En palett av FN-paneler, någon?

I dagens Svenska Dagbladet föreslår Margot Wallström m.fl. att det är dags att inrätta en ”FN-panel, en mellanstatlig kemikaliepanel i likhet med FN:s klimatpanel IPCC.”
”Panelen bör, precis som IPCC, bestå av oberoende forskare som kan arbeta med alla aspekter av kemikalier och deras betydelse för människa och miljö”, skriver författarna.
”Forskarna kan var och en bidra med sin expertis för att vidga basen för kloka beslut om kemikalier generellt, kemikalier i varor och produkter men också när det gäller de kemiska ämnen som bildas som restprodukter i processer, i miljön eller till och med i djur och människor.”
Om den nya panelen lyckas lika bra som IPCC gjort, så ligger vi kanske risigt till. 😉 Varför tror politiker förresten att FN är det organ som kan lösa världens alla problem?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. S. Andersson

  Blir Margot Wallström panelhöna då?

 2. S. Andersson: 🙂

 3. Labbibia

  Ja, det är bra Margot. Politisera ytterligare ett vetenskapligt område.
   När man tänker närmare efter, så är hela tänket genialiskt. Det kommer att ge massor med byråkrati-arbetstillfällen.
  Vi kanske ska ta och inrätta en FN-panel som kollar upp fysikens lagar också? När vi ändå är i farten?
  Om vi sedan betar av alla vetenskapliga dicipliner i tur och ordning, så kommer ju vanliga människor snart att ha förlorat allt förtroende för forskning och vetenskap.
  Tänk så praktiskt!
  Tillbaka till forntiden?

 4. Gunnar Littmarck

  Jag vill att FN fortsätter med fler vetenskapsområden.
  Ex. Gravitationskrafter, vad mycket vi skulle tjäna om G var blott 5 vid jordytan?
  (Bara det att min båt skulle vinna flera knop, borde vara motiv nog.)
  Vidare kan FN ändra termodynamikens lagar så vi äntligen får evighetsmaskiner (kanske kan vi koka gröt av lagrens friktionsvärme?)
  Sluta inte där FN kan gå vidare med ekonomin, tryck upp en miljard i en världsvaluta med större köpkraft en euro, till var människa på jorden.
  Därefter kommer tidningar som ”How to spend it”  förvandlas till Jula kataloger.
  FN och panelhönan Margot, har äntligen lösningen på alla problem.
  Grattis!

 5. Lars C

  Det är lätt att skämta bort FN med IPCC som gallionsfigur över målstyrda undersökningar. Men hur i hela fridfulla himmelriket ska vi komma till rätta med globala problem utan globala nätverk och organisationer. Må vara så att FN i sig inte är den mest lämpade för allt. Men då får det skapas något nytt som kan ta sig an de faktiska problem som finns och där lämpliga instutitioner saknas. Just när det gäller kemikalier så tror jag att globala regelverk är nödvändiga. Hela världen kryllar av problem som måste åtgärdas. I jämförelse så framstår det klart och tydligt att klimatet fått ta del av all den energi och alla de resurser som borde läggas på annat som är mycket mer säkert och myckert mer näraliggande. Kanske rätt naturligt, man letar ju efter sin borttappade nyckel under gatlyktan i första hand. Eller som när en bullemiker på 150 kg byter ut sockret i kaffet mot sötningsmedel.
  Symbolhandlingar fredar samvetet.

 6. Steve

  ”Om vi inte tar itu på allvar med ’klimatförändringen’ (nb:  ingen ’global warming’ längre) blir det liksom ett stort världskrig”.   Det är lord Stern, klimatexpert från UK, som varnar en skara elit från 16 nationer — miljöministrar, klimatförhandlare, experter — som blivit instormade i Kapstaden.  Flygresan till Antarktis blev inställd p.g.a. hårt väder.
  (Temperaturen tycks ligga kring 0º längs kusterna, men i centrala Antarktis är det -40ºC denna sommardag, enligt Wundergrund’s karta:
  http://www.wunderground.com/global/Region/AN/Temperature.html
  Dome C har -49ºC nu måndag kl 17;  prognosen för onsdag natt är -58ºC.  På torsdag -44ºC, vindeffekten -68ºC.)
  Men Stern & Co ger inte upp så lätt.  Meningen med resan är att se hur global warming (nb: där kom den!) får isen att smälta, så att havsytan höjs. 
  Norges miljöminister Erik Solheim är huvudsponsor för resan, som ska gå till Troll (jaaa!), den norska forskningsstationen i östra Antarktis.  Om alla handlar som jag vill, sade Solheim, kommer att vi producera el med noll kol (nb: rätt stavat) år 2050, när kolkraftverken ersatts med vindkraft och solkraft och annat miljövänligt. 
  Men gör vi inte det, blir det katastrof.  Hundratals miljoner, förmodligen <i>miljarder</i> människor, måste flytta, när värmen ökar och haven stiger.  —  Den ekonomiska krisen får inte hindra oss.  ”Arbetslösa byggare i Europa måste sättas i arbete med att isolera alla hus”, slår lord Stern fast.
  När han talat färdigt kunde norskarna berätta att nu verkade som om planet trots allt skulle kunna gå.  Till Troll.
  Översatt och lite förtydligat av mig från en AP-text:
  http://news.yahoo.com/s/ap/20090221/ap_on_sc/af_climate_stranded

 7. L

  Om dom tror på CO2-hypotesen borde dom åkt till Kina istället. Där har dom just meddelat att kolproduktionen ska öka med 30 procent till 2015 för att säkerställa sina energibehov. Om det land som redan har störst CO2-utsläpp ska fortsätta öka i den takten spelar det ingen roll vad andra länder tar sig till….

 8. Steve

  Vår egen miljöminister befinner sig just nu på forskningsstationen Troll i Antarktis (Dronning Mauds land), där han ’skal sette seg inn i hvordan nedsmeltingen av is rund Sydpolen kan true klimaet på jorden.’
  Under närmaste dagarna kommer temperaturen där att variera mellan -18ºC i morgon, och -22º onsdag 4 mars, enligt prognosen från Yr.no.   —  Troll finns ca 25 mil söder om kusten (’Fimbul Ice shelf’), nollte längdgraden.  —  Det är alltså inte någon mer påfallande risk för töväder den här sommaren, inte ens som här relativt nära kusten. http://www.yr.no/sted/Antarktika/Annet/Troll_Forskningsstasjon/langtidsvarsel.html
  (”Største snødybde i Oslo på 22 år”, är en annan rubrik hos Yr-vädret idag…)

 9. L

  Synd att det inte finns isbjörnar där… 😉

 10. Gunnar Littmarck

  Lars C
  Det är en viktig fråga som bör begrundas.
  Jag har tidigare tänkt G8+Ryssland, men det duger ej.
  Kanske Eu, Nafta ASIAN, Ryssland och Sydamerika Kina och Indien.
  Det ska vara få stora, med ekonomisk makt att bidra.
  Afrika kan inte ens som helhet vara med på lång tid.
  Vill ett land som Israel eller Turkiet vara med får de göra sina röster hörda i Eu eller USA
  En massa länder ska inte vara med, de bidrar inte vare sig ekonomiskt eller tekniskt.
  Iran kan ju kämpa i 30 år för att komme med på rysk eller indisk sida…
  Dax att ersätta efterkrigstidens daltande med korrupta skitregimer, med krav på ekonomiska muskler för beslutsmedlemskap.
  Tror ni att stollarna i Atac håller med mig?

 11. Gunnar Littmarck

  L
  Det är ju en utmärkt idé
  isbjörnar till sydpolen de finns en massa pingviner och andra högvärdiga proteiner att käka.
  Vill världen ha 500.000 isbjörnar är det en utmärkt lösning.
  Av reklamkampanjer att döma är det Tellus värdefullaste djur.

 12. Labbibia

  Lars C:
  ”Men hur i hela fridfulla himmelriket ska vi komma till rätta med globala problem utan globala nätverk och organisationer.”
  Genom att se till så att politikerna håller fingrarna borta från det rent vetenskapliga?
   Alltså tvärtemot hur IPCC fungerar. (eller snarare inte fungerar, om du förstår vad jag menar?)