Tomaten – en riktig koldioxidbov

En vanlig tomat

Om ni av någon anledning vill veta hur olika livsmedel påverkar vårt koldioxidavtryck så rekommenderar jag ett besök hos Kostdoktorn. På denna blogg får man bl.a. lära sig att det är tomaten, inte biffen, som är den värsta koldioxidboven. I varje fall om man äter svenskt kött och importerad och/eller växthusodlad tomat. Dessutom får vi reda på att det är slut med ungarnas bananer. Bananerna är nämligen riktiga miljöbovar (Kostdoktorn blandar tyvärr på sedvanligt sätt ihop klimat och miljö). Matbutikernas ”vi bjuder barnen på en banan”-kampanj är alltså att direkt uppmuntra till brott mot mänskligheten.
Vill ni veta ännu mer så har Livsmedelsverket med hjälp av våra skattepengar tagit fram miljöanpassade kostråd, en rapport där vi bl.a. får reda på olika livsmedels klimatpåverkan.
Ni kan ladda ner den här.2008_miljoanpassade-kostrad-pdf-version3_081208

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Tack Livsmedelsverket, för att ni använder våra skattepengar på ett så bra sätt. Det finns ju tokstollar som vill att vi ska slösa bort skattemedel på verklig miljövård, såsom exempelvis att försöka rädda Östersjön. Men de göre sig icke besvär, sådana dumheter ska vi naturligtvis inte slösa bort surt förvärvade skattepengar på!
  Finns det för många byråkrater i detta land?
  Går solen ner i väster?

 2. Håkan S

  Hur kan man hänga upp sig på tomater, när det är vinet (och annan akohol för mänsklig konsumtion eller drivmedel) som är den stora koldioxidutsläpparen. Jäsningsprocessen omvandlar socker till alkohol – och koldioxid. Lyssna till pluppandet i damejeannen …

 3. tror det finns en spanskdokumentär om deras tomatodling; som ja, sabbar miljön helt enkelt. har inte sett den, men den ska tydligen vara rätt känd.