Var kommer barnen in?

ALGoreLäserSaga
Skämtbilden är egentligen inte så särskilt rolig. Alarmistiska personer skrämmer både barn och föräldrar i Sverige idag.
Världsbankens rapport om en värld som är fyra grader varmare än förindustriell tid har verkligen fått ett stort genomslag trots att den, enligt min mening, egentligen säger att det är väldigt osannolikt med en sådan värmeutveckling till 2070-talet. Journalister i svenska media har så gravt missuppfattat vad det står att det är svårt att tro att de ens har läst rapporten.
Att världen är på väg mot fyra grader i en galopperande hastighet har trummats in i svenskarnas hjärnor så till den milda grad att en del gör ett hjärntvättat intryck på mig. Exempelvis råkade jag på ett upprop som kallar sig för ”Föräldravrålet”. Om tillräckligt många skriver på uppropet så manar de politikerna till handling. De skriver inte vad de tycker att politikerna ska besluta utan lämnar över de till forskarna att ge besked om. Däremot har de fullständigt klart för sig vad klimatforskarna menar tror de:
Läget är som följer. Redan om femtio år riskerar temperaturen att ha stigit med 4 grader globalt – enligt Världsbanken rapport. Om inte politiker och andra makthavare försöker bromsa klimatförändringarna på riktigt kommer våra barn att leva i en förstörd värld.
Enligt klimatforskarna talar vi om massutrotning av djurarter, svält, dödliga värmeböljor, fler sjukdomar och ännu fler och förödande krig om de krympande naturresurserna. OM FEMTIO ÅR! Vi talar om radikalt förändrade förutsättningar för att leva – även här i Sverige. Om vi inte ställer om kursen. NU.”
Jag blir djupt bekymrad när jag läser sådant här. De ger naturligtvis inte en bild av det vetenskapliga läget men det som jag reagerar över är att de på fullt allvar tror att det är så. Det är den bild som media har gett dem. Ett ytterligare exempel på den överdrivna och faktiskt förvillande mediarapporteringen är Eva Franchells senaste ledare. Hon ställer sig frågan om hur man förklarar att jorden håller på att gå under?
Barnen tror självklart också på media och blir uppskrämda. Föräldrar vill ge sina barn hopp, det är inget konstigt med det. Men det bästa de skulle kunna göra är läsa på vad klimatvetenskapen egentligen står. Då skulle de kunna förklara för barnen att jorden inte alls håller på att gå under. De skulle kunna ge sina barn ett verkligt hopp om en ljus framtid.
Som det är nu sviker de barnen, och det gör Eva Franchell också.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Tack Lena. Det är så enbarmligt cyniskt att som exempelvis Franchell nyttja barnen som slagträ. Och nej – jag tror inte Journalisterna ens har läst rapporten – och än mindre insett att Världsbanken inte är klimatexpert överhuvudtaget, och att den innehöll ett ”OM-scenario” – inte ett ”ATT-scenario”

 2. joel

  Jag skrev så här på deras fb-sida nyss:
  ”Jösses… Ni är ju helgalna! Får ni ingen som helst information om vad det skrivs om utanför vår lilla ankdamm (där ingen får tycka annorlunda än vad miljöpartijournalisterna har bestämt)?
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2217286/Global-warming-stopped-16-years-ago-reveals-Met-Office-report-quietly-released–chart-prove-it.html ”
  Det gör säkert ingen nytta. 

 3. Peter F

  Joel#2
  Jag har skickat rapporten  till några norrlandstisdningar utan hopp om att den dyker upp i tidningarna.

 4. Inge

  … och eftersom uppvämningen ska bli större här nära Arktis kan vi vänta en temperaturhöjning på ca 8 grader! Jojo …

 5. Lasse

  Barnen används som slagträ när framtiden är osäker. Vi agerar efter en försiktighetsprincip vilket jag tycker är ok. Men om vi dessutom får negativ feedback,dvs skeenden döljs eller förvrängs så de ser värre ut än uppmätt, då känner åtminstone jag lurad. Speciellt när det trummas ut ett budskap helt utan reservationer. Så måste  det känts att leva i en diktatur.

 6. L

  I stort sett hela hypen med fyra grader kan vi tacka Rockström för. Han är verksam i Potsdam och han var den som blev intevjuad hela dagarna. Trots att han inte har det minsta med klimatforskning att göra.

 7. Labbibia

  Tack Lena!
  Ja det är verkligen något surrealisitiskt över alltihopa.  Skrev väl häromdan senast i nån tråd att man får en Kafkaliknande overklighetskänsla inför MSM ”katastrofpropagerande” som gör att man i bland börjar frukta för sitt eget mentala hälsotillstånd.
   Så vi får helt enkelt fortsätta kämpa på med att debunka alla stolligheter som MSM:s miljömuppsrepresentanter sprider omkring sig. Var och en i mån  av tid och möjlighet.
  Ännu går det för det mesta att kommentera  dessa stolliga artiklar i kommentarsfälten. Oftast  ”avpixlat” , men än sen då? Det är smällar man får ta om man ska kunna informera vanligt folk om hur det förhåller sig egentligen.
  Vi möts i kommentarsfälten Lena!
  Yippiekayey!   

 8. Daniel F.

  Jag hade mejlkontakt med Eva Franchell under gårdagen. Jag skickade en förklaring att världsbankens rapport beskriver ett ”om” och inte ett ”att”. Jag påpekade att hon nu vid ett flertal tillfällen återgett en bild av rapporten som inte alls stämmer med vad som står i den.
   
  Heder till henne för att hon svarade (flera gånger, faktiskt) vilket inte är en självklarhet.
   
  Jag tänker inte återge vår korrespondens här, men sammanfattningsvis så ”delar hon inte min uppfattning” om vad som faktiskt står i världsbankens rapport…

 9. Labbibia

  Lasse # 5
  När miljöromantiska stollar använder barnen som slagträ, så brukar en bra metod att debunka deras rosenskimrande drömmar vara att peka på hur barnens framtid skulle gestalta sig om miljömupparnas utopiska paradis blev verklighet.
  Brist på energi leder ovillkorligen till fattigdom, som i sin tur leder till korta och kvalfyllda liv.
  Betänk gärna att det på fullt allvar har hävdats från miljömuppshåll att framtidens arbeten finns ute på åkrarna…….m a o, tillbaka till träldomen. Låter väl som strålande framtidsutsikter för kommande generationer? Inte? 😉 

 10. Lasse

  #9
  Barnen är väl förberedda -de har ju spelat bondespel sen 2 års ålder och gillar att ha djur. Det kanske finns en app som kan rensa ogräs?

 11. Kopernikus

  Det är ett stort ansvar politiker och medieansvariga tar på sig när en stor del av vetenskapen inte tillåts vara med i den offentliga debatten . Påståendet att det råder konsensus, visar att det är något allvarligt fel med hela koldioxiddebatten . Det råder aldrig konsensus inom vetenskapen. Det är avsaknaden av konsensus som driver forskningen framåt . ( Bland religiösa inom samma religion råder konsensus . Frågan man kan ställa sig är : Har CO2-frågan blivit religion ? Det mesta tyder på detta )
  Att utestänga en mycket stor del av forskarkåren från debatten kan skapa mycket allvarliga motsättningar längre fram . Är politiker och medieansvariga medvetna om detta ? Detta är ett demokratiproblem och demokratin är i fara . Stora motsättningar pga olika tolkningar av forskningsresultat rörande CO2 ,kan på sikt vara så allvarliga att de på sikt kan leda till krig !
     Det måste finnas ett alternativ till IPCC . IPCC har tack vare stor tillgång på pengar lyckats driva sin CO2-kampanj och övertygat politiker och medieansvariga . Ett stort mått av eftertanke och tillnyktring krävs för att försvara demokrati och utveckling i världen . Vilken framtid vill vi skapa för våra barn och kommande generationer ? Skall vi värna om demokrati och yttrandefrihet och acceptera de rön forskningen kommer fram till ? Eller skall världen styras av FN , som med stora ekonomiska muskler gör allt för att tysta oliktänkande .
  Vi behöver politiker och mediachefer som arbetar för en framtid med samförstånd och gemenskap .
     Jag tror inte det blir någon konjunkturuppgång och tro på framtiden om inte koldioxidfrågan lyfts och många falska predikanter avslöjas !        

 12. Jan

  #8 Daniel F.
  Det finns många som kan läsa men saknar förmåga att förstå vad de läser. Det ser vi extra tydligt då en journalistkår som är naturvetenskapliga analfabeters ger sig på naturvetenskapligt material.

 13. Adolf Goreing

  Jag har ”vaccinerat” mina barn och deras kompisar har hängt på. Ringar på vattnet…..Ett annat sätt är att i föräldrasamtalen ta upp det hela med berörda lärare. De orkar helt enkelt inte att leta upp balanserad information utan kör den enklaste vägen, dvs. den vanliga propagandasmörjan. 
  Det fanns f.ö ett skäl varför IPCC stängdes ute på senaste klimatmötet. De anses helt enkelt inte tillräckligt alarmistiska. Det är därför olika obskyra institut nu rapar upp olika ”rapporter”.
  Kanske borde SI göra en insats och ta fram en material riktat mot skolorna. Gärna faktagranskat av t.ex L Bengtsson om han vågar. 

 14. Peter F

  Vinden svarar just nu för mindre än en (1) procent av vår elproduktion. Undrar om klimatmupparna och vindkraftsgänget ens har en susning om hur värdelös vindkraften är speciellt nu när den skulle behövas. Bäst att se till att barnen och barnbarnen köper hus med vedeldning och gärna lite egen skog.

 15. Lasse

  Barnen kan vara lugna-nu skall isbristen i Arktis utredas. Mistra stasar 50 miljoner. Kanske skulle nån undersöka om värmebalansen i sig störs om havet är isfritt i större utsträckning under isläggningsperioden och i så fall i vilken riktining! Jag skulle gissa att mer kyla tas upp av ett icke istäckt hav. Isläget är nu normalt! Nån som vill ansöka:
  http://www.mistra.org/aktuellt/nyhetsarkiv/12-13-2012-utlysningar-om-50-miljoner-till-forskning-och-miljoideer.html

 16. Björn

  Mot den bakgrund som Lena tecknar här, är det desto viktigare att TCS finns som kan ge en saklig motbild. Om det blir varmare eller kallare är bara fakta, men dess orsaker är inte en förhandlingsfråga, utan något för vetenskapligt stringent analys. Utan att veta orsakssambandet går media ut med uppviglande propaganda och påstår att det är CO2 som orsakar global uppvärmning. Det finns två sidor av myntet, men allmänheten förhindras aktivt att få se den andra sidan. Är det detta som är medias uppgift att vara partisk i stället för att inta en objektiv ställning?

 17. Peter F

  Lasse#14
  Mer satsningar på arktis. Vem är den där Corell som sägs vara en av världens mest ansedda klmatforskare ?
  http://www.vk.se/761562/arktiskt-centrum-invigdes

 18. Lasse

  #16 Baserat på Wikipedias uppgifter så tillhör han dem som skrämmer våra barn och slår alarm.;-)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Corell

 19. Lars Jonsson

  Mistras satsningar handlar tyvärr inte om hur Arktis fungerar eller vad som styr förändringar utan är ett humanistiskt projekt om hur de i Arktis kommer att drabbas av de som de redan vet komemr att hända. Detta är helt i linje med det som proklamerades på et förmöte till Köpenhamnsmötet, att de humanistiska vetenskaperna skall få komma in till skördefesten. DEn naturvetenskapåliga förståelesen och slutsatserna är redan fastlagda, nu gäller det att undersöka hur samerna kommer att drabbas när det blir 8 grader  varmare” i norr. ”
  Som ett tips till Mistra kan jag rekommendera  läsning av Fågelåret 2011. Vi ornitologer är relativt uppmärksamma på klimatförädnringar, vilka jag själv lätt kan se, dvs att vintarna i genomsnitt de senaste tjugo åren är varmare än de när jag var yngre 60-70 talet. Nåväl jag saxar en liten mening som kanske kan vara av intresse. 
  ”I Ammarnäs, där fåglarna i fjällbjörkskogen inventerats sedan 1963 fanns ingen långsiktig trend vare sig i temperatur eller CTI, möjligen en ökning av värdena de sienaste åren (CTI är ett mått på förändringen i fågelfaunan, huruvida fler sydliga arter flyttat in eller inte).
  Nåväl i Skåne  hade det blivit 2°C varmare. Jag föreslår att Mistra gör en djupintervjuundersökning om hur skåningarna drabbats av en tvågradig temperaturökning, och hur vi kan hjälpa lantbrukarna hur de skall ersättas för sina minskade skördar. 

 20. Sören

  Jag tycker det ser ut som att, i gruppen forskare-stormedia-politiker-industri, stormedia kommer att vara den sista och mest hårdnackade kvar på bryggan, framträder alltmer som pådrivande. Det får mig att undra vilka liknande exempel det finns i mediernas historia på att man drivit helt egna projekt så.
  (Hoppas vi i så fall kan undvika att onödigtvis dra upp det första jag själv i och för sig kom på som börjar på r och slutar på a, ok, det blir för grällt)

 21. Som lärare hat jag lagt märke till att nyheten om världsbakens rapport har mer än vanligt uppmärksammats av elever. De är annars inte alltid så bra på att hänga med i nyhetsflödet. Jag har fått förklara för mina elever att journalister har en produkt de ska sälja, en artikel, en tidning. Det som säljer bäst är de dåliga nyheterna om katastrofer som äger rum just nu och även tankar om framtida elände. Jag säger till dem att om det skett en olycka på E20 kan de säkert lita på infon om detta men när det gäller större saker är de tvugna att själva söka info på nätet. Exempelvis Aftonbladet borde mer betrakta som en underhållstidning.
  Jag har även berättat för dem om Lennart Bengtsson, en av Sveriges allra främsta klimatforskare. De har av mig fått veta hur våra tidningar konskvent nonchalerar honom och han får föra fram sina ståndpunkter på diverse bloggar. Alla journalister springer i flock och säger i stort sett samma sak när det gäller den senaste klimatrapporten.

 22. Helge

  Vad jag tror många har svårt för när det gäller att tänka sunt och skeptiskt i klimatfrågor, dvs bland medborgare som inte är vare sig direkt eller indirekt inblandade, är att om man medger för sig själv att det media, politiker och många miljöintressegrupper klart överdriver för att inte säga vilseleder oss i klimatfrågor, då måste slutsatsen bli att de är inte att lita på, och kan vi inte lita på våra grundläggande institutioner, vem kan vi då lita på? Tror det gungar under mångas fötter i det läget.

 23. joel

  Jag fick lite ”Jaja tyck som du vill men du fattar inte mycket”-svar på mitt hädiska inlägg på Föräldravrålets FB-sida enligt #2 här ovan, så jag skrev detta:
  ”Maria: Miljön ligger mig mycket varmt om hjärtat, för den är vår verklighet. Det är den vi kan och måste sköta om. Bland annat därför ger detta abnorma resursslöseri på en icke-fråga, mig ont i magen av förtvivlan när jag tänker på hur mycket gott vi kunde ha gjort för vår miljö för dessa pengar med mera. 
  Susanne: Nja, nje, oftast blir det nog tvärt om när klimatskrämda opålästa politiker ”visar handlingskraft”. I Norge har eftertankens kranka blekhet sjunkit in på minst ett område: 
  http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/mdup11000912/25-09-2012
  Varken där eller här gör vindkraften särskilt mycket gott för miljön. Just nu ger Sveriges samlade igång varande vindkraftverk oss ca 1 (en) % av vår förbrukning.
  Och apropå ankdamm, Susanne, vill jag ge dig ett par exempel till, på ”ankdammar” enligt dig (heh, nu blev jag påmind om när britterna ansåg att kontinenten blev isolerad när Engelska Kanalen blev oseglingsbar vid dåligt väder): 
  Den 29/11, alltså tillräckligt nära i tiden för att vara en riktig NYHET, fick FN:s generalsekreterare ett öppet brev från 125 ansedda forskare i många länder, sju av dem från Sverige.
  http://opinion.financialpost.com/2012/11/29/open-climate-letter-to-un-secretary-general-current-scientific-knowledge-does-not-substantiate-ban-ki-moon-assertions-on-weather-and-climate-say-125-scientists/
  och 
  Fler än 1.000 forskare har nu undertecknat en skrivelse fån 2008 med protester mot IPCC:s hävdande av människans ansvar för de ändringar som skett i klimatet. Den finns hos USA-senatens kommitté för miljöfrågor. Här en uppdatering från 2009 då 700 underskrifter passerades:
  http%3A%2F%2Fhatch.senate.gov%2Fpublic%2F_files%2FUSSenateEPWMinorityReport.pdf
  Jag är alltså inte så säker på att ”En förkrossande majoritet av seriösa forskningsrapporter visar på människans påverkan på klimatet”. Möjligen att En förkrossande majoritet av svensk media väljer att enbart publicera alarmistisk skrämselpropaganda om människans påverkan på klimatet.
  Och den där fyragradersrapporten som ältats i svensk media? Och som kommenterats av en viss hr Rockström som allvarligt konstaterat att ”nu jädrar är det kört för mänskligheten”? 
  Vet ni om att ”rapporten” dels är en fundering på hur det SKULLE kunna bli OM temperaturen steg fyra grader?
  Och vet ni om att Rockström är vice ordförande i Potsdaminstitutets  ”Scientific Advisory Board”…
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/11/30/medierna-missuppfattar-v-rldsbankens-klimatrapport
  Javisst är det jobbigt att läsa så här mycket, men finessen är, förstår ni, att ju mer information man studerar, desto mer kan man bedöma rimlighetsgraden i den propaganda-tsunami som vräks över oss. I vår lilla ankdamm.” 

 24. tolou

  No pressure
  http://www.youtube.com/embed/h8EUtB45RvE

 25. Peter Stilbs

  Peter F #17 – jag har träffat Corell – han hör till Rockströms cirklar.
   

 26. Björn

  Rutger [21]; Flockbeteendet tyder på osjälvständiga och dåligt bildade journalister. Framför allt har de dålig bildning inom naturvetenskaperna, vilka är viktiga för att förstå en alltmer komplex verklighet och inte minst omfattas denna komplexitet, av klimatsystemet.

 27. joel

  *Suck*. Det är som att försöka diskutera Allahs existens med påtända självmordsbombare…
  https://www.facebook.com/Foraldravralet/posts/445450602170644?comment_id=4592262&notif_t=share_comment

 28. Lena, jag undrar om det var detta du tänkte på när du frågande:
  Var kommer barnen in?

 29. Lasse

  Nu förnekas förnekarnas och skeptikers existens, i alla fall på klimatmötet i Doha: http://www.fokus.se/2012/12/nar-alla-skeptiker-gatt-hem/

 30. tolou

  joel #27
  Fråga om dom skulle vaccinera sig, ifall möjligheten fanns…

 31. Labbibia

  Jonas N # 28
  Underbar låt! Tack för länken!
  Joel.
   
  Mot dumhet kämpa gudarna förgäves! 😀
  Gick in och läste….man kan bara ta sig för pannan när man läser de svar du fick! Inte utan att man kommer att tänka på den klassiska ”vill inte se, vill inte höra, vill inte veta”

 32. bom

  Någon av er (Håkan S?) skrev om Fortums ”mystiska” stora elavbrott med ca 80000 hushåll i södra Stockholm. Enligt uppgift i MSM skulle Fortum ha förklarat att man inte visste vad som var orsaken. I går inträffade det igen vid samma tid ca kl 16. Idag träffade jag en Fortumanställd som skrattande förklarade att cheferna lagt in ett schema för ställverksunderhåll som skulle utnyttja växlingen mellan arbetsplatser och hem som brukar orsaka en tydlig förbrukningsdip. Nu visade det sig att folk i denna kulna vinter tar sig hem snabbare och kopplar in alla sina förbrukare direkt. Dippen är mycket svagare nu och kylan höjer medelförbrukningen så att överbelastningen inträffar. Underhållsarbetena måste alltså uppskjutas på obestämd tid. Konklusion MSM vet nästan aldrig något om sitt ämne och din leverantör mörkar gärna sin klantighet.
  Grannen bankade just på och lånade alla lösa värmeapparater. Bergvärmepumpen har havererat växelventilen för tredje gången (installationen gjordes 2006). Ny teknik är känslig! Det blir ett kallt och dyrt dygn med åtta kW kupevärmarvärme. Nu tänder jag en björkvedsbrasa med hög mysfaktor – tyvärr har kaminen ingen kokplatta. Det blir nog att investera i ett gasolkök för att säkra tillgången till varm föda och varför inte en gasolkamin också – då hade jag ju kunnat låna ut den också! Hurra för energipolitiken – not!
  En gammal historia: En do goder från Rädda Barnen försöker pungslå en grinig gubbe. Kollektbössebäraren avvisas med ”Han som har skrämt dom ska väl betala själv”. 🙂

 33. Angående föräldravrålet.
  Vore intressant att veta hur många av de som kräver att politikerna gör något som själva avstår från sin flyg-semesterresa… ;o

 34. LBt

  Vad ”Föräldravrålet” möjligen missat är att de närmaste 50 årens klimatutveckling kan vi inte göra mycket åt, kanske inget. Så inte ens dagens barnbarn kommer att ha någon större glädje av eventuella uppoffringar.
  Men visst borde Franchell vara noggrann med hur hon formulerar sig.

 35. Gunnar Strandell

  Labbibia #9
  Visionen handlar inte om arbete på åkrarna.
  Och den understöds av FORSKNINGEN. 
  Länk:
  http://www.urbanagriculturesummit.com

 36. ThomasJ

   
  Apropås vetenskapsjournalistik skriver IVA:s vd i senaste IVA-aktuellt, dec. 2012, sid. 3 följande:
   
   
   
  ”Vetenskapsjournalistiken behöver fler riddare
   
  Nutidens stora globala samhällsutmaningar bottnar ofta i vetenskap och journalistik. Det handlar  om allt från miljö och klimat till behandlingsformer, kostråd, ekonomi och vaccinera eventuella risker.
   
  Kunskap är grunden för förståelse och för att hitta lösningar. Listan kan göras hur lång som helst. Dessa utmaningar är oftast vetenskapligt väldigt komplexa.
   
   I ett demokratiskt samhälle måste därför alla få ta del av vetenskapens ståndpunkter. Detta är utmanande då forskningen också blir alltmer komplex och svåröverskådlig. trots det är vetenskapliga rön ett nödvändigt och allt mer betydelsefullt fundament i processen mot öfrståelse, lösningar och beslut.
   
   
   
  Varför i hela friden är då vetenskapsjournalistiken nästan helt satt på undantag i de stora dagstidningarna?
   
   Betydelsen av kompetent teknikvetenskaplig journalistik kan inte överskattas. Samtidigt är forskarna själva varken lämpade eller ofta särskilt intresserade av att kommunicera sina resultat till allmänheten.
   
   Men att vara vetenskapsjournalist är ingen sinekur. Snarare tvärt om. Det krävs vetenskapliga kunskaper i kombination med förmågan att förenkla, tolka och förklara. Detta utan att innehållet blir diffust. Dessutom behöver vetenskapsjournalisten självklart ha ett distinkt språk.
   
   Inte tu tal om saken: Uppgiften att förmedla vetenskap begripligt är svårt – men oerhört viktig.
   
   
   
  Därför är det både förvånande och oroande att vetenskapsjournalistiken i nästan total tystnad gjort sin exit från de stora tryckta tidningarna.
   
   Få svenska tidningar har idag vetenskapsredaktioner eller ens vetenskapsjournalister bland sina anställda.
   
   När en sportredaktion läggs ner eller när kulturditon bantas hörs högljudda protester. När vetenskapen utarmas på redaktionerna är det alarmerande tyst.
   
   
   
  Det är inte bara i tryckt form som denna viktiga form av journalistik tycks vara bortglömd.
   
   Public serviceutredningen nämner inte med ett ord att vetenskapsjournalistik borde vara en hörnsten, ett särskilt uppdrag, för programutbudet.
   
   Dessbättre är SVT och SR ändå lysande undantag i det mörker som breder ut sig. Tack för det.
   
   Visserligen finns också, i tryckt form, titlar som utmärker sig. Och DN har än så länge en bred och bra vetenskapsbevakning.
   
   Men det räcker inte med utmärkta Ny Teknik och tidskrifter som Forskning & framsteg samt olika branschinriktade publikationer. Dessa når i bästa fall de redan intresserade. Vetenskapliga landvinningar måste nå en betydligt bredare krets.
   
   Två separata studier i USA visar att omkring sex av tio vuxna amerikaner inte tror på evolutionsläran. Vilken opinion skapas i ett sådant samhälle? När religiös vidskepelse tar över sakligheten. När kunskap inte används som en bas, vilka beslut fattas då?
   
   Pseudovetenskap kan endast motverkas genom vetenskaplighet och saklighet. Jag är djupt oroad. Mer för vetenskapligheten inom journalistiken än för själva vetenskapsjournalistiken, även om dessa är indirekt kopplade. Vetenskapsjournalistiken behöver upprättelse!
  Björn O. Nilsson, vd.”
  ——  
  Hm… allt är lika, dock är visst(a) mer lika, oder?  🙄
  Mvh/TJ  
   

 37. Gunnar Strandell

  Bom #32
  Din avslutande historia fick mich att tänka på Föräldravrålet.
  IPCC:s första rapport rapporterade om risken för 4 graders uppvämning under 2000-talet:
  ”This will result in a likely increase in the global mean temperature of about 1°C above the present value by 2025 (about 2°C above that in the pre-industrial period), and 3°C above today’s value before the end of the next century (about 4°C above pre-industrial). The rise will not be steady because of other factors.”
  Det var 1991-92, så de föräldrar som nu går med i föreningen har alltså skaffat barn trots att de visste om riskerna, eller?
  Länk:
  http://ipcc.ch/ipccreports/1992%20IPCC%20Supplement/IPCC_1990_and_1992_Assessments/English/ipcc_90_92_assessments_far_overview.pdf

 38. Lennart Bengtsson

  Lena
  Ett utmärkt och högst värdefullt  bidrag
  LennartB 

 39. Slabadang

  Larshamre på SVT håller undan fakta för tittarna!
   
  Inconvenient Truth: Sea Level Rise has Decelerated 44% since 2005
   
   
   
  Despite alarmist claims to the contrary, the rate of sea level rise has been decelerating for the past 8000 years. The rate of sea level rise decreased in the latter half of the 20th century, despite an exponential increase in CO2 levels. A further 60% deceleration since 2005 was noted by a paper published in 2009 in Ocean Science and based on satellite data as of June 2008. I have updated the graph from this paper with the latest available data from the University of Colorado (seasonal signal removed, inverse barometer applied):
   

 40. Labbibia

  Lennart Bengtsson
  Kan inte du ställa dig i täten för ett upprop som hjälper allmänheten att få lite perspektiv på MSM-mediernas fullständigt absurda klimatrapportering?
  Eftersom du är en verklig auktoritet i ämnet skulle det vara i stort sett omöjligt för MSM att kringå ett sådant upprop.
  Det är ju oerhört viktigt att ditt, Kullanders, Gee:s, och Ribbings åsikter om vad som är viktigt att fokusera på inför framtiden når allmänheten!
  Tänker då på vad ni kom fram till vid klimatdebatten i Uppsala i vårvintras.
  Med Vänlig Hälsning
   

 41. Sören

  #36 ThomasJ
   
  Tack för illustrerandet av att det nog är kvalitet mer än kvantitet som behöver uppmärksammas vad gäller problem kring vetenskapsjournalistik. Här lite smått hittat på området:
   
  Research Journalism: http://researchjournalism.wordpress.com/methodology/
   
  Diskussion på Climate Etc.: http://judithcurry.com/2011/12/08/david-whitehouse-on-science-journalism/
   
  Journalists’s Toolbox: http://www.journaliststoolbox.org/
   
  We need ’Philosophy of Journalism’: http://chronicle.com/article/We-Need-Philosophy-of/49119/

 42. Lurengök

  Rockström&Wijkman igen med ny brännpunktsreplik i domedagsstil:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stor-brist-pa-kunskap-om-riskerna-framover_7752820.svd

 43. Johan Ljungdahl

  Jag brukar inte skriva inlägg här så ofta, men jag läser TCS i princip varje dag sedan några år.
    
  Jag har nyss postat följande inlägg på Facebook-sidan för ”föräldravrålet”.
    
  Eftersom barnen är det viktigaste vi har, så kände jag mig tvungen att göra ett inlägg.
  Jag blir väl kölhalad där efter detta:
  ”Som engagerad pappa till 5 barn så vill jag framhålla att i första hand så kommer alltid mina barn och barnabarn samt deras väl och ve.I skolornas läroplaner använder man begreppet ”kritiskt tänkande” och även ett ord som ”källkritik”, te
  x här:
  http://www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/kollakallan/kallkritik/artikelarkiv/2011/digmed-1.163776
  Det här är självklarheter tycker ju många människor, men sen när det skall tillämpas blir det lite si och så med det kritiska tänkandet, såväl inom skolans värld som i allt större delar av samhället.
  Som det här med klimatet och skriverierna kring detta i våra Svenska medier och även hur det framhålls av allt för många inom lärarskrået.
  Main-Stream-Media, även kallat MSM eller gammelmedia brukar högljutt larma om kommande katastrofer med stigande havsnivåer och katastrofal värme.
  Med vilken rätt stjäl dessa medier, tillsammans med politiker och diverse ”miljö”-organisationer våra barns och ungdomars framtidstro?
  Dessa medier, politiker och diverse ”miljö”-organisationer har uppenbarligen ”glömt” att berätta att dessa kommande katastrofer endast och enbart finns i dyra datormodeller som körs på ännu dyrare datorer.
  Ingen av dessa datormodeller har ens kommit närheten av att beskriva klimatets utveckling i den verkliga världen.
  I den verkliga världen, den som vi alla kan se, höra, känna, lukta, smaka och även MÄTA så har jordens uppmätta medeltemperatur inte stigit på 16 år.
  Världshavens stigning ligger någonstans mellen 0 – 2 mm/år (alltså: NOLL TILL TVÅ MILLIMETER PER ÅR) och har haft det värdet sen åtskilliga decennier, förmodligen längre än så.
  Allt detta är fakta, som media mörkar och som KRITISKT TÄNKANDE människor själva kan leta fram på till exempel nätet.
  Jag kan i detta mitt första inlägg här ge ett exempel på hur Svenska massmedier mörkar väsentlig info för oss Svenska mediekonsumenter:
  http://opinion.financialpost.com/2012/11/29/open-climate-letter-to-un-secretary-general-current-scientific-knowledge-does-not-substantiate-ban-ki-moon-assertions-on-weather-and-climate-say-125-scientists/
  Den berömda ”konsensusen” inom klimatvetenskapen har aldrig existerat, den är fabricerad för att tysta meningsmotståndare.
  Vän av ordning undrar ju nu varför skulle något sånt här ske?
  Som man säger ”follow the money”, pengar.
  Pengar är det som skapar denna tsunami av propaganda som sköljer över oss alla, tänk på alla miljarder i elcertifikat, koldioxidskatter, utsläppsrätter et cetera som vore omöjliga att få in utan detta klimathot.
  Tänk på alla klimatinstitut, klimathandläggare, IPCC, klimatkommisionären inom EU som skulle förlora sin försörjning om inte lögnen om ett klimathot upprätthålls.
  Även alla dessa ”folkliga” miljörörelser som sponsas av skattemedel skulle få stänga butiken.
  Föräldrar måste ju givetvis se till sina barns bästa, låt inte dessa cyniska klimatprofitörer förstöra barnens framtidstro.
  Hjälp i stället era barn att bli källkritiska och kritiskt tänkande som vuxna, genom att som föräldrar genomskåda detta absurda skådespel.
  Kejsaren är naken.”

 44. Slabadang

  Mer godnattsaga att läsa för dessa stackars barn!
  NASA ställer in havsnivåökningarna!
  http://hockeyschtick.blogspot.se/2012/12/noaa-2012-report-finds-sea-levels.html

 45. tolou

  ”Vi uppfattar ändock att fyra av fem tycker att medias rapportering är någorlunda neutral. Trots detta, eller just tack vare detta har de tillfrågade en förvånansvärt skev bild av verkligheten på flera avgörande punkter.”
  ”Drygt sex av tio instämmer med påståendet att ”ledande klimatforskare är eniga om att klimatförändringarna accelererat de sista 10 åren”, vilket kan förbrylla med tanke på att den genomsnittliga globala temperaturen inte ökat sedan 1998. Jordens medeltemperatur har sedan 1900 ökat med ca 0,7°C men bara 16 % trodde att uppvärmningen låg under 1°, 65 % valde alternativet 1–2° och 18 % över 2°. På frågan om vilken växthusgas som har störst inverkan på jordens temperatur, koldioxid, vattenånga, metan eller ozon kände bara 3 % till att det är vattenånga (IPCC AR4) medan 62 % angav koldioxid.”
  Alltså, detta är främsta anledningen till att frustrerade föräldrar försöker lämpa av ett rent ut sagt skitdåligt samvete på en Facebook-sida för att de sabbat framtiden för sina barn.
  https://www.klimatupplysningen.se/2012/07/05/si-i-almedalen/
  (30 kommentarer) ?!
  No pressure

 46. Lasse Forss

  För att travestera Lena, (och Hansson de Wolfe United), var har journalisterna tagit vägen. Eller åtminstone, var är deras grävande spadar?
  FN har en enorm organisation i IPCC. Och då dyker Världsbanken upp. Man har hittat ett institut som slår IPCC när det gäller grader, och då slår man till. Att det skulle behövas någon analys av Pottsdaminstitutet kommer journalistkåren inte på. Har man sagt 4 grader så måste det vara sant. Men vad säger IPPC? Varför ställs inga frågor dit?
  OCh i Svenska Dagbladet kunde jag se ett diagram, som antagligen ligger till grund för 4-gradersprognosen. Från år noll så har temperaturen sjunkit med 0,5 grader fram till 1900. Helt linjärt. Men det måste väl varje journalist veta är ren lögn. Man måste väl veta att vikingarna koloniserade Grönland under medeltiden, men att kolonierna fick överges när den lilla istiden kom. Och från 1680 ungefär så har temperaturen stigit fram till slutet av 1930-talet med några variationer upp och ner. Varför frågar man inte vart de här temperaturväxlingarna har tagit vägen?. Om det inte hade funnits någon liten istid, så skulle kanske inte Skåne Blekinge och Halland varit svenskt, eftersom Karl X Gustav inte hade kunna tåga över Stora Bält för att slå Danmark. Men nu är sydsverige (eller östdanmark) svenskt och det bevisar väl om något att diagrammet är falskt. Men hallå journalister? varför frågar ni inte?
  Och Nordenskiöld som seglade Nordostpassagen redan 1880, varför frågar ni inte hur han betedde sig? Det var ju då det var som kallast enligt diagrammet. Men tydligen lika öppet vatten som i år. Och Amundsen som seglade omkring i dessa vatten i början på 1920-talet. Hans tremastare ligger infruset i isen trots att det har blivit så varmt?  Ni, journalister alltså, kan väl i alla fall berätta varför ni inte ställer frågorna som är så uppenbara. Vafalls? vill man inte svara? Är 99 procent av alla forskare överens varför man inte behöver komma med förklaringar? Men är det inte då ni brukar kräva svar, ta fram spadarna och avslöja eventuella felaktigheter.
  Och hur är det med alla prognoser. James Hansens till exempel. Hans diagram visade tre alternativ där katastrofkurvan avsåg oförändrade utsläpp. Alternativ två en minskning och alternativ 3 totalt utsläppsstopp från år 2000. Ja en av kurvorna stämmer ju. Det vill säga alternativ 3. Alltså, temperaturen har inte stigit sedan 1998 precis som nollutsläppskoldioxidsalternativet visade. Men det här borde väl vara intressant att fråga om? Och om det nu visar sig att samtliga prognoser har slagit fel (jag kan inte komma på någon som hamnat rätt), varför ställer man då inte den i mitt tycke relevanta frågan: Men om nu alla prognoser visat fel, varför ska vi tro på 4 procent? Och om 99 % av forskarna vet att man har rätt, varför inte ta chansen att fråga varför alla prognoser blivit fel?
  Det är trist när yrkesmän och -kvinnor inte fullgör sina uppgifter. Hur ska man kunna tro på annat som står i tidningarna när man kan konstatera att det som gick att läsa om de fyra procenten är ren och förbannad lögn.       

 47. István

  #45
  Dessutom seglade Nordeskiöld ett fartyg så skröpligt med dagens mått mätt att den skulle inte bli insläppt på Östersjön en normalvinter, att följa med i konvoj efter en isbrytare. Vega uppfyllde inte dom krav på lägsta isklass som gäller idag! 

 48. Slabadang

  Johan J!
   
  Mycket bra inlägg!

 49. Labbibia

  Johan Ljungdahl # 43
  Tack!
  Det där var RIKTIGT  bra!
  Exakt så ska skräckpropagandan bemötas. Var den än visar sitt fula tryne… 😉

 50. ThomasJ

  Johan Ljungdahl #43: Tror inte du riskerar kölhalning, tvärtom!  😀
  Däremot skulle jag nedranns gärna vilja kölhala (& mer…  😉 ) personer, organisationer/intressen och inte minst politiker som ligger bakom nedan [del]rapport från Naturvårdsverket, på uppdrag av regeringen, rörande målet år 2050 när landet Norra Nordkorea ’ska’ vara ’utsläppsfritt’:
  http://naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-6487-7.pdf
   
  Jösses djefvlar sicken sick framtid för barnen att fram emot… 😯
  Arma Land!
  Mvh/TJ
  PS: rapporter förkunnades av Lena Ek häromdagen, länk:
  http://www.regeringen.se/sb/d/16697/a/205673
  //DS       

 51. ThomasJ

  #49 korr: …för barnen att se fram emot… ,sorry.
  /TJ

 52. Bäckström

  Lars Johnsson #19
  Jag gillar din nya ironiska stil.
  Visst ser det mörkt ut för jordbrukarna i landet med både högre temperatur, mer regn och inte minst mer Co2. Hur ska jordbruket kunna överleva under sådan betingelser?
  /Bäckström
   

 53. HenrikM

  Min dotter kom hem för någon dag sen och proklamerade att om 50 år skulle maten vara slut, vattnet vara slut och människorna skulle kriga om naturresursen. Min dotter kommer då vara 65 år (15 idag för er som har svårt för huvudräkning). Jag tänker tillbaks på en egen skolgång, då fick vi veta att vi troligen skulle ha istid och att alla skogar skulle vara försurade och borta. Och skolverket förstår inte varför vi inte kan kunskapsmässigt stå oss mot andra nationer… Det kan ju bero på att vi lär nonsens i skolan. Jag antar att snart kommer hon hem med senaste inom genusforskningen! Arma land.

 54. ces

  ThomasJ #49 Så här löser politikerna uppgiften. Efter en utredning som visar att CO2 inte är en växthusgas så förklarar man att Sverige har uppfyllt sina mål!

 55. HenrikM

  Jag titta in på föräldrarvrålets hemsida. Jag ser en länk som heter 10 saker du kan göra. Då tänkte jag att det skulle vara ungefär dom sakerna som skulle stå:
  1) Res inte alls med moderna transportmedel (särskilt inte med flygplan), om du absolut måste resa välj i första hand spårbunden trafik, och andra hand buss.
  2) Ät inte kött, eller åtminstone minska din konsumtion
  3) Använd lågeneriglamport
  4) Dra ner på värmen inomhus till 18,5 grader
  5) Om du måste ersätta vitvaror eller andra elgrejor i hemmet välj då energismarta produkter.
  6) Försök att förbättra isolering och energianvändning i din bostad
  7) Kasta eventuell luftkonditionering
  8) Duscha kort (bada absolut aldrig)
  9) Vädra inte, om du behöver vädra gör det kort
  10) Skaffa inga barn
  Men det stod det inte… märkligt… det stod att man skulle klicka på Gilla på facebook, att man skulle skriva ut en affisch (miljöförstöring) etc… Inga saker som DU skulle kunna göra för att göra livet lite drägligare för oss andra. Hmmmm Dom är kanske inte miljövänner.

 56. Ingemar Nordin

  Appropå Rockström och Wijkman, så noterar jag att de nu gått från ”ny ekonomisk logik” till en ”cirkulär ekonomi”. Och de sitter fortfarande fast i den gamla skafferimodellen för hur ekonomisk utveckling fungerar.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stor-brist-pa-kunskap-om-riskerna-framover_7752820.svd

  Man undrar hur länge MSM tänker hålla dessa klimat- och ekonomiamatörer under armarna?

  https://www.klimatupplysningen.se/2012/12/05/klimatoraklerna-blir-ekonomiorakler/

 57. Gunnar Strandell

  Henrik M #54
  Kul med en föräldraförening som har punkt nr 10 på listan:
  ”Skaffa inga barn”
  Ring BarmOmbudsmannen! (-:

 58. HenrikM

  Gunnar Strandell #56
  Förlåt det var ironi från min sida… De 10 punktern var punkter som jag tycktre borde stå som inte stod om man är sann miljövän. Föräldrarvrål vill att man klickar på Gilla-knappen, skriver ut affischer, skriver insändare mm. Dvs ingen faktiskt handling som skulle göra vår värld lite bättre att leva i! Det är märkligt att jag nästan aldrig ser eller hör någon miljövän som lever som dom lär, men dom kanske finns.

 59. Gunnar Strandell

  Ingemar Nordin #55
  Jag tycker att inledningen i deras budskap som kommer efter den numera obligatoriska smädningen av meningsmotståndare borde uppmärksammas.
  Citat med min fetning:
  ”Vår utgångspunkt är en stigande oro för att planeten inte klarar av den ökade belastningen som växande ekonomier och befolkning utgör.”
  DN borde lärt av historien att man bör ta avstånd från människor med sådant synsätt!
  Tankarna om cirkulär ekonomi påminner mig om en barnbok som heter ”Svarte Sambo”. När Sambo möter tigrarna får han dem att jaga varandras svansar och springa i en ring tills det blir smör av dem. När nu tigern är utrotningshotad kanske det är dags att prova idén på befolkningen?

 60. Ingemar Nordin

  Gunnar S #59,

  DN, SvD, Flamman, … Skillnaden när det gäller deras gälla klimatalarmism är sannerligen inte stor 🙂

 61. ThomasJ

  ces #54: Ja visst, ja… Självklart blir det så…  😀
  Påminner mig om en [typ] tävling utlyst i Veckans Affärer(?) av krönikören Thorekull(?) för sisådär 25 år sedan. Utmaningen gällde att på bästa sätt, kort, ge en väl beskrivande karakteristika för landet (då Sverige), numera Norra Nordkorea. Vinnande bidrag var:
  ”Vi tillsätter en utredning!”
  Häpp, det blitt ju så oxo… !  😉
  Mvh/TJ     

 62. Gunnar Strandell

  Ingemar Nordin #60
  Jag tycker att det är anmärkningsvärt att de bägge herrarna nu i tryck beskriver den växande befolkningen som en grundsten i deras  problemformulering. Tidigare har jag bara sett antydningar som kunnat tolkas så.
  Jag tycker att uttalandet strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna från 1948:
  Artikel 3:
  ”Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.”
  Artikel 16:
  ”1. Fullvuxna män och kvinnor har rätt att utan någon inskränkning med avseende på ras, nationalitet eller religion ingå äktenskap och bilda familj. Män och kvinnor skall ha samma rättigheter i fråga om äktenskaps ingående, under äktenskapet och vid dess upplösning.”
  Man behöver inte läsa mer för att kunna ställa frågor till Wijkman och Rockström om vad de menar i sin problemformulering och hur deras lösning ska genomföras utan att hamna i konflikt med deklarationen.

 63. Labbibia

  Gunnar Strandell # 59
  Minns den boken som en av de första tillsammans med Nicke Nyfiken som min skolfröken stack i händerna på mig som läshungrig 7-åring…..

 64. Thomas P

  Gunnar #62 Får bara folk tillgång till grundläggande utbildning, sjukvård och familjeplanering tenderar befolkningsökningen bromsas upp av sig själv, men där är vi inte än. Det finns många håll i världen där preventivmedel är olagliga eller nästintill, och aborter är förbjudna på än fler ställen.

 65. Ingemar Nordin

  Gunnar S #62,

  Anders Wijkman är ordförande i Romklubben, och hans (och klubbens) misantropiska budskap är välbelagd och knappast någon hemlighet. I SvD 8/8 1988 skriver han apropå att Aids-sjukdomen inte kommer att ha ihjäl tillräckligt många människor i u-länderna, under rubriken ”Folkökningen och hotet mot miljön”: ”Osäkerheten beträffande detta är stor. Även om aids skulle skörda flera miljoner årligen en bit in på 1990-talet – en utveckling som är fullt tänkbar – kommer detta endast att ha en marginell inverkan på tillväxten i stort eftersom världen varje år kommer att se 90 miljoner nya människor att födas!” Som komplement till aids så föreslår han ”en prioritering av familjeplaneringens roll inom biståndet”. Osv, osv.

  Den gröna överklassens skräck för många människor, särskilt i u-länderna, var så uppenbar redan då att jag sparade på citaten.

 66. Johan Ljungdahl

  Tack för de positiva omdömena, det värmde!  🙂
   
  Jag fick även några ”gilla” på facebook för mitt inlägg där, och även ett svar från ”Föräldravrålet”:
  ”Hej Johan, tack för ditt intresse för Föräldravrålet. Vårt mål är inte att föra en teknisk diskussion om klimathotets vara eller icke-vara. Vårt mål är att uppmana politiker att driva en politik baserad vår övertygelse – att klimathotet är en realitet. Det står dig fritt att inte hålla med, att inte engagera dig i vår kamp och att själv starta upp den kampanj du hellre skulle vilja se. Vi ber dig vänligen att fortsätta den här diskussion på andra forum, det finns gott om sådana.”
   
  Detta var nog ett något mer diplomatiskt sätt att be mig dra åt skogen, men jag ”missförstod” att skribenten förmodligen försökte säga just det, så jag postade ett till inlägg:
   
  ”Hej Föräldravrålet, som engagerad förälder vill ju jag, precis som Ni, allas våra barns bästa!
  Jag vill ju att barnen skall känna hopp för framtiden, det måste ju ligga i ert intresse också?
  Jag ser att pengar, som skulle kunna ge våra barn en mycket bättre skola, bättre dagis, bättre lekplatser och så vidare i stället vräks ut på bland annat meningslösa lyxkonferenser för rättrogna ja-sägare inom ”klimatsvängen”.
  Är det fel att prioritera barnen då?
  Jag ser i tidningarna att man skräms med att Mälaren snart kommer bli en havsvik när havet hotar att sluka oss på grund av denna påstådda, men helt obevisade, hypotes att vi går mot en klimatkollaps.
  Jag vill lugna alla dessa oroliga barn och ungdomar och säga att våra politiker och forskare VET att Mälaren då rakt inte riskerar att bli någon havsvik, tvärtom så orsakar landhöjningen att man nyligen SÄNKT kajerna vid Blasieholmen i centrala Stockholm, detta för att de hade kommit för högt upp numer för de skärgårdsbåtar som skall angöra där. Allt som jag skrivit här är fakta som enkelt går att kontrollera sanningshalten av.
  Jag är en stor vän av sanningen, och blir illa berörd när man medvetet ljuger för att skrämma barn (och vuxna).
  Jag tycker att vi gemensamt skall kämpa för att sanningen skall upp på bordet, oavsett vad sanningen nu är.
  Är jag er meningsmotståndare då?”

 67. Gunnar Strandell

  Thomas P #64
  Så har jag uppfattat Hans Roslings budskap.
  Men jag ser inget av det i ”Den cirkulära ekonomin” som Wijkman och Rockström beskriver och önskar att nyfikna journalister skulle ställa frågor om det. Som du vet blir jag skeptisk när problem och lösning inte verkar hänga ihop.  

 68. Ingemar Nordin

  Johan Ljungdahl #66,

  suveränt svar. ”är jag er meningsmotståndare då?”.

 69. tolou

  No pressure
  Se #24

 70. bom

  #66 Du är värd allt beröm. Kanske blir stenen till slut våt!

 71.  
  Från Föräldravrålet:
  Johan Gustavsson:Det finns, som vi vet, olika åsikter i frågorna om den globala uppvärmningen och dess orsaker. Jag, och många med mig, väljer att basera vår uppfattning och vår oro på de prognoser som den överväldigande majoriteten av världens vetenskapsmän i ämnet håller för sannolikast. De kan naturligtvis ha fel, och ingen skulle vara gladare än jag. Dock kan jag, personligen, inte riktigt ta ansvaret för att i framtiden behöva säga ”Nä, alltså, jag litade mera på bloggen ’stockholmsinitiativet’ än på den samlade expertisen – Förlåt” till mina barn.”
  Lena Krantz:Johan G, ”Om ni höll er till vad ”den överväldigande majoriteten av världens vetenskapsmän” anser så hade det varit bra. Det är ju just det som INTE görs idag. Det här uppropet använder EN enstaka rapport som utgångspunkt för aktionen och det är sällan särskilt bra. Dessutom står det i rapporten är det är ett osannolikt scenario men man ville göra en konsekvensanalys av just det. IPCC kommer snart med en ny rapport som sammanställer det vetenskapliga läget. Sorry, men du litar alltså inte till expertisen vilket är mycket trist för dina barn.”
  DET är alltså den effekt som fyra-graders rapporten i medias tappning numera har fått. Människor har blivit totalt vilseledda och tror nu att ”en överväldigande majoritet av världens vetenskapsmän” menar att det kommer att bli fyra grader varmare om högst 90 år.
  Tack media och inte minst till vårt fina och sakliga Public Service!
  🙁

 72. Bo Blomberg

  Johan Lj #43
  Mycket bra, och i bästa fall blir i alla fall någon så pass intresserad att hen börjar att själv leta upp fakta… och så småningom inser vad det handlar om…
  Som Alf Henriksson så klokt har diktat:
  ”Att se saken i stort, det går fort,
  att ta reda på fakta, det går sakta” 

 73. Johan Ljungdahl

  Ingemar Nordin #68
  bom #70
  Droppen urholkar stenen, som man brukar säga.
  Nu vart det ju flera inlägg här på en & samma dag, annars brukar jag anse mina kunskaper som alltför rudimentära för att kunna tillföra så mycket på den här förnämliga bloggen, men när någon använder barnen som slagträ för att uppnå sina tvivelaktiga syften så känner jag att jag kan inte nöja mig med att knyta näven i fickan…   🙂

 74. ThomasJ

  Tips: kolla in vad (N)Obamas ’rådgivare’ dokumenterat:
  http://zombietime.com/john_holdren/
   
  Sen kan – måhända – hrr Skrockströms/WinkiWijkmans ’tänken’ (????) lyftas till debatt… Ph**n tro’t…   ❓
  Mvh/TJ  

 75. Christer

  99,x% av forskare, vars månatliga löneutbetalning är avhängig ett stort klimathot, är självklart övertygade om hotets stora betydelse- vem trodde något annat…
  Och det över tid alltmer sanna – forskare söker inte sanningen, de söker anslag…
  Så enkelt kan det vara – om din lön beror på din oförmåga att förstå kommer du aldrig att förstå . eller vilja förstå… 

 76. ThomasJ

  Johan L. #73: Suverän avslutning… ”är jag (er) meningsmotståndare då?” 😀
  Läste för tid sedan en rapport, som naturligtvis ’försvann’ från rubrikerna snabbare än humrarna på Bästkusten, att 29% av 9-12 åriga har akuta, dvs. i medicinering, sömnproblem på grund av ’deras övertygelse’ att Världen går under inom närmsta 24(!) timmarna.
  Nedranns utmaning för WWF/GrönP etAl blir att, pedagogiskt/kongetivt i nära framtid, förklara att Världen inte går under. Framförallt inte på grund av ’våra’ genom-bluffade, lysenkoistiska,  klimathotspropaganda rörande i princip ALLT och ALLA Period!
  Mvh/TJ  

 77. ThomasJ

  Kompletterande till Lenas ovan bild, kolla in denna:
  http://junkscience.com/2012/12/13/what-really-happened-to-santa/
  Förvisso OT, dock med rejäl och riktig bäring mot trådens rubrik!  😀
  Mvh/TJ  

 78. ThomasJ

  Sören #41: Tackar för länktipsen!  🙂
  Har – sorry – ej haft tid nog för närmandet av demsamma…- will try doings so, though.
  Mvh/TJ

 79. Lasse Forss #46
  Bra frågor.
   

 80. ThomasJ

  Fortsättning #78: Seså, Sören, vad ges på/från/ur de/dina refererade url-arna?
  Såvitt undertecknad noterat: Nada! 
  Go find you another ’friend’ I ain’t a candidate, comprende? 
  Mvh/TJ

 81. Sören

  Hoppsan!

 82. Joel

  Johan #66
  Jag fick exakt samma, anonymt från själva sidan, via mobil. Jag svarade:
  ”Kära anonyma föräldravrålare. Jag är inte ”intresserad av Föräldravrålet”. Jag är förtvivlad. Förtvivlad över att det finns så många som inte förstår vad de håller på med. Förtvivlad över den av media pådrivna fördumningen av mitt land. Jag förstår dock mycket väl att ni inte vill ”föra en teknisk diskussion om klimathotets vara eller icke-vara”, för det kan ni inte. Och då är det bara ”övertygelse” som fungerar, alltså tro. Det är hittills _ingen_ som kommenterat eller diskuterat mina uppgifter, länkar eller påstådda fakta, utan enbart ”Nu tror vi att det är så här, och du är dum”. Det sista jag tänker berätta för er här i er Don Quijote-attack mot ”klimatet”, är att jag trodde från början att Kyoto 1 var en jättebra idé, och att de som inte skrev på var lite suspekta. Därför började jag läsa på mer och mer, för att sätta mig in i vetenskapen bakom detta. Det ledde till min nuvarande ståndpunkt. Satsa på miljövård, resten sköter sig själv. Jag saknar egentligen ord för att beskriva vad jag anser om det här skygglappsförsedda lämmeltågsbeteendet ni sysslar med, samtidigt som de gamla östländerna fortätter att skita ner sin och min/vår omgivning som vanligt. Jag har rest runt i tjugo års tid bakom den tidigare järnridån och har sett ganska mycket som ännu tydligare styrt mig in på hur viktigt det är att vårda ens närmiljö.Men, ha det så trevligt på era bönemöten i klimatkyrkan, medan jag vårdar min miljö så gott jag kan. Av er får jag nog ingen hjälp.”
  h
   och
  ”Jo, en sak till. Jag har sparat en fullständig kopia av den här sidan. Bara så ni vet.” 

 83. bom

  Joel jag ger Dig min uppskattning och högaktning. Bra jobbat!

 84. Gunbo

  Lasse Forss #46,
  ”Och Nordenskiöld som seglade Nordostpassagen redan 1880, varför frågar ni inte hur han betedde sig? Det var ju då det var som kallast enligt diagrammet. Men tydligen lika öppet vatten som i år.”
  Nordenskiöld gjorde resan på två år. Läs gärna den här artikeln:
  http://medlem.spray.se/cbernes/marin/vega.html
  ”Vega lämnade Karlskrona den 22 juni 1878 och kom tillbaka till Stockholm den 24 april 1880.”
  Läs därefter följande:  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5250764
   
  ”Sergey Balmasov, chef för det norsk-ryska samarbetet som ger information om sjöfartsförhållandena i Arktis, säger att frakttrafiken de senaste två åren varit rekordstor.
   Under förra året passerade fartyg genom Nordostpassagen 41 gånger, vilket är en rejäl ölkning jämfört med bara tio under 2010, och bara 2 under 2007.”
   ”Och Amundsen som seglade omkring i dessa vatten i början på 1920-talet.”
  Amundsen tog sig genom Nordvästpassagen 1903-1906, tre år alltså.
  He is also known as the first to traverse the Northwest Passage (1903-06).  

 85. Gunbo

  Lena #76,
  ”Det här uppropet använder EN enstaka rapport som utgångspunkt för aktionen och det är sällan särskilt bra. Dessutom står det i rapporten är det är ett osannolikt scenario men man ville göra en konsekvensanalys av just det.”
  Bra! Håller med! Media har inte läst ordentligt vad rapporten säger. Jag är också besviken och arg. 

 86. Pelle L

  Gunbo #84
   
  Den första länken du publicerade generera en allvarlig VIRUS ALERT varning från mitt antivirusprogram (NOD32). Gör inte om det!
   
  Till saken:
  Nordenskiölds Vega var ett segelfartyg, och hade en 70 hästkrafters ångmaskin som hjälpmotor.
   
  Har du en aning om maskinstyrkan hos ett modernt lastfartyg?
  Tips: Googla. Om du ser uppgifter med 5 siffrror (hk) så är de riktiga.
  Vega var i jämförelse en leksaksbåt (och besättningen var riktiga hjältar).
   
  Att raljera över att Vega inte gjorde resan på ett år är oförskämt och drar bara löje över dig själv.
  Hur lång tid tog resan Göteborg – Stockholm på artonhundratalet?

 87. Jag är övertygad om att det finns en hjärna och planläggning bakom Föräldravrålet. Sen har man skickligt kastat fram några ”oskyldiga” frontfigurer som inte är så politiskt belastade. Frågan är vilken organisation som egentligen ligger bakom allt?

 88. Stickan no1

  Nodenskjölds vega:  60 hästkrafters ångmaskin, 43 m lång,  357 bruttoregisterton.
  Fartyget OB river som namnges i SR reportage här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5369314
  är 288 m och på drygt 100.000 brt. Jo fartyget kom fram med lite hjälp: ”he Ob River LNG carrier was escorted by Atomflot-owned atomic icebreakers led by two ice masters.”
  http://www.lngworldnews.com/lng-carrier-ob-river-completes-first-voyage-via-northern-sea-route-japan/
  En av de atomdrivna isbrytarna har 3 st 17.Mw eldrivna propellrar.
  De använde tre isbrytare för säkerhets skull, ”50 Years of Victory”, “Russia” och“Vaygach” har vardera mellan 50.000 till 75000 HP driv på propellrarna.
  Vega 60hk.
   

 89. Börje S.

  Nu har jag fyllt deras facebooksida med grundläggande info och en del invändningar mot att de blandar in barnen i verksamheten.
  Jag har hållit på en timme…oj f-n är klockan är halv ett redan?
  Gillamarkeringarna lyser med sin frånvaro på mina inlägg.

 90. Börje S.

  #89
  Ja, jag menar naturligtvis föräldravrålet:
  http://www.facebook.com/Foraldravralet
  (Nu har jag fått en gillastämpel. Det är säkert en av er som tyckt synd om mig) 

 91. Gunbo

  Pelle L och Stickan nr 1,
  Om ni följt kartorna över isutbredningen i Arktis under juli-september de senaste åren har ni kanske sett att det inte funnits mycket is att bryta i Nordostpassagen. 
  När det gäller OB skedde passagen i november/december! Och ändå fanns det inte mycket is:
   During the first half of the voyage, between the Barents Sea and the Kara Sea, there was not much ice in the waters, but during the second half of the passage, from the Vilkitski Strait to the Bering Strait, the LNG carrier was headed through young ice with the thickness reaching 30 centimeters.

 92. Pelle L

  Stickan no1 #88
   
  Tack för infon,
  du vet säkert bättre än jag. Jag tog mina uppgifter om Vega från Wiki, och den infon är ju sällan exakt.
  Men vi är väl i grunden överens om att Gunbo skall ställa sig i skamvrån (igen) minst en halvtimme.
   
  Förresten fick det här sjöfartssnacket mig att minnas en gammal sjömansskröna från Karlskrona.
   
  Men den sparar jag till på fredag,
  ifall Peter Stilbs mot sin vana försover sig till Fredagsroligt 😉

 93. Pelle L

  Börje S. #90
   
  Nu har du fått några ”Gilla” till.
  Inte för att vi tycker synd om dig, utan för att det du skriver är sjuhelvetes bra!
   
  Men räkna inte med att bli matchhjälte där.
  De verkar ganska totalt inihelvete insnöade. Typ förlorade själar.
  Men bra om du orkar fortsätta!
   
  Med vänlig hälsning //Pelle L

 94. Börje S.

  #93
  Jodå, det blev en till. Kolla! 

 95. Börje S.

  Jag tittade efter nu… och ojsan, jag har visst pepprat facebooksidan med klimathäderi en masse. Det var förmodligen otaktiskt. I morgon när vrålarna vaknat så försvinner antagligen all min möda. från deras såå entusiastiska sida.
  Tänk, de ska rädda oss från de framtida klimatförändringarna! Visst är det beundransvärt? Om det blir riktigt kallt i framtiden, så är det föräldravrålet vi ska tacka, glöm inte det!

 96. Pelle L

  Jag frågar igen, som flera gånger tidigare:
   
  Var har klimatet ändrats?
  Vem har drabbats?
  Hur har de drabbats?
   
  Jag läste ju så sent som i går att det stackars USA, som har blivit lamslaget av torka och värmeböljor, har skrivit upp siffrorna för årets veteskörd.
  Det är ALL TIME HIGH!
   
  Och tidigare i höstas rapporterades det att årets majsskörd var en av de åtta största någonsin.
  (Fast 40% går ju åt till att tillverka etanol till våra bilar.)
   
  Så om igen: Var drabbas mänskligheten av all klimathotets fasor,
  det som som vi får läsa så mycket om?
   
   
  Var? Var? Var?
   
   

 97. Christopher E

  Gunbo #91
  Om där inte är någon is skulle man knappast ha betalt dyra pengar för att pressa fram transporterna med flera stora atomisbrytare. Det framgick tydligt i radioreportaget med Stena Bulk att inte vilka båtar som helst kan gå den rutten, utan det kräver fartyg med högsta isklassning, vilka är ovanliga och dyra. Jag tror man gör ett misstag om man sitter hemma i stugan med datorgenererade iskartor och tror att det är lätt som en plätt med öppet vatten att gå dessa rutter. Jag tror vidare det är ett misstag att göra statistik över antal passager och översätta dessa till isförhållanden. Det finns nämligen andra faktorer som påverkar, huvudsakligen ekonomiska. I samma radioreportage framgick nämligen tydligt att tex anledningen till LNG-transporten med OB River var att skiffergasen förstört exportmöjligheterna till USA, och att att gasen från Norge därför behöver hitta nya vägar till försäljning. Samtidigt blir ju båtarna bättre och starkare, vilket framgick när herrarna ovan visade hur absurt det är att jämföra Vega med dagens kolosser och atomisbrytare.
  Inget av detta motsäger dock naturligtvis att det också finns naturliga variationer i isutbredning, men där finns bara någorlunda tillförlitliga data för några årtionden.
  Pelle L #96
  ”Var drabbas mänskligheten av all klimathotets fasor,
  det som som vi får läsa så mycket om?”
  Med tanke på ovanstående, kanske samojederna och andra folkslag längs Sibiriens norra kust känner sig drabbade av de runt tio fartyg årligen som dunkar fram med isbrytareskort och stör sömnen och utsikten. 😉
  (Utanför mig i Kattegatt sker ca 50 000 passager av frakt- och passagerarfartyg per år…)

 98. pekke

  Pelle L#96
  http://www.atl.nu/lantbruk/h-gre-vetesk-rd-drar-upp-prognos

  USA:s jordbruksdepartement spår högre vetelager i världen.
   
  Det globala utbudet av vete skrivs upp för säsongen 2012-2013 med 1,6 miljoner ton i USDA:s senaste WASDE-rapport.
  Produktionen förväntas bli 3,7 miljoner ton högre vilket mer än kompenserar en lägre ingående lagernivå.
  Veteproduktionen i Kina höjs med 2,6 miljoner ton och i Australien och Kanada höjs den med 1 miljon ton respektive 500 000 ton. Prognosen sänks något för Brasilien och EU-27.
  Ökat exporten
  Australien, EU-27 och Indien har ökat sin export av vete, enligt prognosen, och USA, Paraguay och Turkiet har sänkt sin.
  Brasilien, Kina, Iran och Ryssland beräknas ha ökat importen.
  Världens vetelager 2012-2013 skrivs upp med 2,8 miljoner ton till 177 miljoner ton på grund av ökningar i USA, Australien, Ryssland och EU-27.
  Drar upp prognosen
  En större skörd av majs än förväntat i Kina, Kanada, Ryssland, Nordkorea och Chile drar upp prognosen för säsongens produktion av majs med 9,4 miljoner ton till 849 miljoner ton.
  Samtidigt höjs konsumtionen med 8,7 miljoner ton framför allt på grund av högre konsumtion i Kina och EU-27. EU-27 och ökar sin import av majs medan Kanada och Ryssland ökar sin export.
  Lägre
  Utgående majslager hamnar på 117,6 miljoner ton, 0,4 miljoner ton lägre än förra månadens prognos.
  Den globala produktionen av oljeväxter skrivs upp med 0,9 miljoner ton till 463 miljoner ton. Mer sojabönor, bomullsfrö och solrosfrö väger upp för mindre raps och jordnötter.
  Lägre i Kanada
  Produktionen av rapsfrö uppskattas vara något lägre i Kanada och EU-27 medan en större gröda estimeras för Ryssland.
  Handeln med oljeväxter beräknas ha ökat sedan förra rapporten och utgående lager uppskattas till 66,9 miljoner ton, 0,3 miljoner ton högre än i november. 

   
  En blogg om jordbruksstatistik för Sverige och Världen:
  http://jordbruketisiffror.wordpress.com/
   
  Internationell statistik:
  http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx
   

 99. bom

  #90
  Heja Börje nu börjar Rebecka E bli redigt förbannad på Dig. Man måste tydligen logga in för att aktivera gillafunktionen annars skulle jag ha gillat Dig även där. Det där talesättet att ”inte brottas med en gris” passar inte in för Becka gillar inte att brottas med Dig (obs det är hon som är grisen och barnplågaren). Nu har dom fått publicitet i Östgötakorren och vältrar sig i den bruna klimatsörjan! På dom igen innan grönpissdatologen låser dörren för Dig!

 100. pekke

  http://faostat3.fao.org/home/index.html
   
  Kolla statistiken för produktion globalt sedan 60-talet på vänster sida, stadigt ökande, framför allt i Asien, värme verkar inte vara något problem samtidigt som antal svältande minskat.
   

 101. ThomasJ

  Sören #81: Ber om ursäkt för mitt osedvanligt(?) korkade inlägg #80!  😳
  Mvh/TJ

 102. pekke

  För den som vill leka lite med global statistik över mat/odling-produktion så är den här sidan bättre:
  http://faostat3.fao.org/home/index.html#VISUALIZE

 103. Sören

  ThomasJ#101: Javisst! Och det var som lite länkar mer egentligen till envar hugad intresserad snarare än som svar på något speciellt. //Sören 

 104. bom

  #90 Föräldravrålet har nu tagit konsekvenserna. Strikt krav på inloggning gäller nu. De valde alltså den vanliga vägen att utestänga. Dom som vill kan väl logga på och ge Börje understöd. Själv väljer jag att inte visa min närvaro för folk som verkar ha samma IQ som sitt skonummer! Adjö till Föraldradravlet men snälla skona era barn och använd dem inte som slagträn (eller ”järnrör” 🙂 ) för er sjuka sak!

 105. Henrik

  Skrev precis ett inlägg på Föräldrarvrålets sida, fick 3st arga kommentarer inom tio minuter…..kan ha varit för att jag kallade dom hjärntvättade & sektmänniskor….

 106. Joel

  Det var ingen från Föräldravrålet som tillrättavisade den Magnus som kräkte ur sig följande till mig:
  ”98% av världens mest aktiva klimatforskare idag delar konsensusuppfattningen att global uppvärmning existerar, och att det är vi människor som förorsakar den. Detta innebär att du kan bilda klubb med samma mikroskopiskt lilla minoritet forskare som inte tror att HIV orsakar AIDS eller att rökning inte förorsakar lungcancer. Detta kan inga länkar till tvivelaktiga bloggar eller artiklar på newsmill ändra på.”
  När Börje försökte införa lite fakta där blev han konstant påhoppad av den arga Rebecka som tyckte att han förolämpade dem…
   

 107. Börje S.

  Det verkar inte så meningsfullt att skriva där, ty de är så besjälade av att få göra något. Tänk att äntligen få spotta i händerna och riktigt ta itu den stundande klimatkalopsen! 

 108. Gunbo

  Christopher #97,
  Missade du citatet i min kommentar:
   During the first half of the voyage, between the Barents Sea and the Kara Sea, there was not much ice in the waters, but during the second half of the passage, from the Vilkitski Strait to the Bering Strait, the LNG carrier was headed through young ice with the thickness reaching 30 centimeters.
  Märkväl, detta hände i november: 
  ”When sailing across the NSR between November, 9 and November, 18” 

 109. Gunbo

  Pelle L #89, 
  ”USA:s jordbruksdepartement spår högre vetelager i världen.”
  Det är alltså fråga om en prognos.  

 110. Pelle L

  Gunbo #109
   
  Du kan nog vara lugn.
  En prognos är inte samma sak som scenarier grundade på ensembler av IPCC:s klimatmodeller.
   
  Men för att vända på frågan:
  Kan du visa på några uppgifter som talar om motsatsen.
   
  Du läste inte pekkes inlägg #98 va?
   
  Gnällspik  😉

 111. Per W #87
  En sökning på WhoIs angeånde vem som står för websidan visar att den är helt anonym. Ingen verkar vilja skylta med att den äger/betalat domännamnet …
  Jag blev också misstänksam efter att ha bläddrat där ett tag. Ser typiskt mystiskt ut. Speciellt också motiveringen, att det skulle vara Världsbankens rapport som triggade dem att vråla …
  Man måste ha levt extremt isolerat från detta för att börja just då och där med den. Och vad framgår av kommentarerna verkar många ändå ha de vanliga klyschorna i beredskap, och tom veta var ’motståndet’ finns …
  Luktar Astroturfing tycker iaf jag

 112. Gunbo

  Pelle L #110,
  Hm, blandade ihop er två. Ber om ursäkt! 🙂 

 113. Johan Ljungdahl

  Jag har gjort lite mer skrivande nu på ”Föräldravrålet”, 4 kommentarer på lite olika trådar på deras facebooksida, så kanske jag med tiden kan bota någon orolig förälder som har hittat till deras sida:
   
  ”XX m.fl.:
  Vad jag tror mig uppnå?
  Vi sitter alla i samma båt, även våra barn och barnbarn sitter i båten och de politiska beslut som tas, alternativt  inte tas, kommer att påverka oss alla.
  Jag trodde själv på alla larm om klimatet och katastrofalt stigande havsnivåer för några år sedan, även om jag ju undrade lite till en början om varför man tog i så hårt med larmandet och förde fram överdrivna påståenden.
  En av de saker som blev en vändpunkt för min egen del var när professorn i dynamisk meteorologi http://sv.wikipedia.org/wiki/Erland_K%C3%A4ll%C3%A9n fanns med i en spalt i en av dagtidningarna med frågor och svar om klimatförändringarna.
  En av frågorna till professorn var hur vi kunde veta att mänskliga koldioxidutsläpp var orsaken till uppvärmningen, vad var beviset?
  Professorns svar löd ”det är uppvärmningen som är beviset”!
  Jag höll på att ramla baklänges!
  En professor vid ett svenskt universitet som ger ett sånt totalt nonsenssvar!
  Kallas även för cirkelbevis.
  Från den dagen började jag söka information själv djupare, därför att frågan engagerade mig.
  Snart, mycket snart, fann jag att INGET av de svenska massmedierna kom ens i närheten av någon som helst kritik av detta klimathot.
  Förr i tiden kunde man se ett ifrågasättande av vad politikerna påstod från tidningar, radio och TV, här var det som om de talade med en röst.
  Att inte fler blir misstänksamma blott av detta faktum kan inte sluta upp att förvåna i alla fall mig!
  För att återgå till frågan, de politiska beslut som redan fattats på grund av en helt obevisad hypotes om att koldioxiden är det som driver planeten Tellus klimat påverkar redan såväl mina egna barn och alla andra föräldrars barn också för den delen!
  De kraftigt stigande priserna på energi påverkar såväl hushållens kostnader för energi (gäller såväl elpris som kostnader för transporter, transportkostnaderna åker ju upp för både privatbilismen såväl för kollektivtrafiken genom bland annat koldioxidskatter och elcertifikat).
  Att energipriserna går upp påverkar givetvis även industrin i Sverige och möjligheterna för unga människor att få jobb (blir ungdomsarbetslösheten högre eller lägre när energin blir dyrare? Gissa själv!).
  Jag förstår alla föräldrars oro för sina barns framtid, i och med att jag själv är, som jag tidigare nämnt, pappa till 5 barn!
  De föräldrar här som känner en oro över ett skenande klimat vill jag ju hjälpa att lindra deras oro, det finns fortfarande en framtid och den ser inte så mörk ut som de som profiterar på klimathotet försöker påstå!
  Eftersom vi inte betalar in obegränsat med skatter till staten (även om det i bland känns så), så måste vi gemensamt kräva att staten inte kastar bort pengar på meningslösa symbolåtgärder.
  Att staten inser att skatteintäkterna fortfarande tillhör skattebetalarna och skall användas där de gör mest nytta.
  Att kasta pengar på propaganda om klimathotet gör ingen nytta, att avindustrialisera landet gör direkt skada.
  Att förstöra och fördyra vår energiförsörjning är direkt vansinne, och att satsa miljarder på t.ex en vindkraftsindustri som ALDRIG kommer kunna bli lönsam utan massiva subventioner är på gränsen till infantilt.
  Att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 80 procent till ett viss årtal för en enorm kostnad är totalt vansinne, av de totala koldioxidutsläpp som mänskligheten gjort har 1/3 skett efter 1989.
  Vad kan det då bero på att jordens medeltemperatur inte stigit mätbart på de senaste sexton åren?
  Knappast kan bero på att koldioxid är speciellt potent på att driva jordens klimat i alla fall. ”

 114. Johan Ljungdahl

  ”Som förälder värjer jag mig mot hur propagandan drivs, både i Sverige men även utomlands.
  Känslan av att vissa vill driva igenom dessa förändringar till varje pris släpper inte sitt grepp om mig.
  Ett av de värsta exemplen på hur man vill skrämma människor till lydnad är denna film (känsliga människor varnas: SE DEN INTE):
  http://www.youtube.com/watch?v=VvRZpqjDiTU
  Jag tycker själv att detta är fullständigt vämjeligt!
  I debatten om det så kallade ”klimathotet” så finns det, enligt min mening, alltför många som utnyttjar människors oro för helt andra syften.
  Ett begrepp som man numer kan stöta på kallas ”phishing”, vilket innebär att bedragare utger sig för att vara någon annan i massutskick av e-post, man kanske låtsas att man är en bank eller något kreditinstitut.
  Man skräms med att någon obehörig har försökt logga in obehörigen, och man bifogar en länk i mailet som skall klicka på för att ”lösa” det uppdiktade problemet.
  Det är alltid bråttom, bråttom att göra något!
  Annars blir ditt konto spärrat / dina pengar stulna / whatever.
  Bråttom, bråttom.
  I klimatsvängen är det också alltid bråttom, bråttom!
  ”Om max 10 år, sen är det försent”.
  ”Max 5 år, om vi skall hinna vända utvecklingen”.
  I årtionden har det låtit så, utvecklingen har inte vänts, och temperaturen har inte heller stigit.
  Fast det är ändock så bråttom att vi inte riktigt hinner ta någon diskussion om det ”The debate is over”, ”det är så bråttom att demokratin inte kan lösa problem som detta”.
  Bråttom, bråttom.
  Man pratar om begrepp som ”Global Governance” och ”Klimatregim”.
  Bråttom, bråttom.
  Är det en världsregering som dessa människor talar om?
  Odemokratisk?
  Är FN:s ”gröna klimatfond” med många, många miljarder skattepengar en del av detta?
  Är EU:s beskattningsrätt av Sverige ett steg på vägen, ett EU där Sveriges medlemskap numer är inskrivet i grundlagen utan debatt om det i medierna?
  Jag har inte själv något svar på alla dessa frågor, men de skrämmer mig något ohyggligt mycket mer än ett klimathot som bygger på modellkörningar i datorer och som inte ens hjälpligt verkar stämma överens med verkligheten, den verklighet som man kan jämföra med den gemensamma båt både dina och mina barn och barnbarn sitter i, utöver både dig och mig.”

 115. Johan Ljungdahl

  ”Jag blir beklämd, både när jag ser artikeln i Aftonbladet och sedan kommentarerna här.
  Det är nog många, kan jag ana, som har reagerat på Världsbankens rapport.
  En herre som ofta intervjuas som ”expert” av medierna är http://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Rockstr%C3%B6m
  Han har ju då sagt hur bekymrad han och känner sig dyster då.
  Världsbanken gör ju dock inte några rapporter själv, så man har använt sig av en rapport från det Tyska klimatinstitutet i Potsdam:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Potsdam_Institute_for_Climate_Impact_Research
  Det här institutet är ökänt för att vara ett av de mest alarmistiska i hela klimatsvängen, och brukar få det mesta fel om man jämför med fakta.
  När http://en.wikipedia.org/wiki/Johan_Rockstr%C3%B6m kommenterar Världsbankens rapport i de Svenska medierna, så ”glömmer” han visst att nämna att han själv är ”vice-chair of the Scientific Advisory Board” i just klimatinstitutet i Potsdam.
  Detta framgår i den Engelska wikipedia-sidan om honom, men INTE i den Svenska!
  Han kommenterar alltså något han själv haft inflytande på!
  Johan Rockström är utbildad till Agronom, men någon djupare kunskap om till exempel atmosfär eller klimat verkar inte finnas dokumenterad publikt.
  Varför han anses som ”expert” inom klimatområdet är och förblir en gåta, men kanske är det för att han gärna sprider ”rätt” sorts propaganda, vem vet?”

 116. Johan Ljungdahl

  ”YY:
  Den ”ledande klimatforskaren” James Hansen förutspådde 1988 hur utvecklingen skulle bli:

  http://wattsupwiththat.com/2009/10/22/a-little-known-but-failed-20-year-old-climate-change-prediction-by-dr-james-hansen/
  Att säga att han kom ens i närheten av den verkliga händelseutvecklingen är nog, milt sagt överdrivet.
  Man kan lugnt säga att han inte hade mycket kläm på koldioxidens ”kraftfullhet” då.
  Inte nu heller, vad jag förstått.”

 117. Pelle L

  Johan Ljungdahl #113 – 116
   
  Mycket bra skrivet!
   
  Du har en penna av guld 😀
   
  Och din lugna, resonerande ton gör nog mycket bättre intryck än när vi andra gastar om Climategate, Doha-körer och Romklubbar.

 118. Johan Ljungdahl

  Pelle L  #117
  Tack skall du ha, men en anledning till min lugna, resonerande ton är ju min stora erfarenhet av att lugnt, metodiskt och resonerande försöka vara pappa till fem barn.
  Jag håller dessutom just nu på att skapa mig själv fler, om möjligt, ovänner på FB-sidan till föräldravrålet.
  Någon har redan kallat mig ”troll” där!  😀
  Jag är osäker på om de har någon rent teknisk möjlighet att slänga ut mig därifrån, såvida de inte gör sin facebook-sida till en sluten sida för inbjudna medlemmar.
  Om detta sker så motverkar de ju sitt eget syfte att attrahera fler klimatoroade föräldrar, men då har ju jag i alla fall uppnått något gott!
   
  Så jag skriver nog några till inlägg, kanske behöver jag skottsäker väst sen…     😉

 119. Lurengök

  Tack Johan Ljungdahl.
  Att Johan Rockström äv vice chair i Potsdaminstitutet var nytt för mig och borde utgöra ett gott underlag för att desarmera densamme.
  TCS, häng på här! 
      

 120. Pelle L

  Johan #118
   
  Aha, så det där med fem barn var inte bara ett retoriskt knep 😉
   
  Du är värd desto mer beundran att ha behållit lugnet och förståndet efter nästan ett halvt dussin små vildhjärnor.
   
  Jag vet hur svårt det kan vara med bara två 🙂
   
  Bäst att ni passar på att åka pulka (pulkor?) i morgon innan den plötsliga lokala uppvärmningen har fått all snö att töa bort.
    
  God afton!
   

 121. Johan Ljungdahl

  Pelle L  #119
   
  Eftersom min ”minsting” numer går på gymnasiet så tror jag att han skulle tycka pappa är bra pinsam om jag skulle dra honom i en pulka…   😉

 122. Börje S.

  #118
  Bra Johan!
  Jag skrev en deli förrgår. Men jag skrev i upprört tillstånd, och lyckdes inte hålla igen på sarkasmer och ironier, tyvärr. 
  ”Gud va jag är less på alla dessa förnekare” skrev en tant (som antagligen inte har en aning om vad det som förnekare förnekar).
  Många bad mig lämna deras blogg och skriva någon annanstans eller bilda en egen förening och låta deras vara i fred.
  För min del får det vara bra. Jag har svårt att behålla lugnet och då kanske det blir kontraproduktivt. Det som upprör mig mest är det tanklösa att krascha ungarnas framtidstro på grundval av en vetenskaplig fråga som blivit ett politiskt slagträ.
  Men de stora skurkarna, förut de som driver frågan von oben, Maurice Strong, Al Gore och vår egen A.W.,det är media. Jag kan fortfarande inte fullt ut förstå detta ansvarslösa, hänsynlösa och brutala sätt att driva en agenda från tidningsredaktioner och från Ekot, vetenskapsradion, osv. Förstår dessa sk journalister vad de ställer till med angående tro hopp och framtid när de ljugande som borstbindare vräker ur sig överdrifter och mörkar allt som talar emot alarmismen? Det är landsförräderi!
  (Jag skänkte bort TV:n och upphärde att betala avgiften när ”Kunskaps”kanalen år efter år avbildade koldioxid som en gråsvart rök från gammaldags industriskorstenar. Kunskapskanalen visste inte att CO2 är färglös! Men snacka skit om den, kunde de ändå!)
   

 123. Johan Ljungdahl #116
  Johan Rockström är utbildad till Agronom, men någon djupare kunskap om till exempel atmosfär eller klimat verkar inte finnas dokumenterad publikt.”
  Fast ännu värre är det att han som är agronom inte heller har en susning om varken odling eller kolets/koldioxidens kretslopp. Tyvärr är det alldeles för många (nästan alla) som inte har dessa kunskaper.
  ATL har i sitt nyhetsbrev en artikel med rubriken: ”
  Utbildning av kvinnor leder till minskad svält”. Läs gärna artikeln och min kommentar här:
  http://www.atl.nu/lantbruk/utbildning-av-kvinnor-leder-till-minskad-sv-lt

 124. Pelle L

  Börje Gustavsson #123
   
  Bra att du hugger på dumheterna!
   
  Nu en fråga till dig Börje.
  Det här med plöjningsfri odling:
  Finns det någon forskning som visar på ett positivt resultat av sådant jordbruk jämfört med ”konventionell” odling?
      
  Eller är det bara ideologi?

 125. Johan Ljungdahl

  Moderatorer:
  I mina inlägg #113 och #116 har jag, genom ”copy and paste”, namngivit personer som inte själva valt att deltaga på TCS, varav en har uttryckt missnöje med detta.
   
  Kan man i efterhand redigera dessa inlägg, så att inte någon ofrivilligt känner att jag har hängt ut dem?
   
  Eftersom syftet ju är att hjälpa människor bort från skräcken för ett skenade klimat, så behöver de inte dessutom uppleva att jag trampar dem på tårna på detta sätt.
   
  Tack på förhand.  🙂

 126. Ingemar Nordin

  Johan Ljungdal #125,

  Jag tror att jag fixat detta. Hojta till om jag missat något namn som du vill ha bort.

 127. Johan Ljungdahl

  Ingemar Nordin #126
   
  Stort tack, jag skall omgående posta ett inlägg på sidan där jag ber om ursäkt för mitt misstag.  🙂
   

 128. Kopernikus

  Hej Lena
     Jag tycker bilden med Al Gore och barnen är fruktansvärt bra ! När fakta inte går hem i debatten , är det bra att ta till humorn . Jag tror att humor och sarkasm kan göra att klimatdebatten lättare tar fart ! 

 129. Peter F

  More Gore
  http://politicalhumor.about.com/od/algore/ig/Al-Gore-Cartoons/

 130. Joel

  Jo, apropå den här Rebecka som ständigt nafsar efter Börje S så fort han skriver något, så skrev jag detta nyss:
  ”Hej Rebecka. Jag saknade din ivriga kamp mot ”okonstruktiva tilltal” och ”ohyfsade ton” och för ”respekt och för en vettig debatt” när en av dina anhängare ansåg att jag ”kan bilda klubb med samma mikroskopiskt lilla minoritet forskare som inte tror att HIV orsakar AIDS eller att rökning inte förorsakar lungcancer. ”Dessutom saknar alla vi som har en avvikande åsikt mot er, både att få bli behandlade ”på detta forum med respekt” och att ni kan föra ”en vettig debatt”, samt att ni gärna bemöter ”dina inlägg i sak”.Ni har missat en viktig sak med era sidor. Nu får ni inte längre oemotsagda framföra era teser, eftersom ni inte får hjälp med censur och filtrering av mainstream medias ~80% V-MP-slagsida..” 

 131. Pelle L #124
  Finns det någon forskning som visar på ett positivt resultat av sådant jordbruk jämfört med ”konventionell” odling?Eller är det bara ideologi?
  Vad jag vet så finns det ingen forskning utan är bara en ideologi utan någon förankring i verkligheten. Hade man gjort minsta lilla jämförande fältförsök så hade man snart funnit att det är precis tvärt om. Men av någon outgrundlig anledning så vill miljöetablissemanget inte få sina cirklar rubbade, fast i detta fallet hade det ju blivit till det bättre för mänskligheten.
  Jag har tidigare skrivit här på TCS om detta och att de ständigt upprepande nödåren på jorden upphörde inte förrän järnplogen kom i bruk i slutet av 1800-talet och man kunde vända tiltan ordentligt så att stubb, skörderester och ogräs kommer ner i jorden ordentligt, till skillnad mot den värdelösa ådern. Fortfarande kan man se att de använder ådern i u-länder. Jag har också tidigare nämnt om den svarta jorden i Ryssland och hur man där tom plöjer två gånger för att ytterligare höja avkastningen. Likaså om min bekant som är lantbrukare och ett år inte fick plöjt ett par tunnland av sin åkermark. Han tänkte då att detta kunde i stället bli ett tillfälle att testa plöjningsfritt. När han nästa säsong körde och tröskade så började tröskan helt plötsligt gå mycket lättare och mätaren som visar skörderesultatet/ha gick ner kraftigt och då kom han på att han nu körde och tröskade där det var plöjningsfritt. Detta var nog första och sista gången han provade plöjningsfritt.