Staten och den gröna korruptionen

Överallt för vi höra det av politiker – de gröna energisatsningarna kommer att skapa massor av jobb. Obama säger det. Annie Lööf (c) vill sälja delar av Vattenfall för att staten ska satsa pengar i gröna jobb [länk].
Först till villfarelsen om det sönderslagna fönstret.  Antag att någon slår sönder ett fönster. Kommer det att skapa nya jobb? Glasmästaren kommer att få betalt för att sätta in ett nytt fönster. Han tjänar pengar, kan köpa nya prylar av företag som i sin tur tjänar nya pengar? Några av dessa kan kanske anställa fler människor. Stämmer detta? Blir det välstånd av att slå sönder ett fönster?

Detta fungerar inte. Tänk dig att man delar ut massor av stenar till ungdomar för att slå sönder fönster – kommer massor av nya jobb att skapas då? Svaret är att det faktiskt skapas en del nya jobb men det förstörs desto fler. Det som inte syns är att fönsterägaren kunde använt pengarna på ett bättre sätt.
När politiker slänger ur sig detta om nya gröna jobb glömmer de bort det som inte syns – alla jobb som förstörs eller inte skapas. Nya jobb med vindkraft skapas genom att folk får dyrare elräkningar. Detta är inga ”riktiga jobb” då många andra jobb förhindras och nettot är negativt. Det finns flera vetenskapliga studier som visar att för varje grönt jobb förloras 2-3 riktiga jobb.
Men säg ordet ”grön energi” eller ”gröna jobb” och många politiker får något saligt i blicken. Pengar strös till höger och vänster via olika myndigheter. Även 6:e AP-fonden är inblandad och här är investeringarna mycket märkliga. Klart ett fall att undersöka om vänskaps- eller annan korruption finns. 6:e AP-fonden har varit inblandat i korruptionsskandaler tidigare [länk].
Låt oss titta på ett exempel – Vertical Wind som utvecklat en ny typ av vindkraftverk med vertikal axel. Fördelen påstås vara lägre driftkostnader samt lägre ljud. Om den slår ihjäl fler eller färre fåglar än ett konventionellt vindkraftverk framgår inte.
NyTeknik 22 december 2008 [länk]: ”Nya energiinvesteringar ger tusentals nya jobb. Uppsalaföretaget Vertical Wind ska anställa 100 personer för tillverkning av en ny typ av vindkraftverk …”
och
”Redan nästa år hoppas Vertical Wind kunna starta tillverkningen av de första vindkraftverken av den nya typen.”
Redan här ringer larmklockorna. Så snabbt kan inte utvecklingen gå och produktionen starta. Redan nästa år (2009)! Inte möjligt. Och 100 personer kommer att generera en personalkostnad om åtminstone 40 Mkr per år. Via årsredovisningarna hittar jag att Vertical Wind (koncernen) hade 26 anställda 2010. Nettoomsättning 2010 var 2.176 Mkr och resultatet minus -9.687 Mkr [länk]. För 2011 var förlusten 8.9 Mkr. Energimyndigheten har gått in med 10 Mkr (som bidrag?) i Vertical Wind. 6:e AP-fonden, se nedan, kastar också in skattepengar.
En av ägarna i Vertical Wind är Energi Potential som i sin tur 6:e AP-fonden också satsat statliga pengar i. 15% av Energi Potentials kapital kommer från 6:e AP-fonden.  Energi Potential är ett investmentbolag som har en anställd (nästan utan lön) och redovisade ett resultat om minus 2.517 Mkr [länk]. 6:e AP-fondens årsredovisning finns att ladda ner här. 6:e AP-fonden har dessutom direktinvesterat i Vertical Wind där man äger 29% och är numera den störste ägaren. Till detta kommer att 6:e AP-fonden vräker ut pengar på Vertical Wind titt som tätt. 6:e AP-fonden lånade via konvertibla skuldebrev vid fyra tillfällen ut över nio miljoner kronor under 2011! Lånen förföll 2012-03-31 så frågan är om 6:e AP-fonden fått ett antal värdelösa aktier som betalning.
I sin helhet ser vi hur personer och pengar mellan gröna bolag och myndigheter är starkt  sammankopplade. Förut talade man om det militärindustriella komplexet, nu finns det energigröna komplexet.
Christina Brink sitter som AP-fondens representant som suppleant i Energy Potentials styrelse samt som ordinarie ledamot i Vertical Wind AB samt i bolaget Vertical Wind Communication AB som är ett dotterbolag till Vertical Wind AB [länk].
Christina Brink
AP-fonden har alltså direktinvesterat i och lånat ut pengar till Vertical Wind. Frågan är hur mycket personliga kontakter och PK-ideologi spelat roll för 6:e AP-fondens investering. Den stora varningsflaggan för mig är investeringen i Energy Potential. Ett investmentbolag med en (1) anställd som knappt får någon lön. Vad gör 6:e AP-fonden där? Likaså är lånen under 2011 och 2012 mycket tveksamma såvida inte en aktuell affärsplan finns som tydligt visar på framtida lönsamhet samt hur finansieringen ska gå till.
Min fråga är naturligtvis hur dessa gröna drömmar fungerar. Vertical Wind ska konkurrera med de stora drakarna Vestas m.fl. på världsmarknaden. Vestas har över 2000 anställda inom bara Research and Development. Men Vestas trängs hårt av kinesiska leverantörer [länk].
Syftet med denna artikel har inte varit att diskutera huruvida Vertical Winds teknik är bra eller inte. Min egen reflektion är att Vertical Wind saknar eget kapital för att kunna skapa något vettigt.  I praktiken har bolaget varit bankrutt sedan 2011 men hållits vid liv av 6:e AP-fonden. Bolaget har tvingats upprätta kontrollbalansräkning.  Om inte större mängd kapital tillförs mycket snart är bolaget borta. De kommersiella intäkterna från fullskaliga vindkraftverk för Vertical Wind ligger ännu långt fram i tiden. Så här säger styrelsen i Vertical Wind där AP-fondens Christina Brink sitter: Styrelsens bedömning är, trots den osäkerhet som föreligger, att en sådan finansiering kommer att kunna genomföras.
Även om jag är emot subventioner av vindkraft så skulle en investering i produkter som säljer på denna marknad kunna vara en bra investering. Ju mer skattepengar politikerna öser över grön energi desto mer lönsamma blir leverantörerna och folket blir fattigare.
Syftet är att visa att nya riktiga jobb skapas inte av politiker genom gröna satsningar utan jobb förloras. Om AP-fonden tänker att fortsätta med sina ”gröna satsningar” riskerar man stora förluster. Någonting för 6:e AP-fondens sedan maj 2011 nya ordförande Ebba Lindsö att fundera över. Dags att dra sig ur Vertical Wind och sluta slänga bra pengar efter dåliga? Men även 2012 fortsätter 6:e AP-fonden att satsa nya pengar i Vertical Wind via konvertibla skuldebrev.
Ebba
     Ebba Lindsö
Kulturen på 6:e AP-fonden är uppenbart sådan att Ebba Lindsö har ett tungt jobb framför sig. Vi får hoppas hon har ambitionen att rensa upp innan alla våra pensionspengar är borta i den rödgröna avgrunden.
Att regeringen bestämt att 6:e AP-fonden ska leka riskkapitalister är ett svek mot medborgarna och dess pensionspengar. Staten klarar inte sådana uppgifter då olika vänskapsband och PK-frågor hindrar en korrekt kommersiell bedömning av företag.
Jag kommer att fortsätta att följa statens investeringar i ”gröna” bolag framöver. Det kommer inte att bli en för skattebetalarna eller pensionärerna rolig läsning.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H.L. Mencken
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Bra Per !
  Våra pensionspengar skall inte användas som riskkapital, de skall investeras för bästa möjliga avkastning, sedan kan man diskutera moral och etik i vissa investeringar, men AP-fonderna skall inte leka riskkapitalbolag !
   

 2. Bra skrivet Per
  Egentligen är det ofattbart att politiker tillåts leka med våra pensionspengar. Pensionspengarna är folkets pengar, inte ett riskkapítal som politiker kan använda för att nå politiska mål. Framför allt inte politiska mål som är mycket tvivelaktiga. Två fel begås. Dels använder man medborgarnas pengar för politiska mål, dels satsas de på tveksamma affärsidéer baserad på sunkig vetenskap.

 3. LBt

  Bidrag och subventioner är inte konstruktiva vägar. Båda är farliga instrument i politikers händer. Rätt instrument är att sätta rätt pris på en vara eller tjänst och här brister vår värld, här kommer vi till korta för det som brukar benämnas ”allmänningens tradegi” eller vår oförmåga att hålla fingrarna borta från syltburken. Särskilt betänklig är denna brist avseende vår globala värld där vi inte ens har en fungerande organisation för att stävja missbruk.

 4. bom

  Jag trodde att Ebba Lindsö hade kört i diket tillräckligt redan? Men det tycks ju vara så att vid varje dikeskörning kommer maktkompisarna och lyfter upp och dammar av och vips ställs en ny skattepengagryta framför vederbörande. Det är bara att sätta igång och ösa igen! Höj alla skatter och återställ genast de tre avskaffade bevisligen skadliga skattekällorna. Nu skall vi ju dessutom få TV-skatt för att försörja taskspelarna i TV-huset!

 5. Per
  Hur långt skall det gå? Är det en sjukdom som bara måste läka ut. Många vet/förstår men vill/vågar inte säga något.  
  Det är verkligen bra att du gör det på ett enkelt och begripligt sätt. Då kanske det landar hos ”allmänheten” till slut.

 6. Ingemar Nordin

  Per,

  Christina Brink sitter som AP-fondens representant som suppleant i Energy Potentials styrelse samt som ordinarie ledamot i Vertical Wind AB samt i bolaget Vertical Wind Communication AB som är ett dotterbolag till Vertical Wind AB [länk].

  Och AP-fonden satsar pengar i hennes bolag!!!!

  Bara detta vore väl grund nog för en rättegång om finansiell korruption?

 7. Christer Löfström

  Gröna jobb?
  http://www.guardian.co.uk/environment/2012/apr/20/coalition-u-turn-nuclear-energy-subsidies?intcmp=122
   
  Siemens- ”Vorsprung durch technik”
  http://ing.dk/artikel/128570-mr-vindkraft-holder-jubilaeum

 8. Mycket bra granskning av investeringar i ”gröna företag”. Bredden på inslagen här på TCS är imponerande! Alltid givande att läsa.
  Ingemar #6
  Investerare (här 6:e AP-fonden) kräver ofta representation i styrelsen. C Bring representerar fonden. Hon är inte delägare i bolaget vad jag förstår. Det är ofta som styrelsemedlemmar ej är ägare i bolaget.

 9. Ingemar Nordin

  M.Sc.Eng #8,

  Det är riktigt att investerare begär, och få representation i styrelsen för den organisation man stöttar. Frågan är ju hur beslutet att investera kommit till? Vilket kom först?

 10. pekke

  Att 6 AP-fonden gör märkliga affärer visar deras egna pressmeddelande om en investering i teko-företaget Atlas Design.
  http://www.apfond6.se/sv/Kommunikation/Sjatte-AP-fonden-saljer-sina-aktier-i-Atlas-Design/
  ” Som betalning får Sjätte AP-fonden elva miljoner kronor och en tilläggsköpeskilling. Totalt har Sjätte AP-fonden investerat 101 miljoner kronor i bolaget. ”
   
  Storyn om Atlas Design och 6 AP-fonden:
  http://www.gp.se/ekonomi/bloggar/kennygenborgold/1.200518-modeklippet-gick-snett
   
  Man hade/har ett dotterbolag som heter AP Partnerinvest fashion för ända målet.
  http://listan.se/c/g%C3%B6teborg/ap-partnerinvest-fashion-ab/1110338923
   
   
  Ska våra AP-fonder hålla på med sådana märkliga affärer ?

 11. Ulrik

  Solen skiner, det grönskar i naturen och vindkraftverken producerar bara 26%; på Gotland 6%. Det syntes bli en bra lördag.
  Sedan läser jag att politikerna spelar roulette med mina pensionspengar och jag går från glad till ursinnig.
  Vad säger Lööf, Hatt och Ek om detta? Och Maud Olofsson ska tydligen få en plats i Vattenfalls styrelse. Det finns inget slut på eländet.

 12. Helge

  Subventioner under en begränsad tid är inte av ondo ”by default”, kan man visa att man har en fungerande samhällsekonomisk affärsplan är det tvärtom en bra affär. Kärnkraften var och är ett bra exempel på en bra. Vindkraften ett bra exempel på en dålig.
  Fönsteranalogin är lysande! Det finns många exempel där politiska beslut skapar jobb med hjälp av skattemedel utan att vara samhällsekonomiskt. En stor del av de gröna subventionerna är det, och tyvärr ofta i dubbelbemärkelse. Subventionerna är inte bara oekonomiska, de skadar ofta miljön. Alkoholen för transport och Vindkraften är tydliga exempel på där miljön far illa med hjälp av subventioner.
   

 13. Ingemar #6: Tror inte Christina Brink är ägare själv utan hon är AP-fondens representant. Att hon sitter med i dotterbolag är inget konstigt heller. Konstigare är att Brink ”bara” är suppleant i Energy Potential där AP-fonden äger 15%. Investeringen i Energy Potential från AP-fonden är synnerligen märklig.

 14. L

  Man kan ju undra varför vi ska satsa pensionspengar på just denna design?
  Gör ett bildsök på Vertical Wind och hela skärmen fylls av vertikala vindkraftverk, de flesta för övrigt mycket snyggare än det svenska… 

 15. pekke

  Christer L.#7
   
  Siemens verkar ha stora problem med uppkopplingen av sina havssnurror i Tyskland vilket kan äventyra hela den Gröna satsningen i Tyskland !
  http://www.reuters.com/article/2012/04/17/siemens-idUSL6E8FH0DX20120417
   
  Siemens får även politisk kritik för att de skall bygga snurror i det av Marocko ockuperade Västra Sahara, grönt är inte alltid skönt.
  http://www.newstimeafrica.com/archives/24738
   

 16. Björn

  Ja, det är dags för en genomlysning av den gröna sörjan. Det behövs kunskaper för att investera rätt, men flödet av pengar till den gröna verksamheten visar att det saknas kunskaper eftersom investerarna låter sig luras av det gröna svamlet. Det är märkligt att det är så få politiker och andra i ledande position, som förmår genomlysa de grönas grumliga motiv. Det som saknas är en tydlig motkraft mot den ansvarlösa gröna sörjan som parasiterar på våra skattepengar, kapital och fonder. Fortsätter detta är vi annars på väg att ersätta bärande verksamheter mot en total anarki.

 17. Per #13
  Jag vill minnas att suppleant ej är personligt ansvarig vilket ju orinarie styrelsemedlem är. Styrelsemedlem i AB har personligt ansvar för bolagets skötsel. En förklaring?

 18. Lasse

  Ser inget fel i att AP fonden bidrar med riskkapital i den omfattningen som du beskriver.
  Men jag är djupt besviken över att de inte kan bidra till framtida gruvsatsningar i Norr. I Pajala startas i år en gruva helt finansierad av riskkapital där den lilla delen är lån tagna till över 12% ränta.
  Här kunde AP fonderna vara med!

 19. Christer Löfström

  pekke #15
  Inget är problemfritt. Därför finns skön ingenjörskonst. 
  Stickholmsinitiativet och det som skrivs på TCS handlar om det överdrivna ”klimathotet” som används för politiska syften.
  Med rätta pekas på politiska stolligheter.
  Granskningen är dock ensidig. Mest förakt har jag för svenskt näringsliv som jamsar med i ”klimathotet” för att få tillbaka kärnkraften på dagordningen.
   
  Stockholmsinitiativet framstår som intellektuellt korrupt när man undviker denna frågeställning!

 20. Peter Stilbs

  Utmärkt gediget – och skrämmande. Tack Per.

 21. ThomasJ

  Och det kommer etter värre:
  http://thegwpf.org/international-news/5518
  Ekskan & Hatterskan (bl.a.) har uttalat ’Sveriges intresse & strävan’ att uppnå ’konsensus’ hos deltagarländerna vid Rio+20-mötet i juni. Vem i detta land har tillfrågats om det??? Båda har redan varit i Danmark, ordförandeland EU t.o.m. juni, för ’inofficiella’ möten inför Rio+20. Därtill drar de ju igång nåt hejsan-hoppsan i Sthlm till veckan…
  Arma land!
  Mvh/TJ

 22. ThomasJ

  #21: Komplettering:
  Tack Per för bra inlägg!  😀
  Mvh/TJ

 23. L

  Christer L, problemet med den havsbaserade vindkraften i Tyskland handlar om att man dragit igång utbyggnaden innan man byggt några kraftledningar. Det handlar om 400 mil högspänningskablar om jag minns rätt och i många fall kommer dom aldrig att kunna byggas på grund av lokala protester…

 24. pekke

  Björn #16 och Christer L. #19
   
  Så fort något hamnar under etiketten ” Grönt/Hållbart ” så är det jubel och ” all-in ” i media och politiskt samt inte minsta kritisk granskning.
  t.ex.:
  Vågor – Sveriges nya storindustri
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vattenkraft/article3456956.ece
   
   
  Men ligger det under nån annan etikett, t.ex. fusion/fission så är det bu å bä och för dyrt trots att det kan lösa framtida energibehov.
   
  ”Många skäl att granska Iter”
  http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3460556.ece
   
   
  Vart har den ekonomiska satsningen på grön energi lett i Sverige och EU ?
  Hur många tillverkare av kommersiella produkter för sol och vind finns det nu i Sverige och EU jämfört med bara några år sedan ?

 25. #13
  Har kollat lite:
  Vertical Wind AB är tydligen på väg att gå i konkurs. Man behövde 40 mSEK och har inte fått tag i riskkapital.
  APs satsning på dessa bolag är ju smulor jfrt med vad klimatalarmismen i stort kostar oss och skapar död och elände bland fattiga.
  Suppleant i styrelsen har inte personligt ansvar! Skönt när bolag går i konkan!

 26. pekke

  L #23
  Om man läser artikeln jag länkade till så har de även ekonomiska problem och Tyska staten rekommendera extralån.
   

  The Power Transmission unit, which supplies high-voltage cable systems and grid access, posted first-quarter revenue of 1.47 billion euros – or about 8 percent of group revenue – and a loss of 145 million euros.
  WIND PARK WOES
  In January, Siemens blamed delays in connecting offshore wind farms in Germany – which it builds for grid operator Tennet – to the grid, as the main factor for the 203 million euro charge it took.
  Offshore wind farms were originally seen as a main driver in German efforts to meet ambitious renewable energy targets.
  However, the German government, which plans to install about 7,600 megawatts (MW) of offshore capacity by 2020 has said it may ask development bank KfW to help shoulder costs and speed up the process. ”
   
  http://www.reuters.com/article/2012/04/17/siemens-idUSL6E8FH0DX20120417

 27. István

  Dagens skämt i SvD
  Sverige tar strid mot kvicksilverSverige kan bli tvunget att lätta på sitt förbud mot kvicksilver. Detta sedan EU beslutat tillåta kvicksilver i vissa mätinstrument.
  Halååå. Hur är det då med kvicksilverlampor!
  Våra politiker tycks vara lobotomerade, alternativt schizofrena hela bunten. 

 28. Ingemar Nordin

  Kanske kan följande besked från 6:e APfonden lugna en del:

  Den nya strategin innebär ett tydligare fokus på mognare företag, där fonden haft en hög avkastning historiskt sett. Detta gäller investeringar både genom fonder och direkt i företag. Genom att både investera i fonder och direkt i företag, uppnås en god riskspridning för pensionsmedlen. Investeringar i nystartade svenska företag, görs i framtiden genom så kallade venture capital-fonder.

  http://www.apfond6.se/sv/Kommunikation/2011-10-31-Sjatte-AP-fondens-nya-strategi-fokuserar-pa-fondinvesteringar-och-direktinvesteringar-i-mogna-foretag/

 29. Christer Löfström

  pekke #26
  Jag betraktar vindkraft med öppna ögon. Hur det ser ut om 20 år i Tyskland är svårt att sia om.
   
  Varför stoppar du huvudet i sanden när du betraktar kärnkraft?
  Hur det ser ut i Storbritanien om 20 år är minst lika ovisst.
  I båda fallen är det samma frågeställning, tillförlitlighet och kostnad.
    
  Även Peter Stilbs, SI’s atacante, har huvudet i sanden!

 30. ThomasJ

  OT, men det kan la vara bra med lite uppmuntran i all dysterhet:
  http://www.real-science.com/arctic-sea-ice-area-highest-for-the-date-in-over-ten-years
  Mvh/TJ

 31. Peter Stilbs

  Christer #29 – var snäll tillskriv mig inte åsikter jag inte har. I energifrågan finns kortsiktiga överväganden och långsiktiga.

 32. pekke

  Christer #29
  http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Kraftsystemet/
   
  Just i denna stund: Sverige KKV: 7 290 MW VKV: 467 MW Export: 3 134 MW
  Danmark: Värme: 2 608 MW VKV: 272 MW Import: 962 MW
   
  Ser ut som att kärnkraft är bättre som baskraft än vind !

 33. Håkan Sjögren

  Bra Per! Som gammal pensionär blir jag förbannad när våra pengar kastas ut på riskfyllda investeringar. Vi har ju erfarenheter av att ha blivit blåsta. Regering och Riksdag ”lånade” = snöt 255 miljarder från pensionsfonder, vilket resulterade i sänkta pensioner. Även detta var ju våra pengar. På adrenalinets vägnar, Håkan.

 34. Jan-Erik S.

  Lite OT men ändå…
  Lyssna på Annie L. i lördagsintervjun på P1!
  Hon får ju inget sagt???
     

 35. Pelle L

  Jan-Erik S. #34
   
  Inget sagt? På tio minuter har hon sagt ”tydligt” sex gånger.
  Så det så! Kan det bli ”tydligare”.

 36. Slabadang

  Per Welander och alla ni på stockholminitiativet!
  Det slår mig hur tydligt det är att den uppgift vi förväntar oss av MSM nu istället levereras av bloggar. Artiklar av högsta kvalitet levereras här på TCS mer som regel än undantag och det är den idag enskilt största politiska frågan som avhandlas och granskas.
  Folk märker det här och att MSMs trovärdighet är den sjunkna stenen bland allt större del av befolkningen blir en självklarhet med bevisen i hand.. Vi kan konkret mäta upp antalet ljusår mellan MSM och sann journalistik och att den berömda ”allmänheten” nu fått tillgång till egna redaktioner både att själv skapa eller ta del av andras är en företeeelse MSM på något sätt redan förstått men inte låtsas förstå utan håller fortsatt tummarna att vad de själva vill uppfattas som fortfarande skall gälla trots att fundamentet för dominansen av informationsflödet och makten över den ”Bild” läsarna skall få av olika ämnen raseras för vad dag som går. Det gör att även politiker hamnar allt längre ifrån vad allt fler medborgare egentligen vet kan tycker och förstår. Etablissemanget hamnar allt längre ifrån fakta verklighet och opinion.
  Vad som ger TCS och andra nischade bloggar ett extra stort värde är också att redaktionen är tillgänglig och själv aktiv med svar och debatt i kommentarerna, något MSMjournalister tycker sig vara lite för fina för, eller snarare rädda för. Då de vet att de inte har tillräckligt på fötterna när kunniga kritiker har invändningar mot artiklars innehåll eller slutsatser. Glastornet är den plats de tror sig kunna sitta kvar i och vi kan ju alltid önska dem ett hjärtligt lycka till med den önskan.
  De skeptiska Klimatbloggarna sopade banan med alla alarmistiska inom i princip alla kategorier. WUWT vann ”lifetime achievement” och nationellt hamnar de också i topp. UI som är lite mer radikal än DN och SVT lever i propagandandans öken med få läsare och utan kommentarer. PÅ klimatsketiska sidor sker granskningen och en verklig vetenskaplig sdiskussion. Från CAGWbloggar och i MSM sprutar det ren ensidig propaganda byggd på en lögn om det vetenskapliga läget med ett plitiskt korrumperat ”sanningministerium” i form av IPCC som utropat ett klimatvetenskapligt tolkningsmonopol på vad ”forskarna” säger, när det i sanningens namn är vad Greenpiss WWF och korrupta politiker ”miljöjournalister” och byråkrater vill att det skall vara.
  När klimatfrågor eller invandrarfrågor kommer upp så får vi bevis på de artificellt skapade glappet mellan MSM och den verkliga folkoppositionella och förstår att de är helt skilda ifrån varandra.
  I kraft av sakligheten och kompetensen blir TCS livsfarlig för etablissemanget och vi förstär varför CAGWalarmismen flys debatten de inte har en chans i helvete att klara av. De klimatkritiska argumentens substans och relevans är överlägsna CAGW i alla dicipliner och stockholmsinitiativets breddd och analysförmåga är värd bbarenda guldspade som finns. TCS avslöjar den största politska och vetenskapliga skandalen någonsin.
  De hovnarrar polltikerna och journalisterna russinplockat som rådgivare klarar inte av en vindpust utan att falla ihop. Argumenten
  rent hårresande korkade och verklighetsfrånvända.

 37. Holmfrid

  Annie Lööf säger idag i SR Lördagsintervju att hon vill inte sälja varken delar av eller hela Vattenfall.

 38. Holmfrid

  Re  #18  Lasse,
  Gruvsatsningen i Pajala är ointressant för rikssvenska intressen.  Finland satsade 9% i nyemissionen, då en av gruvorna ligger på finska sidan.  Bolaget ägs av utlänningar med säte i Luxemburg.  En tre gånger så stor gruva är på gång i Jokkmokk med brittiska huvudägare.  Sossarna beslöt att öppna ”kassaskåpet” i statliga SGU, där 30 års statlig prospektering fanns fördold.  Värdet av Jokkmokksfyndet (1000 milj ton) är ca 8000 milj U$ NPV, 8%, IRR 30%. – ett eldorado för internationella placerare som söker substans.  I Sverige sätter vi pensionspengar i bidragsstödda vindsnurror och annat trams.

 39. Slabadang. Egentligen är det precis som förr.
  Vi har Hovet och Hovnarrarna som sitter på molnfri höjd och fattar beslut och vi har Präster och Trollkarlar som håller folket i styr

 40. Ingemar #28: En strategiomläggning är på gång. Jaja. Men fortfarande 2012 håller 6:e AP-fonden Vertical Wind vid liv genom konvertibla skuldebrev. Den 10:e januari 2012  gavs ett skuldebrev ut om 787500 kr. Den 30 januari 2012 gavs ytterligare två skuldebrev ut om 0.5 Mkr. Pengarna från 6:e AP-fonden flödar ut.
  Eftersom inga pengar finns i bolaget måste de senare  konverteras till aktier. Värdet på aktierna kan du gissa 🙂 Övriga ägare verkar ha gett upp och skjuter inte till nya pengar. Men våra pensionspengar är det inte så noga med.

 41. Per #40
  Andras pengar, mina syften.

 42. Ingemar Nordin

  Per W. #40,
  Tack för ditt svar.
  Jag är dock rädd för att Vertical Wind kan vara bara en liten droppe i havet där man investerar bl.a. pensionspengar. Den största skandalen i Europa är nog ändå EUs handel med koldioxidsrättigheter. Här har flera mycket stora investerare gått in. Och de riskerar nu att förlora miljardbelopp när den handeln kollapsar.
  http://www.businessgreen.com/bg/news/2168748/investment-giants-urge-eu-save-emissions-trading-scheme
  Lite skadeglatt kan man konstatera att BBC satsat sina gröna medarbetares pensionspengar där. 🙂

 43. Slabadang

  Ingemar Nordin!
  Vid närmare granskning av BBCs pensionsfonder är det mycket pengar men i förhållande till den totala förvaltningen inte märvärdigare än AMF etik och miljöfionder. Åt helvete stor risk placerad i en och samma skakiga och skattesuventionerade bransch av alla dessa politiskt ideologiskt drivna förvaltare som vill använda andras pengar för att framstå som ”fina människor”. De krossar rutor i parti och minut!

 44. bom

  And, yesterday, we saw a message similar to calls made during those dark times “she’s a witch, BURN her!” in Steve Zwick’s rant on Forbes.com where he says:

  We know who the active denialists are – not the people who buy the lies, mind you, but the people who create the lies.  Let’s start keeping track of them now, and when the famines come, let’s make them pay.  Let’s let their houses burn. … They broke the climate.  Why should the rest of us have to pay for it?
   
  En något OT pärla från senaste wuwt! MC-gäng flavour?

 45. Vertical Wind har haft sin första kontrollstämma. Så här säger aktiebolagslagen.
  Andra kontrollstämman
  Skulle bolagsstämman besluta att bolaget inte ska gå i likvidation måste en ny bolagsstämma (andra kontrollstämman) hållas inom åtta månader räknat från tiden från den första kontrollstämman. Denna andra kontrollstämma måste godkänna en ny kontrollbalansräkning (även denna granskad av bolagets revisor) som utvisar att bolagets eget kapital uppgår till minst hela det registrerade aktiekapitalet. Om så inte är fallet måste styrelsen ansöka om att bolaget ska gå i likvidation (ABL 25:16-17).
  Om inte AP-fonden spelar bort våra pensionspengar ännu mer än vad de har gjort redan så är det osannolikt att någon annan kommersiell investerare kommer att skjuta till nya pengar.  Att Vertical Wind kommer att överleva tror jag inte på. De gröna drömmarna rasar både här och i USA när bolagen ska överleva med egna pengar och inte subventioner och bidrag.
  Det enda rätta för AP-fonden är att omedelbart stoppa pengaflödet till Vertical Wind.  Och ta den enorma förlusten. 

   

 46. bom #44: Häxprocessernas tid kanske kommer tillbaka. Nu är det inte kvinnor som ska brännas utan ”klimatförnekare”.

 47. bom

  Man skulle väl ändå inte önska reciprocitet där (att alarmisterna skulle brännas) men litet rullning i tjära och fjädrar skulle nog sitta bra.
  Läste någonstans att Vestas förklarat sig vara till salu men att ingen spekulant ännu uppenbarat sig. Dom får väl approchera APfonderna då för där tycks riskbedömning helt lysa med sin frånvaro.
  Danskarna har också aviserat friställning för ytterligare 1600 anställda. Det föreliggen uppenbarligen ett omfattande svineri (eller svindleri) med våra pensionspengar!

 48. James M

  Jag har inte följt debatten om vindmöllor speciellt noga, men funderade på en liten sak.
  Hur många möllor skulle det gå åt praktiskt för att ersätta våra nuvarande reaktorer (som är bra gamla och skröpliga vid det här laget) och vad kostar en mölla att bygga och koppla till elnätet? 

 49. István

  Även i det mest korrupta av världar så duger konceptet Vertikal Vind bara tills man är tvungen att till slut visa upp ett fungerande verk. Då blir det tvärstopp. Många har provat iden tidigare. Den är helkass.
  Som att köra paddelhjulet från en Mississippi ångare på högkant!
  Den funkar utmärkt i vatten, eftersom skovlarna i retur går i luft, och ger minimalt motstånd.
  Inte så med vertikal VKV!
   

 50. István #49: Vertical Wind verkar ha gett upp hoppet om kommersiella 3 MW verk. Istället är det nu 200 kW som gäller. Småkraftverk alltså och kan aldrig konkurrera med Vestas m.fl. Sköna gröna drömmar går bra så länge man sover.. men sen ska man leva på det också. Och då går det inte. Kan inte (m) och (s) kasta ut de gröna mupparna och göra en egen uppgörelse med kärnkraft och gaskraftverk? Det skulle gynna Sverige, jobben och våra pensioner som nu eroderas.

 51. Det händer nu saker snabbt i Vertical Wind. Bolagsverket har fått in ett ärende ”Eget utträde för företrädare” med ärendenr 1555699/12 som ankom 2012-04-19. Framgår inte vem det gäller. Sök på bolagsverket och orgnr så syns det. Handläggare är OLIVIA SANDBERG med telnr 060-18 42 15. Men det är helg och ingen svarar på Bolagsverket i dag. Ärendet är dessutom än så länge obetalt.

 52. bom

  #50 Per
  Arkelstens efterträdare (vad nu örebroaren heter) har som första genidrag tydligen att köpa upp miljöpartiet inför 2014. Det lär stå oss dyrt!

 53. bom

  #51 Råttorna lämnar det sjunkande vindkraftverket!

 54. ces

  Ytterligare en form av korruption: http://www.regeringen.se/sb/d/15420/a/181458

 55. Frans

  I Örebro finns en liten Vertical Vind installation inköpt i Kina. Sitter på taket på en kontorsbyggnad. Jag tänker besöka firman och höra vilket
  resultat man fått.
  Kent (M) är en vän till min son. Hans förslag till samarbete med miljöpartiet gäller på lokal nivå, inte för riksdagen. Jag tänker kasta mig över honom när det gäller klimatfrågan.

 56. ThomasJ

  ces #54: Helt rätt – korruption av högsta & mest lömska grad/slag. Vänta ’bara’ på vilka rubriker där kommer att finnas i MSM/SVT/SR under/efter detta! 
  Här lite mer att ta sig en/annan funderixieren på:
  http://www.cfact.org/a/1810/Unsustainable-cow-manure
  Mvh/TJ

 57. Christer Löfström

  Peter Stilbs #31
  Och vad är din åsikt i frågan om att subventionera ny kärnkraft på samma sätt, eller liknande sätt, som vindkraft motiverat med ”klimathotet”?
  Om du tänker forsätta med opinionsbildning kring energiomvandling och dess miljöfrågor kommer du inte undan att ta ställning.
  ”low-carbon” verkar vara ett begrepp som brittiska regerinen (och några andra i Eu) arbetar med. Dyker kanske även upp i svensk debatt inför nästa svenska riksdagsval.
  FRN gav ut en serie ”Forskningens Frontlinjer”. 93 kom Bert Bolins ”Hotet om klimatförändringen”. På sidan 108 börjar ett avsnit med rubriken ”Nya Energikällor” Där finns ett resonemang kring kärnkraft.
  Erland Källén har utalat sig positivt om Kärnkraft.
  En tredje meterolog som förodat kärnkraft är Lennart Bengtsson.
  Alla tre anser att det finns ett ”Klimathot” orskat av CO2 utsläpp.
   
  pekke #32
  Jag har koll på hur elmarknaden ser ut i dag, både här och där. Det intressanta är hur det ser ut om 20 år, och då, varför det blev som det blev. 
   
  Medan många (inte jag) hackar på kolkraft och tjabbar om vilket som är bäst, kärnkraft eller vindkraft så vinner gasen andelar.
  (Tror fracking fått klartecken även i Sorbritanien.)
  It is about human spirit, not about animal spirit! (eget påhitt)

 58. István

  Per W. #50
  Jag tror inte att vertikal vindverk skulle vara konkurrenskraftig i någon effektområde. Alltså ens mot sina konventionella systrar.
  Det tekniken gör sig bäst på fördäcket på ett Stena fartyg eller på taket på något HSB bygge, och där av samma syfte som bikinibruden på kylaren på en ny bil.
  Frans #55
  Det vore intressant att höra vad Du finner ut i Örbro. Enligt min mening så det enda vettiga vore att köra hela effekten ner i en varmvattenberedare, alltså aldrig försöka att fasa in det på netet. Jag är rädd att så inte är fallet. Vindkraftsprojekt är sällan förenad med sunt ingenjörstänkande.

 59. ThomasJ

  Håkan S. #33: Det var ’Sosse-Bosse-Undergång’ som per pennstreck förde över 249 miljarder kronor pensionspengar från AP-fonderna 1999 (8?) och försökte senare samma år öka på med ytterligare 90 miljarder, men då hade ’oppositionen’ (de borgerliga) ’vaknat’ (häpp! 😉 ) och blockerade. Men, korrekt, där saknas fortfarande dessa enorma mängder pensionspengar, i dagens värde (med 3% ränta/år) motsvarar ~ 365 miljarder…
  Någon som har ansvarsställts…? Någon som kommer att ställas till ansvar för pågående pensionsfondsbedrägerier…? Hah! I Sverige? No way! – Arma land!
  Mvh/TJ

 60. Johan M

  James M #48.


  Det skulle gå åt bra många och det skulle inte fungera men vi kan ju göra ett överslag en reaktor är på ca 1000MW  och en vindsnurra på ca 2MW , grova siffror men det är bara för att se vad var vi landar. Om vi säger att en vindsnurra snurrar ca 20% av tiden så behövs 2500 snurror för att producera lika mycket energi som en reaktor.  För att det skall fungera måste vi dock kunna  balansera den skillnad i effekt som snurrurna ger, från 5000 MW till 0.
  Grova siffror – och man kan invända att de äldsta kraftverken bara är på 500 MW, att de inte är i produktion 100%  och att stora vindkraftverk kan vara på 3MW men det förändrar inte vilken spelplan vi är på. Så storleksordningen 25000 snurror för att producera lika mycket energi som våra kärnkraftverk är nog inte så långt ifrån sanningen.
   
  Många snurror blir’re 🙂
   
  Antalet är ett problem, balanseringen ett annat men även det faktum att vi producerar el för 70 öre KWh i stället för 20 öre KWh.

 61. Håkan Bergman

  Mot slutet av året kanske vi vet mera om det här:
  https://lasers.llnl.gov/about/missions/energy_for_the_future/life/
  Kanske dags att avsluta hela energi- och klimat-debatten då?

 62. ThomasJ

  Die dummen Schweden, eller ’andra’ – också…  😉  :
  http://papundits.wordpress.com/2012/04/21/how-stupid-are-we/
  Mvh/TJ

 63. ThomasJ

  I Sverige finns där ~ 16.200 MW H2O-kraft installerat/i drift. Dessa anläggningar producerar energi (=’elektroner’) till en kostnad av ~ 5 öre per KWh. KKV-anläggningarna producerar varan (’elektroner’) för ~ 17-22 öre per KWh (inkl. pålagda kostnad om ~ 1 öre/KWh för ’omhändertagandet’ av avfall etc., fonden uppgår till ~ 56 miljarder sek, förvaltas av Riksgälden). Vindkraft-el kostar (produktion) ~ 75 – 140 öre/KWh (det högre för off-shore). Fortsatt identiska elektroner som tänder, eller ej, lampor – ’de’ känner ingen skillnad varifrån bränslet kommer.
  Så, när det då inte blåser tillräckligt – >5 eller för mycket < 25 m/sek, och [förutsatt] vkv-produktionen är ’nätad’, måste nätet ha tillgång till reglerkraft = H2O-kraft – snabbt som ph**n (annars ballar hela systemet ihop & landet blir mer/mindre svart). Maud ’yes-we can’t’ Olofssons son är en 18-taggare i projektet ’Markbygden’ som omfattar dryga 1.100 vindsnurror. Dessa har ett regleringsbehov omfattande ~ 4-5 tusen KW och varifrån ska denna kapacitet tas? Jo, enligt uttalande från en rep hos energimyndigheten ska denna tas från H2O-kraften.
  Ergo: dessa fullödiga tänkefel ger vid handen att ’man’ ska byta ut en 5-öres kostande elektron för en (identisk för ändamålet) som kostar 10++ gånger så mycket att producera…
  Akut-tid att lära sig baxna. Akut-tid att få fram verklighetens villkor till de inom politikens högsta organ, … annars…  🙄
  Mvh/TJ

 64. bom

  Frans!
  Nu vet jag att han heter Kent Persson! Det är en jättebra idé att försöka upplysa honom. Om dom tar bort vindkraftsvansinnet (fordrar att centern reformeras totalt) och gör en överenskommelse med Löfven om modern kärnkraft utan tvångströja så har dom en sportslig chans. Jag minns fortfarande när Arkelsten utnämndes och gick all in för klimatskräckeriet. Som tur var var hon ju multiinkompetent och fick inget ur händerna. Vidare måste KP fås att förstå att miljöpartiet är ett i grunden skadligt parti som får t o m kommunisterna att framstå som fosterlandsvänliga. Tyvärr måste nog hans partiledadare strykas för att en kulturrevolution skall kunna ske.

 65. ThomasJ

  Info från Tyskland (på svenska dessutom… 😉  ):
  http://www.svensktidskrift.se/?p=43453
  Mvh/TJ

 66. Argus

  Vänner!
  och de som ännu inte är det:
  Vi har ett allvarligt läge!    

 67. bom

  ??? #66
  Menar Du att CenterAnnie ställt sig positiv till att förse Kina med vapen trots EU-förbud däremot? Och nu får hon smäll på fingrarna för misstaget! Hennes pension lär väl knappast vräkas i vindkraftshålet?
   

 68. Argus # 66
  Har du sagt ”A” får du säga ”B” också!

 69. ThomasJ #62
  Bra skrivet av Anders Ydstedt.
  Vilken fantastisk skitsoppa de gröna ställt till med. Fast det verkliga felet begås ju av ansvariga politiker.
  >De installationer som gjorts kommer att ge en merkostnad för tyska elkunder på 100 miljarder euro – en ”kostnadstsunami” enligt det ansedda institutet RWI.

 70. Skogsmannen

  Stoppa pressarna!
  SVD idag ”Meningslös satsning på vindkraft”   
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/meningslos-satsning-pa-vindkraft_7075891.svd  

 71. ThomasJ

  Här lite info på samma tema från ’Down Under’:
  http://www.youtube.com/watch?v=ukPZcOpwRrM&feature=uploademail
  Korrigering till mitt inlägg #63: Regleringsbehovet för Markbygden beräknas komma bli ~ 4-5 tusen MW (MegaWatt, ej KiloWatt, KW). Sorry.
  Mvh/TJ

 72. Full fart på kommenterandet i Svenskan!

 73. Pingback

  […] lördags granskade vi 6:e AP-fondens satsning på Vertical Wind. Bolaget, som utvecklat ett nytt typ av vindkraftverk, är konkursfärdigt. Vi fortsätter nu […]

 74. Liknelsen med att kasta sten i glashus så att säga haltar något. De förstör kapitalstocken genom sitt agerande. En vettig aktivitet som faktiskt ökar BNP är att sälja fönstret och köpa ett nytt.Detta blir dock ett helt meningslöst exempel och en eknomisk förlustaffär för den som säljer. Problemet med vindkraft är att de är såpass markandsmässigt fel i dagens system som bygger på att alla andra betalar för vindkraften att de inte fungerar vid ökad kapacitet. Samtidigt kan man säga att dagens löjligt höga skatter på energi inte är ”av gud given”. Så länge det går att producera energi med bara moms för samma peng eller billigare som högskattealternativet är det faktiskt genomförbart.
  Vindkrafts stora fel är inte främst kostnaden utan dess tilförlitlighet. Vem hade köpt en bil som inte gick att köra när det blåser för lite eller för mycket?

 75. Håkan Sjögren

  olle w # 73 : Jag brukar gärna framhålla, att man ska inte kasta glas när man sitter i stenhus. Numera ska man kanske inte kasta sten, när man sitter i växthus. Mvh, Håkan.