“UK climate projects evaporate”

Ett gästinlägg av C-G Ribbing
I senaste Nature (14 juni News Alert) berättar Daniel Cressey att British Council inom en snar framtid kommer att avbryta sina klimatrelaterade projekt. Det handlar inte om forskning, och givetvis inte om att “göra något åt vädret”, utan det gäller som sagt British Council, som delat ut 3 millioner £/år, i huvudsak från Utrikesdepartementet. Projekten kan beskrivas som en blandning av internationell goodwill- och propagandaverksamhet. De sägs: “has involved some 100 million people from around the world in projects that build links between scientists, artists, policy-makers and members of the public.”  T ex kommer två program för att träna media and samverkan med ledare för trossamfund att avslutas inom kort.
Nature, är som vanligt AGW-sympatiskt, så redogörelsen är aningen tårdrypande.  De flesta av TCS’ läsare kan nog behärska sina snyftningar. Möjligen kan man känna en viss besvikelse när det berättas om två program som överlever budgetslakten: Det globala flaggskeppsprojektet  “The Climate Generation initiative”, som riktar sig till unga klimataktivister och “Climate4Classrooms project” som ger resurser till skolbarn. De anses tydligen oundgängliga.
Den rättrogenhet genemot AGW som präglar det redaktionella materialet i Nature gäller tackochlov inte de kommentarer som redan finns efter krönikan.
De skulle kunna vara författade av TCS’ skribenter!
C-G. Ribbing

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Pelle L

  Bäste C-G Ribbing,
  det skulle vara trevligt med en länk till artikeln!
  (men den kanske bara kan läsas av prenumeranter.)

 2. Pelle L

  Ber om ursäkt för min lättja.
  Artikeln var ju väldigt lätt att hitta!
   
  http://www.nature.com/news/2011/110610/full/news.2011.364.html

 3. 30 miljoner spänn per år, och samtidigt görs stora åtstramningar i Storbritannien, p.g.a. skuldbördan. Säkert kunde dessa miljoner ha köpt skolböcker eller rustat upp skollokaler åt barn i fattiga områden, eller hjälpt åldringsvården. Och det här är naturligtvis bara en rännil. Totalt sett offras många miljarder åt klimatguden, medan vanligt folk inte får vad de kan anses ha rätt till i form av vård och skola. På vilket sätt skiljer sig detta från faraoner som bygger pyramider medan vanligt folk sliter och har det knapert? Enda skillnaden är att pyramiderna var magnifika och finns kvar till beskådande idag. Offren till klimatguden lämnar inget kvar, utom möjligen rostiga vindparker som definitivt INTE varar i 3000 år.

 4. Kent Forssgren

   
  Mikael #3. Inte skälla på faraonerna. Det finns flera teorier om pyramiderna i Egypten. En av dessa har koppling till klimatet. Klimatet i Egypten för 4-5000 år sedan var gynnsamt för människorna. Man hade lärt sig att använda Nilens vatten till att öka spannmålspåroduktionen genom att gräva bevattningskanaler. Man utnyttjade också de årliga översvämningarna till detta. Detta ledde till att välstånd, vilket innebar att man inte behövde arbeta hela året för brödfödan. När fälten var översvämmade och efter skörden hade man tid för annat. Enligt en teori så skedde bygget av pyramiderna inte av slavar, utan motsatsen. Det ansågs vara en ynnest, en utmärkelse, att få delta i detta arbete.
   
  Det finns en teori som presenterar liknande orsak gällande Mayafolkets pyramider i Sydamerika.
   
  Enligt ytterligare en teori hänger Mayafolket fall också ihop med klimatet. Klimatet, blev, precis som på det gröna Grönland, ganska plötsligt kallare. Livsmedelsproduktionen tynade bort varvid det inte blev tid för kultur.
   
  Det förefaller vara den vandringen vår generation har startat nu! Och vad görs för att förbereda oss för en sjunkande global temperatur och minskande livsmedelsproduktion? Vi här vet. Omtanke om kommande generationer påstås det. Den omtanken kommer våra barnbarn förbanna.

 5. pekke

  Kent F. #4
  Tydligen var även de som byggde betalda arbetare enl. senare forskning, alltså inga slavarbetare även om de slet ut sig pga det hårda arbetet.
  Välståndet i Egypten var som du säger på hög nivå när man började bygga de stora pyramiderna och kungastäderna sedan förändrades klimatet och välståndet sjönk.
   

 6. Lena Krantz

  Interessant  och även kul att läsa kommentareran.
  En hade en massa länkar varav den här
  http://oi52.tinypic.com/2upvlvm.jpg
  (verkar vara från wassup) ger en snabbkurs i perspektiv

 7. Torsten Wedin

  OT
  Det är ”stå-upp-komik” i riksdagen just nu. Det kallas partiledardebatt.
  Den förväntade kallperioden nämns inte.
  Totte

 8. Kent Forssgren

   
  OT. En chef på det statligt ägda Invest Sweden, får en årslön på 1,8 miljoner, betald av svenska skattebetalarnas pengar, för att utveckla de kinesiska affärsförbindelserna med USA.
   
  Eddie Chen är omstridd chef på Invest Sweden i Kina. Det är han som är ansvarig för underlagen till de uppblåsta jobbsiffrorna. Samtidigt extraknäcker han med Kinainvesteringar – till USA.
  SvD Näringsliv kan nu avslöja att Eddie Chen extraknäcker med en direkt konkurrerande verksamhet. Han jobbar med att få kinesiska investeringar – till USA.
   
  Han är styrelseledamot i UCIPC, US China Investment Promotion Council, en organisation som främjar investeringar mellan USA och Kina.
   
  Eddie Chen har en grundlön på 105200 kinesiska RMB per månad, men Invest Sweden betalar dessutom 50000 kronor i ytterligare tillägg, inklusive bonus. Det motsvarar 1,88 miljoner svenska kronor per år. Summan är betydligt högre än lönen som Invest Swedens högste chef, generaldirektör Per-Erik Sandlund, har på 1,4 miljoner kronor per år.
   
  http://www.svd.se/naringsliv/kinachefen-sitter-pa-tva-stolar_6245066.svd
  15 juni 2011

 9. Staffan D.

  SMHI nu för Norrköping:  Idag 18º.   To 19º.   Fr  17º.  Lö 19º.  Sö 12º.   —  Tur att vi lärt oss här att ”klimat” är något helt annat än ”temperatur”, annars skulle vi ju börja tvivla på klimaträdslan.

 10. Håkan Sjögren

  pekke # 5 : Det är intressant att jämföra den grekiska  och den egyptiska kulturen. Den egyptiska forskningen var målinriktad och styrdes av Farao och prästerskapet. Resultat : pyramiderna. Den grekiska forskningen låg i händerna på filosofer och andra tänkare. Resultat : Arkimedes princip, Phytagoras sats och atomteorin. Vad har vi haft mest nytta av? Mvh, Håkan.

 11. bom

  #8
  Rent otroligt vad litet man får för skattepengarna nu för tiden! Ljugholts budskap är övertydligt.”Rösta bara på mig så skall jag brandskatta de rika och ge dig överskottet efter att min organisation först täckt sina kostnader genom att sno hälften. (Naturligtvis blir det bara småslantar till dig efter du och dina gelikar är så många (medan vi i organisationen alla blir rika för vi är ju bara några stycken)). Den sista biten information är inte utsagd naturligtvis.
  Vem anställde Chen och Sandlund? Var det Godsägarn eller Rajraj??? Sparka hela bunten tycker jag. Kineserna hittar nog hit utan handhållande dadda!

 12. Nu i helgen är det den europeiska science fiction-kongressen (http://www.eurocon2011.se) i Stockholm, en ganska stor sak med 500+ deltagare från ca 30 länder. En av paneldebatterna skall handla om en värld utan olja, se t ex:
  http://waldemaringdahl.blogspot.com/2011/05/world-without-oil-at-eurocon-2011.html
  Jag själv skall prata om författande (inget klimatrelaterat) i en annan panel. Den som och kör på Twitter kan bli Follower till mig  (jag planerar att sprida små nyheter, notiser m m från det som utspelas på Eurocon) på @SFJournalen.
  –Ahrvid

 13. Staffan D.

  I Norrköping 14º på söndag och 32 mm regn, tror vackertvader.se, dvs norrmännen.  12º tror SMHI, och i alla fall 7 mm.  Det är den globala upphettsningen som ligger bakom, eller hur?