Katternö-puff

Katternö kraftverk
Det nyss utkomna numret av kraftbolaget Katternös kundtidning innehåller flera mycket spännande artiklar för oss här på The Climate Scam. Vi tänker därför lägga in några blänkare för olika artiklar under den kommande veckan, med början i morgon, som vi hoppas kan intressera.
Jag frågade redaktören, Svenolof Karlsson, lite om den finska tidningen, och han svarade:
”Tidningen går till 40000 hushåll inom ett ganska stort geografiskt område i Österbotten, ungefär hälften i svensk version, häften finsk. Utkommer åttonde året, tre nummer per år. Etablerades för att skapa en profil åt det ganska anonyma företaget.
I dag vet kunderna vad Katternö är, både tidningen och koncernen. Också i branschen generellt i Finland har man fått upp ögonen för tidningen, dels för den höga ambitionsnivån, dels för att den berättar en del saker som intresserar branschen.
Klimatartiklarna är givetvis en sådan sak. Den saken började med att Katternö-VD:n undrade om jag inte kunde skriva om IPCC:s rapport 2007. Det ville jag inte, eftersom jag inte var bekant med ämnet. Men det fick mig att börja studera klimatfrågan…
Namnet Katternö låter förstås konstigt för den som inte vet vad det är. Från början var det Katerinas ö, dvs. Katarinas ö, en plats som fanns namngiven redan under medeltiden. Där kom Katternö Transformatorstation AB att bygga sin första transformator i början av sextitalet. Sedan har bolaget utvecklats till en halvstor företagsgrupp, som omsätter 200 miljoner euro om året och som under senare tid skötts mycket professionellt. Till exempel har man varit en pionjär i fråga om bioenergi och är huvudägare i världens största bioenergikraftverk.”
Svenolof Karlsson
Svenolof Karlsson, under fältuppdrag i Amazonas
”Att jag kommit att jobba med Katternö beror på att jag är född och uppvuxen i området och äger ett bondhemman där. Vi har haft det i minst femton generationer, jag har namnet på alla förfäderna och förmödrarna.”
Men du känner Sverige väl?
”Jag har länge arbetat i både Sverige och Finland, som journalist, författare, coach för författare m.m., rätt mycket med fokus på vetenskapliga frågor.”
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Ständigt denne Bengtsson-bra jobbat! Det har sina fördelar att vara försörjd med sin pension gissar jag.
  Intressant även om det mesta är väl ventilerat här!

 2. Ingemar Nordin

  Tänkte väl att du skulle bli nyfiken Lasse. Men vänta bara … 🙂

 3. Björn

  Intressant ur innhållet i årets först nummer av deras facktidning: Skräms inte med klimatet, uppmanar den legendariske klimatprofessorn Lennart Bengtsson. Jag håller med honom.

 4. Ingemar Nordin

  Björn #3,

  Nu gör vi så här: Det kommer inledningar/blänkare nästan varje dag här på TCS i veckan. Det gör att vi kan diskutera varje artikel för sig. Om någon vill smygläsa hela tiskriftsnumret i förväg så kan givetvis inte jag hindra. Men det blir enklare, och vi får en mer ordnad debatt, om vi tar en artikel i taget. I morgon kommer LB-artikeln.

  Så lugn, bara lugn 🙂

 5. Bra!
  Det är nära midnatt nu och jag är precis klar med dagens pensum, så jag uppskattar att jag kan gå och lägga mig nu utan att oroa mig för att TP Gunbo eller LBy kommer med något inlägg som måste bemötas omgående. Måste bara ta en titt på avpixlat först.
  🙂