Tveksam framgång?

reinfeldt
Bildkälla: Cop15.dk

Fredrik Reinfeldt har fått EU att förbinda sig till finansiell hjälp för utvecklingsländer. EU:s ledare kom överens om att utvecklingsländerna kommer att behöva i runda tal 100 miljarder euro per år för att kunna handskas med klimatförändring och dess konsekvenser.
Frågan är dock om detta kan ses som en framgång för Reinfeldt. EU har nämligen inte bestämt hur mycket Europa ska bidra med, bara hur mycket världen i helhet borde sponsra.
Barroso anser dock att redan detta är mycket. ”We can now look the rest of the world in the eyes and say we Europeans have done our job,” sa han efter överenskommelsen i Bryssel.
Egentligen är det väl lite pinsamt att Reinfeldt inte lyckats utkräva något annat än en in blanco-check från sina europeiska compadres. Utan någon summa ifylld är den ju inte värd mer än pappret den är tryckt på. Men sådan är kanske politikens värld. En skriftlig överenskommelse anses vara en triumf även om den inte innehåller något av värde.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jag måste säga att denna Reinfeldts exit är snygg. Politiken funkar ju inte så att felbedömningar innrömms direkt, de bara fintas bort. Givet läget är sannolikt en liten lösensumma optimalt för att komma ur knipan. 10 år till den skall betalas ut, mottaksländer måste prestera bra nok karbonprogram, det kan bli bra kallt i mellantiden, de stora pengarna måste de stora länderna stå för …  Se det som en säger !  Lokala inrikes klimattalibaner förblir den enda risken men de får nedkämpas en och en som apacherna en gång i tiden.

 2. Claudius

  Dessa 100€/år (!) är bara EU:s andel. Vad blir det totalt om/när USA, Brasilien, Ryssland, Japan, Kina, Indien etc också ramlar i den ekonomiska fallgrop som IPCC har grävt?
  Och tänk på alla de stora, reella behov som måste skjutas upp, eller lämnas helt åt sidan, pga detta med CO2!
  Och varifrån ska dessa jättelika pengar hämtas? Jo från ”handel med utsläppsrätter” — dvs det är skattebetalarna som ska stå för fiolerna.
  Jag hörde på både SR och SVT att de övriga EU-ländernas representanter vid mötet i Bryssel hade kallat de svenske för ”klimattalibaner” — just den term som fick vår f d vän Tomas här att gå i taket.
  Vi kan bara hoppas att Brasilien, USA, Ryssland, Japan, Kina, Indien etc kommer att visa sig något lite klokare vid COP15.

 3. Claudius

  Oj, det skulle ju vara 100 miljarder €/år.

 4. Ulrik

  Utöver att jag blir förbannad över att man utan vetenskapligt underlag delar ut mina skattepengar så ställer jag nu några frågor till beslutsfattarna.
  Vad ska man använda 1000 miljarder kronor/år till? Har någon sett en plan? Vem ska ta in, förvalta och dela ut pengarna till vem? Vem ska kontrollera och revidera? Finns det något större biståndsprojekt som klarats utan korruption och skandaler?
  Margot Wallström är ansvarig för information inom EU. Hon bör kunna presentera den plan som låg till grund för beslutet.

 5. FcH

  Mitt råd till investerare, köp aktier i rysk vapenindustri!
  Hörde häromdagen ett program på SR P1. Där omtalades att  delar av västs u-landsbistånd gått just till vapenköp.  I programmet gavs ett exempel på ett utfattigt land som under några år köpt krigsmaterial för 25 miljarder kronor. SIDA pengar som skulle användas till att bygga skolor hade använts för att bygga militärförläggningar!
   
   

 6. Labbibia

  Lite roligt är att ”Arbetarens(ha ha ha) klimatblogg” hellre vill se ett totalt fiasko i Köpenhamn, än det avtal som EU jobbat fram nu.
  Trodde aldrig att de, och vi skeptiker skulle tycka lika i någon fråga. Även om det är från ”olika håll” så att säga.
  Hellre inget, än det här” är rubriken på deras senaste blogginlägg.
  http://www.arbetaren.se/klimatblogg/

 7. Håkan B

  Jag är nog benägen att hålla med Elling, det här papperet har inget annat värde än att det ska hållas upp efter Köpenhamn som bevis på att vi européer i alla fall försökte, men tyvärr tyckte inte dom andra som vi. Tittar man runt på webben så har det inte fått mycket uppmärksamhet internationellt heller. Nå tiden efter Köpenhamn blir alarmisternas problem, det kommer inte att bli lätt att hantera den besvikelsen efter att ha haussat upp förväntningarna som man gjort. 2010 lovar att bli ett riktigt underhållande år!

 8. Påminner lite om när Chamberlain stod och viftade med ett papper som Hitler skrivit under i München.

 9. Peter Stilbs

  Lite passande musiktips i sammanhanget …
  http://www.youtube.com/watch?v=WRNYqsMIbg0
  bara små ändringar i texten behövs…

 10. Labbibia

  Peter Stilbs # 9
  Klockrent! 😀
  Själv fick jag den här associationen när jag såg bilden på Barosso och R.
  http://www.youtube.com/watch?v=b5GMjdM9RGM

 11. #10
   
  Tack Labbibia, det var ett kärt återseede. 😛
  Måste ha varit ett par långhakade gossar!

 12. Labbibia

  Rosenhane
  Ja, eller hur? 😉 
  Kan inte ha kostat så mycket pengar att producera det programmet? Till skillnad från när dagens motsvarigheter (se ovan) kör igång……..

 13. Labbibia#12
   
  Nej, det var riktig lågprisunderhållning och ’klimatvänlig’ också skulle nog en och annan säga.
   
  Det vore kul med en revival på Kapten Bäckdahl.
   
  ”Kapten Bäckdahls klimatskafferi” – jag lånar gärna ut min haka! 😉

 14. Peter Stilbs

  Humle & Dumle – perfekt …  men jag kan inte heller se på Barosso utan att tänka på Marve Fleksnes, av någon konstig anledning.    
  Vad tycker Elling ?

 15. ThomasJ

  Peter S. #14: Får samma associationer när jag ser en bild av Barosso… 🙂  Men det handlar ju inte enbart om pengar under COP15. Vad bra mycket värre och skrämmande är, är ju att FN:s klimattalibaner där avser få till ett fördrag som per se innebär att världen ska ’få’ en central regering [Global Governance] och signaturländerna ger denna politokratiska koloss mandat att bestämma respektive länders skatte-/avgiftsmässiga uttagsnivå från ländernas medborgare. I det 181 sidor omfattande utkastet till fördraget finns inte en enda gång orden demokrati, demokratisk, val, ansvarstagande /-utkrävande, prövning, revision över huvud taget nämnt. Det handlar m.a.o. om ett kollektivistiskt [=socialistiskt] styre för hela världen. Vi har inom EU haft en begränsad debatt om aktuella Lissabon-fördraget, Irland ’fick’ ju t.o.m. folkomrösta två gånger – go figure…, men när det nu snart handlar om ett fördrag som är vida mer påverkande var och en hörs ingen, säger ingen debatt. FN har ju för böfvelen t.o.m. försökt i det längsta att hålla detta fördragsutkast hemligt.
  Detta bara måste upp till debatt/opinion! Håller fullt ut med Ulrik i #4. Jag har INTE givit vår nuvarande regering mitt mandat att en politokratiskt tillsatt, anonyma, i stor mängd, skruvade mer än mindre mentalt kalhuggna personer – utan möjlighet till ansvarsställande – ska få denna ’möjlighet’ att styra mitt [och andras] liv, väl & ve.
  Ph**n att detta inte ens tas upp i media öht. Det är ju en kopia av vad som skedde under sena -20 och -30 talet i Tyskland.
  Kan du – o/e ngn i ditt nätverk –  möjligast utverka att detta tema tas upp i t.ex. ’Agenda’? Jag försöker ’dra mina trådar’…
  It’s rather urgent.. one might say…
  December 7 is close… Go Figure!
   
  Mvh/TJ  

 16. Åke Rullgård

  Re#14 Peter Stilbs:
  Kopplingen till Fleksnes-Barosso ställer jag upp på och det finns faktiskt en viss porträttlikhet också. Också? Ja, den andra likheten är väl det löjliga i bådas beteende.
  Och så något annat: Risken finns nu att Reinfeldt går med på att Sverige ska ikäda sig en extra stor betalningsplikt för att han ska kunna få till ett i hans ögon gott protkoll från Köpenhamnsmötet. Polen har bland andra östliga EU-länder framfört åsikten att rika förment nationer som Sverige och Nederländerna ska stå för merparten av EU:s klimatsyndapengar.

 17. ThomasJ

  För övrigt är det säkerligen tjänligt att påminna om olika storheter – i synnerhet när det handlar om pengar, dina och mina. Sätt en krona = en sekund, då bli en miljon kronor ca. 11 dygn, en miljard kronor motsvarar ca. 33 år. Nu bubblar EU om ett ’behov’ för att ’bekämpa’ ett ’hot’ som inte finns omfattande 100 miljarder Euro per år = dvs. ca. 1.000 miljarder kronor = 33.000 år per år!
  Man måste fråga sig vilken typ av tidräkning dessa människor använder sig av…  😉
   
  Mvh/TJ

 18. Torsten Wedin

  ThomasJ #15:
  Urgent? det är nästan kört. På denna länk kan du se ett par föredrag om Agend21:
  http://www.youtube.com/watch?v=JqrBUvb17fE
  Jag har läst den svenska regeringens text om Agenda 21 . Den är flummig men man kan ur den tolka allt som sägs i ovanstående föredrag.
  Ha det bra medan ni kan!
  Totte

 19. Torsten Wedin

  Det blev fel länk i #18. Det skulle vara denna:
  http://www.infowars.com/climate-treaty-will-create-world-government-dictatorship/
  Men den ni fick var inte dålig den heller. Det var min dotterdotter som just vunnit en idoltävling i Valdemarsvik.

 20. #18 TW
   
  Tack för vänliga tillrop och för att du täcker in Rytterne socken, Dingtuna havsbad och inte minst gamla fina Västerås på klimatkartan.
   Håll ställningarna! 🙂

 21. Torsten Wedin

  Rosenhane, är du västmanlänning?

 22. TW#21
   
  Nej , fast jag har ganska bra koll på Västerås med omnejd.
   
  Men, Dingtuna havsbad, finns det?

 23. Torsten Wedin

  Rosenhane #22:
  Nej, det är långt till havet från Dingtuna (Dingtown).

 24. Torsten Wedin

  Rosenhane:
  Visst är min dotterdotter bra även om det inte var meningen att ni skulle få länken?
  Hon är duktig.

 25. Magnus

  Hur djävla lätt är det inte att skriva ut checker som andra dvs skattebetalrana skall betala?
  ”Europeans have done our job”, vilket djävla jobb då?  Åka på konferens och äta gott och lova ut andras pengar? Han måste mena ”Europeans are going to pay for my job” Skämmas är vad de borde göra!

 26. Torsten Wedin

  Jag brukar citera min son. Han säger om skinnskallarna:
  ”De som har mera hår än hjärna”.

 27. pekke

  Torsten W#26
  Vad din son glömmer bort är att punkare och skinnskallar är sprugna ur samma frö på 70-talet.

 28. pekke

  Bra poäng Magnus#25
  Nån måste ju betala EU:s bidrag och man kan ju gissa vilka som får betala som vanligt !

 29.  Lite läcker pausmusik men madam Sarkozy
  YouTube – Carla Bruni – Those Dancing Days Are Gone

 30. Labbibia

  Rosenhane
  Jag kontrar med lite rockigare musik……
  Det medföljer en gåta……..
  Vad är det för likhet mellan UK Met Office och sångaren? 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=joncSCoF8eU

 31. Labbibia#30
   
  Gåtan måste jag fundera vidare på men tills vidare du ska få det enda möjliga svaret på din video:
  YouTube – M.A. Numminen sings Wittgenstein

 32. Labbibia

  Rosenhane
  Hahahaha…….nu fick jag ont i magen igen! Verkar vara något med Maggies blogg som ger allergiska reaktioner? Ont i magen och tårande ögon?
  Ledtråd till gåtan…..Nej förresten. Trodde svaret var uppenbart?

 33. pekke

  Jag antar att det var de deltagare som till och med Idol ratade !

 34. Labbibia, 
  jag måste vara ”slut i pallet”,
   kan inte  finna gåtans lösning, någon annan som kan?

 35. Labbibia

  Rosenhane
  Svaret är: Båda gör nog sitt bästa, men resultatet är en katastrof! 😉

 36. Realstiskt scenario  med Reinfeldts påskrivna europeiska  ”biljett”:
   
  YouTube – Povel Ramel – Den Franska Biljetten

 37. Tyst?, då petar  jag in en hjärtans  kär!
   
  God natt!
  YouTube – Liebeskummer Lohnt Sich Nicht – Siw Malmkvist 1964

 38. pekke

  Vi får väl hoppas det inte blir så här:
  http://www.youtube.com/watch?v=-oL8LjdOFZM
  Fast slutet är ju OK eller inte ?!
  Endast framtiden ger facit !

 39. pekke

  Åsså kör jag en härlig gammal goding :
  Bästa svenska antikrigslåten :
  http://www.youtube.com/watch?v=jCHz0ydzrvQ
   

 40. Barosso – Fleksnes jorå Engelskan är vel omtrent på samma nivå..  Fleksnes styrdes av modern du vet Aud Schönemann
   

 41. Tege Tornvall

  Utvecklingsländer kan förvisso behöva hjälp till mycket, inte minst till självhjälp – dock inte med ickefrågan klimatet. Men om det blir kyligare kanske några kan behöva raggsockor och yllevantar.