugnt.blogspot.se/2010/12/koldioxidavskiljning-kan-bli-promille.html
och
http://andaslugnt.blogspot.se/2011/01/dromkalkyler-for-koldioxidavskiljning.html
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. S. Andersson

  Peter, mycket intressant. Vad säger du om ”grov trolöshet mot huvudman” som juridisk plattform?
   
  Man frågar sig varför de gör så här? Om det hade hänt i Ryssland hade vi flinat och kallat det korruption. Nu tror jag inte att sannolikheten är hög att de ansvariga för Värmlandstrafiken tar kick-backs från de där amerikanerna, men veme vet, kanske får de åka på konferens till Kalifornien? Det räcker.
   
  Vad gäller Gasfångare Karlsson kan jag trösta dig med att de flesta företag som utses till ”årets” eller får priser i regel går i stöpet. De får för mycket uppmärksamhet och tror att det räcker. Alla företag som baserar sin verksamhet på en skattefördel eller bidrag går förr eller senare i putten.

 2. Hälsokostbranchen med sina vidunderliga påståenden bleknar ju inför sånt här.Som du tydligt visar så är ju marknaden för underverket jättestörst i Kina och Indien, där man på många ställen får gå miltal för att hitta pinnar att koka mat på.I Sverige finns det väl inga fungerande lagar som reglerar marknadsföring, men ARN kanske skulle utfärda en rekommendation om någon köpare klagar.Vilket inte lär ske eftersom köparen i det här fallet är troende i samma församling som säljaren.Nu väntar vi bara på nasare vid dörren som säljer nån surrande plastburk för endast 700 kr för att koldioxidrena din bostad,Vad väntar TV-shop på ? 

 3. Det hade varit bättre att ge en massa pengar till Antonov, då hade vi fortfarande haft en bilfabrik i Trollhättan.
  De riktiga storbedragarna och solochvårarna brukar när de ställs inför skranket hävda att folk vill bli bedragna. Som förklaring till hur och varför det blev som det blev. Jag börjar tro att de faktiskt har rätt.

 4. Stickan no1

  Skulle tro att de lade med detta som en miljöåtgärd i en upphandling för att därmed vinna upphandlingen.
  Var med om en liknande situation i Göteborg för många år sedan där ett kommunalt ägt bolag vann en upphandling bland annat för att deras personal skulle åka spårvagn och cykla mellan uppdragen.  Miljöpoängen i upphandlingen avgjorde. (Ja egentligen inte för det var uppgjort innan men de behövde ett formellt skäl för att vinna)
  De vann men de kör fortfarande tjänstebil.
  Men du skall nog titta på politikerna som bestämmer och med sina naiva beslut tvingar upphandlarna och därmed också företagen att ”klimatkompensera” för att överleva.

 5. Peter F

  Om vi utgår från att pengarna till BAB inte tillför WTAB någon ekonomiskt utbyte så är det ju fråga om en ”gåva”. En sådan transaktion förutsätter att pengarna tas från vad som kallas utdelningsbara vinstmedel. Sådana vinstmedel kan WTAB göra vad dom vill med. Finns inte sådana medel ligger styrelsen och revisorerna minst sagt risigt till. Hur utdelningsbara vinstmedel ska användas beslutas på bolagsstämman. Det borde gå att efterforska protokoll från stämman.

 6. Lasse

  De fyller väl ett behov. Föräldraupprorets medlemmar kan komma hem till sina barn och säga att vi har i alla fall gjort vad vi kan!
  Avlatsbrev brukar ha den funktionen.
  Lite som skatt-den betalas för att vi skall slippa bry oss om vår samhällsutveckling och kan få något att skälla på: ”Vi betalar vår skatt och ni gör inget!”

 7. Peter F

  Tittade lite på WTABs årsredovisningar. Dom har gott om vinstmedel. Hittar dock inget om just detta projekt.

 8. Vaknar upp och möts av detta. Man kan tro att man drömmer. Hur enda in i alla rödgleta kan det gå så långt ??
  ”Anything goes” om det gäller att på något sätt ”bekämpa klimatförändringar”.
  Som en klok man sagt här på bloggen ”det finns inga bekämpningsbara klimatförändringar”.
  Och att få det till att det är koldioxiden som skulle vara boven!
  Ett rejält dubbelfel. Om man sagt att det är sot eller något annat som faktiskt är onyttigt och kanske tom kan påverka klimatet lokalt så hade det åtminstone funnits en gnutta trovärdighet.
  Fast på sätt och vis är det ju bra att det blivit så absurt! Fler och fler genomskådar bluffen. Människor i min omgivning som egentligen inte är intresserade av själva vetenskapen har börjat inse att det är en stor svindel.

 9. Ann L-H

  Snacka om bondfångeri! Men vad beror det på att detta vansinne kan förekomma i vårt ”upplysta” land? ”Journalisterna” de förmodade vakthundarna igen! Jag läste just en artikel i GP om kulturen i Västra Götaland. Skribenten skrev om tredjedelssamhället i samhällsdebatten där en tredjedel står utanför och jämförde det med kulturen men att två tredjedelar där står utanför. Att sådana här rena lurendrejerier kan förekomma beror naturligtvis på ”promillesamhället” dvs den ynka del av journalistkåren som dels är politiskt obunden och dels är naturvetenskapligt utbildad och inte minst naturvetenskapligt bildad.

 10. Niklas L

  Ett sånt praktfullt apspel, men ingenting förvånar egentligen längre… Man skulle vilja se hur affären är gjord; får man pengarna tillbaka om företaget inte håller vad reklamen lovar, eller ska man betala mer för ”DET ÄR JU VÄRRE ÄN MAN TROTT!”, enligt mången klimatgapare…

 11. Ulrik

  Det finns tydligen riksdagsmän som törs kritisera bondfångarna inom vindkraftbranschen.
  http://thoralf.bloggplatsen.se/

 12. Peter F

  WWF climate solver.
  http://www.youtube.com/watch?v=cPBusXQB9Ww

 13. Vi kan ju begrunda alla världens hem som har nån variant av SodaStreamer stående hemma med C02 i, eller öl,vin och hemjäsare, det är ju sammantaget ett omvänt Biorecro, säkert större. Det blir ju s.k. synergivinster om Biorecro går ihop med dom och pumpar ned CO2 i deras tuber istället. Varför skall ett företag göra av med energi för att pumpa ned tillverkad CO2 i backen, när företaget vägg i vägg gör av med energi för att samla CO2 för att pumpa ned det i tuber.Jag måste sniffa klister för att kunna få ihop hur CO2 fobikerna inte tänker.

 14. Peter F

  http://www.youtube.com/watch?v=PE9PZDyz-Fg

 15. John Silver

  Vilket är det samtida, allmänt använda ordet om motsvarar det äldre ordet ”bondfångare”?
  Engelskan har ordet ordet ”con” som alla i den engelskspråkiga världen känner till och använder, men vad används i svenskan?
  Det som inte kan formuleras med ord, finns inte.

 16. Christer Löfström

   
  ”vi lever i intressanta tider” 
   
  The biofuel manufacturing plant enables innovative food and household energy venture to improve family health, increase farmer incomes and nutrition, and protect Mozambique’s forests.
   
  http://www.novozymes.com/ 
   
  Clean Star Mozambique är ett utmärkt initiativ, och ett bra exempel på modern ingenjörskonst. 
   
   
   

 17. LBt

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Koldioxidlagring_från_biomassa_(BECCS)

 18. bom

  http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/9841848/Sabotage-suspected-at-toppled-wind-turbine-as-second-is-brought-down.html
  OT
  Folk saboterar vindkraftverk i England? Två vindkraftverk har fällts av en 50mph storm. Det verkar som om skruvförband mellan fundament och torn har försvunnit. Vidare ryktas att det ena brunnit först. Attentat eller försäkringsbedrägeri? Ett var privatägt och det andra kommunalt.

 19. bom

  #15 Sol och Vind?

 20. Peter Stilbs

  LBt #17 – varför inte hugga ner skogen och sänka ner den i Marianergraven istället ? Dubbelt så effektivt.  /sarc off

 21. John Silver

  Solochvindare? Nä, det är ochså för gammalt, måste vara ett modernt ord.

 22. bom

  Och man undrar över vad det är för skumraskverksamhet som ligger bakom den anläggning man formellt förmedlar pengar till i USA från exempelvis Värmlandstrafik? Gör de överhuvudtaget det som utlovats?”
  Finns den amerikanska anläggningen överhuvudtaget? Det måste väl vara bussägaren som står längst fram till höger i bilden av den ”koldioxidätande gula bussen” och kvinnan i bakgrunden är nog hans ”miljöchef”. Varför är vinstmarginalen i Biorecro för 2012 MINUS 850%. Var finns de tre miljonerna och övriga intäkter?Tror f*n att dom behöver få nya aktieägare med friska pengar! AP-fonderna ställer säkert upp med vår pensionspengar och vad gör skatteverket? Det var väl IRS som fällde Al Capone?

 23. Lasse

  Klimatbedragare?
  Men jag har inte samma negativa inställning till dem som anstränger sig. Om de har blivit övertygade om CO2 farlighet så gör de ett bra jobb. Vi talar om en svans som viftar inte om en ouppfostrad hund. Det är forskningen om CO2 som har drivits på ett tendesiöst och fult sätt. Där har ni hunden!

 24. Biorecro AB har tre anställda med en omsättning per anställd om 40 Tkr och personalkostnader/anställd 161 Tkr ( bokslut per 2012-06). Förlust 1137 Tkr. Eget kapital 1434 Tkr.

  Ett halvdött bolag som går med rejäl förlust. Knappast någon ”supertalang” som driver detta bolag.

 25. LBt

  Peter S #20,
  du borde kanske notera att jag vare sig kommenterat ditt inlägg eller wikipedias uppgifter. Läsarna bör emellertid se att det finns andra källor är TCS. Kanske bra för dig också. Själv håller jag tills vidare denna fråga öppen.

 26. John Silver

  Per,
  ”Virgin Earth Challenge, en tävling om att ta bort koldioxid ur atmosfären grundad av Richard Branson och Al Gore med ett pris på 25 miljoner dollar.”
  Det är det här de är ute efter, de gäller bara att hänga kvar tills prisutdelningen.

 27. John Silver #15
  bedragare, lurendrejare, pirater 😉 kapare, skojare, fifflare?
  Alla uttryck känns gamla, som om de tillkommit i tiden innan det genomärliga folkhemmet, då all korruption, mygel, svågerpolitik och annat tarfvligt utrotades i den swändska folkskiälen.
  Eller var det bara ur det svenska folkmedvetandet?

 28. Staffan

  ”Etanol-Jesus” beskrivs inte i TCS, och länkarna fungerar inte.  Men läs i Aftonbladet 2009 (Collin):
  http://www.aftonbladet.se/bil/collin/article11712451.ab
  eller 2012 (dito):
  http://www.aftonbladet.se/bil/collin/article15001981.ab
  Miljöpartiet och E85…

 29. Peter Stilbs

  Staffan #28 – länken fungerar men leder till TCS sökfunktion på detta ord, och får som resultat dagens inlägg följt av ca 4 andra där Etanol-Jesus nämns. Tack annars för Dina kompletteringar.

 30. Lasse Forss

  Det finns ett företag som heter Watreco som säljer en maskin som tillverkar ”virvlat vatten”. Produkten köps av kommunala ishallar eftersom det blir billigare och bättre att spola isen med det virvlade vattnet. http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article258275.ece
  Jag hade det virvlade vattnet som blufftopp, men koldioxidbortagningsbluffen slår alla rekord. Hur kan folk vara så aningslösa? Genom att skicka 2,9 miljoner kronor till USA så får man miljörörelsens hurrarop. Det här slår Kejsarens nya kläder med hästlängder. 

 31. Staffan

  Nja, en länk i TCS utåt fungerar inte.  Man hamnar i SvD Näringsliv.  Men det är ju bara bra – annars skulle jag inte hittat Robert Collins artiklar i AB.  (#29)

 32. Peter Stilbs

  Staffan #31 – för mig fungerar länken som beskrivet i #29 – både i Internet Explorer 9 och Safari (Mac)

 33. John Silver #26: Kan de få prispengarna blir det väl en hit. Men de försöker driva ett företag med aktuell nyemission. Kapital finns inte alls nu till de storslagna planerna. Påminner mycket om IT-hypen 1999 och vi vet hur det slutade. Man låtsades vara ett globalt företag med stora planer men tjänade inga pengar.

  Stackars kommande gröna investerare men de har sig själv att skylla. Fast jag är orolig för att våra pensionspengar (AP-fonderna) eller skattepengar satsas på gröna bluffar.

 34. Slabadang

  Det nya medborgarverket har kommit med en komuniké!
   
  För en långsiktigt hållbar, effektiv och resurssnål myndighetsförvaltning, finner medborgarverket det viktigt att myndigheternas personal och verksamhet drivs på resurseffektivaste sätt. Det är viktigt att den personal som jobbar på myndigheter föregår med gott exempel inom de ansvarsområden de verkar för medborgarnas bästa.
   
  Medborgarverket föreslår därför att personal vid Folkhälsoinstituet Socialstyrelsen Naturvårdverket Energimyndigheten samt Jordbruksverket tillämpar den myndighetshälsovision medborgarverket faställt genom att delta i projektet ”En hälsosammare och friskare myndighetspersonal för medborgarnas och deras personals bästa genom att minska deras klimatutsläpp”.
   
  Medborgarverket har entydliga vetenskapliga studier till stöd för att matvanor vikt och fysisk aktivitet påverkar arbetsresultatet, resursförbrukningen och   effektiviteten på arbetsplatsen och därigenom självklart även klimatet och koldioxidutsläppen. Med dagens klimathot gäller det att finna en arbetsmiljö som optimerar resurs och energiförbrukningen på alla arbetsplatser och vad kan vara bättre att de myndigheter som skall reglera medborgarnas vardag och beteendemönster själva deltar i ett projekt där vi kan utvärdera konsekvenserna av en både en styrd  kost motion vikt och samtidigt mäta effektiviteten i tjänstemännens förmåga att arbeta effektivt.
   
  Medborgarverket söker på detta sätt få myndigheternas personal att jobba med ett helhetsperspektiv utifrån insikten att all verksamhet måste vara resurseffektiv och spara både pengar och energi. Medborgarverket förstår att styrmedel för nämnda myndigheters personal är viktig och har därför i projektet utarbetat ett detaljerat schema för alla tjänstemän som omfattar daglig meny, fysisk träning och mätningar av arbetskapacitet i förhållande till energi och resursförbrukning.
   
  Myndigheternas personal kommer få utbildning i hela den klimarkedja de utgör toppen på. För varje inbetald skattekrona som åtgår för att driva myndigheternas verksamhet så har en medborgare varit tvungen att använda energi för att producera den tjänst som sedan beskattas för att bekosta myndigheten. Här finns en tjänstemannakunskap att bygga för en mer hållbar stadsförvaltning. Att myndigheternas tjänstemän blir medvetna om sin länk i hela kedjan är oundviklig för att skapa ett hållbarare samhälle.
   
  Enligt vissa forskare skulle medborgarna på detta sätt kunna minska co2 utsläppen med 150.000 Gt per månad räknat på vinsterna i hela kedjan. För jordbruksverkets personal kan det vara viktigt att omräkna hur många fler kossor som skulle kunna tillföras de öppna landskapen motsvarande vad jordbruksverkets kan minska sina klimatutsläpp i resursförbrukning. En tjänsteman på jordbruksverket genererar i alla underliggande led klimatutsläpp som motsvarar 87 kossor visar nya beräkningar. till skillnad från kossan så tillför inte tjänstemännen ökad förekomst av insekter eller annan biodiveritetstillskott eller ökad artrikedom kontra sin betande konkurrent.Vad gäller gödselspridningen så snackar inte kossan skit utan sprider sin på rätt plats i rätt form till sin naturliga nytta.
   
  Inför projektets början så kartläggs ålder vikt och jämförs dels verken och individerna emellan och målsättningen är att medborgarverket skall skapa ett beslutsunderlag för vilka normer som skall gälla för alla myndigheters personal vikt effektivitet ålder lämpligaste kost osv. Det medborgerliga intresset är självklart att klimatmålen skall uppnås inom den statliga förvaltningen i synnerhet. Med myndigheterna som resurssnålt och effektivt föredöme kan sedan de nya normerna implementeras inom den privata sektorn.
   
  Ansvariga för projektets genomförande är respektive myndighets chefer som kommer få stöd av experter inom de respektive moment som ingår i projektet.
  Representanter för friskis och svettis, folkhälsoexperter samt dietister experter på olika dieter där dieterna kommer att prövas under olika långa tider och skiftas mellan myndigheterna i ett rullande schema. På fritiden medföljer en skyldighet att bokföra energiintag och fysisk aktivitet och arbetsprestationer både intellektuella och fysiska genomförs en gång per vecka för samtlig anställd personal.
  I medborgarverkets målsättning ingår att bli ett kunskapscenter för hur man kan skapa effektiva och samtidigt energi och resurssnåla myndigheter och detta genom att föra en god personalvård med personlig uppföljning och utvärdering av varje medarbetare. Enligt forskare så blir de minskade klimatutsläppen trefaldigade när myndigheter som är överst på co2 utsläpps pyramiden sparar på resurser. Enligt andra studier och beräkningar kan vinsten vara till och med betydligt större och medborgarverket har som målsättning att bli världsledande inom denna nya vetenskap.
  Projektet är en del av det nya EU samarbetet där Mr Farage numer är chef för projektet och där man har nått smått fantastiska resultat.Mer än hälften av de brysselanställda har valt nya bättre passande mer energieffektiva arbeten och sedan projektet startades har effektivitetsmåtten fullständigt skenat och preliminära beräkningar av de minskade klimatutsläppen motsvarar tre ggr Argentinas hela metan och co2 tillskott. När anställda tjänstemän nyter plats i co2 kedjan försvinner ett helt produktionssteg i co2 kedjan för varje tjänsteman som byter karriär.
  Medborgare över hela Europa är engagerade i detta projekt och vill säkerställa att deras byråkrater är friska och motiverade att ta itu med målsättningarna och den nya klimatanpassade normbildningen för deras tjänstemän. Det statistiska underlaget från detta forskningsprojekt i Bryssel utgör ett underlag som bas för det svenska medborgarverkets målsättningar. För att anpassa uppgifterna och myndighetsutövningen har en gigantisk mängd byråkratiska regler slopats med enorma klimatvinster till följd.
  Det är oerhört viktigt att våra svenska myndigheter nu går före och inte hamnar på efterkälken i denna viktiga ödesfråga. Medborgare har lättare att inspireras av detaljstyrda levnadsbetingelser om deras myndigheter visar resultat som föregångsmän och för att motivera medborgarna att nå upp till samma resurssnåla effektiva och hälsosamma leverne med minskad belastning på klimatet som följd!
  PS Jordbruksverket kommer ingå i en specialstudie på extrem vegankost under fyra veckor! All personal kommer att bära ”piggelinen” under arbetstiden för att utvärdera klimatvinsterna med uppfinningen. Som kontrollgrupp kommer folkhälsoinstitutets personal följa diet efter A Dahlquists menyer.
  Målsättningen är att våra tjänstemän skall hålla sig inom viktnormen med ett BMI mellan 90-110 och en arbetspuls på 124 kunna skriva 240 slag per minut på ordbehandlare och alltid respektera de klimatutsläpp som krävs genom medborgarnas arbete för att deras löner skall kunna produceras.
   
  Klimatmedvetenheten är stor bland medborgarna och detta projekt är därför mycket mycket viktigt och bör prioriteras!
   
  På uppdrag av medborgarna:
  Medborgarmyndigheten
   
  Slabadang
   
   
   

 35. Slabadang

  Oj nu tryckte jag på sänd lite för tidigt!

 36. tty

  Peter Stilbs #20
  ”LBt #17 – varför inte hugga ner skogen och sänka ner den i Marianergraven istället ? Dubbelt så effektivt.  /sarc off”
  Det fungerar inte med den nuvarande termohalina cirkulationen eftersom djuphavet är väl syrsatt. Däremot är just begravning av organiskt material på syrefria havsbottnar den mekanism som historiskt har varit effektivast när det gäller att binda organiskt kol. En mycket stor del av all olja och naturgas kommer från en kort period för ca 100 miljoner år sedan då stora delar av havsbottnen var syrefri.
  Däremot är metoden att sänka organiskt material på syrefria havsbottnar förvisso både billigare och säkrare än att pumpa ner enorma mängder CO2 under högt tryck i berggrunden. Östersjöns djuphålor och i synnerhet Svarta Havet är väl lämpade för ändamålet eftersom bottnarna där är syrefria.
   

 37. Slabadang

  tty!
   
  Men vad händer med ”biomassan” då? Om vi både ska bränna upp den och sänka den i djuphavet? Är det ett sätt att svälta ihjäl klimatbovarna kossorna?

 38. Olaus

  Finns någon geolog här?
  Fungerar det verkligen att pumpa ner koldioxid i vätskeform till sandstensformationer med påföljd att carbonatbergarter bildas? Fungerar det i fältförsök?
  Är inte hela processen med avskiljning av gasen CO2, trycksättning och transport alltför kostnadskrävande?

 39. Slabadang #34
  Mycket bra tänkt, men det kommer aldrig att genomföras, för du glömde genusperspektivet. :))

 40. John Silver

  tty #36
  Jaha, och var är ditt nytänkande och prisvinnande företag?
  Jag tror jag tar och kapar idèn och blir rik och kan hölja mig i ära.

 41. Börje S.

  #38 Olaus
   
  http://andaslugnt.blogspot.se/2010/12/koldioxidavskiljning-kan-bli-promille.html
   
  http://andaslugnt.blogspot.se/2011/01/dromkalkyler-for-koldioxidavskiljning.html

 42. Peter Stilbs

  Börje S. #41 – tusen tack för dessa – jag ska komplettera inlägget nu.

 43. Pelle L

  Mats Jangdal #39
   
  Om vi bara ökar inkvoteringen av utrikesfödda till verken så faller nog genusperspektivet, eller rättare sagt löser sig själv.
   
  Se på bilderna från våra invandrarförorter:
  Män, bara män så långt ögat når.

 44. John Silver

  Apropå bedrägeri i vetenskapens namn;
  I kväll 20:00 Vetenskapens värld
  Forskarfusk kan få mycket allvarliga konsekvenser men ändå blundar den vetenskapliga världen för problemet. Vad händer när forskare fuskar och varför upptäcks så få fall?
  Josh cartoonar:
  http://www.bishop-hill.net/blog/2013/2/3/zickfeld-folly-josh-199.html

 45. Tudor

  Ett publikt aktiebolag är ett företag som kan erbjuda aktier på den öppna marknaden. Alla övriga kallas privata aktiebolag. Ett icke börsnoterat kommunalägt aktiebolag borde alltså hamna i kategorin ”privat” aktiebolag. Jag tror att Värmlandstrafik AB är ett sådant ”privat” kommunalägt aktiebolag, då styrelsen (se här) består av politiker. Jag undrar om kommunallagen kan tillämpas här? Jag tror att kommunallagen förbjuder att kommunala pengar satsas utomlands. Värmlandstrafik äger ju givetvis inte BECC-anläggningen i USA, men finansierar ialla fall en del av verksamheten.

 46. Kommunen och även dess bolag får anturligtvis köpa en tjänst från vilket företag som helst, även utländska.
  Men om kommunen vid en revision inte kan visa på nödvändigheten eller nyttan för kommunmedborgarna, eller att upphandlingen gått rätt till, då är det ungefär som att styrelsen har beviljat sig själva kaffeflickor och champagne med skattebetalarnas pengar.

 47. Pelle L

  Mats J #46
  Här gäller väl reglerna för offentlig upphandling?
  Det är ju ganska stora belopp.
  Vore kul att se anbudsunderlaget.
   
  Men lagen kanske inte gäller kommunala bolag?

 48. Staffan

  Forskare lyckades skrämma livet ur personer som aldrig blivit rädda förr (hjärnskada:  dubbelsidig skada i amygdala.).  Fp-1 fick andas in en gas med 35 procent koldioxid. För första gången sedan tidig barndom blev hon rädd. Hon drabbades av panik och trodde att hon skulle dö. Samma sak hände med de två andra fp.
     Efteråt beskrev Fp-1 händelsen som det värsta hon hade varit med om. (Bland de tolv friska personer som också fick andas in gasen, reagerade bara tre på samma sätt.)
     Var det inte det jag anade:  ”Karbon” är verkligen något att bli rädd av!  Om man har en hjärnskada.  (Urbach-Wiethes sjukdom.)
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-skramde-kvinna-med-gas–var-aldrig-radd

 49. Pelle L. #47
  >Men lagen kanske inte gäller kommunala bolag?
  Det är jag ganska säker på att den gör. Sen gäller det att utforma anbudsförfrågan så att det egentligen bara finns en som kan bjuda på anbudet

 50. forts.  49
  Så be att få se anbudsföfrågan!!
   

 51. bom

  #30 Lasse Forss
  Vet Du var den första vattenvirvlaren i Sverige installerades? Jo i riksdagshuset på Helgeandsholmen. Idén kommer från antroposofen Rudolf Steiner(han studerade alpbäckar och si det vattnet var väldigt bra och hade t o m minne dvs det kom ihåg vad det varit med om!). Allas vårt förträffliga SVT tror skarpt på antoposofi och sände ett pgm med en fransk vinodlare som förvarade mald kvarts i kohorn och virvlade hundralitersbatcher med vatten och en knivsudd kohornskvarts. Det biodynamiska vinet smakade visst alldeles utmärkt konstaterades det. Vinodlaren hade utstående ögon, underbett och talade förvirrat. Familjen hade ägt vingården i generationer men biodynamiken är väl bara bortåt hundra år.
   
  Ibland undrar jag om det är det virvlade vattnets fel att vår riksdag är som den är. Kul att kommunala isar är med på noterna nu också. Har Du snappat upp något om fördelarna med virvlat isvatter? Blir skridskoprinsessorna bättre på piruetter? 🙂

 52. Tudor

  #46 Mats
  Kanske kan man kalla detta att köpa en tjänst, men hur gick i så fall upphandlingen till? Hur ser det juridiska avtalet ut? En jurist borde titta på detta.

 53. Lasse

  51 Allt är inte båg. Vatten kan luftas och bli av med en del aggresivitet (CO2) och det är väl bekant att varmt vatten till is ger en klarare iskub pga lägre gasinnehåll.
  Sen är suggesion en underskattad konst!

 54. bom #51
  Är det verkligen sant att en ”vattenvirvlare”, va fan det nu är för något har installerats i riksdagshuet?? Kanske dags att studera den närmare! Kanske den är installerad med någon helt annan avsikt och med helt andra konsekvenser än vad den sålts med. Skulle förklara en del!

 55. Peter F

  Klimatverktyget SVANTE !!!!! Ja jisses
  http://klimatsmart.se/?page=products&action=select&cat=606&mode=wide

 56. Lajban

  http://www.121.nu/onetoone/foretag/biorecro-ab/ekonomi
   
  Biorecro AB verkar vara ett väldigt litet företag som går väldigt dåligt. Någon intresserad kanske kan ta kontakt med bolagsverket och kolla vart pengarna kommer ifrån. Dvs. hur mycket av pengarna som tillförts genom aktier då balansnettot verkar ligga på ca. noll kr.
   
  KTH är förövrigt inblandat i massvis med dylika affärer. I väldigt många branscher. Gissningsvis så handlar det om att 68-vänstern tog makten över professorstillsättningar och tvingade KTH att dela ut examina till allt och alla någon gång på nittiotalet, helt utan någon form av vetenskaplig eller akademisk prestation. Bosse big boss på KTH sa i tidningen att han ville rädda civilingenjörstiteln när han tillträdde dock verkar den autonoma infiltreringen av KTH ha varit väldigt storskalig så han jobbar nog i motvind och har stora problem. (På KTH i alla fall).
   
  Men KTH:s nya bondfångare är inte bara aktiva inom saker som politikerna plussar för eller gillar eller stödjer utan bondfångandet pågår i alla möjliga branscher jämför tex. 
   
  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.194762/inget-beslutsstod-utan-prioriteringar   med
  http://natverk.dfs.se/node/23779  (avseende just beslutsstöd).
   
  Kollar man noggrannare på KTH:s medverkande avseende beslutsstödet så finner man snabbt att de varken har några egna akademiska meriter, någon gedigen affärserfarenhet, vet vad de babblar om, kan sin teori, har tillämpat sin teori  eller ens har några credibla idéer avseende problemen de pratar om. (anledningen att politikerna slängde ut dem ur trafiken är helt uppenbar, Nokia hade inte varit ett företag idag utan Symbian, fast det är kanske för mycket begärt att en professor ska förstå elementa inom hårdvaru och mjukvaru integration och samtidigt försöka hantera matematik, trafik och missförstå beslutsstöd)…..
  (Som en not kan man skriva att professorn och dennes vapendragare saknar kopplingar till IT-branschen, beslutsstödsäljarna, trafiken, politiken och tydligen elektroniken utan denne verkar vara en politiskt tillsatt frifräsare som på egen hand försöker sälja in något odefinierat….).
   
   

 57. Nu bor jag inte i Värmland, så jag har noll koll på hur de gjort i detta fall. Men kommunallagen bör i huvudsak gälla även bolagen. Dock tror jag inte offentlighetspricipen är lika omfattande. De behöver alltså inte redovisa till allmänheten hur de skriver avtal. Men revisorn har alltid rätt att kolla dem.

 58. Peter F #55
  Jag trodde pyramidspel var olagligt?

 59. Pelle L

  Om vattenvirvlare och riksdagen
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article258275.ece
   
  Inte underligt att det blir snurrigt i skallen ibland  🙂

 60. Peter F

  Mats #57
  Fattar inte folk och företag som betalar för detta att dom är grundlurade och att dom bara drabbas av onyttiga kostnader.

 61. Peter F #59
  Se min kommentar #3, andra stycket.

 62. bom

  #59 Just Karlstads kommun redovisade sitt genomförda omfattande utbildningsprogram som visst hade kostat bortåt 200 000 000 skattekr över en treårsperiod. Den organisationen är nog väldigt övertygad om att det är jätteviktigt med klimatåtgärder. Denna världens Azarer-Väderpellar-Häggbommar och Rockmän har säkert förvirrat dem på hög nivå och förstärkt sina kassor motsvarande. Det kostar skattepengar att vara så goda och upplysta. Landstingen var säkert med på ett hörn också! Resultatet är ju att skojargarden sjönk betydligt som vi här erfar.
  Ingvar E #54
  Riksdagens vattenvirvlare var ett mp-initierat projekt naturligtvis. Du fick en länk ovan. Vi visste ju att partistyrelserna ställer så att knapptryckarna är lydiga (har dock för mig att dom trycker på fel knapp ganska frekvent?).

 63. Niklas L

  #60
  Eller också är detta förklaringen: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/manniskan-blir-bara-dummare-och-dummare
  Det vill jag dock inte helt och hållet tro på, men det verkar enklare att låta någon annan tänka åt en än att tänka själv. Tänk om det blir fel? Tänk om…

 64. Peter F

  Mats #60 #3
  Efter 25 år som bankjurist och otal ärenden där privatpersoner och företag vräkt ut pengar på projekt med löfte om oanade vinster eller andra fördelar, projekt som bara visade sig vara  rena bedrägerierna, är jag beredd hålla med dig.

 65. Peter Stilbs

  Lajban #56 – kan Du ge en ledtråd till vem Du menar med ”Bosse big boss” ? BW ?

  Vår tidigare Rektor ”Alltid Försenad” tog nog de flesta beslut på egen hand, från höften … 😉 

   

 66. Pelle L

  Peter F #64
  Ett dagsfärskt exempel?
   
  Fast med avsevärt mer substans än vattenvirelhumbugen:
   
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5431987

 67. Björn

  CO2-fångeri är likvärdigt med bondfångeri. I princip är det frågan om lurendejeri och spekulation i skuggan av klimatspektaklet. Vem har mandat att beröva vår luft den molekyl som är nödvändig för vår livsmedelsförsörjning och som också vid fotosyntesen, återbördar syret till vår luft? Vi vet ju inte ens i vilken proportion CO2 bidrar till hysterin kring den globala uppvärmningen. Jag citerar här Lennart Bengtsson från en DN-artikel: ” Den uppvärmning jorden upplevt de senaste hundra åren är så liten att den inte hade noterats om inte meteorologer och klimatologer informerat om den”.

 68. Peter F

  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-kan-havsnivan-forandra-sverige?&_suid=1359994895201010013541956471405
  Climatemonday är igång,,,,suck

 69. Lajban

  Bosse borde varit Börje, förstås, mitt fel. 
   
  ”Alltid försenad” innebär väl den akademiska kvarten eller hur?
  I övrigt tvivlar jag på att Börje Big boss tar något annat än övergripande beslut på KTH, sett till alla indelningar med egna styrelser osv.
   
  Vad gäller CO2 infångning och återförsel till gruvschakt så tvivlar jag personligen på att det hjälper, då processen säkerligen utvecklar megatonvis med koldioxid ifall den tillämpas på en ”grand scale”. Kunde de separerar C och O2 från varandra så skulle de kunna sälja C till värmeverket och O2 till de lokala dykarklubbarna…. men jag tvivlar på att det är billigt och att det berörda företaget besitter någon form av teknik för det hela. Snarare verkar de vara någon form av oberoende konsulter för någon utländsk teknikfirma alternativt att de är medlemmar i ”pratar för bröd klubben och ger skådespel lobby grupperna”.
   
   

 70. Staffan

  AB:  ”Riksdagen tar hjälp av new age”.  1 april 2001 (nej: fjärde).
     Tvivlar du? ”Man kan inte mäta det virvlade vattnets egenskaper med något instrument men vi kan göra det med slagruta, pekare eller pendel”, säger försäljarna.
     ”[Företaget] passade på att gå runt med sina slagrutor i riksdagens lokaler.  Man fann en miljö som var ”helt död”:  I plenisalen gav mätarna inga utslag alls.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10204558.ab

 71. Staffan

  ”Uppvärmningen senaste hundra åren är så liten att den inte hade noterats om inte [klimatexperterna] informerat om den”!  (#67)  Ja, +0,74ºC per sekel! Globalt års-snitt!
     En får tacke och buge.  Jag trodde jag var helt ensam om den iakttagelsen.
     Jag har ju försökt säga att juli-temperaturen i Uppsala på 1730-talet, under lilla istiden, var nästan exakt samma som på 2000-talet.  Jag trodde det skulle bli lite svårare då att säga att ”vi brinner upp”.
     Men jag har förstått att det där inte var en bra kommentar.  ”Grader Celsius!  Äh!  Nu pratar vi om klimatet. – Förresten fanns inte grader Celsius på 1730-talet!  Så det så!”
      (Det allra sista är mitt tillägg.  Det begär jag inte att ni ska veta.)

 72. ThomasJ

  Det é la inget att förundras över – bondfångeriet, asså – när de ’kära’ (hah!) politkerna sedan länge krattat manegen… Vänligen läs:
   
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/20/84/91/0b7011e2.pdf 
   
  Mvh/TJ

 73. Staffan

  New Orleans ”Superdome” är ”eco-friendly”!  På utsidan har man 26.000 LED-lampor, o.s.v.
     Och i söndags spelade man ”Super Bowl” där!  Amerikansk fotboll!  Platserna kostade i snitt $3000.  Och mer än 100 miljoner tittade på TV från matchen.
     I halvtidspausen fick man se Beyoncé med en ”electrifying halftime show”…  ”electricity-intensive…”
     Och så gick strömmen.  I 34 minuter var den borta.  Svårt så’nt där.  Om de hållit sig till vindkraft skulle nog allt ha klarat sig.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2273059/Super-Bowl-Blackout-plunges-biggest-sporting-event-year-total-darkness-35-MINUTES.html#axzz2JxPHEKyb

 74. HenrikM

  Nu överger råttorna skeppet, både Andy Revkin och Gavin Schmidt har slutat och tro på CAGW:
  http://dotearth.blogs.nytimes.com/2013/02/04/a-closer-look-at-moderating-views-of-climate-sensitivity/

 75. http://www.larouche.se/artikel/miljororelsens-rasistiska-rotter
  Förklarar grunden på  Svenska  
  http://www.larouche.se/nyheter/2009/03/25/earth-hour-wwf-fascismens-nya-morka-tid
  Fascism Defined by Jeremy Wright a filmaker and economist.
  http://www.youtube.com/watch?v=e84DZCMfWLY

 76. Bengt A

  Peter F #68
  Climatemonday. Fruktansvärt dåligt inslag om havsnivåhöjning i Stockholm. De var tvungna att ha en rättelse rullande i överkant på rutan?!

 77. Ann L-H

  OT – Vetenskapens värld i kväll. Ett intressant, rejält genomarbetat inslag om forskningsfusk avslutade timmen, nästan. Som avslutning säger Viktoria Dyring att de bevakar klimatfrågan … hoppsan har även SVT börjat lämna det sjunkande skeppet. Nej, nej ännu ett inslag om havsnivåhöjningen och Mälardalens blöta framtid och en påa till tvittermöjlighet med Rummukainen.  Årets västgötaklimax!    

 78. Fast det var väl lite passande att klimatinslaget kom direkt efter inslaget om forskningsfuskt!

  😀

  Och så fick vi se riksdagshuset översvämmas och en notering om att det skulle kunna ske om 1000 år. Förstår de hur orimligt det hela egentligen blir?

   

 79. Peter Stilbs

  Lajban #69 – jag hänger inte med. I KTH’s katalog finns bara en Börje, och han sysslar knappast med undervisning – maila mig gärna direkt. 

 80. Lajban

  Stilbs:
  Jag menar förstås den absolut högste i KTH:s organisatoriska hierarki.
   
  Staffan:
  Mörkläggningen av superbowl kan ha många tänkbara förklaringar:
  1. En signal om energibrist av politiska skäl.
  2. Någon elektriker som ville att 49:ers skulle komma tillbaka i matchen.
  3. NFL ville inte ha en tråkig match, vilket det inte blev men hade blivit om Ravens vunnit med 55-20.
  4. En uppmaning till publiken att kicka någon som kritiserat sporten offentligt i samband med superbowl. Eller något otydligt politiskt. Man kan bara gissa till om det handlar om kören, presidenten, nationen, energifrågan eller vad det nu var, kanske en elektriker som satsat huset på 49:ers.
   
  Hur det ligger till vet ingen utom de som jobbar med prylarna.
   

 81. Staffan

  Donald Trump utlovade $5,000,000 till Obama om han visade sina universitets-betyg.  (Okt 2012, före valet.)  Men han fick aldrig se några sådana.
     TV-mannen Bill Maher utlovade (på The Jay Leno Show) i stället $5 million till Trump om han visade fram ett födelse-certifikat som klargjorde att han inte är ett resultat ”of his mother having sex with orangutan”.
      Kul, tyckte Trump –Trump är en känd business magnate;  ”Net Worth $3.1 billion” [Forbes] – och plockade fram födelseintyget.
      Och så väntade han på pengarna. Men de kom aldrig.
      Så nu har han stämt Bill Maher på fem miljoner dollar.
      Off Topic, tycker du?  Vet inte det.  ”Medias tillförlitlighet” hör väl till TCS’ område?   [Leno är inte (bara) a comic;  från 1992 har han varit på NBC nyhetsprogram.  En kort tid var han på HBO, ett kabelnät.]
  http://www.politico.com/story/2013/02/donald-trump-to-sue-bill-maher-after-bet-feud-87125.html

 82. Staffan

  Förlåt:  Maher har samarbetat med Jay Leno.  Sista kommentaren gällde Leno.  Jag är visst lite trött…

 83. Karl-Oskar

  Pelle L # 47
  Offentlig upphandling gäller även kommunala bolag men tyvärr upphandlas de flesta objekten i dag med något som kallas det mest förmånliga anbudet. Det är inte det samma som det lägsta priset och öppnar möjligheter för att vinna poäng med fantasifulla stålleprov inom miljön.

 84. Staffan

  Donald Trump på telefon till Fox TV om att han stämmer Bill Maher på fem miljoner dollar (Youtube 1:24):
  http://www.youtube.com/watch?v=dzFlRkIIFcY

 85. Pelle L

  Lena Krantz #78
   
  Televisionens ”vetenskapsjournalister” tycker väl att det är kul att småskrämmas lite grand  😉
   
  Dom är nog helt säkra på att om tusen år kommer makten och härligheten ha flyttat från Helgeandsholmen upp till Gärdet  😀

 86. Pelle

  Det kändes inte särskilt skrämmande. Speciellt som det rullade korrigeringstext direkt.
  Nåja, de få väl flytta upp till mig på söders höjder. Här är de säkra i tusentals år.

  😀

   

   

 87. ThomasJ

  Och – igen – apropos bondfångare:
   
  http://nofrakkingconsensus.com/2013/02/04/pachauri-takes-wwf-money/
   
  Hon é ph**n ta mé rejält vass Donnan!  😀
   
  Även reffat hos WUWT.
   
  Mvh/TJ

 88. ThomasJ

  Ann L-H #77: Mot rutinen att zappa från Vetephanskapens Värld tittades det på, ’til the bitter(fraudulent) end’. Inslaget om forskningsfuskeriet var gediget och frågan reses, mht. till avslutningen, huruvida liknande granskning borde göras avseende ’klimatvetenskapen/-forskningen’. Föreslår att outsourca slikt undersökningsuppdrag till det (enl. Leijonhuvud) fungerande norska institutet….  💡
   
  Mvh/TJ

 89. Peter Stilbs

  Ann #77 – Vetenskapens Värld är bra, när de visar externt producerade program – som inte handlar om ”klimatet”.
  Inget svårt alltså. Man behöver inte ens en Vetenskapsredaktion. 

 90. Peter Stilbs

  Thomas J #88 ”Vetephanskapens Värld”  – tack för den ! 

 91. Ann L-H

  Peter – tiden är mogen för att kräva att alla vetenskapsredaktioner på SVT/SR med alla deras chefer omedelbart avskedas. Vetenskapsredaktionerna har medvetet fört tittare och lyssnare bakom ljuset och cheferna har kontinuerligt blivit upplysta om detta och blundat.
  Nästa steg är de på skolverket som ansvarar för naturvetenskap.   

 92. Niklas L

  Denna länk måste ju ha förekommit här tidigare…
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/smart-att-vara-dum
  ”Bland annat inom massmedia, där det nuförtiden handlar mycket om snabba nyheter, så kan det vara ogynnsamt för företaget om medarbetarna börja tvivla på nyheternas värde. Då kan de lätt bli handlingsförlamade och produktionen drabbas.
  För att massmedia ska vara så lönsamt som möjligt så gäller det alltså att man tycker att nyheterna man jobbar med är viktiga.”
  Även sådana här nyheter får plats bredvid larmen och ingen verkar se sambandet…

 93. Staffan

  ”He had a dream”:  En miljon elektriska bilar på gatorna i USA år 2015, ville Obama.  (Han är i grunden community organizer, inte affärsman.)
     Han (nå, skattebetalarna) har lagt ut minst $5 billion (35 miljarder kr) på elbilar.
     80% av lånen gick till Obama-donatorer.  Minst 19 bolag har gått i konkurs.
     Elbilar gick inte att sälja på 1910-talet.  Och inte på 1990-talet heller.  För dyra, för liten räckvidd, för få el-stationer.
  http://www.thegatewaypundit.com/2013/02/another-disaster-obamas-electric-car-dream-bankrupt-and-in-shambles/
  http://www.reuters.com/article/2013/02/04/us-autos-electric-hydrogen-idUSBRE91304Z20130204

 94. Staffan

  James Lovelock, 93,  (”Gaia Theory”) vill stoppa vindkraftverk i byn där han bor (Broadwoodwidger, Devon).  Vindturbiner, säger han, är ”monuments of a failed civilization”.  (Kärnkraft vore bättre.)
     ”Vi ville inte ha en fundamentalistisk ’Grön’ rörelse som förkastar alla energikällor utom de som kan förnyas.  Inte heller ville vi kasta bort vårt ovärderliga ekologiska arv.”
      Lovelock ogillar särskilt alla gröna försök att genomdriva förändringar genom påbud från regeringen.  Detta kallar han något i stil med ”fascism”.
      ”Man menar väl, men det föröder vår frihet, och för oss närmare vad jag uppfattar som fascism”, säger han.
  http://www.breitbart.com/Big-Government/2013/02/05/Green-Movement-Founder-Opposes-Wind-Turbines-in-His-Backyard
      Läs mer om Lovelock hos Wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/James_Lovelock

 95. Staffan

  Powerline citerar Robert Carter om ’klimathotet’, från filosofi (Occam) till fysik.  Carter’s artikel finns i sin helhet hos ’American Institute for Technology and Science Education”.
     Coster har varit professor i NZ och Australien.
     En kommentar [Brandon Qwerty] konstaterar att AITSE har med kreationister i ledningen. William Dembski, t.ex. ’Så det är ju löjligt att lyssna på sådana.  Dom tycker för resten att George Bush var (är) ett geni!’ 
     (Dembski säger att ”livet” inte kan ha utvecklats av en slump.  Halvfärdigt DNA – hä?)
     Det här är mycket intressant, tycker jag.  Hela den här s.k. ’debatten’ – som fick fart efter ”Die Wende” 1989 – handlar i grunden inte om temperatur utan om livssyn.  ’Vi brinner upp!’
  http://www.powerlineblog.com/archives/2013/02/occams-razor-the-null-hypothesis-and-anthropogenic-global-warming.php

 96. Slabadang

  Staffan!
   
  Fel! 🙂 Dert är CAGWkhmererna som försöker få det tull en vänster/högerfråga.
  vad vi noga skall skörda i denna argumentation är att ”höger” är att fakta funktion och vetenskaplige metoder går före ideologi. Dert är faktiskt en hyllningtill ”högern” och definitinen av vad höger är för något börjar vid yttrande friheten medan vänsterns slutar vid pressfriheten. De har kapat media men de lyckas inte kapa yttrnadefrioheten ännu.

 97. Staffan

  Fel blir det bara alltför ofta i blogg-kommentarer. ”Coster”, när det skulle vara ”Carter”…  Sorry.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_M._Carter

 98. Staffan

  BOSTON__The snowstorm will be big, but will it be historic and rival some of the legendary storms of Boston’s past?  The short answer is it just might …
     Only six times in Boston’s weather history (more than 100 years) has more than 20 inches fallen in one storm. You truly need the atmosphere to set up just right for a blockbuster snow event.  It seems that all the ingredients are in place at this point.
     The storm really ramps up quickly late Friday afternoon. By nightfall on Friday it will be snowing steadily everywhere and the winds will be starting to crank at the coastline, 20-to-40 mph+.
  http://boston.cbslocal.com/2013/02/06/snowstorm-friday-has-potential-to-be-historic/

 99. Staffan

  ”Värsta snöfallet på minst 100 år över Moskva.”   Staden nästan stannade, och hundratals mäniskor blev utan el.  Och trafikkaos:  3160 olyckor hittills.  Och massiva köer.
     216 cm snö sedan vintern börjat;  genomsnittet är 152 för hela vintern.  Och det fortsätter lite, veckan ut. 
      Men WWF Ryssland visste varför: Globala upphettsningen!  Förstås.  Vi får mycket intensivare nederbörd framöver, av all värme…!
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/heaviest-snowfall-in-a-century-hits-moscow/475102.html
  http://newnostradamusofthenorth.blogspot.se/2013/02/heaviest-snowfall-in-century-in-moscow.html

 100. Staffan

  ”Snowpocalypse Russia: ’Snow tsunami’ swallows streets, cars, buildings” (Russia Today TV)
  ”Jodå, snöandet beror på upphettsningen!  Inte förrän 15 februari kan vi vara tillbaka till minus 10-15º som vanligt.  Nu är det upphettsat, och därför snöar det!  Liksom förra året:  mars var kall, halva april kall – först därefter blev det normal värme!  Typiskt för globala upphettsningen numera!”  (Youtube 5:01)
  http://www.youtube.com/watch?v=Gj7dms6HB5g

 101. Staffan

  Stormen i New England kan ge 60 cm snö, fre-lö-söndag.  ”Bara” 23 cm i Michigan, 33 cm i Hudson Valley (NY).
  Boston (som har statistik sedan 1892) fick som mest 90 cm feb 2003, och 89 cm feb 1978, så man har vanan inne.  Skolorna är stängda nu på fredag, och borgmästaren vädjade till alla om försiktighet:  ”Håll er bort från gatorna!  Håll er hemma!”
  http://usnews.nbcnews.com/_news/2013/02/07/16871522-blizzard-alert-northeast-snowstorm-could-be-among-the-worst-of-all-time?lite

 102. Staffan

  ”Isarna i Arktis smälter—bli Isbjörnsfadder!”   WWF annonserar i DN.se.  Isen däruppe kan vara borta inom tio år!  Forskare har beräknat att inom en generation kommer antalet isbjörnar ha minskat med två tredjedelar!  Och inte bara isbjörnar—plankton kommer också att försvinna!
     Men issmältningen och allt annat ordnar sig nog, bara du gör det verkligt viktiga:  Bli isbjörnsfadder!  Betala rejält till WWF!
  https://www.youtube.com/watch?v=yHf9vEMIoJM

 103. Staffan

  Benghazi ”9/11” (ambassadör-mordet) kommenterade jag här (12 sep framåt).  Mainstream media hade just inget om det märkliga i att en stormakts-ambassadör skjuts ihjäl:  Sodomiserades (han var homo), ströps, och släpades sedan – död – längs gatan till sjukhuset.
     Och presidenten far till Utah för att tala om Romneys politik, och satsar sedan på TV-reklam i Pakistan för att säga att man är djupt upprörd över att en film (en Yotube-trailer, för att vara exakt) talar illa om Profeten (p.b.o.h.) 
     Det visar sig nu att Tripolis genast fått veta om angreppet från Benghazi (ambassadör Stevens själv ringde), och att man direkt kontaktat Washington.  Försvarsministern talade med Obama kl. 17  (23 här), men sedan struntade O. i den här lilla historien.
      Hillary C. visste inte om att ambassadören bett om hjälp.  Anfallet började 21:42 lokal tid.  Först 05:15 sköts de sista två militärerna ihjäl där (23:15 i DC).  Militärerna talade aldrig med Clinton under tiden.
      Mainstream media här… och i DC…  och i USA…   Nil…  Nada…  ничего…
      Men idag finns ju media som inte är mainstream:
  http://www.examiner.com/article/report-ambassador-stevens-called-for-help-during-benghazi-attack-got-none
  http://www.examiner.com/article/panetta-barack-obama-absent-during-benghazi-attack

 104. Staffan

  Förtydligande:  Militärledningen talade aldrig med utrikesministern om anfallet i Benghazi.

 105. Thomas P

  Staffan #103 Väldigt OT, men får jag föreslå att du läser lite om vad som verkligen hände i Benghazi eftersom du tycks se som ditt uppdrag att ständigt upprepa en bunt myter:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Attack_on_the_U.S._diplomatic_mission_in_Benghazi
   

 106. Staffan

  Report: Ambassador Stevens called for help during Benghazi attack, got none.
  Video (1:08).   ”Read full article” nedtill i artikeln.
  http://www.examiner.com/video/ambassador-stevens-called-for-help-during-embassy-attack-congressman-says
  USA:s ambassadör ströps (så läkarundersökning), och släpades på gatorna genom Benghazi till sjukhuset, där han dumpades.  Video 1:05 (han syns lite mot slutet; men ’stämningen’ kommer fram bra):
  http://www.breitbart.com/Breitbart-TV/2012/09/16/BREAKING-Video-Purports-To-Show-Ambassador-In-Libya
  Detta hände på ”9/11” [ingen i media tyckte det betydde något];  ännu den 29 sep [kanske senare] hade FBI inte fått folk till Benghazi.  De satt fast i Tripoli.
  Saddam Hussein (Hussein the Destroyer) grips av amerikanerna i en källare 13 dec 2003.  Och sex dagar senare hade Gaddafi insett att det vore klokt att avsluta WMD-programmen (Weapons of Mass Destruction).
    Men han hade ju att göra med George Bush, inte med Barack Hussein…
    (Hussein är ett namn som bara ges till små muslimska gossar.)

 107. Har nån beslutat att TCS skall ”rullas in i folie” som dom säger i branchen, när nån site skall neutraliseras ? Staffan..rätt eller fel….dom inläggen skall nog inte vara på TCS…det blir bara ThomasP glad åt.

 108. Staffan

  #107:  Medias pålitlighet idag är – eller borde vara – en väsentlig del av TCS:s arbete.  Visste ni något om det här – att en amerikansk ambassadör stryps och släpas på gatan för att dumpas vid sjukhuset – i september?  Nix.  Inte från svenska media.   Har det överhuvud kommit fram i våra MSM?

 109. Peter Stilbs

  Staffan – nu avslutar vi denna diskussion, som inte hör hemma i denna tråd, eller på TCS. Bondfångare eller inte.