Tystlåten talesperson

AckQL5m1r133AAAAAElFTkSuQmCC
För en tid sedan gjorde jag ett försök att få en telefonintervju med socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson: Matilda Ernkrans. Detta som en fortsättning på den tidigare intervjun med moderaternas Johan Hultberg (länk). Det dröjde en dryg vecka och efter ett 2:a mail fick jag en uppmaning att istället kontakta hennes pressekreterare. Jag skickade då samma mail till pressekreteraren där jag bad om tid för en halvtimmes telefonintervju, alternativt att jag kunde resa till riksdagshuset.
Nu gick det med nästan professionell hastighet att få det negativa beskedet att “Matilda Ernkrans har ett mycket pressat schema men du är välkommen med ett par skriftliga frågor.“.
Matilda Ernkrans är ordförande i ett riksdagsutskott, så jag var inställd på att hon är en upptagen person. Å andra sidan hade jag inte begärt att få intervjua henne omgående. Det finns en poäng med att få spontana, muntliga svar. Därför var jag något besviken när jag samma dag skickade 7 stycken frågor, varav några med alternativsvar. Det var bl a en ganska bred om ”syfte med, och innehåll i, socialdemokraternas klimatpolitik.” men också smalare: ”Hur stort är ditt förtroendet för IPCC, och
a)Har det ändrats de senaste 5 åren?
b)Känner du till någon kritik mot IPCC?
c) Känner du till/har läst boken: Donna LaFramboise ”The Delinquent teenager”
Det dröjde nu två dagar innan jag fick det slutliga njetet: “Det var betydligt mer än ett par frågor. Matilda Ernkrans avböjer att svara.” + en hänvisning till socialdemokraternas budgetmotion.
Nog är detta ett anmärkningsvärt svar? Givetvis har en politiker rätt att neka till att bli intervjuad. Det finns olämpliga ämnen och tillfällen. Det politiska förnuftet kräver dock att man har hög tröskel för detta, när man är talesperson för området. Det är inte utan att jag är nyfiken på varför Matilda Ernkrans valt att helt vägra. Hör hon till dem som tycker att kritik mot AGW-läran är så felaktig eller kompromettad att den skall tigas ihjäl? Ungefär som media och politiker försökte vända ryggen till SD, innan de fick representanter i Riksdagen. Elle kan det ha varit så att någon av frågorna var orsaken till tystnaden? En eller två av dem var kunskapsfrågor från den enkät som Demoskop gjorde i Almedalen i somras. Jag är så pass intresserad och nyfiken att jag kommer att skicka en särskild inbjudan till Matilda Ernkrans (och hennes pressekreterare) att kommentera detta inlägg. Jag misstänker att hon är i Doha och finner detta mycket viktigare än att förklara klimatpolitiken för TCS läsare.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  klimatpolitiska talesperson: Matilda Ernkrans ???
  Aldrig hört talas om henne …
  Förstår nu varför sossarnas klimat/miljö/energi-politik är så virrig och obestämd.
  Sossarna verkar än virrigare än MP/C/V när det gäller att ha en bestämd åsikt om något nu för tiden.
   
   

 2. Joakim

  S har ingen politik i detta område. De kommer att lämna över dessa frågor till MP med varm hand och då börjar det stora helvetet för löntagarna.
  Sen kommer S skylla på MP när bidragsgivarna från LO har gnällt (med all rätt) en längre tid. Och då tex göra en löjlig höjning av reseavdraget med 50öre efter MPs 5 kr höjning på bensinpriset utöver de andra chockhöjda tjuvskatterna.
  Mina föräldrar är klassiska S väljare men i sista valet bytte dom sida pga samarbetet med MP. Själv bytte jag sida för många år sen av samma anledning.

 3. pekke och Joakim, 1 & 2

  Om det verkligen vore så väl att s inte hade någon klimatpolitik, så skulle det för min del vara ett starkt skäl för att rösta på dem. Tyvärr är det inte så. Då och då säger en företrädare för s att de vill ha ”mer” klimatpolitik än regeringen.

  C-G

 4. Olaus

  Som läget har utvecklats, är det nog inte helt lätt för Matilda Ernkrans, att veta vad vad partiet egentligen vill. Luften har gått ur klimatkampen under trycket från lånekrisen.
  Angela Merkel verkar ha gett upp om att förverkliga 2-gradersmålet. Hennes miljöminister, Peter Altmeier, får inget stöd av henne inför ekonomiministern och ägnar Doha endast två dagar.
  Barack Obama prioriterar jobb och tillväxt.
  UNEP (FN s miljöprogram) bedömer, att de globala koldioxidutsläppen 2020 överskrider 2-gradersmålet med 14 gigaton.
  En detalj. Tyskland satte för tre år sedan ett mål för bilutsläpp som visade sig vara för höga för limousinerna som parlamentarikerna färdades i. Då höjdes nivån utan protester från 120 gram per km till 140. Och detta i ett läge då EU kämpade för 95 gram. Det hade väckt ett ramaskri från de gröna för några år sedan. Inte nu.
  Läs mer här.
  http://www.spiegel.de/international/world/failed-co2-targets-going-through-the-motions-at-un-climate-conference-a-869294.html
   
   

 5. Argus

  Jag tror Matilda är rädd.

 6. Labbibia

  Milda Ma(tilda)kter!
  Det är knappast förvånande att politikerna numera bara tycker att befolkningen är jobbig och mest i vägen på deras resa mot det ”perfekta samhället”.
  Jag har fått liknande svar, coh ibland inget alls, när jag mejlat våra kära folkvalda i diverse ämnen. Ibland rena goddag yxskaft-svar, som mr eller mindre bevisar att de har en liten pärm med färdiga svar för vissa frågor.
  Jag är själv gammal S-väljare, men det fick ett abrupt slut med HSB:s försäkran om att bensinskatten ALDRIG skulle komma att sänkas…oavsett hur högt bensinpriset blev. En konsekvens av den sk ”Gröna skatteväxlingen”.
  Numera skulle jag aldrig drömma om att rösta på ett sådant verklighetsfrånvänt parti.

 7. bom

  Det är ett mycket medvetet fulspel. De vet att all klimatpolitik är impopulär och håller tyst för att sedan vid en eventuell vinst låta mp bära hundhuvudet för de nya tillgreppen i vår plånbok och de självskrivna nytillkommande frihetsberövandena.

 8. OT men passande i stort
  Andreas Cervenka (bra som alltid) citerar Mark Twain idag:
  ”It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so”

 9. Lasse

  En enkel sökning visar att hon inte kan vara speciellt insatt eller engagerad i frågan ännu!
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Matilda_Ernkrans
  Men hon har väl som Göran Persson möjlighet att bli uppraggad av nån som likt Stefan Edman kan styra S på vägen.

 10. Labbibia

  OT, Jaha, så var det dags för Expressens ledarsida att kräva att Sverige ska ”gå före” igen. Ibland undrar jag om  deras ledarskribenters IQ är lägre än deras skonummer. Men för det mesta är jag helt övertygad om att det förhåller sig på det viset…. 😀
  http://www.expressen.se/ledare/med-borg-mot-klimatkraschen/
  För övrigt är ledarartikeln inte signerad, men det är ju inte direkt svårt att se vem i det famösa miljömuppsgänget på tidningen som skrivit drapan.

 11. bom

  Det är Borgs fel att klimatpolitiken är i spillror hävdas i en osignerad ledare i den ena tabloiden. Vidare framhåller man att favoriten mp är av den uppfattningen nu och kommer att attackera finansministern. Stridsropet kom väl ursprungligen från mp:s konkurrent hos c dvs vår förtjusande miljöminister. Beträffande gäddor som lurar i vassen: Har någon märkt av allas vår Hr Fridolin på länge? Är det inte dags för baby Romson snart?

 12. Lasse

  S har ännu inte bytt politik i bla energifrågan-därför är det bäst att vara tyst. I Dagens DN så finns en engagerad debattartikel om nödvändigheten med kärnkraft-skriven av en expert.
  http://www.dn.se/debatt/karnkraft-nodvandig-for-att-bromsa-temperaturokningen
   
  Som kund i EON så är 23% fossila källor för elen.

 13. bom

  Anfallet mot Borg inleddes tydligen i går i GP anfört av Hr Tovatt. Se Vetenskapsbloggen.
  CITAT
  Sverige föregår med gott exempel
  Lorentz Tovatt, som tydligen är professionell klimat- och miljöaktivist, klagar i en debattartikel över att Sverige inte föregår med gott exempel.

 14. bert

  Hon kanske betraktar dej som ”plattjording”. Det kallade Jonas Sjöstedt mej när jag blev för besvärlig.

 15. Gaupa

  C-G Ribbing
  Detta inlägg på hennes blog, förklarar kanske oviljan att svara på dina obekväma frågor. De stör nog hennes världsbild allt för mycket.
  Jag brukar själv rösta på ”sossarna”, men…nu vet jag inte längre vem som får min röst. Det är verkligen dåligt att hon inte vill svara. Det är ju hennes skyldighet som folkvald. När valet närmar sig blir hon nog tvungen, dock.
   http://matildaernkrans.blogspot.se/2012/06/solen-stralar-fran-en-klar-himmel.html

 16. Slabadang

  Bra CG Ribbing!
  Det är återigen det gigantiska demokratiska underskottet som härstammar ifrån våra grundlagar som spökar. Vi är så vana vid detta underläge där politiker lägger huvudet på sned och säger tröstande och förklenande när medborgare i vanmakt kräver svar ”ja lilla du det kan kännas långt till makten”.
  Vi har inga rättigheter att utöva direkt demokratisk påverkan utan allt bygger på att opinion skall gå genom partiorganisationerna på partiorganisationens villkor och de har därför ingen annan strategi eller struktur för att hantera opinion som kommer från annat håll än inifrån.
  Våra politiker har total makt och bestämmer alla villkoren själva för hur deras kommunikation skall se ut och om och hur de ska kommunicera. En hög mur de byggt upp runt sig själva för att skydda sig mot demokratin. På exakt samma sätt som SVT/SR har de heller inget system där de samlar och redovisar vilka frågor som denna utifrånkommande fria kritik innehåller inte heller i vilken omfattning … självklart.
  Det är naturligtvis lättare att föra en politik om folkets opinion emot den inte syns och att vi inte heller medborgare emellan får reda på hur många det är som tycker lika dant. som en amerikan skulle säga ”They are f….ng with us” och stänger oss ute.
  Självklart skall riksdagens ledamöter tvingas att direkt live enligt faställda scheman underställa sig hearings i olika ämnen på allmänhetens villkor. Att den skyldigheten inte finns idag är med garanti inte väljarnas idè. Scemalagd tid i den utsträckning efterfrågan finns skall utgöra grunden för dessa medborgar hearings. Att du vill ställa frågor utan att specificera dem mer än inom vilket område skall helt enkelt räcka och de får helt enkelt lära sig att de måste bli så insatta i frågor som allmänheten och politisk professionalism kräver. Denna plikt skall inte bara gälla politikerna utan även deras rådgivare.
  Det är dags att de plockas ner på marknivå och agerar som vanligt folk. Jag bygger en hel portfölj med förslag på demokratiska reformer som jag är HUNDRA PROCENTIGT SÄKER på kommer få en mycket stor folkmajoritet bakom sig. Denna ovan beskrivna plikt utgör bara en utav dem och är fanimej bara ett grundläggande demokratins anständighetskrav. DE skall berövas rätten att bestämma villkoren för debatten ich vilka frågor de ska svara på.
  Vi fokuserar och reagerar alldeles för mycket på de enskilda symptomen istället för den bakomliggande sjukdomen … det gigantiska demokratiska underskottet.
  I det här fallet sossarnas talesperson för klimatfrågor skall helt enkelt berövas makten/rätten att springa ifrån sin demokratiska plikt! Har hon ambitioner på att få medborgarnas förtroende till makt och bjuder in och upp till detta så får hon banne mig gå ut på dansgolvet och visa att hon kan dansa också!!
  Det är inte så svårt att fatta varför de körde hela grundlagsutredningen ovanför våra huvuden och bakom våra ryggar. Det var partiorganisationernas intressen och makt som var viktigt att skydda mot pöbelns krav på rättigheter till insyn granskning och raka puckar. De har givit sig själva rent kränkande privilegier….

  Kommentar modererad

 17. Slabadang

  Tillägg;
   
  Nätet är ett rent litet hel…te för partierna också. Nu har vi en plattform att diskutera medborgare emellan det har politiker såväl som MSM och PS väldigt svårt att förhålla sig till. Makten över debatten slinker alltmer emellan deras fingrar och gör att de blir mer och mer isolerade och beter sig allt mer egendomligt.

 18. Slabadang

  Konsekvens!
   
  Vi skulle få ett kunskaps och kompetenslyft inom alla politiska partier!…. ett bättre Sverige och karriärer inom partierna skulle få helt nya men relevanta kriterier. Klarar du inte en debatt med allmänheten/sakkunniga så är du RÖKT!!

 19. Slabadang

  Bra exempel på politiker som jag tror skulle klara sig alldeles utmärkt!
  Marit Paulsen Calle Bildt Löfven Padgrotski Borg Reinfeldt Hägglund Björklund Johnsup Sjöstedt mfl. Ingen Centerpartist ? Näe…. vet ni nån ?

 20. Holmfrid

  #3, 
  (s) ”sliter” med frågan.  Oenighet i energifrågan splittrar partiet, som nu måste mobilisera inför 2014.  Klimatet och gröna elen är en ”förlorarfråga” som ju inte tål granskning,  annars hade man för länge sedan ordnat ”Hearing” i riksdagsutskott.  Svaveldirektivet (3% -> 0.1% i bunkeroljan) kostar sjötransporterna mer än 14 miljarder kr och riskerar överlevnad för delar av basindustrin, där sossarna är passiva.  Gröna el – priser blir spiken i kistan.  Sossarna är svaga och avvaktande trots att nedskärningarna nu drabbar deras medlemmar i SSAB, Stora Enso m fl industrier.

 21. Jan

  Matilda Ernkrans var för mig ett okänt namn. Kan på Wikipedia läsa:
  ”Matilda Ernkrans, född 1973 i Hallsberg, är en svensk socialdemokratisk politiker. Hon är riksdagsledamot som ersättare sedan 2002 och som ordinarie ledamot sedan 2006, invald i Örebro läns valkrets. Hon är sedan riksdagsvalet 2010 ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet. Tidigare har hon varit ledamot av Kulturutskottet 2004-2006 och av Socialförsäkringsutskottet 2006-2010. Hon har tidigare arbetat som arbetsförmedlare. Hon är medlem av Socialdemokraternas partistyrelse.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Matilda_Ernkrans
  Har inga åsikter om Ernkrans men arbetsförmedlare och politiker känns inte som en väldigt tung bakgrund för klimat och de intimt sammanhängande energifrågorna.

 22. Expressens artikel är väl värd att komentera!
  Observera ett intressant ord som används
  ”Klimatregim”
  Vad enda in i alla rödgleta menar dom?

 23. Slabadang

  Jan!
   
  Vem tror att det handlar om ”klimatet”? 🙂

 24. Peter F

  Ingvar 21
  Googla på ”klimatregim” så får du svaret.

 25. Håkan R

  Socialdemokraterna verkar i nuläget tappat både kompass och karta, eftersom man inte vet vart man är på väg är det av naturliga skäl svårt att bestämma sig för någon färdriktning. Man vägrar i de flesta/alla frågor att ta ställning och sedan stå för detta ställningstagande.
  Det är nog inte så konstigt att Matilda Ernkrans duckar och inte vågar svara på några frågor eftersom hon förmodligen är osäker på vad hon får säga.
  Energipolitiken är ett lysande exempel på ambivalensen där de säger sig vara för en blocköverskridande lösning samtidigt som man sätter sig i en position som omöjliggör en sådan lösning. 
  Från DN 2012-02-13
  ”Socialdemokraternas nya ledare Stefan Löfven är beredd att förhandla förutsättningslöst med regeringen om framtiden för kärnkraften, enligt Ekot. Socialdemokraterna har kongressbeslut på att partiet ska verka för en avveckling av kärnkraften. Men den nya partiledaren Stefan Löfven, som i sin tidigare roll som ordförande för fackförbundet Metall gjort sig känd som kärnkraftsanhängare, säger sig i en intervju med Ekot vara villig att diskutera alla energislag med regeringen, även kärnkraften.”
  Från Framtidsp… Socialdemokraternas hemsida.
  ”Vi vill att kärnkraften successivt fasas ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor och energieffektivisering.
  ……..
  Vi vill driva på utbyggnaden av den förnybara energin och påbörja energiomställningen till säker och miljövänlig energi. Under tiden vill vi föra samtal mellan partierna, på båda sidor blockgränsen, för att åstadkomma en långsiktig energipolitik. Energifrågan är för viktig för kortsiktiga beslut och politiska spel.” 
   
  Undrar vilken del av ordet förutsättningslöst Löfven inte riktigt verka förstå betydelsen av?

 26. Helge

  Det är väl som en partisekreterare sa, politiken görs inte upp av politiker, de är endast röstfiskare och absolut inget annat.- Politiken görs upp i olika ”Think Tanks” http://en.wikipedia.org/wiki/Think_tank och politiker ska bara klä det i säljande utformning. Så mitt grundtips är att hon inte såg något möjlighet att sälja fler röster om hon ställde upp på din intervju.
  I USA är tom Think tanks skattebefriade.
   

 27. Mats W

  Kan det inte vara så enkelt att den goda Matilda inte har en susning om vare sig IPCC och ”The Delinquent teenager”?

 28. bom

  Ernkrans la tydligen ner sin blogg i somras och började på Twitter. Den 25 dennes gratulerar hon Romson med familj. Då har nog BabyRomson kommit.
  Ernkrans verkar vara en totalt konventionell svensk klimatpolitiker med hela paketet: Sverige skall leda-solochvind-bortmed kärnkraften etc. Det enda som verkar smart är att hon håller käften på sig och hukar under radarn. Verkar jobba tre dagar i veckan. Frokost med barnen tisdag morgnar före resan till Stockholm.

 29. Det var ju en nyhet på SVT att Romson skulle påbörja barnledighet och Fridolin avsluta sin.
  Ernkrans förekommer då och då i Land Lantbruk 
  http://www.lantbruk.com/lantbruk/ordforanden-i-jordbruksutskottet-ointresserad-av-amnet 

 30. Lasse

  #29
  4 träff på en sökning-där en handlar om att hon inte var intresserad av ämnet. Det pågår en för-omvandling av S till det nya framtidspartiet-ett parti där det förflutna inte skall påverka!

 31. Hon har varit med mycket mer med debattartiklar. Tyvärr lägger LRF Media inte ut särskilt mycket av debattsidorna på nätet. Jag tror förlorar på det. Dels i anseende, dels går de miste om värdefull input.

 32. ThomasJ

  Lade in nedan kommentar under ”När Idëer blir farliga!:
  Artikeln belyser/förklarar bra mycket ’basics’:
  ”Vår verklighet?
  En mycket läsvärd artikel här:
  http://www.alternativjournalen.se/vagratt/var-verklighet-3540554
  I artikeln länkad film är – om än rejält lång – nedranns sevärd.”
  Mvh/TJ

 33. Perfekt

  Sossarna är dock inte bortom all räddning, här finns en bättre lämpad person som klimattalesman:
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=38134 

 34. ThomasJ

  Lästips för ’milda’ Matilda E. hennes ’rådgivande’ handläggare – samt, naturligtvis, andra intresserade av temperaturkorruption:
  http://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2012/11/27/how-giss-corrupt-us-temperatures/
  Mvh/TJ

 35. Joakim

  Perfekt (34)
  Han lär bli utan jobb när partipiskan viner.

 36. bert

  #33
  Stefan blev ju inte omvald till riksdagen. 

 37. Ingemar Nordin

  Joakim #35,

  Han lär bli utan jobb när partipiskan viner.

  Självklart är detta den grundläggande drivkraften för våra riksdagspartister. De gick med i ett ungdomsförbund när de fyllde gymnasium. Kul fester, kul kompisar – man håller väl på sitt lag! Lyssnade på allehanda föreläsningar (gäsp), men det väsentliga var partajandet på kvällen…. Göra karriär inom partiet är betydligt viktigare än att sätta sig in i sakfrågorna.

   

 38. Ann L-H

  C-G Ribbing – Tack för aktuell info, det ÄR verkligen värre än vi kunde ana och länken ThomasJ gav i # 33 var verkligen intressant.

 39. Anders L.

  Det är nog lättare att få svar om man ställer seriösa frågor.

 40. L

  Visst Anders L, varför förvirra med IPCC när det heter FN:s klimatpanel…

 41. Peter Stilbs

  Anders L #39 – egentligen tror jag inte ME är insatt i frågorna hon har en liten drömvärld om saken. Så CG.s lista måste ha kommit som en ”chock”. Hon känner helt enkelt inte till dessa saker, därav svaret.

 42. Thomas

  Peter #41 För det första är det en bra idé som privatperson när man vänder sig till en politiker att ställa frågor, inte begära en intervju. Intervjuer är något som journalister ägnar sig åt. För det andra är det bra om frågorna inte är alltför ledande. A går väl an, men fråga b och c avslöjar ju direkt vad Ribbing är ute efter. Hon kanske rentav känner till både TCS och Ribbing och inser det meningslösa med att försöka sig på en konstruktiv debatt.

 43. L

  Thomas, du försöker alltså inte föra en konstruktiv debatt på TCS??

 44. Thomas

  L #43 Jodå, men det brukar inte fungera så bra.

 45. Peter Stilbs

  Thomas #42 – givetvis är inte dessa ”talesmän” (i detta fall en kvinna) intresserade av en ”debatt” – de vill snarast ”predika” och vill absolut inte bli ”avklädda”, nu när de utsetts till ”experter” inom området.

 46. tty

  Thomas #44
  Jo vi har märkt det, men ge dig inte. Till sist kanske du lär dig.

 47. ”som privatperson när man vänder sig till en politiker [är det en bra idé] att ställa frågor, inte begära en intervju. Intervjuer är något som journalister ägnar sig åt”
  Thomas, det kanske har undgått dig men TCS, och en hel del andra nya medier, gör just som journalister inte gör. Som en del menar är deras uppgift vilken de inte sköter eller klarar.
  Men du har nog rätt. Varken makthavare, politiker, byråkrater eller medier och journalister för den delen gillar att bli granskade eller ifrågasatta, eller få skrivet  på näsan att de inte klarar sitt jobb. De försöker bedyra och skapa fasader av legitimitet och samtidigt slippa ansvar för sig eller vad de gör mha fler byråkratiska konstruktioner. 
  Jag tycker din kommentar #42 var ganska klargörande. Folket skall veta sin plats. Vara tysta, sitta still i båten, betala och låta eliterna få vara just det och helst så besvärsfritt som möjligt.

 48. Gustav

  Jag tycker det är skandal att hon inte ids svara på dessa enkla frågor, det är ju det hon är vald för att göra! Ingen politiker ska undvika att föra fram värderingar inom sitt sakområde. Antagligen kan man förvänta sig att hon stödjer IPCC, men så säg det då? Detta undvikande av att svara på frågan kan ju nästan tolkas som att hon ogillar IPCC men inte vågar svara på frågan…

 49. Märkligt, min kommentar bara försvann (Igen. Händer lite då och då. Måste släppas igenom manuellt?)

 50. Jan

  Då Ernkrans är på tapeten kanske det skulle vara värt att läsa hennes debattartikel ”Uppenbart att miljöministern vilseleder” i dagens SVD.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/uppenbart-att-miljoministern-vilseleder_7707728.svd

 51. L

  Ernkrans har i alla fall tid att visa sin okunnighet i dagspressen;
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/uppenbart-att-miljoministern-vilseleder_7707728.svd
   

 52. Tystlåten? Ändå går floskelgeneratorn på högvarv i s-kansliet!

 53. Jan

  Det är anmärkningsvärt att Ernkrans i debattartikeln sätter upp mål som hon kräver att sverige skall uppnå utan att ange något konkret om vilka åtgärder som då måste genomföras, vad de kommer att kosta samt hur det påverkar landets invånare. Jag betraktar det som direkt oseriöst och extra märkligt då Ernkrans faktiskt representerar Sveriges största riksdagsparti.

 54. Slabadang

  Jan !
   
  Alla de som verkligen kan göra något för Sverige för de får inte tillträde till den TV och radiosända samhällsdebatten. Den är kapad av journalister och politiker

 55. Slabadang

  .. samt virriga hobbyideologer. Kolla in G Greider har han sagt nåt konkret användnings eller konkret omsättningsbart de senaste trettio åren? 

 56. Jan

  Slabadang
  Jag förväntar mig nu att kunniga journalister får möjlighet att fråga ut Ernkrans och att de inte nöjer sig med måldefinitionen utan de också förväntar sig att konkreta förslag presenteras över hur hon och S har tänkt sig att uppnå dessa mål till 2020. Som väljare tycker jag att det inte är för mycket begärt.

 57. Kommentar borttagen