USA:s varma mars 2012 och värmerekord

Gästinlägg av Tage Andersson
Ett otal värmerekord slog i contiguous USA mars 2012. Förutom att månaden var exceptionell varm är orsaken beräkningsmetoden. Man upprättar statistik för varje station och dag varför en långvarig extrem värmebölja då kan slå rekord för dag x, dag x+1 osv. Teoretiskt kan alltså en station slå 31 rekord under mars månad. Tak för statistikens antal dagliga rekord är 500, alltså även om fler stationer än 500 noterat rekord skrivs det som 500. Eftersom många stationer slog sina rekord med flera grader och massor av stationer uppträder 2 gånger i den dagliga redovisningenär statistiken tvivelaktig. Alldeles för korta serier kan använts och data är inte kontrollerade.Den alarmistiske Joe Romm, redaktör för den amerikanska Climate Progress, noterade triumferande att värmerekorden krossade köldrekorden med 35 till 1. Sammanlagt slogs eller tangerades nämligen i mars minst 7700 värmerekord mot 287 köldrekord Det blir visserligen 7700/287 = 27, men naturligtvis i alla fall förkrossande, slående alla gamla rekord. Ett antal TV-meteorologer och kändisar intygar att vi hamnat i en ny klimatera.
En typisk representant för det varmaste området är Topeka i Kansas, fig 1.
Det förekom även kalla områden i nordvästra USA, som Quillayute, fig 2.

Det tidigare rekordet för mars månads USA-temperatur hölls av 1910, med 10,3 grader C, 0,3 grader C lägre än 2010.  Medelvärdet för perioden 1901-2000 är 5,9 grader C, trenden 1895-2012 är 0,12grader C per dekad. Det skulle vara intressant att höra Romm& co kommentera mars 1910. Hur många rekord slogs månne då? Kom ihåg att tack vare den långsiktiga uppvärmningen väntas 2012 få 1,3 grader C högre medeltemperatur än 1910.
Den geografiska temperaturfördelningen för marsmånaderna 2012 och 1910 visar fig 3. Över Nordamerika är de två fördelningarna nästan identiska.

  1
Fig 3. Temperaturanomalier över norra halvklotet mars 1910 och mars 2012. 1910 var den globala temperaturanomalin -0,33 grader C. 2012 var den +0,45 grader C. Referensperiod 1901-2000. Enligt  GISS.
Om värmenskriver Roy Spencer i sin blogg den 14 april:Anyway , one of the things that popped out of my analysis is related to our record warm March this year (2012). Connecting such an event to “global warming” would require either lazy thinking, jumping to conclusions, or evidence that the warmth was not caused by persistent southerly flow over an unusually large area for that time of year.”

2
Fig 2. Temperaturer för mars 2012 för Topeka. Dygnsmedelvärden, deras avvikelse från normalvärdet samt dygnets max och min-temperaturer. Referensperiod 1979-1995.
 4
Fig 3. Temperaturer för mars 2012 för Quillayute.  Dygnsmedelvärden, deras avvikelse från normalvärdet samt dygnets max och min-temperaturer. Referensperiod 1979-1995.
Romm’s inställning är typisk för våra dagars kändisar och journalistik. Till varje pris ska man visa att nu är det värst. För en tid sedan bläddrade jag igenom ett antal Svenska Dagbladet från 1920-talet. Där fanns en hel del väderinslag, bl.a. krönikor för månads- och årstidsvädret. Den 1 mars 1925 noterade väderskribenten att den gångna vintern varit ovanligt mild. Men det var värre förr. Om lenvintern 1694-95 skrev nämligen segelduksfabrikören Hallman i Norrmalm:”Wintern var utan wanlig Köld och Snö, samt påföljande wår-wäderlek så tidig, at då Folket wid Samlings Marknaderna i Strengnäs och Norrtelge färdades på Fartyg så war alt Landet wårsådt; och så som en besynnerlighet, har under Marknaden så skarp Köld kommit att Isarne burit för dem, som dit seglat eller rodtborrt. Denna Winterköld har dock ej länge påstådt.”Då måste noteras att Hallman levde under lilla istiden och 1690-talet utmärkte sej för kyla t.o.m. under denna kalla period. Några decennier tidigare hade Karl X Gustav med sin arme tågat över de danska Bälten. Det var inte enda gången de frös igen. Extrema väderväxlingar är inget nytt!
Enligt SMHI är vintern 1924/25 landets varmaste sedan mätningarnas början omkring 1860. På 1920-talet hade man det jobbigare än nu, men en optimistisk inställning: ”det är bättre nu”. Jämför med dagens dysterkvistar, apokalypser som Andreas MalmsDet är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent,David Jonstads Kollapsoch Björn Forsbergs Omställningens tid. Gemensamt för dem är att de med stringens, skärpa och ensidigt faktaurval gör sig skyldiga till många missförstånd och konsekvent underskattar människans förmåga att lösa problem.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Thomas

    Även Tamino har gjort en statistisk analys av USA:s marsväder:
    http://tamino.wordpress.com/2012/04/10/march-madness/
     

  2. L

    Om jorden blivit 0,78 grader varmare på 150 år så är det ganska naturligt att vi kan slå nya rekord varenda dag, om man orkar jämföra tusendelar…

  3. Ingemar Nordin

    Brrr, jag vet inte hur april varit i USA, men här har det varit kallt – alldeles för kallt tycker jag – i en hel månad nu. Har Tamino, Romm och de andra klimathotarna sagt något om det också?

    Jag vill minnas att en del av dem skyllde de två föregående kalla vintrarna på den globala uppvärmningen, så varför kan det inte även gälla aprilmånaden i år?

  4. Börje S.

    Tacka klimatforskningen för att vi numera har en allmängiltig förklaring på vilka slags olyckor och besvärligheter som helst som allt framgent drabbar oss:
    ”The global warming did it!”
    ”We know! It is always the global warming!!” 

  5. ThomasJ

    Risk föreligger att det blir kallare:
    ”National Astronomical Observatory Of Japan: World May Be Entering Period Of Global Cooling”
    Länk:
    http://thegwpf.org/science-news/5522
    Brrrrrr…
    Mvh/TJ

  6. Thomas

    Ingemar #3 Innan du kallar Tamino ”klimathotare” här, borde du inte läsa vad han skrev? Inte har april varit så extremt kall heller, bara precis under medel, vi vart bara bortskämda av en ljum marsmånad:
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=tmpAvv
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=tmpAvvPrevMon
     
    ThomasJ förefaller i alla fall vara klimathotare.

  7. Ingemar Nordin

    Ni har väl inte missat att det är Earth Day idag?

    ”Our planet, our home is being neglected. Climate change continues unabated. It seems there’s a new ecological disaster happening almost daily.” står det på deras hemsida:

    http://www.earthday.org/

    En ny ekologisk katastrof VARJE DAG! Även när vi har en kall april. Tänk på det Thomas 🙂

    Bakgrund http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_Day

  8. Pehr Björnbom

    Om man tittar på den globala medeltemperaturen så var den hög under vintrarma 2009/2010 och 2010/2011 men vi hade kalla vintrar. Under vintern 2011/2012 var den globala medeltemperaturen mycket lägre men vi hade en rätt mild vinter.

  9. Tage Andersson

    Det är lågt samband mellan global och regional temperatur. T.ex. under Europas extremt kalla krigsvintrar 1940-1942 hade den globala medeltemperaturen ett maximum.

  10. Peter Stilbs

    Och en av våra återkommande struntpratare:…”– De [marstemperaturerna i USA] ligger helt i linje med vad man kunnat se på de klimatberäkningar som gjorts sedan många år, säger Martin Hedberg”…
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14720812.ab

  11. Peter Stilbs

    Tage #9 – en kollega till mig undrade för några dagar sedan om de kalla krigsvintrarna i Europa kunde vara kopplade till all krutrök, bränder och industrier som gick för högtryck, och troligen vräkte ur sig sot och annat.
    Vad jag minns så låg exempelvis Island väl utanför ”köldzonen”.
         

  12. Pehr Björnbom

    Jag undrar vad man menar med extremväder egentligen. Topeka i Kansas enligt fig. 2 hade några dagar över 25 men under 30 grad C på dagen och mycket mindre på natten. Ändå förstod jag det så att det var på nätterna som värmerekorden kom.
    Sådana temperaturer uppfattar jag inte som det minsta extrema. Så hur kan man kalla detta för extremväder? 
     
     
      

  13. Tage Andersson

    Svaret finns i http://www.wunderground.com/climate/extremes.asp?
     För varje dygn och station söks rekord för parametrarna nedan. Att man uppenbarligen arbetar med okontrollerade data gör det inte bättre. En station kan förkomma 2 ggr, rekord slås med upp till 40 grader F
    Weather Variable
    High Maximum Temp
    Low Maximum Temp
    High Minimum Temp
    Low Minimum Temp
    Maximum Rainfall
    Maximum Snowfall

  14. Tage Andersson

    Peter S
    Utan att ha några referenser. Det har förvånat mej att förbrukningen av fossila bränslen och CO2-halten inte rusade i höjden under kriget. På vintern, dis och låga moln, som borde följa av nedsmutsningen, borde höja temp.
    Island drabbades inte av kylan. 

  15. Gunbo

    Pehr B #12,
    De är ju extrema för årstiden! Om Topeka normalt har 15 C i mars är ju 29 C rätt så extremt. Vi här i Mellansverige hade också ovanligt varmt under senare delen av mars, några dagar upp till 18 C.

  16. Gunbo

    Tiillägg till #15,
    När man jämför norra halvklotets temperaturanomalier för 1910 och 2012 ser man hur mycket varmare det är i övriga områden, inte bara USA.

  17. Pehr Björnbom

    Gunbo #15,
    Det var just den saken jag ville få klarhet i.
    Om det var fråga om extremväder på grund av att detta leder till faror på grund av extem hetta eller extrem kyla.
    Men så var det nog inte. Extremväder skall tydligen ses som att det är en stor avvikelse i jämfört med  normala förhållande vid årstiden oavsett om avvikelsen är farlig eller inte.
            

  18. Christopher E

    Hur som helst framgår av kartorna att USA-värmen bara var lokal och har inget med antropogen global uppvärmning att göra.
    På grund av den ökande UHI-effekten är det ej heller säkert att detta egentligen var några rekord, tex jämfört med 1910. Dvs, de beror inte på vädret.

  19. Gunbo

    Pehr B #16,
    Precis! Extremväder är onormalt kallt eller varmt väder för årstiden eller onormalt stora regnmängder eller onormalt torrt eller onormalt många tornados eller orkaner o s v.

  20. Gunbo

    Christopher #18,
    Det var mycket varmare än normalt över stora delar av Sibirien och östra delen av Norra ishavet också och vad jag vet finns det ingen större UHI-effekt där. 😉

  21. Gunbo … när du säger ’onormalt varmt’ även i Norra ishavet och Sibirien ..vilka stationsdata är det du jämför med då

  22. Christopher E

    Gunbo #20
    Men nu var ju inte där det talas om rekord som slagits utan just i USA, som har en stark påverkan av UHI-effekt. Det var alltså USA jag talade om. Inte så konstigt för mig om termometern i Topeka visar mer 2012 än 1910 under meteorologiskt identiska förhållanden. Sedan 1910 har stadens befolkning ca femdubblats, ytor asfalterats, AC installerats osv.
    Vad gäller övriga områden du nämnde: Varmare än normalt är inget rekord med nödvändighet. Det är ju så att det är helt normalt att det över normalt ungefär halva tiden… 😉 Att det är varmare 2012 än 1910 i genomsnitt är inget kontroversiellt, det är ju en långsam naturlig uppvärmning som just efter 1910 till 1940 gick lika fort som senare 1975-2000, är därför är utanför diskussionen om AGW.

  23. Pehr Björnbom

    Gunbo #19,
     
    Så att kalla det för extremväder i stället för det gamla vanliga att det är mycket högre än normalt etc. är väl egentligen ganska extremt 😉
     

  24. Christopher E

     #19,
    Jag håller med Pehr vad gäller termen ”extremväder”. Det blir ju absurt och missvisande att använda denna term bara för en avvikelse från medelvärde (obs ordet medelvärde, ”normalt” finns det inget som är i detta sammanhang).
    Det är ju i princip alltid varmare eller kallare än medelvärdet, så då är väl vädret extremt hela tiden då! 🙂 
    Tala om devalvering av ord!
    – Ursäkta jag kom sent till jobbet, det var extremt regnfall!*
    * dvs 84 mm för månaden mot normalen 67 mm för perioden 1961-1990.
    😉 

  25. Gunbo

    Christopher #22,
    ”Men nu var ju inte där det talas om rekord som slagits utan just i USA, som har en stark påverkan av UHI-effekt. Det var alltså USA jag talade om.”
    Och jag talade om jämförelsen mellan 1910 och 2012 som Tage Andersson visade i sitt inlägg. Det var nästan lika varmt i USA år 1910 men betydligt kallare i andra områden på Norra halvklotet. T o m här i Sverige var det ovanligt varmt 2012. Inte vet jag vad det beror på. Men jag tycker det är lite långsökt att skylla extremvärmen på UHI-effekten. Den finns ju hela tiden.

  26. Gunbo

    Pehr B #23,
    Det är väl mycket behändigare att säga ”extremväder” än ”mycket högre än normal temperatur”?  

  27. tty

    Gunbo #25
    ”T o m här i Sverige var det ovanligt varmt 2012.”
    Är det inte litet tidigt att säga det den 23 april? 

  28. Gunbo

    Christopher #24,
    ”Det är ju i princip alltid varmare eller kallare än medelvärdet, så då är väl vädret extremt hela tiden då! ”
    Javisst, men en temperaturanomali på 15 C är väl inget ”normalt” – eller? 

  29. Gunbo

    tty #27,
    Jo, helt rätt! Vad jag menade var temperaturen i mars 2012.

  30. Gunbo, jag vet att man måste ta saker långsamt med dig, och många ggr. Därför upprepar jag:
    ”när du säger ‘onormalt varmt’ även i Norra ishavet och Sibirien ..vilka stationsdata är det du jämför med då?” 

  31. Gunbo

    Jonas,
    Man behöver inte stationsdata. Det går bra att titta här: http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_daily_extent_hires.png
    Varför är det isfritt till Novaja Zemlja?

  32. Pehr Björnbom

    Gunbo #26,
     
    Jag tycker man skall reservera ordet extremväder för extremt väder som utgör en fara.
     
    Genom en missvisande användning av ordet extrem skapar man känslan av en fara som inte är någon fara.
     

  33. Gunbo

    Pehr B #32,
    ”Jag tycker man skall reservera ordet extremväder för extremt väder som utgör en fara.”
    Ja, så kan man väl också definiera ordet ”extremväder”. Men tydligen definieras det som väder utöver det normala. En meteorolog som Tage Andersson kan säkert utreda begreppet bättre än jag.

  34. Gunbo … bilden du länkade visade vare sig temperaturer, eller vad som skulle vara normal resp onormal isutbredning sedan tex 1910, och inte ens du vill väl hävda att isutbredning skulle vara en proxy för just mars-temperaturer, och då tom sibiriska sådana. 
    Som so ofta  behöver jag upprepa min fråga, nu för tredje gången: 
    ” när du säger ‘onormalt varmt’ även i Norra ishavet och Sibirien ..vilka stationsdata är det du jämför med då?” 
    Vad är ’normala’ temperaturer i Norra ishavet och Sibirien, och vilka extremvärden menar du att dessa du nu tror dig identifierat borde jämföras med? 

  35. Gunbo
    Då efterlyser man förståss vad som anses vara utöver det normala och jag tror nog inte det finns någon sådan definition. Här är ett förslag.
    Extremväder: En vädersituation som som består i mer än 3 dagar och som inträffar som mest var 15:e år.
    Till exempel alltså

  36. Extremväder uppstår när Solens aktiva utstrålning med kraftig energi
    träffar Jorden ,men den är inte konstant över halva Jorden,utan mer
    partiel,när Solen blir mindre aktiv ökar bakgrundsstrålningen(avkyl-
    ningen ökar snabbt)kontrasten värme och kyla ökar,därmed sker
    omslag med oväder,men det är svårt att beräkna styrkan,beroende
    på hur Jorden träffas av solaktivitet.
    Följden blir lokala variationer av temperatur därmed,detta är oberoende av årstid.
    Naturligtvis under sommaren så blir ännu varmare.
    Solen är mycket inaktiv med plötsliga kraftiga energiutbrott för
    närvarande.
    ALI.K.

  37. I USA har sydvästra delen varm,(La NINA obefintlig),men kallare
    Norra delar och Östra delen av USA är kallare,tempkarta på bloggen
    What ’Up kan man följa temperatur där.
    Det bör ’bädda’för intensiva tornados nu i vår.
    ALI.K.

  38. Corbyn finns med förklaringar till de våldsamma vädercykler som
    pågår för närvarande se Climate Realist.
    Intressant You tube,Svensmark knockade ,vid Klima möte i Munchen,också på Climate Realist.
    Solen påverkar kraftigt de förändrade vädercykler,detta är även
    verifierat med händelser för vår Jord.
    I USA vänstas mycket farligt väderläge.
    ALI.K.

  39. Den Japanske forskaren Seiji Tanaka beskriver på bloggenClimate Realist Solens fyra magnetpols växlingar och dess möjliga konsekvenser detta medför för vår Jord.
    Mycket intressant med fina bilder till.
    ALI.K.

  40. Christopher E

    Gunbo #25
    ”Men jag tycker det är lite långsökt att skylla extremvärmen på UHI-effekten. Den finns ju hela tiden.”
    Jag upprepar: det gäller alltså rekordnoteringarna i USA vilka är de som väckt uppmärksamhet. Varma marsmånader har förekommit lite då och då. Men dessa ”rekord” i år bör ses med hänsyn till att stationer som Topeka blir varmare hela tiden även utan en generell uppvärmning. UHI-effekten ökar hela tiden såvida där inte sker avurbanisering, vilket inte varit fallet. UHI-effekten för centrala Topeka är troligen flera grader vi det här laget (jag vet inte var de mäter).
    #28
    ”Javisst, men en temperaturanomali på 15 C är väl inget ”normalt” – eller?”
    Du gör en rejäl tankemiss här, vilket förklarar varför du tycker det är så extra extremt. Du jämför ett momentanvärde med ett medelvärde utan någon hänsyn till hur stor variationen runt medelvärdet normalt är. Faktum är att du ungefär dubblar siffran! (I figurerna ovan framgår att medelvärdet för mars har en anomali på ca 8°C, inte 15°C). Man kan ju tycka det är extremt också, men man behöver fortfarande se flera år för att förstå variationen. Topeka ligger långt från kusten och har kontinentalt klimat, och därmed större variation än maritima klimat där havet utjämnar.

  41. Christopher E

    Pehr #32
    ”Genom en missvisande användning av ordet extrem skapar man känslan av en fara som inte är någon fara.”
    Du kan vara rätt övertygad om att det är just det underliggande syftet för dem som envisas med termen där den inte är befogad. 

  42. Christopher E

    Gunbo igen…
    Hittade rekordlistan för mars för Topeka. Den visar just den stora variationen rätt väl, jämför max och minirekord för samma datum.
    OBS Fahrenheit!
    Sidan uppdaterad 2010, så i år är inte med, dock.
    Varmaste marsdagen tycks ha varit 1907 med ca 34°C, upprepat 1946 lite senare i månaden.

  43. Apropå extremväder och väder överhuvudtaget. Tidningarna har ju insett att folk är intresserade av vädret, att väder säljer lösnummer. Någon annan förklaring finns väl inte att finna i alla dessa väderartiklar. Aftonbladet är igång igen….
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14722063.ab
    Nu ska det tydligen bli ”ovanligt varmt och torrt” i maj, juni och juli?
    Fan tro´t!
    I februari/ på senvintern sas det ju att våren skulle bli ovanligt varm i samma blaska, men hur blev det? Visst, det var några varma dagar i mars…..men sen? Denna april är nog en av de kallaste och vedervärdigaste jag upplevt här i östra Svealand under mina 53 år.
    Det är synd att tidningarna inte följer upp dessa långtidsprognoser, för de är verkligen värdelösa, minst sagt.

  44. tty

    Labibbia #43
    ”Denna april är nog en av de kallaste och vedervärdigaste jag upplevt här i östra Svealand under mina 53 år.”
    Jag kan instämma, men tro det eller ej, enligt SMHI har april t o m varit varmare än normalt i delar av sydsverige, bl a i Södermanland:
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=tmpAvv

  45. Tage Andersson

    Chip Knappenberger har funnit mycket positivt i den pågående klimatfluktuationen ,
    http://www.masterresource.org/2012/04/earth-day-2012-top-10-positives/
    The scientific findings of the human influence on the climate system have been, and perhaps will always be, a mixed bag. Assuming strong positive feedback effects, and thus a high climate sensitivity, it certainly can be argued that the bad outweighs the good. But if feedback effects are more neutral, the sign of the externality flips from negative to positive given that, on net, a moderately warmer, wetter, and CO2-fertilized world is quite arguably a better one.

  46. Joel

    #43 & #44
    Det blev till att skrapa rutorna i morse, i Blekinge…

  47. tty # 44
    Tack för länken.
    Dock när jag klickar på den, får jag upp en karta över Sverige som visar att i stort sett hela landet hade ”kallare än normalt” mellan 1-22 april. Endast några få väldigt små områden hade ngåt varmare än normalt?
    Kartan visar åtminstone rätt tydligt att de braskande löpsedlarna om en ”ovanligt varm vår” var uppåt väggarna fel, åtminstone i april.
    Man kommer osökt att tänka på MetOffice och deras ”Barbeque-summers”?

  48. OT
    Tips till TCS.
    Kan inte ni följa upp de här förutsägelserna om ”ovanligt varmt” litegrann? Väldigt ofta har Martin Hedberg, SMHI (kommentar överflödig?) intervjuats i dessa artiklar…..

  49. Thomas

    tty #44 Det är ju det att referensperioden är 1961-1990 och i en allt varmare värld upplever vi det som för något decennium sedan var normaltemperatur som kallare än vanligt.  Speciellt förra årets april var varmare än vanligt:
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/monYrTable.php?month=4&par=tmpAvv

  50. Gunbo

    Ingvar E #35,
    ”Extremväder: En vädersituation som som består i mer än 3 dagar och som inträffar som mest var 15:e år.”
    Bra definition!

  51. Tage Andersson

    Att april upplevs så kall beror nog på värmeböljan i slutet av mars. Intuitivt väntar vi varmare på våren. När vi inte ens når närheten av marstemperaturerna känns det ruggigt

  52. Adolf Goreing

    #50 = Solsken i Borås

  53. Christopher E

    Thomas #49
    ”En allt varmare värld”… kanske… men i Sverige var det varmare även före referensperioden 1961-1990, en period som ganska väl fångar in en svacka i temperaturen. Kan vara bra att tänka på om man funderar på vad som är ”normalt”:
    http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.19428!image/temp2011prel2.png_gen/derivatives/fullSizeImage/temp2011prel2.png

  54. Tage Andersson

    Långtidsprognoser som de Aftonbladet refererar till, har på sin höjd underhållningsvärde. Vilket kan höjas av journalisterna : ”– Temperaturen går upp och ner. Ibland är det högtryck och ibland är det lågtryck, säger Rasmus Benestad.”

  55. Gunbo

    Tage Andersson #51,
    ”När vi inte ens når närheten av marstemperaturerna känns det ruggigt.”
    Jag håller med!
    Här kan man se temperaturavvikelserna under mars, dag för dag.
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/dailyTable.php?par=tmpAvvDay&yr=2012&mon=3

  56. Gunbo

    Christopher #53,
    På grafen du länkade till ser man två år som var varmare än majoriteten av åren på 2000-talet.
    Men skit samma, det roliga är ju hur ni bortförklarar och tonar ner ”extremväder” när det gäller värme. Hade det varit köld hade det varit tvärt om. 😀 

  57. Christopher E

    Gunbo #56
    Försök skämta på du, men att du inte mindre än felaktigt dubblade Topeka-anomalin för göra den ”extrem” har du ingen kommentar till? #40
    Och du ser inte det intressanta att anomalin för mars 2012 i Sverige jämförs med en ”normalperiod” som var en temperatursvacka?
    Och du reagerar inte alls över missbruket att kalla en historiskt ganska godtycklig medelvärdesperiod för ”normalt” väder? Du ser inte problemet med att ”varmare än normalt” uppfattas som ”varmare än det SKA vara” med ett sådant språkbruk?
    För mig är det rätt uppenbart vem som med sitt tal om ”extremväder” för några ovanligt milda marsdagar har ideologiska syften här. Själv reagerar jag mot ord- och statistikmissbruk oavsett om det gäller kyla eller värme, så behåll dina insinuationer för dig själv.

  58. Gunbo

    Christopher,
    Jag tar inte den här diskussionen på något större allvar. För mig är den bara underhållning.

  59. Tage Andersson

    Före år 2000 var 1934 USAs varmaste år sedan 1880. Efter revision av beräkningarna var 1934 alls inte varmast. Hoppas att blinkbilden går fram
    http://stevengoddard.files.wordpress.com/2010/10/1998changesannotated.gif?w=500&h=355

  60. KF

    Ingen fara, Gunbo. Ingen här tar dig på något större allvar.