Tillbaka till symbolpolitik

No need to panic

(egen bild)

Jag finner det en aning märkligt att de som vill ”rädda klimatet” drar i samma gamla hjulspår oavsett vilka fakta de än får till sig. De åtgärder man har riktat in sig på handlar bland annat om flyget men är i princip alltid symboliska. Nu menar klimatpolitiska rådet att de krisstöd som ges till flygbolag måste innehålla klimatkrav (DN Debatt 13/5 2020).

I IPCCs rapport AR5 handlar det om 2-3 % av utsläppen av koldioxid vilket bekräftas av klimatforskaren Michael Tjernström, professor vid meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet, i en artikel i SvD den 3/5 2020.

”– Diskussionen om flygande kanske får en backlash nu, i alla fall bland dem som trott att flygtrafiken är det största problemet. Flyg bidrar marginellt till de globala utsläppen, med ungefär 3 procent.”

Ändå lyfter alltså Klimatpolitiska rådet fram att just flyget krisstöd ska villkoras. Jag hade hoppats att när de aktivister och politiker som lyft fram att minska flygandet är en av de viktigaste åtgärderna, får klart för sig hur lite påverkan det har skulle släppa den bollen.

Bilden här ovan är tagen dagen efter att Greenpeace klottrade ”No need to panic” på Riksdagshuset den 10 maj 2019. Med lite god vilja kan man se lite rester nära vattnet. De menade att vi skulle ha panik för klimatet givetvis men jag hoppas att vår Riksdag och Regering fattar bra och välgrundade beslut för flygets framtid.

Jag tror att många längtar efter att återigen få kunna resa ut i världen på nya äventyr och det ska vi. Det hade varit önskvärt att olika aktivister och politiker slutar att hacka på flyget. Oavsett hur man ser på klimatfrågan är det i princip att sparka sig trött att fokusera på det.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Svensson

  Jag såg ett inslag på SVT Rapport, eller om det var Aktuellt, i går angående EU’s fortsatta klimatpolitik. Där uttalade sig en av de svenska EU-parlamentarikerna Jytte Guteland. Hon upprepade flera gånger frasen ”global upphettning” vilket fick mig att reagera. Det märks tydligt hur klimatalarmisterna använder sig av olika ord för att förstärka sitt budskap. Det var ingen tillfällighet att Guteland valde just den frasen och upprepade den flera gånger. Uppenbarligen är inte ”uppvärmning” tillräckligt alarmerande utan nu skall det lanseras ”upphettning” istället. Det är precis sådan här demagogi som får mig att totalt tappa förtroendet (det lilla jag hade) för politiker, speciellt i klimatfrågan.

 2. Dan

  Jag tycker man ska vänta lite och se vilken inverkan plastpåsebeskattningen har på jordens medeltemperatur innan man inför nya pålagor lite hipp som happ…
  Vet inte om vi kan begära av tungviktare på området som Jytte ”vi kan inte välja katastrofer” Guteland att de ska dra den rätta slutsatsen att skatter i Sverige inte har den minsta betydelse för klimatet, vare sig här eller annorstädes.
  Fast man kanske vill få ihop till betala ytterligare något lands utlandsskuld när Somalia fått sitt, vem vet.

 3. Lasse

  Tack Lena
  Jag trodde vi hade gjort vårt nu när vi fått skatt på plastpåsarna-räcker inte det?
  Det är ju en utmärkt symbol.
  SVD artikeln om CO2 halternas variation är lite grund-var finns havens roll i CO2 budgeten?

  #1 hörde också och reagerade som du. Medias roll är att oberoende förmedla nyheter. Ju fler röster som hörs desto bredare grund. Denna video från USAs brokiga media landskap: https://realclimatescience.com/2020/05/free-and-independent-news/

 4. Lasse

  #2 LOL
  Fast i dagens pandemi har vi ju fått se en ökad användning av engångsplast, en klimatskuld våra barn får beta av!

 5. Håkan Bergman

  Glädjen över uteblivna resenärer från norr är nog något begränsad runt Medelhavet. Lägg ner alla idéer om ekonomisk utjämning mellan nord och syd via EU-budgeten, sänk flygpriserna rejält så åker vi ner och kan strö ännu mera pengar runt oss. På hemmaplan står inrikesflyget för runt 1 % av bruttoutsläppen, hur mycket av det kapar man om man plöjer ner +300 miljarder i höghastighetsbanor?

 6. ces

  Ny inkomstkälla för MP: klimatskatt på all skyddsutrustning av plast.

 7. Håkan Bergman

  Peter Svensson #1
  Det är ett medvetet byte av terminologi sen förra året, infört konsekvent och möjligen initierat av bl.a. The Guardian.

 8. Sören G

  #1
  ”..Jytte Guteland. Hon upprepade flera gånger frasen ”global upphettning” ..”
  Det är de låga temperaturerna som eventuellt har blivit något högre. Hon menar alltså att en ökning från -20 till -10 är upphettning.

 9. Undrar vilka krav man ska uppfylla gör att platsa i det klimatpolitiska rådet. Såg just ett inslag på nyheterna om den frostskadade potatisen i Skåne. Jag ser fram emot att det klimatpolitiska rådet skriver ett debattinlägg i denna fråga. Där dom ger ett råd om hur klimatpolitiken ska bedrivas för att undvika frost i maj månad. Vilja nivåer koldioxidutsläppen ska hålla för att det inte ska vara så kallt i Skåne i maj.

 10. Hans Björkman

  Vår klimatsymbol Greta har blivit coronaexpert.

  https://www.washingtonexaminer.com/opinion/beyond-parody-cnn-taps-greta-thunberg-for-expert-coronavirus-panel

 11. Robert Norling

  Helt klart måste vi tydligen välja – potatis till midsommar eller flyga/köra bil.
  Med minus 2-4 grader så har Skånes frilandsodlare drabbats av missväxt.
  Det gick fort att kyla av jordens klimat.

  ”Kalla nätter med frost och minusgrader i Skåne har fått blasten att svartna på stora delar av den frilandsodlade färskpotatisen, det skriver ATL, Lantbrukets affärstidning.”

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/midsommarpotatisen-hotad-av-frost

 12. Håkan Bergman

  Robert N. #11
  Vad jag kan minnas så är det väl alltid hot om brist på färskpotatis till midsommar. Jag brukar undvika den och väntar tills det finns färskpotatis som fått en mindre stressfylld uppväxt.

 13. Håkan Bergman

  Tänkte flagga för ett OT-inlägg men sen såg jag ämnesrubriken, så det blir farväl till symbolpolitiken i stället. Saxat från ubbhultarn.

  ”Moderata rättspolitiska framgångar
  2020-05-13

  Vid dagens votering hade moderaterna ett antal stora och små rättspolitiska framgångar där vi agerade gemensamt med olika partier i olika frågor:

  * Vi fick igenom ett uppdrag till regeringen att skärpa reglerna om särskild utlänningskontroll för att kunna skydda oss mot personer som anses utgöra ett säkerhetshot. M, KD, C, L och V röstade för detta. S och MP röstade emot och SD hade ett annat förslag.

  * Vi fick igenom ett uppdrag till regeringen om att renodla polisens arbetsuppgifter för att frigöra tid till brottsbekämpning. M, KD, SD, C och L röstade för detta. S, V och MP röstade emot.

  * En enig riksdag beslutade – äntligen – att avskaffa det tramsiga kravet på danstillstånd för att människor ska få lov att dansa på en pub eller restaurang.

  * Vi fick igenom avskaffat krav på tillstånd för hotellrörelse – ett helt onödigt krav med tanke på alla andra prövningar av miljö och säkerhet mm som ändå ställs för att få driva ett hotell. M, KD, S, MP och V röstade för detta. SD, C och L röstade mot beslutet.

  * Vi fick igenom ett uppdrag till regeringen att skärpa insatserna mot brott av så kallade djurrättsaktivister. M, KD, C, L och SD röstade för detta. S, V och MP röstade emot.

  * Vi fick igenom ett uppdrag till regeringen att höja minimistraffet för våldtäkt av normalgraden till fängelse i tre år. M, KD, C och SD röstade för. S, V, L och MP röstade nej.

  * Vi fick igenom ett uppdrag till regeringen att införa ett nytt brott – inbrottsstöld – med ett minimistraff på ett års fängelse. M, KD, C och SD röstade för. S, V, L och MP röstade emot.

  * Vi fick igenom ett uppdrag till regeringen att skärpa minimistraffet för grov stöld till fängelse i ett år. M, KD, SD, C och L röstade för. S, V och MP röstade nej.

  * Vi fick igenom ett uppdrag till regeringen om att införa skärpt straff för övergrepp i rättssak. M, KD, SD, C och L röstade för, S, V och MP röstade emot.

  * Vi fick igenom ett uppdrag till regeringen att återkomma med ett förslag om en lag om vistelseförbud i vissa situationer. M, SD, KD, L och C röstade för. SD, V och MP röstade emot.

  En bra dag på jobbet.

  Har vi en regering eller hur är det?

 14. Ann lh

  # 10 Hans Björkman, tack för länken!
  Gytte Juteland klimatexpert i EU och så den ständigt aktuella Greta Th. Nybliven expert i pandemibranschen. Endast Sverige svenska krusbär har.

 15. Jan

  #8 Sören G

  Hur skulle det vara om någon journalist frågade Jytte Guteland på vilken grund hon har valt att övergå till använda den mer alarmistiska frasen ”global upphettning” då det främst är de låga temperaturerna som har ökat något?

  Vi kan dock utgå från att det kommer att fortgå som det har gjort länge då de som som valt den breda vägen och använder allt mer alarmistiska uttryck kan vara säkra över att de aldrig riskerar att bli ifrågasatta av i alla fall av någon svensk journalist.

 16. foliehatt

  @ ces, #6
  en annan inkomstkälla för MP vore om de kunde se till att få de böter som Greenpeace borde dömas till för alla ”mediala aktioner” som de utsätter resten av samhället för. Fast å andra sidan kan man ju ordna exakt samma transfereringar genom koncernbidrag. Det blir kanske enklare.

 17. Per I

  #2 Dan
  Inför plastpåseskatten köpte jag på mig ett antal matkassar. De åtaeranvänder jag vid matinköpen. Sen köpt soppåsar med bärhandtag för 75 öre styck till soporna istället för 2 kr som tidigare. Har hört andra som gör samma sak. Så det blir en liten ekonomisk vinst, men många bäckar… Men antal plastpåsar blir lika stort som tidigare. Det viktigaste är att den skatten ska jag inte vara med och betala.

 18. Ulf

  Denna vår har jag funderat mycket på temperaturen utomhus. Vid den dagliga corona promenaden utomhus gäller det att klä sig rätt. Jag bor 7 våningar upp och brukar gå ut på balkongen och kolla vad jag ska ha på mig. Detta fungerar mycket dåligt för när jag kommer ner så är jag väsentligt överklädd. Skillnaden känns ibland som minst 3-4 grader nu på våren. Det blåser kallt och det tycks blåsa mer högre upp. Ingen vetenskap precis, men nog känns denna 1 grads uppvärmning ännu futtigare i detta sammanhang. När jag måste räkna om min klädsel med 3-4 grader.

 19. Ulf

  Svar 13

  Morgan skryter så mycket om hur regeringen skärper ditten och datten. Här framgår det tydligt att de bara gör det de tvingas till.

 20. Rolf Mellberg

  #10 Hans
  Mer om vårt allvetande nationalhelgon Greta.
  (YGBFKM = You Gotta Be F***in’ Kiddin’ Me)
  Malena och Svante är nog stolta.

  https://wattsupwiththat.com/2020/05/13/cnn-hits-peak-stupid-taps-gretathunberg-for-covid19-panel/

 21. Ulf

  Svar 17

  Jag har en rulle soppåsar i bilen. Tar med mig ett antal när jag ska handla. Inte lika slitstarka påsar så det går åt ett antal fler, men ekonomiskt ändå klart lönsamt.
  Återanvändning är inget för mig, för ohygieniskt. Sedan är jag alltid angelägen att håna korkad lagstiftning, jag ser det som min samhälleliga plikt. Så i första hand inte en ekonomisk fråga. Alltid retar det någon dessutom.

 22. jensen

  Jytte Guteland, Examen med inriktning på Nationalekonomi på Södertörns Högskola.
  Internationellt ansvarig i SSU.
  2014-2019 ledamot i EU-parlamentets Utskott för miljö m.m. t.ex förhandlare för revidering av EU´s utsläppshandels-system.
  Återvaldes till EU 2019 och fokuserar på klimatarbetet i EU, genom att man skall investera i Grön Energi.
  Föredragande för EU´s klimatlag. Genom denna skall EU bli klimatneutralt. Men hennes ambitiösa förslag bäddar för klimatbråk, genom att utropa klimatnödläge.

  Reflexion: Jag undrar hur mycket vetenskapliga synsätt och fakta beträffande det komplexa klimatet som ingår i hennes tänkande?
  En knäckfråga för Guteland är hur EU ska skärpa utsläppsmålet till 2030, dvs. -53 % jämfört med idag.

 23. Per I

  #21 Ulf
  Om alla gör samma sak blir det mindre skatt. Staten får in mindre på moms alltså. Orsaken är att få in mer skatt. 3 miljarder per år räknades det på.

 24. Anders

  #13, 19 Håkan Bergman, Ulf. Underbar läsning. Verkar som oppositionen läste lusen av löven. Frågan är hur länge de alarmistiska ”upphettarna” ska tillåtas få slösa bort våra surt förvärvade skattemedel – till ingen nytta? Ska de få sitta mandatperioden ut? Ska Pytte Ljugeland få bränna upp mer av EU:s budget – till inge nytta?

 25. Adepten

  Vilka är de som bestämmer vem som ska få leva i dessa coronatider? Hur har detta kunnat hända i Sverige? Var finns alla alarmister som kan peka på problemet? Det är så att jag inte tror att det är sant. Läs detta och begrunda. https://juliacaesar.blog/2020/04/27/vem-bestammer-vem-som-ska-fa-leva/

 26. Fredrik S

  Inför förra valet sade Jytte att vi måste se till att lyssna på klimatforskare för att nå hela vägen. Hon har tydligen hittat några som talar om global upphettning. Det väl hemliga sådan som Erika B. alltid träffar på när hon är ute och reser runt på klimatmöten.

  Annars har väl Jytte mest tävlat med Alice sedan valet om vem som är högst uppe i det blå.

  Men det räcker ju gott för att tjäna bra med kosing i fem år.

 27. Peter F

  OT

  Lars Bern har förklarat Anthopocenes tystnad. Låt oss krya på honom.

  https://anthropocene.live/

 28. Per I

  Det är många som ser det vi ser i debatten. Från uppvärmning till upphettning. För att det gått inflation i hur de uttrycker sig. Och SVT bidrar till fördummande. Vad blir det härnäst? Det märkliga är att de bekanta som bor i Stockholm verkar ha köpt klimathotet med hull och hår. Verkar inte ha koll alls mer än vad de läst i MSM. Vet inte om det är representativt men börjar faktiskt tro att 08-or är dummare. Anna Kindberg Batra tes stämde inte. Det skulle alltså kunna vara helt tvärtom.

 29. Håkan Bergman

  Per I #28
  Du slår in öppna dörrar, vi med lite vett bakom pannbenet har gått från 08 till mobil för länge sen. Däremot bör det vara uppenbart för alla tänkande människor att dagens politiker lider av ett svårförklarligt mentalt tillkortakommande. Faktum är att jag ute i förorten inte lider särskilt mycket av att inte kunna åka in till ”stan”, den var redan våldtagen till oigenkännlighet av berusade arkitekter och hipsters och prylarna som inte finns att köpa här i förorten finns på nätet för en medveten konsument. Förlorarna sitter i innerstan, kanske behåller dom ett 08-nummer av statusskäl?

 30. foliehatt

  Apropå global upphettning.
  Jag tror inte man kommer någonstans med att påpeka för de som driver en alarmistisk dagordning att deras ordval är felaktiga och att de bör ändra sig.

  Varför inte göra som bögarna när de tog tillbaka det ordet och gjorde det till sitt eget. Vi hoppar på tåget som handlar om att tillverka allt mer alarmisktiska ord. Om vi är flitiga och påhittiga så blir det snart såpass fånigt att alla inser att det bara handlat om propagandistisk semantik hela tiden.

  Jag kan börja – jag föreslå att vi trumfar global upphettning med global svedjning.

 31. Håkan Bergman

  foliehatt #30
  Nja vi ska nog inte bekymra oss för mycket över språkbruket som så. Men vad säger det om alarmisterna att man medvetet har gått in för t.ex. global upphettning ? Dom upplever att dom håller på att förlora debatten, så enkelt är det. Och om inte global upphettning hjälper? Har nån ett förslag på nästa slogan? Upphettning är svårt att överträffa, extrem upphettning nån? Nej man vinner inte med att trava förstärkningar på varandra. Det måste vara catchy också. It’s dead Jim.

 32. Håkan Bergman

  PS till #31
  Originalet är engelskans global heating, redan där ser man hur det haltar. Heating i engelskan motsvarar i svenskan uppvärmning. Upphettning på svenska blir nåt helt annat, jämför engelskans hot water, inte fan betyder det hetvatten på svenska, jag föredrar varmvatten i duschen. Men så är det när vi låter oss styras av halvbildade idioter.

 33. Fredrik S

  foliehatt #30

  Nä, de kommer nog knappast ändra sig. Men för den övervägande majoriteten av befolkningen (97 procent?) som inte är alarmister kan det nog värt att påpeka ordvalen.

 34. Dan

  Global upphetsning tycker jag är ett bra ord för att beskriva klimatfru Guteland m.fl.
  Låter nästan lite som om det kom från Grönköping. Problemet med Grönköping och annan satir är att verkligheten numera ligger ett par steg före.

 35. Fredrik S

  Håkan Bergman #5

  Väl skrivet!

  För övrigt kostar 2 plastpåsar mer än en liter bensin i det här bananlandet.

 36. Mats Kälvemark

  Vi är tre kompisar som är klimatrealister sedan länge. Vi har myntat vårt valspråk som : ”Det är alltid verkligheten som gäller”. Verkligheten, verkligheten, verkligheten. Vi identifierar den pågående upphettningen, förlåt, temperaturhöjningen, som är en dryg grad sedan lilla istiden och som går i en takt av ca 0,15 gr/decennium. Jag tror ingen upplever detta som ett hot utan något som är mycket välkommet. Fråga just nu äppelodlarna i Skåne så tror jag de stämmer in i en samstämmig kör; Vi vill ha ett lite varmare klimat. Som vi realister vet så är det huvudsakligen de låga temperaturerna som blir högre, dvs minskar risken för frostnätter i maj-juni. Alla andra hot om galopperande havsnivåhöjningar och annat elände från alarmisterna blir aldrig verklighet och jag menar aldrig! Verkligheten är beviset. Verkligheten, verkligheten. Och dagens temperaturer och högre har historiskt under postglacial tid förekommit många gånger, långt innan fossila utsläpp var uppfunnet som ett begrepp. Detta och verkligheten är våra främsta argument mot klimatalarmister! Passa också på att fråga i debatt med alarmister om de verkligen vill tillbaka till förhållandena som rådde under andra hälften av 1800-talet, dvs slutet på lilla istiden.
  Fattigdom, hungersnöd och farsoter grasserade och då blev faktiskt en miljon svenskar klimatflyktingar och tvingades emigrera. Bort från ett kallare klimat och en hög risk för en död i svält och umbäranden.

 37. Såg just på nyheterna om lokal upphettning i Skåne. För att rädda sparrisen så gjorde man eldar. Vad tycker klimatpolitiska rådet om det. Vem vet, det är kanske sån upphettning Gytte J tänker på.

 38. Lasse

  #37 Daniel W
  Ett tröstens ord för bonden!
  Maj våt och kall fyller bondens lada all-(SMHI P1 nyss)

 39. Gunnar Strandell

  foliehatt #30

  Jag ser det som att klimatalarmismen gör ett självmål igen, när man använder ”upphettning”.
  Alarmisterna får problem i opinionsbildningen när de inte kan skylla kallare väder på människans CO2-utsläpp.

  Klimatkonventionen skriver klimatförändringar i rubriken men poängterade uppvärmning då IPCC fick uppgiften att kartlägga människans bidrag från växthusgaser. Global uppvärmning blev det ledande begreppet fram till 1998 års toppvärde. Pausen därefter gjorde att klimatförändringar blev på modet. så att alla typer av väder kan härledas till människan och växthusgaser. Det har senare förstärkts med klimatkaos, klimatstörning, klimatkatastrof etc. The Guardian har gett ut en föreskrift till sina medarbetare. Trots att Jute Guteland inte hör dit så följer hon tydligen dessa regler.

  Länk:
  https://www.theguardian.com/environment/2019/oct/16/guardian-language-changes-climate-environment

 40. Ann lh

  Senaste nytt från Greta. Nu från CNNs debatt/diskussion om Coronapandemin. (#20)
  Lyssna till vetenskapen säger hon där och hänvisar till – klimatfrågan.
  Detta när världen visat upp hur en vetenskaplig debatt kan fungera och hon själv sitter mitt i smeten. Vi bjuds dagligen på hur olika forskare resonerar kring de data de har tillgång till och försiktigt söker tolka vad de eventuellt kan få fram ur det och så kommer hon dragande med skräckexemplet, klimatfrågan.
  Lilla, lilla Greta.

 41. Ivar Andersson

  De klimathotstroende har drabbats av överhettning i hjärnan när de byter från global uppvärmning till global upphettning.

 42. Håkan Bergman

  Gunnar S. #39
  Ja där satt den, det var Guardian som satte igång den galenskapen. Vi får väl döpa om dom till Sanningsministeriet.

 43. foliehatt

  @ Håkan Bergman, #42

  Eller ”The Newspeak Guardian”

 44. jensen

  J.G baserar allt tänkande och handlande på en för henne en oomkullrunkelig sanning.: Science is settled. d.v.s. hennes oomtvistade lärofader är Al Gore.
  Hon rekommenderas som lärofader hellre ha Professor Nordin beträffande innebörden av vetenskap.
  Beträffande upphettning rekommenderas hon studier av den globala temperaturen nu i Maj, på bägge halvkloten samtidigt, och även skåda framtiden i form av Eddy Minimum, och inte minst inse innebörden av
  NASA´s prediction av SC 25

 45. Såg Kulturnyheterna i SVT. Någon musikgrupp hade gjort en musikvideo om ”klimatkrisen”, sic. Man hade animationer om översvämningar på Manhattan och bränderna i Australien. På videon syntes också Greta Thunbergs ansikte. Hennes ansikte var inklippt på en skådespelare.

 46. Oso Polar (@hermanwahsletn)

  Jag skrev till Klimatpolitiska rådet och undrade om de kunde något om klimat eller om de bara var politiskt tillsatta. Detta var deras svar:
  Klimatpolitiska rådets uppdrag är att utvärdera regeringens samlade politik med avseende på de långsiktiga klimatmålen som riksdagen beslutat om. Rådet är oberoende tvärvetenskapligt expertorgan sammansatt av ledamöter som representerar många olika kompetensområden – ekonomi, statsvetenskap, energiteknik, klimatforskning, historia osv. Klimatpolitiska rådets uppdrag handlar alltså om politik – inte om klimatförändringen eller orsakerna till den i sig. Det finns andra myndigheter som ansvarar för den vetenskapliga grunden så jag ber dig att vända dig till dem istället med din fråga, t ex SMHI.