Det rapporterades nyligen om torka och ovanligt höga temperaturer i Spanien, Frankrike och Italien. Även om det sällan nämns explicit, är det meningen att vi ska tro att det beror på att växthusgasutsläpp orsakar mer extremväder. Har vädret blivit mer extremt i de nämnda länderna?
Det kända (eller ökända?) EU-institutet Copernicus har en webbplats med data över just torka och extrema temperaturer.
Där tog jag fram följande diagram över antalet dagar med värmebölja under ett år i Spanien (orange), Frankrike (ljusgrönt) och Italien (rött):
Förvisso var det en ökning i början av 2000-talet. Men sedan har det varit en nedgång i Italien och kanske Frankrike. Hur skulle det gå ihop med att dessa värmeböljor orsakas av en ökande halt koldioxid i atmosfären, då den halten har ökat hela tiden?
Listan med länder till höger har inte mycket med diagrammet att göra. Det är en del av länderna som går att välja. Medan de länder som jag faktiskt valde inte syns i listan.
Hur är det med den totala mängden regn i dessa länder då? Det framgår av detta diagram, där Spanien nu är ljusblått, Frankrike rosa och Italien orange (Finns det något sätt att välja färger för olika länder har jag inte upptäckt det):
Det finns en tendens till minskning för alla tre länderna, men också stora variationer mellan olika år. Vi ser också att Spanien vanligen är regnfattigare än de två andra nämnda länderna.
När det gäller extrema temperaturer, finns något som heter Two Times Heat, där diagrammet ser ut så här, med Spanien i grönt, Frankrike i ljusblått och Italien i lila:
Detta index låg ganska stilla fram till 2010, för att plötsligt öka. Är det en utveckling som verkligen kan förväntas av en monotont ökande koldioxidhalt i atmosfären? Varför skulle effekten av den märkas först efter 2010?
Det finns ett index som heter Two Times Cold Per Year, där ländernas färger faktiskt är desamma som i det förra diagrammet:
Det har varit en minskning, men den verkar ha inträffat under 80- och 90-talen. Därefter ingen minskning av extrem kyla, tycks det. Vilket då inte kan förväntas om det är växthusgasutsläpp som ligger bakom. Om de alls har någon klimatpåverkan, märks den mest just på kyla, och borde ge en minskande trend utan paus.
När det gäller extrem torka, finns ett index som heter Two Times Dry Events per year. Ett index som borde ha haft en ökning, om extrem torka har blivit vanligare i de tre länderna. Så här ser det ut, med faktiskt samma landsfärger som i de två tidigare diagrammen:
Jag medger att jag kan inte se någon trend alls för något av de tre länderna, vare sig uppåt eller nedåt. Vilket är lite märkligt. Med mindre regn och fler dagar med värmeböljor, borde väl ändå tillfällen med extrem torka ha blivit lite vanligare?
Det finns också något som heter One Time Dry Event Per Year, men jag ser ingen uppenbar trend för något av de tre länderna där heller:
Vi ser statistik som bara delvis stödjer påståendena om fler värmeböljor och mer torka i de tre länderna. Jag ser då ingen statistik som stödjer påståendet att det är utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser som ligger bakom. Om så hade varit fallet, borde trenderna ha varit annorlunda.
Den senaste värmeböljan berodde dessutom på att vindar förde värme från Sahara till Europa. Det torde vara omöjligt att växthusgasutsläpp har effekten att öka tillfällena då det blåser norrut från Sahara.
…härom dagen i SVTs Morgonstudio: ”I norra Italien har det inte regnat på 3 månader…” Korrigerat av Jennifer Wegerup: ”I norra italien finns det regioner där det inte regnat på 100 dagar…” (på plats i N Italien) Rubriken var ”Värsta torkan på 70 år” … hmm
var det lika illa 1952?…(månd 20/6) 38 min-)
Jag kan på alla sätt rekommendera data från Copernicus data basen. Allmänna atmosfär data är analyserade med ECMWFs operativa system.
Att utan grund använda ordet ” ökända” finner jag synnerligen omotiverat. Av vilka grund använder Kamel ett sådant ord utan några som helst fakta.
Lennart Bengtsson
Tack Lars
40 år?
Tok för kort tid att säga något på.
Sedan är jag skeptsk till generaliseringar till hela länder.
Meterologer och deras knäppa ”rekord”.
Tack Lars, intressant databas!
Enda sättet att ändra färg är väl om man kan ladda ner data och sen ta det i Excel.
Men jag hittar ingen nedladdningsfunktion?
Dessutom borde det finnas månadsdata, enligt info på hemsidan. Men i graferna och tabellerna går bara att se årsdata?
Tack Lars K
Finns det uppgifter om antal soltimmar också?
Min gissning är att dessa, likt Sveriges , ökat betydligt under den senaste 40 årsperioden 😉
Solen påverkar ju vädret en del !
Denna länk innehåller månadens variation i nederbörden:
https://www.ventusky.com/?p=48.7;19.5;4&l=precipitation-anomaly
Ser att Portugal, som var förra årets problemfokus, är gråblått!
Vädret är varierande!
Under vinterhalvåret förekom en hel del köldrekord på Norra halvklotet. Detta nämndes aldrig i SVT och SR. Man publicerar bara det som passar de egna miljöpartistiska uppfattningarna. Är inte det samma sak som att ljuga?
Hittade denna som kan förklara temperaturökningen och torkan: Inte bara i Sverige som solen skiner mer!
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/bitstream/handle/item/288000/marsz_matuszko_styszynska_the_thermal_state_of_the_north_atlantic_2022.pdf
Tack Lars. Du gör ett viktigt arbete. Mänskligheten, även i medelhavsområdet, ser ut att överleva ett tag till. Ansvaret för den falska katastrofbild som sprids av media ligger hos forskningssamhället. Bara där. Journalister är barn på klimatområdet, helt i händerna på forskningssamhället. Företagsledarna är cyniska krämare – som de ska vara i vårt ekonomiska system. När får vi se en svensk klimatforskare (utom LB) stiga fram och normalisera klimatfrågan? Saknas civilkurage eller är alla frälsta? Min erfarenhet från universitetsvärlden – typ 40 år – säger civilkurage och fokus på egen kortsiktig vinning.
Varför börjar alla data 1980? Vågar de inte visa från 1900?
#6
Vi lär i varje fall inte få höra något i MSM om grönlandsisen den närmaste tiden. Midsommar i antågande och smältsäsongen har inte ens börjat!
http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20220622.png
I dag rapporterade man på SVT att svenskarna blir allt mer allergiska mot pollen och det beror på klimatförändringen. Är alltså folk längre söderut (där det är varmare) mer pollenallergiska?
Det är inte bara fler köldrekord under Norrvintern! De är ännu fler under de senaste 5 årens Sydvintrar. Södra halvklotet lider just nu av en väldigt stark och kylig vinter. Frost ända upp i södra 1/3 av Amazonas.
Angående frågan om varför graferna börjar ca 1980, så beror detta på att då inträffade förra köldminimumet. Genom att sedan enbart presentera hur värmen tilltar ger utmärkta manipuleringsmöjligheter med statistiken. Detta skräms också bra gentemot gräsrötter som tror på medias saklighet. Stackare. Men efter en kylperiod, vilken övergår i en värmeperiod, så följer ju NÄSTA kylperiod, samt därefter nästa värmeperiod o s v. Övergången sker runt ca 2010, men döljs till stor del av aktivistiska politiska vetenskapsmän. Till slut kunde de inte manipulera mer och förklarade att det just nu rådde en ”uppvärmningspaus”. Underförstått i den ”globala uppvärmningen”, samt övergick till att tala om ”klimatförändringar” (underförstått ”global uppvärmning”). Det är ingen slump att ”klimat” kalkyleras i 30-årsperioder, då detta ger effektivast möjligheter till manipulering med statistikredovisningar eftersom vädertyperna varierar i 30-åriga kyl- resp värmeperioder.
NASA har erkänt att uppvärmningspausen är en övergång till nästa kylperiod, vilken torde bli mest kylig åren 2030-35, för att sedan vända mot mer värme och nästa värmeperiod prognostiseras till att inledas från ca 2050. Sådant nämns inte av de Gröna Khmeerna i SVT/MSM.
Ni som har inflytande på klimatforskning borde studera hur Tony Heller tacklat de amerikanska myndigheternas systematiska aktioner inom ”Climate Gate”. Hans kartor baserade på tidningsartiklar är synnerligen informativa och aktivisterna kan inte dölja denna info, som de gör i myndighetsstatistiken (där t ex ”dust-bowl” nu är bort-trollat. Vem vet, kanske några eldsjälar kan förenas i att göra samma/liknande för t ex Norden?
Det kan vara på sin plats att påminna sig om att länderna runt medelhavet har ett klimat som då jag gick gymnasiet kallades för Medelhavsklimat. Det kännetecknas av torra varma somrar o regniga/nederbördsrika vintrar. Medelhavsklimat återfinns även på andra platser som tex Kalifornien mfl.
Det förvånar mig alltid då meteorologerna i TV tycks ibland vara förvånade över värmen runt Medelhavet. Kan man inte klimatzonerna?
En annan klimatzon som oxå tycks vara okänd är att norra Norrland ingår i typ Rysslands fastlandsklimat med kalla vintrar o varma/heta somrar. Därför är ofta den zonen i Sverige i topp på sol-ligan och med varma temperaturer i havet.
Kanske är det snarare mediernas rapportering om beskeden från Copernicus som är ökänd, än Copernicus själv?
Som vanligt ger data från verkligheten inte mycket stöd till påståendena från de klimathotsreligiösa.
10 tty
Ett annat favoritdiagram i år:
http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php
Den röda vill liksom inte orka upp till den gröna, som är snittet från 1958-2002, dvs bra långt bak i perioden av arktisk ’utväxling’, eller vad det brukar kallas.
https://earthobservatory.nasa.gov/images/81214/arctic-amplification
Daily mean temperatures for the Arctic area north of the 80th northern parallel, plotted with daily climate values calculated from the period 1958-2002.
Vi har en avtagande styrka i uppgångarna på alla sätt jag sett och överallt på klotet. Det är det helt normala i naturliga variationer med en stark men relativt sett mindre kraftfull avslutning vad gäller uthållighet innan ny trend påbörjas, vilken ev redan startat. Som jag nämnt ett stort antal gånger och återkommer till efter månadsskiftet. Enligt teknisk analys, vill säga.
12 Det vet jag redan. Kontrollerar man solfläcksmaxima mot temperaturvariationer får man nästan 100%-ig överensstämmelse. Solen är omöjlig att spå.
När fåglarna dör i södra Europa, då är det varmt
Även om ovanstående ”klimatbetraktelse” överskrider perspektiv längre än 30 år, som förmodligen stansades snarare av meteorologer än klimatologer, borde klimatförändringstrender hellre baseras på 500-års-data eller 1000-års.
Man ser då vikande Neoglacial-skeende efter Holocen Optimum. T.ex. allt lägre temperaturtoppar även innefattande Modern Warming.
Till dess högsta toppen eventuellt överskrides är det ju bara att se tiden an.
Det tokroligaste uttalandet är av en f.d. Klimatminister: ” Det är ju bara att titta ut på gräsmattans bruna fläckar för att inse klimatnödläget.
#11
När det gäller tilltagande allergier råder det relativ enighet bland de sakkunniga att anledningen är överdriven hygien och att barn inte längre kommer i kontakt med naturen medan deras immunsystem utvecklas.
”Litet ren smuts har aldrig skadat någon” som en god vän till mig som var specialist på allergier brukade säga.
#18
När fåglarna dör i Norra Europa är det kallt.
tty #20
Eller en frisk karl ska ha ätit sju skålpund hår och sju skålpund dynga, vanligt sunt bondförnuft.
Lite träning i Tyska för info om den stora gula 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=osBGtD2FOew&t=17s
Även om Enso variationens koppling till solen.
Man kan börja tapetsera med forskningsrapporter om solens roll för klimatvariationer ändå har IPCC noll koll!
1972 fanns det knappt någon gräsmatta i Stockholm som var grön. Ca 4 månader utan regn åstadkom detta. Samtidigt som alarmisterna skränade om kommande istid!
#21
Precis så. Om det är så att fler människor dör av kyla än av värme, så är det definitivt så för fåglar. Har ingen källa på det – men vissa saker utgår jag faktiskt ifrån att det är sant med hjälp av lite sunt förnuft.
#10 #15
Arktis värms 7 ggr snabbare än något annat ställe.
https://weather.com/news/climate/video/this-arctic-region-is-warming-faster-than-scientists-first-thought?par=samsung_widget
I går hade Gotlands Allehanda en rubrik” Världens första metanreducerade kött söljs på Gotland”. Och sen står det att metanutsläpp från kor står för 5 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Då har bioteknikföretaget Volta Greentech tillsammans med protos och Coop startat ett pilotprojekt på Gotland. Målet är att ta fram ett metanreducerat kött. Det har man lyckats med sägs det.
#26
Det gäller alltså norra Barentshavsområdet och uppvärmningen påstås bero på smältande havsis.
Det är bara det att havsisen slutade att minska för 15 år sedan och har varit i stort sett konstant sedan dess:
http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.php?show_cell_thk_ts_large=1&ts_area_or_point=all&basin_selected=0&show_basin_thickness=0&thk_period=0&select_thk_vol=select_vol&year=2011&imonth=12&season=Autumn
Ser någon en alarmerande minskning? Observera att detta är data från Cryosat, alltså verkliga mätningar av isvolymen. alla andra uppgifter bygger på teoretiska modeller hur isen borde bete sig.
Och så en liten bild i realtid av hur det allt varmare klimatet ser ut i verkligheten. En bild från webkameran i luftskeppsmasten i Nyålesund, snart har all snö smält:
https://data.npolar.no/_file/zeppelin/camera/Latest/zeppCam2.jpg
Sören G #27
Skynews som jag tittar mindre och mindre på, har ibland märkliga videos utan några kommentarer eller djupare info, under en period har dom haft en video om ett israeliskt företag som satsar på att fånga koldioxid med ballonger, senast har dom haft en video om en galenpanna som utvecklat en mask för kor som filtrerar metanet från kons utandningsluft. Lever dom här människorna i samma verklighet som vi andra? Hur gör dom på Gotland tro?
Jag puffade för Tony Hellers många avslöjanden om amerikanska myndighetsaktivisters Climate Gate. Görs något liknande kanske i Sverige av SMHI (och annan myndighet)?
https://realclimatescience.com/understanding-noaa-us-temperature-fraud/
18 L
Men hur varmt? I samma avsnitt av Rapport 17 juni 19:30 13min- påstår en Thierry Rose vid SNCF Bordeaux att rälstemperaturen i solen är 52C eller exakt 51,7 C samtidigt som han visar upp en sprittermometer som visar bra exakt 46 C (!) Gränsen för att sänka hastigheten är 45 C….
Något tidigare inslaget om döda? fågelungar samt Madrilensk gatuförsäljerska i 50-årsåldern som utgjuter ”Värmen blir bara värre för varje år… och tropiska nätter …” Esther Sanches
Det händer minst lika mycket med klimatkatastrofspråket som med de verkliga, meteorologiska förhållandena.
TT/SvD skriver idag att:
”På nätterna stängs kranarna av i en mängd italienska städer, som resultat av den värsta extremtorkan på 70 år.”
Tolkningen av detta kan endast bli att alla mediarapporter om extremväder , alternativt extremklimat, är återkommande förhållanden som väl ryms inom en sjuttioårsperiod.
Till skillnad från ”värsta extremförhållanden”….
Enligt SAOL så betyder adjektivet extrem ”ytterlig, ytterst långtgående” Eller kanske borde jag skrivit betydde förr – innan klimatkatastrofismen slog sina klor i detta adjektiv.