Uppdaterat presentationsmaterial

Karl X

Från december 2021 har presentationsmaterial i PDF-format legat tillgängligt för alla under fliken ”Föredrag mtr”. Vi hoppas det kunnat vara till nytta och kanske tankeväckande. Menat som hjälp till var och en som vill sprida budskapet.

Fritt att använda för alla, helt eller i delar för föreläsningar och diskussioner i olika fora. Det är många bilder, men det finns flera sätt att välja ut det ni behöver eller önskar. Ta gärna med loggan inklusive våra namn på de bilder ni använder.

Det uppdaterade materialet finns nu här:

Föredrag mtr – Klimatupplysningen

Klimat 221016

Energi 221016

Låt oss tänka att det arbete som alla här på bloggen lagt ner har bidragit till, att uppförsbacken nu är lite mindre brant. Men inte släppa taget!

Användbart vid bearbetning av politikerna med fakta.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann Löfving-Henriksson

  I går kväll fick vi en föraning om vad den gröna omställningen kan innebära, det blev plötsligt el-avbrott. Mörker och snabbt lite kyligare i huset, bergvärmepumpen liksom allt annat som kräver el slutade fungera.
  Det var bara att säga godnatt.
  Mitt i natten kom elen tillbaka, huset började fungera liksom kontakten med omvärlden.
  Vad nytt på paddan? Everts och Mats uppdaterade guldgruva. Snacka om kontakt med omvärlden! Tackar, tackar.
  Bilderna speglar vilken revolution vi här i landet upplever just precis nu. Fyra kloka och insiktsfulla ledare har med sina omvärldsanalyser som språngbräda gett och tagit för landets bästa och landat i det gemensamma Tidöavtalet bland annat med löfte om delvis en ny klimat- och energipolitik.
  I morgon får vi veta vad vår nye statsminister lyckats skramlat ihop för ministerskara som ska se till att avtalet kan genomföras och vallöften uppfyllas.
  Hoppas vi kan säga God Morgon till en ny era.
  De avgående ledarna demonstrerar från sina horisonterhur kränkta de är.

 2. Ulf

  Hej någon som känner till denna story?
  https://www.dn.se/varlden/havet-slukar-deras-hem-nu-tvingas-hela-samhallet-flytta/
  Den federala regeringen har byggt ett helt nytt samhälle sju mil norrut för att evakuera de 130 invånarna på Isle de Jean Charles.
  Enligt uppgift har 98 procent av området försvunnit under vatten sedan 1830. Naturligtvis beroende på klimatförändringar orsakat av människan.

 3. Lars Kamél

  Ulf:
  I Louisana är den relativa havsnivåökningen större än i någon annan kustdelstat i USA. Det beror då inte på att absoluta havsnivåökningen är större där än på andra ställen. Det beror på att landet sjunker snabbare där än vid andra kuster i USA. Vilket är en liten detalj som DN ”råkade glömma” att nämna.
  Louisianas kust är dessutom hårt drabbad av erosion. Bland annat för att människor har förändrat flödet på Mississippifloden som bildar ett delta där, ett delta som tidigare byggdes upp av slam som floderna förde med sig. Ett flöde av slam som har minskat på grund av mänskliga aktiviteter uppströms.
  Av artikeln framgår dessutom att de som bor på den försvinnande ön är ättlingar till urbefolkning som flydde dit på 1830-talet, undan vitas förföljelse. Och, gissar jag, inte skulle ha bosatt sig på en sådan olämplig plats annars. Säkerligen begrep de att ön skulle förstöras av naturkrafter så småningom.

 4. Ulf

  Tack Lars för upplysningen.

 5. Lasse

  Elsa har talat!
  Riksdagskollegorna skäms.
  Samma kollegor som skräms!

  Vi kan hjälpa länder med kolkraften säger Elsa.
  https://www.svd.se/a/WRRx3g/sd-ledamot-positivt-att-det-blir-varmare

  Kan vi inte ge Elsa hjälp kopiera upp lite materiel till riksdagen och till Fredagsmöten på mynttorget. 😉

 6. Ann Löfving-Henriksson

  # 5 Lasse, jag tittade på länken och kan konstatera att Elsa fortfarande inte drar sig för att provocera. Hon kallades ju en gång för Sveriges bråkigaste kvinna. Hon fick rätt med råge den gången när det visade sig att Sverige förlorade stort på att Maud Olofsson gjorde tvärt emot Elsas råd. Nu syns hon och hörs och måste troligen svara på alla upprörda påståenden hon får. Kanske denna inledande provokation mest är ett bra sätt att bli känd utanför ”vår” krets.
  En lovande start i Sveriges riksdag enligt min mening.

 7. Ann Löfving-Henriksson

  # 1 uppföljning av egna funderingar,
  Visst kan man säga God Morgon till en ny era.
  Miljöfolkets malande tycks nu genant och mer än vanligt mossigt.

 8. Ulf

  DN återger Elsas anförande. Jisses vilka skrivningar. ”Hon erkänner”, de är inte kloka.

  Den nyinvalda SD-ledamoten Elsa Widding anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.
  – Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, säger hon i riksdagens talarstol.
  Flera ledamöter från S och MP reagerar starkt på hennes anförande.
  Under debatten säger hon att ordet kris bör användas med stor försiktighet och nämner samtidigt den energikris som Sverige nu befinner sig i.
  – Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd. Det gjorde vi senast på 1960-talet när somrar uteblev eller blev så korta att man inte hann skörda.
  Widding fortsatte sitt anförande:
  – Fru talman, är det dåligt att starta upp ett oljekraftverk i Sverige? Självklart är det bra för dem som slipper frysa ihjäl i vinter, men hur ser klimatet på saken? Inte nödvändigtvis dåligt, sade hon och påstod att man slipper import av kolkraft som är värre för klimatet, får lägre transmissionsförluster och en större överföring från norr till söder av vattenkraft och vindkraft.
  Hon erkänner att temperaturen stiger globalt och att värmeböljorna blir varmare.
  – Men kylan blir också mindre kall vilket gör att det är väsentligt färre som dör av kyla i dag, på totalen, om man kan prata i de ordalagen, så är det någonting positivt som har hänt.
  Widding framförde, med hänvisning till FN:s klimatpanel IPCC, att om Sverige minskar sina utsläpp till noll så påverkar det bara den globala temperaturen med 0,0027 grader.
  – Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, självklart med goda avsikter att påverka andra länder men våra ansträngningar kommer aldrig att kunna mätas som en temperaturpåverkan, det är bra att förstå det, säger hon.

 9. Lasse

  Elsa W gör bra distinktion.
  Elkris-Ja
  Klimatkris-Nej

  Hoppas hon får stort motstånd så fler uppmärksammar hur liten klimatkris vi har här och i världen.
  Den som är orolig över värmen i världen kanske även kan fås att uppmärksamma orsaken till värmen-Solen!
  Gårdagens IVA möte uppfyllde mina förväntningar, dvs mina förutfattade. Noll koll på solen!
  Erik Kjällström visade en bild med moln som kylde eller värmde och förmådde inte se vilka som dominerade.
  Det är kanske indikativt att skeptiker kan göra detta?
  https://wattsupwiththat.com/2022/10/16/solar-sensitivity/

 10. Ann Löfving-Henriksson

  Lasse med flera, nu har e-expressen visat upp Elsas modiga inlägg samt en Markus Selin från som blev märkbart upprörd. Han rekommenderade Elsa att gå ut till de ungdomar som demonstrerar …
  Hennes svar, efter att ha tänkt till lite var att det är bra att läsa på.
  Den upprörda mannen var civilingenjör/civilekonom enligt riksdagsinitiativ.
  En häftig början!
  Sveriges bråkigaste kvinna! Tack!

 11. Simon

  Mycket befriande att Elsa säger det som måste sägas. Nu kanske beröringsskräcken släpper för fler politiker.