Fredag igen – lämna bekymren på jobbet

whyworry
Bilden är från en serie ”det finns dem som har värre arbetsmiljö än Du”-bilder som cirkulerade för några år sedan. Hittade den åter i PPS-form häromdagen (Powerpointshow) – kolla in de 17 kandidaterna här (- det bör gå att se utan Powerpoint – om inte så sök på Google på Powerpoint Viewer – den är gratis).
Helt obetalbart… Mannen i rosa tröjan ovan är så skön att skåda, i sin sorglöshet.
Annars är min influx av roligt och lättsamt fortsatt inte så stor. Kanske är det för att alla börjar bli gamla av alla jobb-bekymmer?
Här är en tankeställare om åldrande som en TCS-läsare (PG) vänligen bidrog med häromveckan:
Badkarsprovet

 • Vid ett besök på Vårdcentralen passade jag på att fråga doktorn: Hur avgör doktorn, om det är dags för en äldre person att erbjudas äldreboende?
 • Jo, förstår ni, sa han,  vi fyller upp ett badkar och sedan erbjuder vi personen ifråga en tesked, en tekopp och en hink för att tömma badkaret.
ATT00001
 • Jaha, jag förstår, sa jag, en normal människa skulle naturligtvis använda hinken, för att den är ju större än både skeden och koppen!
 •  Nej, sa doktorn, en normal människa skulle dra ur proppen. Vill du ha din säng nära fönstret? 

Jo, nog är det så…
Kostvanor diskuteras annars ofta här på TCS – de har ju definitivt ett samband med åldrande. Här är några observationer som kan vara vägledande – våra kända TV-kockar äter ju mycket. Här är två Engelska damer:
Detta är den 51 år gamla TV-hälsogurun Gillian McKeith. 
Hon rekommenderar hälsokost och träning. 
Måltiderna består av ekologisk frukt och grönsaker. 

image001
Detta är den 51 åriga TV-kocken Nigella Lawson. 
Hon äter kött, smör och desserter. 
Det hela sköljer hon ner med vin. 

image002
Då är det väl slut på den diskussionen !
Annars så såg jag på något dokumentärprogram för ett halvår sedan. Där teoretiserades om att människans utveckling av större hjärna började när man lärde sig att tillaga (koka/steka/grilla/jäsa) mat. Först då fick man i sig tillräckligt med näring för att kunna försörja detta mycket energikrävande organ i en större variant.
Strömningar i tiden verkar nu i motsatt riktning genom att pusha för ”Raw food” – den nya innematen. Den får inte upphettas över 42 grader, vad jag förstått. Banta, kan man nog säkert på det sättet, men jag undrar om det också ger mindre hjärna ? Ursäkta mina oundvikliga associationer…
Ja, det finns många teorier och mycket teoretiserande. Här är en från en BRUX (teknologtidning, tack igen, PG), som tydligen tagit fasta på att katter alltid landar på alla fyra. Konsekvensen blir att två sammanbundna katter enligt fysikens obevekliga lagar kommer att levitera och rotera.
kisse satan
Nyligen kom också nya rön, som kan revolutionera väderprognosticering och klimatmodellering. Man bör helt enkelt lita på sin magkänsla för utfallet. Vissa verkar redan ha anammat denna nya metodologi, dock ibland med extra hjälp av klassiska hjälpmedel och rapparinspirerat framförande, som konstaterades av många här på TCS i går den 19.4 (klicka på högtalaren vid ”Viktigt klimatmål faller” – ja, vad yrar han om egentligen ?).
crystal ball lg
Nej – nu kommer snart någon att klaga på personförföljelse igen – bäst att vi avslutar med något tänkvärt och uppfriskande i allt elände i ”vetenskapsvärlden” – har ni inte sett denna konstgjorda silltrut så kommer ni att baxna – spola fram till ca 3 min, om ni inte har tid att lyssna på introduktionen.

Man släppte visst loss den utomhus också – och den blev genast omringad i luften av en mobb  nyfikna släktingar. Vill ni läsa mer finns det i Science Vol 335, 23 mars 2012, sid 1430-1433.
Musikhälsning? Får väl bli 80-talsbandet Flock of Seagulls  – ha en bra weekend.

Vill ni slutligen bli klistrade vid skärmen – kolla in Adam Curtis dokumentär ”The Century of The Self” – det är 4 delar, på ca 50 min var. De ligger ute på YouTube (leta upp dem som har hela programmet, inte 10-minuterssnuttar). Del 1 är här:

Efter att ha sett dessa förstår Du bättre hur vi (massorna) manipuleras till omedvetna handlingar och åsikter, via tekniker (Public Relations – en parallell till Propaganda) som en gång utvecklades av Sigmund Freud’s systerson Edward Bernays.
Programmen ses bäst i sällskap med en flaska och ett glas med lämpligt innehåll av ens eget val. Eller VAR det verkligen eget val?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bertel

  Taaaaaack Peter.
  Åter har jag skrattat för mig själv. Ang badkaret så tänkte jag direkt på hinken?(illa eller?) och gällande kost och skönhet  🙂  🙂  🙂  🙂  :), fast skönheten finns väl i betraktarens öga?
  Jag skall se Allan Curtins under helgen, tack för tipset.
  Musikhälsningen fick mig att fälla tårar. http://www.youtube.com/watch?v=nOuJ0WxsopA  och visar att livet kan vara full av positiva överraskningar.

 2. Micke Johnsson

  #Bertel!
  Underbar röst på den killen. Susan Boyle släng dig i väggen:)
  Vet inte om jag lagt ut denna med för mycket vin i kroppen men tycker den är värd en titt till i varje fall.
  http://www.youtube.com/watch?v=518XP8prwZo 
  Varför är man så talanglös;) 

 3. Slabadang

  Bertel !
  Oh Holy shit vilken härlig pipa!  Sluttonen sitter som en smäck och när ”underdogs” som Boyle Potts och denne unge herre sopar banan med precis ALLT så blir jag så rörd att huhållsrullen tar slut och ”rewindknappens” fjäder blir snabbt utsliten.
  Jag sparar på minnen ifrån alla såna här genombrottsögonblick både stora och de små vardagliga segrar vi knappt märker om vi inte har empatiradarn på. Vi bär på så många helt onödiga själv och omvärldskritiska och oförtjänta tvångströjor och blydojjor alla förtjänar att befrias ifrån. Att vara fri är att få vara sitt fulla autentiska trygga jag. Speciellt när barn med komplex för vad de än må bestå av gör genombrott åker näsduken fram. Första målet i fotboll, första muntliga redovisningen i skolan, första matteprovet med VG ja nästan vad som helst som kan bekräfta att de kan och duger. Det är en riktigt riktig sweetspot jag har!!

 4. Citat: ”nu kommer snart någon att klaga på personförföljelse igen” Bara en kommentar: Säkert bara tramspellar från VoF och Uppsalainitiativet som bredde ut sig om det i brist på argument. De är ganska fenomenala på att alltid högljutt börja anklaga sina ”motståndare” för det som de själva blivit kritiserade för.

 5. Slabadang

  Peter S!
  Du har verkligen förgyllt min vecka med Berneys men framför allt Nigella Lawssson min fruga blev avundjuk p eftersom jag utstötte njutningsljud  som inte med säkerhet hade med matlagningen att göra. När jag betonade att det var hennes likhet med frugan som gjorde henne sexig och varm (sant) så försvann avunden direkt och även frugan tyckte att hon var mycket secig och dessutom en förbaskat bra kock (det är dock inte frugan) 🙂 . ECO-käkar experten väljer jag att inte kommentera i detta sammanhang.Då blider kan säga mer än tusen ord. Bra val igen Peter!!

 6. Tack Peter, lyssnade först nu på Rockis, han skulle fktiskt ge sig in i rappsvängen, han har ju förmågan att kläcka fram ord i en evinnerlig rad, med en icke oäven satsmelodi. Vad roligt att han så insiktsfullt konstaterar att Tyskland håller på att fasa ut de fossila bränslena – vad får han allt ifrån, vilket inspiration. 

 7. Ingemar Nordin

  Rickard B #4,

  Ja, det är märkligt att vi blir anklagade för personförföljelse när så detta är en del av AGW-propagandisternas öppna strategi mot kritiker. ”Detta är en street-fight”, detta är ett ”climate war”, osv. Så har det sedan många år låtit bland CAGW-folket.

  Man skäms inte för att attackera Spencer för att han är religiös, eller mig för att jag dristat mig att skriva en DN-artikel om tolerans och de faktiska sambanden mellan passiv rökning och lungcancer. – Allt i syfte att svärta ned oss som personer. Men det har inte det minsta med klimatfrågan att göra. Om vi däremot kritiserar Rockström, Hansen eller Mann för vad de säger om klimatet – ja, då är det helt plötsligt fråga om personförföljelse! Det är så korkat att man blir mållös.

 8. Gaupa

  Tack för allt tänkvärt som skrivs på denna blogg!
  Ska se sista delen av Adam Curtis dokumentär i kväll. Verkligen intressant och en hel del ny information.
  Här är en sevärd serie om biomimetik för den som är intresserad. Ligger ute till 25 april ca.
  Trevlig helg! 🙂 
   http://urplay.se/168487

 9. AOH

  O T
  http://climateconference.heartland.org/
   
   
  „……We’re doing it again … because it’s necessary to “think globally and act locally” about the climate — but with the truth, not propaganda and politicized reports passed off as rigorous science….“
   
   
  Cosponsors 
  Sponsors of previous ICCCs include: Americans for Tax Reform, Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change, Committee for a Constructive Tomorrow, Competitive Enterprise Institute, Heritage Foundation, Science and Environmental Policy Project, and Science and Public Policy Institute. 
   
  Har  dessa ”klimatovänliga”  bolag som Shell, BP m.fl. börjat sponsra  Sceptical Science  och Real Climate istället för Heartland ?    ( SMILEY ) 

 10. Ingemar Nordin

  AOH #9,

  Big Oil (inklusive Ford Foundation och Rockefeller Foundation) har alltid stöttat klimathotspropagandan

  http://nofrakkingconsensus.com/2012/04/11/the-wwfs-vast-pool-of-oil-money/

  och vidare länkar där.

 11. Börje S

  Som ni nog hört har Jeremy Shakun publicerat en studie i Nature där han placerar CO2 före uppvärmningen. Denna slutsats har han kommit fram till genom att konsultera datormodeller vars resultat blev ett helt annat än det som studierna av isborrkärnor resulterat i.
  En annan av ”alla dessa män med sina fantastiska datormodeller” är Gerrit Lohmann. Han har i samma publikation tydligen också klarlagt att observationerna inte stämmer med modellerna, därför måste observationerna förkastas.
  Vad är det för fredagsroligt med det kanske ni lite irriterat frågar. 
  Jo, det finns en meteorolog i Tyskland, Dr Wolfganga Thüne, och det är hans sätt att visa sin stora uppskattning över detta att låta datormodellerade resultat förkasta iakttagelser, som jag tycker är så skojigt:
  It’s fun playing tip-the-bucket to see what force is needed to reach the balancing point and then tip it over. It’s also a favorite game among children to try to knock each other off balance with sudden shoves.
  Experts all over the globe have taken up these child’s games, and are now trying bring the Earth out of balance. But because this cannot be done with the real Earth, they’ve moved the game to the computer where the Earth does what it is commanded.
  With climate models one can bring about the end of the world, and at the same time have a little fun in an otherwise staid science scene. You can get your kicks out of it, generate lots of research funding, and keep the world in suspense through the media.
  This is what two science teams in the USA have done, and have published their fun-and-games in ‘Nature’, a publication that has long since stopped being a scientific journal and has become a comic book for climate junkies. Allowed to publish there are only those who play by the rules and profess the guiding theme, which is:
  ‘Lies and deceit are the integral components of science’!”
  (Hämtat från NoTricksZone)
  http://notrickszone.com/2012/04/18/more-reconstructions-show-climate-is-natural-and-ipcc-climate-models-rubbish/#comments
   

 12. OR

  Peter S: Tack för det lättsamma! och Micke Johnson och Bertel för fina länkar!
  Jag saknar rekommenderade flaska för ”The Century Of The Self”:
  Efter att ha läst Naomi Kleins ”The Shock Doctrine” har jag släppt något på mitt motstånd mot konspirationsföreställningar. Verkligheten var på alla punkter värre än något av det jag inte ville tro på 70-talet.
  Är det möjligen så att både ”alarmister” och ”skeptiker” är inlurade i den här situationen?
  De Gröna berusade av upphöjelse, skenbar framgång och närhet till världsförbättrande allmakt, så att de inte märker risken att fastna på gärdsgården eftersom koldioxidargumentet också talar för kärnkraft.
  Det för all hederlig vetenskap i grunden upprörande ”Science is settled” fångar upp många med sinne för kritisk granskning, som annars kanske hade intresserat sig för något annat. Och klimatet håller alla sysselsatta i 30 år.
  Det bästa syftet man kan tänka sig med detta är väl ett slags design management; att förstärka sökandet efter alternativen till olja och fossilgas inför det som alla vet kommer nån gång, fördyring och brist. Kärnkraftens ställning har snarast stärkts, och det behöver inte ens vara något konspiratoriskt. Även en normalbegåvad kärnkraftslobbyist kan ju bara tacka och ta emot koldioxidargumentet. USA:s satsning på fossilgas är enorm och den har kommit till när stormedia varit upptagna av klimatfrågan.
  Själv är jag övertygad om att klimatet är något som mänskligheten måste anpassa sig till, även om vi kan ha en påverkan, och inte något vi kan välja eller styra; allt annat är för mig hybris. Ändå har ju tanken på Geo Engineering kommit upp. Finns det en avsikt med det? Är det någon som vill utveckla väderkrigföring? – I så fall borde arbetet med en internationell konvention mot väderkrigföring komma igång, för det skulle väl snarast handla om förstörda skördar och massvält.
  Jag saknar som sagt rekommenderade flaska och glas, men jag försöker med grannen; av eget val.  
     
          

 13. Carbon Big Brother
  http://notrickszone.com/2012/04/20/european-big-brother-carbonsat-surveillance-satellite-aims-to-hunt-down-climate-violators-globally-by-2017/

 14. Låt bli ! Det är farligt att skriva så där. Satte nästan fredagskaffet i vrångstrupen.
 Dödligheten av koldioxid är faktiskt 100% enligt de senaste vetenskapliga, men av peer review ännu obekräftade undersökningarna. 

Kaffe är också farligt, kanske. Kungen för länge sedan tillsatte en kommitté för att konstatera det. Det gällde bara att bekräfta vad alla egentligen redan visste. Man lät en person dricka kaffe och en annan dricka te. Men det uppstod problem. Tedrickaren råkade dö.
  Sedan dog prästen som höll i den vetenskapliga undersökningen. Därefter dog kungen. Endast kaffedrickaren fanns kvar. Tänk så fel det kan gå vid vetenskapliga undersökningar som bevisar motsatsen till det alla egentligen redan vet.

 15. Ingemar Nordin

  Ingvar E #13,

  For the first time it would be possible to record local CO2 sources such as coal power plants, emissions from cities or also geological sources like volcanoes.

  The target is to hunt down environmental violators

  Möjligen är detta ett sätt för Aerospace company Astrium att lura av Europas skattebetalare pengar, för så vitt jag vet så är sådana mätningar omöjliga. Det man kan mäta är t.ex. koldioxidhalten i atmosfären, men den behöver inte ha med utsläppskällan att göra. Från en japansk satellit med mycket hög upplösning i sina mätningar så vill jag minnas att man t.ex. ser att de största koncentrationerna av koldioxid är över öknar där det inte finns några träd som suger upp den, och förvånansvärt små koncentrationer över tättbefolkade industriländer.

  Men jag kanske minns fel.

 16. Börje S

  #15, Ingemar
  ”Men jag kanske minns fel”
  Nej, det gör du inte.
  Average March 2011 surface concentration of CO2 (ppmv). The delayed-mode stream is running several months real-time to make maximum use of satellite and in-situ observations that are currently not provided in real-time. Source: Monitoring Atmospheric Composition and Climate (MACC-II).  Click here to se the original diagram or to check for a more recent update.


   

 17. Börje S

  #15
  Jag försökte kopiera in en bild från Climate4you, men det gick inte så bra.
  Hur gör ni när ni klistrar in bilder?
  mvh från 
  En som alltid frågat förr 

 18. Bertel

  Micke J # 2
  Vackert och konst i min smak.

 19. Bertel

  Slabadang  # 3
  Har sagt detta flertalet gånger, men jag är fortfarande hård i fejset men lös i magen(välkommen i sällskapet  :)) och gällande musikhälsningen, räckte det inte med pappersrullen för min del, utan handuk anskaffades för överflödig tårvätska.  🙂
  Jag har för mig att du gillade denna röst? Lyssna på hennes innerlighet i tolkningen av denna låt och ha en härlig helg i vårvinterns bistra famn. http://www.youtube.com/watch?v=uEBBGSgO16M&feature=related

 20. Jan-Erik S.

  Börje S #11:
  Att temperaturen ökar FÖRE att CO2-halten höjs är en teori som också framförs av Fred Goldberg på sin numera tyvärr inaktiva hemsida http://www.klimatbalans.info.
  Detta enligt Henrys lag.
  Jag är själv förvånad att den hypotesen inte diskuteras mer eller är den inte korrekt? 
  Ber någon kunnigare bekräfta eller dementera dess riktighet. 

 21. Jan-Erik S. Det är bara att titta på kurvorna som tom Al Gore använde. Det behövs ingen större matematisk kunskap för att se att graferna visar att koldioxidhalten följer efter temperaturen. Så det är ingen teori. Det är ett historiskt faktum.

 22. Thomas

  Jan-Erik #20 Allt annat lika leder ökad temperatur i haven till att CO2 avges. Idag är definitivt inte allt annat lika givet våra stora CO2-utsläpp som lett till att halten i atmosfären ökat så att haven, trots att de blir varmare, tar upp CO2 och försuras. (Det där var något Goldberg hade svårt att förstå, han blandade ihop CO2:s partialtryck och totala atmosfärstrycket).
   
  Shakun presenterar ett scenario med varierande uppvärmning på de olika halvkloten där CO2 generellt ligger före temperaturen i fas. Somliga har klagat på att de proxies han använder inte har tillräcklig tidsnoggrannhet för att han skall kunna säga det med någon säkerhet. Vi får se vad responsen blir i forskarsamhället.

 23. Peter Stilbs

  Jan-Erik S #20. Om någon nämner Henry’s lag i detta sammanhang har de med 99% sannolikhet missförstått att havsvatten, med upplösta karbonater, fosfater och borater uppför sig mycket annorlunda än koldioxid löst i destillerat vatten.
  Tyvärr är det också som att hälla vatten på en gås att söka förklara det för dem.