Val av elavtal

liten atomkille

Jag har än så länge ett avtal med God El. Eftersom de har vindkraft men inte kärnkraft i sin elmix har jag börjat fundera på att byta elleverantör. Därför har jag börjat maila runt till elbolagen för att få redan på vilka olika val jag kan göra hos dem.

Jag mailar följande till elleverantörerna:

————————————

Hej!

Jag tycker att kolkraft och vindkraft inte är bra för miljön och skulle därför vilja ha ett elavtal utan dessa energislag. Helst vill jag ha en mix med solkraft, vattenkraft och kärnkraft då jag anser att de är de mest miljövänliga energislagen för det svenska natur- och kulturlandskapet.

Om inte det går vill jag ha ett avtal med el producerad enbart i Sverige. Vi har i princip inga koldioxidutsläpp från vår elproduktion och det är ju bara den produktionen som sker i Sverige som jag kan påverka via den demokratiska processen.

 Med Vänlig Hälsning

/Lena Krantz

————————————————-

I olika diskussioner har jag fått veta att även om Sveriges elproduktion i stort sett är koldioxidfri köps och säljs elen på en nordisk marknad (kallad Nord Pool). Av den totala produktionen på 400 TWh kommer 62 TWh, – drygt 15 procent – från kol och naturgas, då främst från Danmark och Finland.  

Hittills har jag fått följande svar på min förfrågan:

Telje Energi har en elmix som består av 82% vatten, 18% vind och 0,001% sol. Jag som kund kan inte välja bort vindkraft för just mig. Hos Eon kan jag välja bara vattenkraft som miljöval men inga andra enskilda energislag förutom vindkraft. Även God El har sin elmix fast och jag kan inte välja energislag. De baserar den på el märkt  med Naturskyddsföreningens miljömärkning som består av sol, vind, vatten och biobränsle. Vattenfall har en energimix som består av vatten, vind och kärnkraft. Man kan välja ett stödja ett enda av de energislag de har men inte göra någon egen mix. Fortum har jag mailat men de har inte svarat än.

Hur resonerar ni vad gäller vad som ingår i ert avtal med elbolaget? Jag tycker att jag som kund ska kunna göra mina egna val varifrån min el kommer.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Christopher E

  Vattenfall hade i alla fall tidigare ett val med bara kärnkraft. Jag skulle föredra kärnkraft, vatten och kol i den ordningen om jag valde, men vill egentligen inte välja ideologiskt stup i kvarten. Det ska vara prisvärd och säker leverans till mitt hus. Jag har Eon bara för att de äger elnätet i mitt område och det är enklare att bara få allt på en räkning. Och bundet i långa perioder för inte har jag lust att få dåligt morgonhumör varje gång dagspriset ligger högt.
   
  Om det ändå ska väljas vore det väl bättre om de som väljer betalar ungefär vad valt energislag kostar med lite vinstmarginal för leverantören. Dvs de som väljer vind betalar 90-130 öre kWh, vatten och kärnkraft 20-25 öre kWh och solel nära polcirkeln… ja det är så dyrt att jag inte vet hur mycket det blir, men betydligt mer än vind. Hur mycket miljöförstöring med vindsnurror skulle vi få då?
   
   

 2. bom

  Snälla Lena jag hoppas verkligen att Du begriper att det inte finns ”vindkraftelektroner”!  Det Du får från elbolaget är elektroner ur Nordpools stora blandning. Elektroner är är som enkronor – varenda en är likadan och gör samma jobb och dom är helt utbytbara och dom har nästan alltid existerat och Du förbrukar dom egentligen inte inte – dom går runt och runt.
  Om Du tror på det här marknadsförarnyset är Du inte bättre än vilken Dumgröning som helst som också tror på att biokoldioxid är god och fossilkoldioxid är ond. Om Du skrivit skrivit i avsikt att exponera lögnen då stödjer jag Dig fullt!

 3. Björn-Ola

  Det bästa är väl ett helt vanligt elavtal när alternativet vindkraftsfri el inte finns.
  Då är andelen vindkrafts el minsta möjliga.
  Förra året exporterade Sverige el alla årets timmar. Det gör att jag betraktar den el som jag köper helt klimatneutral.
  Vi importerar ingen el från Danmarks kolkraftverk. Nordpools mix för att sätta pris speglar väl egentligen inte hur den el jag köper produceras? Det är hur jag ser på det hela.

 4. bom

  PS Elektron betyder bärnsten på grekiska. Enda sättet för grekerna var att gnugga en djurpäls med en bärnsten så att elektronerna kunde ladda upp bärnstensbiten. Du minns väl från någon fysiklab i skolan fast då gnuggade man en lackstav med en ylletrasa och anslöt staven till kulan på ett elektoskop varvid folieremsorna indikerade att Du ”gjort elektricitet”.
  Själv vill jag nog ha Vandegraffel i mina ledningar men den är ju rätt sällsynt nu för tiden :-)!

 5. bom

  Damn! Elektroskop (av elektron och skopein=se).

 6. Var och en kan redan idag skapa sin egen förnyelsebara och koldioxidneutrala el med hjälp av potatis. http://www.skolresurs.fi/fykeresursen/lektioner/Potatis.pdf
  De som gapar om att dettaär viktigt bör först övergå till denna elförsörjning innan de kräver att vi andra skall göra något kostsamt.

 7. Björn-Ola

  Köper jag el från Vattenfall så vet jag att vattenfall har en viss andel vindkraft i sin elproduktion. Den andelen varierar naturligtvis effektmässigt upp och ned men energimässigt över året kan man nog ange en andel av den totala energin.
  Oavsett vad jag skriver för avtal så får jag samma el som alla andra! Så vad menar de egentligen med en annan mix av el?
  Innebär det att ett avtal med större andel vindkraft att motsvarande andel går till investeringar och underhåll av vindkraft?
  Om dessa avtal inte påverkar utbyggnad av vindkraft så är det bara en symbolhandling och vi som inte väljer att prioritera vindkraft får se en större andel av våra avgifter gå till kärnkraft och vattenkraft istället för att kompensera för alla som väljer vindkraftsavtal.

 8. Björn

  För mig spelar det ingen roll hur elen produceras, villkoret är bara att den är billig och kontinuerlig. Om det vore skilda nät för de olika producenterna, skulle inte nät för sol- och vindkraft finnas på kartan.

 9. tolou

  Tycker det är fullgott med vanligt avtal i Sverige, helt utan miljö eller ”ursprungsmärkning”. Då blir vindkraftsandelen förhållandevis marginell. Visst blandas elektronerna men om vi normalt(förutom torrår med brist på vatten) har el-export kan vi inte hävda att vi får in smutsig el från kontinenten. De däremot som utomlands köper miljötillägg i hopp om att få el från norden är ju i princip lurade på en extra kostnad då elen alltså inte kan ringmärkas.
  Däremot bör man överväga timavtal eftersom det vägda månadsgenomsnittet i de vanliga rörliga avtalen även bygger på industrins förbrukningskurva dagtid(då vi ändå är på jobbet…) så varför betala för dagspris när din förbrukning iaf. vintertid ligger främst på natten? Undrar varför inte elbolagen säljer in detta i någon större utsträckning hos kunderna.

 10. Christopher E

  bom #4
   
  Islänningarna, som inte vill ha in lånord i sin mest ursprungliga form av vårt nordiska språk, benämner elektricitet för ”rafmagn”, dvs bärnstenskraft eller något ditåt. (Jämför danskans ”rav”, bärnsten).
   
  Annars tror jag nog Lena känner väl till att elen är blandad i ledningen, och avtalen handlar om vilka andelar som köps upp pengamässigt från olika producenter.

 11. Adolf Goreing

  Lena, jag har gjort exakt samma resa. De enda som med säkerhet kunde leverera kärnkraftsel var Vattenfall. Dey intressanta var att GodEL ringde upp mig pch frågade om bytet. När de hörde skälet sa de överraskande nog att de kunde matcha detta fast ”inofficiellt”. Dvs om man viille välja bort vind-el och ha med kärnkraft i mixen så gick det visst utmärkt. Bäst att kolla elektronerna som kommer sedan så att man inte blir lurad. Vem vill ha vind-elektroner? (De är gröna på utsidan, lite röda inuti och med en brun inre kärna)

 12. Bom

  Jadå, det klart att jag förstår att elen är blandad. Det handlar mer om att aktivt stödja ett eller flera energislag.

 13. Adolf Goreing

  Intressant! Jag kanske också kan få ett specialavtal?

   

 14. Håkan Bergman

  Drabbas jag nån enstaka gång av säljare som vill pracka på mig ”grön el” brukar jag svara att jag nog helst vill behålla min ”blåa el”. Däremot skulle jag gärna vilja ha 500 V och helst också 100 Hz, kan min bredbandsleverantör leverera olika hastigheter så ska väl inte det vara så himla svårt. En del tar det faktiskt på fullt allvar och lovar att kolla upp saken. Ett tips i sommartider mot alla gatunasare som säljer elavtal, mobilabbonemang, osv, solbrillor filtrerar bort i stort sett allt sånt.

 15. Michael

  OT:The United States and China have agreed to five new action initiatives with the goal of reducing greenhouse gas emissions and air pollution by tackling the largest sources of emissions in both countries. 
  http://www.scribd.com/doc/153110802/US-China-Climate-Plan-July-10-213

 16. Jag tycker det viktiga är att man får betalt för den el man säljer, för då kan man dra en förlängningskabel från grannen och inte bara använda utan sälja hans el…man väljer såklart bara en ”grön granne” som driver upp energipriset med vind,sol ocg gud vet vad. 🙂 Moralisk återbäring !

 17. Joel

  Telge vill jag inte ta i med en lååååååååååååååååång tång ens. 

 18. LBt

  Lena K,
  jag tror du tänker rätt. Kräver en växande skara el producerad på visst sätt kommer elproducenterna att påverkas.

 19. Pelle L

  Adolf Goreing #11
   
  Var det någon skillnad i pris om du valde bort vindkraftselen?
  Billigare eller dyrare?
   
  Jag gissar att du fick högre pris för att du var krånglig 😉

 20. Hasse

  Strängt taget flyttar inte elektronerna på sig just alls. De sågar fram och tillbaka i
  ledningen, styrda av ett el-fält som kanaliseras genom trådarna. Det är alltså leverantör av
  elfält man kan ”välja”. Det går inte att i konsumentändan skilja på vad som ligger
  bakom elfälten, varför ”grön el” i princip är en teoretisk konstruktion.

 21. OR

  LBt #18 och Lena
   
  Vid vilken nivå av ”växande skara” skulle det kunna ha någon verkan? och hur kollar man att ens val har någon möjlighet att påverka. Utbyggnaden av t.ex. vindkraft styrs väl av mycket annat än efterfrågan?
   
  Själv tycker jag resonemanget påminner om religiösa rörelsers: ’Världen skulle bli så bra om bara alla var som jag’. Om elbolagen kan få extra betalt för individuella val så ordnar dom väl det. Själv låter jag Kundkraft förhandla fram elpriset för mig som konsument och då vet jag att jag inte förhandlar ensam mot stora bolag. Subventionen av vindkraft är jag med och betalar antingen jag vill eller inte. Den dag vi alla söker inträde i den gröna himlen, tycker jag det ska räknas mig tillgodo likaväl som dom som haft nytta av subventionerna.

 22. LBt

  OR #21,
  Kundkraft är en intressant konstruktion, de skulle kanske kunna ge sina medlemmar valmöjlighet. Skall ta upp det med dem som håller i trådarna. För övrigt är marknadsaktörerna känsliga, söker sig kundkretsen åt ett visst håll följer de gärna efter. Och börjar nu Lena så vem vet…

 23. OR

  LBt #23
  Hoppas att du inte är någon stark lobbyist. Jag är ju inte intresserad av att göra val och framförallt inte om jag ska betala mer för det. För övrigt ser jag alltså inte hur jag ska kunna veta om mitt val har någon utsikt att påverka något. Helst skulle jag vilja ha en energimyndighet som har uppdrag att sköta landets energiförsörjning istället för att bara hoppa omkring på ”det tredje benet”.

 24. Lars

  Det intressanta i sammanhanget är hur en  människa kan vara så korkad så att man betalar mer för en produkt som man vet att man inte får levererad.

 25. LBt

  OR,
  du behöver inte vara orolig, de gör inget oöverlagt. För övrigt är jag nog mest bekymrad över vad EU kan dra in oss i.

 26. Håkan Bergman

  Lars #25
  Elabonnemang verkar vara den nya hästskojarbranschen. Och visst, folks okunnighet och godtrogenhet är monumental. Gick förbi en löpsedel för nån timma sen och fick syn på följande:
  http://www.aftonbladet.se/minekonomi/el/article17111986.ab 

 27. MrsM

  Hej!

  Jag skulle uppskatt om du höll dig till ämnet.

  Tack på förhand!

  /Lena (som inte har några hundar)

   

 28. tolou

  #25
  Det är väl ungefär som med att man skulle köpa utsläppsrätter för att kunna flyga med gott samvete. Någon skulle nog kunna slå mynt av Föräldravrålets rabiata anhängare som säkert mer än gärna skulle betala sig ur sin klimatångest.

 29. tty

  Bom #2
  ”Elektroner är är som enkronor – varenda en är likadan och gör samma jobb och dom är helt utbytbara och dom har nästan alltid existerat och Du förbrukar dom egentligen inte inte – dom går runt och runt.”
  Intressant. Själv har jag växelström, och då går elektronerna inte runt runt utan fram och tillbaka.

 30. Undrande

  Lena!
   
  Om du inte väljer att förhandla om ditt el-avtal för du enbart vad bolaget har i sin officiella prislista!
  Men det går att fixa bättre avtal, även med Vattenfall!
  I mitt fall:
  1 år från vattenfall.
  45,70 93,38 360,00 kr(årskostnad) Pris från Vattenfall

  Erbjudande från annat bolag!
  1 år
  41,50                       ingen årskostnad!

  Vad kan Vattenfall erbjuda?
  Svar:
  Tack för ditt e-brev.

  Tyvärr kan vi inte komma ned i dessa nivåer, det närmaste jag kan erbjuda på 1-årsavtal är 41 öre/Kwh exkl. energiskatt och moms och utan årsavgift.

  Men varför välja God El?
  Vattenfall erbjuder olika alternativ, vatten, kärnkraft eller mix med vindfjollor! Men med tillägg för fjollan!

 31. Undrande

  El-priset är ett märkligt begrepp!
  På min senaste faktura med förbrukning på 313 kWh, är priset med moms o skatter, fasta avgifter 1:89:-!
  Med nuvarande avtal på 1 år som löper ut i sept, är priset 38,90 öre/kWh
  Och då bor jag i en liten stuga på landet i ett enmanshushåll.
  Men vad många inte känner till är att det utgår ersättning vid strömavbrott från Vattenfall!
  Men som du själv måste kräva!
  Jag som bor 4 mil öster om fjollträsk drabbas då och då av avbrott. Och av en slump hittade jag detta!
  http://www.vattenfall.se/sv/ersattning-vid-stromavbrott.htm?WT.ac=search_success

 32. Adolf Goreing

  #19 nix! samma pris med kärnkraft.

 33. Håkan Bergman

  Undrande #32
  Inget konstigt alls med el-priset, man har dom politiker man väljer.
  https://www.natverketforvindbruk.se/Global/Fakta/Elcert_pa_faktura_rapport.pdf
   
  ”Fakturan är ingen lämplig plats för information
  Den direkta kopplingen mellan den månadsvisa fakturan och en kostnad för 
  elkunden finns alltså inte. Därmed är fakturan en tveksam plats både för ett 
  generellt krav på särredovisning av elcertifikatskostnaden och för ett krav på 
  information om att elcertifikatskostnaden ingår i det totala elpriset.
  Eftersom få elkunder läser specifikationen på elfakturan är den inte heller ett bra 
  ställe att sprida kunskap på.
  Nyttan med införandet ska också ställas i relation till exempelvis de ökade 
  administrativa kostnaderna hos elleverantörerna, som i sin tur ökar kostnaden för 
  elkunden, samt det ökade tillsynsbehovet från myndigheter. Elfakturan kan också 
  bli mer svårtillgänglig för elkunden och försvåra valet av elleverantör.”
   
  Nå, det finns tröst, norrmännen är ännu värre:
   
  ”Norge tillåter inte särredovisning av elcertifikatkostnaden
  Vidare konstateras också att Norge förbjuder särredovisning av 
  elcertifikatskostnaden på elfakturan och i marknadsföring av elpriset. Det anses 
  att det är viktigare att elkunden har ett totalt elpris att förhålla sig till. I Norge 8
  regleras dock elleverantörerna att ge information på elfakturan om 
  elcertifikatskostnaden genom att hänvisa till NVE:s webbplats.”

 34. Visste ni att förorenade elektroner drar in en massa allergener, toxiner och genmanipulerade saker i ert hem. Nu kan alla för en liten månadsavgift slippa detta. 
  Jag har inte hunnit sätta upp en automatiserad web-tjänst än men så här kommer det att funka. Du bokar tjänsten och anger ditt elavtalsnummer på websidan När du betalat in avgiften på mitt thailändska bankkonto kopplar vi in rengöringsutrustningen, detta sker centralt så du kommer inte att störas av ingrepp i din fastighet. Vi siktar på att man skall kunna betala med autogiro.
  Fn kostar tjänsten 599 kr per månad för upp till 16A. Bostadsrättsföringar etc. är välkomna att höra av sig för en offert.
   
  Tänk på Baaaarnen!!!

 35. Tobias

  Jag har Godel och jag kontaktade dem med anledning av att Bra Miljö-val blev standard. Men de ordnade så att jag slipper detta även i fortsättningen. Annars hade jag bytt elleverantör.

 36. Lena
  Grundidén med GodEl är att överskottet går till ”välgörenhet”. Men när jag för rätt länge sen kollade priserna visade det sig att det skulle gå mer till välgörenhet om jag valde leverantör efter lägsta pris på marknaden och skickade mellanskillnaden direkt till välgörenhet, som jag valde själv. Enligt GodEls hemsida går överskottet till SOS Barnbyar, Stadsmissionen, Rädda Barnen, Läkare utan gränser, Naturskyddsföreningen, Hand in hand Sweden och Barncancerfonden. Många av dessa gör säkert ett jättebra jobb, men om du inte vill ha vindkraft utan kärnkraft förstår jag inte riktigt varför du vill stödja just Naturskyddsföreningen?

 37. Pelle L

  Perfekt #35
  😀  😀  😀
   
  Vad är kontonumret 😉 

 38. bom

  # 30 tty
  Är i sommarstugan i obygden just nu och har 12 volt likström från solcellerna på taket till blyackar (så även inrättat i min husbil som fört mig hit). Vädret är ljuvligt och rödingen på hugget. Jag tycker att Du förtjänar något liknande för Dina ständigt förtjänstfulla inlägg på denna eminenta blogg! Kanske saknade tvåan en :-)?

 39. Blazej Lukasik

  Alla dessa miljömärkningar/certifieringar är ett sätt att finansiera miljöorganisationerna och andra lobbygrupper och visst handlar det om stora summor pengar som konsumenterna betalar till dessa lobbyister.
  När ett elhandlare påstår att jag själv som konsument kan påverka varifrån elektronerna kommer ifrån är en ren lögn anser jag. Är inte kraftnätet hopbyggd och dessutom sammanlänkat med andra länder runt om i Östersjön? Det som finns i svenska kraftnätet är en blandning av alla olika energislag inklusive kol och vind? Att lova något som man inte kan uppfylla och sedan ta en extra avgift för detta kallas för lurendrejeri och enligt mig är det just detta dessa elhandlare håller på med.

 40. Gunnar Strandell

  Blazej Lukasik #40
  Du har nog rätt!  Åtminstone en del av dessa miljömärkningar kan nog ses som ”beskyddarverksamhet”, men eftersom organisationerna bakom anses ”goda” får de hålla på med det.

 41. Pelle L

  Håkan Bergman #34
   
  På mina räkningar redovisas certifikatavgiften till 0,9 öre/kWh.
   
  Jag har just betalat elräkningarna för juni (en för själva ”varan”, en för ”transporten”).
   
  Räkningen för elen upptar Elcertifikat som en särredovisad post.
  297 kWh  Elpris 30,82  Energiskatt 29,30  Elcertifikat 0,90  Kronor (exkl.moms) 181,23
   
  Av summan med moms, 227 kronor är alltså 40% elkostnad och 60 % skatt.
   
  Värre än för whiskyn ? 🙁
   

 42. Läser just boken ”Abundance”
  Kommit till avsnittet om ”Energi”. Att beskatta el på det vis som görs är kontraproduktivt. På svenska ”korkat”
   

 43. Pelle L

  För att klargöra vad jag skrev i #42 så är påslaget av skatter alltså 147% på elpriset.
   
  Och då är väl dessutom elpriet redan upptrissat genom Nordpools marginalprissättning.