Ursprungsgarantier garanterar vadå?

När man skriver upp sig på ett elavtal idag så kan man välja att få el från: förnyelsebar produktion, enbart vindkraft eller Bra Miljöval som Naturskyddsföreningen välsignat. Den som undrar hur detta egentligen fungerar har nog en ryggrad som fungera. Det är inte helt uppenbart hur någon kan garantera att en Stockholmare får el levererat från ett vindkraftverk i Jämtland men allt kommer få sin förklaring. Det är dock enklare om vi förklarar hur systemet fungera om vi ersätter el men någonting mer greppbart och varför inte välja äpplen.

apples
Endast Sverige svenska äpplen har …. eller, typ.

För några år sedan såg jag en bil i Skåne med texten ”köp svenska äpplen för helvete” under regskylten. En underbart enkel uppmaning och naturligtvis någonting man vill göra för att stödja ortsbefolkningen på Österlen. Det är ju också ett relativt enkelt val att göra i fruktdisken där de svenska äpplena ligger i en hög för sig. Det är lite mer tvivelaktigt om man besöker Hötorget i Stockholm där de ”svenska” äpplena ligger bredvid ”svenska” kiwi och avokado men det är en annan historia.

För att vi skall få en analogi med elmarknaden så gör vi den förenklingen att ingen egentligen kan skilja svenska från importerade äpplen (jag vet det är en världsskillnad men nu gör vi ett hypotetiskt resonemang). Vi gör denna förenkling för att det är den situation som elmarknaden befinner sig i, ingen kan skilja på el från olika kraftslag.

Antag nu att jag, som visserligen inte kan skilja på äpplen och äpplen, vill stödja de svenska äppelodlarna. Jag lägger gärna en krona extra per kilo om handlaren kan garantera att de verkligen är svenska äpplen – eller i alla fall – typ svenska – äpplen. Hur löser vi det problemet om inte ens handlaren kan se skillnad på svenska och utländska äpplen?  Hur skall handlaren kunna sälja mig de svenska äpplen till överpris (vi bortser för en stund från handlaren på Hötorget) om varken jag eller handlaren kan se skillnaden? Enkelt, vi inför någonting som kallas ”ursprungsgarantier” – ett underbart ord som kombinerar de trygga orden ”ursprung” och ”garantier”, mycket säkrare kan det inte bli.

Ursprungsgarantier

Låt oss göra så här; en svensk äppelodlare kan ansöka om ursprungsgarantier och får lika många certifikat som kg äpplen de plockar varje år. Dessa kan äppelodlaren sen sälja till handlare som vill kunna saluföra sina äpplen som svenska. En handlare som säljer tusen kilo ”svenska” äpplen måste då ha köpt certifikat motsvarande tusen kilo. Handlaren kan alltså blanda vilka äpplen som helst bara han i slutändan inte har sålt mer ”svenska” äpplen än vad han har certifikat för.

För att detta skall fungera så måste vi naturligtvis ha en myndighet som dels ser till så att en äppelodlare verkligen odlar så många äpplen som de säger och att en handlare inte säljer mer ”svenska” äpplen under ett år än vad de har täckning för. Man får hoppas att Äppelmyndigheten visar sig vara villiga att sätta upp en administration för att hantera certifikaten. Det är ju ytterligare en betungande uppgift som de måste anställa flera medarbetare för att sköta (i verkligheten är detta naturligtvis inte ett problem, myndigheter älskar att administrera).

Fungera verkligen systemet med ursprungsgarantier; jag kommer ju att äta importerade äpplen utan att veta om det i tron att jag bara äter svenska äpplen? Det är en bra invändning men om man ser till helheten så kvittar det; genom att köpa ”svenska” äpplen så tvingar du handlaren att köpa certifikat och det betyder ju att den svenska odlaren i slutändan får den extra krona som du är villig att spendera (eller vad som är kvar av den kronan när alla mellanhänder har fått sitt).

Det har uppenbarligen den stora fördelen att man kan äta ”svenska” äpplen i februari utan att man behöver lägga de svenska äpplena i jordkällare (modernare varianter finns) ; de importerade äpplena från Nya Zeeland blir ju ”svenska” bara handlaren kan köpa certifikat som täcker dessa. Alla är vinnare på ursprungsgarantier, vad är problemet?

DSC 1167
Garanterat svenska äpplen – egen skörd.

Skördetid

Jag har själv ett härligt äppelträd och uppskattar det verkligen. Det enda problemet med äppelträd är väl att alla äpplen kommer på samma gång. Är det dessutom ett äppelår så kommer det så många att man inte hinner äta upp dem; det går dock alldeles utmärkt att göra cider på fallfrukt och det kan jag verkligen rekommendera.

Ursprungsgarantierna tar inte hänsyn till när på året det är skördetid, de räknar bara på mängd odlade äpplen och säger att de certifikat du får är giltiga i 12 månader. Att jag har svårt att få mina äpplen sålda i september-oktober tar systemet inte hänsyn till; det enda som räknas är att äpplena är plockade. Detta har naturligtvis som följd att den extra krona som du spenderar i butiken i februari kommer ges till en äppelodlare som hade svårt att få sina äpplen sålda i oktober. Har man mycket äpplen i oktober så kan man dock alltid sälja dem som djurfoder,  certifikaten får man i vilket fall som helst.

Vad händer när allt fler vill äta ”svenska” äpplen? Priset på ursprungsgarantier går upp vilket medför att det blir mer lönsamt att odla äpplen i Sverige. Det kommer naturligtvis att medföra att priserna blir låga i oktober vilket i sin tur medför att mängden som går till djurfoder ökar. Man börjar fundera på om det verkligen är så bra att ursprungsmärka äpplen om vi inte kan se skillnad på svenska och importerade äpplen.

.. för den som kommit hit måste vi påminna om att vi pratar om en hypotetisk analogi, i verkligheten skall vi naturligtvis köpa svenska äpplen för helvete.

Det blir värre

Eftersom det inte räcker med en förvirrad äppelmarknad i Sverige så kom någon på att vi naturligtvis skall ha en Europeisk garantimarknad. Inte nog med att vi svenskar vill köpa ”svenska” äpplen i februari, nu vill hela Europa köpa ”svenska” äpplen.  Äppelplockarna får jobba för högtryck i september-oktober och allt mer äpplen blir till djurfoder men det finns ingenting som är så glädjande som att en tysk nu kan äta ”svenska” äpplen i februari även om det egentligen är ett Granny Smith från Nya Zeeland.

De som nu mot förmodan vill satsa pengar på att odla päron på Österlen kan se sig om efter någon annan sysselsättning. Du kan inte sälja päron till ett pris som täcker produktionen om marknaden är mättad med äpplen som vrakas bort. Att tro att man skall kunna göra en stadig affär på att importera äpplen kan man också glömma, de importfirmor som överlever får koncentreras sig på att importera under de månader som det inte är skördetid.

Tillbaka till verkligheten

Analogin med äppelodling kanske låter helt vrickad men det är faktiskt så som systemet med ursprungsgarantier för el fungerar  – eller rättar sagt inte fungerar. Den som betalar ett öre mer per kWh till sitt elbolag för att få ”vindel” betalar för ett ursprungscertifikat som en vindkraftsägare kan sälja. I fallet med el så är det verkligen så att ingen kan skilja på el från olika källor så för den enskilde konsumenten gör det naturligtvis ingen skillnad om elen kommer från ett kärnkraftverk, vattenkraftverk eller från ett vindkraftverk.

Den skördetid som vi har för äpplen motsvaras av de dagar då det blåser. När det blåser så överstiger vindproduktionen med råge den mängd el som vindkonsumenter kan förbruka och produktionen säljs då till vrakpris, exporteras eller används som djurfoder … typ. Under de dagar då de inte blåser så äter alla vindkonsumenter gladeligen importerade äpplen från Nya Zeeland eller egentligen vilken frukt som helst, det har ju betalt för ursprungsgarantier och sover gott om natten.

Vi har verkligen ett Europeiskt system men ursprungsgarantier och en konsument i Italien som vill köpa förnyelsebar el kommer att köpa ursprungsgarantier från Norska vattenkraftverk. Att det sen är helt meningslöst att transportera el från Norge till Italien har inte med saken att göra. Den norska överproduktionen dumpas på den nordiska marknaden vilket får till följd att andra producenter får mindre betalt för sin frukt. Det Låter naturligtvis helt uppåt väggarna men det är så det  fungerar  –  eller rättare sagt ofungerar.

Ät svenska äpplen för helvete

När man hör att stora företag skall vara klimatneutrala och ta all sin el från vindkraft så undrar man verkligen hur det skall fungera. Inget elhandelsbolag kan garantera kontinuerlig vindkraft och inget företag skulle acceptera att bara få leverans då det blåser. Att det fungerar förstår man först när man inser att det företaget stoltserar med är inte att de bara konsumerar el från vindkraftverk utan att de köper ursprungsgarantier som täcker deras konsumtion under ett år.

Jag undrar hur den där reklamaffischen skulle se ut om det över dess slogan fanns en bild på en glad äppelodlare med ett Granny Smith i munnen. Den som verkligen vurmade för svensk äppelodling kanske skulle få sig en tankeställare och börja fundera på om ursprungsgarantier fungerar. Man börjar också fundera över vem det är som är elmarknadens motsvarighet till torghandlaren på Hötorget, om du inte kan se skillnad på en svensk kantarell och en som är plockad i Polen så kan är det väl helt ok att sälja dem som svenska … typ.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Evert Andersson

  Precis som vanligt. Klockrent. Roligt. Samtidigt häpnadsväckande tokigt att vi kan ha det så här. Självförsörjande med ’förnybart’ betyder ju alltid att man genererar lika mycket som man förbrukar. Bara det att när man inte gör någon egen el litar man på nätet och styrbar produktion.

  Jag frågade Polarbröd en gång om de bara bakar när det blåser lagom 🙂 Jag fick en ordentlig förklaring om hur det ligger till. Som om jag var så dum som jag gjorde mig 🙂 Alltså de och alla vet ju, men green washing får ett ansikte.

 2. Thorsten Bergqvist

  Tack för jämförelsen! Förhoppningsvis förstås den. Kanske inte av alla och antagligen inte av de som tror sig uppfunnit Columbi ägg. Måste upprepas och upprepas i det oändliga innan ett Liljeholmens uppstår.

 3. Simon

  Fantastisk artikel, stor humor!
  Glöm heller inte att de som administrerar alla dessa olika certifikat och märkningar med ”bra miljöval” också får en del av kakan i form av bland annat arvoden. Brukar vara lämplig reträttpost för gamla avdankade LO-ordföranden eller S-politiker, numera också MP-politiker. Märkningen Fairtrade är ett bra exempel på hur man lurar av folk pengar för ingenting.

 4. Ivar Andersson

  Elmixen som du har i vägguttaget just nu ser du på
  http://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/
  Endast klimathotstroende är så inskränkta att de tror att de får vad de betalar för.

 5. Agronomen Rockström som tydligen är en av världens främsta klimatforskare numera har svaren på allt i Expressen…
  https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/johan-rockstrom-vi-har-losningen-pa-klimatkrisen/

 6. Johan Montelius i högform! Ett tillägg bara. Köp svensk mjölk! Ser fram emot nästa betraktelse.

 7. Simon

  Stämmer det att Rockström numera jobbar åt Potsdam Institute där Rockefeller Brothers Fund och Soros är finansiärer? I så fall, hur kan Svensk Media vara så otroligt naiva att man tror att Rockström är någon slags oberoende forskare? Han är ju i så fall lobbyist åt globalisterna. Dessutom, som nämnts i tidigare inlägg agronom, inte klimatforskare.

 8. foliehatt

  @Simon, #7,
  per definition så är forskare enbart i beroendeställning om de någonsin har fått pengar ifrån industrin. Ja, fast, undantaget solcellsindustrin och vindkraftsindustrin, då.

  Edit:
  Klimatforskare och agronom har många bokstäver som är samma. Det är lätt att blanda ihop dem.

 9. Arne Nilsson

  I miljövännernas idealsamhälle är all elproduktion beroende av naturen. Blåser det inte så ingen ström från väderkvarnar. Lyser inte solen så ingen ström från solpaneler. Har nederbörden varit usel så ingen ström från vattenkraftverken. För att klara detta ska all elförbrukning styras ”smart”. När elproduktionen är låg så höjs elpriset. Antagligen till sådana nivåer att de fattiga får svart, kallt och maten får ätas rå. I fabrikerna får de som arbetar göra åkarbrasor istället för att jobba när fabrikören inte har råd med strömmen. Jojo. Men klimatsmart är det. Säger dom.

 10. Erik P

  Innebär systemet att ett kärnkraftverk rent tekniskt skulle kunna köpa certifikat och sälja sin el som vindkrafts dito?

  Eller har jag missat något i framställningen?

 11. Lasse

  Trevligt och tänkvärt.
  Gott med och om äpplen. Brukar också musta egna äpplen på Rosenhill, Ekerö.
  En upplevelse!
  Får vi överskott så går det bra att köpa en säck som sen hämtas.
  Äpplen blir då biogas, allt till en kostnad av 500 SEK per säck? Smart och Grönt!
  Det lockar väl de som har en stor plånbok och ett lättlurat samvete. Greenwashing!

 12. Simon

  #8 foliehatt
  Med den nivån vårt utbildningsväsende har hamnat på så kanske man ska vara glad att åtminstone någon av bokstäverna hamnar i rätt ord även om det blir på fel plats. 😉

 13. Ann lh

  # 7 Simon, Jo Rockström inte bara jobbar på PIK utan han är institutets chef.
  Rockström vet enligt Expressen att det går att rädda världen. Greta och Kronprinsessan är viktiga i den processen och han punktar upp en imponerande 5-punktsagenda
  1. Vi måste bli fossilfria. (Men hur kan man frågan sig)
  2. Byggsektorn och industrin blir helt cirkulära. (Globalt?)
  3. Östersjön tillåts inte längre ha algblomning …
  4. Bra balans mellan landsbygd och stad …(Globalt?)
  5. Sverige måste vara planetskötare och verka inom Norden, EU, Världsbanken och andra … så att alla länder följer med på samma klimatmässiga resa och blir hållbara.

  Så räddar Rockström världen!

 14. Simon

  #12 Ann lh

  Tack!
  Bra frågor

  Glad jag hittade hit. Ett andningshål i galenskaperna som pågår. Tack också till alla skribenter. Ni gör ett fantastiskt arbete.

 15. Christer Eriksson

  Aftonbladet har kommit en ny larmrapport.
  Värmen kommer att döda oss om 50 år.
  Värmen har stigit knappt en grad på 80 år.
  Den skall stiga med 3-4 grader om 50 år.
  Hm,är det någon mer än Aftonbladet som ser en accelererande trend på temperaturen.
  Senaste åren visar den en sjunkande trend.
  Arktis skall bli isfritt på sommaren på slutet av 2030 talet,alltså om 10 år.
  Någon som anser att det är troligt,hand upp.
  Noteras bör att den vetenskapliga definitionen på ett isfritt Arktis är att isutbredningsgraden är mindre än 1 miljon kvadratmeter.Det nämner givetvis inte Aftonbladet.Det vill till att hålla skrämselfaktorn högt.
  När värmen stiger så kommer permafrosten att smälta,då kommer mängder av lik och kadaver fram och göra att pesten kommer tillbaka.
  Ja hujeda det är ingen hejd på eländet.

  Det ä lika bra att ta på sig tagelskjortan
  och rätta sig i leden.

 16. Christer Eriksson

  Kan nämna att uppgifterna om pestens återkomst kommer från en historiker vid namn Peter Frankopan, en engelsk historiker,det är imponerande vilka kunskaper en historiker har.

 17. Det finns en fransk lösning till problemet med garanterat ursprung för el. Jag har redan presenterat hur det går till KU 2018, men det kan vara värt upprepa.

  Nämligen, att den franske vetenskapsmannen Monsieur Sklpizrakz utvecklat en elektronisk låda som hjälp till de elabonnenter som har ett känsligt ekologiskt samvete och därför enbart köper elektricitet från förnyelsebara källor. Problemet med dessa elleveranser är att kunden inte kan veta om elen verkligen är grön. Nu slipper kunderna att oroa sig. M. Sklpizrakzs låda kan avläsa elektronernas ursprung; kärnkraft, vind, sol, osv. På samma sätt som vattnet i homeopatiska preparat har ett minne av de molekyler som tidigare varit i kontakt med detta, har elektroner ett minne av hur de producerats, teorin om elektronminnet.

  M. Sklpizrakzs låda har en funktion som sållar bort elektroner med fel ursprung och lagrar dem i ett batteri som en gång om året byts ut gratis och tas om hand av elleverantören, för att upparbetas i La Hague. Trots denna eleganta lösning blir samvetsfriden ganska dyr för kunden, eftersom lådan monteras efter elmätaren och all el som passerar denna faktureras. Speciellt på vindfria nätter kan det kosta mycket, eftersom då nästan all el är “smutsig” och andelen “ren” el är liten.

  https://www.contrepoints.org/2018/04/01/313142-le-boitier-revolutionnaire-qui-elimine-lelectricite-nucleaire

 18. Instämmer helt i vad Ann lh 12 skriver.
  KU är ett andningshål.

 19. Lasse

  Bra att satsa på ny teknik.
  Gärna väldigt ny och väldigt snabbt.
  Vi har flera havererade projekt som väntar på att bli avslöjade.
  Nu ser jag att vi kan få ett till-C30
  SLs elsystem duger inte till de tåg som köptes in för 5 miljarder.(SVD idag)

 20. Fredrik S

  Ann lh #13

  De pratar om cirkulär ekonomi men det är väl kapitalism och tillväxt de egentligen ogillar.

  Vår marknadsekonomi är ju redan delvis cirkulär fast pga förtag ser möjlighet i att göra vinst. Det avgörande villkoret bör fortsätta vara att ekonomin skall sträva efter maximal vinst i alla led. Vinstintresset gör ju att där det finns ett värde att ta vara på så kommer detta att ske.

  Beskattning ska gå till nödvändiga gemensamma resurser och administreras av personer med ansvar, endast då funkar det. Det visar historien med all tydlighet.

  Här hemma brister det ju tyvärr rejält angående det sista dessvärre.

  I gamla Sovjet med sin planekonomi var de också lite cirkulära, hörde talas om ett långt tågset i Sibirien fullt med nya Lada-bilar som man återfann efter ett tiotal år. Ingen hade dock saknat dem men de kom säker till nytta när man fann dem.

  Eller också dumpades de kanske i Moskvafloden för miljövård fanns ju inte alls med på agendan i den ekonomin.

  .

 21. Fredrik S

  Lars Mellblom #16

  Eleganta lösningar är bra för själen. Det är ju lite synd det där med vindfria nätter bara eftersom vi måste variera vår produktion, iallafall enligt SNF, så att vi är lediga när det inte blåser.

  Lite tråkigt att vara ledig hemma med tända ljus, ej stearin!, när elen är dyr. Om man nu inte har lika bra lön som kommunens hållbarhetschef dvs.

 22. Lars-Eric Bjerke

  Om som gillar kärnkraft köpte el från Karnfull i år skulle kanske Vattenfall tänka om vad gäller nerläggningen av Ringhals 1 och 2.
  https://www.karnfull.se/?fbclid=IwAR0ob6bWj9YrpGaeTxe_hkCfdDoQw90TCQRZJC54-IgumcQ7_ndrQEk7CgY

 23. Mats Kälvemark

  #5 Nostradamus.
  Rockis säger så här i artikeln i Expressen på frågan: ”Går vi i rätt riktning?
  – Nej. EU:s ledarskap är just nu det enda i världen som upprätthåller en vetenskapligt baserad nivå på miljöarbetet. USA, Kanada, länderna i Latinamerika och andra viktiga regioner släpar efter, Kina och Indien är frågetecken och Australien är ett dilemma. Alltför få länder har erkänt och agerar inte utifrån att vi befinner oss i ett planetärt nödläge.” Och så tror han med läpparnas bekännelse fortfarande på Parisavtalet, som kräver 40% resp. 60% reduktion av utsläppsnivåerna för max 1,5 gr respektive 2 gr total uppvärmning. Då ska man veta att EU år 2018 svarade för 10,3% av de globala CO2-utsläppen. Ca 90% är alltså utanför kontroll. Och än syns inte det minsta hack neråt i Keelingkurvan, trots Parisavtalet och trots nerdragningarna nu anslutning till Corona. Rockis likheter med Bagdad Bob är därmed slående. Han är totalt fjärmad från verklighetskontakt. Mer om Parisavtalets fullständiga orimligheter kan man läsa här:
  https://klimatupplysningen.se/den-omojliga-parisoverenskommelsen/

 24. Ann Löfving-Henriksson

  # 13 Fredrik, det där med cirkulär ekonomi är väl ungefär som med kretsloppet i naturen. Bygga upp, använda, bryta ner, återanvända ….
  Det stora problemet som de flesta missar är att varje process, steg i det stora kretsloppet kräver ENERGI. Så även i det ekonomiska kretsloppet förmodar jag.

 25. ces

  I samband med bedrägerierna med elcertifikaten så lyckades man faktiskt skilja på ursprunget. Det var när myndigheterna i Spanien blev misstänksamma mot vissa leverantörer av solel eftersom de levererade mycket konstant även på nätterna. Ett besök på plats avslöjade dieselaggregaten.

 26. Rolf Mellberg

  #23 Mats

  Om Rockström nu är nöjd med EU:s klimatinsatser men i stort sett inga andra så bör man vara medveten om att klimatfrågan drivs inom EU av vissa dominerande länder medan ett par vägrar böja sig (Polen och Tjeckien?) och ett flertal ytterligare på östsidan stretar emot utan att göra så stort väsen av saken. De vet att befolkningen skulle göra revolution om kolkraften stängdes ner innan ersättning finns.
  Så EU:s drygt 10% krymper egentligen ännu mer.
  Keeling fortsätter uppåt i god takt, bara klimatreligiösa kan hoppas att den böjer ner. Och när den väl en gång gör det så beror det främst på att partialtrycket
  för CO2 i atmosfären relativtt djuphaven ökar tills dess att flödet ökar. Kanske konvergerar det vid plus 2 C, vem vet?

 27. Lars-Eric Bjerke

  Certifikatsystemet kunde kanske kompletteras med att den certifikatberättigade får avdrag om hen producerar under sin årliga medeleffekt då Sverige har hög elkonsumtion.

 28. BG

  Rockström är någon slags profet för Extinction Rebellion enl Schellenberger:

  Den amerikanske miljöaktivisten Michael Schellenberger) gjorde sent i november 2019 en intervju med en talespersonerna för Extinction Rebellion, Sarah Lunnon, som han återger i sin bok Apocalypse Never, Why Environmental Alarmism Hurts Us All (https://environmentalprogress.org/about-the-book). Intervjun varade i en timme och via epost klarlade Lunnon sin uppfattning:

  “I’m not saying billions of people are going to die,” Lunnon told me. “It’s not Sarah Lunnon saying billions of people are going to die. The science is saying we’re headed to 4 degrees warming and people like Kevin Anderson of Tyndall Center and Johan Rockström from the Potsdam are saying that such a temperature rise is incompatible with civilized life. Johan said he could not see how an Earth at 4 degrees (Celsius) warming could support a billion or even half-billion people.”

  Lunnon was referring to an article in The Guardian in May 2019, which quoted Rockström saying,” It’s difficult to see how we could accommodate a billion people or even half of that” at a four-degree temperature rise. I pointed out that there is nothing in any of the IPCC reports that has ever suggested anything like what she is attributing to Andersson and Rockström.

  And why should we rely on the speculations of two scientists over the IPCC? “It’s not about choosing science,” said Lunnon, “it’s about looking at the risks we’re facing. And the IPCC report lays out the different trajectories from where we are and some of them are very, very bleak. ”

 29. Lars Cornell

  #17 Mellbom.
  Elektronerna i koppartrådarna rör sig inte ens en mm per timme.
  Så hur skall jag då kunna veta var elektronerna kommer från, ett vindkraftverk i Norrland eller ett kolkraftverk i Danmark när de elektroner som jag använder dagligen inte har varit utanför mitt hems väggar sedan koppartrådarna de finns i monterades?

 30. Lars Kamél

  Det skulle aldrig falla mig in att anlita ett elbolag som hotar med att elen kommer från vindkraft eller ”förnybart” (förutom vattenkraft). Inte för att det spelar någon roll, då elen från olika energislag blandas i elnäten. Men det handlar om principer. Antagligen beror blandningens sammansättning lite grann på var i landet man bor. Nära ett kärnkraft blir det mer kärnkraftsel än för dem som bor långt ifrån ett? Nära ett vattenkraftverk mer vattenkraft än annars?
  Vad gäller en accelererande global uppvärmning, eller accelererande klimatförändringar, så är det många av de klimathotstroende aktivisterna som tror på dem. Ser jag det, och har möjlighet, brukar jag uppmana att titta på en valfri temperaturserie för att se att den senaste accelerationen inträffade i mitten av 1970-talet. Då övergick global avkylning till global uppvärmning. Det hjälper aldrig. Klimataktivisterna är trots allt fakta- och vetenskapsförnekare. Det är en grundförutsättning för att kunna vara klimataktivist.
  Det finns visst en WMO-rapport som i rubriken hävdar accelererande klimatförändringar. De nämns inte i texten till rapporten, och naturligtvis finns inga bevis för dem, eftersom de helt enkelt inte existerar.
  De klimathotstroende aktivisterna är så okunniga att de inte ens frågar sig hur klimatförändringar skulle kunna accelerera. Vad skulle kunna orsaka en acceleration? Ingenting i verkliga världen, i alla fall.

 31. #29 Lars Cornell

  Enkelt, du litar på tillverkarens garanti. Strunta i fysiken, det är den goda avsikten som räknas. Precis som med vindkraft, solel, solvägar, vågkraft och alla andra klimatsmarta energialternativ.

  Ps. Lägg märke till datum när artikeln först publicerades.

 32. #10 Erik P

  ”Innebär systemet att ett kärnkraftverk rent tekniskt skulle kunna köpa certifikat och sälja sin el som vindkrafts dito?”

  Det är bättre än så 🙂

  Du kan sälja jordgubbsglass och kalla det för ”vindkraftsel”. Till kunder som frågar om detta verkligen är vindkraftsel säger du bar a jajamänsan … och längst ner på pappret skriver du att det egentligen är jordgubbsglass men att du har köpt ursprungsgarantier för motsvarande mängd vindel.

  När Energiursprungsgarntimyndigheten efter årets slut frågar vad du håller på med så säger du att du säljer ursprungsgaranterad jordgubbsglass. De fråga då hur mycket du sålt och du svara 300 MWh. Då måste du lämna in 300 ursprungscertifikat och sen är allt ok.

 33. #11 Lasse

  Brukar också köra ut till Rosenhill. Har en jästunna på 30-liter som de fyller upp ett bra år. I med lite vinjäst och låt det pluppa – en ren och torr cider att dricka hela våren.

 34. #25 ces

  Jag undrar hur många grannar tyskland som tänkt tanken …. om min skarvsladd …. går över häcken …. till din box på dina solceller … så ….. bingo!

 35. #29 Lars Cornell
  #31 Lars Mellblom

  ok, här är ett alternativ som i teorin skulle fungera … typ.

  Antag att alla elkraftverk fick en unik kod som de signalerade med i sin utgående växelström. När två växelströmskällor kombineras så kombineras dess koder osv.

  En konsument kan nu analysera sin inkommande växelström och filtrera på de kända koderna som finns. Man skulle då nog (typ i teorin) kunna avgöra vilka kraftverk som har bidragit till elen. Lite som kodningen av radiosignaler i 3G-nät.

  Att allt havererar i närmaste ställverk är en bisak som jag tycker vi skall strunta i. Dags att lämna in en ansökan till Energimyndigheten!

 36. Ett ursprungsgaranterat alternativ som jag själv skrivit upp mig för är Kärnfull.

  Naturligtvis lika lite garanterad som någon annan el men de pengar de drar in går i alla fall till någonting som håller Sverige levande och de ger dessutom ett bidrag till forskningen inom kärnkraft. Lite Motvals käring måste man vara 🙂

  https://www.karnfull.se/

 37. Stefan Eriksson

  Här görs reklam för ett par ”uppstickare” som uppenbarligen har förmågan att se elektronernas olika ”färgnyanser”.
  För det finns väl ”gröna elektroner”? Eller?
  Det kanske bara är äpplen som har olika färg på skalet?
  https://www.dn.se/ekonomi/uppstickarna-som-utmanar-eljattarna/

 38. Fredrik S

  Ann lh #24

  Ja, visst är det så.

  Men en del vill ju lösa detta med att ta till det totalitära och förfoga över så mycket av andras (våra) resurser.

  Men de slipper ju förklara det rakt ut i media dessvärre.

 39. Fredrik S

  Här är en som säkert har koll på ursprungsgarantier.

  Hon vill vara en röst för varenda kotte på jorden och vara solidariskt med i princip allt som finns.

  Ja, kanske inte med oss här kan man anta men det kan nog visa sig på sikt.

  Fast allra mest av allt vill hon bli grönt språkrör.

  Undrar om vi inte ska lobba lite för henne? Det kan nog bli bra för många här.

  https://www.expressen.se/debatt/darfor-vill-jag-bli-mps-nasta-spakror/

 40. Johan Montelius, roligt med cidern, och gu’skelov att den är torr. Den sliskigt söta dryck som kallas cider i svenska snabbköp är förfärlig.

  Har du inte funderat på att förädla cidern? Grannen jäser betydande kvantiteter cider av suräpplen, som det ska vara. Varje höst kommer en ambulerande alambic och destillerar fram Calvados som lagras i gamla ektunnor.

  Länken leder till 5 foto jag tog av ekipaget 2005: https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=387181

 41. Fredrik S

  #39 forts

  Hon verkar tom vara solidarisk med slit och släng-samhällets största aktör av de plastiga Airpodsen i örat att döma.

 42. Lars M #40,

  Snart kan vi förhoppningsvis köpa vår egen närodlade Calvados här i Ängelholmstrakten. ”En nyhet är den calvados som började lagras för sju år sedan och som i år är redo att börja säljas. Totalt handlar det om 150-200 liter sprit.” enligt reportage i HD.

  https://www.hd.se/2020-08-23/mycket-bra-appelskord-vantar-i-ar (tyvärr bakom betalvägg)

 43. #42 Ingemar Nordin

  Oläst bakom betalväggen, men jag är ytterst tveksam till att man får fram rätt smak. Äpplena ska vara riktigt sura och bittra fulla av garvsyra. Det är den senare som ger smaken. De är så sura och bittra att inte ens korna äter dem. Odlar man sådana äpplen i Ängelholm? Knappast.

 44. #40 Lars Mellblom

  Vi får snart fortsätta diskussionen på dark-net 🙂

  Jag har även ett plommonträd som ger mer plommon än någon kan äta (dock inte i år, inget plommonår). Eftersom jag är en vän av grappa och även den ungerska varianten palinka så tänkte jag att man skulle kunna återuppliva sina kemikunskaper från gymnasiet. Sagt och gjort så gjordes ett besök på Myrorna och Biltema och en konstig mackapär skruvade ihop. Vi spelade Ungersk musik och befann oss mentalt i Budapest så allt var inom lagens råmärken. Det var väl ingen som egentligen trodde att det skulle fungera men oj oj oj om vi hade fel! En mycket trevlig palinka – med tanke på vad ett kopparrör kostar så är det den dyraste sprit jag druckit men det var det värt 🙂

 45. Roland Salomonsson

  Själv väljer jag el-leverans från ett företag som ENBART producerar med vattenkraft. Hade det funnits ett företag som enbart producerar med kärnkraft, skulle jag överväga detta företag. Snart kommer jag att kolla vilka el-priser det finska försäljningsbolaget för deras kärnkraft erbjuder.

  Tilläggas kan att mitt el-pris normalt är lägre än alla andra alternativ som erbjuds.

 46. Lars M #43

  Det är Kattviks fruktodling på Bjärehalvön och odlingen har drivits sedan 1935. De har massor med olika äppelsorter så jag tror nog att han vet vad han gör. Men det skall bli spännande att smaka när det blir klart.

 47. Roland Salomonsson

  En sak till!
  Själva elpriset är idag inte mest avgörande. Vad som utpressar el-konsumenterna och leder till helt oskäliga vinster, är ju priserna i lokalnäten för el-distribution. Här VET bolagen att de har fullt monopol och konsumenten har ingen möjlighet att klaga. Staten har dessutom tillsett, genom att sätta extremt höga drivmedelspriser, att ingen konsument/företag kan få råd att köra egna kraftaggregat. Sådana aggregat svalkar rejält el-utpressarnas vilja att sätta höga avgifter/priser – – i andra länder – eller i varje fall utanför Västvärlden.

 48. Lars-Eric Bjerke

  #45 Roland Salomonsson,
  ”Hade det funnits ett företag som enbart producerar med kärnkraft, skulle jag överväga detta företag. ”

  Kärnkraft kan du köpa hos Kärnfull.
  https://www.karnfull.se/?fbclid=IwAR0ob6bWj9YrpGaeTxe_hkCfdDoQw90TCQRZJC54-IgumcQ7_ndrQEk7CgY

 49. Hej allihop! Blir lite reklamigt, hoppas det är okej…

  Som flera har skrivit här så finns ju vi på Kärnfull Energi som alternativ till svenskt el-vansinne. Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft och forskningsstöd per såld kilowattimme drog igång förra sommaren och växer supersnabbt just nu.

  Vi lägger stor vikt på att lyfta problemen med ursprungsgarantier i alla intervjuer vi gör, och är de första att peka på att det är ett väldigt trubbigt verktyg – precis av anledningarna artikelförfattaren skriver om så förståndigt här.

  Vi väljer dock att spela efter de regler som finns (men hoppas de förbättras) och vill tro att det behövs lite balans mot alla dessa sol- och vind-elavtal i landet som ofta är default när man byter (”bra miljöval”). Vår energikälla har iaf en kapacitetsfaktor på 85-90% så visst kommer vi närmre 100% kärnkraft än 100% sol/vind över ett år.. 🙂

  Kärnfull är mycket aktiva inom folkbildning och opinionen (via vår blogg och våra sociala medier, twitter och facebook) och växer därför väldigt snabbt och helt organiskt. Vi förmedlar nyheter, forskning och skriver artiklar om kärnkraftslogik etc. Tex fick vårt blogginlägg om Chalmers nya rapport om 100% förnybarts möjligheter (Hedenus et al) tidigare i vår dem att dra tillbaka och rätta den.

  I motsats till fläskiga kampanjer, cykel-på-köpet och skidsponsringar så är vi ett snabbfotat, oberoende och opolitiskt initiativ (helägt av mig och min medgrundare) från Göteborg som förlitar oss på Word-of-mouth och att folk delar våra saker.

  Det vore därför en stor ära att få välkomna ännu fler rationella tänkare som kunder hos oss, och sådana verkar sannerligen samlas här på denna sajten.

  Så, varmt och kärnfullt välkomna in på http://www.karnfull.se för att läsa mer om oss och vad vi står för. Och teckna avtal med BankID!

  Följ oss gärna även på sociala medier (sök på Kärnfull Energi) Frågor? Mejla hej@karnfull.se.

  Vi är ruskigt snabba på kundtjänst (och så har vi ett superbt rörligt timpris och kör helt utan bindningstid).

  Mvh John