Isbjörnen – inte så känslig

Siku lite större
Sveriges Radio rapporterar om en ny studie publicerad i Science. Ett team med både tyska och svenska forskare har kommit fram till att isbjörnen som art är betydligt äldre än var man tidigare har trott. Analyser av DNA visar att arten utvecklades så tidigt som för 600 tusen år sedan. Det innebär att arten har överlevt flera varma perioder och den är därför inte så känslig för klimatförändringar trots allt.
Isbjörnen på bilden heter Siku och är utsedd att vara en ambassadör för sin vilda artfränder. Han finns på Skandinavisk Dyrepark som tecknar en mycket dyster bild av isbjörnens framtid. 
”De seneste prognoser tegner et dystert billede af, at isbjørnene i Arktis vil være tæt på at være uddøde om bare 40 år.”
Eftersom djurparken är ”kendte for vores seriøse og medrivende formidling om isbjørnene” kommer de naturligtvis att ändra texten på hemsidan i enlighet med de senaste rönen.  😉
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Det bästa sättet att rädda isbjörnar är att måla dom bruna och ge dom blåbär.
  Mycket billigare än att samtidigt föda upp WWF.are 

 2. Gunnar Strandell

  Lena!
  Science vill ha $15 för att ge mig 24 timmars tillgång till artikeln, så jag väljer att vänta tills WWF slår på stora trumman för den. 😀

 3. Gunnar Strandell
  Som de ju givetvis kommer att göra, liksom djurparken i Danmark!
  😀

 4. bom

  Nädå-de två förbrytarföretagen kommer att fortsätta sitt bedrägeri och försöka att få Er att betala dom för att ”rädda isbjörnarna”. Det handlar ju om en av deras mest lönsamma ”produkter”!

 5. Christopher E

  Intressant. Jag har länge tyckt att den tidigare skattningen för artens uppkomst verkade i kortaste laget på rent evolutionära grunder för en sådan stor anpassning, men nu börjar det låta rimligare. 
   
  Och konsekvensen för isbjörnsalarmisterna är ju festlig. 

 6. Ingemar Nordin

  Lena, du glömde att sätta ut en smiley efter sista meningen :-). Det finns ju nämligen ingen som helst anledning för isbjörnsalarmisterna att plötsligt hålla sig till vad vetenskapen säger. Lika lite som WWF skulle vilja ändra sin reklam.

  Se även:

  http://www.businessgreen.com/bg/news/2168748/investment-giants-urge-eu-save-emissions-trading-scheme

 7. Hans-Erik

  I det kladistiska träd som Krause et.al publicerade 2008 (BMC Evolutionary Biology 2008, 8:220 doi:10.1186/1471-2148-8-220) så angavs delningen mellan brunbjörn och isbjörn ligga vid 0.88 Ma med 0.66-1-17 Ma som 95% konfidensintervall.  
  Det mest intressanta med den artikeln är f.ö att det tycks ha skett en hel del på björnfronten vid tiden under tidig pliocen, det har kanske att göra med de betydande klimatförändringar som pågick då – klimatet blev kallare och torrare med mer utpräglade årstidsvariationer.  

 8. Ingemar Nordin
  Sant, jag var givetvis ironisk och en smiley är därför på sin plats.
  Fixar det nu.

 9. Märkligt!
  Greenies are actively helping to destroy rainforests
  http://antigreen.blogspot.com/

 10. http://thepointman.wordpress.com/2012/04/21/theres-a-killer-in-your-house-2/

 11. Ochdet var inte slut där
  http://www.gizmag.com/led-bulbs-found-to-contain-toxic-metals/17876/

 12. Janne

  Karin Bojs är på hugget idag i DN, obs kommentarsfältet är öppet.
   http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-stora-ar-klimathoten-i-dag
   

 13. L

  Ja Janne, Bojs förnekar sig inte. Ur tre rapporter som visar att hoten inte är så stora som man tidigare sagt, lyckas hon ändå skapa tre nya larm! Dessutom kallar hon IPCC:s Himalaya-skandal för ett tryckfel! Suck…

 14. http://thepointman.wordpress.com/2011/09/15/polar-bears-going-extinct-yawn/
  Pointman