Valrörelsen igång – klimatet har försvunnit

reinis
Vi har väl alla nu fått vår närmiljö översvämmad av valaffischer – egentligen ett svårt miljöproblem. I morse stod också tre glada Moderatdamer och delade ut en påse med färdkost (ett äpple och en tablettask) + lite valmaterial vid Åkers Runö station. Det dämpade lite min irritation att det inte kom någon anslutningsbuss i tid från Österskär för snabbtåget på Roslagsbanan – men den ökade igen när jag insåg det finstilta i SL:s störningsmeddelanden – de återinsatta snabbtågen efter en månads halvfart + buss går bara till Hägernäs denna vecka… Det tror jag få fattat. Nog med OT.
Påsen innehöll en 120-sidors skrift med olika avsnitt + en massa bilder av positiva ungdomar med sikte på framtiden. Men jag bläddrade förtvivlat efter något om klimatet – den stora frågan i december 2009. Det enda jag lyckades hitta var en mening i slutklämsavsnittet, som hade tema att hylla Sverige: ”Vår kärlek och respekt för naturen gör att vi är ett föredöme i klimatfrågan”.
Hm… Inget om vad vi tidigare vande oss att se och höra från ex regeringsmedlemmen Andreas Carlgren om  Bror Duktig-”åtgärder” från Sveriges sida.  
Och alla – drar ni inte på munnen åt alla dessa opinionsundersökningar där media baserar ut ”förändringar”, som undersökningen själv säger ligger inom”felgränserna”?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ThomasJ

  Och just nu är Peter Eriksson i P1… suck!
  Bl.a. tuggar han mantrat att om vi vill ha säker & billig [hah!] elenergi så måste ”vi” bygga ut vindkraften… sicket stolpskott!
  Hur i hela humhum kan hans parti samla ~ 7-9% i opinionen… ?
  Mvh/TJ

 2. Lite OT men uppmuntrande
  http://www.svd.se/naringsliv/special/innovation/innovation-skadedjuret-kan-bli-framtidens-fralsning_5173007.svd

 3. Blaj blaj frågan (även om det var sant så är sverige ett låg CO2 land med ytterst liten global påverkan mao ingen ”valfråga”) ignorears helt riktigt av alla utom MP.
  Det där med felmarginal skulle jag säga används på fel sätt. Man får ändå utgå från de siffror som presenteras med lite sunt förnuft justering. I Senaste Sifo är det till ex anmärkningsvärt att alliansen får egen majoritet. Lägg därtill SD på 3,7 % så är avståndet ner till S+MP+V avgrundsstort. Plussar man på det faktum att alla inte vill uppge att de röstar på SD så ligger undersökningen helt i linje med vad som presenteras hela tiden.  
   
  Alliansen blir störst, SD kommer in och blir vågmästare.
   
  Backar vi ett halvår så var ända skillnaden att de röda var något större men SD var lika mycket vågmästare då som nu.
   

 4. L

  Olle w, för att SD ska bli vågmästare måste dom väl bli större än avståndet mellan blocken?

 5. Ingemar

  Peter S,
  Partierna gör noggranna opinionsundersökningar om vilka frågor som allmänheten ser som viktiga och centrala. Och de anpassar sitt valbudskap till detta. Jag har inte sett någon publicerad opinionsundersökning om klimatet, men man kan ju dra sina slutsatser från det faktum du påpekar …

 6. Klimatfrågan var ännu hetare, om uttrycket tillåts, förra valet och då visade det sig att det hade väldigt lite inverkan på hur folk röstade. Jag har inte väntat mig något annat nu heller. Jag tror man bland ”skeptiker” fäster alldeles för mycket vikt vid vad politiker säger. Det viktiga är vad man gör.
  Många gånger är retoriken ett komplement till handlingen. D.v.s. man pratar mycket om sånt som är viktigt men inte kan eller vill göra något konkret åt. Då kan man få kredd helt gratis. Om det nu inte vore för alla som tror att man menar allvar med vad man säger.
  Och inte kan man berätta för dem som tvivlar att detta är ju bara något vi säger. Det gick nog förut, men i dagens mediavärld skulle man avslöjas obönhörligen.  

 7. Col

  #TS
  Jag ”skiter” i koldioxid men är intresserad av avveckling av fossil energi pga av kommande oljebrist.
  Så frågan är:  nämndes ordet Peak oil i manifestet eller är det fortfarande för svårt för normalsvensson att ta in?
   
   
   

 8. Peter Stilbs

  Col – jag såg inget om ”energi” överhuvudtaget vid min skumning av de 120 sidorna.
  Ingemar – säkert har Du rätt – och jag tror de flesta är rätt trötta på ”klimathotet”. 

 9. Slabadang

  Opinionsundersökningar och trädringar!
  I fråga om att spegla sitt område i noggrannhet så är opinionsundersökningar att anse som robusta i jämförelse med trädringars förmåga att spegla historiska temperaturer som inte säger nånting mer än kaffesump!

 10. Col #6
  Oljan är inte fossil (som brun- o stenkol)! Den nybildas ständigt i jordens heta inre av C o H som bildar metangas som polymeriseras till metanseriens kolväten = råolja och naturgas. Hur stora är reserverna tror du?
  Vad är det som sker i magman? Tror du inte att det bildas och läcker gas? Keep cool! Oljan räcker länge!

 11. Skall vara Col #7 ovan!! Sorry!

 12. Ja, sanolikheten att alliansen blir mer än 4 % större än de rödgröna är lika med noll samtidigt som sannolikheten för SD större än 4 % är 99 %

 13. KristianA

  Lite OT men handlar om fisk som kan anpassa sig till kallare vattentemp på bara 3 generationer.
  ”Such rapid evolution is considered important with the continuing threat of global warming, which is expected to bring with it a greater variability in temperatures.”
  Den globala uppvärmningen lär väl ge lägre temp! Hur som verkar naturen kunna anpassa sig snabbt, annars hade den väl dött ut flera gånger om tidigare 🙂
  http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=3129&utm_source=PFK_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=August_19_2010_b&utm_term=Sticklebacks_evolve_cold_tolerance_in_three_generations&utm_content=html

 14. Peter Stilbs

  Ett ”herregud”-utspel från de rödgröna:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7660394.ab

 15. Col

  #8
  tack, inte oväntat tyvärr.
  #10
  Jag vet att oljan nybildas men du kan inte inbilla mig att den bildas lika fort i de lager vi utvinner den i dagsläget jämfört med förbrukningen.
  Oljan räcker länge/kommer aldrig ta slut men om den billiga oljan skulle räcka ”länge” skulle man inte borra på allt mer desperata platser där allt under 80 dollar fatet är en förlustaffär.
  Nej jag vet inte hur mycket olja som finns kvar men det är rätt ointressant, det som är intressant är hur mycket olja vi kan ta upp till ett rimligt pris kontra efterfrågan.
  mvh
   

 16. Jag hoppas att valaffischer och annat valmaterial är snabbt nedbrytbart. Med fortsatta tekniska framsteg, borde det väl också snart vara möjligt att göra valaffischer, -broschyrer och -sedlar som automatiskt bryts ner på valdagskvällen?

 17. Slabadang

  Peter Stilbs!
  Herregud! De hänvisar alltså till de fiaskon dessa länder uppvisar och redan vänt ryggen åt!

 18. Slabadang

  Angående Miljöorganisationers talesrätt!
  För den som inte förstår konsekvenserna av att tilldela särintressen medborgerliga rättigheter så vill jag beskriva konsekvenserna med följande framtid.
  Vi ger alla särintressen samma rättigheter som WWF.
  Gröna bilister ges rätten att överklaga alla beslut som inte prioriterar ”biobränslen”
  Nykterhetsrörelsen ges rätten att överklaga alla utskänkningstillstånd.
  ”Medborgare mot invandring”: Ges rätten att överklaga all allokering av flyktingar och invandrare.
  Militanta veganer: Ges rätten att överklaga alla beslut som har med kött djur att göra alltifrån jordbrukspolitik till butiksetablering och skolors lunchmenyer.
  Idriottsförbundet ges talesrätt i alla frågor och beslut  som omfattar ”fysisk aktivitet”.
  Det är inte svårt att dra ut sakerna i dess förlängning…….:)
  Tänk er själva där Svenska Ornitologer och WWF står emot varandra. På den ena vindkraftsbygget har båda överklagat sama beslut av helt olika skäl.Ornitologerna emot och WWF för.Militanta veganer har överklagat av ett tredje skäl nämligen att vindkraftverket skall stå nära en närliggande svinfarm och stressar grisarna ytterlgare. Där står bonden i mitten och har sex års domstolsförhandlingar att se fram emot.
  På dörren knackar ”svenska cyklister” och har också överklagat för att en cykelväg inte finns med i byggplanen.
  Politiken kommer alltså ske genom domstolsbeslut och det blir viktigare för politiker att ta hänsyn till särintressen än medborgarna och det demokratiska uppdraget.Medborgaren har sällan den ork och de resurser särintressena representerar att överklaga och driva sitt intresse.
  Det ev demokratiska godkännande han fått av de folkvalda eller myndighet, fördröjs eller elimineras av särintressena.
  Ni kan säkert hitta bättre exempel själva…men hur man sabbar hela den demokratiska apparaten blir hur tydlug som helst.Lagrådet hade INTE EN ENDA INVÄNDNING MOT att WWF gavs medborgerliga rättigheter.

 19. bom

  ex regeringsmedlem? Gick du möjligen händelserna litet i förväg där?

 20. Peter Stilbs

  bom – tvetydighet i texten – jag menade ”exempelvis”.
  men kanske man kunde byta mot denne man ?
  http://www.youtube.com/watch?v=vXyfVJk4zWs

 21. Tage Andersson

  Klimatfrågan handlar ju om att vi ska spara för att framtida generationer som (med all sannolikhet)  kommer att ha det bättre än vi, ska få det ytterligare lite bättre.  Ett budskap som är omöjligt inte bara u-länder utan även i välfärdssverige. Följaktligen helt omöjligt i valrörelser där kortfristiga vinster räknas.
  Fast säkerkan man ju inte vara. Mps drottning kanske kommer med något nu när hon ger sej in i valstriden.

 22. Helge

  Landsortspressen är full av klimatrelaterade artiklar, den ena underligare än den andra. Gynnar alliansen som jag ser det.
  http://bohuslaningen.se/nyheter/val10/1.931022-miljopartist-byt-ut-preemraff-
  http://ttela.se/asiktdebatt/debatt/1.929571-dags-att-infora-lastbilsskatt
  Tom Stefan Edman strör debattartiklar i landsortspressen, liten geografilektion behöver han dock, Arizona har ingen kust.
  http://bohuslaningen.se/asiktdebatt/sjalvskrivet/1.920214-gastkronika-stefan-edman

 23. les miserables

  En Västmanlänning att kryssa för i valet ? Kamrat 4% har vi ju hört talas om från förr.
  http://stefansturessonsblog.wordpress.com/politik-och-samhallsfragor-2/dags-att-kritiskt-granska-klimatalarmisterna/

 24. Håkan Bergman

  Peter #14
  Jojo, vad kommer vårt svar på den ”spanska midnattssolen” att bli tro?

 25. Col
  Visst kommer den olja som kostar någon dollar att få till tankbåtar att minska, men först öka något enormt.
   
  Betänk att kontrakten i Irak ligger runt en dollar fat för utvinning och leverans till tankbåtar.
   
  De planerar att liksom Ryssland redan gjort, gå om Saudi…
   
  Samtidigt gör teknikutvecklingen oljeutvinning allt billigare, olja ur sand kostade över 70dollar fatet för bara några år sedan, men hamnar idag under 20 dollar/fat i den lönsammaste utvinningen med underjordisk oxidation.
   
  Drivmedelproduktion från usla kolkvaliteter kostade nyligen över 50dollar/ fat nu ner mot 20$/f.
   
  Kolla Noth Dakota…. de ökar sin utvinning så fort de kan och sänker utvinningskostnaden hela tiden, nu börjar ett lika lovande prospekteringsområde i Kanada…
   
  Samtidigt konkurreras olja ut av naturgas, som utvinns med ny teknik ur gashaltiga skifferlager.
   
  USA konverterar lastbilar på speciella ruter och subventionerar privatbilister som bygger egna gastankstationer.
   
  Om oljan skulle kosta 6:-/l skulle det inte påverka Europa, men de flesta i omvärlden där drivmedel ofta är subventionerade skulle omedelbart minska sin förbrukning, samtidigt som utvinningen blev än mer lönsam.
   
  Jag skulle gilla en peakoil-katastrof, men vägrar lika hårdnackat att luta mig mot det som mot det vetenskapligt avvisade CO2-hotet.

 26. Mats Jangdal

  I aktuellt igår kväll debatterade Peter Eriksson mp, mot Maud Olofsson c. Ämnet var landbygds och industripolitik.
  Peter lovade ut 100 miljarder kronor så att alla svenskar ska kunna åka tåg, för miljöns skull. De där 100 miljarderna var hans jobbskaparpolitik i glesbygd. Har de ingen aaaaaning om ekonomiska realiteter, kundunderlag osv?

 27. Lejeune

  Skrämmande förstasida i DN idag:
  http://www.dn.se/sthlm/mp-nastan-i-kapp-s-i-stockholm-1.1158396
  …kanske inte helt förvånande, finns det några journalister som kritiskt granskar effekterna av den gröna politiken?!

 28. Den där Inge Löfgren i länken från bohuslänningen måste var ett enormt draglok för alliansen. Vem röstar på en sådan tok?

 29. Ann L-H

  Helge # 22. Bohusläningen fick efter bara någon dag synpunkter på Stefan Edmans gästkrönika. De gick ut på att naturvetenskapligt utbildade opinionsbildare har ett extra stort ansvar för att inte missleda opinionen. 
  Stefan Edmans påstående att alltfler forskare hävdar att katastroferna kan knytas till den pågående uppvärmningen och tal om en accelererande klimatförändring var nödvändiga att föra upp till analys.
  Naturligtvis kom det inte in och  varken debattredaktören eller chefredaktören på tidningen har på upprepade frågor svarat på varför de inte tar in ett sådant inlägg. 
  I veckan fick dock Gösta Walin lite utrymme i samma tidning eftersom han som oceanograf fått en hedersam utmärkelse på  ett universitet i Skotland. På frågan om vad som var den viktigaste frågan för honom i dag blev svaret att minska klimatalarmismen i media.
  Men Stefan Edman får härja fritt här i väst!
    

 30. Ann L-H

  # 29 – har fått svar men Stefan Edman får stå oemotsagd i tidningen.

 31. Helge

  #29 Ann L-H
  Visst är det en förunderligt självpåtagen censur pressen tagit på sig.

 32. Klimatforskningen (AGW)  gödes med 17 miljarder kr per år.
  Follow The Money!!!