Bortom larmen

Björn Lomborg

Bjørn Lomborg, chef för Copenhagen Consensus Center och adjungerad professor vid Copenhagen Business School, har idag en lävärd ledare artikel i Svenska Dagbladet. Lomborg är aktuell med boken ”How Much have Global Problems Cost the World?” och det är mycket kring frågan vad vi egentligen har åstakommit med alla miljarder som pumpats in i olika klimatsatsningar som hans artikel handlar om.

Den handlar också om vad IPCC INTE kommer att påstå i rapporten som släpps imorgon. De katastrofbudskap som ofta hörs i valkampanjer och sensationsmedier svänger sig med temperaturhöjningar på 5°C och en havsnivåhöjning på två meter vid århundrates slut. Riktiga förutsägelser landar runt 1,0–3,7°C i temperaturhöjning och en havsnivåhöjning på  40-62 cm enligt Bjørn Lomborg.

Klotets Marie-Louise Kristola har intervjuat Ulrika Björkstén och Camilla Widebeck om vad de tycker att man ska hålla ögonen på i rapporten som presenteras imorgon. Klimatkänsligheten tycker Camilla och Partikelutsläppens påverkan på klimatet tycker Ulrika. Camilla tycker också att havsnivåhöjningen är viktigt eftersom den stiger snabbare. Marie-Louise är mest intresserad av extrema väderhändelser som orkaner, skyfall och kraftiga snöstormar.

Att havsnivåhöjningen skulle ha accelererat verkar vara någon slags myt. Om man håller sig till satellitmätningarna så har den inte det, i alla fall inte enligt University of Colorado. Men Camilla har kanske någon annan källa?

Havsnivåhöjning 20130904

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Satellitmätningarna har utvärderats av NOAA 2012.
  Jag såg en föreläsning i går (se gårdagens inlägg) som häcklade möjligheten att mäta nivåer med dessa. Men efter den så förstod jag vilken insats som NOAA gjort när de kopplade samman olika mätmetoder för kalibrering.
  1,6+- 0,8 mm/år är NOAAs konservativa skattning.

 2. Bäckström

  Bra inlägg av Lomborg.
  Trevligt att se att åtminstone en av drakarna så sakteliga släpper lite på ”tankeförbudet” som rått på 00-talet.

 3. Lars Cornell

  ”Camilla tycker också att havsnivåhöjningen är viktigt eftersom den stiger snabbare.”

  Många gröna människor har inte teknisk/vetenskaplig utbildning. De kan/vill helt enkelt inte tyda informationen. Eftersom kurvan, som du Lena bilägger, pekar uppåt så så tolkar de den så att det ökar.

  Många av dem kan inte räkna och försöker inte ens. Därför har de inte klart för sig proportioner. Fem och sju kan de skilja på men tar ofta fel på miljon och miljard. Alarmismreportern Jens Ergon är ett exempel när han i Vetenskapens Värld talade om koldioxidlagring i underjorden. Han hade noll koll på hur stora mängderna och kostnaderna skulle behöva vara.

  Samma sak är det när de gröna jämför kärnkraft och vindkraft, de har inte klart för sig storleksförhållanden och klarar därför inte av jämförande bedömningar.
  http://www.tjust.com/vit/2013/vind-nuklear.mov

 4. Lennart Bengtsson

  *3

  Det är detta som är huvudproblemet och kanske en bidragande följd av den misslyckade skolpolitiken. Tyvärr får vi nog leva med detta ytterligare minst en generation. De flesta saknar förmåga eller vilja till kvantitativt tänkande och viktiga klimat och energifrågor har därför förvandlats till flummiga ”kulturfrågor” som skamlöst utnyttjas av diverse politiker för att öka sitt inflytande och andra som ser möjligheter att tjäna pengar på okunnigheten.

 5. PelleB

  Bara en randanmärkning till Lena Krantz. Ledare, oftast osignerade, speglar tidningen eller ledarsidans medarbetares ställningstagande. Lomborg har skrivit ett inlägg i tidningens opinionsdel.

 6. Pelle B

  Ok. Fast det är på ledarsidan men jag förstår att det inte är en ledare i egentlig mening. Ett opionsinlägg på ledarsidan? Den ligger alltså inte under ”Brännpunkt”.

 7. Lasse

  #5
  Nja-”opposite the editorial page[1] (though often mistaken for opinion-editorial),”
  Dvs mitt emot ledaren under rubriken ledare.

  Ang havsnivåhöjningen så skrev Lomborg att den var 30 cm på 150 år och knappast något som kommer med på en lista över 1900 talets problem.
  Det vore kul om nån kunde ifrågasätta NOAAs beräkningar-nån som sett något? Märkligt tyst är det!

 8. Eriksson

  Det är med sorg i hjärtat man får bevittna hur så stora områden av vår fina natur offras till ingen som helst nytta. Det är inget offer för en god sak utan så fullständigt vanvettigt. Dessa mediokert och intermittent producerande vindmonster orsakar ödeläggelse av vår fina natur och skapar osämja och splittring mellan människor. Dessutom har man mag att kalla denna kortsiktiga fluga för en hållbar satsning. I ett hållbart samhälle ska väl alla ha rätt att må bra? Vi är jättemånga som mår dåligt av att se en av våra främsta tillgångar, den orörda naturen så brutalt skövlas och dessutom helt i onödan.
  Att tro att klent producerande vindkraft ska kunna ersätta stabilt producerande kärnkraft är helt orealistiskt. Vi lever i ett polarklimat och nu stundar en vinter med nedisade stillastående snurror.
  Att våra politiker väljer att lägga mångmiljardbelopp på detta fiasko är en gåta. Ofta undrar man om de förlorat förståndet.
  Vi har dessutom ingen brist på energi och vd för sv energi Kjell Jansson har sagt att våra reaktorer kan drivas i 50år till. Därför har vi gott om tid att invänta ny ännu säkrare kärnkraftsteknik!

 9. Fredrik Berg

  Om man går in på riksdagen.se och tittar på vad politikerna har för bakgrund så är det ytterst få som har relevant kunskap. De flesta har humanistisk bakgrund.

  Det har iofs inte jag heller men jag är i alla fall tekniker och kan läsa diagram och räkna lite När jag ändå skriver här så undrar jag om någon kan tipsa om bra litteratur för en nybörjare, en sorts for dummies som tar upp grundläggande begrepp och liknande. Jag fixar grundläggande matte med envariabelanalys men inte mer. Inga böcker fulla med en massa partiella diffekvationer av grad n tack, inte till att börja med i alla fall.

 10. Rosenhane

  En ”svensk” greenpeaceaktivist har häktats i Murmansk och riskerar 15 års fängelse för att ha klättrat upp i en rysk oljeplattform tillhörande Gazprom i Arktis.
  – Gazprom är världens första bolag som borrar efter olja i Arktis, samtidigt som FN:s klimatpanel samlas för att beskriva det akuta problemet med den globala uppvärmningen. En olycka i Arktis skulle innebära en direkt katastrof för djur- och växtlivet, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

  Att hon kopplar samman oljeprojektering i Arktis med IPCC:s klimatjipppo i Stockholm illustrerar miljövänsterns stollighetsfaktor som närmar sig astronomiska tal och ökar betydligt snabbare än koldioxidhalten i atmosfären.

 11. Eriksson

  Vi får hoppas att de hetaste klimatalarmisterna nu kyls av den iskalla nordanvinden!

 12. PAB

  #9
  Om du inte redan har läst denna så börja här. http://www.falskt-alarm.se

 13. Ingemar Nordin

  Fredrik Berg #9,
  Jag tror att det har mycket mer med förmågan till kritiskt tänkande att göra än huruvida man är naturvetare eller humanist.

  ALLA goda vetenskapare (och journalister och politiker) skall kunna förstå tillräckligt av klimatvetenskapen för att genomskåda IPCCs budskap. Det är endast civilkurage att tänka själv som fattas hos en del.

 14. Thomas P

  Fredrik #9 Graedel och Crutzen har skrivit ett par böcker på lite olika nivå:
  http://www.amazon.com/Atmosphere-Climate-Scientific-American-Library/dp/0716760282/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1380212498&sr=8-2&keywords=crutzen
  http://www.amazon.com/Atmospheric-Change-Earth-System-Perspective/dp/0716723328/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1380212498&sr=8-5&keywords=crutzen

 15. Lars Cornell

  #13 IN
  Jo, men för många är känslan en starkare drift än förståndet.
  Känslan leder ofta fel, men det gör förståndet oxå.
  ”Reptilhjärnan” brukar ju vara första sekundens reaktion.
  Men hos många kan den sekunden bli till år.

 16. bom

  Kommer Ni ihåg ”Världens bästa Karlsson” operasångaren mm Henrik Karlsson med sitt företag Biorecro (planterar träd i USA för Länstrafiken Värmland var det väl? Men kallas BECCS Bioenergy with Carbon Caption and Storage). Nu har han fått en helsida (nåja halv då med tre spalter) i Sveriges mest spridda tidning Metro (idag sid 30). Christopher Juhlin professor i geofysik i Uppsala är med på bandvagnen och beskriver standard carbon capture med likvifiering och underjordslagring. Karlsson flummar sedan lös med att prata om sitt badkar och att någon måste dra ur proppen för att vattnet skall rinna ut (och det gör han och det är samma grej med koldioxiden i luften och där drar han också ur proppen – fast det är dyrt säger han för elen blir 10-15% dyrare). En journalist som heter Ellen Wennerström har skrivit och inget begripit. Man får det vanliga intrycket av bottenlöst flum och att ingen av de tre inblandade fattat något alls. Henrik Karlsson beskriver sitt jobb som att han säljer ”klimatstädningstjänster! Vilken kommun eller vilket landsting skall härnäst trampa i fallgropen och börja köpa klimatstädningstjänster???

 17. ulf björklund

  bom # 16

  ”En journalist som heter Ellen Wennerström har skrivit och inget begripit. ”
  Jo så är det ofta.
  Ulf

 18. Ann L-H

  Senaste nytt från WUWT med anledning av morgondagens klimatsläpp, fem frågor får fem svar tolkade av Josh
  http://wattsupwiththat.com/2013/09/26/almost-friday-funny-5-answers-from-the-ipcc-on-ar5/#more-94681

 19. Ann L-H

  Att Lomborgs artikel fått plats i svenskan är ett litet ljus i den annars så dystra mediatunneln.
  För övrigt minglade jag under dagen med den svenska kultureliten på bokmässan i Gbg. Inte för att jag letade ihjäl mig precis men jag träffade inte på något som hade med klimatfrågan att göra, däremot skulle alla böcker om mat och hälsa kunna förorsaka hastigt ökande koldioxidhalt i atmosfären om någon kom på iden att bränna upp dessa bokberg efter mässan. Som trogen besökare under åren upplevde jag årets mässa som kusligt avslagen kanske i väntan på att e-boken ska slå igenom på allvar.

 20. Staffan D.

  Guardian skriver om Maldiverna och klimatförändringen. IPCC-rapporten i morgon fredag kommer nämligen att berätta att de dör genom drunkning: Inom tre generationer är det dags att simma bort.
  Men på gatorna i Malé struntar man i det. Man förstorar just nu en ö, Hulhumalé, en km från Malé, med sand från lagunerna. På det viset får man plats för all expansion som behövs.
  – Se’n är det ju det lilla problemet att korallrev – som Maldiverna består av – växer om det blir mer vatten.
  Så om havsytan stiger med 97 cm till år 2100 (som IPCC slår fast) är det nog så att korallerna följer efter.

  – Det finns en karta över havsnivå-förändringarna här:
  http://sealevel.colorado.edu/content/map-sea-level-trends
  Kring Maldiverna handlar det om 3 mm/år. 30 cm per sekel.

  – Guardian’s artikel finns här:
  http://www.theguardian.com/environment/2013/sep/26/maldives-democracy-climate-change-ipcc
  (Får Guardian’s murvlar resa till Maldiverna på yrkets vägnar?)

 21. Lars C

  StaffanD.
  Om jag inte tar fel så beror havshöjningen där inte så mycket på havets höjning utan mer på landsänkning. Många av de öarna finna ovanpå vulkankäglor som genom sin tyngd sjunker.
  Men så har det varit i typ miljoner år och korallerna kan kompensera det.
  Det är så den typiska ringformen uppstår.

 22. tty

  Rosenhgane #10

  ”Gazprom är världens första bolag som borrar efter olja i Arktis”

  Enligt Greenpeace sätt at se på saken är alltså Svalbard och Alaska inte Arktis.

 23. tty

  Fredrik Berg #9

  ”Inga böcker fulla med en massa partiella diffekvationer av grad n tack, inte till att börja med i alla fall.”

  Tyvärr vimlar naturen av partiella diffekvationer. Ofta tyvärr sådana som vi inte ens kan lösa under realistiska förutsättningar.

 24. tty

  StaffandD #20

  ”Kring Maldiverna handlar det om 3 mm/år. 30 cm per sekel.”

  Du kan dra bort 10% direkt som är en fiktiv ”Global Isostaic Adjustment”

  Sedan kan man ju ta och kolla med mätningar på plats:

  http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/1753.php
  http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/1779.php
  http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/1707.php

  Jo, en ökning på typ 2 millimeter per år verkar rimligt, även om mätserierna är korta, och nivån faktiskt SJUNKER på en station. Man ska ha klart för sig att landet nästan alltid stger eller sjunker litet så alla mätningar av havsnivåförändringar gäller egentligen bara för mätplatsen.

 25. Fredrik Berg

  tty#23

  Jag är medveten om det, jag tänkte mig mer någon sorts litteratur som tar upp grunderna och som man kan förstå (i alla fall de övergripande principerna) med endast högskoleingenjörsmatte och termodynamik.